Sztm megfelelő az irány. Vissza fogom cserélni a szivattyúkat+ lessz egy szünetmentes táp is. Még a vtc-t megnézem, mert a levonó szerint jól raktam, meg látcatra is jól működik. Nem tudom forditva mit csinálna. Ha minden igaz vannak jelek az öntvény házon is ami alapján leellenőrizhetem.
Esetleg "heréld"ki a Vtc-t ideiglenesen ! Hátha ...,de így nehéz ,távolba nézés sem szokott segíteni !Szép lassan kisérd végig merre kéne menjen a forró víz/és vissza a hideg, és minden szerelvényt újra ellenőrizd hogy Ok-e !:)
Még mindig forr? A áramlási irányok minden beépített szerelvénynél megfelelőek?:) Majd ha lesz egy kis időd ,szerintem cseréld vissza a szivattyút ,mert ott nagyon fontos(kazánkör) az üzembiztonság !:)
Szivattyún, vtc-n keresztül, a lengőnyelves ággal párhuzamosan. Meg amit Kapocska írt, lehet hogy még lényegesebb. Igazából én is csak azt láttam, hogy a rajzok, képek túlnyomóbb részében van ott rugós. Egymillió légy nem tévedhet xD
Nem ez a szivattyú volt ott. Egy új wilo volt eredetileg, de az 25/1-4. Tegnap este cseréltem meg a lakáskörivel. Ez 25/6-os. Reméltem hogy megoldja a problémám, de nem tette. Gondolom a dédnagyapámat is hűen szolgálta, nem is volt gond vele.
Leírnád a körforgást, hogy hol keringene a víz, ha az a rugós nem lenne. Mert még most sem értem. Ha már nem fűtök, kihűl a kazán. Tehát csak a pufiban van meleg víz. Onnan hogy indúl meg a körforgás, ha van alúl lengőnyelves vcs?
Most is folyamatába forr a kazánod ? Ott nincs rendes áramlás az tuti ! Az a "levitézlett" szivattyút legalább a kazánkörben nem szeretnéd cserélni?Nálam is van rugós az előremenőbe simán nyitja a szivattyú ,ami a pufi előtt van ,és teljesen megakadályozza a pufiból való visszaszivárgást !:)
Ui: Ott valami vagy nincs nyitva ,vagy félig nyitva ,vagy a v.cs-ok beszorulva stb... lehet (szivattyú!!!) !:(((
Nem voltam rest kimenni megnézni a szűrőt. Tiszta. A pufi alja már csak langyos. A vtc bal oldala olyan langyos mint a pufi alja. A jobb oldala forró. Ezek szerint olyan sok forró vizet nem enged át a lengőnyelves. Mintha mindkét vcs zörögne. Holnap délután kiszedem a rugósat, majd kiderül, hogy mi lessz.
A rugóst amiatt teszik, hogy fűtés befejezése után ne keringhessen azon az ágon. Nekem is van, nincs is vele gondom, egy 32/6 szivattyú megy 1-es fokozaton. Szivattyú elzárós hollanderek tuti nyitva vannak?
5/4" az idomok és a cső az 35-ös rézcső. Elvileg működnie kellene, de még nem próbáltam. A lengőnyelves vcs is 5/4"-os. De ha nem is fűti a kazán a pufit áramszünetkor, van az előremenőböl kivéve egy 1" os biztonsági vezeték és remélem arra elég az 5/4-es cső hogy visszahűtse a kazánt ha forrna. A huzatszabájzó is jól működik és lezárja az ajtót. Most is az tartja a kazánt 50 fokon, mert 60 foknál forr.
Az olvtárs nem árult elsőre minden nehezitő tényezőt. Azt gondolná az ember, hogy ha a rendszer szivárog azt azért észreveszik a tócsáról :-)
Egyébként, ha 1 bar vagy nagyobb az előfeszités és felnyomják a vizoldalt 1 bar-ig úgy, hogy levegős, és az a levegő lejön róla, akkor leeshet a nyomás nullára.
Azokon a csöveken szerintem nem fog elégséges gravitációs áramlás kialakulni. A helyedben nem aludnék nyugodtan, ha csak ennyi véd az áramszünet ellen.
Egyébként a vcs ciripelése gyenge áramlási is utalhat, vagyis valahol fojtás lehet a körben.
Talán egy picit egyszerűbben az olvtársnak: ha a puffer 30 fokos és a kazán 15 fokot tud emelni, akkor az előremenő mindaddig 45 fokos lesz (csak), ameddig az egész puffer fel nem töltődik kb. 1-1.5 óra alatt 45 fokra, aztán megint 1 óra alatt 60-ra, stb. Ha van pl. egy 60 fokos kazánvédő szelep, akkor az előremenő 60+15, vagyis vidám 75 fokos lesz - egyből. Azzal már jól lehet fűteni.
Magam sem értem a rugós szerepét. A lengőnyelves elvileg engedné a pufferből a hideg vizet a kazánba ha pl áramszünet van. A rugóst meg láttam egy rajzon hogy kell, de nem tudom, miért.
Betettél egy rugós visszacsapót, hogy ne legyen gravitációs áramlás, aztán csináltál egy megkerülő ágat, egy lengőnyelves visszacsapóval, hogy legyen gravitációs áramlás.