Rendeltem 2 db-ot össz 1241 Ft-ért (postával) az 5V pro mini-ből, meglátjuk milyen lesz.
Eddig jó tapasztalatom volt az eBay-en. Egyszer jött 10 USD-ét egy autós USB töltő+FM adó, ami konkrétan be se kapcsolt, és pillanatok alatt visszakaptam a pénzt, kérdés nélkül.
Eddig kb. 99% a posta átérési arányom, de ami nem jött át, arra refundot kaptam.
Van itt pár kártya, ami ilyesmi sorozatból jött... Hát, valami egészen hitvány minőség mind. Volt olyan, ami ugyan csak 4 USD volt (Nano), de ahogy megjött, úgy volt egyből hibás a bootloadere is. Nem lehetett éleszteni, legalábbis nekem egyelőre nem sikerült.
Szóval ezek működő dolgok, csak van bennük kockázat.
Egyrészt az ár kikiáltási ár, amit több eladó úgy értékel, hogy ha nem éri el azt a árat, amit gondolt ére, akkor ismán törli a listázást. Másrészt ha megkapod (mert ugye az ingyen posta a legritkább esetben kap tracking ID-t), akkor sem biztos, hogy teljesen működni fog.
Bár mág így is nagyon kafa árat lehet realizálni ezekre.
Apropó, beszerzési források: ebay-en pofátlanul olcsón vannak Arduino klónok! Pl. az Arduino Pro Mini kompatibilis cucc 600 forint postával együtt, de a "teljes" nagy Arduino kompatibilis cucc is 1500-2000 ft postával.
A wire.h az alap (i2c protokoll), a ds1307 meg az rtc könyvtára.
Tötlsd le külön a ds1307 könyvtárát (zipben, fent van az arduino.cc-n), telepítsd, ahogy eddig a többit.
A ds1307-hez vannak mintaprogramok, azokat használd, működik mind (tesztelésre is).
Törölni úgy tudsz, hogy kilépsz és simán törlöd a könyvtárból. Utána az Arduino IDE nem fogja látni. Egyébként max. a listában foglalja a helyet, ezek pár tíz/száz kilobájtos kis cuccok.
Mutat hozzá egy mintaprogramot és kell hozzá egy "Arduino library.zip". Letöltöttem, de nem tudom telepíteni mert szóköz van a nevében. Kijavítottam, települ.
DE
Most a mintaprogram nem találja a " #include "DS1307.h" " hivatkozás.
sajat_I2C_RTC.ino:19:20: error: DS1307.h: No such file or directory
-Hogyan kéne az ilyen library-kat telepíteni, vagy hogyan lehet hivatkozni a bennük levő eljárásokra?
-Hogyan lehet eltávolítani olyan library-kat amit kipróbáltam, és már nem kellenek?
Köszönöm megértéseteket, tudom én vagyok a béna. :)
Mindent legyilkoltam ami az 1.0.5-re tartozott (még a registriből is a maradékot)
Újra telepítés után, már valamivel jobb. Továbbra is 20mp kell az indulásnak, de mivel most egyenként szedegetem fel az librarykat, nem tumdom hogy megy-e minden.
Közben behavazott más munka is, így ezzel lemaradtam. Ezért nem írtam még, bocs. :)
Stepperre ezt nem lesz egyszerű átírni, mert abban nincs abszolút pozíció. Vagyis vagy beteszel egy enkódert, amivel meghatározod, hogy a motor tengelye épp melyik irányban áll, vagy csinálsz egy mechanikus kalibrálási protokollt: nagyon leegyszerűsítve a tengelyeken lévő dolgot mindig pontosan (a stepper egy osztásközének megfelelő pontossággal) ugyanoda állítod még mielőtt a rendszert üzembe helyeznéd. Persze még millió ok lehet, ami miatt nem fog így működni, ahogy működik a minta sketch.
Továbbá a 28byj-48-at nem tudod direktben rákötni az Arduinora (több okból sem), kell elé egy meghajtó IC (pontosabban egy komplexebb áramkör), praktikusan egy ULN2003.
van egy program sorom ami jo és megy is csak 2db servohoz van át akarnám tenni 2db 28byj-48stepper motorra.
#include <Servo.h>
Servo vert; Servo hor;
void setup() { vert.attach(8); hor.attach(9); }
void migrate(Servo &myServo, int newPos) { int wait=random(30,60); //randomize the wait to make it more interesting int pos = myServo.read(); //Read the current servo position if (pos < newPos) { for (int i=pos; i < newPos; i++) { myServo.write(i); delay(wait); } } else { for (int i=pos; i > newPos; i--) { myServo.write(i); delay(wait); } } }
void randomPosition() { int rand=random(40,120); //The range is limited to 60 deg for better cat action migrate(hor, rand);
rand=random(90,135); //The vertical range is limited to 45 deg also for better cat action. migrate(vert, rand); }
void loop() { randomPosition(); delay(2000); }
tudnátok segiteni elöre is köszönöm ide küld válasuod gp78@citromail.hu
IDE becsuk teljesen (maradványa se maradjon), zip tartalma bemásol a megfelelő könyvtárba a Documents mappa alatt, itt arra kell figyelni, hogy a) a mappa neve egyezzen a library nevével, b) a teljes könyvtárstruktúrát megtartva nyisd ki. Sem a névben, sem a folder nevében nem lehet szóköz!
IDE újraindít.
(Adafruit Learning System)
A gyári és saját cuccok mindig külön lesznek (máshol is vannak, a gyáriak a Programs mappában, a sajátok a dokumentumok alatt -- nekem pl. mind a Dropbox folderben van, úgyhogy amit az egyik gépen felteszek, a másikon is fent van a következő indításnál, bár ez W7Pro).
A 10-12 mp-re nincs tippem, utána kell kérdezni az aurduino.cc fórumában.
A library-k helye így megfelelő, feltéve, hogy egyébként a saját sketch-ek könyvtára is ugyanaz. Látnia kell(ene), legalábbis semmi okát nem látom, hogy ne lássa. (Nálam Win7-nél gond nélkül megy így.)
A tudomány itt megáll... :-( Nincs ötletem arra, hogy miért így működik, illetve nem működik.
Letakarítottam mindent ami az Arduino-val kapcsolatos (könyvtár, file, bejegyzés, stb)
Feltelepítettem az arduino 1.0.5-t exe-ből. Nem a program files alá, hanem a c:Arduinoarduino105 könyvtárba.
Indítás után közölte, hogy valamilyen könyvtár hiányzik, és mivel más lehetőség nem volt tovább léptem.
Már a program indulása is 10-12 mp., amíg az 1.5.4 azonnal ment. A menüjében kalandozva néha mintha megfagyna, bután bámul vissza 15mp-ig aztán megy tovább.
Most a használni kívánt library-kat zip-ből ill. könyvtárból adtam hozzá. A Sketch/Függvény Importálás alatt ott is van.
Kiléptem a programból, újra elindítottam és betöltöttem az imént beimportált library-hoz tartozó minta programot.
Fordításnál kiderült, nem látja az importált könyvtárat. :(
Megnéztem a c:Arduinoarduino105libraries könyvtárban nincsenek benne az importált eljárások, helyette csinált a felhasználó dokumentum könyvtárában egy Arduinolibraries könyvtárat és oda pakolta be.
Ilyenkor mi a teendő?
Konkrétan most egy DS1307-es kész modult akartam próbálgatni és a hozzá tartozó Time.zip-el nem boldogulok, illetve bármilyen DS1307-hez írt példa programmal sem.
Már az include-nál sem látja a Time.h-t és a DS1307RTC.h-t
Ne bedobd, hanem installáld a zip-ről és/vagy a mappából. Vannak komplikáltabb library-k, amik nem csak a .h és .cpp kiterjesztésű fájlokat tartalmazzák, hanem egy halom egyebet is (pl. TLC5940, UTFT stb.). Ezeknél nem mindig működik a „bedobom, oszt kész” eljárás. Ha nem működik a library (ellenőrzésnél hibát ír ki a library-ben definiált kulcsszavak valamelyikére), akkor az installálással van a baj.
A library hivatkozásának mindig a sketch legelején kell lennie.