Köszi Werner!
Az adatokat csak úgy lendületből, félkómásan, emlékezetből írtam.
Szép sztorikat hallottam a V 43 334-esről, az a 1267-esből lett. Úgy jött meg a MÁV-tól, hogy törötten lecibálták Sopronba, meg hoztak hozzá két vagon alkatrészt! Csak a vezérállásból 18 talicska üvegszilánkot szedtek ki, meg a gépész egykori táskáját, ami a karambolnál beszorult. (Ha jól tudom, akkor egy szeszesitalokat szállító kamionnal ütközött a szerencsétlen.)
Ahhoz képest, ahogy kinézett (lásd mercurio-n a képek), elég szép gép lett belőle. Bár állítólag elég hektikusan működik, elég sok az üzemzavar nála. Most indulok Sopronba, megpróbálok újabb GySEV-es infókat szerezni.
A Szergejek a végefelé még Ausztriában is vendégszerepeltek, elég nagy sikerrel. Aztán sokáig kerítést képeztek a pályaudvaron.
A GySEV Bz-k (501-502) Siófokra kerültek, a Daciák meg Debrecenbe.
Ja és van az állomáson a Leo is, ami fűtőgépként szolgál VF 12(???) néven.
Elég hülyén néz ki, sárga csíkos GySEV díszítéssel.
ZöPö,
Nagyon koszonom a faradozasodat:))))
Izgatottan varom a hetfot, megirnad addigra, hol keressem a kepeimet?
Hogy' sikerultek, elfogadhato monitorrol nezve?
Benyó,
Sebesvonatok az 50-es evek vegen es 60-as evekben biztosan jartak. Ha jol emlekszem,
Menetrendi jelolesuk: vastag ora, vekony perc
Dijszabas: a gyorsvonati potdij 1/2-e
65-74 kozott mindig vettem menetrendet, de nem tartottam meg, mostmar sajnalom. Kb. 1 eve lattam vkinel egy resz-menetrendet 1942-bol Bp es a visszacsatolt erdelyi telepulesek kozotti vonalakkal, arulta a bacsi, de nem vettem meg, akkor meg nem tudtam, hogy ilyen kedves barati korre lelek, - Ti tamasztottatok fel bennem >30 ev utan a vonatokert valo lelkesedest . Mult szombaton direkte felkerestem, de mar eladta:((
P.
Szegedről merre megy el Kecskemét felé? Amikor mi mentünk, azért volt gépcsere Kecskemét előtt mert a deltában nem mehet el Nohab, a tengelyterhelés miatt. Vagy akkor most rosszul tudom?
Bocs, hogy nem csatlakozom az előző témákhoz, de ezt le kell írnom.
Elmentem a MÁV irodába (Andrássy út), hogy vegyek jegyet-helyjegyet holnapra Miskolcra. Húztam egy sorszámot, majd pontosan 32 percig ácsorogtam - üres szék nem volt - míg megvehettem a jegyemet. Öt ablakból egynél dolgozott a pénztáros. Szomszéd helyiségben (főbejárattól balra) pedig féltucat alkalmazott dolgozta agyon magát olyan dolgokon, mint különvonat rendelés (ezt írták az ajtóra). Kis híja volt, hogy nem gratuláltam nekik a tökéletes szervezésért (2 fő nemzetközi pénztár - na ott is voltak ám bőven, 2 fő információ - na ott nem volt szinte senki, 1 fő belföldi jegyek - sorszám alapján 22-en voltak előttem).
Másik: 11.30-kor már egyetlen mai miskolci IC-re se volt helyjegy. Hát kérdem én: miből lesz a bevétel kérem szépen? Mer így utasból aztán nem. Ugyebár tapasztaltuk, hogy különvonatból se (Pécsvárad, aki még emlékszik).
Miert nem engem kerdezel?
A 020-as a nosztalgiavonattal 17.20-kor indul Kistelekrol Kecskemet Lajosmizse utiranyon Bp-n keresztul egeszen Putnokig
Szegedrol mar kiment 10.40 korul Kistelekre. En is rohantam volna...
Igen, Ákos, akkor vettem észre, hogy félregépeltem, amikor feladtam a levelet. A 9709-re akartam reflektálni.
Különben szerintem jó, hogy 9712 személy lett az S 9702 sebesből, mert ismét mondom, undorító a sebesnek álcázott személy (és az IC-nek álcázott gyors, mint pl. az IC Somogy). Minden vonat kapja azt a vonatnemet, amit megérdemel.
Azért az tény, hogy a sebes prioritás szempontjából közvetlen a gyors után jön.
020 lement még az éjjel Szegedre, 3 körül érhettek oda. Vissza nemtom' mikor jön. A képből természetesen csináltatok Neked.
division by zero:
Néhány szinte mindenhol megálló vonat is sebesvonat lett, ezt én azzal magyarázom, hogy míg pl. az S 9709 2 óra 39 alatt van Fehérváron (elvileg, mert Füredtől nem lehet tartani a menetrendet), addig pl. a 9725 3 óra 12 alatt (a középút az S 9705 2 óra 57-tel). Persze akkor meg ott van a 9713, ami 2:52 és személy, vagy a 9750, ami 2:43 és szintén személy, szóval... Talán magasabb prioritású a sebes?
Benyó:
9702 már nincs, helyette 9712 (kitalálhatod, milyen vonat :-) van, gyakorlatilag ugyanazzal a menetrenddel.
Kockázat: nem tudom, mikor megy (lehet, hogy már elment), és előtte még a fényképezőért is haza kellene ugranom. Hétfőtől csütörtökig Pesten voltam, most próbálom meg behozni a lemaradást a munkában.
Joó Feri legújabb képeit néztétek már? (aki volt a Nyagatiban az már látta...)
Különösen ezt a M43+M43+Bzx képet érdemes megnézni (MÁV készül az új évezredre???).
Most kaptam egy telefont, hogy a szegedi Nagyállomáson itt van egy nosztalgiavonattal M61 020, de sajna nem tudok kimenni, dolgozni is kell valamikor...
Abszolúte nincs, mert gyakorlatilag távolsági személyvonat. Már régóta dühöngök azon, ha a MÁV gyorsvonatok IC-nek nevez, személyvonatokat sebesnek, sebest gyorsvonatnak. A 9702-esnek annyi a jelentősége, hogy rangban megelőzi a személyt, de attól még ugyanolyan vicinális, mint a többi személy.
Ha tudtok valamit, válszoljatok a kérdéseimre!!!
Egy igazi mozdonyt és három igazi vagont rántottak le a hídról úgy, hogy a híd közepén a vágányt egyszerűen kikanyarították a "semmibe". (Volt persze pirotechnika, de az csak a látvány kedvéért.) Egy tucat operatőr (a legjobbak) filmezték különböző helyekről, aztán úgy vágták össze, hogy a filmen hét vagont látsz lezuhanni, mint a valóságban történt. Tegyek fel képeket?
És most néhány kérdés a sebesvonatokról, kérem, válaszoljon, aki tud ezekről valamit.
A sebesvonatokat újra 1990-ben vezette be a MÁV a lassú gyorsvonatokból és a gyorsított (ill. távolsági) személyvonatokból, amikor megszűnt a gyorsvonatok és a személyvonatok közötti díjszabási különbség. A kérdéseim: 1.) ezt megelőzően mikor voltak sebesvonatok a MÁV hálózatán; 2.) a menetrendben hogyan jelölték akkoriban őket (vastag-e, vagy vékony vonat- és óra, percszám?) 3.) mi volt a helyzet a díjszabásukkal (a GySEV-en pl, ahol végig megvoltak, a sebesvonati pótdíj a gyorsvonati pótdíj 50%-a volt. Így volt régen a MÁV-nál is?)
És a negyedik kérdés: az IP általában sebesvonati számmal közlekedik (ha nem, akkor gyorsvonatival 46-os, 135-ös vonal). Kérdésem: menetrendi fontosság szempontjából vajon megelőzi a sebesvonati számmal közlekedő IP a sebesvonatokat?
Köszi a táblázatot Division by zero-nak! Azért a Bz dolgot valahol sejtettem, mert régen volt egy kéttengelyes személykocsi, aminek szintén Bz volt a jele.
A Kelenföldi pu.-ról: igazából engem az izgat, hogy a Délit ne szüntessék meg, és hogy a balatoni vonatoknak ismét az legyen a végállomásuk. Hiába gyorsabb az IC 30-40 perccel, ha +10 percet elvesz az a tipródás, amíg beér a Keletibe. Csinálják meg az alagutat úgy, hoyg egyszerre két vonat át tudjon benne menni.
Kicsit off topicolok:
Szegedi trolis karambol még mindig troli: emlegettük a ráncajtós IK280T-t, láttam a 75-ösön a 203-ast az még olyan, de a 207 már nem...
A mai Népszabadságban van egy cikk a kelenföldi pályaudvarról, és arról, hogy megtartják-e, vagy sem. Szerény véleményem szerint lehet, hogy sokba kerülne a felújítása, de ha elkészülne az Etele tér legszebb épülete lenne, ráadásul egy kis ügyességgel tökéletesen alkalmassá lehetne tenni a mai feladatok ellátására. Erről mi a véleményetek?