Keresés

Részletes keresés

division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1015
ok
Előzmény: Lehoczki Gabor (1014)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1014
Korábban írtunk arról, hogy jó lenne valamikor összejönni, megnézni egymás fényképeit (nem csecsemőkori, hanem vonatos képekre gondolok).
Akinek van kedve, az hétfőn (1999.09.27) jöjjön este 7-re a Nyugati 12-es vágányának végéhez, lehetőleg minél több képpel, régi menetrenddel felszerelkezve. Division, Armand: a 64-es képeket se felejtsétek el!
werner Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1013
Ákos:
"Lehet, hogy a Szergejnek jól áll a szakadt külső, de ezt a turistáknak nehéz lesz elmagyarázni, a néhány M62-freak-et kivéve... "

Elég sokan vannak!

Matiz:
"Érdekes, a szergejeket senki sem akarja visszafesteni az eredeti színre... "

Állítólag Németh Andor nyomult hogy a 001-est fessék vissza bordó csíkosra de jó messzire küldték.

SCsabi:
"Akit érdekel a személykocsi sorozatjelek táblázata annak szívesen elküldöm emilben."

Én is kérnék egy olyat, ha lehet. Ha van word, az is jó.

divby0:
"aki ráncajtós IK260-as BKV buszt akar fényképezni, az siessen, mert hamarosan ki lesznek vonva a forgalomból"

A virsliablakos, harmonikaajtósra gondolsz? Az még a piros 136 vonalán is jár, mostanában kapnak új rendszámot.

"a rendszámokat kéne majd figyelni..."
Az új olvasható a rendszámtáblán és oldalt, a régi pedig a vezetőkabin hátoldalán.

"Egyáltalán minek oda fűtőgép? Ha jól nézem minden ütközőbaknál van egy csinos kis doboz,"

Abba a csinos kis dobozba nem hiszem hogy belefér egy 25/1.5 kV-os főtrafó...:-)

"A keletiben van Leo? Merre?"
Kívül, a hőközpontnál.

"mikor fognak Boboval keresztül hurcolni HÉV szerelvényt a városon?"

Sikerült a nyáron egyet fotóznom, Kőbánya-felsőnél, azok Csepelről jöttek, a 733-as Bobo, a 44-es ős-Bobo, meg egy kéttengelyes villamosmozdony volt egy 3 kocsis HÉVvel. Azt már nem láttam, merre mentek tovább. A képet sajnos még nem sikerült scannelni.

Előzmény: nohab (922)
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1012
Bz 24-22
Régi 2 tg. kocsik acélvázasításából készült
Eredetileg Schlick gym. 1908-1912 szállítás, 1956-1963 között acélvázasították Sl, Db, Sb JJÜ-k.
önsúly: 17 t, szállítókép: 55 fő, főjav után 40 fő., Fék: W; főjav után: Hik-P, ill. KE-P. villamos világítás
Előzmény: gyurmosz (950)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1011
Az angol mozdonyokról lemaradtam, reggel szembejövet láttam őket.
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1010
A Keleti pu. előfűtőrendszeréről:
A pályaudvaron jelenleg három különböző rendszer működik.
A "nagy" előfűtőtelep (távvezérelhető) táplálja az indulóvágányokat 1-13-ig, valamint a mosói 61-66 vg-okat, az újkezelő 21-28-at, valamint a kezelő 31-35-öt (ezeknek a tetején van a szürke távvezérlő egység feliratozva). Ennek a nagy rendszernek a betápjai a VF4 fűtőgép a 31. vg-on (induló 13 mellett); a V43 1169 és a VF6 a 48. vg-on (csömöri V. a kocsiműhely előtt) Innen a 60. vg bakja és az üzemépület közti hosszú szürke teherelosztóba megy a szufla, onnan a vágánycsoportok áramköri elosztójába, onnan a bakokra.
A "bázis" előfűtőtelepe (56-59 vg.) egy félkész, félönműködő rendszer (ezeken a vg-okon is van szürke szekrény csak üres), ezt táplálja a VF2 a 48-on, illetve ide segít be a 60. (0.)vg-on álló V43 1378-as. Alaphelyzetben ez a 60-ra táplál ki, mert ez a legforgalmasabb kezelővágánya a Keletinek (áltb. itt tárolnak a legnagyobb teljesítményfelvételű vonatok).
A kocsijavító műhelyben van még egy 11 vg-os kis önműködő rendszer a VF17-ről táplálva).
Más:
Kocsik számozása: ez elég nagy lélegzetű meló, inkább beszkennelem és adok hozzá egy aktualizáló mellékletet, uis a hatályos TELJES szisztémáról naprakészen nincs magyarul egységes szerkezetű forrás.
Üdv:
Csabi
Előzmény: division by zero (970)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1009
Megbeszeltuk.
Es a honlapokkal mi van. kerdem a tobbieket ha meg nem sertek senkit.:-))
Előzmény: division by zero (1008)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1008
Az pont elég izgalmas látvány...
Aquincum-Angyalföld-Rákosrendező-Zugló-Köbánya teher pu.-Fehér út az útvonal?
Én Rákosrendezőn meg Zuglóban láttam szentendrei HÉV-et, csak pont nem volt nálam fényképezőgép...
Akkor ha megtudsz valamit egy ilyen menetről, azonnal szólj! Előre is köszi!
Előzmény: Szucs Lajos (1007)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1007
Jo. de csak a SE-rol indulokat. Azokat Obudan + korvasut stb utvonalon viszik.
Előzmény: division by zero (1005)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1006
tényleg megcsinálták:
"Sziasztok,

Mint láttátok, éjféltől eddig újra leállítottam a fórumokat, most nem műszaki hiba miatt: visszaállítottam az összes hozzászólást.
Bővebben majd később, most megyek elájulni.

keki"

division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1005
Szűcs Lajos! Te mint HÉV-es nem tudsz előre infót szerezni arról, hogy mikor fognak Boboval keresztül hurcolni HÉV szerelvényt a városon?
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1004
Topic saved...
A francba ezzel a darabolással, igazán lehetne egy "összes hozzászolás" gomb...
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1003
Úgy tünik mintha sikerült volna nekik helyre állítani ezt a topicot!
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1002
Én speciel kiterjesztés nélküli fájlban találtam meg egy darabot...
Előzmény: Törölt nick (999)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1001
sziasztok!
Atnezem es elkuldom a hianyzo lapokat, csak az egy kis ido.Valoszinuleg megvan ,mert kerestem uj url-eket de a kedves kollegak azt mar nem irtak be a regisztacional. Ezert kerek mindenkit akinek van oldala, az irja fel a listara es egy rovid leirast kerek magyar ,angol es nemet nyelven. A nemet nem problema ha nem megy.
Előzmény: gyurmosz (989)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.21 0 0 1000
Holnap, ha lehet meg latni az angol gepeket, merre? Mindenkeppen fenykepeznem reggel oket! Ma sajnos nem volt idom maszkalni a Keletiben...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.21 0 0 999
Nnna...ma probaltam benezni ide, nem sikerult, ezert meg van esely, hogy a melohelyi gepemen megvan a tegnap/elotti anyag!! Holnap reggel ezzel inditok. Az itthoni gepemen mar felulirodott :-((( Valoszinuleg cgi kiterjesztessel kell keresni, de atneztem minden html filet...

Voltam a modell-vasut kiallitason. Egesz jo, bar mult evben tobb asztal volt. Van par eleg igenytelen kivitel, de pl. a Veresegyhazi allomast abrazolo darab nagyon szep munka. Van sok jo modell, peldaul Gigant UFC forgovazzal (ezt is 130-as alapra tettek), a szinet kiveve nagyon jo! Van egy szep M63-is, na meg egy-ket jol sikerult Nohab. Az egyik arusnal vettem egy regi DR Ame kocsit, es a kepeslapokat is atbongesztem. Egy regebbi vitat lezarva: volt fenykep a Btx 000 palyaszamu jarganyrol, tehat letezik ilyen :-) Volt kep olyan Piroskarol, amin nem volt palyaszam, 3 osztasu szelvedoje volt, es egy hatalmas voros csillag az elejen...
Na es persze vettem kepet a regebben emlegetett Ikarus-szornyszulottrol. A kepleiras szerint: A MAV egykori BZmot 601/1 psz. dizel-hidraulikus konnyu kiserleti sinautobusza. Gyarto: GANZ-MAVAG, Ikarus karosszeria es jarmugyar Bp 1983(!!). Vmax=100km/h P=250kw. A kepet bescannelem, az erdeklodoknek kuldok (remelem jobban sikerul, mint a zold MUKI scannelese :-( ).

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 998
Én semmit nem tudok, de talán ha ide téved Lazar barátunk, akinek egy csomó régi menetrendje van, talán talál valamit...

Régi képeid nem maradtak?

lupi Creative Commons License 1999.09.21 0 0 997
Szevasztok, most tévedtem ide közétek. Nem tudtok valamit a Cegléd-Hantháza vonalról??? Gyerekkoromban többször nyaraltam Hantházán, a nagybátyám volt az állomásfőnök/forgalmista/váltókezelő/tanyapostás egyszemélyben.
Az állomásépületben laktunk. Naponta pár vonat ment, gőzösök, Cegléden a mostani állomás város felöli oldaláról indult a vonat, végig pöfögött a Kossuth Ferenc utcán, megállt a Gubodi-pincéknél, majd a Kossuth téren, és így tovább. Rendes nyomtávú volt...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 996
Biztos sikerült, nekem egyszer egy esti viharban sikerült csinálnom egy képet, persze vakuval.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 995
Elég furán néz ki, ahogy a többi angol vonat. Én mikor ott jártam, egy olyan alsóvezetékes motorvonattal utaztam, amit valszeg egy régi személykocsiból csináltak, legalábbis rengeteg ajtó volt az oldalán, ami némely régebbi személykocsira volt jellemző. A fülkék helyei is megvoltak, de a kocsi már termessé volt alakítva. Szóval érdekes volt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 994
Szerintem is felrakja, de azért remélem sikerül saját képet is csinálnom...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 993
Háát, ott elég sok típus van...
De szerintem Joó Feri biztos lekapta, szerintem felrakja a honlapjára.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 992
Talán ilyenek de nem mernék megesküdni rá...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 991
Ott sincs, pont tegnap töröltem ki az ideiglenes fileokat, mert már nagyon tele volt az a mappa. Én is körülnézek az angol mozdonyoknál.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 990
átnézted a böngésződ "cache" vagy "temporarly internet files" könyvtárában lévő fájlokat?

Kékek... :) még nem találtam képet, keresgélek a mercurio-n...
Lentebb van az idézett levél Joó Feritől, azt írta holnap mennek tovább...

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 989
Sajnos nálam nincs semmi maradék a topicból, de elég sokan vagyunk, valakinél biztos van.
Milyenek azok az angol mozdonyok?
Meddig lesznek még ott?
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 988
megnéztem az angol gépeket a Keletiben, elég érdekes látvány, sajnos fotózáshoz elég rossz idő volt délután, nem tudom milyen képeket sikerült csinálni, remélem reggel a nap is kisüt meg a gépek is még ott lesznek...
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 987
Én már küldtem egy darabot, ti is nézetek körül a vinyótokon, hogy nem-e maradt valahol egy példány a topicunkból, pl. a Netscape cache-ben, és küldjétek el az indexeseknek, hogy össze tudják rakni újra!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 986
Látom itt valami nagy gubanc van...
Remélem nemsokára megcsinálják. Ma láttam egy narancssárga Bobot (a pályaszám oldalt már lekopott), egy tehervonatot tolt Csepelen a papírgyárba. A papírgyári vonatok általában húzva közlekednek a csepeli vontatóvágányon a papírgyári kiágazásig, innen vagy tolják, vagy ha hosszú a vonat egy másik Boboval behúzzák.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 985
majd otthon még kotorászok "topic-cafatok" után

addig is egy mai levél:
"
Hali,

Mindenki rohanjon 3 szuper English Electric mozdonyt megtekinteni ma a
Keletiben. 11-tol van egy sajtotajekoztato a Londontol Koszovoig kozlekedo
vonatrol, amelyet majdnem vegig 3 angol mozdony huzott. A vonat Budapestrol
szerdan indul tovabb Romania fele. A mozdonyok hangja nagyon szep es nagyon
hangos, de nem tudom ma be lesznek-e inditva. Mindenesetre meg lehet
tekinteni oket a Keletiben, allitolag egesz nap ott lesznek.

Joo Feri"

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 984
Egy része????
én nem találtam olyat ami meglenne...
pont most akartam levelet irni nekik, hogy milyen szar ez a topic darabolás, nem lehet egyben lementeni az egészet...

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.21 0 0 983
Most olvastam, hogy valami nagy bibi volt és az adatok egy része elveszett. Nosza rajta, elő a témákkal!
Ma reggel az egyes vonalon ismét régi villamos ment, a Pepsi reklámos 3 ajtós 609-es!
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 982
Most ,hogy megcsinaltak a vaganyt( a MAV) a filai jelzo mar nem tori le a tukrot ha megsontolod:-(
Hivatalosat kerdezed? Mert azt nem tudom.:-))
A nem hivatalos : ami a csovon kifer!!
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 981
Az akkor jo amikor a masik vaganyon az alavero dolgozik es latod a hogy a kezelo kapaszkodik a gepebe es mint a filmekben is torzul a kepe. :-))
vasarnap valami ilyesmi volt. de az dunakeszi kornyeken volt egy teherrel.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 980
Most hányas a pálya a szentendrei HÉV-en?
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 979
tetszik, azt a menetet kipróbáltam volna...
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 978
Még javitgatom az oldalt. csak varom az uj lapolvasott.
A Max seb.re valaszolva:
Mikor meg fiatal voltam es bohokas.
szoval eleg reg tortemt ez a mindennapos eset nallam is ,masnal is megesett. Abban az idoben este SE-rol 23:30-kor indult az a vonat amit "sietosnek " hivtunk . 00:09-kor van hivatalos erkezese Battyira. Ott lekot es busszal ki Bekasra, onnan masik busszal SE-re. Namost a busz 00:00-kor indul. Te mit csinalnal , ha akovetkezo csak egy ora mulva megy. Igen mi is siettunk. Persze itt is vannak (okos) forgalmistak ( nem csak a vasutnal). Sokszor altam 5-10 percet Kaszasdulun met kivarta az indukasi idot. Megjobb.
Ezt hozd be, hogy elerd a buszodat.Belehet.(HI-HI). Igaz azon a nagysebessegu palyan a kedves utas a kalaptartoba kapaszkodott es az ulesen allt, de nem aludt el. A leszallast mindenki idejeben elkezte, es neha sikerult is. METROZTAM is. Innen igen jo tapasztalataim voltak a gyors utasaramoltatas teren. Battyin a forgalmista inkab kijart WC-re , ne lassa a vegallomasi 10 km/s behaladast.

A Pomaz es Pannonia kozotti egyenest, mely kiise lejt igen jol kilehet hasznalni ilyen rekordok probalgatasara.
Ma mar ez nem megy. A jatekvautat is megviselte a kor vasfoga es a jo karbantartas.

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 977
Ismerem, nagyon jó kép!!!
Amúgy több helyen is írja a honlapján, hogy jelenlegi utcaneveket használ...
ZöPö Creative Commons License 1999.09.21 0 0 976
Benda Gyuri oldaláról: Vasúti közlekedés a Mártírok útján*.

* Benda Gyuri oldalán a kép "Margit körút" megjelöléssel szerepel, de amikor a kép készült, akkor az javában Mártírok útja volt.0

Bocs, ha ismert, én most találtam rá erre a gyöngyszemre.

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 975
Megtaláltam...
Itt mintha kevesebb tipusról lenne szó...
Egy pár kép pl a tipus ismertető menüben nem jön be.
Amúgy tetszik, remélem sikerül tovább fejlesztened az oldalt, a HÉV-ek is izgalmas téma...

Ez a mondat különösen tetszik:
"Megengedett maximális sebesség 70 km/h (de a 100 km/h-s müszert sikerült elgörbiteni)", mesélj erről, hogy is volt ez?

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 974
Igen de a lap elkoltozott.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.21 0 0 973
Köszönöm division és scsabi emailját Pályaőr és kocsiszámozás témakörében, megkaptam.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 972
Szűcs Lajos te az a Szűcs Lajos vagy aki ezt csinálta?
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 971
Nyaron a "Boros Benit" kiakartuk hozni nosztalgia celra, de illetekes uur nem engedelyezte. Indok: nincs penz.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 970
Én is a 13-ik mellettire gondoltam, ezek szerint az már csak emlék...
Akkor meg honnan megy a dobozokba a szufla? a Sziliből nem, az biztos...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 969
A keletiben van Leo? Merre? Jozsefvarosban van, az ok, de a keletiben merre tartjak? Regen a 13-ik vagany korul volt, de mar elmult.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 968
A kaposvári V43 1173 különösen érdekes, a Gigant Club állaglistája szerint Ferencvároshoz tartozik...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 967
Azt nem tudom, az egyik áramszedő hiányzik, kivülről ennyi látszik...
1. kép 2. kép 3. kép A Gigant Club oldaláról...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 966
Kaposváron is van egy elfekvő Szili: 1173, itt még fütőgépkénti használatra utaló nyomot se láttam...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 965
Elképzelhető. Mennyire van kibelezve az a gép?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 964
Lehet, hogy tovább belezik a 1168-at, és addig helyetesít?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 963
Talán a belsejével van a gond. Bár lehet, hogy csak helyettesíti a 1168-ast. Ki tudja?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 962
Ránézésre kifejezetten jónak mondható...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 961
Teljesen igazad van. Milyen állapotban van az a Szili?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 960
Ha jól rémlik, van ott a túloldalon Leó is, talán az táplálja a dobozokat.
Akkor is 1 vágánynak 1 Szili kicsit durva...
1378 mint "leselejtezett villamosmozdony", az meg még durvább...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 959
Az 1994-es MÁV Almanach szerint ott az egész előfűtést "leselejtezett villamosmozdonyok felhasználásával" oldják meg.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 958
nem hinném, legalábbis nem ez a bizonyos "0. vágányon" álló Szili esetében, mivel az _csak_ a mögé tolt kocsikkal van összekötve.
De azt hiszem pl a Délinél álló Leókból megy ki mindenféle vezeték...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 957
Ebben a témában nem igazán vagyok jártas, de szerintem a mozdony termeli az áramot (nem termeli, átalakítja) a dobozok számára.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 956
én is azt hittem, hogy nem lesz már képem a "szürke vonatról", amikor járt, akkor mindig vagy a kocsik vagy a vezérlőkocsik nem stimmelt...

A fűtőgép cserét én se értem, most mi lesz a 1168-al? Csak nem megint járni fog??? (De szép is lenne...)
És a 1378? Mi baja? vagy csak kellett oda egy gép?
Egyáltalán minek oda fűtőgép? Ha jól nézem minden ütközőbaknál van egy csinos kis doboz, csatlakozóval, "vigyázz nagyfeszültség" matricával, meg szép narancssárga lámpával, Ez nem fűtési csatlakozó? Mért nincs a "0. vágányon" is? pontosabban egy régebbi van is...

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 955
Az egyke Szurke szilit mar nagyon reg nem lattam. Azt hallottam rola (irtak a listan) hogy szetkaptak -ebbol arra kovetkeztettem mar nem is latom tobbet...kar lett volna erte, igy legalabb egy szerelveny teljes a szurke kocsikbol. A keletiben a futogepet tenyleg lecsereltek, 1378-ra, miert pont egy ilyen "fiatal" szilit tettek oda, nem ertem.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 954
Ha jól tudom, akkor az új Bhv-kben fityegő kábel az új vezérlő kábel a 2xxx Szili+4xx vezérlőkocsihoz?
Azt hallottam, hogy nem ér el a kábel a mozdonyig :)))
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 953
Hali!

A szemelykocsis listat en is szeretnem, elore is koszi. A legegyszerubb az xls, rtf formatum, amelyik Neked jobb.

OFF: nalunk jar olyan csuklos ikarus, amit nemetektol hoztak vissza, feher a belseje (csak korbefestettek) 4 harmonika-ajtaja van es a belseje is eleg egyedi, pont mint az egyben kaphato ikarus modelleke. Ranezesre lehet vagy 100 eves :-) a hangja is ennek megfelelo :-) a fustjerol nem is beszelek...egy "jobb" szergejt megkozelit :-)

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 952
még mindig off..
Szerintem nem olyan bonyolult a "régiből" "újat" csinálni, ami "friss" buszt láttam azon elég rendesen ki volt cserélve minden, tehát lehet, hogy már eddig is csináltak "régiből" "újat", a rendszámokat kéne majd figyelni...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 951
Scsabi! Még mindig telhetetlenkedem...
A számokról is tudsz valamit?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 950
A 24-22-es Bz kéttengelyes, zártperonos kocsikról tud valaki valamit?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 949
félreértés elkerülése érdekében: csak a ránc (harmonika) ajtósakról van szó, a többi még jó sokáig marad...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 948
Én a Dél-Pesti Autóbuszgarázs buszait ismerem, de ott nem nagyon szoktak átalakítások lenni. Talán annyi, hogy kicserélik az űléseket, lemossák a belső burkolatot, és újjáfestik a karosszériát.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 947
SCsabi!
Megjött a táblázat, de van egy kis probléma. A részleteket elküldtem Email-ben.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 946
280-ast én is úgy tudom, hogy még egy darabig lesz...
260-as: Itt a (Belváros autóbusz üzemegység, ha jól tudom) olyanokat mutattak aminek még 2 hónap van hátra...

És amiket megtartanak, azokat valami felújítás során nem fogják átalakítani?

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 945
Szintén OFF!
Bár nem vagyok buszmániás, mégiscsak közlekedési eszközök, ráadásul nap mint nap utazok rajtuk, szóval megfigyelgetem őket. Nem beszélve arról, hogy szereztem kettőt a terepasztalra, és az élethű modellezést kedvelem :-) Harmonikaajtós 280-as szerintem még sokáig lesz, Csepelen tömegesen vannak felújítva is. 260-as pedig rendszeresen jár az 59-esen és a 79-esen. Láttam már új rendszámút is, tehát elvileg 2000. dec. 31. után is meg akarják tartani.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 944
kicsit off topic, de az általában a tömegközlekedési eszközök iránt érdeklődök számára fontos lehet:
aki ráncajtós IK260-as BKV buszt akar fényképezni, az siessen, mert hamarosan ki lesznek vonva a forgalomból, jelenleg még pl. a 30-as vonalán lehet találkozni ilyenekkel, ráncajtós IK280 se sokáig lesz, az pl a 20-as gyors vonalán látható még..
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 943
egy 10 nappal ezelötti témához:
"Az általad kérdezett kocsitipus a csodálatos "Cak" kocsi (szerintem a MÁV legjobban sikerült távolsági személykocsija). Az elsőket Cak sorozatjellel a Ganz kezdte gyártani 1942-ben Ganz-Rónai forgóvázzal. Akkoriban Európa legkorszerűbb távolsági személykocsija volt a III. oszt-ban. Ez lett később a Bk 21-26. Felismerhető a belső szekunderrugózású forgóvázról és az ablaksor alatt végigfutó domború merevítésről. "

Ehhez egy idézet az elöbb említett könyvből:

"...a könnyűszerkezetes kocsik engedélyezett legnagyobb sebessége 120 km/h volt. A MÁV szakemberei próbafutásokkal akarták megállapítani a biztonsággal elérhető legnagyobb sebességet. A próba céljának a Budapest-Érsekújvár fővonal Párkánynána és Érsekúlyvár közötti szakasza látszott a leginkább alkalmasnak. Az 1942 noveber elején megtartott kísérlet során egy 242-sorozatú, áramvonalas burkolattal ellátott MÁVAG-gőzmozdony vontatta 2 db új kocsiból álló, a résztvevőkkel együtt kb. 65 t tömegű szerelvényt. A szakemberek megállapították, hogy a Cak 5301 és a Bak 3201 még 143-145 km/h sebességnél is kifogástalanil futottak."

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 942
teherkocsikért előre is kösz!

"csak nagyteljesítményű légkondival. "
szóval akkor ez nem olyan vacak mint a Bp?

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 941
Scsabi van is egy kérdésem:
Augusztus 11-én fotóztam egy kéttengelyes személykocsit Kecskemét alsón: Zlz, 60 55 00-29 951-2 (MH tulajdona), ez mi is? Z=különcélú személykocsi, z=kéttengelyes, l=???
Arra is kiváncsi lennék, hogy eredetileg mi lehetett ez, a "Vasúthistória évkönyv 1994"-ben "A MÁV 1936-1944 közötti normálnyomtávolságú vontatt jármű... ...beszerzései..." cimű részben nézegettem a képeket, leginkább a a Dh kalauzkocsi "testvérének" tünik, talán az ott látható Cz kocsi késöbb átalakított formában? Ha kell küdhetek képet is...
scsabi Creative Commons License 1999.09.20 0 0 940
Teherkocsi sorozatjelek:
OK, csak egy kis türelmet kérek, uis az egy hosszabb lélegzetű munka, mert a teherkocsi melléksorozatoknak fősorozatonként más-más jelentése van/lehet.
Bpm/Bpmz kocsik
Ezeket a kocsikat a DWA (Deutsche Waggonbau) bautzeni és ammendorfi gyára készítette 1994-1995-ben a MÁV részére. Mindegyik kocsi nemzetközi forgalomra készült ee, csak a 20-70-eseket igazán már nem lehet eladni nemzetközi forgalomba, így IC pótlás lett belőlük.
Bpm 20-70 050÷076
Z építési módú 160 km/h eng. seb. kocsi, négyfesz. energiaellátóval, egycsatornás légfűtéssel (és lehúzható ablakokkal).
Bpmz 20-71 000÷022
l.m.f. csak nagyteljesítményű légkondival.
Apmz 10-71 000÷009
l. 20-71, csak első osztályú
WRbumz 88-71 000÷009
Étkező-bisztrókocsi. (fele étkező, fele bisztró/bár) Szerkezetileg azonos a többi DWA-val csak van egy többlet segéd-energiaellátója a konyha számára.
Üdv:
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 939
Amúgy utaztam IP-n, azzal egészen megvagyok elégedve: a Bzmot ablakain a befalazás úgy se tudott sokat rontani, viszont a légkondi egész jól müködött benne.
Láttam a Keletiben van "normális" IC kocsija is MÁV-nak: Bpm, lehúzható ablakokkal. Ennek is van "korcs" testvére: Bpmz.
Ezek nekem nem átalakított kocsiknak tünnek, hanem új beszerzésnek, honnan vannak?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 938
Scsabi!
Én telhetetlen vagyok...
A teherkocsikról nem tudsz ilyesmit csinálni?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 937
Köszi! megjött!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.20 0 0 936
Nekem is jöhet, .doc vagy .xls! Köszi!
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 935
Reggel ritka vonatot fogtam ki a hatvani személyen: a kocsik, a vezérlőkocsi is szürke, és_még_a_mozdony_ is_ a "hatvani ezüstmetál" V43 1299 volt...
nohab Creative Commons License 1999.09.20 0 0 934
Scsabi,

én is megköszönném. Szerintem az .rtf formátum az, amit minden M$-os tud olvasni, nekem Word6.0 vagy Excel 7.0 is tökéletes. Ja, lszi ide küldd!

Köszi,Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 933
Ja és visszafelé a kéziféket tekerték mint az örült, amikor meg akartak állni...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 932
Jöhet!
bármilyen "könnyen emésztehető" formátum jó nekem, ha táblázat akkor esetleg .XLS-ben...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 931
Kb 1/2 2-kor még a Deák téren volt a 1074, akkor még sütött a nap, elég jó képeket lehetett csinálni. Sajnos csak a meghívott vendégek szállhattak fel, igy maradt a 47-es. Az 5808-as UV póttal mentem, érdekes ez a kocsi hiába szintén 60 éves, még se kapott díszfelíratott mint a 5806.
Budafokon az évfoduló tiszteletére emelt emlékmű egy ütközőbak és egy dísztábla.
Az ünnepség kezdetére bufotott a 1074 is, aminek valami gondja támadt a légfékkel. Elöször egy UV szerelvénnyel akarták elvontatni, majd megjavult annyira, hogy úgy döntöttek nem kell segélyezni. Ekkor félreállt a egészen a vágány végére, Itt körbe vette a fotózó vasútbarátok tömege, az autósok nem kis bosszúságára, az úttest egyik felét is elfoglaltuk.
A visszaút a budafoki kocsiszínig tartott, ekkor már mi vehettük birtokunkba a kocsit! Volt egy rövid fotómegállás a budafoki elágazásnál, majd a kocsiszínben UV-k és Tatra-k között is fotózhattuk az "öreget".
nohab Creative Commons License 1999.09.20 0 0 930
Izé, hát annyi a történet, hogy - már egy kicsit kapatosan - fotóztuk a fülei hídról az Egyeskét, amikor is Feri leejtett a híd alá egy negatívtartó fiolát. Na több se kellett nekem, szépen körbejelöltem neki onnan fentről, a biztonság kedvéért...

A festésekről: 020 karosszériamunkáiról csak annyit, hogy a tetején már kezd néhol átütni a szürke alól a barna... Valahol tisztességesen megcsinálják a festéseket, Mo-n nem. Minden NoHABon meg lehet találni valahol alul a régi vörös festéket.

Ákos

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 929
Természetesen érdekel!
Nekem a Word formátum lenne a legjobb.
scsabi Creative Commons License 1999.09.20 0 0 928
Tasztaltársak!
Akit érdekel a személykocsi sorozatjelek táblázata annak szívesen elküldöm emilben. Írjátok meg milyen formátumban kéritek.
Üdv:
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 927
"nem hallottad Joó Feri esetét a fülei hídnál :-)"

Én nem, meséld mi volt ott?

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 926
Igen, a Szergejhez szergejkürt dukál.
Ha már a hangoknál tarunk, egyszer egy Csörgőt halottam kb. 12 kilométeres távolságból. Szuper volt!
Egyébként a kiállításon láttam egy Csörgőmodellt, ami a mai GySEV színekre volt festve (zöld-sárga). Ilyen tudtommal nem létezett, de nagyon jól nézett ki!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 925
De akkor legalább biztosan megmaradna! Nekem itt ez a lényeg :-)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.20 0 0 924
Van egy fotóm M61 020-ról, átfestés előtt egy-két nappal (99.07.10), azon jól látszik, hogy mit csináltak: folt folt hátán, tehát szerintem rendberakták a karosszériát. De Ákos biztos pontosabb infóval szolgál.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 923
Érdekes, a szergejeket senki sem akarja visszafesteni az eredeti színre...
Egyébként rossz hallani, hogy a kürtöket cserélik le MÁV-szabványúra, szerintem igazi dízelhez ilyen kürt kell :-)

Más: amikor egy mozdonyt felújítanak, akkor a kaszniját ugyanúgy rendberakják mint egy autóét? Pl a rozsdás részeket kivágják, újra cserélik, vagy egyszerűen lefújják csak az egészet? 020-on újrafestéskor csináltak karosszéria munkát?

nohab Creative Commons License 1999.09.20 0 0 922
Ne haragudj, Gyurmosz, de Csörgőt kiállítani szerintem óriási ökörség lenne, amikor belátható időn belül ez marad az egyetlen személyvonati dízelmozdonya a MÁVnak. Nem akarom a sorozatot bántani, de kiállítani érdekességeket (ritkaságokat) szoktak, nem a legnagyobb tömegterméket. Majd pár évtized múlva, amikor nem lesznek csak mondjuk 10-en, akkor már más...

Werner!

Mindent csakis a megrendelő kívánsága szerint! Vagy nem hallottad Joó Feri esetét a fülei hídnál :-) ?

Lehet, hogy a Szergejnek jól áll a szakadt külső, de ezt a turistáknak nehéz lesz elmagyarázni, a néhány M62-freak-et kivéve...

Ákos

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 921
Szóval "külsőleg a"!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 920
Valóban, külsőlega hiányokat leszámítva nagyon szép. Ha nem szánják meg és újítják föl belsőleg, akkor ki lehetne állítani (a külső hiányok pótlásával). Legalábbis jó lenne...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 919
A 2121-esnek elég korrekt kasznija van, legalább azt felhasználhatnák.
A rákosi műhelyben valamiféle építkezés zajlik, a legtöbb gépet kivették, az M42 kivételével.

Holnap délután tud még valaki jönni, vagy találjunk más időpontot?

werner Creative Commons License 1999.09.20 0 0 918
OFF:
"Ne azt mocskolják be, ami másnak kedves és szép"

De éppen ez a céljuk. Egyik következménye annak, hogy egy nagyvárosban túl sokan vagyunk, és ezt néhány alulfejlett egyed nem képes elviselni.

Tegnap jártam Nógrádon, egyetlen graffiti ez volt: "I love bableves".

werner Creative Commons License 1999.09.20 0 0 917
Mukik:

Ma délelőtt láttam a 7061-est két kocsi kerékpárral a Blahán forgolódni, gondolom ment Hungáriába.

werner Creative Commons License 1999.09.20 0 0 916
"a géptérből le tudlak hugyozni a kaszni lukain át!"

Meg is tennéd?

Werner

UI.: Én szerintem nem olyan nagy baj, ha piszkos a Szergej, hiszen a NOHAB a szép mozdony.

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 915
Lassan indulok Budafokra, hátha ott van már a 1074...
Ki jön még?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 914
Eddig csak egy olyan sztorit hallottam, hogy kimentek a mérnökök körülnézni a terepen, de a határőrök nem kapták meg az értesítést időben, így begyűjtötték őket...

Egyébként meg több cikkben is emlegették, hogy szükséges, és meg lesz építve...
Ha lesz egy kis időm ide linkelek párat a MÁV sajtószemléből...

Én nagyon örülnék neki, mert ez a kedvenc 75-ös vonalam felújításával járna együtt...
Remélem megérem az elkészültét...

Járaszája Creative Commons License 1999.09.20 0 0 913
Tegnap voltam Szentendrén. Az 1074-es már nem volt benn...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 912
Jó kérdés...
Amikor augusztus 21-én a szentendrei múzeumban voltunk, ott mondta az egyik ottani ember, hogy nem sokára viszik ki nosztalgia menetre, már át is nézték a szerelők. Ő nem tudta megmondani, hogy hova viszik, de tudtommal más menet nem volt.
Azóta több helyről is hallottam, hogy lesz, de pontosabbat még senki nem tudott mondani.
Ez a "barna".
Természetesen viszek fényképezőgépet én is...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 911
Nem, sajnos nem. Tartok tőle, hogy gyors előrelépést nem várhatunk, mert nem esik egyik helsinki-folyosó vonalába sem, márpedig azok preferáltak (pl. kelebiai vonal kétvágányúsítása és felújítása /IV. korridor/, avagy a már említett szlovén dolog /V. korridor/).
nohab Creative Commons License 1999.09.20 0 0 910
Division by Zero!

Ez az 1074-es menet mennyire tuti és mikor lesz várható a gép hol? És lenne valakinek kedve rajtam kívül fotózni?

Más, ez a gép sárga vagy ez lett visszacsinálva barnára?

köszi, üdv.Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 909
Az ipolysági vasútról nem tudsz semmit?
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 908
Szlovén vasúti kapcsolatról (nem tudom, írtam-e már):
90%-ban új nyomvonalon fog haladni, mert a régi pálya 40-es volt, ez pedig 160-as lesz. Az, hogy mikor kezdik el érdemben, nem igazán tudott számomra, főleg, hogy korábbra ígérték az elkezdést. Első nekifutásra még nem lesz felsővezeték, de meghagyják a helyet neki, később megépítik azt is. Zalalövőn teljesen új állomást alakítanak ki, a mostanihoz képest kicsit nyugatabbra. Zalaegerszegnél is lesz egy új megálló, vagy állomás, mégpedig a zalalövői vonal elején, továbbá onnan megépül egy deltavágány Zalaszentiván irányában (tehát a Zalalövő, illetve Szlovénia felől jövő vonatok a mostani állomást elkerülhetik). Bobánál kell még megépíteni egy deltát, illetve korszerűsíteni, villamosítani az egész vonalat, akkor majd beszélhetünk igazi vasúti kapcsolatról. Ez a bobai delta amúgyis egy neuralgikus pont, elvégre Zalaegerszeg az egyetlen megyeszékhely, amit vonatfordítás nélkül csak nagy kerülővel lehet elérni Budapest felől.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 907
Mi történt? Eltünt a hosszú ideje fűtőgépként használt 1168-as Szili a Keletiből, helyén a 1378-as áll, pillanatnyilag szintén fűtőgép szerepben.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 906
Ezt is ide copy+paste:
"a Budapesti Varosvedo Egyesulet Ertesitojebol:

1999. szeptember 20-an unnepeljuk a Budapest Budafoki Helyierdeku Villamos
Vasut (BBVV) uzemszeru megindulasanak centenariumat. Az elsokent atadott
Szent Gellert ter - Budafok Haros MAV allomas kozotti szakasz hossza 7.8
km, megallohelyeinek szama pedig (Budapesten 7, Albetfalvan 4, Budafokon
10) osszesen 21 volt.

A jeles evfordulo alkalmabol a XXII. kerulet Varoshaz teren (a mai 47-es
villamos kulso vegallomasanal)

1999. szeptember 20-an (hetfo) du. 3 orakor

centenariumi emlekhely avatasara kerul sor.

Ugyanezen a napon a Budafok 1. postahivatal az evfordulora utalo alkalmi
belyegzot hasznal, mi pedig a vonal megnyitasakor mar forgalomba allitott
24-es szamu, A tipusu, Ganz gyartmanyu motorkocsit abrazolo kepes
levelezolapot jelentetunk meg korlatozott peldanyszamban. Az unnepsegre
minden erdeklodot szeretettel varunk.

-------------------------------------------------------------------------------

Varhato a 1074-es motorkocsi nosztalgiamenete is - hiszen az 1000-es tipus allt legkozelebb a kesobbi BBVV tipusokhoz."

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 905
már volt róla szó, de ide copy+paste-zem:

XLVI.Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny
1999. szeptember 18 - október 3
Bp. XIV Petőfi Csarnok
Hétfő kivételével naponta 10-18h

Kukorica János Creative Commons License 1999.09.20 0 0 904
Hali!

Adjatok infót erről a kiállításról (hol, meddig, stb) plíííz!

Kukorica

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.20 0 0 903
Mi van nallam? kicsit bovebben mert nem emlekszem ra.(Oreg ember hamar felejt):-))
SzigDani Creative Commons License 1999.09.19 0 0 902
Igen, a végállomason lesz. Mintha úgy láttam volna, hogy a Városvédő Egyesület meghívója már szerepelt itt, de az lehet, hogy a kozlekes levlistán volt rajta.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.19 0 0 901
Szintén a kiállításon láttam egy képeslapot a 020-as NOHABról, amint fűtőkocsival húzott Z1-es kocsikat (Balatonfüred). Nagyon jól nézett ki!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.19 0 0 900
Most jöttem a kiállításról:
Kevesebb terepasztal van, mint szokott, nincs fotókiállítás, a meglévő asztalok között is sok gyenge van, de azért jó volt. Vettem egy kéttengelyes MÁV személykocsit (Sachsenmodelle) 4125 Forintért, van poggyászkocsi is, marha jó, megéri. Modern asztaloknál lehet lakásként használni, szuper. A peronkialakításra is ellestem egy tuti módszert. Szóval érdemes kimenni.
nohab Creative Commons License 1999.09.19 0 0 899
O:o:o:

Pontosan hol is lesz az a kiállítás? Egyelőre kedd du. 4 óra nekem is jó. Ha valaki még jön és speciális kívánsága van (hozzak fotót mutogatni, ilyesmik), mailjen nyugodtam magánban is akár.

Egyébként 61019-et láttuk szombaton, szép szürke forgóvázai vannak és a sárgákat (hágcsó, kapaszkodók stb.) is újrafestették. Az már sajnos a tapolcai igénytelenséget jellemzi, hogy a mozdony egyéb részeit le sem mosták...

Ákos

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.19 0 0 898
Megneztem (van a modellrol par kepem) 2139-es volt a szama. Bovebben HEV vezeto listatarsunk tudna rola meselni, most eppen nala "lakik" ha minden igaz.

Kedd delutan mi lesz a kiallitas-latogatassal? En mar biztos, hogy megyek, valszeg 4 korul erek oda.

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.19 0 0 897
Úgy néz ki, hogy ezen a hétvégén elmarad a 2121-es Csörgő meglátogatása, de a vasútmodellkiállításra kimegyek, majd megírom a beszámolót.
Villamososok figyelem!
Holnap Budafokon (a 47-es végállomásánál?) délután 3 órakor lesz a budafoki HÉV cenenáriumi ünnepsége!
ZöPö Creative Commons License 1999.09.19 0 0 896
Izé, nem-e lehetne-e véletlenül fényképezni azokat a kincseket?

Na jó, csak kérdeztem... :-((

division by zero Creative Commons License 1999.09.19 0 0 895
Naná!
SzigDani Creative Commons License 1999.09.18 0 0 894
Ugye tudod, hogy milyen kincsek lapulnak ott?
division by zero Creative Commons License 1999.09.18 0 0 893
Örvendetes, ha minden igaz hamarosan bevisz oda valaki körülnézni...

SzigDani Creative Commons License 1999.09.18 0 0 892
A Metró-Mukik Fradiban, a 7141 is ott van (no meg sok szep gyongyszem:))), a 7130-ast tavaly ilyenkor fenykepeztem le, Bf. felé tartott. Állítólag az összes Muki a Fradiban települ.
division by zero Creative Commons License 1999.09.18 0 0 891
Köszi SzigDani!
Azt nem tudod, hogy melyik hol "lakik"?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 890
Tudtommal 3 féle motorral készült:
-a forgóvázas
-a középső, de nem a Bühler
-a jelenlegi Bühler.
Az első változatnak is 2139 volt a száma? Hol lehet manapság ilyet szerezni (felkeltetted az érdeklődésem iránta :-))?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 889
Lenne egy kérdésem a terepasztalépítéssel kapcsolatban:
valami szuper peronkialakítási módszert keresek, mert amiket én ismerek elég primitívek és éppen ezért nem illenek a környezetbe. Tudtok ajánlani valamit?
SzigDani Creative Commons License 1999.09.18 0 0 888
Szervusztok!

division by zero megj. Reakcio: Muki palyaszamok: 7033, 7038, 7039, 7040, 7045, 7061. Egyelore. Hogepbol lattam a 7130 es 7141 gepeket. Kepek majd, vagy a villamos. budapest.hu-n, vagy a mkkk.kma.bme.hu cimen.

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 886
Éppen ez a probléma.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.18 0 0 885
Mindannyiunkban van vágy, hogy valamilyen módon otthagyjuk a nyomunkat a világban. Amikor a tehetség kevés, akkor az alkotás helyett jön a rombolás.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 884
Szintén OFF
Ezekkel nem lehet beszélni! Csak tudnám, hogy mi az élvezet abban, hogy valamit elcsúfítanak? Ha nekik ez művészet, tegyenek ki egy vásznat és csinálják arra. Ne azt mocskolják be, ami másnak kedves és szép.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.18 0 0 883
OFF
Mivel ezek a festegető skacok azt állítják, hogy nekik ez "önkifejezés", a graffiti-topicban felvetettem, hogy én majd elkapom őket és szép színesre kitetoválom az arcukat, mert nekem meg az lesz az önkifejezés. Erre megkaptam, hogy holmi firkálásért én megkínoznám a gyerekeket és szégyelljem magam. Arra a kérdésre, hogy akkor mikor is mehetek az illető frissen festett kerítését és családi házát graffitival díszíteni önkifejezésileg, nos erre már nem kaptam választ. No comment.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 882
Amikor én voltam, nem volt. Viszont a jövő héten valszeg kimegyek, megnézem.
Az én első Csörgőmodellem 1993-ból való, középmotoros. Pont tegnap tisztítgattam ki, már csak a motorral kéne valamit csinálni, mert nagy sebességnél kicsit lelassul és érdekes hangokat hallat... Biztos hogy a motor csinálja, kipróbáltam. Mit lehet ezzel csinálni?
Más: Elszörnyedve tapasztaltam, hogy valami agyatlan bolhazsák összefirkálta kedvenc Csörgőmet. Az agyatlan bolhazsák azt "írta" rá, hogy "Til". Ezeknek már semmi sem szent?
Van valakinek valami ötlete, hogy mit lehet ezekkel az embernek nem nevezhető alakokkal csinálni?
A másik: Mennyibe kerülhet egy Csörgőn 2 négyzetmétert újjáfesteni?
Bocs ha off voltam, de most betelt a pohár!
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 881
Szerintem elmentel mellette. Amikor kint voltam utoljara, az M63-as kasznit arulo srac mellett arultak palyaszamot is, amit ra kell "vakarni" a modellre.
Nekem egyebkent ket Csorgo modellem volt: az elsonel a motor az egyik forgovazban volt, ket tengelyt hajtott, "zabalta" a fogaskerekeket es veszesen gyenge volt. Akkoriban meg lehetett kulon motoros forgovazat venni :-) talan nem veletlenul :-) Raadasul a szine is inkabb volt sarga, mint narancssarga. A masodik mar sokkal jobb volt, ez az altalad ismertetett kozepmotoros kivitel volt.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 880
A kaszni hossza megegyezik a 130-al, szerintem a forgóváz is jó erre a célra.
É majdnem vettem is, de előbb szerezni akarok matricás pályaszámot.
M41,2101-ről és 2121-ről MINDEN infót várok!!!
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 879
OK, kaszni van, forgovaz alapokat is adnak hozza (eppen igy aruljak a Leoket is). Csak azt nem tudom, milyen forgovaz kell ala. Netan a PIKO BR130-as passzol? Arulnak Gigant kasznikat is, az ala tuti ezeket teszik, egy kicsit meg emlekeztet is a forgovaz a Kruppra (eltolt rugok, fektartalyok).
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 878
Nekem peldaul nem kell bemutatni a helyzetet, a nyaron volt fel oram az eszaki parton, leultem Nohabot varni erre jott a 190-es. Azert lefenykepeztem, nem mindennapi latvanyt nyujtott.... :-)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 877
M63 modell karosszériát lehet kapni szombatonként a börzén, 7500Ft, szerintem megéri, mert nagyon jól néz ki.
Highprofit Creative Commons License 1999.09.17 0 0 876
Mozdonyvezető a vasúti átkelő előtt:
- Kamion nincs, a többi nem ellenfél.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 875
Feltettem egy képet az M63-ról az egyéb mozdony kategóriában.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 874
A Dombóvár-Mezőhídvég. A tavaly májusi Pályaőrben van róla egy remek cikk.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 873
"Talán még mindig ki lehet venni belőle valamit"
Vagy talán meg akarják csinálni... Remélem nem vagyok TÚLZOTTAN optimista.
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 872
"egy vonalat felújítanak, hogy vonattal tudják felszedni a pályát"
Ez melyik volt?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 871
3 millió... Szép, inkább hagynak pusztulni egy NOHABot, mintsem kifizessenek ennyi pénzt. Nem hinném, hogy ez nekik olyan nagy összeg lenne, különösen ha belegondolok, hogy mennyi pénzt öltek bele fölösleges dolgokba (pl. egy vonalat felújítanak, hogy vonattal tudják felszedni a pályát).
A MÁV-nál kellene egy ember, akinek az lenne a feladata, hogy a fölösleges beruházások helyett felhívná a figyelmet ilyen "apróságokra".
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 870
Már hiányoltam is ezt a Csörgőt. Kiváncsi vagyok milyen lett, mikor legutóbb láttam elég kopott volt.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 869
Nem tudjátok hogy H0-ás mozdonyhoz hol tudok leáztatós pályaszámmatricát szerezni?
Lassacskán időszerűnek érzem, hogy birtokomban legyen egy általam kiválasztott számú Csörgőmodell...
nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 868
Gabor, Werner!

A 221-es Szergejjel nem a Szergejeket akarom bántani, de tény az, hogy sok M62 ma úgy néz ki, mint akit leokádtak, és bárhová állsz a gép oldalához, a géptérből le tudlak hugyozni a kaszni lukain át! Ez van, ez nem a Szergejek szégyene! Ha 215-ös szintű Szergejek járnának a Balatonob nyáron, akkor max. a füst miatt szólhatnék, de emberek, ez az ország legfontosabb idegenforgalmi övezete!!! Majd felteszek ide egy 15 kbyte körüli képet, hogy mindenki lássa, miről van szó!

Ákos

scsabi Creative Commons License 1999.09.17 0 0 867
"Vannak un. pszichrometriai diagramok, amelyek azt mutatjak meg, hogy adott homerseklethez milyen paratartalmat erzunk kenyelmesnek. A legkondinak ezt kene teljesitenie. "
A kocsik fűtésével foglalkozó UIC 553 döntvény pontosan megadja ezeket, mint kötelező érvényű normákat nemzetközi forgalomban. A nemzetközi forgalmú kocsik tudják is ezt (légszárítás). Csökkentett teljesítményű klímák esetében (IC kocsik) a vezérlés a befújt levegő hőmérsékletére szabályoz, a munkapontot pedig a környezet (és az utasok) állítja('k) be. A 84-35-ös komfortok szabályozása többkritériumú, amíg teljesítménnyel bírja igyekszik a komfortgörbét követni.
Esőerdei klíma:
Ok lehet még a beázott légkezelőszekrény, vagy az eldugult kondenzvízlevezető.
Üdv:
Csabi
1014 Creative Commons License 1999.09.17 0 0 866
Ha valakit érdekel: 7033-as Muki a Keleti előtt volt 16:45-kor
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 865
Tudtommal ott már nem sokáig...
Egyébként előfizetve kb 25%-kal olcsóbb.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 864
Pesten a Belgrád rakparton lehet kapni, illetve újabban az Erkel utcában. Egyébként van egy új újság (Vasútbarát magazin), ez a mezei újságosoknál is kapható. Elég jó, formailag kifogástalan és színes, de ez elsősorban vasútmodellezéssel foglalkozik és ára sajnos 700 Ft.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 863
Köszönöm a bíztatást, ösztönöz a fejlesztésben. Ma vettem észre, hogy még van egy Dízel Gigant képem, amit nem raktam fel. Sebaj, majd ma este.
Egyébként már összeválogattam a következő adag képet, de erre még azért várni kell...
A hétvégén megpróbálok elmenni a 2121-eshez, ha lesz ott valaki, érdeklődök. Örömmel olvastam, hogy a 019 ismét jár, remélem a 002-es sem sokáig marad üzemképtelen.
Gábor!
Én is csak a 2187-es Csörgőt hívom Okoskának. Mikor én láttam, nem füstölt olyan erősen, pedig ez abban az időben volt (valamivel azért előtte), de augusztus végén ismét láttam, szintén füstmentesen.
Ákos!
Nem hinném, hogy a NOHABot csak a Szergej helyettesítheti a 29-es vonalon.
Mikor augusztus végén a 2105-ös Csörgővel 9 kocsival jöttem haza, úgy suhant, mint a szélvész. A gyorsítása pedig olyan sima volt, melyre CSAK a Csörgők képesek (legalábbis Magyarországon).
Matiz:
Megint Szergejselejtezés??? Ilyen nincs, ez szörnyű.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 862
Ákos nem a 221-es vörös csillagjára gondolt?
werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 861
Hajrá 19es!!!

Lezoli:
"Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani."

Én is így gondolom... Valakinek nem tetsznek ezek a mozdonyok.

"Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre? "
A 80-as évek közepén lett volna rá lehetőség, együtt nagyjavítással, mozdonyonként kb. 10 millióért.

"Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek"

Ezt át lehet hidalni azzal, hogy az összes mozdonyt egy helyre állomásítják, és oda csak azt. Ott van az alkatrészbázis, a szakembergárda, és a nagyjavítás is, ha szükséges. Alkatrészeket a Szergejhez is kell venni, nem is keveset, és dollárért.

Mindent egybevetve, a NOHAB üzemeltetése kevesebből lett volna kihozható, néhány db a 20-ból ma elvinné a szombathelyi, 1998-ig a kanizsai gyorsfordát is, valamint a szombathelyi IC-ket, a rezsókocsi pedig csak az emlékeinkben élne. A MÁV 1985 táján nem gondolkodott előre így most van 5 db működő NOHABunk már régen lejárt fogyóalkatrészekkel, egyre több elfekvéssel.

Ákos:
"erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai..."
Ne bántsd a 190-est! Jó, nem olyan szép, mint egy NOHAB, de akkor se... Sok német kifejezetten szereti a Tajgatrommelt is, mert a múltjuk egy darabja és itt még láthatják.

division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 860
Én a kedd délutánra szavazok.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 859
Nekem van róla kép: 1999.07.10-én Füreden, kicsit ellenfényes, majd megmutatom!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 858
Amikor Okoska füstöléséről írtam, M41 2187-re gondoltam, azt hittem, hogy Okoska az ő kizárólagos neve.
werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 857
"Okoska: amikor Füredről indult egy személlyel, akkora fekete füstfelhőt eresztett, amelyet Csörgők (még a kevésbé okosak sem) nemigen szoktak"

Igen, a Csörgőnek nem szabad füstölni.
Az okoskák viszont teszik ezt, szerintem ennek az MPC rendszer az oka.

A normál Büchi-féle turbófeltöltés egyik hátránya, hogy sok és sokféle kipufogócsövet kell készíteni. Ha ugyanis a kipufogógáznak nemcsak a hőtartalmát, hanem a mechanikai energiáját is hasznosítani akarod, akkor max. 3 hengert köthetsz 1 kipufogócsőbe, nehogy egymás ellen dolgozzanak. Az MPC (Multi Pulse Converter) ezt próbálja kiküszöbölni azzal, hogy egy hengersornak egy kipufogócsöve van, amley egyenletes nyomást állít elő. Ezt úgy csinálja, hogy a hengerből kúpos kivezwetéseken jut a gáz egy nagy puffertartályba, és onnan viszonylag egyenletes nyomással a feltöltőbe. Ez látszik is az egyik képen, az M41,2120-nál. Mivel a kellő nyomás előállítása időbe telik, a motor csak lassan pörgethető fel. Az okoska ha megfelelően van beállítva vagy jól működik akkor lassan pörget fel. Ha nem, akkor viszont a motor túl van etetve és füstöl, de mint a bánat. Sajnos eddig egyszer sem sikerült ezt fényképezővel is észlelni.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 856
"3 selejtes szergej (100,067,167)"

Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.

"M41 2121-et folyamatosan szedik szét szerintem"
Hát, az már évek óta eléggé széjjel van szedve. Arra talán jó lesz, ha egy Csörgő nagyobbat csattan akkor felhasználják a 2121-es kaszniját, nem kell a sérültet kalapálni.

"mert minden nap van mozgás körülötte (ajtók-ablakok nyitva)"
Embereket is láttál? Talán még mindig ki lehet venni belőle valamit.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 855
"3 selejtes szergej (100,067,167)"

Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.

hant Creative Commons License 1999.09.17 0 0 854
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam a topicot, mert engem is érdekelnek a vonatok és a városi közlekedésben résztvevő járművek.
Ma reggel munkábajövet láttam egy gőzöst, ami még néhány kocsit is húzott magával, a Thököly út felett, Kőbánya felé menni. Máskor is már hallottam, mert a gőzösök sípját messziről fel lehet ismerni.
Kérdésem: létezik menetrendszerinti gőzös járat a szombati szobin kívül is?
werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 853
"Okoskáról ...belső felvétel? "

A Gigant Club oldalon, az M41,2120-nál.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 852
Juteszembe: új Okoska: M41,2109 Szolnokon Fv 1999.08.17
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 851
Javaslat kiállítás látogatásra: jövo hét kedd du., vagy ezen a héten vasárnap délelőtt.
nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 850
Peterr,

004-nek nem maradt ép TC-je, még forgórész sem. Ha maradt volna, 002 már szaladgálna. Így viszont 3 millió körüli összeg miatt nem üzemel.

Lezoli,

Ha tudnál infókat szerezni a TC-tekercselés áráról, no meg arról, hogy hányat csináltak, annak nagyon örülnék!

köszi, üdv.Ákos

nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 849
Lezoli!

Nem új TC, csak forgórész-tekercselés. Ezt is az Északi JJ csinálta, mint már vagy tíz éve az összeset.

Nem Dobos Józsi az ismerősöd?

A többletköltségekről annyit, hogy a NoHABnak a 29-es vonalon nem a Csörgő az alternatívája, hanem a Szergej, azt pedig senki ne próbálja megmagyarázni, hogy egy Szergejt olcsóbb fenntartani, mint egy NoHABot, az üzem- és kenőanyag-zabálásával együtt. Az erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai...

üdv.Ákos

peterr Creative Commons License 1999.09.17 0 0 848
Szerintem a 004-est beleztek ki, ha mar
korabban nem kapta meg valamelyik az O
TC-it. Ha viszont mar korabban megkapta
egy masik, akkor nem tudom, honnan
keritettek TC-t.
Hajra 019!
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 847
Ok, este írok egy Pályaőrös körlevelet, érdekel még valakit?
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 846
Hajrá 019!
Nem úgy hallom a tapolcai viszonyokat, hogy a 006-ból szednének ki bármit is...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 845
Szerintem ez a hír itt mindeninek megdobogtatja a szívét! Életem első (és eddig utolsó) dieselmozdonya, amin menetközben ültem (Vízvár-Barcs).
lezoli Creative Commons License 1999.09.17 0 0 844
Nohab!

TC beszerzes biztosan nem tortent, mert az egyik ismerosom a felelos a dizel beszerzesekert es o nem szerzett be a Nohabokhoz iden semmit. Tavaly elindult egy 3 millios beszerzes, de az is meghiusult a vegen.
En nem ertem, hogy mit szivozik a MAV ezekkel a szegeny mozdonyokkal.
Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani. Olvastam a MAV levelet ezugyben, de engem nem gyozott meg. Felhoztak a keszletezesi koltsegeket pl., de keszletezni a nem Nohab alkatreszeket is ugyanugy kell. Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek, de ezek szerintem nem jelentenek nagysagrendi ugrast. Aki esetleg tud szamokat, akkor irja meg legyen kedves. Milyen tobbletkoltseget jelent pl. a futokocsi? Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre?
Udv.
Lezoli

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 843
Nekem is el tudnad kuldeni a cimet a
Palyaoros pacaknak?

Armand

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 842
Nekem is el tudnad kuldeni a cimet a
Palyaoros pacaknak?

Armand

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 841
Nalam is nyero ez a MUKIzas

Armand

nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 840
Akit érint, akit nem, M61,019 tegnaptól ismét üzemel. Nem tudom, honnan lett TC, remélem nem 006-tól kapta vissza, mert akkor ő nem jár.

üdv

Ákos

disp_ Creative Commons License 1999.09.17 0 0 839
Muki 9 :)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 838
Inkább emilben.
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 837
"A vasútat féltők, a vasútat szeretők lapja." (ha jól emlékszem a jelmondatra...) Megjelenik havonta, megrendelhető a főszerkesztőtől, Kókai Károlytól (aki egyébként mozdonyvezető). Telefonszámot lehet ide irni, vagy inkább emailben?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 836
Ismét jönnek a számotokra biztosan triviális kérdéseim:
Mi az a Pályaőr? Valószínűsítem, hogy egy újság. Hol lehet hozzájutni?
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 835
Akkor már 8...

Az augusztusi Pályaőrben van egy cikk az örségi épitkezés bejárásáról...

Az ipolyságiról semmi hír?

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 834
Legutóbb a 64-es gyaloglás bűvöletében, azt hiszem a pécváradi kocsma előtt tettem javaslatot arra, hogy ott is lehetne csinálni egy bejárást. Postavonattal Szombathelyig, onnan személlyel Zalalövőig, innen pedig gyalog (de lehet biciklivel is) pl. Őriszentpéterig vagy akár Bajánsnyéig.
peterr Creative Commons License 1999.09.17 0 0 833
A MUKI-s kirandulasra szivesen
beneveznek en is...

Meg a topic elejen feltette valaki a
kerdest az orsegi szloven vasut
epiteserol. Senkinek semmi friss infoja
nincs rola?
En egy vadasz ismerosomtol tudok rola
annyit, hogy a tereprendezes folyik
ezerrel

division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 832
Szerintem is, lehet, hogy 2 MUKI-val kéne menni?

OK, találjunk ki közös kiállítás látogatási időpontot...

division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 831
akkor már 7...
Gondolom úgyis vasárnap lenne a legalkalmasabb, akkor a legkissebb a forgalom a síneken...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 830
Honlap itt. Egyenlőre még csak a régi terepasztalos képek vannak fent.

Szerintem a MUKIs kirándulásra jóval többen is kíváncsiak lennének... (főleg ilyen kihalt terepeken, mint a 13-as vonala, hizlalda..)

Ne feljetsétek el, holnap nyit a kiállítás!! Ki kell találni, mikor ér rá mindenki, hátha össze tudnánk hozni egy közös látogatást!

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 829
Ha hétvégére esik, én is benne vagyok!
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 828
"A MUKI-s kirándulást meg lehetne szervezni?"
Remélem igen. Irtam Benda Gyurinak, hogy mit szól az ötlethez, és van-e valami tippe, hogy kihez kell a BKV-nál fordulni ez ügyben.
Remélem szombaton a kisvasúti napon is sikerül azokkal összefutni akik bejáratosak a BKV-hoz.

Ha jól számolom akkor eddig már hatan lennék.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 827
Melyik a honlapod?
Jó, ha az embernek ilyen barátnője van, össze lehet kötni a kellemeset a még kellemesebbel...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 826
Jók a képeid nagyon! Csak így tovább. Már be is tettem a Kedvenck közé a lapodat.
Okoska: biztos nagyon okos, de július 10-én, amikor Füredről indult egy személlyel, akkora fekete füstfelhőt eresztett, amelyet Csörgők (még a kevésbé okosak sem) nemigen szoktak!
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 825
Tegnap reggel Kőbánya-felsőn állt 3 selejtes szergej (100,067,167) mögöttük néhány pörekocsin néhány villanymotor...mire visszaértem, már elhúzták őket.
M41 2121-et folyamatosan szedik szét szerintem, mert minden nap van mozgás körülötte (ajtók-ablakok nyitva) bár már nem tudom, mi lehet még benne.
A MUKI-s kirándulást meg lehetne szervezni?
Kaptam két képet bátyámtól, egy szlovén nagy kék dízelt fényképezett le (ha jól tudom Kennedy a nickje), ezzel együtt már jó pár képet kellene bescannelnem...Nemsokára felteszem a kiskörei iparvágányos képeket a honlapomra. Barátnőm Gyöngyösre költözött, és hogy-hogy nem, az ablaka éppen a kisvasút végállomására néz :-) Nemsokára lesznek képek onnan is.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 824
Belső felvétel még nincs, mesélni viszont talán tudok. De mindezt délután, mert lassan indulnom kell.
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 823
Szuper!
Az Okoskáról nem tudsz bővebbet mesélni, esetleg belső felvétel?
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 822
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 821
Tegnap este feltettem az új képeket, szépek lettek. Van közöttük 16 Csörgős, egy NoHABos, egy Zetoros és egy a 2104-es Csörgő modelljéről.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 820
Jó reggelt mindenkinek!
Pontosan nem tudom (nem vagyok egy műszaki szaki), azt hiszem valami hajtórúd tört el, de mondom, nem vagyok benne biztos.
nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 819
2121-es csörgő csak egy koponya, se motor, se hajtómű... Milyen hibáról beszélt az a vezér?

Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 818
Igen ott van még a múzeumba szánt 3257, az még "étcsoki" belül. Más érdekességei is vannak: meg maradt a fapadó, oldal kontaktoros, az index lámpa is máshol van, stb...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 817
Arról a paksi cikkről valami közelebbi? pontos időpont vagy cím...
Akkor könyebb lesz megtalálni, aztán belinkelném ide...
Járaszája Creative Commons License 1999.09.16 0 0 816
Igen, és a barna (UV-knál belül sok a barna) pedig sötétebb volt. Ez a mostani tejcsoki, a régebbi étecsoki szinü. De állítólag ez az 'eredeti', a pártállam előtti szín. A Budapesti mesék c. filmben többször is átfestették a kocsit, mert nem volt jó a sárga a sárga. A vak ember meg a kezével érezte, hogy ez nem az igazi, henem túé zöldes volt vagy mi... De hát ez már ideológia volt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 815
Igen a sárga az igazi, régen kicsit ciromsárgább volt az árnyalat, nem? az nekem jobban tetszett mint a mostani mustársárga...
Járaszája Creative Commons License 1999.09.16 0 0 814
Pepsi-s UV-m nincs, de Ganz csuklósom és szegedi bengálim van.
Az igazi villamos SÁRGA
Az igazi vasúti személykocsi ablakát le lehet húzni. (és a buszét is, nemúgy, mint az IK412-n)
Annyi szó esik itt a Paksi múzeumról, nemrégiben (kb egy hónapja) volt egy nagyon jó kis tényfeltáró riport a múzeum helyzetéről a Mancs-ban. Valószinü internetről is elérhető a cikk, olvassátok el!
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 813
"Ha kint 20 fok van, akkor tok felesleges a klima. (Mo.-n szerintem amugy is, a nyithato ablak doszt eleg kell, hogy legyen.)" én is igy gondolom, csak az IC kocsik tervezői nem, ami még nem is lenne baj, csak mint megtudtuk a MÁV alaposan spórolt a klimán, igy részemről IC-n marad a peron meg a szakaszkulccsal nyitható ablak (miért kell ezt is zárni?)...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 812
A fényképezőgépet sajnos otthonhagytam, de a múzeumot a buszból nem nagyon tudtam volna lefényképezni, az erőműbe pedig nem lehetett bevinni. A Bobot elég messziről láttam, de ha a szemüvegem nem csal, A25,086 volt a pályaszáma.
Más: az új képek valszeg ma már megérkeznek, párat talán még ma fel tudok rakni.
Wernernek:
Igazad van, ha a Bz helyett pl az általad említett vonat járna, egy szavunk se lehetne. De szerintem tuti, hogy olyan vonalra tennék be, ahol nem férnének fel rá az utasok. Ez nálunk már csak így megy. De azért a mozdony az igazi! A 2121-est még csak vonatról és a képedről láttam, szorítok érte. Talán a hétvégén meglátogatom. külsőleg az eltűnt alkatrészeket leszámítva nagyon jól néz ki. Talán megszánják. Egy dorogi vezér elmondása szerint már másodszorra történt az a hiba, ami miatt áll. A 2101-est szerintem egyszer láttam, elég kopott volt. Tudtommal leégett, de azt nem gondoltam, hogy ilyen súlyosan. MEG KELL MENTENI!!!
Bölény Creative Commons License 1999.09.16 0 0 811
Nekem nem szakmam a hutestechnika, de azert hallottam mar harangozni rola vmit.

"Ezt még nem egészen értem, szóval hogyan lesz a kellemes tavaszi 20 fokos levegőből ami kint van, bent a kocsiban undorító esőerdei párás meleg?"

Eloljaroban: az ember ho(komfort)erzetet a homersekleten kivul a levego paratartalma is befolyasolja (ld. meg egyensulyi relativ paratartalom).

Ha kint 20 fok van, akkor tok felesleges a klima. (Mo.-n szerintem amugy is, a nyithato ablak doszt eleg kell, hogy legyen.) A baj akkor van, ha mondjuk a kinti 30 fokos levegot lehutjuk 20 fokosra. 30 fokon a levego sokkal tobb vizgozt tud felvenni, mint 20 fokon. Tehat ha ugyanannyi viz van a levegoben, akkor azt 20 fokon oserdeinek erezzuk, mig 30 fokon max. csak parazna melegnek (de szaraznak). Ezert csopog a legkondicsinalobol a viz, magyarul a lehutott levego viztartalmanak egy resze is eltavozik. Vannak un. pszichrometriai diagramok, amelyek azt mutatjak meg, hogy adott homerseklethez milyen paratartalmat erzunk kenyelmesnek. A legkondinak ezt kene teljesitenie.

Ha mar tudomanyoskodunk, akkor erdemes a forditott esetet is megnezni. Pl. telen, amikor a lakas levegojet szaraznak erezzuk, nem erdemes a kinti (amugy nedvesnek erzett) hideg levegot beengedni, mert az a szoba homersekletere melegedve ismet csak szaraz lesz. Marad a parologtato vagy a vizes rongy. Vagy a legkondinak ilyenkor parologtato szerepe is kell, hogy legyen (persze csak ha van mit parologtatnia).

division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 810
képek?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 809
Most jöttem Paksról:
A múzeum Pest felöli végén két gőzös egész jó állapotban van, a többit viszont sajnos eszi a rozsda... De láss csodát, egy ember fűnyírózott a múzeum területén! Legalább ezzel törődnek.
Az Atomerőmű iparvasútja:
48 kilós sinek (1975) betonaljakkal. A látogatók számára megnyitott területen a gyep kiér a sinekig, bent szokásos.
Én két vonatot láttam, (pontosabban egyet, de azt kétszer) Boboval közlekedett és 4-5 négytengelyes pőrekocsit húzott.
Egyébként a gép, amely a fűtőelemeket berakja, vasuti sinen mozog.
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 808
Leggyakrabban a Bhv-k szoktak szitálni, miért?
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 807
Múltkor egy júliusi napon, 37 fokos melegben még a fűtés is ment a Hernyóban...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 806
"Véleményem szerint nem nyitható ablakot csak ott szabad alkalmazni, ahol a jármű energiaellátása és az alkalmazott fűtő/szellőző/hűtőberendezés megfelelő komfortérzetet tud nyújtani az utasoknak a jármű kereskedelmi szolgálatképességével legalább AZONOS megbízhatósággal. 160 km/h alatt igazán nem indokolt a nyitható ablak elhagyása."
Azt hiszem jól összefoglaltad...

"20°C és esőerdei párás meleg:
Erre való igazán a klíma, uis az elpárologtatón kicsapódó kodenzvíz a befújt levegő nedvességtartalmát csökkenti, az így szárított levegőt azután a légkezelőben még melegíteni is lehet. "

Ezt még nem egészen értem, szóval hogyan lesz a kellemes tavaszi 20 fokos levegőből ami kint van, bent a kocsiban undorító esőerdei párás meleg?

uhi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 805
Szitálás:
Okozhatja nem megfelelő sebesség is. Tapasztaltam már erős szitálást 120-szal robogó expresszvonaton. Kiszállás után megnéztem: igen, az az egy kocsi 100-as volt.
scsabi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 804
A Bhv-k szitálását okozhatja még a csapágyvezetés kopottsága. Az eredetileg szoros (ékpályás) csapágyvezetést uis folyamatosan után kell állítani a súrlódóbetétek kopásának függvényében. Ha ez elmarad->szitálni fog.
Csabi
scsabi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 803
Elnézést kérek mindenkitől!
Eszembe se jutott az IC kocsikat, vagy a nem nyithetó ablakokat védelmembe venni, csak felmerült a kérdés a "tendenciáról" és erre próbáltam magyarázatot adni.
Az utas szabad választásának lehetősége... jogos. Régi építésű német és francia kocsiknál a légkondicionálás mellett is megmaradtak a lehúzható ablakok.
Energiafelhasználás:
Az általam írott teljesítményadatok a klímaber. hűtőteljesítményét adják meg (a hűtött tértől időegység alatt elvonható hőmennyiség). Villamos teljesítmény szempontjából az IC légjavító teljesítményfelvétele (kompresszor, kondenzátorszellőzők, befúvómotor) kb. 8 kW. Teljes értékű klíma (Stone BC-30) hűtőteljesítmény 34,88 kW, vill. telj. 20,3 kW. A Szili fűtési tekercsének névl. teljesítménye 790 kVA. Emellett vontatásra még a teljes vontatási teljesítmény rendelkezésre áll. A 39 kW/kocsi villamos teljesítményt pedig fűtési üzemben is felveszik a légfűtéses kocsik (legalábbis felfűtés üzemben)
Nyílászárók:
Véleményem szerint nem nyitható ablakot csak ott szabad alkalmazni, ahol a jármű energiaellátása és az alkalmazott fűtő/szellőző/hűtőberendezés megfelelő komfortérzetet tud nyújtani az utasoknak a jármű kereskedelmi szolgálatképességével legalább AZONOS megbízhatósággal. 160 km/h alatt igazán nem indokolt a nyitható ablak elhagyása.
20°C és esőerdei párás meleg:
Erre való igazán a klíma, uis az elpárologtatón kicsapódó kodenzvíz a befújt levegő nedvességtartalmát csökkenti, az így szárított levegőt azután a légkezelőben még melegíteni is lehet.
Mégegyszer elnézést kérek a tudományoskodásért, csakhát nekem a szakmám a hobbim is (szakbarbár), és imádok vitatkozni róla.
Üdv:
Csabi
disp_ Creative Commons License 1999.09.16 0 0 802
1-2 hozzászólás :
Merto diesel : M28 as győnyörü bkv-s festéssel évente 5-6X kihuz egy szerelvényt Dunakeszire a járműjavtóba.
Légkondi a kocsikban : uraim utaztatok már Hernyóval egy olyannapon amikor a hőmérséklet 25C felett van? Na ilyenkor szoktam mondani hogy a MÁV extra szolgáltatást ad az utazás mellett szaunázhatok is. Különosen érvényes mindez a BDvmot pronjára ahol a szekrényben elhelyezett villamos berendezések tovább forrósyítják a "hangulatot"
Bhv szitálása : nem csak a kocsi a hibás, hanem a pályafelépítméy is okozhatja. Friss tapasztalat ezügyben : Rákospalota-Újpest Dunakeszi : jelenleg a balvágány már ki van cserélve (60kg/fm rugalmas lekötés végig heggesztett sin új ágyazat) a jobb még nincs (48kg/fm Rugalmatlan lekötés szétázott ágyazat) az uj vágányon hangtalanul suhan a 7 kocsis Bhv-s szerelvény a régin kattog és zörög a 020-as Hernyo is (a legújabb).
Szoval nem feltétlenül forgováz hiba a "szitálás"
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.16 0 0 801
szentendren meg mindig traktoroznak. TOFI a szep uj garazsaban porosodik.
Mikó Creative Commons License 1999.09.16 0 0 800
Miskolcon 2 hete láttam egy sötétkék 2-es villamost (debreceni típus), azaz alig vettem észre a szürkületben. Még busznak is sötét volt...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 799
" A debreceni Ganz villamosok már elfogahatóak, e régi villamosok inverze köszön vissza, kék alapon sárga csík, fehér ablakmező. Csak a belesejét ne festették volna rózsaszínüre... "

Tényleg nem valami nyrő az a rózsaszín...
Ezeknek sincs ütközője, ezeket hogyan tudják csatolni vontatáshoz?

division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 798
El rontottam, nem Zetor, Mazsola...
A HÉV-nél voltak egy darabig Zetorok, aztán elcserélték őket gyárakkal Bobókra...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 797
Úgy tudom a 2. metrónál van egy Zetor, azt hiszem eredetileg M28 2001 volt...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 796
Látom Werner hasonló véleményen vagyunk az IC kocsikról...
Én még 2x IC pótdíjat is fizetnék, csak rakjanak hozzá a vonathoz egy Bht, vagy Bko-t, vagy Bo-t, vagy B-t, vagy Bhv-t...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 795
A Pepsi 19-es nem is volt olyan rossz, nincs valakinek képe róla?
De a Barbi 4,6-os az valami okádék volt...
werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 794
"M44 tud-e fűteni"

Nem tud.

Az MD 3029 selejtezésével kapcsolatban asszem én írtam rosszul az adatot. Utána kell nézni. Debrecennél asszem 3 vagy 4 éve csattant egy MD, és azt selejtezték tudtommal.

peterr Creative Commons License 1999.09.16 0 0 793
A 806 a libafos. A Sky reklamos 812
pedig orszagos hataskoru, azt hiszem a
170-es miskolci kocsi is ugyanilyen.
(egyebkent szegedi vagyok)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 792
Nem 812, 820!
Jól tudom, hogy 819 lett átszámozva 812-re?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 791
Jómagam egyetértek! Nem tudom, hogy szegedi vagy-e és láttad-e, de van közel libafos szinű is (812?), ami egy fürdőszoba szalont reklmámoz, de van olyan is, amelyik elemet...
peterr Creative Commons License 1999.09.16 0 0 790
Sajnos a villamosok szinet soxor a
kritikatlan reklamok igencsak abszurdda

teszik. Talan emlexel meg a Coca-cola

villamosra(Szegeden a 604 volt ilyen)

vagy a mostani Pepsi-s allapota a

609-esnek.(lasd a Mercurion

.../trams/Szeged)
Egy pletyka szerint azert kellett

atszamozni a 604-est 607-esre, mert

csak igy- a regi kocsi selejtezesevel,

ill uj szamon feltamasztasaval tudtak

egy rosszul megkotott reklamszerzodest

lezarni.

Nem vagyok reklamellenes, de azert egy

villamos varoskep-alakito tenyezo is,

es nem mindegy, hogy nez ki. Nekem meg

a villamos az sarga szinben igazan

villamos...
Most lehet, hogy egy offtopic

vitalavinat inditottam... Bocs elore is

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 789
Péter!

Küldte nekeg egy mailt a gigant listával kapcsolatban, megkaptad? Mi ott a helyzet, már egy hete nem jött semmi!
Néhány nappal ezelőtt feltettem egy olyan kérdést, hogy M44 tud-e fűteni (135-ön többször szokott MD-t segélyezni, de télen, amikor a nagy hó és hideg volt, akkor egyszer a hajnali aradi sebesen segélyezett M41-et. Namármost ott a kocsiban mínuszok lehettek, ha a Bobó nem tud fűteni.) Sóval a Gigant honlapon próbáltam infót szerezni, és közben olvastam azt, hogy MD 3029-et selejtezték (a dízelvontatás lírásában). Lehet, hogy itt is történt valami átszámozás, de MD 3029 él és működik, legutóbb aug. 29-én láttam Békéscsabán.

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 788
" hatásosaban mint az a szar klima...
Egyszer majd kipróbálok egy EC-n valami nyugati kocsit, hogy az is ilyen szar-e..."

Egyszer utaztam a Vindobona EC-vel, (Berlin-Bécs) asszem ÖBB kocsival. Meleg volt, rohantam két 30 kilós csomaggal, izzadtam mint a ló... és csodás volt a gyönyörű német és cseh tájakat bámulva az ablakban lógva szárítkozni. Az ablaknál állva messziről jött emberekkel társalogni. Csodálatos volt, és ebben az ablaknak fontos szerep jutott.

"Momentán kellemes 20 fok mellett sikerül, esőerdőkre emlékeztető füledt párás meleget csinálni..."

Hát kis hazánk vasútjánál mely elég sóher a kocsikkal előfordul hogy az utasok kipárolgását csak a lehúzott ablakok képesek kisöpörni. Bz-n erre nem tudom hogyan kerülne sor...

Bölény Creative Commons License 1999.09.16 0 0 787
Division by zero! A sarga irigyseg ont el engem egyfolytaban, mert gyerekkoromban en is Mukizasrol almodoztam. De jo Neked... !!!

Jaraszaja! Eppen a szambol vetted ki a szot, mert en is meg akartam kerdezni, hogy hogyan transzportaltak a metrokocsikat meg a villamosokat. De ha mar itt tartunk, akkor azt is elarulhatna valaki, hogy a metroban milyen mozdonyokat hasznalnak, amikor feszultsegmentesitve van a palya? Az se lenne rossz, ha egy "dizelmetros" kulonmenetet sikerulne osszehozni, nem? (De ha lehet, akkor ezt november elejere szervezzetek, mert akkor leszek legkozelebb Mo.-n...)

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 786
Scsabi: kösz a választ.

"Az utasok bezárásának "tendenciája"
Alapvetően három okra vezethető vissza:
1. menetsebesség növekedése"

Ezzel gondolom azt akartad mondani hogy 120-nál már istentelen nagy cúg csap befelé a vonatba. Asszem normál utas, ha melege van kinyitja az ablakot, ha fázik vagy huzatot kap becsukja. Ennyi esze csak van.Vita esetén döntsön a kalauz. De ha NINCS VÁLASZTÁSA, akkor becsapva érzi magát jogosan.

"2. légkondicionálás"
Sokan mondják, hogy lassan el kellene kezdenünk energiatakarékosan élni. A légkondi nagyon jó (ha jó) de szerintem böszme sok energiát fogyaszt és közben még melegíti is a környezetét.

"Az IC-ken alkalmazott léghűtőkkel az elsődleges probléma, hogy a szükséges hűtőteljesítménynek alig egyharmadát tudja. (39 kW helyett 12,8 kW)"
Tegyük fel a 11 kocsis IC légkondija ha teljes lenne akkor 429 kW-ot fogyasztana. Szegény Szilinek totál telj. mellett alig 1500 kW maradna vontatásra... Dízelnél még nagyobb a gond, mert ez meghaladja a VFK fűtőteljesítményét (asszem 350 kW).

"3. egyre tökéletesebb légzárású nyílászárók alkalmazása"

Ez miért oka a lehúzhatatlan ablakoknak?

"Az ablakokon beáramló levegő csak az utasok fiziológiai hőérzetét "csapja be","

Mint utasnak pont erre van szükségem, hiszen ez érzékszerveim (érzeteim) teremtik meg a kapcsolatomat a külvilággal.
A kellemes "becsapott" hőérzet teremti meg az utazásom komfortját (részben).

" illetve az álló helyzetben felmelegedett levegőt cseréli ki a kocsiban."

Erre is legalább akkora szükség van, mint az előzőre.

Visszatérve a légkondira. Szombathelyen egy nyári napon a tűző napon tárolták a kocsikat, persze bezárva. Indulás előtt elindították a légkondit először hálózatról, majd mozdonyról. Mivel későn kezdtek a procedúrába, a légkondit 16 fokra állították. Odakint 37 fok volt az utasok ennek megfelelően voltak öltözve (Juhééé!). No, elérkezett az indulás ideje és az utasok imádnivaló friss hűvöset találtak a kocsikban. Úgy Porpác táján kezdett már igen hideg lenni, Csornára érve tömény vacogás uralkodott az erste klassén. A vezérlőpulton keresgélve akadt meg a tekintetem a beállításon, mivel nem volt kulcsom hát kalauzt kerítettem aki sűrű bocsánatkérések közepette cselekedett.

Úgy gondolom hogy a légkondis kocsik mellé ablaklehúzós kocsikat is kéne az ICkbe sorozni.

Másik szempont:
Számomra az utazás nem egy holt idő a két végállomás között. Hanem a táj élménye. Lehúzott ablaknál összehasonlíthatatlanul szebb a dolog, fényképezni, filmezni pedig csak így lehet. Már a Bz-nél is gond, hogy csak a mellékkocsi végén van lehúzható ablak. Már ha van mellékkocsi...

Bocs mindenkitől, ha hosszú voltam.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 785
A villamosok színéről: amikor bejöttek Szegedre a Tátrák, akkor kezdték el azt a módit, hogy a csuklósokat is (amelyekre véletlenül nem kerül teljes borítású reklám), az új standard szerinti sárga - kék - piros - fehér - szürke kombinációban festik újra. Így néz ki pl. 801, 803, 814, 662.

Ákos honlapján most olvastam, hogy október 9-ig sombatonként 9709 duplaNohabos!

Szintén most olvastam a MÁV sajtószemlében egy ciket, miszerint szept. 25-től már Várpalotáig mennek a villanygépek, viszont ekkortó lesz 2 hétig végényzár Hajmáskérig, ha jól tudom, Öskü környékén lesz új nyomvonal. Tehát aki dízelt és a régi nyomovonalú pályát akarja ott látni, esetleg fotózni, annak még van másfél hete.

Járaszája Creative Commons License 1999.09.16 0 0 784
Házi csuklósok:
Ahogy Division irta, eredetileg az FVV-ben fejlesztették ki, és gyártottak 1961-65 között Pestre. Akkoriban nagy divat volt a csuklosítás, a buszoknál is az FVV-nél és a FAÜ (fővárosi autóbusz üzem) is. Mindenféle buszokból is toldottak akkor össze csuklós buszt, és trolibuszt. A házi csuklós az akkori nyugati villamosokra hasonlit, a döntött szélvédőjével, és a lámpához kanyarodó díszcsíkkal, és hogy nem volt rajta ütközőkészülék. '...nem egy túl sikeres konstrukció, gyakorlatilag egy kéttengelyes villamos széthúzva, csak 1-1 tengely van meghajtva ezért elég lomha, de a vidéki rosszabb, lassabb pályákra ez is elég igy elég hamar vidékre kerültek. Késöbb amikor vidéken újabb igény lett új kocsikra, akkor újra gyártották Debrecenben.' Az eredeti koncepció szerint a régi közepbejáratú kocsik alvázainak felhasználásával készült volna, így a méretekkel (padlómagasság) ahhoz igazodtak. Aztán kiderült, hogy a középbejáratú kocsik alvázait már nem lehet felhasználmi anyagkifáradás miatt, de az előnytelen méretek már maradtak. 'A lengőütköző-elhagyás rövid időn belül súlyos forgalmi zavarokat okozott. A járművezetőnek -vagy a hibaelhárítónak- ugyanis hanyatt be kellett kúsznia -sárban, olajban- a kocsi alá a szükségvonórúd csapszegét behelyezni. Mindez a dolgozók és az utasok jogos elkeseredését váltotta ki, és azt javasolták, hogy ay jöjjön ezeket a járműveket csatolni, aki ezt az újítást kitalálta' (A 100 éves budapesti villamosvasút története c. kiadványból). Utólagosan aztán felszerelték a szabványos ütközöket. Az első kocsi 3720-3721 számot kapott, mintha két kocsi lenne, csak később törölték a második számot. Én utaztam ilyenekkel a 3-as, 28-as, 36-os vonalakon, és van fényképem a 45-ös, 8-as vonalakon járó bengálikról. Ja, és a régi 20 filléres bélyegen is látható, egy 63-as a Moszkva téren, ha jól emlékszem.
Más.
A villamosok számozási rendszerét a BSZKRT alakította ki, amikor a több kisebb villamostársaságból létrejött 1923-ban. Ők a 0 végződést is használták. A BKVT V típusú kocsiaji kapták az 1000-1079 tartományt úgy, hogy a BKVT 80-as kocsija lett az 1000-s (ez van ma Szentendrén), a többi kocsi száma elé 'csak' egy 10-et irtak. A 0-val kezdődő sorozatokból csak a Ganz csuklós a kivétel, 1300-as nincs, az FVV akkori műszaki vezetője 1301-gyel kezdette számozni. 1400 már van!
Mas
Mit szóltok a vidéki villamosok festéséhez? A BSZKRT kezdetektől a 90-es rendszerváltásig nagyjából folyamatosan a villamosokat hasonlóan festették, alapvetően sárgára, az ablak alatt valamilyen színű csíkkal, fehér ablakmezővel, szürke v. okker tetőrésszel. A vidéki városok a kocsikat legtöbbször használtan Bp-ről kapták, így ez a rendszer vidéken is elterjedt. Én elfogadom azt, hogy a reklámok miatt kiszinesedtek a kocsik, és azt is, hogy a vidéki városok függetlenségüket a villamosok szinezésén is meg akarják mutatni. De. A szegedi kék-piros-fehér-sárga-szürke villamosok szerintem rondák. A miskolci narancssárga-fehér színei olyanok, mint amikor Kassáról, vagy Most-ból elhozták őket. Az egyiket még láttam az MVK telephelyén, az ajtókon nastup-vystup feliratokkal. Lehet hogy ez az új kék-sárga-zöld már jobb lesz, még nem láttam. A debreceni Ganz villamosok már elfogahatóak, e régi villamosok inverze köszön vissza, kék alapon sárga csík, fehér ablakmező. Csak a belesejét ne festették volna rózsaszínüre...
Más.
A 78-as buszon az új alacsonypadlós Ikarusszal utaztam. Kívülről szép, belülről szűk. Két ember nem tudja egymás megkerülni még most sem, mi lesz még télen, nagykabátban! Az ablakot kinyitni nem lehet, a Keletitől a Naphegyig a vezető kétszer kapcsolta be a légbefúvást egy percre. Meg lehetett dögleni, bár csak vénasszonyok nyara van. A régi 200-as buszokra nehezebb felmászni, de legalább szellősek. Kétsoros ülések csak távolsági buszra valók, vagy olyan városi vonalra, ahol nincs zsúfoltság, és mindenki leülhet. De az nem a 78-as busz...
Más.
A vasúthoz értőket kérdezném: Ha Pestről elvisznek egy villamost vidéki városba, akkor miért nem a saját kerekein húzzák le? Miért éri meg itt is, ott is nagyteherbírású darut rendelni, és nagy tréleren közúton levinni? Tudom, hogy egy villamost nem lehet csak úgy egy tehervonathoz kapcsolni (gondolom sebesség, pályaívek), de egy különmenetben még mindíg olcsóbb lenne, nem? Vagy a vidéki városokban nincs kapcsolat a vasút és a villamos között? Pedig olyan praktikusnak tűnik a szabványos nyomtáv. A 200-as miskolci Tatra vasúton ment, de kocsira rakva, darabokban. A bp.-i metrorol viszont úgy tudom, saját 'lábán' jött, legalábbis Záhonytól.
Mégegy:
Gyuszi bá! Érdeklődve várom (én is) a vasúti fénysorompókról szóló tájékoztatásodat. Ugy szeretném megtudni hogy miért jobb a relé (bólintó, vagy érintő, vagy hogy nevezik ezt arrafelé), mint a mikroprocesszoros elektronika! (Igaz, hogy egy relé milliószor biztonságosabb mint a Win95, de azért ne ebből a kommersz piacra szánt termékből induljunk ki, vannak jól működő ipari PC-k is).
werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 783
"Vizszintesen? mintha pattogna a két sin között?"

Igen, ez az ún. szitálás, Bhv-nál egyértelműen forgóvázhiba, de hogy mitől van, azt nem tudom. Sok Bhv produkálja mindenesetre.

division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 782
nem a párával van bajom, a kinyithatóság mértékével, lásd FVV-k...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 781
Ha nem tévedek, vannak olyan kocsik, amelyeken dupla üveg van, azaz nem párásodik, míg vannak szimpla üvegesek. Ha jól emlékszem, BHV-ban is láttam mind a két fajtát.
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 780
rosszul fogalmaztam, helyesen: minőség rovására növelték a mennyiséget
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 779
A felújított Bz-kben miért nem cserélték ki az ablakokat?
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 778
Momentán kellemes 20 fok mellett sikerül, esőerdőkre emlékeztető füledt párás meleget csinálni...

Egyébként szerintem a mennyiség rovására csökentették a minőséget.
Most lett egy nagy halom szar IC kocsi, jobb lenne ha mondjuk egy vonat harmada lenne "full extrás", a többi pedig csak belső felújítás, lehúzható ablakokkal, valami Bko szerű egy kicsit szebb kivitelben...

scsabi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 777
áltb. 8-12%
Ilyen csökkentett teljesítménnyel is lehet kb. 36°C külső hőmérsékletig kellemes "árnyékérzetet" bizosítani, de mint minden kihegyezett konstrukció alapvetően érzékeny a pontos beállításra és a rendszeres karbantartásra (légszűrőcsere, hőcserélők tisztítása, légcsatornák állapota) Ez még nem megy mindenütt flottul...
Csabi
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 776
Peterr!
Orulok, hogy te is ilyen jol ismered a szegedi villamosokat. Te is szegedi vagy? Ha valamit nem jol irtam, javits ki nyugodtan, mert az embernek azert kopik az emlekezete!
Tegnap kulonben az egyes vonalon kozlekedett 607! (Csak azt nem tudom, hogy a tetejere honnan vadasztak elo ezt a hupikek szint?)
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 775
És a klíma ára hogyan viszonyul az egész átépítés árához képest?
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 774
Sejtettem, hogy van itt valami turpisság...
scsabi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 773
Teljesen igazad van.
Az IC-ken alkalmazott léghűtőkkel az elsődleges probléma, hogy a szükséges hűtőteljesítménynek alig egyharmadát tudja. (39 kW helyett 12,8 kW)
Ez elsősorban költségtakarékosság volt a kocsik építésénél, mert a teljes értékű klímaberendezés ára kb. 3,5-szerese a beépített légjavítóénak.
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 772
" Az ablakokon beáramló levegő csak az utasok fiziológiai hőérzetét "csapja be"" na én pont ezt szeretném, hogy ne érezem rohadtul elviselhetetlennek a helyzetet, ha elviselhetetlenek érzem, akkor az a kocsi nem komfortos az én szememben...
"lletve az álló helyzetben felmelegedett levegőt cseréli ki a kocsiban" hatásosaban mint az a szar klima...
Egyszer majd kipróbálok egy EC-n valami nyugati kocsit, hogy az is ilyen szar-e...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 771
Olyan nagyon nem növekedtek a menetsebességek nálunk, inkább csökkenek hála a pálya romló állapotának.
A Bz-k se nagyon száguldanak.
A 78-as busz meg pláne nem fog 200-zal száguldani...
A légkondi: lehet, hogy nekem volt pechem, de eddig kb 5x utazam IC-n, mindig füledt, párás meleg volt, csak a fal mellett lehetett egy kis enyhe fuvalatot érezni, de az semmire se elég. És nemcsak egy kocsiban, az egész vonaton! Ez a normális müködése? vagy mindig rossz klimás vonatot fogtam ki? A dohányzó szakasz el nem választásáról nem is beszélve...
scsabi Creative Commons License 1999.09.16 0 0 770
Az utasok bezárásának "tendenciája"
Alapvetően három okra vezethető vissza:
1. menetsebesség növekedése
2. légkondicionálás
3. egyre tökéletesebb légzárású nyílászárók alkalmazása
A klasszikus megoldás az, hogy a jármű statikus szellőzőin keresztül Venturi-elv alapján depressziót hoznak létre a kocsiban. A levegőutánpótlás alapvetően a járműszakrény tömítetlenségein keresztül történik, ezt lehet növelni az ablakok lehúzásával. Az ablakokon beáramló levegő csak az utasok fiziológiai hőérzetét "csapja be", illetve az álló helyzetben felmelegedett levegőt cseréli ki a kocsiban.
Nagy sebességnél (200 körül) az ablakon keresztüli szellőztetés már inkább kellemetlen.
Az ablakok bezárásának inkább a nyomószellőzésű kocsiknál (légfűtéses, légkondicionált) van célja, mégpedig az utastéri légcsere állandó értéken tartása annak érdekében, hogy a járműbe beépített fűtő/hűtőteljesítményt elsősorban csak az utastér levegőjének fűtésére/hűtésére használják fel. Nyomó/vegyesszellőzésű járműveknél fontos még, hogy a járművön belüli légáramlás iránya a hőtechnikai tervezésnél kiszámított legyen (ezért kell becsukni a fülkeajtót légkondicionált kocsikban)
A harmadik ok csak a nagysebességű járműveknél igaz, ahol az utasokat minél inkább védeni kívánják az út során fellépő hirtelen nyomásváltozásoktól (szembehaladó vonat, alagút stb). Ilyen szempontból a legfejlettebbek az ún. nyomásálló kocsik. (pl. a DB Bvmz209.1 sor)
Üdv:
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 769
Amúgy szombaton volt szerencsétlenségem IC-n utazni, az egyetlen elviselhető hely az egész vonaton a peron volt, ahol egy szakaszkulcs segítségével kinyitottam az ablakot...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 768
Ezt a "bezárosdit" én se értem...
A Bz-kel se lenne semmi bajom, ha kicserélnék normálra az ablakokat...
Egyébként vannak jó példák is: az emlitett FVV-k, a volánbuszoknak is régebben kisebb volt a nyitható rész, néhány orosz trolin is új, nagy rész nyitható ablakok vannak.
A Tatra-kban nekem az ablakok tetszennek, sokkal levegősebb mint a Ganz (persze az UV letekerhető ablaka még jobb...), de most a felújított Ganzokba is hasonló ablakokat építenek be...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 767
Matiz! akkor te is benne lennél?
én is ilyesmi helyekre gondoltam, persze a 44-es vonalát se kéne kihagyni...
division by zero Creative Commons License 1999.09.16 0 0 766
Vizszintesen? mintha pattogna a két sin között? ez valamilyen futómű hiba lehet, pl a hatvani személyen is a régi Bhv kocsiknál tapasztaltam, hogy egyenes szakaszon igy pattog ide-oda, míg kanyarban ahol az egyik oldalnak szorul, ott simán fut. A felújított Bhv-k már nem csinálják ezt.
Ez a pattogás a pályának se tehet túl jót...
werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 765
Gyurmosz: tetszik az oldal. A színei szépek. Csak így tovább.
werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 764
"Te is mindig középen utazol, ha lehet?"

Én is, bár az 50-esen gyakran vízszintesen ráz, mint a fene... (talán a rövid tengelytáv miatt?)

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 763
"A Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely-Makó (130-as) vonalról.
- Szergej előfordul-e arra"

Martfű és Szolnok között előfordulhat, hogy a szolnokiak bejárnak Szergejjel, de ha kevesebb kocsi van inkább Bobóval (afféle szolnoki körvasút).

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.16 0 0 762
Nagyon királyság lenne egy MUKIs kirándulás, keresztül-kasul a városon. Például ki a 13-as vonalán, aztán ki Budaörsre (Kamaraerdő)...
Egy metrós kirándulás is érdekes lenne.
werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 761
"Örs vezér tere - Körtér. Leírni is sok, hát még végigzötyögni. "

Ó, mi kényelmes, metróhoz szokott gyerekek nem élvezhettük ezen örömöket. :-) Pl. az 50-es a Kálvin tér - Lőrinc, Béke tér között valami 43 megállót ment...De most lehet, hogy menni fog a dolog, ha összenyitják a 13-ast eg a 62-est. Tényleg, mi van azzal...?

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 760
"Utasként örülök a buszablakoknak, igy sokkal levegősebb a kocsi"

Bocsesz evribodi, hogy offtopic, de:

Pestiek, ment már valaki az új 78-as busszal? Kicsit szűknek találom. Ennek ellenére tetszik. Pl. a 4 ülés/sor. Így kevesebb utasnek kell a kanyarokban csimpánz módjára lógni...

Egy hibája van: olyan, mint a doboz. Egy ablakot nem lehet rajta nyitni, a fölső 10 cm-t lehet billenteni. Mi lesz itt 37 fokban, dugóban?

Tényleg tudja valaki hogy miért van napjainkban az a tendencia, hogy az utast BEZÁRJUK a járműbe?

(Ez a Bko-IC kocsi -féle vita kapcsán is felmerült már bennem.)

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 759
"És 2198"

Csatlakozom Gáborhoz, nekem is van (lesz) néhány scannelt Csörgőképem, ami listáról hiányzik.

Werner

werner Creative Commons License 1999.09.16 0 0 758
Gyurmosz!

Igazad van! Amit írtam, a MÁV hozzáállása. Ezzel kell vitatkozni. De asszondom a kibicnek semmi se drága ezt azért meg kell értenünk. Sajnos ez piszkos üzlet, nem érzelmi kérdés. Kompromisszumok kellenek.

"Mozdonyhiányt Bz-vel megoldani?
Ez nevetséges!"
Pedig ez történik. Nézz körül.

VALAMILYEN utazásra a Bz is alkalmas. De szerintem sem fővonalon. Bár, arra is jó lenne, ha volnának bizonyos kvalitásai. De nincsenek...
Németországban egyszer Chemnitzbőll mentem Lipcsébe (jó nagy városok) a késő esti gyorssal és egy kis dízel ikerkocsi volt a villanyított vonalon. Ha jól emléxem, 3 db légrugós, kéttengelyes forgóvázzal legalább 1+3 fokozatos hidromechanikus váltóval. És suhantunk, mint a villám! Ennek tényleg megvan ama előnye, hogy olcsó (mint a Bz) de még van egy sereg további is, hadd ne soroljam. Egy ILYEN Bz valóban racionális lenne bármely fővonalunkon kis utasszámú vonatokhoz...

"Csörgőselejtezés?????
Ez nekem új, de ha így lenne, a világ legnagyobb baromságát követnék el (az egyik legnagyobbat)!!! "

Lehet, hogy csak kacsa, de állítólag Fehérvár felajánlotta a 2101-est selejtre vagy vigye aki akarja. Aztán nem tudom mi legsz a 2121-essel... láttad már azt a gépet?

"Hiszem, hogy rengeteg dologban mi, vasútbarátok jobb döntést hoznánk, mint az ún. szakértők."

Lehet, hogy gépészeti szempontból igen, de sok esetben megint csak a gazdasági mutatók kötnék a kezünket. Meg ha vasúti vezetők lehetnénk egyrészt a többieknek is vasútbarátnak kell lenni (egy fecske bele is püsztülne a nyárcsinálásba...) másrészt mindenki csak tartaná a markát. És ha két kedvenc mozdonyunk érdeke kerülne szembe mit is tennénk...?
Vélem, hogy viszont az "odafigyeléssel megoldható problémák" elhárításában a vasútbarát vezetés sokat javíthatna a MÁV helyzetén...

Csak álljon itt egy példa. M44,205 két hete érkezett Szolnokról, főműhelyből.
Olyan amilyen. Van egy olajvezeték, amelybe trehányul került tömítés, ereszti az olajat (no comment). A vezér akivel beszéltem maga meg is csinálná, csak nem beo a gép és nincs hozzá szerszám sem. Szoval ilyen dolgok seregesen vannak ezt minimális ráfordítűással és egy kis odafigyeléssel meg lehetne oldani. Egyelőre EZ kéne...

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.16 0 0 757
Tavaly, amikor épp száz éves volt a miskolci villamos, volt szerencsém utazni az akkorra elkészült 100-as psz. házicsuklóssal. Indultunk Tiszairól, ahol még indulás előtt megállótábla avatás volt. Ugyanez megismétlődött a VÁrosház téren, majd a Szent Anna templomnál is (anno itt volt a végállomás). Lényeg az, hogy mentünk a villamossal, körbe Vasgyárnál. Körbe, a hirdetőfelületeken képekkel ellátott történeti áttekintés van. Tulajdonképp ott tűnt fel, hogy a lehető legjobban eredeti állapotban felújított villamosban neoncsövek vannak. Mondták a MKV-sok, hogy meglepő, de régi képeken látható, hogy bizony, eredetileg is azok voltak. Hoppá, ugyebár.
Aztán ahogy visszaértünk Tiszaira, kiderült, hogy a járgány visszamegy a telepre, így azzal mentünk be mi is.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 756
Legutolsó infóm szerint igen, de Hmvhely és Makó között max 30 km/h-val.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 755
ja, kimaradt, a Keletitől 17:30-kor indultunk, a megadott 18:00 helyett...
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 754
Valóban ott volt a Keleti elött a 7038! A tegnapi meg mai tapasztalatok alapján jól sejtettem, hogy kicsit tágan értelmezik a menetrendet, ezért már 17:00-ra oda mentem, ott is volt. Készitettem jó néhány közeli képet, meg távolról is, háttérben a Keletivel.
Utána meg kérdeztem, hogy fölszállhatok-e, és igent mondtak, igy vége teljesült gyerekkori álmom, hogy Mukin utazzak!!!!!!!!!!
A Ferencváros kocsiszínig mentünk, ott lefotóztam, ahogy "aludni megy", majd megvártam a másikat (7033) is, azt is lefotóztam.
A Keletinél és kocsiszínnél is találkoztam másik fényképező vasútbaráttal...
Tök jó ez a Muki, a vezetőállása olyan mint a régi, ma már csak múzemban látható villamosoké. Amikor a féklevegővel sípol, akkor látszik a nyomásmérőn, hogy csökken a nyomás a levegőtartályban.
Sajnos egy ideig elöttünk totyogott egy másik villamos, meg sok piros lámpa volt, igy csak a Nagyvárad tértől a kocsiszínig volt igazi száguldás, de elég jól megy...

Eddig akinek meséltem, azon rögtön kitört az irigység, igy arra gondoltunk, össze kéne hozni egy Muki-s különmenetet, ahol össze-vissza beutaznánk a várost. Eddig én+2 embert tudok, szerintem kb 10-en férnénk be egy Muki-ba. Közületek akadna jelentkező egy ilyen útra?

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 753
Köszi szépen az infókat. A Szergej egészen Makóig elmegy?
peterr Creative Commons License 1999.09.15 0 0 752
Akkor egy rovid leltar a jelenlegi szegedi FVV (hazi)csuklosokrol, bengalikrol, tujakrol - ki hogy nevezi oket:

3ajtosok kozul meg el es gyakran hasznaljak is: 602 607(ex604bol atalakitva) 609
5ajtosok: 653 654 656(tanulokocsi, de meg regi festesu koraban, ugy kb 3 eve forgalmi is volt) 659 660 662
10 ajtosok: 801-810, 812-815 817 818 820
ezeken kivul az emlitett 313-314 nosztalgia-kocsi, valamint a palyaszolgalat jarmuvei SZ5 SZ6 MIII
A tobbit majd a honlapomon, ami erosen keszul...

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 751
Én kézi vezérlést alkalmazok, ráadásul a jelzőktől kezdve a váltókon át a fénysorompóig mindent én kezelek. Kicsit bonyolult, de ezt szeretem. Ráadásul így biztos nem hagyom az asztalt felügyelet nélkül. A másik asztalomnál ez gyakran előfordul, és ki tudja miért, mindig ekkor történnek a galibák.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 750
Igen. Baromi jól ráz, de én épp ezt szeretem.
scsabi Creative Commons License 1999.09.15 0 0 749
BOCS!
sorozatjel-táblázat
gyorsabban gépelek, mint gondolkozom...
scsabi Creative Commons License 1999.09.15 0 0 748
A 0-val kezdődő sorozatszámozás FVV-BKV eredetű. Valószínűleg ez az államvasúti kocsis hagyományt követi, mely szerint a sorozat első pályaszáma mindig 0-ra végződik. (000[háromnullás], 100, 200 stb.) Ez a régi MÁV kocsiszámozási rendszerben is így volt.
Más:
Nem felejtkeztem el a jellegrajztáblázatról, amint kész közkinccsé teszem.
Üdv:
Csabi
ZöPö Creative Commons License 1999.09.15 0 0 747
Szerintem kérdezd meg itt!
ZöPö Creative Commons License 1999.09.15 0 0 746
Ne bántsd őket, ez csak olyan kedves rózsaszín ábránd volt, amiről felébredve tudod, hogy soha nem lesz valóság. Amúgy igazad van, persze, hogy nem realitás.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.15 0 0 745
MUKI a Keleti elott! Kb. egy oraval ezelott allt ott. Igazan orom volt villamos jarganyt latni vegre arra is! Miert szunt meg a villamosjarat?
Bölény Creative Commons License 1999.09.15 0 0 744
Ne kerguljunk mar meg, emberek! Villamost a Rakoczi utra, meg az Erzsebet hidra?! Mi a sistergos menkunek? Hogy elfoglaljon meg ket savot (vagy meg tobbet a megallok miatt) az amugyis kevesbol? Es mi lenne belole a haszon? Merthogy nem lenne gyorsabb a hetesnel, az ziher; a budai oldalon nem tudom, hogy hol tudna lejonni a hidrol, es sikerulne tonkrevagni vele a Belvaros kozlekedeset. A szivem minden vaskereku jarmue, de el a kezekkel (sinekkel) a Rakoczi uttol!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 743
Egy kicsit off: ne haragudjatok, nem a helyesírásommal van gond, de most kaptam egy új gépet, és a klaviatúra még nem mindig tudja követni a gépeléshez használt 2 ujjam sebességét!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 742
Ami én tudok, az a következő:
Kungyalu alsóig jó a pálya, szerintem 80-as, onnan Nagytőkéig eleég ramaty, szerintem 40-es, de Kunszentmárton könyékén lehet, hogy csak 20-30-as.
Nagytőkétől Hódmezővásárhely Népkertig ismét jó, 80-as, de lehet, hogy néhol 100-as is. Hmvhely és Makó között 60-as, néhol 40-es.
Bizber: passz...
Gépek:
személy: Szolnok - Szentes között MD vagy M41, Szentes - Hmvhely: MD, M41 vagy BZ, Hmvhely - Makó Bz, kivéve a hétvégi sebest, ami ha jól tudom M41.
teher: én tehert Szentes fölöt csak egyszer láttam, M41 2151 volt Martfűn.
Hmvhely - Makó között általban szegedi M44 vagy M62, de a Szergej végig csak 30-cal mehet itt (ezt egy szegedi vezértől tudom).
1014 Creative Commons License 1999.09.15 0 0 741
Mit tud / fog tudni a terepasztalod? Milyen vezérlést alkalmazol? Az enyém is készül, már nem is tudom, hány éve. A kézi vezérlés már megoldhatatlanul bonyolult, digitalizálni kellene, de nincs meg hozzá a HW ismeretem. Tudsz (valakit), aki segítene?
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 740
Egyébként ha bármilyen villamosos anyagotok, képetek van, nyugodtan küldjétek Benda Gyurinak, örömmel fogadja.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 739
Te is mindig középen utazol, ha lehet?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 738
Én még csak kívülről láttam, illetve az UV pótból, nekem is úgy tűnt.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 737
Egy kérdés:
A Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely-Makó (130-as) vonalról. Ez is a bejárandó kategóriába tartozik nálam, de az időm az kevés (ha van is, a terepasztalt is be kell fejeznem végre- 2 éve készül...).
Kérdéseim:
- pályasebesség
- pályaállapot
- tengelyterhelés
- járművek (M41, Bz, MD jár, azt tudom, de még mi?)
- Szergej előfordul-e arra
- állomások (méret, biztber, utasforgalom)
1014 Creative Commons License 1999.09.15 0 0 736
A ráhegesztés lehetett egy ok, de a másik a metro volt, ha jól emlékszem, 74-ben, amikor átért a Déliig. Nyomai még vannak, pl. a Baross téren is.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 735
Úgyanilyen neont látni buszokban is...
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 734
Nem csak az UV-kbe, hanem Ganzokba is. Új vezetőfülke ajtót is szerelnek be.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 733
Itt egy Erzsébet hidi kép, FVV is van rajta
Otthon van egy olyan képem is, ami már a vágányok felszedése után készült, de még látszik, hogy ott más színű az aszfalt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 732
Természetesen a hiddal együtt értettem a Rákoczi úti villamost...
Több szakmai helyről hallottam, hogy a szakértők szerint birná a híd.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 731
Villamosok: Az UV-kban elkezdték a hagyományos villanykörték kicserélését neonra.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 730
A meglepetés speciál nem ez lesz, de hát ilyen is van (sajnos).
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 729
Egy régebbi téma, nevezetesen Paks:
holnap fogok arra járni, bár nem hiszem, hogy megállunk (a buszban én leszek az egyetlen vasútmániás), de talán pont ott pukkad ki a kerék...
De amit kívülről látok, megírom.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 728
Persze, ez a miskolci utazásom valamikor a 90-es évek legelején volt.

Régebben, néhány éve láttam egy újságban egy fényképet, amelyen FVV ment át az Erzsébet hídon.

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.15 0 0 727
Rákóczi úti villamos nem érne kalap bódiszilvát sem, ha nem hoznák át a hídon.
63-tól kb. hat éven át át is mentek, csak valami agyatlan közvetlen ráhegeszttette a hídszerkezetre az alépítményt, így félővé vált, hogy a villanyosok az egész hidat porrá rázzák, ezért levették őket. Nem tudom, most hogyan csinálnák meg, mindenesetre érdekes lenne visszatenni a villamost, bár nem sok esélyt látok rá.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 726
Meglepetések: csörgődöglések... (bocs, tudom, hogy rossz poén volt, de erről is van képem ha kell: M62 231 segélyezi M41 2138-at).
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 725
FVV a 8-ason? nem hinném, nagyon durva kanyarok vannak ott...
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 724
Jártak a 67-esen, 44-esen, 3-ason, én a 28-ason még utaztam is rajtuk...
UV Angliába? Erről még nem...
Én úgy tudom egy tervezett gyorsvillamosi háloztahoz készültek, ezért is kaptak nagyobb teljesítményű motorokat, az előd TM-hez (Stukák) képest.
Egy villamos vezetővel beszélgettem, az mondta, hogy még az UV+p+p+UV is simán ment 60-nal! Mostanra a gyorshajtást elkerülendő, ki is kötötték az utolsó fokozatot bennük, de még igy képesek lehagyni a csehszlovák csodákat (Tatra T5C5). Nagyon birom a MUV-okat, rohadt jól néz ki egy régi villamos modern belsővel. Amelyiknek a forgovázát is rendesen felújították, azzal kész élvezet a száguldás, múltkor kukucskáltam a vezetőfülkébe, 57-t mutatott az óra...

Én örülnék a Rákoczi úti villamosoknak, egy 4-6-oshoz hasonló járat védett pályával, szerintem jól helyetesithetné a 7-es buszokat.

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.15 0 0 723
LG: Miskolcon már nagyon régóta nem járnak 1*5-ös kocsik (13x-as pályaszámúak voltak ezek). Volt még egy tanulójárgány, na az tényleg csak egyoldalon volt, de olvastam valahol, hogy ahelyett valamelyik 17x-est alakítják át.
Az FVV csuklósok másik nagy hibája, hogy nem forgóvázasok...azt a sikoltást, amit azok művelnek a szűk ívekben (pl. Tiszai pu., vagy az egykori diósgyőri hurok).

1014: Jártak FVV-k az egykori 44-esen, egészen addig, amíg hurokvégállomás volt a Március 15. téren, valamint jártak 63-on is (Nagyvárad tér-János kórház). Végül -állítólag- a 8-ason (Újpest, István tér-Január 10. tér) is jártak, amíg azt 78-ban meg nem szüntették. Nyilván, más viszonylatokon is közlekedtek, én ezekről tudok. Egyébként, ha megnézitek a Közlekedési Múzeumban, ott makett formájában pont egy 63-as van.

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 722
Elsősorban saját képek lesznek, de nem kizárólagosan. Tehát érdekel.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 721
Köszönöm a bíztatást, nekem is valami ilyesmi célom van, de hát még nem tartok ott. Ha minden jól megy, ma este elkészül az M41-es képek új háttere, egységes lesz a többivel és 10-15 kép is várható. Nemsokára lesz egy új téma is, de meglepetés, hogy mi.
1014 Creative Commons License 1999.09.15 0 0 720
Tudjátok, hol jártak Pesten ezek a villamosok? Úgy emlékszem, a régen megszűnt 68-as vonalon: Örs vezér tere - Nagy Lajos király út - Bosnyák tér - Thököly út - Baross tér - Rákóczi út - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Gellért tér - Bartók Béla út - Körtér. Leírni is sok, hát még végigzötyögni. Azt hallottam, hogy az UV eredetileg Angliába készült!?
Mit szóltok a Rákóczi úti villamos visszaállításának ötletéhez?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 719
Maradt, bár szerintem nem sok, majd felmérem a terepet. Az egyvezetőállású 3 ajtósok között szerintem nincs régi ablakú, a másik két tipusban biztos van. (Én jobban szeretem a régieket, annak ellenére, hogy félelmetesen todott zörögni az ablak).
A nosztalgia járt nyáron (313-314?).
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 718
UV rulez!
Azért az FVV is kedves nekem...
Utasként örülök a buszablakoknak, igy sokkal levegősebb a kocsi.
Azért maradt eredeti állapotú is?
A nosztalgia villamossal mi van Szegeden?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 717
Hát igen, a rázása félelmetes. A sokkal korosabb UV-k is kényelmesebbek. De azért korához képest szerinte szépek és dizájnosak voltak.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 716
FVV gyártotta a szombathelyi és nyiregyházi keskenynyomkozű (1000 mm?) villamoskocsikat is, ezek közül egy szombathelyi a csömödéri kisvasúton ma mint fedett kocsi üzemel, egy nyiregyházi pedig a balatonfenyvesi kisvasúton látható roncs formában.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 715
Eredetileg az FVV-ben fejlesztették ki, és gyártottak 1961-65 között Pestre, de itt nem váltak be igazán, mert nem egy túl sikeres konstrukció, gyakorlatilag egy kéttengelyes villamos széthúzva, csak 1-1 tengely van meghajtva ezért elég lomha, de a vidéki rosszabb, lassabb pályákra ez is elég igy elég hamar vidékre kerültek. Késöbb amikor vidéken újabb igény lett új kocsikra, akkor újra gyártották Debrecenben.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 714
Ez érdekes: a 816-817-818 villamosokon vol az utastérben egy kis tábla, amelye ez szerepelt:
"Készítették a Debreceni Közlekedési Vállalat dolgozói, 1978."
Megnézem a 818-on, hátha még megvan.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 713
FVV:Fővárosi Villamos Vasút, ennek a műhelyében készültek ezek, ezért is "házi csuklós" a nevük, mig a Ganz csuklóst az "ipar" készítette ezért "ipari csuklós".
Az FVV és sok más is, vidéki oldalak is, megtalálhatók Benda György honlapján

Jó lenne összeszedni melyik pesti FVV hova került...

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 712
Eredetileg mindegyiknek megvolt felül a viszonylatot jelző szám és alatta a szöveg helye, azonban ez utóbbit Szegeden nem használták, le volt festve fehérre, csupán az utolsóként érkezett 614-esnek maradt meg eredeti állapotban.
Az ablaktörlőket is cserélték: eredetileg felülről lógott lefelé, ezeket cserélték olyanra, ahol alul volt a rögzítés.
Az gondolom mindenki előtt ismert, hogy a vezetőfülkéket átalakították, befalazták a vezetőket, hogy meg ne fagyjanak (ugye ezeken a villamosokon nincs fűtés), azonban Miskolcon héhány éve még láttam olyan kétvezetőállásos 1*5 ajtó villamost, amelyen csak az egyik vége volt "befalazva", a másik még a régi volt.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 711
Az FVV minek a rövidítése volt?
Az áramszedőkben is történtek változások az elmúlt időszakban. Emlékezetem szerint Szegeden korábban olyan áramszedők voltak, amelyeknek a vezetékhez éritkező legfelső függőleges eleme egy darabó állt, ez egy rugóval volt kifeszítve, és mindig alkalmazkodott az aktuális menetirányhoz. Ezeket a 80-as évek végén lecserélték olyanra, ahol ez a függőleges elem két párhuzamos darabot takar, mindkettő egyszerre ér a vezetékhez, és az áramszedő állása egyáltalán nem függ a menetiránytól. A legutóbbi időben próbaképpen 2-3 villamoson (810,817 biztos, de lehet, hogy 814 is) vadi új áramszedőt használnak, olyan, mint a mozdonyoké (legaláb is az alakja hasonlít), csak tűzpirosban, ha jól emlékszem, Újszászról szerezték be.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.15 0 0 710
Miskolcon is mindig voltak 0-sok, már amennyire emlékszem :)
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 709
Lehet, hogy a BKV hagyomány öröklödött át, itt mindig van 0-ás is.
pl eredetileg az 1000-es sorozat 1001-1080 volt, de késöbb a 1080-ból lett az 1000.
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 708
Miért lenne off, meg untatás?
Még egy érdekesség az FVV-kről:
Eredetileg nem volt ütközőjük, mint ezen a képen
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 707
Lehet, hogy off leszek egy kicsit, de a 200-as pályaszámról jut eszembe: miért nem 201? A sorszám mindig 1-gyel kezdődik. A korábbi szegedi villamosszámozások is 1-gyel kezdődtek (601, 651, 801), azonban úgy látszik, hogy a rendszerváltás szele a sorszámkat is érintette: az új Tátrák számozása itt is 900-zal kezdődik.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 706
Ha nem untatlak bennetekt akkor még egy két dologgal kiegészíteném:
611-613 valószínűleg korábban érkezhetett, mivel amikor már gimis voltam (1984), akkor már rendszeresen jártak. Igaz viszont, hogy egy kicsit különböztek a többitől: 601-610-eseknek az oldalemeze több kisebb darabból volt összeillesztve (szemmel láthatóan), míg 611-613 (és 614 is) egy összefüggő lemezfelület volt. Különben az egyes vonalon mindenfajta közlekedett, az emberek nem is nagyon szerették az eredetileg erre a vonalra szánt 3 ajtósokat, mivel reggelente szinte képtelenség volt fölférni rá. Ha jól emlékszem, ezek közül a 602 és 607 megvan még, de majd utánajárok.
A 3-asok (kétvezetőállásos, 1*5 ajtós) közül 656 a tanuló villamos, ezen kívü megvan még 653, 654, és talán 659 is.
Legtöb a 4-esek (kétvezetőállásos, 2*5 ajtós) közül maradt meg, mivel ezek minden vonalon használhatók. 801-805-nek volt eredetileg egy négyzet alakú szellőzőrács (?) az elején, ezeket a 80-as évek végén megszüntették. Mi célt szolgáltak ezek? Télen mindig úgy közlekedtek ezek a villamosok, hogy mindenféle barnaszínű bőr anyaggal le voltak ragasztva. Ha jól tudom, a miskolci villamosokon még megvannak ezek a rácsok.
A 4-esek különböztek egymástól abban is, hogy a felszálló korlát csupasz fém volt, vagy be volt fedve kék vagy piros műanyaggal. Nos, 803 kék volt, 808-812 piros volt, 813-818 kék, a többi csupasz (ezen utolsó mondat adataira nem merek megesküdni).
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.15 0 0 705
Hejj, villamosok!
Épp írtam pár napja, hogy láttam a 200-as psz. Tatra csuklóst Miskolcon, sárga-kék-zöld színekre festve. Ez az a jármű, ami első Tatraként érkezett, újonnan, őt követték aztán a 201-217 járgányok (ezek már használtan, de felújítva), így ma már 18 db jár Miskolcon. A diósgyőri hurok felszámolásával az időközben felújított 100-as psz. házicsuklós csak Tiszai-Vasgyár viszonylatban tud nosztalgiameneteket teljesíteni, ami nagy kár, de ha eccer ez van, akkor ez van (mindenesetre furcsa, hogy mindezt 1-es számmal teszi).
Szegeden járva én is nagyon csodálkoztam a buszablakos házicsuklósokon, Miskolcon ilyen nincs.
peterr Creative Commons License 1999.09.15 0 0 704
LG, gratulalok, remek kis osszefoglalo!
Ha mar szoba jott az SZKT, egy ket kiegeszites:
Az 1-esen valaha kozledett 3ajtosok eredetileg 10-en voltak (601-610), majd a pesten selejtezett 1100-asokbol kerult ide az 1105, 1107, 110?. A 614 azt hiszem egy miskolci selejtezesbol kerult ide.
A szegedi villamosokrol mar keszul a honlapom, nemcsak kepgyujtemeny lesz...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 703
Látom, itt a villamosoknak is nagy a sikere. (Ami egyáltalán nem baj). Volt időszak, amikor szinte betéve tudtam a szegedi villamosok számát, már mesziről meg tudtam mondani, hogy melyik jön. Gimnazista koromban naponta legalább 4 villamoson ültem: a 4-es végállomásánál laktam, azzal utaztam az Anna-kútig, onnan pedig az 1-essel a gimiig, délután vissza. Emlékezetem szerint a következőképpen nézett ki a villamosok összeállítása:
A 4-es vonalon kizárólag kétvezetőállásos, 2*5 ajtós villamosok közlekedtek, pályaszámuk 801-818 volt, azaz 18 db. Ez a 80-as évek közepén (86-87 környékén) kiegészült újabb 2 villamossal: 819, 820, később ezek egyike vissza lett számozva 812-re mivel az egy balesetben (ha jól emlékszem) totálkáros lett. A kedvencem a 811-es volt, mivel ennek - a többivel ellentétben - a belső oldalborítása nem sötét fa színű, hanem világos fa színű volt. Az újonnan érkezett 819-820 Pestről jöhetett, ha jól emlékszem 1219 és 1231 volt az ottani számuk. A korábbi szegedi villamosoktól abban is különböztek, hogy a csuklók fölött volt egy-egy fémlap (?), ami a beázást megakadályozta. Később ezeket leszerelték, azaz hozzáigazították őket a szegedi "standardhoz". 816-817-818 abban különbözött a többitől, hogy a lehajtható ablakrész kb. 1/3-dal kisebb volt, mint a többinél. 4-es villamos pályája ma két részből áll: Tarján - Centrum Áruház között 2 vágány (idáig jár a 4/a is), a Centrumtól a Műjégpályáig 1 vágány, két kitérővel.
3-as villamos: ide tartozik a 12 db. két vezetőállásos, 1*5 ajtós villamos, pályaszámuk 651-662, de a 2*5 ajtósok is rendszeresen özlekednek. Végig egy vágány, 3 kitérő. (3/a villamos csak a Vadasparig jár, ez a 2. kitérő).
1-es villamos: itt járt valaha a 13 db egyvezetőállásos, 1*3 ajtós (601-613), ami a 80-as évek közepén kiegészült a 614-essel (nem tudom, honnan szerezték be, de gyönyörű volt).
A 80-as évek közepe óta sok minden változott: a 80-as évek végén elkezdték átalakítani a villamosokat "buszos" ablakúra, azaz salgótarjáni üveg, és vízszintesen lehet elhúzni az ablakot. Sok villamost selejteztek, ennek ellenére még ma is látható régi ablakú pl. 818, illetve a 3-as vonalo is néhány.
A közelmúltban kerültek beszerzésre a Tátrák, ezek az 1-es vonalon mennek, de néha még itt is látható az egyvezetőállásos (ebből 2-3 maradt meg mindössze).
A kétvezetőállásos 2*5 ajtósokból emelt szinten felújítottak 2 db-ot (814,817), ezek új üléseket i kaptak.
Ha off voltam, akkor bocs, ha bármi infóra kiváncsiak vagytok, akkor szóljatok!
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 702
Ez érdekes reggel volt:
Tök jó a Metro MUki menetrend, csak a vezetőknek is adhatnának belőle...
Elméletileg reggel 8-kor indulnak a Ferencváros kocsiszínből, gondoltam 8-ra odamegyek a Fiumei út-Magdolna utca sarkára, 7:55-re értem oda a 24-es villamossal, akkor fordult be a 7033 a Népszínház utca felé, a villamos hátsó vezetőállásán keresztül talán sikerült egy képet csinálni.
Ez az útvonal a menetrend szerint az M2 járaté, gyanítottam, hogy az M1 is már elment, de azért még álltam ott egy félórát, érdemes volt!
Láttam (és fotóztam) egy a Hungária körút felől érkező 1(!) kocsis 4-es villamost, ami az Orczy tér felé haladt tovább.
Az Orczy tér felől jött a 7061+8610+8609 szerelvény, villamos alkatrészeket szállított, a Hungári felé ment tovább.
És még volt két 1-es villamos ami a Baross kocsiszínbe tartott.
Ez után át villamosoztam a Hungária-Thököly út sarkára, itt is volt érdekesség: sikerült lakapnom a 4114-es furcsa Tátrát, aminek a zsámolytakarása nincs trapéz alakban kivágva.
Jött egy magányos szoló Tátra is...
Végül 9:25 körül áthaladt a másik Metro Muki is, a 7038-as.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 701
Az M44-es mozdonyok tudnak-e fűteni? Lehet, hogy hülye kérdés, de Szeged felé viszonylag gyakran előfordul, hogy MD-t segélyeznek, olyan is volt már, hogy csak Bx és Ax kocsik voltak a szerelvényben, vezérlőkocsi nélkül. Múlt pénteken például a 18.54-kor érkező és 19,25-kor Bcsabára visszainduló vonatot M44 vitte, fülkés kocsikkal.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 700
És 2198.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 699
Csak saját képeket teszel fel? Ha érdekel, az alábbi Csörgőkről rendelkezem képekkel:
2102, 2103, 2104, 2105, 2114, 2119,2120, 2122, 2123, 2124, 2126, 2127, 2128, 2135, 2136, 2138, 2143, 2149, 2150, 2151, 2152, 2158, 2160, 2164, 2168, 2172, 2177, 2186, 2187, 2199, 2202, 2206, 2209, 2211.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.15 0 0 698
Megnéztm a honlapodat, nem rossz. Ha végzel a munkával, kb. olyan résletes datbázis és infóforrás lesz a Csörgőkről, mint Ákosnál a NOHAB-okról. Gratuláció, további jó munkát!
division by zero Creative Commons License 1999.09.15 0 0 697
Üdv Gyuszi bá! rég láttunk.
Mikor jön a fénysorompó?
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.09.14 0 0 696
Csak egy adalék az ócskavasból történő megéléshez: a 80-as évek közepén szerelvényszámra vitték ki a felszedett, használt síneket Olaszországba.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.14 0 0 695
Egy kis félregépelés: finanszírózáda=finanszírozása
vsut=vasút
értépuztítás=értékpusztítás
sorry!
Kérdés: Egy barátom azt mondja, hogy mikor múlt héten jött haza Pestre Pécsről, meglepve tapasztalta, hogy átmentek Székesfehérváron. Azt nem tudja, hogy volt-e gépcsere, de valamelyik állomáson nagyon hosszú ideig vártak. Volt arra valami elterelés?
division by zero Creative Commons License 1999.09.14 0 0 694
Megnéztem tényleg tárcsafékesek az Ap,Bp IC kocsik, de az túlzás, hogy szép szürke, bőven találni köztük is rozsdabarna példányokat...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.14 0 0 693
Szerintem vasutunknak nem ócskavaseladásból kellene megélnie (MÁV-Magyar Állami Vastelep... hülyén hangzik).
Kopott alkatrészek?
Nagy részüket fel lehet újítani.
Kevesebb vonat járjon?
Az utasoknak se jó (pl Bátaszék-Baja vonal), a vasútbarátoknak se jó (nem kell magyarázni), a vasútnak se jó (kevesebb vonat> rosszab közlekedési lehetőségek> kevesebb utas> kisebb bevétel) és a régiónak se jó (szintén nem szorul magyarázatra).
Mozdonyhiányt Bz-vel megoldani?
Ez nevetséges! Talán olvastad a tapasztalatokat az esztergomi vonalon a Bz ről (valamelyik Mozdonyvezetők Lapjában volt). Önmagáért beszél.
Ráadásul a Bz komfortja(?) is igen sok kívánnivalót hagy maga után... A Bz nem más, mint a "piacgazdaság velejárója".
A felújítás finanszírozáda?
Mint említettem a vsút ne az ócskavasból gazdagodjon meg! A kitermelt belső alkatrészek is jelentenek némi pénzt, valamint a külsőleg felújított gépeket ki lehetne állítani egy fizetős mozdonyparkban valamely idegenforgalmilag frekventált helyen (mondjuk Tapolca-itt egy nap leforgása alatt 3 garnitúra vasútbarátot láttam, zömmel németeket. Ők kifizetnének egy magyar átlagembernek picit drága jegyet is, és szerintem a vasútbarátok is)!
Csörgőselejtezés?????
Ez nekem új, de ha így lenne, a világ legnagyobb baromságát követnék el (az egyik legnagyobbat)!!!
A pénzsóvár értékpuztítást pedig nem csak a vasúton kellene megakadályozni.
Nem az a megoldás, hogy azt mondjuk, hogy ez máshol is így van, meg hogy ez van ezt kell szeretni! TENNI kell ellene!!! Én is próbálkozok vele, de egy fecske nem csinál nyarat!
A selejtezésekről pedid NEM odafdönn kell dönteni!
A véleményünket a MÁV-val is meg kellene ismertetnünk. Hiszem, hogy rengeteg dologban mi, vasútbarátok jobb döntést hoznánk, mint az ún. szakértők.
Ez az én véleményem, terészetesen mindenki azt gondol, amit akar, de ne feledjük el, hogy mi vasútbarátok vagyunk, nem pedig SóHermann vasuti vezetők!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.14 0 0 692
A Csörgőkről szól, de még fejlődik.
http://www.extra.hu/gyurmosz
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.14 0 0 691
Sőt, a szeptember 4-i képek még érdekesek is: a következő szerelvény jött Hódmezővásárhelyről Szegedre: elől M62 096, utána kb.6-8 üres, lapos tekerkocsi (nem tudom, mi a nevük, lyeneken szoktak pl. sódert, homokot, tankot szállítani), aztán - szerencsére orral Szeged felé - M44 056. 2 fotót csináltam, egyet Vásárhelyen, a másikat Szeged-Rendezőnél. Minkettő végén viszonylag jól látható a Bobó is.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.14 0 0 690
Werner Péter hozzászólását egy infóval kiegészíteném:
M44 056 él és működik, általában Hódmezővásárhelyen szolgál. Friss képeim vannak róla (1999. szeptember 4. és 11.)
werner Creative Commons License 1999.09.14 0 0 689
"Werner, arrol a "ferencvarosi
kincsesbanyarol" tudnal-e irni egy
kicsit reszletesebben? "

Én csak viszonylag régi adatokkal rendelkezem.

Gigantból jó 1 éve nem járt a 004, 005, 047, 106, 037, 144. Aztán ott voltak még a selejtezett 001, 002, 003. E legutóbbi mozdonyszekrényét feldarabolták, történetesen géptérre és két vezérállásra. Nem tudom, hogy a 047 vezérállás pótlása ezen "anyagból" hogy áll.

007 úgy-ahogy jött-ment, egy-másfél éve rendszeresen jár.

106-ból kivették a 160-as kerekeket amelyek amúgy igen megkoptak, és le is festették szépen 006-os pályaszámmal. Kis szünettel, de jár ez is.
004 is készül állítólag, sőt 005-öt is elmozgatták a parajosból, tehát talán lesz belőle valami. 037, 144 csak ideiglenesen álltak meg kerékkopás miatt. Ha madzag kerül a szombathelyi vonal fölé, valamivel vinni kell a duplaszergejes meneteket. Erre tehát Gigant kell.

V46,001-el nem tudom mi lett és V46,016 is lehet hogy még az Északiban van, balesetes.

V43, 1345, 1352 (?) 1377 többé-kevésbé szétszedve állottak. Az 1377-ből azóta 2377 lett, Szolnokra ment. 1345-ben anno nem nagyon voltak villamos berendezések.

Szergejek közül állt a 138, 166, 176, 195, 198, 225, 226, 257. Ez elég lenne egy teljes vontatási telep állományához. Több-kevesebb alkatrész (főleg futómű) hiányzott egyik-másikból. 225-öt selejtezték, talán abból pótoltak hiányt a 198-nál, amely tavaly nyáron új forgóvázakkal elindult, újabban megint nem látom.
166, 176 azóta sem bukkant fel, sem a selejtlistán, sem máshol.
195 Cellbe került, dolgozni nem tud, de nem sok minden hiányzik róla.
138 (ami ugye a 219) újabban dolgozik, Ferencváros Keleti rendezőben. Viszont ledöglött helyette a 228. 224 is áll, csattant a nyáron, de azt gondolom gyorsan feltámasztják mert kell nekik.
226-ot utoljára taán 94-ben vagy 95-ben láttam mozogni, nagy kékesfehér füstölésekkel, aztán elbújt a szertárban. Azóta sem jár.
257 viszont előbújt rejtekhelyéről és a vontatási telep udvarán megszemlélhető. Egy szoknyája hiányzik de nem néztem meg közelebbről. Azt is hallottam vezérekltől, hogy főműhelybe akarják vinni. Ha elkészül, akkor sokat láthatjuk.
Mindezek ellenére sokszor idegen Szergejek fordulnak meg Fradiban, mert a felsoroltak többségét nem tudják használni. Így fent volt Szolnokról a 117, részt is vett a szobi munkákban és a Kanizsáról a 171.

M44. Hát ezt még én se tudom... a 100-ast fotóztam tavaly májusban, akkor is volt ott már több kibelezett gép. Több azóta selejtre is került (051, 056??, 155 stb). 053, 158 pedig motorra vár Rákoson. A működő gépek a Keletitől Kunszentmiklósig mindenütt vannak.

Szóval ott jópár mozdony várja, hogy valaki jócskán megápolgassa. Találó elnevezés volt egy barátomtól Fradi VF-re a "Bermuda-háromszög" elnevezés.

division by zero Creative Commons License 1999.09.14 0 0 688
Jelentkeztetek a különvonatra már?
részlet Illés leveléből:
"Szerintem egyenlore ne kuldj eloleget, inkabb szerezz olyan embereket,
akik jonnek. Eddig 8-an vagyunk, es igy baromi draga lenne... Kar, hogy
ennyire nem erdekli a dolog az emberek tobbseget :("

Jó lenne, ha nem maradna el az út...

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.14 0 0 687
Ilyen ado nem letezik, vagy ha van is valamilyen buntetes jellegu tetel, nem adonak nevezik.
peterr Creative Commons License 1999.09.14 0 0 686
Werner, arrol a "ferencvarosi
kincsesbanyarol" tudnal-e irni egy
kicsit reszletesebben?
Igaz-e az az altalam tobb vasutastol is
hallott hir, hogy a MAV-ot kemeny
adokkal terhelik a leallitott, de
uzemkepes mozdonyok utan?
werner Creative Commons License 1999.09.14 0 0 685
Gyurmosznak:

"a selejtező telep 200%-os nyereséggel dolgozik (mi lehet ebben nyereséges)"

Még szép, hogy így bevallják. Nyereség az, hogy kb 1 millióért hozzájutnak a mozdonyhoz (nemrégen kérdeztünk rá mozdonytípusok ócskavas árára) és aztán számold ki feldarabolva mennyit kapnak azokért a mozdonyokért. A villamos hajtású dízelmozdonyok igen "kedvelt" darabok, hiszen jópár tonna rezet is tartalmaznak. Ennek eladási ára jóval a vasé felett van.

"minek jelölnek ki selejtezésre mondjuk 3 Szergejt, amikor a használható alkatrészek felét bennehagyják, a szükséges alkatrészeket pedig 1 mozdonyból ki lehetne nyerni?"

Ld. fentiek. Az alkatrészeknek is van súlya, tehát ára is.
Aztán az is lehet, hogy olyan kopottak az alkatrészek, hogy felhasználásuk veszélyezteti a mozdony üzemét.

" mozdonyhiány van, de akkor minek selejteznek?! "

Sok mindennel indokolják, hogy miért kell selejtezni és sok oka is van (néhányról már volt szó). A mozdonyhiányt is meg lehet oldani, pl. kevesebb vonat közlekedtetésével.
A mellékvonalakról pl. sok Bz-t lehet a mozdonyhiányos vonalakra juttatni (mint ahogy Tapolca esetében ez meg is történt). A mezőhidvégi vonalra a MÁV-nak pl. már nincs szüksége.

Mozdonyhiány: nemrég vettük össze, hogy a 105 db Szergejből min 50, max 80 db dolgozik rendszeresen (talán még megtalálod a listán odalent)

"A munkát biztosítani lehetne úgy is, hogy a kibelezett gépeket külsőleg felújítják (kiállítás céljából)"

Ezt szerinted ki finanszírozza? Bevallom, szép lenne, ha lennének kiállított mozdonyok (M61, M46, kétkéményes M40, M31, V41, V42, Hargita stb) de félek ez túl sokba kerülne és nem akadna jelentkező aki erre pénzt áldozna. A fémhulladék viszont igen jó biznisz, elég ha csak az ellopott KRESZ-táblákra gondolunk.

A megoldás egy, a fémkereskedőket hatékonyan ellenőrző rendszerben van, de félek ez még nem mentené meg a mozdonyalkatrészeket.
Itt a MÁVon belüli szemléletváltásra lenne szükség. A NOHABok esetében sajnos már késő. A Szergejek egy része pedig kegyelmet kapott, úgy tűnik. Ellenben hallottam már Csörgő selejtezésről is. A MÁV tehát barátkozik a gondolattal, hogy két sorozat maradjon, mivel az M41-esek nem tudnak minden feladatot ellátni. Ami biztos, új nagy dízelmozdony beszerzése belátható időn belül NEM várható (kicsi sem).
Amire esély van, az esetleg valami sínbuszféle (ha az ADtranz nagyon nyomul). Még villanygépet sem biztos hogy vesz a MÁV, az pedig kéne, mert egyre csak nyúlik a madzag, de ugyanannyi mozdonnyal kell járni alatta. Egyelőre még a ferencvárosi "kincsesbánya" kipucolása tart, Gigant ügyben, de Szili is van ott elég.

"pénzsóvár ÉRTÉKROMBOLÁS!!!"
Miért épp a vasút maradna ki ebből...?

"de akkor minek selejteznek?!"
A vasút éves üzleti tervében előirányozzák a várható szállítási teljesítményeket (személy és áru), nyilvántartják az ehhez szükséges számú járművet. Azzal is számolni kell, hogy bizonyos járműsorozatok életkora igen magas, amit nem tartanak megengedhetőnek, de ugyanakkor a beszerzési források - amit leginkább meg lehet nyirbálni bérköltségek, katasztrófahelyzeti veszteségek, baleseti veszteségek, bevételkiesések miatt - igen szűkösek, nem teszik lehetővé az elavultnak bélyegzett gépek kiváltását újabbakkal. (Sokszor ezen öreg járművek műszakilag elég jók még ahhoz hogy ne feltétlenül dobják ki őket , pl. NOHABok, amelyekről tudjuk, hogy korszerűsítésük elmaradt).
És a számítgatások végén kijön, hogy mely sorozatokból hány darabot kell körzetenként kiselejtezni.
A kifogásolható ebben csak az, hogy gyakran olyan kevés a mozdony, hogy az már veszélyezteti a biztos szolgáltatási színvonalat. De ezt csak a mozdonyfelvigyázó látja maximum... odafent, ahol a selehjtezési előirások készülnek, ott ez már nem látszik...

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.14 0 0 684
M41 húzta mindkét alkalommal, de a pályaszámot nem jegyeztem meg. A kocsik számait sem láttam, mert a hirdetőtáblák eltakarták (II. vágányon álltak, én meg az I. peronon.
Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.14 0 0 683
Sziasztok!
Visszatértem rövid, ámde tartalmas nyar(g)alásomból. Még nem olvastam végig az új termést, csak bejelentkeztem!
Most munka, sajnos!
Bye, Dent
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.14 0 0 682
Melyik a honlapod?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.14 0 0 681
Az biztos, hogy nem lesz rossz, csak sajna nekem arra a napra egy gemenci vonatozás van betervezve. Azonban a részletek érdekelnének: a különvonat útja Dunaújváros - Kikötő - Dunaújváros - Mezőfalva - Dunaföldvár - Solt - Dunaföldvár - Mezőfalva - Dunaújváros lesz? Bz? A MÁV részéről nekem adott árajánlathot képest nagyon kedvezőnek tűnik a díj, pláne hogy a hidat is le kell zárni egy időre. Lehet, hogy én fordultam rossz helyre árajánlat kérés ügyben és Pesten kellett volna intéznem...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 680
Egyébként a MÁV csörgőkről van már vagy 80 képem (nyári termés), de a digitalizálni csak korlátolt mennyiségben lehet őket, azt is rendszeresen elfelejtem.
Na, most már nyugovóra térek.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 679
Sajnos még nincs. Mikor görögországban jártam, sajnos csak néhány motorvonattal találkoztam. Tunéziában pedig még nem jártam :-(
De a görög Csörgő modelljéről (ahogy a többiről is) lesz kép!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 678
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 677
A Metro-sok betartották az igéretüket!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 676
ezekről van képed? ha igen, ne felejtsd el feltenni a honlapodra!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 675
Tunéziába szállítottak 30 darabot a továbbfejlesztett változatból, ezek közül 25 mozdony 1000mm nyomtávú.
A görög Csörgőknek más az eleje (a "lámpadoboz" felett van még egy doboz), a forgóvázuk függőleges rugókkal készült, és elől, középen a lámpák alatt a kivágás a keskenyebb fajta. Egyébként állítólag a görögök nem tudják őket megfelelően karbantartani.
A prototípusok közül az egyiknek 8 hengeres Pielstick motorja volt (2002), míg a másik hazai fejlesztésű motorral készült.
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 674
M41 prototípusról mit tudsz?
itt egy kép Kovács Sándor honlapján
És a görög Csörgőkről?
Joó Feri honlapján néhány kép
Más országokba is került Csörgő?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 673
Megújítottam a honlapomat! (Már csak Csörgőkről szól, a NoHABokat az egyéb mozdonyok kategóriába helyeztem.)
Kép még kevés van, de majd folyamatosan pakolom fel őket.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 672
Rettenetes ez az erőltetett selejtezés!
Az lehet, hogy a MÁV tulajdonában lévő mozdonyokat (és egyebeket) adóval terhelik, de A MAI MAGYAR VASÚT NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK AZT, HOGY MŰKÖDŐKÉPES MOZDONYOKAT SELEJTEZZEN, UGYANIS AKKOR OLYAN MÉRETEKET ÖLTENE A MOZDONYHIÁNY, HOGY NEM TUDNÁK ELLÁTNI A FELADATOKAT!!! Gondoljunk pl. Tapolcára! Azt a MÁV is elismeri, hogy mozdonyhiány van, de akkor minek selejteznek?! A másik; azt állítják, hogy nagy az alkatrészhiány. Ez igaz, DE: minek jelölnek ki selejtezésre mondjuk 3 Szergejt, amikor a használható alkatrészek felét bennehagyják, a szükséges alkatrészeket pedig 1 mozdonyból ki lehetne nyerni?
Talán úgy gondolják, hogy így enyhíthetik a veszteségeket? Valamelyik Vasutas Hírlapban olvastam, hogy azon büszkélkednek, hogy a selejtező telep 200%-os nyereséggel dolgozik (mi lehet ebben nyereséges), és hogy munkalehetőséget kínál a helyi lakosoknak. A munkát biztosítani lehetne úgy is, hogy a kibelezett gépeket külsőleg felújítják (kiállítás céljából), a nyereséget pedig képtelen vagyok elhinni. A mozdonyok szétvágása egy teljesen fölösleges, pénzsóvár ÉRTÉKROMBOLÁS!!! Tennie kell ellene minden vasútbarátnak!!!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 671
már küldtem email-t...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 670
Valóban jó ötlet! De ne felejtsétek el, hogy szeptember 20-ig jelentkezni kell!
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 669
En benne lennek!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 668
Különvonat a dunaföldvári Duna-híd beutazására, 1999 október 2-án
Ez nagyon jó ötlet volt Fodor Illéstől, nem kéne kihagynunk, 2000-ben a híd felújításakor felszedik a vágányokat!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 667
werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 666
http://www2.chem.elte.hu/gigant_club/pic/hu/diesel/junk/index_hu.html

Bocs mindenkitől, de most nincs időm linket csinálni... azért nézzétek...(Ctrl+C)

Mikó Creative Commons License 1999.09.13 0 0 665
Tanult kollégámtól megtudtam, hogy darázspókokról volt szó, és kellemetlen a csípésük...
lazar Creative Commons License 1999.09.13 0 0 664
Nekem Ok az idopont a talalkozora, viszem akkorra a menetrendeket is.

Armand
werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 663
Szeptember 28:

Nekem nem biztos hogy jo... inkabb a 29... biztosabbat a jovo heten.
Werner

werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 662
"Láttam Bh-t Miskolcon... vasárnap Tornanádaskára."

Milyen géppel (psz?).

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 661
5426 (Miskolc-Ózd), ez volt pénteken
35416 (Miskolc-Tornanádaska), ez pedig vasárnap.
Azt nem tudom, hogy ugyanaz a kocsi volt-e, mert a hirdetőtábláktól nem láttam a számokat, átmenni pedig nem volt időm.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 660
Köszi, most nem, de majd szept 27-30 között hozd el!
Tényleg, most már lassan megbeszélhetnénk az összejövetel helyét és időpontját. Mit szóltok szept. 28-hoz (kedd) este 7-kor a Nyugati 13-as vágány végénél, persze mindenki fényképekkel és egyéb ereklyékkel felvértezve...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 659
A pókok Káli Laci (Miko) kedvencei voltak! Kutya összesn 3 volt, de hál'istennek megúsztam...
Én bármilyen további bejárásban benne vagyok, csak előtte 2-3 héttel beszéljük meg, hogy a családot még időben tudjam puhítani!
lazar Creative Commons License 1999.09.13 0 0 658
Gabor!
Ok.Kimasolom majd, mas vonal nem kell
esetleg meg?

Armand

division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 657
vonatszám?
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 656
Bko rulez!
Az IC kocsikat utálom, bővebben este leirom a véleményemet...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 655
Láttam Bh-t Miskolcon. Ózdra ment pénteken, vasárnap Tornanádaskára. De csak egy ilyen kocsi volt a szerelvényben.
Lillafüredi kisvasúton sokan utaztak szombaton. Óránként járt. Jó volt.
200-as psz. Tatra sárga-kék-zöld színekben pompázik (mint az új 400-as buszai az MVK-nak), nagyon állat.
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 654
Pókok: egész ürszelvényt átivelő hatalmas pókhálók közepén hatalmas, éhes pókok várták, hogy felfalhassák az arra tévedő vasútbarátokat...

Úgy látom bőven van hova túrázni menni...
Kaposvár-Szigetvár se rossz ötlet, én már egy jó darabot bejártam belőle, nagyon szép környék, szeretném az egészet bejárni. Ezt kétnaposra kéne tervezni, ha jól tudom az táv kb 53Km, egy almamelléki különvonatot se lenne rossz bele szervezni a programba...

werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 653
"Felmerült bennem egy kérdés: ha az eredetileg MD szerelvényen (Ax+Bx+Btx) nem MD mozdony van, a fűtés a Btx vezérlőkocsiból működtethető-e? Kell-e erre külön ember ilyenkor. Télen többször előfordult, hogy M62 vagy M44 segélyezett MD-t a 135-ön, de nem tudom, hogy az utasok megfagytak-e? "

Elvileg működnie kéne a fűtésnek akkor is, ha nincs rajt az MD. Természetesen akkor azt a vezérlőkocsiból kell üzemeltetni. Én azt nem tudom, hogy motorvonati üzemben az MD-ről is lehet-e szabályozni, valszeg igen (ez lenne logikus, de hát a MÁVnál mi logikus?). Én MD-vel csak vezérlőkocsis vezetéssel szoktam utazni.

Üdv, Werner

werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 652
Szép az útibeszámoló!

Igen-igen sajnálom, hogy nem mehettem én is veletek de majd legközelebb!

Nem lenne rossz pl. egy rudabányai v. tornanádaskai vonalat megnézni.
No, és az Eger-Putnok. Hétköznap pl. még Szerjoe is szembejöhet.

Aztán ott van még tényleg használatlan vonalként a Dombóvár-Mezőhidvég, Sv-Bicske vonal. Vagy Kaposvár-Szigetvár.

Olvastam, a pókok fontos szereplők voltak. Valamelyikőtök egy másik szenvedélyét képezik (a vonatokon kívül)?

Gábor, kutya volt? :-)

Werner

werner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 651
"2 db Bko-t IC-kent. Kicsit rohejes, hogy ezert ugyanugy el merik kerni a 320 forintot, aztan se legkondi"

De legalább az ablakot le tudod húzni és lóghatsz az ablakban, vasútbarát!!! :-)))

Már itt is találkozunk, Armand, de rég nem hallottam felőled...

Werner

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 650
Lamer kérdés, de ha szeretnék venni egy nagy menetrendet, amiben minden vonal minden vonata benne van, egy sima mezei jegykiadónál van? Szeretnék egy térképet is, amin rajta vannak a vasútvonalak (az aug.11-ei kiránduláson volt az egyik srácnak egy hatalmas cool térképe). A régi menetrendhez adtak, a mostaniakhoz is adnak ilyesmit?
Tényleg bocs a lamer kérdésért :-)

Más: elkészült pár fényképem a kiskörei duzzasztó iparvágányáról, és az ott lévő hídről. Ha valakit érdekel, bescannelem és felteszem valahová.

1014 Creative Commons License 1999.09.13 0 0 649
Gratulálok a kirándulásotokhoz! Jó lett volna ott lenni, de....
Én a Nyíregyháza - Balsa vonal további részének maradékait keresgéltem egyszer. Az már valamikor a háború után megszűnt, de még mindig vannak nyomai! (hídmaradványok, töltés, stb. ) Azt is érdekes lenne végig guberálni! Ha jól emlékszem, a '94-es vasúti évkönyvben van hosszú írás erről a vonalcsoportról.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 648
Egy kicsit lejjebb már írtam, de most újra (akik még nem látták):

1 999. szeptember 18 - október 3
Bp. XIV Petőfi Csarnok

plebejus Creative Commons License 1999.09.13 0 0 647
Még mindig gőzösök!
(Ha unalmas: PgDn/PgUp)

A MÁV (MAGYAR KIRÁLYI ÁLLAMVASUTAK 1869-1946, MAGYAR ÁLLAMVASUTAK 1946-) NAGYVASÚTI GŐZMOZDONYAI SOROZATSZÁM SZERINT:

10
11
12
20
22
40
41
91

150
175

201
201(II)
202
203
220
221
222
223
224
225
226
227
236
237
238
239
240
241
242
250
252
253
254
255
256
257
258
259
268
269
273
274
275
282
283
284

301
302
303
314
315
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
328
329
330
330(II)
331
331(II)
332
333
334
335
336
336(II)
337
338
339
340
341
342
343
350
351
355
356
357
358
359
361
368
369
370
373
374
375
376
376(II)
377
380
381
382
383
384

401
402
403
404
410
411
420
421
422
424
431
434
441
442
450
459
459(II)
460
475
476
477

501
510
520
520(II)

601
651

Kutatásaim és SZVSZ 129 különféle sorozatszám, de csak 126 típus, mert 11=175, 22=275 es 336(II)=351 es mindez ~90 év alatt. Rengeteg igazi MÉRNÖKI munka van benne.
(Az utolsó gőzöst 1959-ben gyártották.)
És ebből nekem csak 17-ről van saját fényképem:-(((((((

Ifjabb, de főleg idősb (vas)utasok: a listát kéretik kiegészíteni, vagy csökkenteni hites adatok alapján.
Bárkinek bármilyen gőzösről van fényképe, megdobhat vele, bármilyen formában, magánban is, előre is köszi.
P.

Ps. Dieselekről és villanyokról is van ám listám, érdekel valakit?

plebejus Creative Commons License 1999.09.13 0 0 646
Erdekes a beszamolotok a kirandulasrol.

Meg nem biztos, de lehet, hogy szombaton felmegyek Pestre. A 381. sz. vonattal elmeletileg 9,22-kor erkezem a Keletibe, altalaban 10-15 percet kesni szokott. 12h-ig raerek, tervem szerint kimennek a PeCsa-beli kiallitasra. Ott lesz kozuletek valaki kb. negyed11 es 12 kozott?
Asszem egy ilyen kozlekedesi rovatban nem tul offtopic, ha megkerdezem a bpestieket: taxin kivul mivel lehet a leggyorsabban eljutni a Keletibol a PeCsahoz?

ZöPö, ha veletlen ott tudnal lenni, akkor posta helyett kezben vinnem kepeimet.
P.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 645
Kész vannak a képek, nem lett mindegyik túl jó (az árnyékban kézített képek szemcsések a 400-a film miatt), de pl. a Nagypalli utolsó menetrend (amit ablakon keresztül fényképeztem) tökéletes lett.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 644
Sőt, még útitársunk is akadt, ha jól emlékszem, valahol Feked környékén, egy nő, egy férfi, egy kisgyerek és két kutya "személyében". Mit kereshettek ezek ott???
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 643
Izgalmas volt a lakosság reakciója:
Palotabozsokon amikot fotóztunk, két idő hölgynek rögtön felcsillant a szeme: "A vasúttól jöttek?"
Pécsváradon a kocsmában, amikor kiderült, hogy végig mentünk a pályán:"Akkor fel lesz építve a vasútunk!", majd mikor kiderült, hogy csak túrázni voltunk:"A francba a kirándulással, inkább a vasútat építenék!"
Kiderült, hogy valakik (talán a vasútasok" azt a rémhírt terjesztik, hogy már el is lopták a pályát...
Nagyon örültek az emberek a hírnek, hogy még minden meg van!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 642
És minden váltó le volt zárva, amit láttunk...
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 641
Szebényben, az volt az első sorompó, nem?
még le is akartam tekerni, csak aztán láttam meg a lakatot...
a Pécsvárad felöli oldalra nézett a kar.
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 640
Erdősmecske után kb 1-1.5 km-rel volt a különböző sinszállas hely, tuti megnéztük...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 639
Szerintem az a nagypalli átjárónál volt..
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 638
Szebényben meg van a tekerő kar, csak le van lakatolva, szerintem le is fotóztam...
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 637
jó ötlet, talán kibirjuk pókok nélkül is, vagy majd hozzunk magunkkal...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 636
Én benne vagyok, pl. Lepsény-Enying csak attól félek, hogy ott még hiányolni fogjuk a pókokat...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 635
Armand! Végül is nem hoztam el a régi menetrendet, de ha meg tudod oldani, akkor arra szeretnélek kérni, hogy az összes, neked meglévő menetrenből (1996 előtt) másold ki légyszíves a 64-es vonalat és küldd el nekem (vagy 1999. szept. 27-30 között személyesen!)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 634
Mikor, hol és milyen vasútmodell kiállítás lesz?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 633
Állomások:
Palotabozsok: váltók lezárva, a sínek vizsonylag tűrhető állapotban (nagy része gazzal nem benőve), az álomásépület alsó szintje lezárva (szolgálat megszűnt?), ablakok betörve stb.
Véménd: talán a legkulturáltabb hely, még a kút is működött. Az állomásépület funkcionál: alul kedd-csütörtök van szolgálat, felső szint lakás. A sínek türhető állapotban, gaz minimális, egy 4 tengelyű teherkocsi berakodásra várt.
Szebény: megállóhely gazzal közpesen benőve, sorompó áll, tekerőkar már nincs meg, kolomp szintén, az őrházban laknak.
Feked megállóhely: gazzal közepesen benőve, őrházban laknak.
Erdősmecske: a mélypont! A 4 vágány mindegykie gazzal (parlagfűvel) erősen benőve, szinte dzsungel, az állomásépület elhanyagolva, alul magtároló (!), felül lakás. Az 1. vágányon farakás.
Nagypall: kifejezetten kellemes helynek tűnik, bár a kút sajnos lezárva. Az őrházban valszeg laknak, bár nem voltak otthon. Az ablakban még kint van az 1996. december 1-jétő használatos menetrend, valamint az 1997. június 1-jei változásokra felhívó tájékoztató, amely szerint a "vonat elmaradása miatt a rendes busznál olcsób busszal lehet utazni".
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 632
Tényleg, összejöhetnénk a vasútmodell-kiállításon. Nekem jó elvileg bármikor, hétköznap főleg délutánonként érek rá.

Gratula a jól sikerült túrához :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.13 0 0 631
Ezt itt most kaptam:
--------------------------------------

Latogass el a shop.centralnet.hu/toy-land cimre.
Messze nem a teljes kinalatot lathatsz ott, csak egy kis
izelitot...

Peter
-------------------------

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 630
Az 1995-ös talpfa közvetlenül feked előtt volt, a a töltésen, ahol jobbra-balra csodálatos panoráma volt, és egyáltalán nem volt benőve a pálya.
Szerintem viszont nem volt olyan szakasz (én legalább is nem láttam), ahol az egyik sínszál 34es, a másik 48-as lett volna. Valójában aról volt szó, hogy a két 34-es sínszál között hatalmas különbség volt kopotság tekintetében. Amikor Armanddal egymás mellett gyalogoltunk, bennem is többször felmerült ez a lehetőség, mindig meg is néztem a sínt, de mindkettő 34-es volt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 629
Volt olyan érdekes szakasz ahol az egyik sínszál 48-as a másik 34-es...
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 628
Láttál 95-ös talpfát? hol? mindenesetre nem túl sok lehetett belőle...
Nekem úgy tünt az évszámokból, hogy 1988-ig folyamatosan cserélgették a korhadó talpfákat, aztán szinte hozzá se nyúltak...
Izgalmas, hogy a legtöbb korhadt talpfát meg síntörést tartalmazó szakasz jó része még is használatban van Véméndig...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 627
Nekem éjszaka "csak" kétszer görcsölt be a lábom...
Bocs az előző levélben történt igensok elütésért, de siettem.
Dél körül kész lesznek a képek, akit érdekel, tuok majd küldeni emilben illetve ide is felrakhatunk néhányat (csak mondjátok meg, hogy kell!).
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 626
Egy kis beszámoló a tegnapi napról:
Korábbi terveinknek megfelelően tegnap megtörtént a 64-es vonal lezárt részének bejárása. Sajnos a MÁV hozzállása hagyott egy kis kívánnivalót maga után, így nem jött össze a Véméndi vonatozás. Reggel 8-kor tlálkoztunk Pécsváradon, innen a 8.10-kor induló Vonatpótló busszal mentünk Palotabozsokra. Induláskor a buszon velünk együtt kb. 20 utas volt. Pontosan érkeztünk meg Palotabozsokra, ahol a csoportfénykép elkészítése után csapatun (6 fő) elindult a sneken hosszú útjára. Véméndig könyebben ment az út, mivel idági teheronat feljár. Láttunk is teherkocsit az állomáson, mellete egy csomó farönk, azaz valószínűsíthető, hogy holnap lesz tehermenet Véméndre. Véménd után már voltak nehezeb szakaszok...
Összességében megállapítható: a sín mindenüt megvan, még semmit nem loptak el! A pálya állapota igen változó, bár véleményem szerint nem túl nagy ráfordítással újra járhatóvá tehető. A legtöb helyen csak kismennyiségű gaz nőtte be, sőt olyan szakasz is volt, ahol észre sem lehetett venni, hogy töb mint két éve nem járt vonat. Volt azonban egy-két hely ahol a esőzésk hatására nagyobb mennyiségű hordalék került a pályára, it a síneken akác, nád, kuorica és tök nőtt ki. Ez főként útátjárók és felüljárók közelében volt megfigyelhető. A legkritikusabb a Szebény-Feked közötti szakasz itt a 3 km-ből kb. 1-1,5 km-en az alépítményt is ki klene cserélni. A szakasz töbi részén visznylag kis ráfordítással felszabadtható lenne a pálya. Az aljzat néhpl kifejezette jó állapotban volt, pl. a Szentes-Orosháza vonal legnagyob része sokkal rosszabb állapotban van. Szinte végig fa talpfák vannak lefektetve (ha jól emlékszem, a ligidősebb 1936-os, míg a legfiatlab 1995-ös volt). A sínek nagy része 34-es sín ( a legidőseb 1908-as diósgyőri, Erdőmcske álomáson), alegfiatalabb 1966-os. Néhol 34-es ózdi sín is látható. Erdősmecske után kb. 1 km-en és a Nagypalli közút átjáró után kb. 400 m-en 48-as sín van letéve.
Ha jól emlékszem, Szebény és Feled között egy hatalmas vasveton tömb felszik a sínen,2 helyen kidőlt fa jelent akadályt, míg Nagypall vasúti mh. előtt kb. 2 km-rel traktorok rongálták meg a sínt (nem létező útátjáróban keresztezték a sínt, amely kb. 4-5 m hosszan kimozdult a helyéről, a talpfákkal együtt, kb. 10 cm-re). Ezeken illetve a néhány kinőtt akácon kívül más fizikai akadályt nem tapasztaltunk (itt most a vonat számára akadályt jelentő dolgokra gondolok). Nekünk azért bőven kijutott az "élvezetekből": akácok tüskéi, csalán parlagfű és pókok minden menyiségben. De azért szerintem mindenki jól érezte magát!
Ha valami lényegeset elfelejtetem volna, jelezzétek!
division by zero Creative Commons License 1999.09.13 0 0 625
Üdv Gábor!
Legközelebb hova megyünk?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 624
Én is már igen régóta nem kaptam levelet a Gigant listáról!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.13 0 0 623
Nem hiszem, hogy a paksi vonalat felszámolnák, hiszen ott az atomerőmű!
Tegnap este a 20.5?-kor érkező csabai személy megint M62 volt, a sötétében a pályaszámot nem láttam. 21.40-kor ment vissza Békéscsabára.
Felmerült bennem egy kérdés: ha az eredetileg MD szerelvényen (Ax+Bx+Btx) nem MD mozdony van, a fűtés a Btx vezérlőkocsiból működtethető-e? Kell-e erre külön ember ilyenkor. Télen többször előfordult, hogy M62 vagy M44 segélyezett MD-t a 135-ön, de nem tudom, hogy az utasok megfagytak-e?
Mint korábban írtam, 154-en többek között M62 180 jár személyvonattal. Tegnap reggel a Bajára 6.43-kor érkező és onnan 7 óra után visszainduló személyt vitte.Rezsó azonban nincs, Btx vezérlőkocsi sem, hajnalban 9-10 fok körüli hőmérséklet volt, nem fázhattak egy icsit az utasok??? Ráadásul ez okt. 18-ig így lesz (akkor adják át a bajai hidat), akkor pedig már lehetnek hajnali fygaok is.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.13 0 0 622
Matuska "barátunk" pontosan 68 éve, 0 óra 13 perckor robbantotta fel a biatorbágyi viaduktot a rajta áthaladó vonattal együtt, melyet a 301,001 psz. mozdony vontatott. A mozdonyta a súlyos baleset után tudtommal újáépítették.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.13 0 0 621
Én meg összefutottam ma délután az M61 006-tal Aszófőnél. Szepezdig együtt mentünk, bár a mögöttem jövők csúnyán anyázhattak, gondolom, amikor 30-40-nel mentem az üres úton. Rettenetesen sajnáltam, hogy nem volt nálam fényképezőgép, mert gyönyörű idő is volt ráadásul.
division by zero Creative Commons License 1999.09.12 0 0 620
64-es vonal bejárás sikeresen megtörtént, mind a 6-an túléltük, bár pár napig messzire fogjuk kerülni a zúzottköveket...
A "láb-Bz" által érintett állomások:
Palotabozsok
Véménd
Szebény
Feked
Erdősmécske
Nagypall
Pécsvárad
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.12 0 0 619
A Hidas-Bonyhád vonalon 1960. november1-én szűnt meg a személyforgalom.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.12 0 0 618
Voltam a PECSAban bolhapiacon. Jo volt, bar keves vasutmodellt lattam, megis sikerult szereznem egy PIKO E69-et tokeletes allapotban. Talaltam V180-as dizelt is, a regi, panorama-ablakos valtozatot, de sajnos rengeteg javitani valo lett volna rajta igy kenytelen voltam kihagyni :-(
Mindenkinek udv, es jo vonatozast (a vasarnap hatralevo reszere)!
division by zero Creative Commons License 1999.09.11 0 0 617
Most jöttem a nyiregyházi kisvasúti napról:
marha jó, nagyon tetszik ez a vonal...
a szervezők már tapasztaltak, két Mk48-t raktak a különvonatra, mert egy nem bírná 60-nal az 5 kocsit, a társaság mindig késni szokott a visszaérkezéssel a vonathoz, de az IC-t el kell érni, ilyenkor jön a száguldás, 50-60 közti sebességgel, 15-ös lassújelnél is vagy 30-cal, kanyarokban csikorgó kerekek...
Az egyik srác a gépen utazott, oda szólt a vezér neki a kanyarban:
"-Nézd meg, meg van még az utolsó kocsi?
-Megvan.
-Akkor jó, mehetünk még gyorsabban..."
A nap külön vetélkedője: kóla kitöltés pohárba és ivás ezen a száguldó vonaton...
Kész felüdülés Balatonfenyves után, vajon ott mikor lesz át festve a kocsikon a 25 60-ra?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.10 0 0 616
Asszem járt. A vonal 4 km hosszú volt, de a megszűntetés dátumát sajnos nem tudom.
nohab Creative Commons License 1999.09.10 0 0 615
Ugyan jócskán nem vagyok Gigantos, de az ucscó levelem két napja átment, Azóte se nem küldtem, se nem kaptam.

Jó hétvégét mindenkine. Én a változatosság gyönyörködtet elve alapján ezúttal kivételesen NoHABozni fogok :-).

Ákos

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.10 0 0 614
Én kb. másfél éve a kelebiai vonalon láttam eredeti Bh kocsit, de sajna a részletekre már nem emlékszem. Ha már a Bhv-knál tartunk, a Kihajolni veszélyes (a cím nem biztos, a film Almamelléken játszódott) c. filmben egy olyan Bhv szerepelt, amelynek a kocsiszekrényén alul a By-kre jellemző hézag volt. Tudtommal ez csak a 499-esnél van így (szintén Fuggerth és ez az egyetlen nem behúzott végű Bhv), de ez a kocsi NEM A 499-ES VOLT!!! Tud róla valaki valamit?
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 613
Milyen listáról van szó?
lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 612
Offtopic:
Aki Gigantos is, kuldott mostanaban levelet a listara? Gyanusan nagy a csend
mar ket napja.

Armand
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.10 0 0 611
WRy büfékocsi a tavalyi menetrendi időszakban Mátészalkára is közlekedett gyorsvonattal (a 001-es, melyet egyébként a Fuggerth gyártja modellben is)!
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 610
Amúgy Paksra is vonattal kéne menni, ki tudja meddig tehetjük még meg...
Úgy hallottam az a vonal is veszélyben van...
lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 609
Na meg a palya is kriminalis, lassan eleri a 120a jelenlegi szinvonalat.
A 30 sokkal jobb allapotu, ugyanez elmondhato 40a 40 viszonylatban is, de
40a elfogadhatobb egy fokkal.

lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 608
Duplavagany sarbogard es Retszilas kozott volt, es en ugy tudtam eddig, hogy van is. Amikor az elso NOHAB-os
kulonvonattal arra mentunk, akkor sasoltam is rendesen, de nem volt semmi.
Ezt mikor szedtek fel, tudrola valaki valamit?

Armand

Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 607
Akkor én most hazamegyek. Vasárnap reggel (Pesten vagy Pécsváradon) találkozunk.

Üdv

nohab Creative Commons License 1999.09.10 0 0 606
Feketebézseny (36-os vonal). Régen Fonyódról ide tolták le a naphosszat tárolt vonatokat. Mérgelődök is mindig, amikor erre megyek NoHABbal (8863/8864/8806), hogy minek állunk meg, de láss csodát: annyi idő után múlt vasárnap megvolt az első felszállóm! Az még külön szépe, amikor 9 kocsival kell mindenhol megállni a 36-on, ahol a legtöbb helyen jó, ha 5 kocsi elfér.

Ákos

Ákos

Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 605
Sajna nem. Írok egyet én is: Berkenye, 75-ös vonal (mintha Nógrádot lemásolnád).
Alagi major (71) régen állomás volt? Bizonyos térképeken úgy tűntetik fel. Kb egy éve jártam ott (biciklidefekt Veresegyházon, és vonattal jöttem haza), igen ramaty állapotban volt!
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 604
Rákoscsaba, állomásépület, raktár még meg van.
Tudja valaki, hogy nézett ki régen?
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 603
Apropó,
Hol lehet olyan térképet kapni, ami az állomásokon ki van függesztve, és megállapítható, hogy pl. Ököritófülpös állomás-e vagy megálló? Aktualizált változat kellene...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 602
Miko felvetéséhez kapclódva összegyűjthetnénk azoknak a volt állomásoknak a nevét, ahol a váltókat (és a síneket) felszedték, azaz megállóhellyé minősítettk át őket.
Pl: Orosházi tanyák, Mórágy.
Még egy kérdés: Hidas állomásról van egy leágazó vágány Bonyhádra. Járt valaha erre szemlyvonat?
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 601
Hát még ha az az egy vágány is szar...
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 600
A fővonali késés fő oka a szimpla vágány. Nézzünk szét, mely vonalakon késnek állandóan sokat a vonatok: 30, 140, 40. Forgalmas fővonalak, 10-15 km-enként egy-egy állomással. Ha x vonat késik, a szembejövő is késni fog, annak a csatlakozója is, meg annak a...
Még olyan szuper forgalmas szakaszokon sincs ikervágány, mint Sárbogárd-Rétszilas, Pécs-Szentlőrinc, Szbattyán-Bszentgyörgy.
Miskolc az ikervágányon felé pl. csak akkor késik a gyors (max 10 percet), ha valamelyik csatlakozó szerelvény késik - Hatvanban Szolnok felől és Fabonyban Eger felől ez jellemző. Persze az ikervágány nem csodaszer, azért szervezni is tudni kellene. A 30a ugyanis kriminális.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 599
Kellemes hétvégét mégegyszer, vasárnap találkozunk Pécsváradon!
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 598
Egyébként a mi napfogyatkozásos különvonatunknak, aminek 70 volt engedélyezve, annak is kellett pár helyen lassítania...
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 597
Az állomás nevét is kevés helyen szokták bemondani.
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 596
tényleg, ott szoktak elnézést kérni, meg pontos késést mondani, már 10 éve is így volt...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 595
Hát igen, a szegedi gyorsok és IC-k nem a pontosságukról híresek. Tegnap is lehetett valami zűr: az este 6 előtt néhány perccel érkező személy 7-kor érkezett, az IP Bcsbára este 7.05-kor ment, míg a pesti IC 19.15-kor indult, 18.25 helyett.
Viszont van Szegeden valami, amit eddig még más állomáson nem hallottam: ha egy vonat késve érkezik, a hangosbemondó a beérkezés után tájékoztatja az utasokat a tényleges késés mértékéről, és elnézést kér. Pl:
"Szeged állomás, Szeged állomás. Tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat, hogy a Budapest Nyugati pályaudvarról érkezett gyorsvonat 12 perc késéssel érkezett Szeged állomásra. A késésért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük. Köszönjük!"
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 594
Bo-hoz hasonló büfékocsi:

3 fülke volt abban a kocsiban, plussz a büfé. A Rákóczi-gyorson járt olyan Miskolc felé régebben, amikor még magyar kocsikkal járt a Rákóczi.

division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 593
Sátoraljaújhely környéke tele van leselejtezett, szétvágásra váró büfékocsikkal, láttam 97.11. havi fővizsgásat is köztük...
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 592
Na igen, de te IC-vel mentél, ő meg gyorssal jár minden nap...
lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 591
Na igen bufekocsi....
Amikor kezdtem egyetemre jarni, akkor
meg a 30-ason is voltak WRy-k a gyorsokon, manapsag aztan gyorson, csak Bcsaba meg Szombathely fele lehet talalni beloluk. Hat igen nem volt penz a felujitasra.
Scsabi!
Nem tudod hanyfele ilyen etkezo-bufe
van volt forgalomban mostanaban? Volt
egy olyan is, ami Bo -ra emlekeztetett
fele fulkes ,fele bufe, amikor indult
a Venezia eloszor (94-95 korul), akkor jart rajta ilyen.

Armand
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 590
Legutóbb aug 10-én jártam arra a 7.20-as IC-vel. Nos, 9.42-re ért Szegedre (5 perc késés).
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 589
A gyors most kb 2:45, de egy kecskeméti ismerősöm tapasztalata szerint minden nap van 30 perc késés minimum...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 588
Az igaz, hogy a gyorsok akkor sokkal gyorsabbak voltak, mint ma és nem álltak meg minden fánál. A gyors menetideje 2.20-2.30 volt, míg az expressz (több megállással, mint a mai IC) 2 óra 17 perc alatt is megtette a távot (indulás 6.34 volt. érkezés 8.51). Persze, akkor még Szeged-Cegléd között végig 100-as volt a pálya (lehet, hogy néhol 110-es, nem tudom, ilyen kategória létezik-e), míg Cegléd-Bp. között 120-as.
Hosszú vonatot Szegeden ma is lehet látni: mint korábban írtam, nyáron hétvégén a reggeli 5.20-as 20 kocsival ment (8 Bp, 6 Tapolca, 6 Miskolc, a 20 kocsi néha 3 kerékpárszállítót is tartalmazott), de a szombat reggeli (Bp+Miskolc+Eger) most is 16-17 kocsival megy. (V43-mal)
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 587
ja, akkor még nem volt tele lassújellel a vonal...
ZöPö Creative Commons License 1999.09.10 0 0 586
Nana, én '84-től '90-ig minden hétvégén ingáztam Bp.-Szeged között, nem volt az olyan rossz vonal. Még a személy is tűrhetően haladt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 585
Szegedre mindig 11 2. osztályú+1 büfé+ 2 1. osztályú ment
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 584
Tíz évvel ezelőtt a vonatok lényegesen hosszabbak voltak. Egy Bp-Miskolc gyorsvonat akkoriban 2 db 1.o. és 6-8 db 2.o. kocsival járt. Majd minden vonatnak volt büfékocsija is. Mára megmaradt a 2 db 1.o és van még 4-5 db 2.o. mellette, büfékocsi csak a nemzetközieken van. Igaz, a vonatok száma kicsit nőtt. Az arányváltozás azt jelzi, hogy a MÁV alkalmazott utasok száma változatlan, a fizető utasoké pedig csökken. Céges úton volt alkalmam néhányszor a termes 1.o. gyorsvonati kocsin utazni, de szinte mindenki valamilyen igazolványt mutatott a jegyvizsgálónak. Jeggyel nem igazán utaznak ott.
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 583
Komfortkocsi az tényleg tuti! nem úgy mint azok a szar IC kocsik...

Írtam egy emailt a Metro-nak zöld Muki ügyben, a válasz:
"
Az akcio eredetileg Szeptember 7.-ig tartott, am a nagy sikerre valo
tekintettel szeretnenk meghosszabitani. Remenyeink szerint a jovo hettol
ujra jarnak a "Mukik". 2 Muki es 2 kocsi kerult atfestere. Ha Ismetelten
megindulnak akkor a Metro ujsagban kozolni fogjuk a menetrendjuket,
ammenyiben ehez nem jut hozza akkor a Metro internet kiadasn biztosan
megtalalja majd ezeket az adatokat. (http://www.metro.hu/)"

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 582
Abban az időben katasztrófa volt a Szeged - Bp. - Szeged utazás: Szegedről Pestre reggel volt két vonat (fél 6 körül gyors, rá egy órára a Napfény expressz), aztán kora du. gyors, majd negyed 7 körül a Szeged expressz. Vissza délelőtt csak Expressz volt (7 körül), majd du. fél 2, fél 4 gyors, és 6 előtt 5 perccel a Napfény. Emellet még volt persze - ha jól emlékszem - 3 pár személyvonat.
peterr Creative Commons License 1999.09.10 0 0 581
A gyors viszont akkor meg gyors volt,
nem gyorsitott szemely, mint manapsag,
es tisztabb is. Igaz, joval kevesebb
gyorsvonatpar volt.
Elokaptam egy 86/87-es menetrendet a
hitelesseg kedveert:
Szg-Bp: napi 4par gyors (ebbol 2 exp)
Bcs-Bp: napi 3par(2 exp)+2 nemzetkozi
exp. amire felszallhatott belf. utas is
Pecs-Bp: 4par (2 exp)
ZöPö Creative Commons License 1999.09.10 0 0 580
Benne vagyok!!!
peterr Creative Commons License 1999.09.10 0 0 579
Valo igaz, kesobb, a kihasznaltsag
javitasa erdekeben tobbfele is
probalkoztak a kozlekedtetesevel, ha
jol tudom legtovabb Pecs fele jartak.
Akkoriban viszont a video es a
tisztasag miatt egy szuk torzskozonseg
nagyon megszerette. (Akkor meg ugyebar
belf.expressz=gyors+potdij, semmi
extra)
scsabi Creative Commons License 1999.09.10 0 0 578
A jól alakuló komfortkocsi-vitanapon fellelkesülve előbányásztam a jellegrajzalbumot. Gyártási adatok:
WSpz 89-70 500÷501
átalakítva: 1988
ARp 84-41 000÷001 (most 84-35 000÷001)
átalakítva: 1986
ARp 84-41 100÷101 (84-35 002÷003)
átalakítva: 1987
Csabi
Mikó Creative Commons License 1999.09.10 0 0 577
Egy db komfortkocsi Miskolc felé is járt a 80-as és 90-es évek fordulója tájékán. A Borsod-Expresszel ment reggel Pestre (6.30-8.33), délelőtt gyorssal a szerelvénnyel vissza Miskolcra (10.00-12.20), délután a szerelvénnyel ismét Pestre (13.30-16.03), majd a Borsod-Expresszel vissza (17.00-19.00).

Nem volt túlságosan kihasználva, az a 100 ft akkor még pénz volt ám.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 576
Ha jól emlékszem, olyan képet is láttam, amelyen M63 mögött látható komfortkocsi, tehát Szombathelyre is járhatott.
peterr Creative Commons License 1999.09.10 0 0 575
Sziasztok!
A szemelykocsi temahoz, Lazarnak:
A komfortkocsi akkor keszult meg,
amikor a Lehar-expressz eppen hogy csak
belepett az EC kategoriaba. Elozoleg kb
egy evig jart - akkoriban eleg
borsosnak szamito 100 Ft-os potdijjal -
Bp.-Szeged (es Bp.-Pecs) kozt a
Napfeny- ill. Mecsek-expresszel.
scsabi Creative Commons License 1999.09.10 0 0 574
Kedves Armand,
Helytálló értesülések.
WSpz 89-70 (ún. nagykomfort)
Dk gyártotta 20-41-es győri légfűtéses főjavításával. 2 db van ezek alegtöbbet tudó komfortok. Friedmann egycsatornás légfűtés teljes értékű (nagyteljesítményű)klímaberendezéssel, Krupp négyfeszültségű energiaellátó. (nemzetközi forgalomra alkalmas, honállomás Bp. Déli)
ARp 84-35 (ex 84-41 0 és 84-41 1)(ún. kiskomfort)
Kocsi eredete ua. mint nagykomfort, de a főjavítás után megmaradt a régi kétcsatornás Friedmann légfűtés és a tengelyvéggenerátoros energiaellátás. 1999 június-júliusában mind a négy kocsi az eredeti légkezelőhöz illesztett légjavító berendezést (kisteljesítményű klíma), és egyfeszültségű statikus töltőt kapott. (meg új kocsivezérlőt, belső berendezés javítást és alváz alatti [fekete] újrafújást). Az egyfeszültségű töltő miatt a kocsik belforgalmúvá minősültek, és középsorozatuk módosult. Honállomásuk Nagykanizsa, Baross IC-vel (is) járnak.
Off
Ha van infótok hogy váltak be a módosított kocsik írjatok!
On
Minden komfortkocsi jellemzője az egyedileg dönthető háttámú, forgatható utasülések (37-38 ühely6kocsi), kis konyhafülke a kocsikisérőnek (már csak különmeneteken használják), műsorvevő rádió, belső utastájékoztatás, magnetofon. Fülhallgató csatlakozók az ülések melltt. Pincérhívó. Kártyás rádiótelefon (nem mindegyik kocsin) Eredetileg video is volt mindegyik kocsin és a teremhomlokfalakban elhelyezett tv-ken lehetett a műsort nézni. Ez utóbbit megszüntették.
Bhv főjavítás ügyben (szürke vonatok) ezek a leendő tömeges Bhv főjavítás prototipusai, különböző készültségi fokban. (megér egy külön cikket de azt csak szabi után) A kérdezett madzag valószínű az UIC kábel (fekete kb. 12-16 mm átmérőjű kábel hengeres csatlakozófejjel.
Üdv
Csabi
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.10 0 0 573
Sziasztok!
Korábban szó volt a teljesen lehúzható (nem osztott) ablakú régi kocikról, én ilyet Miskolcon láttam június elején.

Kellemes és vonatokban gazdag hétvégét kívánok mindenkinek! Aki jön vasárnap gyalogolni, azzal Pécsváradon találkozunk, reggel 8 körül.

lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 572
Szia Csabi!
Ha mar ennyire belementunk a szemelykocsikba,akkor szeretnem megkredezni, mit tudsz a Komfort kocsikrol(ezek most Kanizsa-City)
fele jarnak IC 1.osztalykent, es rohadt
kenyelmesek, teljesen padloszonyeg boritasuak, nem ugy mint a 10-67-es Ap-k).Ugy tudom ebbol ossz-vissz 6 db van, WSpz es ARp sorozatjellel.Mi ezek ozott a kulonbseg, es honnan lettek ezek
atalakitva?(Ugy tudom a 2db WSpz a Deli
allomanyaba tartozik, a 4 ARp pedig Kanizsahoz (remelem meg sokaig birjak)).

Armand
lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 571
Na ez szep, ugy latszik meg egy tervuk
sincs a felujitasrol, ahogy esik ugy
puffanik. Jofajta (kiirtando) MAV szokas.
Armand
lazar Creative Commons License 1999.09.10 0 0 570
Azer en meg lattam Bko-t IC-n a minap is. Vasarnap este nezzetek ki a Keletibe
a Zengo-Zselic IC-re.Na ott lathatjatok
a 2 db Bko-t IC-kent. Kicsit rohejes, hogy ezert ugyanugy el merik kerni a 320
forintot, aztan se legkondi, meg a retyo
is rondabb, es meg sorolhatnam..
Jo lenne,ha ugyanazert a penzert ugyanazt a szolgaltatasi minoseget kapna mindenki.
a
nohab Creative Commons License 1999.09.10 0 0 569
Mi lenne, ha együtt mennénk? Egy páran már ismerjük egymást, de sokan még nem. Ötlet? Nekem inkább hétköznap jó, bár ez még messze van ahhoz, hogy dátumot beszéljünk meg...

Akos

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.10 0 0 568
Most kaptam szórólapot:

1999. szeptember 18 - október 3
Bp. XIV Petőfi Csarnok

Mindenki ott legyen ám!

division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 567
scsabi! kösz a válaszokat.
Az új Bhv-kről mit tudsz? én legalább háromfélét láttam már...
Az egyikben (amelyikben van szemetes az ülések mellett) az átjáróban fityeg egy kábel, az mi?
Jó poén, hogy a csikok szineinek sorrendjét se tudták megjegyezni...
scsabi Creative Commons License 1999.09.10 0 0 566
Kedves division,
a táblázatot elküldöm (kb. jövő hét).
A sorozatjelek fővizsga utáni újrafestésében némi káosz van, uis ez nem kötelező jelölés. Az "o" melléksorjel alacsony tetőívet jelez, de ez kihalófélben van uis az elmúlt harminc évben már csak Győr gyártott a MÁV-nak magas tetőívű kocsit.
o-s kocsik voltak a lengyel (Cegielski) 19-37 és 20-37, vmint a győrben gyártott 19-57 és 20-57 (ez utóbbiból Nagykanizsának van pár db. még)
A By 20-17 "testvére" A 19-17 sor. fülkés kocsi volt. Ez csak quasi testvér mert a 20-17-et Dk. gyártotta, a 19-17-et Győr (ennek volt egy 29-17-es 2.o sorozata de kihalt). A 19-17 főjavításából szöletett az Ap 19-05 Dk-n.
A három kocsiosztályú rendszer 1951-ben szűnt meg. Az A és B fősorjelű kocsikból "párnás" néven A fősorjellel, a C fősorjelből "fapados" néven B fősorjellel új kocsiosztályt képeztek. Ezekből alakult ki 1960-ban a jelenleg is használatos 1. és 2. kocsiosztály.
Az általad kérdezett kocsitipus a csodálatos "Cak" kocsi (szerintem a MÁV legjobban sikerült távolsági személykocsija). Az elsőket Cak sorozatjellel a Ganz kezdte gyártani 1942-ben Ganz-Rónai forgóvázzal. Akkoriban Európa legkorszerűbb távolsági személykocsija volt a III. oszt-ban. Ez lett később a Bk 21-26. Felismerhető a belső szekunderrugózású forgóvázról és az ablaksor alatt végigfutó domború merevítésről.
A háború után ezeket Bak fősorral gyártották tovább Kaláka I. fv-zal. Ezekből lett a Bf 21-26-os. Utolsó ép darabot ebből Győr VF-en láttam (kékre festve) a kerítés mellett 1991-ben.
A Bko ex-IC kocsi 20-37-es lengyel kocsiból készült úgy, hogy a 2. o. fülkeülés középső kartámját kiszerelték és két kartámot építettek 1/3 osztásban, aztán az egészet bevonták a szintén legendás Dalida bútorszövettel.
A termes IC kocsik kocsiosztály szerinti különbsége az, hogy azonos ablak/üléssor osztás mellett a 2+2 soronkénti ülésosztás helyett 2+1 ülés van, a kettős üléseknél mindkét üléshez 2-2 kartám jár, valamint az üléstámlák dönthetők.
Üdv,
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.10 0 0 565
Jöhet az is, aztán majd "kizöldül", ha meglesz a géped...
De mitől lett fekete-fehér?
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.10 0 0 564
A zöld Muki kép megvan, bescanneltem, de csak fekete-fehér lett. Ha összeáll otthon a gépem, akkor meglesz színesben is. Küldjeek e-mailt, ha a fekete-fehér képet is elküldjem!
Szombat reggel megnézem a bolhapiacot a PeCsánál (feltéve, ha lesz); hátha találok valami érdekes cuccot.
division by zero Creative Commons License 1999.09.09 0 0 563
scsabi! nem tudnál ezekből a betűkből meg számokból egy táblázatot csinálni?
Ha van valami lemásolható "offline" doksid az se rossz...

Mi a különbség az A,B,AB és a Ao,Bo,ABo sorozatok között? én arra tippelek, hogy más gyártól származnak. Az A,B,AB azt hiszem lengyel, az o-sokon még nem találtam meg a gyár nevét.

Nem volt Ay is? valami olyat hallottam, hogy az volt a testvére a By-nak, csak valamit módosítottak rajtuk, igy lett Ap.

A 3. osztály mikor szünt meg? Az volt a C, nem?

Melyik kocsi volt az amelyiknek a fele termes, fele fülkés volt? Nem nagyon emlékszem rá, nagyon kicsi koromban voltak még olyanok, meg egyszer láttam ilyet amikor még Esztergomba járt a nosztalgia, 424+ilyen kocsikkal...
Egyébként szerintem ez a kocsi nyújtotta a legnagyobb választási lehetőséget az utazóknak, hogy ki milyenben szeret ülni...

division by zero Creative Commons License 1999.09.09 0 0 562
"Az 1. osztályú plüsshuzatos, a 2. osztályú műbőr. Az 1. osztályon egy sorban 3 ülés van, a 2. osztályon 4."

Van egy "kakuktojás": a kedvencem a Bko kocsi: ha jól tudom ez eredetileg Ao volt, csak amikor elkezdték az IC-ket akkor még nem voltak igazi IC kocsik, így lett ebből 2. osztályú IC kocsi, Bko néven, ahol a k talán a komfortot jelenti...
De most, hogy már van bőven IC kocsi, ezek sima 2. osztályú gyorsvonati kocsiként üzemelnek, pl most nagykanizsai meg zalaegerszegi gyorsokban láttam ilyeneket. Kicsit hülyén néz ki, hogy az 1. meg a 2. osztályú kocsi úgyanolyan belül...

scsabi! jól tudom?

division by zero Creative Commons License 1999.09.09 0 0 561
5807,5808 ami még 60 éves, a következő (5824) az csak 58...
3 éve a 3200-as kapott egy "Ez a kocsi 40 éves" feliratott, akkor még a 67-esen járt...

Egyébként a 47,49 2UV+p-je már idegenforgalmi nevezeteség, nemrég találkoztam a 49-esen a pótkocsiban egy külföldi csoporttal, akiket direkt villamosozni vitt el a vezetőjük, és azt magyarázta nekik, hogy még egy ilyen öreg, még forgalomban lévő villamost nem találnak Európában...

Járaszája Creative Commons License 1999.09.09 0 0 560
Láttam a villamost, de akkor nem esett le, hogy nem a közlekedési vállalat, hanem maga a kocsi 60 éves. A feliratból úgy tünt, hogy a BKV az ünnepelt. De hát az jogelődjeivel sem jön ki. Aztan innen a topikból megtudtam a megoldást. A villamosos honlapon rajta vannak hogy melyik pótkocsik futnak még, ki kéne bogarászni, hogy kik még a legöregebbek.
Egyébként Budapest (de lehet hogy Magyarország) legöregebb még aktív vasúti járműve a fogaskerekű állományában lévő teherkocsi, több mint 125 éves.
division by zero Creative Commons License 1999.09.09 0 0 559
Járaszája! ezer kösz a Muki képekért!!!
Ne tartsd vissza a villamosos hozzászolásaidat! Ide szerintem minden jöhet ami sinen jár...
5806 emléktábláját láttad már? nem tudod, az 5807, 5808 is kapott ilyet?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.09 0 0 558
A MODELL KIT 1001-nél (Erkel utca) van új Sachsenmodelle 20-41-es B, 19-41-es A, 58-41-es Bc (fekvőhelyes), D, Db vagy egyéb poggyász (az eredeti D alváltozatai) és piros mérőkovsi is. Az A és a B 6-7 ezer körül van, a poggyász és a mérő viszont 20 ezer körüli. A múlt heti börzén láttam PIKO MÁV kocsit (régi festés) és Sachsenmodell MÁV hálót is. A CAF kocsikat hol lehet beszerezni?
scsabi Creative Commons License 1999.09.09 0 0 557
Szevasztok'
Válaszok:
div. by zero
Nyugodtan támadhatsz.
Matiz
bagojj értesülései helyesek, valóban 20-47 300 és 92-47-es kocsik főjavításából keletkeztek az IC kocsik (10-67, 20-67)
Tárcsafék ügyben: a MÁV tulajdonú 10-67 20-67 és 88-67-es kocsik mind tárcsafékesek. A GySEV-nek szállított 10-43 és 20-43 középsorozatúaknál maradt a tuskós fék, illetve elmaradt néhány költségesebb módosítás (pl. homlokátjáróajtó csere).
Apropó: a kocsikon használt betűjelzések az ún. sorozatjelek a kocsik rendeltetésének, illetve felépítésének néhány paraméterét adják meg. A nagybetűk az ún. fősorozatjelek (pl. A-> 1. oszt; B-> 2. oszt; WL-> hálókocsi stb.) a kisbetűk a melléksorozatjelek ezek a fősorozaton belül néhány jellemző építési mód, vagy felszereltség meglétét mutatják (pl. x-> motormellékkocsi; p-> termes kocsi; m-> 24 m-nél hosszabb szekrényű kocsi stb)
A kocsik pontos besorolását a 12 jegyű kocsiszám 5-8 számjegye (aláhúzva)mutatja. Az említett Ap sorozathoz tartozik a 19-05; 10-67; ill. a 10-27-esek egy része. Ha a klnf. kocsik megkülönböztetésére se a sorozatjel, se a középsorozat nem elég, akkor a pályaszám első számjegye (9.) különbözteti meg a sorozatokat. (pl. Bmz 21-91 0-> GOSA; 21-91 1-> CAF; 21-91 3-> DVJ.
Div by zero
az általad keresett kocsitipus Bh 20-26.
Áprilisban láttam egy szép eredeti darabot (azt hiszem 003) Miskolc VF kocsijavító műhelyében. A kék éjszakai lámpák hiányoztak belőle, de ennek ellenére nagyon jól nézett ki. Az "új" Bhv-k 20-27 v. 20-07 ksor-ba tartoznak.
Üdv:
Csabi
plebejus Creative Commons License 1999.09.09 0 0 556
Szepjonapot mindenkinek!

Szepen halad a topic :-)))
En meg lemaradok a valaszokkal.

ZöPö
Emil megjott, kepeket jovo heten elkuldom postan.
Ismeretlenul is bizok egy vasutmaniasban :-)
Azert nem elobb, mert egy kis magyarazatot akarok szerkeszteni hozza es ahhoz ido kell.
A "Gozmozdonyok" cimu gyujtemenyem fenykepei egy iskolai kockas fuzetbe vannak beragasztva. (ez is tortenelem: a fuzet fogyasztoi ara 2FT 40filler - mit adnak ma ennyiert???)
A kepeket tobbnyire en keszitettem, amelyiket nem en, ott feltuntetem, a szerzot is, ha tudom.
Ugyancsak van egy "Dieselmozdonyok" es egy "Villanymozdonyok" meg egy "Kulfoldi mozdonyok" cimu kockas fuzetem. Ezeket majd kesobb kuldom, elobb lassuk mit tudsz (ha meg mas is tud segiteni: tudtok) kezdeni a gozosokkel.

werner1999-09-08 16:23:02
"Asszem szerencsés vagy hogy annyi gőzöst láthattál élőben."
Talan igen, de a kor, mint tudjuk, nem erdem hanem allapot...

werner 1999-09-08 16:27:51
M40-nek kellene lennie, M46 valszeg nincs, majd otthon megnezem.

nohab 1999-09-08 22:26:47
A NOHAB lap is nagyon tetszik, szerintem is a legszebb az M61 :-))))
1-2 kepnek kellene lennie, otthon utana nezek.

division by zero 1999-09-08 20:55:54
Ismetlem Neked is es mindenkinek: a kepek kicsik, fekete-feherek es hat nem mindig elesek, NEM BAJ???
Csodat ne varjatok!
Remelem ZöPö, werner megoldjak valahogy.

Udv mindnyajatoknak, P.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.09 0 0 555
Péter!
Én kb. 3 hete küldtem J.Imrének kb. 10 képet (szkennelve emailban)+ a hozzá tartozó infót, de még nem tette fel. Tudsz valamit, hogy hogy áll ennek a sorsa? Van köztük Szergej (M62 194,205, 187,) Nohab (M61 001,020), A25 es egyebek.
werner Creative Commons License 1999.09.09 0 0 554
"ZöPö, Plebejus! ha szkenneltek, ne spóroljatok a felbontással! ilyen ritka régi képeknél nem baj, ha egy kicsit nagyobb lesz a fájl, megéri...
Gondolom Werner barátunk tud helyet biztositani nekik a Gigant Club szerverén..."

Köszönjük mindegyikőtöknek, igen, tudunk helyet biztosítani! Azért is jó lenne, mert már elég sokan ismerik a szervert de régi képekkel nemigen szolgálhatunk lévén néhány éve kezdtünk fotózni. Ne hagyjátok ki a villanygépek képeit sem! Emilben el tudjátok küldeni. Csupán arra kérlek benneteket, hogy a képek mellé írjatok egy kis szövegfilet, (készítő, helyszín, melyik viszonylat melyik vonat stb, megjegyzés ha fontos) amiből ki tudom tölteni a képleírást. Sajnos a képfeltöltés a sebességmeghatározó részfolyamat, ehhez sok idő kell.
A képméretekről annyit: ha lehet, ne legyenek 50-100 KB-nál nagyobbak. Egy ekkora kép elég részletgazdag ahhoz hogy az átlaginternetező az átlagmonitorával elég jónak lássa. Ő fontosabbnak tartja a szervergyorsaságot (mostanában a környékünkön hát nem túl gyors a világháló).
Ákos (nohab) viszont a legnagyobb M61 képeket is szívesen fogadja, ő azt szereti, ha minél részletgazdagabb! Persze a NOHABok megérdemlik ezt...

Üdv, Werner

division by zero Creative Commons License 1999.09.09 0 0 553
Én is viszek jó pár képet vasárnap...
Abba a másik találkába is beszállnék.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.09 0 0 552
Utólagos engedelmeddel lemirroroztam az oldaladat a gépemre. A WinHTTrack ideális lenne neked is, ugyanis megtartja az oldalad struktúráját, azaz szerverenként külön, az eredeti könyvtárszerkezetet megtartva szedi le az anyagot, ráadásul az elrontott vagy nem működő linkekről is készít egy listát.
Az SWI-n már nincs korlátozás, szerintem rakd fel oda az egészet.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.09 0 0 551
Leskelődj a lépcsőknél, közvetlen a padlószint alatt, ott vannak mindenféle táblák, hogy mikor és hol gyártották a kocsit. Nem tudom, hogy az újabban forgalomba állított IC kocsikra is igaz-e, de az első szériákat '73, '74-ben épített Rába kocsikból újították fel. Sőt, nem csak személy-, de talán poggyászkocsikból is. A lehúzható ablakú, tehát az első IC étkezőkocsikat bizonyosan poggyászkocsikból csinálták, úgy mondták.
nohab Creative Commons License 1999.09.09 0 0 550
Köszi Zoli, magánban megkereslek!

üdv.Ákos

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.09 0 0 549
Ebben én is benne lennék, csak szóljatok előtte egy héttel, hogy a világ végéről is felérjek. Különben szept. 27-30. között Pesten leszek, 4 album társaságában. Werner Péterrel már megbeszéltünk egy találkozót (nyugati pu. McDonalds)valamelyik este, de szerintem csatlakozhatnátok Ti is. Várom a javaslatokat! (Másik fényképnézési lehetőség vasárnap Pécsváradon, oda is viszem a képeket!)

Más: M40-re visszatérve: abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy 1999. aug. 9-én M40 113-at többször is láttam személyvonnattal közlekedni (Orosháza - Szeged - Bcsaba - Gyula - Szeged - Bcsaba), egy fotó Joó Feri honlapján látható.

1014 Creative Commons License 1999.09.09 0 0 548
Köszi, Nohab!
Az említett felvétel kb. '86-ban készült, a pályaszámot elfeledtem, és olyan alapon készült, hogy azon a gépen még van...
Beleszólt egy Szergej utasfigyelmeztető is.
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 547
pont erre a sok szerverre gondolok:
nekem itt TVneten elég gyorsan megy a dolog, ha a Webzipet neki engedem, 10 perc alatt megvan a lista mi nem stimmel...
nohab Creative Commons License 1999.09.08 0 0 546
Köszönöm szépen a felajánlást, remélem, egyszer tudok vele élni. A legnagyobb gond az, hogy az irtózatos mennyiségű kép miatt 6-7 különböző szerverre van szétdobálva a site, valamelyiket mindig karbantartják, akkor azt nem érem el, meg nehezen is látom át az egész dzsungelt. Igazából nem is a HTML-része a nehéz, hanem megkeresni a linkeket, mi hol van, ha nem jön be, miért nem, áttenni, letörölni, hivatkozásokat átírni... Szóval nehéz ügy, de nagyon köszönöm! A te képeid közül is vár néhány már jó ideje, de csak idő kérdése minden!

üdv:Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 545
nem lehetne-e beszállni segíteni?
nohab Creative Commons License 1999.09.08 0 0 544
Szia Zoli!

Röviden? Szarul. De gyűlnek a képek, digitalizálok ezerrel, csak kirobban belőlem valami előbb-utóbb. Az új hírek fent vannak, ehhez képest a változás annyi, hogy 019 mégsem fog menni olyan hamar és közben 001-nek volt egy H-keret cseréje.

üdv:Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 543
Üdv Ákos!
Hogy áll a honlap frissítés?
nohab Creative Commons License 1999.09.08 0 0 542

Plebejus!

UGYE NoHABos képeid is vannak???!!! Minden mennyiségben
izgatnak, egy szuszra, két szuszra, akárhogy, akármilyen
formában, akármikor!!!

1014

Homályosítsatok fel, mi az a TYFON kürt? Lehet,
hogy az, aminek hangját a lentebb említett Várkonyi
Zolival magnóra vettük egy NOHABról? (Arról .wav
file-om van, azt használom Windows hibajelzésnek: vigyázz,
jön a NOHAB)

A NoHABok jöttek eredetileg TYFON-kürtökkel mára
ezek, mint a gyári táblák és egyebek a NoHABokról,
már egytõl-egyig a szuvenírgyûjtõk birtokában
vannak. A MÁV szabványkürt nagyon hasonlít rá,
gyakorlatilag ez volt a minta.

Ha a Zolival vetted fel, az szinte biztosan Tizeske volt, neki a 80-as
évek közepén már nem TYFON kürtje
volt.

sziasztok,

Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 541
ha már a kocsiknál tartunk...
Keresek régi sorozatú Bh kocsit:
Ez abban különbözik a ma százával látható Bhv-ktől, hogy az ablakok még teljesen lehúzhatóak, az ajtó ablaka pedig nem 1 nagy üveg, ha nem két keskenyebb, "templomablak", a belseje is más.
Mellesleg az a +v betű nem ezeket a különbségeket jelöli, hanem az átmenő vezérlőkábel meglétét, csak ami Bh-t felújítottak, abba kábel is került, így már Bhv lett.

Állítolag Miskolchoz tartozik 6 ilyen kocsi, talán még másutt is van néhány...
Ezeket 1, max 2 éven belűl leselejtezik, úgyhogy sietnem kell, hogy még utazhassak ilyenen, és megörökitsem...
Szóval jó lenne, ha valaki konkrét vonatszámokat tudna mondani, amiben ilyen kocsi előfordul.
(lehet BDh is)

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.08 0 0 540
En meg felirom a tipusokat (Ap, meg ilyenek) hogy pontos info legyen...
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 539
lehet, hogy nem úgyanarról beszélünk, vagy csak nekem nem tünt még fel...
holnap megnézek a Keletiben közelebbről egyet...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.08 0 0 538
Nekem csak a hianya tunt fel, meg a csillogo tarcsak a tengelyeken. Meg persze az is, hogy nem fekportol rozsdallik az egesz, hanem "szep" szurke.
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 537
"Össze kellene jönnünk így mindahányan... "
Nem is rossz ötlet...
Kéne szerveznünk egy jó kis vonatozást, ahova mindenki elhozhatná az érdekes fényképeit...
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 536
Szerintem rajta van azon a "sima fék"...
Ha jól sejtem A,B vagy Ao, Bo-ból lett Ap,Bp IC kocsi.
Izgalmas, hogy igy két Ap van: 1 osztályú személyvonati kocsi is, meg ez az átépített IC kocsi is Ap jelű...
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 535
ZöPö, Plebejus! ha szkenneltek, ne spóroljatok a felbontással! ilyen ritka régi képeknél nem baj, ha egy kicsit nagyobb lesz a fájl, megéri...
Gondolom Werner barátunk tud helyet biztositani nekik a Gigant Club szerverén...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.08 0 0 534
MAV vagonokat tudtommal a Sachsenmodelle gyart, Roco felsegjel alatt. Volt egy Roco katalogus nalam, abban volt mindenfele, a regi tipikus dunakeszi-i tuskofekestol a legujabb, bordas tetejuig. A Sziv utcai boltban lattam ilyet hasznaltan, de szerintem barhol beszerezhetoek ahol Roco van. A Piko is gyartotta, de meg nem sikerult belefutnom sehol. Egy haveromnak van 2, de semmi aron nem adja el :-)
Igaz az, hogy nemelyik MAV IC kocsit regebbi kocsikbol epitettek at? A forgovaz teljesen ugy nez ki mint a regi, csak leszedtek rola a sima fekeket..
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 533
Az állomásfönök története nem engem érdekel, hanem Mr Dennis Baer-t, neki kéne írnod a dbaer@netmonger.net címre, ha tudsz segíteni...

"alapvetően személykocsis vagyok", akkor "letámadhatlak" személykocsikkal kapcsolatos kérdésekkel?

scsabi Creative Commons License 1999.09.08 0 0 532
Szevasztok!
Ma fedeztem fel a topicot, egy lélegzetre átfutottam. Néhány hozzzászólás:
div. by zero 08-31 21:02
A MÁV Keleti Gépészeti Főnökségén megvan a M. Kir. Államvasutak hivatalos lapjainak gyűjteménye 1900-ig. Ha Schanz állomásfőnök úr története még érdekes érdemes ott böngészni. Ha érdekel segítek.
Bölény 08-24 13:14
mindegyik 1435 mm, különbség csak a szerkesztési/rakszelvényben van (l még rak. szab)
BuboRec 08-23 23:12
A MÁV szignál kottáját a MÁV értesítő különszáma (arculatterv) közölte. Ha kell előbányászom és elküldöm. Az ettől eltérő dallam áltb. EC vonatot jelez, ui. arra vonatkozóan az EC üzletszabályzat rendelkezik.
div by zero 08-19 09:48
az átlós vonatokba bejáró román kocsikkal a CFR az adósságát törleszti a MÁV felé
Aug 18-i vitanap az Ikarus szekrényű sínbuszról:
A sínbusz szekrényszilárdsága nem felel meg az előírásoknak.
Péter 08-16 17:16
V43 2000 sorozat
legfőbb újdonságok:
gumirugós szekunder rugózás; mod. vezetőállás (fűtő-hűtő páramentesítő, vill. ablaktörlő, fóliázott ablakok); az elektromechanikus vezérlőelemek helyett új közp. járművezérlő (MVE-03)
Más,
alapvetően személykocsis vagyok, ezért módfelett érdekelnének a vmely nyári hozzászólásban említett MÁV felségjelű CAF; DWA; DVJ kocsik modelljei. Hol hozzáférhetők?
Üdv,
Csabi
werner Creative Commons License 1999.09.08 0 0 531
"Pici turelmet kerek, eloszor is elo kellene keresni a negativokat"

M40, M46 képeid is vannak? Úgy olvastam sokakat érdekelnének a képeid. Össze kellene jönnünk így mindahányan...

werner Creative Commons License 1999.09.08 0 0 530
Plebejus:

"Megneztem a V63 Gigant honlapot tok jo, csak kicsit keves a GOZOS."

Ezer bocs, de "oly korban éltem én e földön..." még örülök, hogy a dízeleket úgy-ahogy láthattam-fotózhattam. Ők is kezdenek eltűnni, mint hajdanán a gőzik. Sajnos énnekem csak kölyökkoromban volt szerencsém Szentgotthárdon egy 424-essel tolatást megnézni (362...???). Asszem szerencsés vagy hogy annyi gőzöst láthattál élőben. Mert szerintem az ÉLŐ menet számít. Nem a nosztalgiamenet. Talán ezért van olyan kevés gőzösképünk.

"Nincs valakinek meg tobb kepe MAGYAR GOZOSokrol? "

A linkek között találsz egy gőzös oldalt

werner Creative Commons License 1999.09.08 0 0 529
Nagyirtás-Márianosztra:

Szép tervek! De jó lenne, ha megvalósulna. A legszebb erdei vasutunk lehetne.

ZöPö Creative Commons License 1999.09.08 0 0 528
OK, akkor (ha megbízol bennem), küldj postán papírképet. Ne küldd el egyszerre mindet! :-)
Emilben megírom a címem.
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 527
Kandó is van? kész kincsesbánya van nálad!!!
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 526
ismerjük, ez az egyetlen gözös oldal, sajnos nem túl nagy, nem túl jó minnőségű képpel...
plebejus Creative Commons License 1999.09.08 0 0 525
Pici turelmet kerek, eloszor is elo kellene keresni a negativokat, (1967 ota tucatszor koltozkodtem) mert ha jarhato, akkor talan jobban meretezheto a kep. Szerinted 1-2 probat megerne, meg ha macerassabb is?

Bp-re innen 200km-es jegy kell.
Postan? (Csak el ne vesszen!)

Ezt a helyet ismeritek? Linkelni se tudok meg...
http://origo.hnm.hu/~gyuri/index.html
P.

1014 Creative Commons License 1999.09.08 0 0 524
Nekünk mod valamit a vonatszám, de néhány éve egy ferencvárosi jegykiadónál hiába hivatkoztam vonatszámra, csak nézett bambán. Meg kellett néznem a vonat nevét a menetrendben!!! A felhasználó pedig végképp nem ismeri.
lazar Creative Commons License 1999.09.08 0 0 523
Sziasztok!

Megkerdezhetem, hogy milyen ELVIRA-s cikkrol beszeltek? Amugy az ujabb verziobol kiszedtek a vonatszam szerinti
bongeszest, ami szerintem hulyeseg volt.

Armand

ZöPö Creative Commons License 1999.09.08 0 0 522
Ha budapesti vagy, valamelyik délután gyere be a munkahelyemre, megcsináljuk. Ha negatívről szkennelünk, akkor ki kell menni Pestlőrincre a suliba, ahol tanítottam, ott van diaszkenner. (Azt viszont még soha nem használtam.)
1014 Creative Commons License 1999.09.08 0 0 521
Majd körülnézek, hogy pontosan mik vannak. M40 témában is fogok keresni bővebbet infot. Néhány dologra még emlékszem (valaha szereltem a motorját is), de nem akarok pontatlan adatot küldeni. A hangokat át tudom olvasni és el tudom küldeni.
plebejus Creative Commons License 1999.09.08 0 0 520
Az irodalomrol irnal bovebben?
A lemez nekem is megvan. Nem kene a hangokat is valahogy felrakni a kepek melle?
P.
plebejus Creative Commons License 1999.09.08 0 0 519
Kedves ZöPö, 1014, division by zero !
Kosz, megtiszteltek erdeklodesetekkel.
Szivesen a T. Topicgazda es T. Topictarsak rendelkezesere bocsajtom a gyujtemenyemet.
ZöPö
A segitseg jol jonne, scannerem nincs, a neten meg nehany hete vagyok csak, igy aztan felrakni se tudok meg.
Nem lesznek technikai nehezsegek? Szoval a kepek eleg regiek, fekete-feherek, meretuk 9x12, 6x9, 4,5x6cm, egy-ket nagyobb van csak talan. No meg a minoseg se mindig tu eles. Negativrol is lehet scannelni? Ugy, hogy a 18x24 (ilyen fgepem is volt) es 24x36mm-es kockabol valami normalis meret legyen? (sajnos nem minden negativ van meg) Szoval csodakat azert ne varjatok...
Vannak meg dieseleim, meg Kandoim is abbol az idobol...
Ha a reszletek egyeztetese off lenne, irj(atok) a maganba.
Irodalom: van egy szupi konyvem a magyar nagyvasuti vontato jarmuvekrol a kezdetektol, 1846, (majdnem?) minden mozdony benne van, ezt biztos ismeritek.
1966-68 kozott tagja voltam a Magyar Vasutbaratok es Vasutmodellezok Egyesuletenek. (bocs, ha emlekezetbol pontatlan nevet irtam!, de vmi nagyon hasonlo volt, az biztos) Letezik meg ma is? Olvasva a topicot nem emlekszem, hogy emlitettetek volna.
Udv, P.
division by zero Creative Commons License 1999.09.08 0 0 518
várjuk a képeidet!
szerintem is kevés a magyar gözös...

az a lemez nekem is meg van...

1014 Creative Commons License 1999.09.08 0 0 517
Pleb!

A nyálam csorog a felsorolásod miatt!
Képem nincs, irodalom van a gőzösökről is + egy hanglemez a magyar gőzmozdonyok hangjairól.

ZöPö Creative Commons License 1999.09.08 0 0 516
Gőzös képeim nincsenek, de a te képeidet szívesen beszkennelném és felraknánk a netre, hátha mást is érdekel! :-)
plebejus Creative Commons License 1999.09.08 0 0 515
Udv Mindenkinek!
De joooo ez a topic!!!
Gyerekkorban igen vasutmanias voltam, meg persze mozdonyvezeto akartam lenni ugy 2 es 10 eves kor kozott, GOZOSon. Akkor meg abbol volt a tobb es nem nosztalgia miatt jartak. A Balatonra ilyenekkel mentunk: 302, 328, 424. Ritka kivetelkent ugy 1961-62 korul egyszer ket egybekapcsolt BoBo (zold, elol feher csikos!) vitte le a deli partra a gyorsot.
Akkoriban meg szigoruan tilos volt a vasut fotozasa, de azert kesobb 1965-67 kozott jo par ff kepet keszitettem. Pl.: 242, 275, 301, 324, 326, 327, 328, 333, 342, 375, 376, 411, 424, 442 es ezek mind mukodtek! (ennyit most csak ugy emlekezetbol, lehet, hogy tobb is van) Egyszer Hatvanban a yard elkapott a hatso kerites lukanal, de hosszas nyafogasra elengedett. Kepzeljetek mi lett volna, ha bevisz, anyam azt se tudta, hogy vonatozni mentem.
Megneztem a V63 Gigant honlapot tok jo, csak kicsit keves a GOZOS.
Nincs valakinek meg tobb kepe MAGYAR GOZOSokrol?
P.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!