Keresés

Részletes keresés

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.15 0 0 314

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.15 0 0 313

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.15 0 0 312

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.13 0 0 311

Szia.

Rendben. Kedden megörökítem a szanzi gyűjteményemet.

Ádám

Előzmény: Arany láng (310)
Arany láng Creative Commons License 2017.08.13 0 0 310

Szia! 

Örülök hogy segíthettem gyarapítani a gyűjteményed!Készíts képet róluk, úgy is kíváncsi vagyok a Moonshine

"ültetvényedre" is!

Üdv:Anita

Előzmény: Ádám(Szeged) (309)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.12 0 0 309

Szia.

Köszi szépen a tippet. Ma vettem hármat, és egy jó nagy balkonládát nekik.

;)

Előzmény: Arany láng (305)
Nachat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 308

Hajrá, kirkii! :-) Szépen be fog indulni, jókora állomány lesz majd belőle. 

Jelenleg csak néhány S. trifasciata fajtából van eladó (picit lejjebb meg is említettem ezeket a fajtákat), valószínűleg 2018-ban lesz nagyobb esély a ritkábbakra. 

Előzmény: Arany láng (304)
Nachat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 307

Szia!

A fotó csalóka, az a viaszvirág valójában külön cserépben van, csak 2 anyósnyelves láda közé rejtettem el. :-)

Ami viszont remekül megfér a Sansevieriákkal, az a Zamioculcas zamiifolia. Kb. hasonlóak az igényei, bár a tűző napot kevésbé tolerálja, mint a legtöbb anyósnyelv. 

A viaszvirág (nálam ez egy idősebb Hoya carnosa-tő) valóban több vizet kíván, nem győzöm öntözni ebben a pokolbéli hőségben. Cserébe folyamatosan hozza virágait. :-)

Előzmény: Arany láng (303)
Nachat Creative Commons License 2017.08.10 0 0 306

Köszönöm a választ, akkor ezek szerint előbb-utóbb érdemes lesz benéznem Szegeden a Füvészkertbe (nagyon rég voltam már ott).

Jelenleg csak ezekből a S. trifasciata fajtákból van eladó: Hahnii, Robusta, Silver Laurentii, Laurentii. 

Az alapfajokból (pl. S. concinna, S. subspicata, S. senegambica) talán jövőre lesz már eladható sarj. :-)

Előzmény: Ádám(Szeged) (301)
Arany láng Creative Commons License 2017.08.09 0 0 305

Figyelem Fórumozók!

Akit érdekel: Aug.09.-16.-ig akciós az OBI-ban S.Futura Superba!!!!

12 cm-es cserépben 2-3 tő + 1-2 sarj bújik elő. Gyönyörű és csak: 1499Ft.

Arany láng Creative Commons License 2017.08.09 0 0 304

Utóirat:

Ha lesz eladó bármelyik Szanzidból, engem érdekel!!!

Láttad a Kirkii-t?Most 3 új sarjat hoz, kb.2-3 cm-ek. HURRÁ!!!

Előzmény: Nachat (300)
Arany láng Creative Commons License 2017.08.09 0 0 303

Szia!

Köszönöm, igazán igyekszem hogy jól érezzék magukat! Májusban átültettem őket, amikor kihordtam a kerti "nyaralójukba". Az időjárás pedig nagyon kedvez nekik. Mivel tető alatt vannak, nem kell félnem hogy a nap megégeti, vagy egy vihar kárt tehet bennük.

A te gyűjteményed igazán csodálatos, és mindig jó képeket csinálsz.Az hogy más virágokat is ültetsz a Szanzik közé nekem nagyon tetszik. A viaszvirágról nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól megvan a Szanzikkal. Én a viaszvirágot sokkal sűrűbben locsolom és naponta permetezem is, ezért véltem hogy nem egymáshoz valók.

Tévedtem, nagyon szépek együtt!!!

Előzmény: Nachat (299)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.09 0 0 302

Gyönyörűek!

Én mindig vevő lennék újabb különlegességekre.

Itt a tescoban árultak moonshine fajtát, vettem is rögtön négyet!

Előzmény: Nachat (300)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.09 0 0 301

Szia.

Ez a szegedi. Érdemes lenne egyszer eljönnöd. Én soknál nem tudom, hogy melyik milyen fajta.

És sajnos nem volt ott ezeknek a tudora sem, így csak gyorsan kattintgattam.

;)

Előzmény: Nachat (298)
Nachat Creative Commons License 2017.08.09 0 1 300

Ez a hőségnapokban bővelkedő nyár kedvezett a növényeimnek.

Néhányról be is számolnék az alábbiakban.

Ez a 4 fotó egy balkonláda lakóit mutatja (többé-kevésbé kivehetően), szembetűnő az a rendezetlenség, ami egyre inkább el fog uralkodni az állományon, ahogy sorra jönnek (majd) elő az újabb sarjak. Többségük alacsonyabb termetű (pl. S. trifasciata 'Hahnii', S. t. 'Golden Hahnii', S. t. 'Robusta', S. dooneri, S. concinna stb.), közülük kiemelkedik az első ránézésre S. cylindricának tűnő, de sajnos bonyolultabb nevű S. schweinfurthii (levelei mereven felfelé állnak, teljesen sötétzöldek, nincs semmiféle ezüstös-szürkés sávozás rajtuk).

Ennek a ládás társaságnak az egyik legszebb tagja a kissé kékes árnyalatú, a levélszélen keskenyen rozsdavörös S. subspicata, ami mellett egy élénkzöld, hosszúkásabb-megnyúltabb levelű S. senegambica is látható (a jobb oldali fotó jobb fölső részén), íme:

Mindkettő hozott már 2-3 sarjat, de lassan nőnek.

Fő kedvencem a S. t. 'Morgenstern's Futura Aurea'. E fajtának minden levele különböző (az alábbi képeken is ezt igyekszem szemléltetni), és sokszor 1-2 év is eltelik, mire egyes levelek elnyerik végső színezetüket. Mondanom sem kell, nagyon lassan gyarapodik. Örömömre idén 3 sarj is megjelent, holott az ezt megelőző majd' 4 évben csupán 2 képződött. Remélhetően a továbbiakban felgyorsul a szaporodás mértéke.

Itt pedig a teljes állomány, valamint 2 sarj is látható:

A S. t. Bantel's Sensation sem gyors fejlődésű (sajnos), idén (eddig) csak 1 sarj bukkant elő:

A többiek így néznek ki: 

Megkapóan szép a S. t. Craigii fajta is, levelében a sárga szín dominál. Egy sarjat már hozott az anyanövény.

A S. bagamoyensis különlegessége az alakja: a legtöbb anyósnyelvtől eltérően törzset nevel. Kicsit olyan, mint egy Dracaena (sárkányfa), ám levelei nagyon kemények, szúrós végűek. 

A  törpékben sincs hiány (bár idén viszonylag kevés sarjat hoztak), különféle 'Hahnii'-típusok:

A Moonshine, illetve a Silver Laurentii fiatal sarjai remek kontrasztot adnak a zöldebb fajtákkal:

Hát, nagyjából ennyi. :-)

Nachat Creative Commons License 2017.08.09 0 0 299

Szia!

Ezek is remek növények, kicsattannak az egészségtől.

Jól látszik a fotókon, hogy igen változatos növénycsoport az anyósnyelveké, senki nem mondhatja rájuk, hogy unalmasan egyformák.

Előzmény: Arany láng (294)
Nachat Creative Commons License 2017.08.09 0 0 298

Nagyon szépek! 

Nyíregyházi Botanikus Kert?

Előzmény: Ádám(Szeged) (297)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.05 0 0 297

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.05 0 0 296

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.08.05 0 0 295

Arany láng Creative Commons License 2017.08.02 0 0 294

Sziasztok Fórumozók!

Bocsi, már nagyon régen jártam a fórumon,de azért nem felejtettelek el benneteket!

Cserébe hoztam nektek pár képet, milyen szépen fejlődnek kis barátaim kinn a szabadban.

Csoportkép:

Őket valamikor nyár elején kaptam-vettem:

A 4. képen az orvosi rendelőből csent levéldugványaim sarjai láthatóak. Több mint 1 év kellett hozzá,hogy leveleket hozzon.Már a 6. sarj bújik elő.

A Banded Nelsonii körül esténként olyan isteni illat van, hogy nem tudok tőle elszabadulni!

Szép napot mindenkinek,üdv:Anita!

Urita Creative Commons License 2017.07.25 0 0 293

Köszi Vinzu, megnézem!

Előzmény: vinczu (292)
vinczu Creative Commons License 2017.07.25 0 0 292
_Tomi Creative Commons License 2017.07.24 0 0 291

sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mitől van az hogy az én anyósnyelv virágom levelei keskenyek és vékonyak, máshol viszont ahol láttam ott vastagok és szélesek a levelei ugyanannak a fajtának. Esetleg tápanyaghiánytól lehet???

Urita Creative Commons License 2017.07.13 0 0 290

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy eladó törpe sansevieria hajtása van-e valakinek?

Napok óta keresgélek a neten, de olyan webhop-ban ahol kép van, maga a növény nincs, van csak bp-en szállítanak házhoz stb....

Érdeklődtem pár helyen előrendelés ügyben is, de állítólag ritkán tudnak beszerezni.. Még a tes...-ban sem kaptam, pedig az egyetlen közepes méretű példányom ott vettem egy éve. De azóta se.. se kicsi... se nagy..

Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni, nagyon szeretnék többet tartani ebből a növényből, olyan kis hálás és szép.

Szép estét!

Zla72 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 289
Sziasztok! Sanseveria Zeylanica t keresek. Van esetleg valakinek, vagy hol szerezhetö be?
forescate Creative Commons License 2017.06.02 0 0 288

Szia,

a nem trifasciata fajok többsége elég lassan nő, bár azért vannak kivételek (pl. bacularis, aubriytiana, dooneri, stb..). Talán ezért is nem vonták be még őket a tömegtermesztésbe.. De megéri türelmesnek lenni! És ha olyan sok növényed lesz majd egyszer, mint pl. nekem, kifejezetten örülni fogsz, hogy nem kell állandóan tőosztani/átültetni őket, mert kinőtték a cserepet/helyet! :-D

Rizóma/növény megmetszése: nagyon jó megfigyelő vagy! :-) Bármilyen "csonkításra" növekedéssel szoktak reagálni a növények. Ezért is van az, hogy ha pl. megmetszel egy fát, hamar megjelennek az új hajtások. A növények igyekeznek visszaállítani a korábbi állapotukat, újranöveszteni az elvesztett részeket. Szerintem már írtam is a fórumon, de lehet, hogy csak privátban valakinek, hogy ha pl. ritkább fajt/fajtát szeretne gyorsabb szaporodásra bírni, érdemes tőosztást csinálni, már ha van mit szétosztani. Persze a vágásnak mindig van némi kockázata, de ugye mindig steril késsel kell végezni, majd ültetés előtt hagyni begyógyulni a sebet, hogy ezt mérsékeljük. Szóval a nagyon ritka fajokkal óvatosan kell bánni. Viszont valóban ahogy az ember tőoszja őket, szinte azonnal megsokszorozódnak! :-) Na jó, nem azonnal, de pl. hosszú stagnálás után relatíve nagyon gyorsan. A levél visszavágása is ezt eredményezi, bár én ilyet még sosem tettem. Egyszerűen nem szeretnék ilyen megcsonkított szanzit nézegetni. :-) De türelmetleneknek valóban ajánlott! :-) Távolkeleti termesztőknél láttam már többször, hogy pl. az extrém ritka variegát növények közepét egyszerűen kivágják, így bírva őket fokozottabb és gyorsabb sarjképzésre.. Mivel a variegát fajták levéldugványról nem mindig (sőt általában nem) produkálnak fajtaazonos (variegát) utódokat, így ez a legjobb módja annak, hogy viszonylag gyorsan maximális számú utódot erőszakoljanak ki a növénykékből. Én túlságosan szeretem őket, így nem csinálok velük ilyet! :-)

Külföldi csomag: igazából nem jártam meg, nem baj, hogy volt benne egy kis kihívás. :-) Szerencsére minden növényt sikerült életben tartani, jól vannak, szépen fejlődnek, szóval nincs baj. Persze nem örültem volna ha ez másképp alakul! :-)

Igen, valóban fontos megbízható helyről beszerezni a növényeket, de inkább a kártevők miatt. Nagyon sok bosszúság végleg kiirtani őket, viszont ha nem vagy következetes velük, és nem a totális likvidálásukra törekszel, időről időre felszaporodnak, és akár tönkre is tehetik a növényeidet. Én inkább emiatt aggódom, bár amióta karanténozok, és azonnal mindenre növényvédőzök is, nem ér meglepetés..

Stuckyi: tényleg nagyon lassan nő.. Nekem még csak kicsi van belőle, így nem is tudom hány év lehet, mire eléri a rá jellemző magasságot.. De arra számíts, hogy pár göcsört lesz rajta, akárcsak a gracilis-eden. :-)

Coppertone: az ilyen "színes" növényekben is mindig van zöld színanyag -klorofill- a másik szín mellett, csak ez nem mindig látszik.. Így tudnak fotoszintetizálni. Számomra is hihetetlen egyébként, hogy ilyen a színe egy szanzavérának. Ha megfelelő helyen van, sokszor szinte olyan vöröses színű a levél, mint a cserép.. :-) Ha nem kap annyi fényt, általában halványabb szokott lenni, de az is előfordul, hogy egyik levél/tő halványabb, a másik szinte vörös.. Viszont ha hirtelen kap túl sok napot, mondjuk nyár elején, akkor hajlamos megégni.. A színe mellett a mintázata is nagyon szép.

Masoniana: hát, most épp nagyon hülyén néz ki, ahogy ez a hatalmas levél kimagasodik a többi közül! :-D De alapjában véve tényleg szép. Nekem ez a faj az egyik kedvencem, illetve épp a kirkii-k.

Grandis: ahogy a neve is mutatja, ő sem lesz éppen kicsi.. Nagyon szép, nagy növény lesz.. :-)

Moonshine: nem tudom pontosan, nem annyira követem az újabb elnevezéseket.. Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen nem túl nagy különbségek alapján külön-külön fajtákba sorolni a növényeket.. Talán csak az adott fajta picit eltérő változatairól van szó, amik még nem is annyira stabil fajták.. De az is lehet, hogy már teljesen különváltak, és új külsővel/névvel új életet kezdtek. :-) És az is lehet, hogy ezek a nevek egymás szinonimái ugyanarra a növényre, csak a különböző termesztők eltérő földrajzi helyeken különböző neveket adtak neki.. Én a "Platinum Princess"-el találkoztam mint világos levelű változattal. Ez a fajta mintha "tőlevélrózsásabb" is lenne, mintha a levelei kissé tölcsér szerűen kifelé állnának, és az összes levele kb. ugyanolyan világos.. Az én egyik "Moonshine"-om erre hasonlít leginkább. És relatíve sötétben sem sötétednek be számottevően a levelei, az idősebbek sem.. Nagyon szép. Őt is fotóztam! Ha lesz időm, átküldöm a képeket!

Üdv.

Előzmény: Szavosz (287)
Szavosz Creative Commons License 2017.06.02 0 0 287

Szia! 

Hát nem jó hír, hogy a hallii ilyen nehezen nő, pedig már úgy várom tőle is a kicsit. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a levele amikor nem ennyire összeszáradt. Annyira érdekes növény. Most kitaláltam, hogy átültetem egy kicsit kisebb cserépbe, hátha az jobb lesz neki. A rizómáját nézegetve lehet tényleg idősebb példány, mert rengeteg oldalra nőtt levágott rizómája van. Most, hogy kivettem egyrészt, hogy beleférjen a kisebb cserépbe, megmetszettem egy kicsit a rizómát, másrészt meg nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de én azt tapasztaltam, hogyha egy kicsit megmetszem őket, legyen az felül a levél, vagy alul a rizómánál mondjuk kettévenni, akkor szerintem gyorsabban nőnek. Már szinte vegetáló trifasciatakat keltettem anno életre amikor elkezdtem ezt a nagy hóbortot, hogy tőben levágtam a leveleket és szinte azonnal hozta az újakat. Gondolom ez azért van, hogy fenntartsa magát a fotoszintézissel, na én meg jól járok, hogy lesz szép növényem belőle :D Vagy például tavaly Nachat nekem adott Silver Laurentiit. Az semmit nem csinált hónapokig, aztán szétszedtem a rizómát két tőre és mind a kettő hozott 1-1 sarjat. Szóval most élvezem, hogy az egy növényből csináltam négyet. Bár akkor még nem voltam annyira okos, hogy én ezeket a töveket szárítgassam, mint beszéltétek feherflamingoval, hanem egyből elültettem. Most áldom az eget, hogy semmi fertőzést nem szedett össze. A halliit most szárítgatom azért, nagyon jól néz ki az ablakban föld nélkül :))))

A külföldi csomagokkat ezek szerint jól megjártad, remélem nekem sikerül majd a jövőben is azért jókat kifogni, mert én kiugrok a bőrömből addig, hogyha nem csinál semmit a növény. Olyan jó látni őket napról napra nőni. :) Majd megpróbálok biztonságos helyekről mostmár növényeket beszerezni, és nem ilyen mindenféle dudvát összeszedni, csak nehéz megállni, hogyha lát az ember egy nagyon szépet és ritkát. 

S. stuckyit mindenképpen be fogok szerezni, már a katalógusképeken ahova nyaralni megyek kinéztem magamnak egy hatalmas példányt aminek vannak kicsinyei, nagyon remélem, hogy majd az a növény meg fog ajándékozni egyel. Az itteni botanikus kerttel is beszélek, mert nekik is van, bár ők azt mondják, hogy nagyon lassan nő és nem szívesen vágják meg, de próbálkozok. Ahogy írtad, azok szerint pont jó helye is lenne, mert már az megvan, nagyon a lakás ékességének szánom. :) És én ezt eddig nem tudtam, hogy a tövüknél nőnek, nagyon jó tudni, de pont szerencsére oda fog sütni a nap. 

A képeket meg nagyon várom, örülnék ha küldenél egy-kettőt róluk, mert biztos igazán szépek. Már csak azért is, hogy legyen mit példának tekintenem, hogy hogy kellene megnövesztenem őket. A nyilvanosforumba(kukac)freemail.hu-ra tudsz írni nekem egy levelet? :) Nagyon megköszönném! Nagyon kíváncsi vagyok a kirkiire, mert mint mondtam egy olyat amúgy is szeretnék. Engem az a barna szín egyszerűen levett a lábamról, nagyon furcsa, hogy azzal is tud fotoszintetizálni. Legalábbis nekem az valami csodának tűnik. Főleg, ha ott van mellette egy vad zöld is.

A masonianadhoz nagyon gratulálok! Gyönyörű szép növény alapból is, el bírom képzelni, hogy egy ekkora levéllel mennyire szép lehet. Valahogy nekem ezek a pöttyös mintázatúak kimaradtak a kollekcióból, csak a kirkiim meg egy egy levélből álló grandisom van. Utóbbin pont most vettem észre egy új hajtást, szóval lehet nemsokára kettő levél fogja alkotni a nagy csoportot. :) 

Más téma: 

A feherflamingo Moonshinejára meg egyébként azt akarom kérdezni (mindkettőtöktől), hogy nem lehet, hogy véletlenül ez  Moonbeam/Moonlight? Már több helyen láttam hogy a Moonshine és a kettő között amit mondtam, különbséget tesznek, a Moonshine elvileg egy sokkal sötétebb növény, a Moonbeam pedig már egy szinte fehér. És a képeken a feherflamingo virága iszonyúan fehér az enyémhez képest. Ez ami nekem van szinte teljesen zöld, alig van egy kis hóka árnyalata. Tudom, hogy elviekben a megvilágító fény mennyiségétől függ, hogy mennyire marad fehér a növény, de az enyém ugyan úgy ablakban van és tűz rá a nap, nem gondolnám, hogy attól ennyire zöldnek kéne lennie.

Előzmény: forescate (286)
forescate Creative Commons License 2017.06.01 0 0 286

Szia,

Én nem vettem észre a képeiden, hogy "idegállapotban" :-DDDD vagy!

Dooneri/parva: elvileg különböző fajokról van szó, de szerintem a két név ugyanazon fajnak a változatait jelöli! :-D Jó, tényleg csak SZERINTEM... :-) Viszont ha elém tennék mindkét faj összes változatát, és úgy tudnám összehasonlítani őket, talán könnyebb lenne eldönteni mi a helyzet. De nekem csak dooneri-m van, elvileg, 2 féle.. A parva-t még csak képeken láttam.. Így elég nehéz.. És nem csak mi vagyunk ám bajban a szanzavérák beazonosításával, hanem nálunk sokkal nagyobb szaktekintélyek is.. Szóval nincs miért aggódni! :-)

Egyébként pl. a dooneri sötétebb tenyészhelyen sötétebb zöld, kb. 4-szer akkora növény lesz. Míg nagyon világos helyen, pl. üvegházban egészen aprócska marad, sokkal kifejezettebb mintázattal.. Mintha két teljesen eltérő faj lennének..

Vannak fajok amihez nincs hasonló, őket nagyon könnyű meghatározni. Viszont pár faj egyszerűen annyira összetéveszthető, hogy azt is el tudom képzelni, hogy több botanikus (gyűjtő) többféle néven keresztelte el őket, és a mai napig nem dőlt el, hogy melyik micsoda, ugyanazok, vagy nem.. Egyszerűen mindkét név rajtuk maradt..??? És az is előfordul, hogy külsőre teljesen eltérő fajoknak ugyanaz a nevük, mint pl. a raffilli-knek..

Sokszor a növények fiatal és kifejlett kori alakja is annyira eltérő, hogy az ember nem is gondolná, hogy egy és ugyanazon növényről van szó!

Sok szanzi vegetatívan szaporítva tőlevélrózsás, majd a fejlődő sarjak levelein azt látod, hogy egyenként nőnek ki a rizómából..

Aki szaporított már levéldugványról pl. cylindrica-t, az biztosan megfigyelte már, hogy a kibújó kis sarjaknak eleinte lapos levelei vannak, nem hengeresek... És egyébként is nagyon változékony ez a növénycsoport, könnyen mutálódik.. Szóval nem mindig könnyű őket beazonosítani. :-)

Reméljük az ehrenbergii-d eljut a besorolásig! :-) Én bízom Benned!

(Külföldről) postázott növények:

Nekem eddig kettő rekorder növényem van, az egyiknek ha jól emlékszem talán 7-8 hónapba telt gyökeret ereszteni, a másiknak talán egy évbe! Addig egy ici-pici élő gyökerük sem volt, nem is tudom hogyan élték túl.. Az biztos, hogy jól tárolják a vizet a rizómáikban, ill. a leveleikben.. Mindkét növénynek elkezdtek már a levélcsúcsai visszaszáradni, de csak jó pár hónap után! :-) Addig nagyon jól bírták. Illetve az egyik tőlevélrózsás faj vagy három levelét is elveszítette az öt-hat leveléből.. Egyszerűen tényleg alig lehet a szárazsággal kinyírni őket!!! Szerintem a teljes pusztulásig még fél évet tuti kibírtak volna, ha nem többet.. De szerencsére nagy nehezen sikerült gyökereket fejleszteniük, és már új sarjat is hozott mindkettő. Sok múlik azon is, hogy milyen korú tövet kapsz. A nagyon-nagyon idős tövek nagyon nehezen gyökeresednek meg újra.. Ilyenkor jól jöhet egy kis gyökereztető hormon (én kaktuszokhoz valót szoktam használni), illetve a már említett talpmeleg. Nem beszélve a napos, meleg tenyészhelyről.. A hallii nekem is nagyon lassan eredt meg anno. Biztos beletelt vagy 5 hónapba.. Talán ő is egy idősebb növényke volt..??

Dudorok:

Nekem most a "Boncel"-emen keletkeztek ilyen dudorok. Annyi történt, hogy nőtt, jött a tél, lassan le is állt a növekedéssel a fényhiány miatt. Majd tavasszal ismét beindult. És mint a fákon az évgyűrűk, a leveleken is meglátszik, hogy melyik részt növesztette nyáron, mikor állt le, és mikor kezdett el újra nőni tavasszal.. Ilyen egyenetlenségek formájában..

Ha ennyire tűkön ülsz a képek miatt küldj egy e-mail címet légy szíves, és ott átküldöm Neked - ahogy lesz időm.. Biztosan előbb lesz, mint a fórumra feltölteni.. Tényleg jók lettek... Pl. a kirkii-ket is együtt fotóztam most, hogy még szembetűnőbbek legyenek a különbségek a coppertone és a "sima" var. pulchra között, ill. a kirkii var. kirkii és a var. pulchra között, stb.. Szóval ha türelmetlen vagy küldd a címet! :-)

Segítség dög nehéz növények esetében: köszi, észben tartom! :-D

Megoldás ablakpárkányt kinőtt szanzik elhelyezésére: növényasztal az ablak elé. :-)

A stuckyi-dnak ha lesz viszont olyan helyet kell majd keresned, ahol tetőtől talpig éri a nap, mert ugye a szanzik a tövüknél nőnek, nem a csúcsuknál... Így ha épp az aljuk nem kap fényt pl. az ablak előtt/alatt elhelyezve, erőtlenek lesznek, kidőlnek majd.. A stuckyi nagyon magasra nő (akár 2,5 méter).. Persze ehhez jó hely is kell neki. Általában lakásban nem lesznek olyan hatalmasak a szanzik mint a természetben vagy egy botanikus kertben.. De talán így sem sokáig fog elférni egy asztalon a magassága miatt. Mondjuk az én masoniana-m ősszel kezdett el egy hatalmas sarjat növeszteni, amit valamikor télen fejezett be.. Igyekeztem a legnaposabb helyre tenni, hogy ne nyúljon meg az alja, nagyon szép is lett, nagyon robusztus.. És 69 cm magas.. :-D Eddig az összes levél megállt kb. 40-50 centinél. De ez valami hatalmas lett és jó széles is! Őt is lefotóztam egyébként a fórumra.. Szóval azért jó helyen, jó földben a lakásban is össze tudják kapni magukat! Na jó, enyém nyáron a kertben volt.. De szerintem egy napos hely a lakásban -tapasztalat- is tud ugyanilyen jó lenni..

Üdv.

Előzmény: Szavosz (284)
forescate Creative Commons License 2017.06.01 0 0 285

Szia,

Nagyon ügyes vagy! :-) A "Moonshine"-ok nagyon is szépek, és sokáig extrém ritkák voltak itthon! Csak pár éve lehet őket kapni elvétve, úgyhogy mindenképp érdemes megmenteni és szeretni őket is. :-) Én is nagyon szeretem az enyémeket. Nekem ráadásul mintha kétféle változatom lenne belőlük.. Az egyiknek csak a fiatal levelei világos ezüstösek, az idősebbek a korral egészen sötét zölddé válnak. A másik típusnál viszont szinte meg sem lehet különböztetni a nagyon öreg és a fiatal töveket. Csodaszép mind a kettő!

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!