A keresztény politikus dolga nem az, hogy a vallását, hanem hogy azokat az alapvető értékeket képviselje, amire a vallása épül. Kövesse Krisztust – például abban, hogy befogadó és irgalmas, nem pedig hideg és kirekesztő módon gondolkozik, beszél és cselekszik. Mutassa fel a közéleti munkájában azokat az erényeket, amiket a Biblia a Szentlélek gyümölcseként (Gal 5,22) említ: a szeretetet, az örömet, a békességet, a béketűrést, a szívességet, a jóságot, a hűséget, a szelídséget, a mértékletességet. Ezek Jézus jellemvonásai. Jézusra pedig még mindig kíváncsi a világ, ha a lejáratódott vallási tradíciókra nem is...
Igazad lehet, de hol csinálták mindezeket vallásuk szent könyvére tett kézzel és égre emelt tekintettel, imákat mormolva? A szeretet jegyében.
Olvastam valahol, hogy a Delhiben működő angol gyarmatosító irodista is Londonba küldte vissza kivasalni az ingeit a mosás után, mert ott tudtak csak igazán inget vasalni.
Meg ennyire úgy gondolták, hogy övék a világ és ők hivatottak annak leigázására.
De - ha jól tudom - a vallást/vallásokat békén hagyták.
A kezdő írásokat már törölték, nem is tudom, mire reagáltam, talán az állam és a vallás szétválasztásáról volt szó. Erre hoztam példát, hogy az államvallással rendelkező Angliában meleg egyházvezetőt választottak, a hasonló Dániában meg muszlim az a miniszter, aki alá tartoznak a vallási ügyek. Az meg, hogy te miként minősítesz általad nem ismert embereket, az téged minősít.
Thomas Merton (1915-1968.) új-zélandi és amerikai művészszülők gyermeke, a XX. század egyik legnagyobb hatású, világszerte ismert lelki írója. 1938-ban a Columbia Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát, majd ugyanitt doktorátust. Kezdetben ateista volt, hedonista életvitelt folytatott. Huszonhárom éves korában azonban találkozott egy hindu szerzetessel, és ez gyökeresen megváltoztatta az életét.
"Ha nem a sajátod ez az életforma akkor csak "farizeus" lehetsz és az eléggé taszító...."
Le vagyok sújtva.
No mindegy! Erre a kis ideig már majd csak megleszek taszítottnak lenni.
(Mellesleg a fizikában olyanról nem tudok hogy egy objektum vonzza a másikat, de a másik meg durcásan eltaszítja azt. Ott a vonzás és taszítás kölcsönös. És tényleg.)
Álljunk meg már egy kicsit, mert valamit (és még rengeteg dolgot) nem értek!
-"Szóval (katolikus)vallásosnak lenni nem elég csak elhinni azt, amit a Biblia hirdet?"-
Így van. Katolikusnak lenni egy életforma. Ha nem a sajátod ez az életforma akkor csak "farizeus" lehetsz és az eléggé taszító....
-"Tehát aki csak egyszerűen keresztyén, az még nem vallásos?"-
Nem bizony. Aki "csak egyszerűen keresztyén" az annyit tesz, hogy ismered a Bibliát, akár mint egy irodalmi alkotást, és "csak" az álltalános műveltséged része, de az Üzenetet ami benne van nem érted....
-"Na akkor most mi a fontosabb? A hit, vagy a vallás (a hitnek valamilyen ritus szerinti megvallása)?"-
Mind a kettő nagyon fontos. Nem véletlenül hagyta az apostolokra Nagycsütörtökön Krisztus az utolsó vacsorán a "végrendeletét".
"Nemnagyon hiteles számukra ha valaki csak hívő a magamódján."
-Szóval a mód jelenti a hitelességet?"-
Igen a mód is és még más is, de erre vannak szakemberek, meg könyvek ,utána nézhetsz.