Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Majd lefotózom, ha nyílik. Van egy, ami vagy sötétrózsaszín, vagy világos lila, nem tudom eldönteni. Van Blaustrumpf, ez lila, nagyon jó, strapabíró fajta, van egy halványlila, és van Jacob Cline, ezt sajnos kezdik elnyomni a szomszédai, át kell majd ültetni, szóval abból nincs fölösleg.
Van még M. bradburiana, ezt magról érdemes ültetni, mert nem terjedő tövű, de hosszú életű, szép, már virágzik. Citriodorából van két magoncom, remélem, lesz majd magom.
Egyetértek, mindig rácsodálkozok a mama féle bazsarózsákra, hatalmas virágfejük van, és valami fennséges illatuk(vittem is a nappaliba). Egyébként azokból is szerintem viszonylag sok féle van, legalábbis sok félét láttam már idősebb házak kertjeiben.
Ez biztos nem az, az enyémnek nem ennyire tömvetelt a virága, meg az illata is nagyon kis szerény. A hagyományos fajta, amit a mama kertjéből hoztam sokkal erősebb illatú.
Mindenesetre gyönyörű ez a Rapberry Sundae, szeretem az ilyenfajta virágokat.
Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat, igazán jólesik.:-)
Ranyu igazából az időhiány miatt csúsztam meg az itteni feltöltéssel, meg aztán mérges is lettem a képfeltöltőre mert össze-vissza forgatva töltötte fel a képeimet. (mintha nem vettem volna a fáradtságot se , hogy kicsit formázzam a képeket, na mindegy :-))
A nevek:
1.-4. képen ugyanaz van , az egyiken csak bimbós, az utolsón kinyílt állapotban: Mrs. Franklin D. Roosevelt.
2. Scarlet'O Hara
3. Starlight (ha jól emlékszem)
Hozok majd még képeket, mert azóta több is kinyílt, de most nem a telefonnal fotózom őket, talán normálisak lesznek a képek:-)
Anita, hihetetlen a gyűjteményed, csak ámulok és bámulok.
Ranyu, szanCSI2, lovevintage, Ti is csodás fotókat raktatok fel.
Zotya papa, nem gondoltam, hogy pünkösdit is nevelsz magról :)
Hoztam 2 fotót a vaddisznók által többször kiforgatott, tavaly vásároltakról. Sajnos, idén csak ez a kettő virágzik és a Duchesse fog nyílni, de ez is nagy öröm nekem.
Hű, rájöttem, hogy nagyon nem vagyok képben a fajtákkal, de figyelek és tanulok.
Igen az ember ízlése változik. Volt, mikor még a kék virágokat vagy a Canna-kat nem tudtam volna elképzelni. Ma már másként gondolom. Persze maradtak még tabuk, de már nem mondom, hogy soha...
Gyönyörű szépek a növényeitek. Mindig megcsodálom a feltett képeket.
Nekem eddig csak lágyszárú bazsarózsáim voltak, még nem nyílnak ki, kell még nekik egy pár nap, hogy kinyíljanak, de mindig is szerettem volna fás bazsarózsát is.
Kb egy hónapja rászántam magamat és rendeltem két tő fás bazsarózsát, és ma a tatabányai hódosba is vettem még három cseréppel, mert féláron árulják őket 1.499,- Ft/cserép. Sok fajta volt, nagyon szép kis növények, igaz nevek nincsenek a papírjaikon, csak egy-egy kép, hogy milyen színű a növény. Remélem megmaradnak, sikerül megtartanom, és felnevelnem őket. Igaz még nem tudom hol lesz a helyük a kertben, lehet, hogy egy darabig még cserépben kell lenniük. Kb. 25-30 cm magasak a növények, szerintetek mekkora cserépbe ültessem át őket, hogy jól érezzék magukat.
Hát a Chromatella az fás, illetve még van virág a Highnoon-on, egy másik fás sárgán, még nyílik a bordós delavayii és még bimbós, amit Orange néven vettem.
Felénk is bőven volt eső, a lactyflorák között sok bimbó berohadt. :-(( Ma meg már megint égetett a nap.
Szépek a virágaid! Az első milyen lesz? A többit felismertem. :-D Nálam még a lactyflorák még igencsak bimbósak. Idén a mellék bimbók nagy részét kitörtem, kíváncsi vagyok, hogy mekkorák lesznek a fő bimbók.
Szerintem is nagyon szép a pünkösdi, elnézést, hogy annyiszor felraktam, de nagyon oda vagyok érte. Pedig gyerekkoromban hogy utáltam! Ezt még a dédnagyanyám ültette. Pár éve hoztuk át ide, új talaj, nagyobb hely, és kétszer akkora, mint volt eredetileg. Még 2 nagy tő van a szülői ház kertjében, az egyik nem túl jó helyen, az ősszel azt is áthozzuk ide.
Tavaly egy kaszálón láttunk pünkösdit. Ki tudja, milyen régóta lehet ott.