Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
lakossági gázfogyasztás 3 mrd köbméter, néhány hete számoltuk ki, 3mil ingatlanra vetítve(1000m3/ház).
ez ugye 10000kWh bevitt, 80% átlag hatásfokot feltételezve 8000kWh energia pluszba évente.
4-es cop hőszivi megcsinálja 2000kWh-ból.
az szorozva 3 millával=6 000 000 000kWh=6TWh
magyarország éves fogyija 45TWh, ebből saját termelés 34TWh.
a lakossági gáz villamosítása laza 13%- os összvillany fogyasztásnövekedést okozna, azt most hadd ne számoljam ki, hogy -5 fokban amikor egyszerre kéne fűteni mindenhol, az mekkora pillanatnyi igényt okozna, és azt miből csinálnánk.
mondhatjátok erre, hogy korszerűsítés, energiaigény csökkentés a megoldás, ami igaz is.
évente kb 20000 új ingatlan épül évente, amit nevezhetünk korszerűnek, az azt jelenti hogy mindössze 150 év alatt lecserélődik az összes kecó.
ez ugye kevés lesz, újítsunk fel.
idén 260mrd lesz felvehető állambácsitól(ha odaadja), ez sacc 86000 ingatlan megint, ami csak felújítás ugye, nem lesz egy szinten egy újjal energetikailag.
az hogy saját zsebből hányan kezdenek hozzá, nem tudom, szerintem nem sokan.
jelen ütemben alsó hangon 25-30 év mire ez átfut így.
---
szénhidrogéneknek van kb 50-60 éve még, amíg gazdaságosan kitermelhetőek.
a politikai széljárás kb mindegy, az utolsó liter is el lesz égetve mindenből, az halálbiztos.(nemcsak az euban, mindenhol. azt se tartom kizártnak, hogy a nord stream újraindul)
úgyhogy szerintem mi már nem érjük meg, hogy minden pincében hőszivattyú duruzsoljon.
mondjuk nálam nem lesz, házimozi van lent.
hőszigetelő burkon belül amúgy sem raknék semmit, ami télen hűt nyáron fűt, meg még hangja is van, de ez csak magánvélemény.
lehet feljebb elszámoltam valamit, aki jobban tudja kijavíthatja.
továbbra is várnék kondis kazán szaggatott/folyamatos üzem közötti hatásfokkülönbség adatokat, ha van.
A nagykunsági egy ventilátor beszerelését írta mint megoldást az egyik ablakba . 48625 " Ahhoz, hogy működjön kell még egy elszívó ventilátor az egyik ablakba. "
48628 " A hőszipka ventilátora mozgatja a levegőt a két ablakon keresztül íves légtereléssel !!!! "
48630 " Látom te nem érted. A hőszipka ventilátora csak a helységben fogja mozgatni a levegőt. Minél többet mozgatja annál hidegebb lesz. "
48631 " Ember ! Gondolkodjál már !
Az egyik ablakon szívja a levegőt egy kialakított légcsatornán keresztül ( például horganyzott lemezből kialakítva, vagy ponyvából , stb. ) át a hőcserélőn , majd a hőcserélő másik oldalán , ahol már a lehűlt levegő van , ott van a ventilátor is . Onnan a másik légcsatornán keresztül folytatja a levegő az útját és a másik ablakon keresztül a külvilágba .
Amit betettél " szakértő gondolatai " . Igen , van benne igazság . Csak egy energetikai problémát nem lehet megoldani úgy , hogy a kosárból kiveszek egy almát és azt kezdem nemesíteni ! Az a kosár tartalmának értékét csak részben váltóztatja meg .
Magyarul : Először mint már múltkor írtam , az állam bácsi ha már nekiállt ingyen osztani a pénzt , amit minden lakostól gyűjtött össze , akkor lépésről - lépésre kellett volna minden problémát megoldani !
1 ., Minden házat lakóépületet felülvizsgálni , meghatározni , hogy mennyire nagy összeget kell ráfordítani , hogy megérje ( vannak házak , lakások , amiket érdemesebb lenne lebontani és újraépíteni , mint felújítani ) . Ha ez meg van , akkor célzottan megadni , hogy a hőszigetelés, nyílászárócsere amit az állam finanszíroz , milyen Watt nm hőveszteségűnek kell lennie minimum ( például 40Wnm ). Ezzel temérdek gázt , villanyt spóroltak volna meg .
2 ., Majd következő lépés , a fűtés korszerűsítés . A kazángyártókat ösztönözni , akár előírásokkal is , hogy lemoduláláskor kis teljesítményt is tudóak legyenek ( 1kW) a kazánjaik . A klímával hőszivattyúval való fűtés esetében a ház , lakástulajdonosa dönthet , hogy mit szeretne . A hőszivattyú esetében a komfort magasabb , mert huzatmentesen képes üzemelni , tud HMV-t is készíteni . Valamint csak olyan hőszivattyúk behozatalának a megengedése és támogatása , amelyek rendelkeznek EVI befecskendezéssel , előmelegítéssel ( hűtőközeg által ) . Ezeknél nincs szükség elektromos fűtőszálakra .
Ha ezt abból a sok elherdált milliárdból észszerűen az állam levezényelte volna , akkor nem lenne hiány az elektromos energiapiacon országon belül . Mindenki boldog lenne !
Mint olvashattad , én klímával fűtök már 15 éve és nem kellett után fűtenem soha sem , pedig amikor felszerelték , voltak telek nagyon hideg napokkal és hosszan tartóan . Az említett állami támogatásos hőszivattyút amit írtam 3600 euróért , több mint valószínű kihagyom , inkább direktben megrendelem Kínából ezt :
Amúgy a Te ötleded volt a pincébe a légkondi nem Nagykunságié.... pont ezt próbáltuk ketten is magyarázni,hogy.....
Tegnap találtam rá erre az írásra,még az előző témához,egy szakértő gondolatai: hm érdekes pont azt mondja Ő is amit Én vagy ami Nagykunságiban is felmerült.
Lehet igazad van ,erre már én is gondoltam laikusként, de sajnos nem tudtam kipróbálni mert nincs olyan termosztátom...még...
Én viszont paraszti eszemmel a gépkönyvi leírásból nem ezt vettem ki ,hogy buszos szabályzó kell hozzá. Az én olvasatómba mint laikusnak //a ki vastagított rész// leírása az egy sima termosztát. Ezért gondoltam ,hogy a sima mezei termosztáttal is kellen tudni a 4 est vinni hiba kód nélkül.
Ez van a kézi-felhasználói könyvbe:
Egy zónás magas hőmérsékletű rendszer kétpontszabályozású szobatermosztáttal és külső érzékelővel: ebben az esetben a következő paramétereket mindenképpen be kell állítani: 421 - Érzékelős hőmérséklet-szabályozás aktiválása - válassza a 01-et = csak külső érzékelő 422 - Válassza ki a hőmérséklet-szabályozási görbét - a berendezés, a rendszer, az épület-hőszigetelés stb. típusa alapján válassza ki a megfelelő görbét! 423 - Ha szükséges, az alapjel hőmérsékletének növelésével, illetve csökkentésével tolja el párhuzamosan a görbét (Az alapjel hőmérséklete a fűtési-hőmérséklet-szabályozó tekerőgomb segítségével a felhasználó által is megváltoztatható, és ha az Autó funkció be van kapcsolva, a tekerőgombbal elvégezhető a görbe párhuzamos eltolása)
Az egyik ablakon szívja a levegőt egy kialakított légcsatornán keresztül ( például horganyzott lemezből kialakítva, vagy ponyvából , stb. ) át a hőcserélőn , majd a hőcserélő másik oldalán , ahol már a lehűlt levegő van , ott van a ventilátor is . Onnan a másik légcsatornán keresztül folytatja a levegő az útját és a másik ablakon keresztül a külvilágba .
Azért írtam , hogy amennyiben falhoz közel telepítve elég hátul a 10cm és oldalt a hőcserélőnél az 5 cm a gyártó szerint , akkor ebben az esetben sem okoz gondot .
Csak egy példát írok le számodra , amit megint " csak én " találtam ki és valósítottam meg és működik !
Van a cső a csőben rekuperátorom , ami 21 méter hosszú . A lényeg , hogy a kifúvócső , amin ugye az elhasznált levegő jut ki a külső térbe , hosszabb a friss levegő csövétől 30cm-rel . Képzeld el , hogy a konyhai főzésből eredő szagok nem keverednek a friss levegővel .
Gondolkodj !
Ha az egyik ablakon beszívom a -5°C-os levegőt és a másikon meg kifújom a -15°C-os levegőt , akkor ezek sem keverednek . Neked is leírom mint nagykunsági-nak
" íves vezetéssel alakítod ki a légáram útját " . Ha nincs képzelőerőd , fantáziád , akkor technikai dolgokat csak a már " így szoktuk " módon csináld , úgy biztosan sikerül .
" A padlástérbe elhelyezett légkondi kültéri egységed,meg csak működget...de óriási a különbség a működik és a működget között.Hatásfok scop seer tekintetében. "
Látom itt sem jut eszedbe semmi értelmes megoldás !
Képzeld el , hogy mint írtam , az első klímám " csak " kísérletezés céljából lett telepítve 16 éve , hogy tapasztalatot gyűjtsek klímával való fűtés terén . A klíma beltérije egy dupla rezgéscsillapítású alapon nyugszik . A padlástér napsugarak által előmelegített levegőjét szívja a ventilátor , majd miután áthaladt a hőcserélőn , kijut a szabadba . Képzeld el , még a tálcafűtést is én szereltem bele saját ötlet alapján .
Na itt akkor milyen a COP ?
" A kazánodról.Fel vagy háborodva ,hogy egy kondenzációs nem tud lemodulálni 1 kw ra, akkor minek az,de ugyanakkor 27 éve hajtasz egy olyat ami 10+ kw ra tud lemodulálni.Amúgy érted saját magadat? "
Mint írtam , 19 éve hőszigeltem a házam , így lett a hővesztesége 2 kW kinti -15°C-nál és benti 20°C-nál . Annak idején kérdezgettem a kazángyártókat , hogy miért nem terveznek kisebb teljesítményű kazánokat. 15 éve mióta klímával fűtök , már magasról .... , hogy fognak-e tervezni . Mint írtam , kihalnak mint a dinoszauruszok .
Az a baj , hogy Te nem érted amit írok , mert túl zárkózott a gondolkodásod . A világ halad előre . Már a skótoknál a hidrogénalapú főzés , fűtés van gyakorlatban használva új építés házakban . Szélturbinák által megtermelt elektromos energiával állítják elő a zöld hidrogént . Tudsz róla ? :-)
és a lakás/ház légköbmétere és szigeteltségéről már nem is beszélve... Nem feltétlen csak a termosztát hozza el a megváltást! ÉS egyébként a beállított hőfoknál való le- vagy felkapcsolása a Honeywellnek elég katasztrófa, simán 0,5°C-kal is tud csalni...
vezeték nélküli van, DE sok tényezős a dolog, mert a radiátorok szinte mind 33K-ak, 1 évig tartott beállítgatni a torlókat és a kazán paramétereket, minden mindennel összefügg.
A pincébe elhelyezett hőszivattyú gondolata ezek szerint tőled ered.
Amúgy mennyit gondolkodtál ezen?
Ha a hőszipkád mondjuk beszívja a kinti -5 fokos levegőt akkor -fűtés üzemben- kifúj -15 -20 - at.
Ez meg lefele áramlik ,és összekeveredik némileg a bejövő -5 fokossal,már amennyire mert az meg a -15 höz képest melegebb ezért fentebb lesz.És akkor hány fokos levegőt fog beszívni újra a hőszipka?
Két ablak a pincén...ez megint mennyire realista gondolat? - de tegyük fel van rajta és ráadásul egymással szemben. Elindítod a hőszipkádat 1 perc alatt -15 fok lesz ott lent,a -5 fokos levegőt meg hogy csalogatod oda,szerinted beáramlik az ablakon mikor ott hidegebb van és még lefele is fog menni?
A padlástérbe elhelyezett légkondi kültéri egységed,meg csak működget...de óriási a különbség a működik és a működget között.Hatásfok scop seer tekintetében.
Javaslom szintén Homornak van egy előadása amiben KÜLTÉRBEN de egy zárt udvarban helyeztek el hőszipkákat ,és nem működnek jól ,pont amiatt,mert megreked az általuk télen lehűtött levegő,és visszaszívják azt amit kifújtak.
A kazánodról.Fel vagy háborodva ,hogy egy kondenzációs nem tud lemodulálni 1 kw ra, akkor minek az,de ugyanakkor 27 éve hajtasz egy olyat ami 10+ kw ra tud lemodulálni.Amúgy érted saját magadat?
" De a pincéből hova megy lefele???? A bányába???? Az a 2 ablak édeskevés lesz oda. "
Fűtő-hűtő hőszivattyúról van szó !
A kültéri ventilátora megoldja , ha jól van a két ablak közé behelyezve a hőszipka és íves vezetéssel alakítod ki a légáram útját . Szerinted egy gyártói előírás szerinti telepítésnél , ahol 10 cm-es távolság már megfelel a hátoldalnál és oldalról meg 5 cm . Akkor , ha ott a ventilátornak megfelel , a két íven vezetve a levegő meg gondot okoz ?