Alapjában véve a szerkezet jó volt, ennek a 2356-os kalibernek a típushibája miatt lett lerakva anno.
A típushiba a váltókar rögzítő csapjának le szokott törni a feje, így a "felhúzótengely" azaz kvarcnál csak beállítótengely kiesik a tokból. Ennek is ez volt a baja. A képen pirossal jelölve.
Esztergáltam bele egy új csapot, kapott a szerkezet egy szervizt, valamint új beállítótengelyt és koronát. Tok mosva, fényesítve, plexi polírozva.
Meglehet, sok is kicsit (bár tengelyirányú holtjátéknak eleve muszáj lennie), és bőven lehetnek egy sokat látott efféle órán már kicsit kopottasak a csapvégek.
Az a helyzet, hogy napi 10-30mp közötti pozícionális eltérések ugyanakkor ezeknek az óráknak a specifikációjába beleférnek. Ezeknek a műszerfali/fedélzeti óráknak eleve masszívabbra, vastagabbra méretezettek a csapjaik, főleg a billegőcsap, hogy kevésbé legyen hajlamos ütésre-rázásra törni (amit nyilván kaphat üzemszerűen), és ez eleve csökkenti az elérhető pontosságot. Emellett ezeket a csapokat rugalmasabb, szívósabb, de kevésbé keményre edzett acélból készítik, szintén azért, hogy ne törjenek (az igazán üvegkeményre edzett tengelyek sajnos törni is úgy törnek, mint az üveg, könnyen...) - ezek a csapok viszont hosszú távon könnyebben kopnak.
Mivel anno ezeknek az óráknak megvolt a használati ciklusuk - meghatározott év és/vagy üzemóra - ami után egyszerűen újra cserélték őket, és visszaküldték a gyárba a régit (ahol azokat szétszedték, ami alkatrész hibátlannak minősült, ment vissza a gyártósorba és beépítették új órába, a többit leselejtezték, a "tábori körülmények között szervizelés" a műszereknél "békeidős" körülmények között nem volt szokás, a repülésben sem, a polgári orosz gépek repülőóráival-műszereivel is így jártak el), így eleve nem is törekedtek "örök életre", ehhez képest azért ezek rendkívül tartós és megbízható órák.
A kései, már műanyag rugóházas kivitelek voltak kevésbé tartósak, de igazándiból az elvárt üzemidőn belül azok is ugyanolyan megbízhatók voltak.
Van egy szemmel látható tengelyirányú kotyogása a billegőnek, 0.15 milliméter körüli. Nem tudom mennyi a gyártási szórás ezeknél, de nekem ez a kotyogás soknak tűnik.
Ez egy elég egyszerű billegő-hajszálrugó kombináció, eleve lehet jelentősebb eltérés gyárilag is a különböző pozíciók között. De a legvalószínűbb, hogy már eléggé kopottak a csapok, és az is könnyen lehet, hogy a billegő kiegyensúlyozottsága sem tökéletes, már babráltak rajta, stb...
Ekkora eltérés egyébként ennél a szerkezetnél még beleférhet (emlékeim szerint 30mp körüli napi szórás volt a gyári elvárás is).
Összeérő menetek ennél sokkal jelentősebb sietést okoznának.
2 éve én is szereztem egy olyan Slave billegőmotoros órát a bolhapiacon. A műhelyben használom. Nyáron jól működik, ha télen nincs felfűtve a műhely, akkor napi 1-2 percet késik (felújítás után).
Most a piacon csak egy hegedűt vettem, igaz ez nem a topik témája.
Az mitől van, hogy a Timegrapher szoftver szerint ha fekvő pozícióban vizsgálom az órát, akkor nagyságrendileg 25 másodpercet késik? Ha így beszabályzom az órát, akkor normál pozícióban fog sietni. A billegő lemágnesezése megtörtént. A szoftver kimutatná, ha a menetek összeérnek?
A PC Zeitwaage nevű programhoz hasonlót esetleg tudsz ajánlani? Nekem az ingyenes verzió van meg, de semmi weblapja nincs, nem tudok előfizetni a PRO verzióra.
Akkor meg használd egészséggel. Az óra pontosságát könnyen tudod a hajszálrugókulccsal simogatni, ekkora esési hiba meg szerintem simán a gyári elvárásokon belül van (nem 100%-ban tökéletes a középhelyzet, de ez olyan kicsi eltérés, hogy az óra ezzel még szerintem simán öninduló, ha elkezded húzni, elindul - ameddig ez teljesül, addig legfeljebb egy kronométernél van értelme tovább foglalkozni a kérdéssel).
Köszönöm válaszod. Elfelejtettem írni, hogy a szerkezetet teljesen szétszedtem, kitisztítottam, majd újraolajoztam. Tisztítás előtt a billegő bágyadtan lengett, akkor nem néztem mekkora az esési hibája és az óra pontossága.
Ez az óra új korában sem tudott ennél jobbat, ez de facto tökéletes. Hozzá ne nyúlj. :)))
Egyébként ki lehet küszöbölni beállítással még ezt a minimális esési hibát is, de nincs értelme erőlködni - fix tőkés a szerkezet, így macerás szerelgetéssel jár, és ilyen kicsi esési hibának gyakorlatilag nincs hatása a pontosságra. Tekintve, hogy szervizelve is alighanem százezer éve volt az óra, ez a járáskép pompásnak mondható.
Viszont, ha ezt mondjuk asztali óraként ténylegesen használni szeretnéd folyamatosan - hát, erősen egészséges volna leszervizeltetni, vagy pár év alatt már komolyan károsodni fog. Csak sajnos ennél a kategóriánál a szerviz ugyebár gazdasági totálkár, az óra piaci értékét elérő-meghaladó összegért fognak hozzányúlni.