"www.classiclive.com Itt az első internetes portál, amely klasszikus zenei koncerteket közvetít élő egyenes adásban - szeptember közepén éppen a budapesti Művészetek Palotájából. A finn classicLive vállalkozásának célja a komolyzenei koncert évszázados hagyományának megújítása a szélessávú technológia segítségével. Már 15 országból csatlakoztak vezető nagyzenekarok a hálózathoz, köztük a magyar Nemzeti Filharmonikusok. A tervek szerint kezdetben heti egy-két koncertet adnak le élőben, de később már naponta lesz új a kínálatban.
Az első hangversenyt szeptember 6-án közvetítik a finnországi Lahtiban rendezett Sibelius Fesztiválról, az ígéret szerint televíziós minőségben. A Lahti Szimfonikus Zenekar Jean Sibelius (1865-1975) finn zeneszerző Kullervo Szimfóniáját adja elő. Rögtön a második koncert magyar vonatkozású: szeptember 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben érezhetik magukat a világ bármely pontján az internetezők. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli, Bartók, Beethoven és Brahms műveket adnak elő, zongorán közreműködik Alekszej Vologyin. "Nem kétséges, hogy zenetörténetet írunk" - nyilatkozott az online-koncert kezdeményezésről Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója.
A www.classiclive.com sorozatára hitelkártyával lehet "bérletet váltani". Az egynapos, egy hétre, vagy harminc napra szóló hozzáférés 5, 9, vagy 17 euróba (1291, 1807, vagy 4390 forint) kerül, és a koncerteket nemcsak élőben lehet követni, hanem utána is felvételről, annyiszor, ahányszor a felhasználó csak akarja, letölteni viszont nem lehet. portálon látható közönségcsalogató, ingyenes "próbakoncert" egyébként ugyancsak a Kocsis Zoltán vezette társulat egyik budapesti előadásának felvétele. A magyar zenekar Haydn Óraszimfóniáját játssza."
Az ár jutányos, de..
Meglehet, hogy én vagyok maradi, mivel napi 10-12 óra monitor bámulás után nem tud annyira izgalomba hozni a számítógépen keresztüli zene hallgatás/nézés?
Csodálatos élmény tegnap a Duna TV-n: a TransylMania koncertje! Rögzítettem(DVD), most nézem vissza! Megjegyzem, utána Sebő Ferenc koncert következett... Szintén erősen nézhető, illetve hallgatható volt, csak ezt nem "vettem fel".
Szombaton egy rövid, de nagy élményben volt részem:
Ekkor tartották a hagyományos "Obrazcova" operaénekes verseny nyitó koncertjét, amit Rossininek szenteltek. A koncerten a verseny korábbi nyertesei léptek fel - mellesleg már ez is meglepően jó volt, nagyon tehetséges énekeseket hallottam.
De a hab a tortán csak ez után következett, ugyanis a közönségnek szánt meglepetésként Jelena Obrazcova és Teresa Berganza előadták a Macskaduettet, ami az egyik kedvencem.
Berganzának, aki - többek között Marton Évával és Sass szilviával egyetemben - a verseny zsűriében vesz részt - ez volt az első oroszországi (szovjetúnió-beli) fellépése, de még 24-én is fog énekelni.
Sergent Garcia játszott a Világzenei Színpadon (Sziget Fest). 90 százalékban kubai zenészek salsa/ska(!) zenét játszottak. Régen volt az, hogy egy bulit végig ugráljak, de ez most megtörtént. Életem első 5 koncert élménye között van az már biztos.... Ilyen szintű szorakoztatásra egyszerűen születni kell!!!!
Kár, hogy már 40 éve már játszott valaki ilyen zenét, de a sok tuc-tuc mellett jó volt látni, hogy a srácok hogy pörögtek a zenére. Mindezt teltház mellett!!
:))) Nem sok. Ne kötekedj, nem zengtem ódákat a hangszeres tudásukról meg hasonlók. Egyszerűen jó hangulatot tudtak csinálni, egészséges eszközökkel, ennyi. Ez nem kevés, szerintem. Ez sóbiznisz. De hobbizenekar szintjén. Akkor is élveztem:)
Tegnap úgy alakult, hogy a Pótkulcs nevű szórakozóhelyen Vodku (azelőtt: Vodku v glotku) kocsmazenéjét (Klezmer rock? :)) hallottam. Meglepődtem, nagyon kellemesen "elmebeteg" zene, valóban az egyik legkocsmább zene. Bevallom előítéletes voltam, az ilyen helyeken ritkán ér pozitív csalódás az eklektikus próbálkozások kapcsán. Határozottan élveztem.
Hihetetlen...Légrádi énekelt,csak erre a koncertre jött haza:)Minden pillanatban látszott a zenekaron,hogy nagyon élvezték.Egervári narrátor szövegei nagyon jók voltak:)Pejtsik Peti nyomott egy olyan cselló szólót,hogy még most is a fejemben van...A buli után beszéltem Egervárival és azt mondta,hogy az egyik legélvezetesebb koncerjük volt.
Ahogy nézegetem a különböző tudósításokat, az itteni Stones fórumot, mindenki szuperlatívuszokban beszél az eseményről, a feleségem szerint teljes joggal. Mindesetre reggel óta Stones megy idehaza. Van egy nagy adag Stones cd-m, de csak most tudatosult bennem, hogy középiskoláskorom egyik legnagyszerűbb LP-je volt a Stones It's only rock and roll c LP-je (habár jugó kiadásban volt meg), ami talán a leg soulosabb felvétele a Stonesnak. Ma lehet, hogy majd útba ejtek egy cd boltot...
A család másik része (asszony, két gyerek) elautóztak arrafelé és a stadion mellől pár ezer másik érdeklődővel hallgatták a koncert jó kétharmadát és imádták, pedig sem a gyerekek, sem a feleségem nem Rolling Stones kedvelők, legalábbis nem azok voltak mostanáig. Nekik nagyon tetszett és így a stadionon kívülről a hangerő még a feleségemnek is elviselhető volt. Mellesleg a basszus az felhallatszott a XVI. ker túlsó feléig, a Malomdombig, ahol most lakunk. :-)
Jogos, valószínűleg ő sem akar már az lenni, csak azért elgondolkoztató, hogy ki milyen tudással, tehetséggel mit csínál, bár azért már kezdek hozzászokni.