Olvastam a Loch Nessről szóló könyvben, hogy radarral már átkutatták a tavat, és találtak valami elég gyorsan mozgó, nagy tömeget. Ez viszont simán lehetett akár egy halraj is.
Legalább egy helyen megoldott a jeti védelme, de ez nem vonatkozik minden állítólagos előfordulási helyére.
Futólag említettem a Tenger legendáriuma című könyvet, ebben foglakozik az ún. tengeri szörnyekkel is, éspedig a második fejezetben. Heuvelmansra hivatkozik, ő ötféle szörnyet+ említ. A hosszúnyakú, ő mindannyiunk kedvencére, Nessie-re hasonlít. Aztán a tengeri ló valóban lófejű, hosszú sörényű állat. Aztán a sokpúpú, ezt talán-talán az iskolában úszó delfinek ihlették.Aztán az óriásvidra, ezt nem kell magyarázni, majd a sokúszójú, ez inkább valami gerinctelenre emlékeztet, számomra inkább kagylóra hasonlít, mint bármi másra.
Akinek a kezébe kerül a könyv, érdemes belenéznie.
Továbbá egy rövidke cikk a Kaliforniában felbukkanó csupakabráról. Már hiányoltam, mi van vele, csak nem tért át vegán életmódra?
Az UFO magazinban szintén rövidke cikk, viszont érdekes problémát vet fel. Vajon lehet-e vadászni a big footra? Elvileg nem létezik ilyen állat, tehát nem lehet védelem alá helyezni. Ami az erkölcsi részét illeti, sejthető a véleményem, de a jogi rész tényleg nem tisztázott. Úgy emlékszem, a Loch Ness partján van egy tábla, miszerint hagyjuk békén Nessie-t, de a törvény előtt ez sem kötelez semmire.
Laci, örülök, hogy ott leszel a novemberi rendezvényen. Valószínűleg én is.
Ma délután egy könyvtári kiárusításon megvettem Jean Merrien: A tenger legendáriuma című könyvét, kerek száz forintért. Kossuth könyvkiadó, Univerzum könyvek 1975. Néhány oldalon keresztül foglalkozik a tengeri szörnyekkel, de éppen csak átfutottam. Azt hiszem, beletartozik a bibliográfiába.
Megnéztem a könyvet, antikváriumban jó néhány helyen kapható. Viszont ha csak ez a pár sor van benne, akkor csak a rajongóknak ajánlott megvenni.
Könnyen lehet, hogy a villámfény és a feldúltság nem kedvezett a magasság megsaccolásának. Viszont az is igaz, hogy egyikünk sem volt ott, de még a szerző sem. Akárhogy is, érdekes, amit ír.
Én sem hallottam, véletlenül találtam a leírást egy könyvben - szerencsére forrásmegjelöléssel.
Kár, hogy nem tudni, hogy a lények pikkelyesek voltak-e, esetleg szőrösek stb.
Nekem t-rex féleség jutott eszembe :P
A "lógatott kéz" miatt is. Egy mylodon ha fel is egyenesedett így nemigen lóbálta a "kezeit", meg az ha jól emlékszem felegyenesedve sem tett ki 6 métert. - link-
Bár a nyaka valamennyire tényleg hosszúnak tűnhet.
Bevallom, erről a szerzőről még nem hallottam, pedig érdekes lehet a könyve.
Ami a leírt lényeket illeti, a leírás alapján a mylodonnra az óriáslajhárra gondoltam. Lehet, hogy a földrengés kikergette őket az eddigi helyükről, és kénytelenek voltak menekülni.
Kibédy Albert - Az ezüst oroszlán (Nem mindennapi élményről számol be ez a könyv: a húszas évek végén egy magyar ember beutazza csaknem a teljes dél-amerikai kontinenst)
"Valamikor a XX. század elején a Mato Grossotól délre négy hatalmas ismeretlen lény tűnt fel, melyekre rá is lőttek. Különben az emberek egybehangzóan írták le, hogyan látták azon az éjszakán a villámfénynél az óriásokat. Úgy hat-hét méter magasak lehettek. Széles törzs, hosszú, vastag nyakkal. Első lábaikat úgy lógatták maguk előtt, mint kezüket. A hátsókkal meg rohantak, maguk után húzva, hosszú csapdosó farkukat. Érdekes, a szörnyek fejéről semmit sem tudtak mondani. Csupán arra emlékeztek, hogy széles, nyitott szájukból fogak látszottak. Megkérdeztem Sidont, mi a véleménye az óriáslényekről. Erre ő: bizonyos tények letagadhatatlanok. Én akkoriban a Tengerészeti Minisztériumban teljesítettem szolgálatot. De amám írt erről. Megállapítottam, hogy az óriáslények feltűnését megelőzően hat-hét nappal földrengés volt a Kordillerákban. Általában ugyanis rengések után jelentkeznek ezek a különös lények.
Úgy döntöttem, hogy összeírok a kripto blogomba egy magyar könyv listát a témáról. Van viszont, aminek a címe nem jut eszembe, sőt, nyilván olyan is, amit nem ismerek. Rémlik egy olyan könyv, aminek fehér a borítója és kéken van rárajzolva egy állat, talán oroszlán-griff szerűség. Régen láttam. Talán valaki segít egy kis kiegészítésben, egyelőre ezek vannak:
Dr. Karl P.N. Shuker - Sárkányok természetrajza (2007)
Nicholas Witchell - A Loch Ness-i szörny (1991)
Jaroslav Mares - Itt a jeti! (1993)
F. A. Mitchell-Hedges - Tengeri szörnyek (1941)
Raymond Darieni (Nemre István) - Jeti, jeti...! (2002)
Szemadám György - Apokrif álattan (1991), Apokrif lények enciklopédiája (1995)
Szemadám György - Hihetetlen lények könyve (2007) és Állati tények és talányok (2017)
John Keel - Idegen lények az űrből és az időből (1992) - A világ legkülönösebb teremtményei (1997)
Tasnádi Kubacska András - A Mondák állatvilága (1939 és 1958)
Iványi Szabolcs - Sárkányok születése (2006)
Egyéb könyvek listája, amik megemlítik a kriptideket, - valamint folklór szörnyeket -; de ez mellett még sok más téma is szerepel:
Villax Richárd - Fanyűvők (2016)
Robert Le Serrec - Öt év vitorláson (1970)
Carol N. és Meryl P. - Misztikus történetek gyűjteménye (1998)
Judy Allen - Fantasy enciklopédia (2006)
Montse Sant - Sárkányok (1995)
Jorge Luis Borges - Képzelt lények könyve (1957)
John Michael Greer - Mágikus lények kalauza (2003)
Véagyimir Mezencev - Furcsaságok szárazon és vízen (1978)
A világ legnagyobb X-aktái (2003)
Nemere István - Titkok könyve (1986) (...és a könyvsorozat más részeiben is)
Karl Shuker - Noé elveszett bárkája (1996)
Dr. Karl P.N. Shuker - Titokzatos jelenségek világatlasza (1998)
Néha a régi idokben készitettek "hamus" nem létezo àllatokat nagyon ugyesen osszerakva kulonbozo àllatoktol szàrmazo részeket...ezeket àltalàban gazdag emberek vették meg kulonleges tàrgyakbol àllo muzeumukba mint a holdbol leesett kovek, boszorkànykonyvek, stb stb....
Elvileg nem zárom ki, viszont a komodói varánusznak nincs foga, legalábbis amennyire tudom. Talán gaviál lehetett, bár ez a fajta eléggé hasonlít a krokodilra, lévén, hogy ő is egy krokodilfajta.