Van egy digitális termosztáttal vezérelt automata kiolvasztóm, melyben alulról kapják az üvegek a fűtést. 4. napja vannak 45 fokon az üvegek, és még mindig ott van néhány alján ez a kristályosodás, és nem is nagyon csökken a méretük.
Melegítem már vagy 2 napja a mézet 45C-on, de az alján lévő cucc nem akar elolvadni. Próbáltam már úgy is hogy felkavarom, de újra visszaül az aljára. Mi lehet ez? Nem tapasztaltam ilyet az elmult években, csak az idén.
Ez természetes. Úgy kell melegíteni, hogy az alja is ugyanolyan meleget kapjon.. Én hőfokszabályzós duplafalú rozsdamentes edényben olvasztom (kimelegítem). A kiolvadás után még ezen a hőfokon (45) kell tartani egy darabig. Rövid ideig minden károsodás nélkül lehet 50 fokig melegíteni.http://www.cegledi.eu/html/haupttext_mezmelegites.html
Elmagyarázom nekik, de akkor is így kérik, és senki sem akar otthon kinlódni a kiolvasztással. 1-2 hét alatt megeszik folyósan, utána kérik a következőt.
Mondhatjuk úgy is, hogy muszáj felolvasztanom, különben megmarad.
A rengeteg, kilószámra beadott vegyszer, gyógyszer és miegymás! Az. Ha laikusként követném a 2 nagy méhészeti Facebook csoportot, eszembe nem jutna mézet venni 10-ből 9 méhésztől...
-Elképesztő az a barbarizmus ami pl. atka ellen "védekezés" címén egyeseknél megy. A higéniát már meg sem említem...
Adjon a sok méhész hálát a sorsnak hogy a vevők többsége nem látja, nem hallja mi is megy méhészkedés címen a többségnél...
"Errefelé felolvasztva szeretik a mézet, ehhez kell alkalmazkodnom."
Ez a legnagyobb baj Magyarországon. A méhészek -jobb esetben- kimelegített mézeket árultak (és nem feletetett cukrot), így az egyszerü emberek azt hiszik, a megcukrososdott méz hamis. Ez ellen lehet és kell tenni. El kell magyarázni nekik, hogy mi a helyzet valójában.
Én csak valami cukorkristályra tudok gondolni, mert a szennyezödéseknek fel kellene mennük a tetejére. Milyen méz, hogy melegíteni kell? Én amúgy mindenkinek elmondom, hogy a kristályosodás az természetes dolog, (a melegítés, amivel eltüntethetö, árt a méznek,) kivéve az akácnál, mert ha egy éven belül kristályosodik, akkor az nem is akác.
A repce pl. azért nem alkalmas telelésre, (ha valakinek az az igenokos gondolata támadna, hogy elszedi a repcés keretet, hogy összel visszaadja), mert ha beköt, a méhek nem nagyon tudják feloldani, a napraforgót viszont a hírével ellentétben elég nagy százalékban igen.
Melegítem már vagy 2 napja a mézet 45C-on, de az alján lévő cucc nem akar elolvadni. Próbáltam már úgy is hogy felkavarom, de újra visszaül az aljára. Mi lehet ez? Nem tapasztaltam ilyet az elmult években, csak az idén.
Ha tényleg csak erre kellene, esetleg olvasd el a Chandler-féle szabadépítményes felsőléces fekvőkaptárról írt "Méhészkedés természetesen" című könyvecskét. Tudtommal szabadon letölthető. Azért nem a Csuja-féle rakodókasos változatot javaslom, mert a Chandler-kaptár sokkal könnyebben elkészíthető egy átlagos kézügyességgel is, és szinte egy dekopírfűrész meg egy csavarbehajtó is elég a készítéséhez, míg a rakodókas egy kissé bonyolultabb.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. nemrég vettem egy kertes házat egy olyan utcában, ahol a szíjtelkek vannak, a telkek végében pedig egy hatalmas kaszáló, azon túl pedig egy patak/csatorna. A kerteket gondozzák, sok a gyümölcsfa. A kertek (nem a telkek) mérete kb 800m2, ebből van itt vagy 20az utca geyik oldalán. A másik oldalon a telkek mögött temető van nagy akácfákkal.
Arra gondoltam, hogy jó lenne méheket telepíteni a kert végébe, ahol amúgy sem igen járunk, jó lenne a gyümölcsfáknak meg a veteménynek a porzás.
Tehát ha nem a mézből akarok megélni, csak porzás miatt tartanám őket, akkor mekkora meló lenne a tartásuk?
És pénzben biztos nem éri meg így, de nem iszok nem cigizek csak gyereket nevelek :) , szóval inkább erre szórnám a pénzt ennek legalább értelme is lenne.
A rablás megaakadályozása szinte lehetetlen, inkább meg kellene előzni. Hordástalan időben nem kell szabadon hagyni a kivett lépeket, egy pillanatra sem. Eddig nekem egyetlen módszer vált be, a külső virágporszedő felhelyezése.
Ismerjük a rezisztencia kialakulásának veszélyét, jól megtanultuk a Bayvarollal. A következő szer nem lesz amitrázos, és jól megnézzük a használati utasítást.
Olvasd el a használati utasítást, hogy milyen min. hömérsékletnek kell lennie a használatakor. Ha a kezelés vége felé már fürtbe húzódtak, akkor megb...a a rossebb, mert ugyan nem fognak a lapkáddal érintkezni.
Ha meg ez az a feketén beszerzett szer (mert legálisan Magyarországon nem árusítható), akkor dobd ki, mielött rezisztens atkatörzset sikerül kitenyésztened, ugyanis annyira bio, hogy még amitráz is van benne...
Nálam ez a zümi-szürcsi vált be a legjobban a Hunor kaptárban.
A kaptár végébe tettem s így csak a kaptár tetőt kell egy kicsit megemelni és a rostaszöveten keresztül be lehet önteni a szirupot. Több itatót is be lehet sorakoztatni nagyobb szirupmennyiség adagolásához.
Külső itatónak is nagyon jó egy csapos vizes vödörrel kombinálva.
Milyen etetöd van, hogy tálat kell cserélni? Nekem még a keretetetöt se kell cserélni (Nálam az az egy fajta az, amit úgy kell feltölteni, hogy meg kell hozzá bontani a kaptárt)
Érdekes, tegnapelőtt délelőtt kaptárbontáskor minden család nyugodt volt. Este mindegyik az volt, kivéve ezt az egyet, amikor etetés előtt tálat akartunk cserélni. Tegnap délelőtt betettük a tálakat, ez a család megint ideges volt, este nem tudtam megetetni ezt a családot.
Nem egy család frontérzékeny, hanem mind. Kiskoromban, amikor még nem volt ekkora a méhsürüség és emiatt simán lehetett a méhek körül izzadtan fürdögatyában szaladgálni, esök elött apám mindig mondta, hogy "most ne gyere ide, mert bolondok, érzik a rossz idöt".