Ha mézet akarsz felvásárlónak eladni és kell hozzá az állatorvosi igazolás, akkor az állatorvos mondhatja, hogy akkor ad igazolást, ha előbb látta az állományodat a méhegészségügyi felelős. Ha ez a helyzet, akkor ragaszkodj az írásos igazoláshoz, amit aztán tarts a méhegészségügyi kiskönyvedben, az állatorvosnak meg add oda másolatban.
Ez az igazolás nem váltja ki az ősz vizsgálatot a mef által.
Az önkormányzatnál bejelentetted most februárban a családszámot?
A méhegészségügyi felelősnek kell szólni vándorlás előtt, az elvégzi a vizsgálatot, ad egy igazolást. Ezzel kell elmenni a hatósági állatorvoshoz, az kiállítja a vándorlási engedélyt. Ez 7 napig érvényes, az az egy héten belül el kell kezdeni a vándorlást, így már továbbra is érvényes lesz, akár az egész szezonra is, ha folyamatosan vándorolsz. Nem kell érte fizetni.
Még annyit, hogy ha pl. most akácra el szeretném vinni a a méheimet valahová, akkor szólnom kell a méhegészségügyi felelősömnek? Ő ad majd nekem papírt, vagy csak simán be kell mennem az állatorvoshoz papírért? Esetleg kijön és megvizsgálja a méheimet vándorlás előtt is? Fizetni kell érte?
Ősszel kötelezé vizsgálat esetén nem kell papírt adnia, csak alá kell íratnia a vizsgálat tényét, adatait. Papír kiadásra csak a vándorlás előtti, eseti vizsgálatoknál van szükség, ezzel a papírral lehet menni az állatorvoshoz a vándorlási engedélyért.
Én eddig sosem kaptam tőle papírt, csak beírta a sajátjába, hogy itt meg itt ennyi család, ilyen kaptár, és kész. Igazolást szerintem akkor kéne kapnod, ha vándorolni akarsz, de úgy rémlik, hogy akkor sem ő állítja ki (ebben hirtelen nem vagyok biztos, sosem vándoroltam, nem kellett ennek utánajárnom).
A méhegészségügyi felelősnek nem kellett volna adnia valami papírt vagy igazolást nekem amikor tavaly ősszel megnézte a méheimet hogy rendben vannak és egészségesek?
Tavaly kezdtem méhészkedni és ősszel volt az első találkozásom vele, de nem adott semmiféle papírt csak megnézte a családjaimat és azt mondta hogy minden rendben, egészségesek.
Kedves méhészek, Dunakeszin éppen a telkünket számoljuk föl, Nagyapámtól maradt néhány Hunor rakodó, ha valakinek kell, szívesen odaadjuk. A dolog szépséghibája, hogy ma, legfeljebb holnap lehetne elvinni.
Szeretnék venni méhrajt bács kiskun megyében kezdő vagyok tanulom a dolgokat de 3csalàddal a tavasszal neki akarok állni. Ha valaki tud ilyet kérem jelwzzen. Köszönöm. További szép estét.
Igen, ezt én is értettem, de csak arra utaltam volna, hogy ez nem feltétlenül német specifikus fajta, a wikipedia szerint csak a kezdeményezés német, a "fajta" ugyanúgy a háziméh, azon belül a krajnai és az olasz vonalon is megtalálhatók "varroaérzékeny higiéniás törzsek".
Ha jól értem, ez nem külön fajta, külön kaptárral, hanem bármelyik olyan vonal, ahol megvannak ezek a gének, és ez szerintem kaptártípustól illetve "német tenyésztéstől" független. Egyébként nincs tapasztalatom, csak ezt olvastam ki a sorok között.
Van valakinek tapasztalata a német tenyésztésű VSH vonallal?
Kiváló tisztogatók, az atkás bábok 75%-át 17-18 napos korban eltávolítják. Ami ugyan nem mentesít az atkairtástól, de nagy segítség lenne. Mekkora kaptár kell nekik (NB-s keretekkel)?
A repceméz a hordóban, a pergetést követő néhány napban teljesen bekristályosodik, mire ebből a kemény mézből, egy speciális és erős kanállal, megtöltjük az üveget, a méz felpuhul. Semmiféle turmixolásra nincs szükség.
Az érett, kristályos repceméz, nem turmixolható. Felolvoszatás után igen, de azzal feleslegesen károsítanánk a mézet. De szép, fehér színét is elveszti, az ilyen hőkezelt repcemézek, kristályos állapotban zöldes árnyalatúak lesznek.
Az a méhész, akitől vásárolni szoktam valószínű turmixolja a repcemézet is, mert a napraforgóhoz hasonlóan az is selymes, könnyen kenhető. Előfordult már, hogy kissé habos volt a repceméz, de nem jellemző. Szabad szemmel nem láttam, nem figyeltem, hogy habosított-e.
Ezen én is elgondolkodtam, hogy az öreg kutyus mit lefetyelt össze, amit egyébként slagozni szoktak. Lehet, hogy csak a kifolyt mézet nyalhatja fel a padlóról, ahol pergetni szoktak én pedig máris rémeket látok. Meg kellett volna kérdeznem akkor ott mindjárt, amikor ez szóba került...
Nem is gondoltam, hogy a méhész kutyák ilyen édes szájúak.
A repce mézet nem kell, krémesíteni. Az eleve magától "krémesen" kristályosodik.
Mit tisztíttatak a kutyával? Milyen eszközt, egyszerűen elképzelhetelen számomra nem csak higénésen, hanem technikailag is, hogy mi a jó .. akármit lehet nyalatni a kutyával.
A mi kutyánk is imádta a mézet, én adtam neki néha egy-egy kanál repcét elnyalogatta mintha fagyi lenne. Az őszi beetetéshez, a szirup készítésnél is mindíg "kért" egy marék cukrot, addig nem tágított amíg meg nem kapta. :)
A méhész kutyák ilyenek, de hogy valaki mosogatás bízzon rájuk....
Egy méhész a környékünkön a repce és a napraforgó mézet krémesítve árulja. A vegyes virág és az akác folyékony.
Egyszer kaptam egy üveg napraforgó mézet máshonnan krémesítés nélkül. Eléggé ronda, trugyis kinézete volt. Először csak forró teába mertem bele tenni, később megkóstoltam. Jobb volt mint a krémesített. Sajnáltam, amikor elfogyott.
Mézhigiénia.
A múlt héten mézet vettem. Évek óta egy méhésztől szoktam venni a mézet. Most a felesége árulta a szépen, piacosan kirakott terméket s közben elcsacsogta, hogy az öreg kutyájukkal mézet nyalatnak. A kutya nagyon szereti a mézet. Utána úgyis slagozni szoktak. Eszembe sem jutott megkérdezni, hogy mit slagoznak, aminek a tisztán tartása szerintük a kutya után elég. Felfordult a gyomrom. Gyorsan elhúztam azzal az üveg mézzel, amit már megvásároltam de megenni már nincs gusztusom és onnan többet nem is vásárolok.
Már a "nagyon rövid ideig2 is károsítja. azok az enzimek bomlanak, kicsapódnak, "valami" keletkezik belölük hö hatására, aminek semmi keresnivalója a mézben.
Minden tiszteletem Örösié, de egy, a 30-as években írt, és azóta csak folozgatott könyv a a mai labortechnika mellett (amikor egy hordó mézböl kimutatnak akár 1 molekulát bármely anyagból) nem tekinthetö követendö szakirodalomnak.
Őrösi professzor mindezekkel tisztában volt. Ő is 45 fokot említ a tartós melegítésre. 50-60 fokon csak nagyon rövid ideig lehet. Azóta sincs a méhészettel és a mézzel kapcsolatos olyan alapos tudományos munka mint a "Méhek Között"
Az 50-es évek tudománya szerint biztosan nem. A mai szerint károsítja, tekintettel arra, hogy a 40 °C feletti hömérséklet károsítja a mézben található enzimeket (amik fehérjék).