Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 483
Volt gomba is, hát persze!
A csapadék ilyenkor már keveset számít, a bőséges reggeli harmat és az állandóan nyirkos mély avar bőven elegendő a termőtest képzéséhez. Nem beszélve persze a 15-16 fok melegről. Seregestől bújtak elő az ősszel nélkülözött fajok; lila pereszke, tölcséres róka, rizike, őzláb, gyapjas tinta, csiperke etc...
Képeket itt nézhettek a 'Gombamikulás' mappában
Előzmény: gralla pokobra (480)
gralla pokobra Creative Commons License 2006.12.13 0 0 482


Kercaszomori gyerekek a templom sarkánál. Ide jártak régen (a kb. 10 km-es távolság ellenére gyalogosan!) istentiszteletre a velemériek, amíg nem volt saját református templomuk.

A gótikus veleméri műemléktemplom ugyan létezett akkor is, de azt az ellenreformáció során osztrák katonai segítséggel elvették a velemériektől, akik a török időkben reformátusokká lettek. Emiatt a veleméri templom használaton kívül került, a tetőzete beomlott s a templomhajóban nyírfák és fenyőfák nőttek. S kis híján nyom nélkül el is pusztult.

Ugyanis egy Szabó István nevű, 1919-ben a SZU-ból Velemérre került egykori hadifogoly a Tanácsköztársaság idején nekiállt kolhozt(?) szervezni a falu 12 legszegényebb családjából. Ezeket azzal az ígérettel sikerült megszerveznie, hogy ezután nem kell otthon főzniük, mert kapnak enni a kolhozban(?), amit egyébként kuliter bandának csúfoltak akkortájt. Ez nyilván a kuli és a proletár szavakból alkotott csúfnév - de erre nem merek megesküdni. Szóval, amikor megalakult a kuliter banda, elkezdtek gondolkozni azon, hogy miből is fognak megélni s joggal gondoltak az állattenyésztésre, mert ez a vidék valóban arra való. Ehhez istállót kellett volna építeniük s építőanyagbányának a műemléktemplomot jelölték ki. A történelmi események azonban megakadályozták az új istálló építését és a régi templom lebontását. Szabó István az 1947-ben bekövetkezett haláláig Veleméren maradt, sokáig iskolaigazgató volt. A fia egy ellenőrízhetetlen mendemonda szerint résztvett a Gömbös szobor felrobbantásában, az unokája pedig püspök lett. A legöregebb velemériek egyike így emlékszik az egykori iskolaigazgatóra: "Kommunista volt, de aztán megszerette Velemért."
gralla pokobra Creative Commons License 2006.12.13 0 0 481
Igazad van. Ez a táj azoknak való, akik a természet ölén, szép környezetben, barátságos emberek között szeretnének élni.

Persze ehhez hozni kell valami megélhetést, vagy nyugdíjat, mert munkahely az nem nagyon van.

Bár tavasszal hallottam egy építési vállalkozó panaszkodni, hogy nem talál építésztechnikust, aki segítene ellenőrízni a különböző helyszíneken a kőmüvesek által végzett munkát. Általában is hiány van fiatal szakemberekből s persze fizetőképes kereslet sincs igazán.
Előzmény: Papa_Maci (479)
gralla pokobra Creative Commons License 2006.12.13 0 0 480
Nagyon szép! Köszönjük! Érdekes ez a jellegzetes tavaszi virág az őszi lombok között. Gomba nincs? ,Ppersze, ha eső sem volt ...
Előzmény: nagypapi51 (478)
Papa_Maci Creative Commons License 2006.12.11 0 0 479

Üdvözlet mindenkinek!

 

Most találtam rá, nagy örömömre erre a fórumra. Az Őrségbe Moldova György, Az Őrség panasza című könyvének elolvasása óta szerettem volna eljutni, de csak 2003-ban sikerült, nagyjából a könyv olvasása után úgy 25-30 évvel. Hegyhátszentjakabon nyaraltunk 10 napig, és kerékpárral bejártuk az Őrség jó részét. Északi irányban Csákánydoroszlóig, délre Nemesnépig, nyugatra Farkasfáig jutottunk. Több mint 300 kilómétert bringáztunk. Életem legszebb nyaralása volt. Legközelebb 2005-ben voltunk Őriszentpéteren, de csak egy hétig, és abból is kifogtunk 2 nap esőt, így elég keveset bringáztunk. Sajnos az első, és utolsó nap is elmegy az utazásra, de azért jó volt. Engem azóta is mágnesként vonz az Őrség. Most is azon töröm a fejem, hogyan vegyem rá a nejemet, hogy megint az Őrségbe menjünk nyaralni. Bár nincsenek itt nagy látványosságok, de a táj szépsége és nyugalma, a barátságos emberek, nekem nagyon tetszettek. Nyugdíjas éveimet is szívesen tölteném ezen a vidéken.

 

Üdv.

           PapaMaci

 

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 478
A kép pénteken (12.08.) készült Felsőszölnök mellett.
A szártalan kankalin márc. 14-én már virágzott, szegény megzavarodott ettől a melegtől, és újra szirmot bontott.
Kárpótoltuk magunkat az elmaradt őszi gombák ügyében is.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.15 0 0 477


Ez a Veleméren növő szibériai nőszirom a szivem csücske. Egy kis vizes gödör szélén tenyészik az Elek szomszédon túl lévő telken (a tulajdonosa Londonban él és szerencsére nem kaszáltatja a teleknek ezt a részét, s a bokor sem verte még fel).

Tavaly tavasszal, amikor még semmi nem látszott belőle, elvittem oda a Nemzeti Park egyik munkatársát, megmutatni neki, de semmit nem találtunk belőle, amiről fel lehetett volna ismerni.

Később aztán sikerült egy ilyen szép képet készítenem róla. Fogadjátok szeretettel.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.15 0 0 476


Velemér. Elek szomszéd kertjében magától nőtt vadvirág. Előbb azt hittük, hogy sárgaliliom, ami nő a környéken, de aztán rájöttünk, hogy ez valamiféle vad nőszirom lehet. De sárgának ez is sárga.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.15 0 0 475


A szarufákat a régiek faszeggel rögzítették egymáshoz.

Ez a képen látható "szegelés" a régi szokás szerint készült ez év márciusában, akácfából. Éppen esett az eső, amikor az ácsok beszorultak a pajtába s a tüzifából kifaragták ezeket a faszegeket.

Lehet, hogy nem vehető ki kristálytisztán, de kilóg vagy 3 centire a szarufákból. Az egyikre fészket is rakott egy madár tavasszal.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.14 0 0 474


Velemér. Margit néni kerítése 2006. novemberében.

A természet színei pompásabbak ...
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.14 0 0 473


A levelek zöld sziladekorral készültek.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.14 0 0 472
Ez a hatás egyfajta pácolással érhező el. Nem rossz a név, mert szinte mindenki az intarziát emlegeti, amikor látja.

Előbb fel kell rajzolni a csiszolt, sima és tiszta fára a mintát. Azután egyes mezőket le kell lakkozni pl. színtelen csónaklakkal.

A lakk megkötése után a kívánt színű vizes páccal be kell dörzsölni a fa felületét. A lakkozatlan felületeken fog hatni, természetesen. Miután ez megszáradt, be lehet kenni lenolajjal, majd újra le kell lakkozni.

Ezt a felületet a megszilárdulása után meg lehet csiszolni s újabb rétegeket lehet felvinni az előző módszerrel. Persze vigyázni kell a csiszolással, nehogy eltűnjön az előző.

Amikor már pácolni nem lehet, mert az előző lenolaj- és lakkrétegek megakadályozzák, akkor jöhet a festés zománcfestékkel. De ezek a minták már csak kis területre kiterjedő dolgok lehetnek, hogy ne takarják el az alsó rétegeket.

Van még egy végső eszköz, amivel mindezek tetejére lehet valami lazúros árnyalatot adni s ez pl. a sziladekor (nem ugrik be, hogy is kell írni, de sebaj). Ez is inkább kiegészítő felületi elem legyen. Nagyon jó hatású lehet lakkon, vagy zománcfestéken is.
Előzmény: nagypapi51 (471)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.11.12 0 0 471
Ez az intarziafestés?
Lehet hogy marhaságot kérdezek, most találtam ki az elnevezést.
Előzmény: Tiszteletes úr (470)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.12 0 0 470


Velemér, Cserépmadár szállás, Külső szoba.

Ilyesmiket elvileg lehet csinálni a bútorfestő táborokon, de az elmúlt 10 évben egyetlen jelentkező sem volt ezekre a táborokra. Három oktató azonban igen - s ezek hallgatók nélkül is kitűnően érezték magukat a hatalmas adag gombával, amit a kitűnő Szelestey László néprajzkutató és gyakorló gombász naponta lerakott az asztalra.

Régi szép idők.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.09 0 0 469
Szívfájdítóan szép. Kár, hogy ezek a lombok az utóbbi napokban (nyílván) lehullottak már s a fák csupaszak lettek. Veleméren legalábbis ez a helyzet.

Köszönöm a képet!

Tisztelettel üdvözöl: Tiszteletes úr
Előzmény: nagypapi51 (468)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 468
Atyám, szellemed távollétedben is itt leng körülöttünk...
de hogy addig se maradjunk táplálék nélkül, egy kép a
reggeli erdőből Szatta mellől:

üd NP
Előzmény: Tiszteletes úr (467)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.11.07 0 0 467
Hálásan köszönöm a megfejtéseket!

A további képekre péntek után kerülhet sor, mert éppen költözöm.

Üdvözlettel: Tiszteletes úr
Előzmény: nagypapi51 (466)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 466

Atyám,
a szép szeptemberi kék virágod Campanula patula, a terebélyes harangvirág.

A másik növényed valóban kosbor, mégpedig agárkosbor v. agárfű, Orchis morio.

Érdekes, hogy az Őrségben is kakukkvirágként ismerik,, mert elsősorban Szatmár-Beregben és Erdélyben híjják így, májusi virágzása miatt.

Változatos színekben fordul elő, innen a latin morius=bolond neve is.

Kérjük a következőt! :))

üdv: NP

 

Előzmény: Tiszteletes úr (465)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.28 0 0 465


Ezt a kosbort (azaz orchideafélét) itt Veleméren kakukkvirágnak hívják az egyik kedves adatközlőm szerint. Persze van ennél pontosabb tudományos neve is, de azt nem ismerem. Ritkaság, de itt Veleméren elég gyakran belebotlunk nyáron, pl. az Onogéziusz-dombon. Kicsi virág, de ha odafigyelünk, akkor megtalálhatjuk a virágzásakor. Szép Kriszta felvétele.
Előzmény: nagypapi51 (460)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.28 0 0 464


Nos, itt van a szeptemberi kék virág.
Előzmény: nagypapi51 (460)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.28 0 0 463
Megpróbálom mellékelni az első képet egy szeptemberi kék virágról, amelyik a veleméri Fő utca 3-as és 6-os számú házhelyek környékén nő.

Előzmény: nagypapi51 (460)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.27 0 0 462
Köszönöm a segítségedet, de egyelőre nem tudom feltenni őket, vagy csak ritkán egyet-egyet. De élni fogok a lehetőséggel, mert kitűnő sportnak ígérkezik. Megismerem, milyen ritkaságok nőnek a telkemen és környékén. S persze közkinccsé is válik egyúttal. Előre is hálásan köszönöm!
Előzmény: nagypapi51 (460)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.27 0 0 461
Igen, édes fiam, igazad van. A művészt nem a fényképezőgépe teszi művésszé, hanem a jó ízlése és a jó szeme.

Nekem nincsnek ilyen jó képeim. Részben, mert nem fordíthatok elég időt a fotózásra. Másrészt pedig nem is volt gépem sokáig. Amiket eddig feltettem, azokat a fiaim gépével készítettem, amikor kölcsönkaptam tőlük a gépet. S néha bizony úgy jártam, hogy a legszebb kompozíciók is semmitmondóak lettek, mert a gép nem volt hajlandó ugyanúgy visszaadni a látottakat, mint azt a valóságban láttam. Nyílván érteni kellene a gép beállításához is, de ehhez én túl lusta vagyok. Automata üzemmódban kattogtatok s vagy sikerül, vagy nem sikerül. Azaz kocafotós vagyok, bevallom.

De talán majd egyszer szorgalmasabb és okosabb is leszek.
Előzmény: nagypapi51 (460)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.10.26 0 0 460
Atyám!
Nem biztos, hogy az 50x drágább gép jobb látásmódot is eredményez..:))
Az őrségi képek Fuji S602-vel készültek (~160eFt)

Várjuk a növényfotóidat, agytornának is jó lesz.
üdv NP
Előzmény: Tiszteletes úr (459)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.26 0 0 459
Nagyon szépek a képek!

Látszik, hogy művész keze van a dologban. Talán a gép is a jobbak közül való.

A nyáron vettem egyet 120 ezerért s volt alkalmam beszélgetni egy fotóssal is, akinek az álma egy hatmilliós gép volt.

Vannak fokozatok. De aki ilyen szépségeket tud megörökíteni, annak legyen is jó gépe.

Köszönjük!
Előzmény: nagypapi51 (454)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.26 0 0 458
Érdekes és szép kép. A képtárad is az. Köszönjük!
Előzmény: nagypapi51 (454)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.10.26 0 0 457
Köszönöm!

Tehát ez a feltűnő sárga virág, amit alább bemutattam, a parlagi ligetszépe.

Boldog vagyok, hogy egy árokparton növő vadvirág is lehet ennyire látványos, s hogy nem egy kertekből szabadult növényről van szó.

Nálunk Veleméren izgalmas a növényzet, de nem ismerem eléggé. Ismételt köszönetem.

November folyamán felteszek néhány növényekről készült fényképet, ha azokat is segítenél meghatározni, feltennénk őket egy honlapra.

Üdvözöl: Tiszteletes úr
Előzmény: nagypapi51 (453)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.10.26 0 0 456

Elnézést kérek morchellától, hogy kovivinak adtam a képét, de hát annyian fotóztak...

Eredetiben itt találod, sok más természetfotó társaságában.

üdv NP

Előzmény: extekergo (455)
extekergo Creative Commons License 2006.10.25 0 0 455
Csodálatos ez a kép! Eredeti méretben hol lelhetó fel?

De megköszönöm a linket is! Jól elbámészkodtam a gombák és a tájképek között! Még fórumozni is elfeledkeztem! :)))
Előzmény: nagypapi51 (454)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 454
A kép a II. Netgombász talin készült, Kovivi követte el, utólagos engedelmével megosztom Veletek.
Napfelkelte valahol Őri és Kondorfa közt...

Még egy pár őrségi kép a képtáramban Simon Attila fotográfus jóvoltából.
Letölthetőek, de kérlek, a forrást (S.A.) közzétételkor jelöljétek meg.
NP

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!