Keresés

Részletes keresés

vz55 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 366

üdv. mindenkinek!
Terveink szerint a kilométeres utcabálon (is ) osztogatni fogjuk a Műv Ház okt. 14.i programját.

Családi vsaránap Árpád-kori hangulatban.

Elöadások, játékok, oktatás, ijász-gyakorlás, lángos-sütés, agyagozás, gyöngyfűzés, stb.

Az Érdi Újság is megírta, az Oktatási Bizottság 100.000 Ft-tal támogatja.

Várunk minden érdeklődőt, irjátok be a naptárba!

Üdv. Varga Z.

vargailles Creative Commons License 2007.08.24 0 0 365
A napkollektoros bulihoz egy adalék: szeptember 30-ig van egy jó akció. Reklám lenne, úgyhogy nem másolom ide, akit érdekel, hívjon ...
Vultur Csaba Creative Commons License 2007.08.24 0 0 364
Sziasztok!
Mivel a topic címe Szabadidő, hadd másoljam ezt ide be! Terjesszétek, gyertek!

Üdv,

Csaba

II. Parkvárosi Családi Fesztivál

A Felső Parkvárosi Egyesület és az Alexera Rendezvényszervező Iroda közös szervezésében 2007. szeptember 8-án, szombaton 11-től 21 óráig (esőnap: szeptember 9., vasárnap!) a parkvárosi napközis táborban rendezik meg a II. Parkvárosi Családi Fesztivált. A tábor a Shell kúttól az Iparos úton felfelé, majd balra az Esztergályos úton végig haladva, ott ismét balra kanyarodva található.
11 órától vidámpark, tűzoltóautók, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, sport és családi vetélkedők, sörsátor, látványpékség, termékbemutatók, autó- és motorkiállítás, egészségsátrak várják az érdeklődőket
Motoros felvonulás indul az Érdi Motoros Egyesület tagjai részvételével (gyülekező a Szepes Gyula Művelődési Központ előtt 12.30-tól, indulás 13.00-kor).
Program:
14.00 Ünnepélyes megnyitó
14.20 Zenés bohócműsor: Krately Vili és Ibolya a fővárosi nagycirkusz bohócai
15.15 Bors néni – meseszínházi előadás
16.15 Gyermekszépségverseny
17.00 Utcai harcos küzdősport-bemutató (Jakab-módszer)
17.30 Csaba & Évi gerinc-egyensúlytorna
17.45 Esküvői és alkalmi ruha, férfi öltöny, hagyományőrző ruha bemutató
18.30 Tombolasorsolás
19.00 Indián Joe Blues Band élő koncert és utcabál
20.30 Tűzijáték
A műsorok megtekintése ingyenes, a Volánbusz járatokat indít a rendezvény helyszínére.
A rendezvényre és a kirakodóvásárra a szervezők kereskedők jelentkezését várják! (Érdeklődni lehet a 06-70-701-9257 telefonszámon.)

vargailles Creative Commons License 2007.08.24 0 0 363
A gáz árának támogatását meg kéne szüntetni, s máris megoldódna a probléma. (nevetséges is: olyat támogatnak, amink nincs is). Ha netán az így megmaradó pénzt a megújulókra költenénk, akkor úgy tennénk mint az osztrák sógorok. Jól.

Jelenleg sajnos a pártok abban versenyeznek, hogy ki fizet több gáztámogatást. Abban viszont egyetértenek, hogy nem támogatják a megújulót. Lehet az Széchenyi vagy Új Magyarország terv.
Előzmény: Moonclown (362)
Moonclown Creative Commons License 2007.08.24 0 0 362
Hát igen.AZ a baj hogy 20-25 év a megtérülési ideje, ott meg kezdheted előlről.

SZóval az árral még komoly gondok vannak, de remélhetőleg 5-10 éven belül minden naposak leszenk.
Előzmény: Törölt nick (360)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.23 0 0 361
Az Érdi Környezetvédő Egyesületet illeti a gratula a szervezésért.
Előzmény: Törölt nick (360)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.23 0 0 360

A helyzet nem romlott. Csak nem annyira egyértelműen egyszerű, mint a bulvársajtó és a laikus véleménnyilvánítók sugallják.

A napkollektorok és napelemek a legtisztább energiaforrások. Az élettartamuk és áruk korrelációja már más kérdés. Ráadásul még a sötétzöldek sem pampoghatnak miatta, mint a szélturbinákért pl.

Ugyanez a baj a hőszivattyúval is. Mire behozná az árát, már elhasználódik. Bányajáradék is izgi kérdés lehet.

A levegőbe föstölt étolaj, meg hasonló trutyik meg legfeljebb a használóiknak jók.

A biodízel jó volna, ha nem értékes termőföldeket zsigerelnének ki érte. De ez is csak a laikusok képzeletében azonos a tecsógizdaságos étolajjal.

Az államnak pont olyan bevételi forrás, mint a dohány adója, vagy a szesz adója.Jó ez, hogy van? Nézőpont kérdése.

Mindenesetre gratula a szervezőknek a tanfolyamért, ha olyanra tanítják az embereket, ami ha ma még nehézkes is, de legalább új szemléletet hoz.

Előzmény: vargailles (352)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.22 0 0 359
A napkollektor építő tanfolyamra eddig ötvenen jelentkeztek, úgyhogy az egyesület sajnos több jelentkezést nem tud elfogadni, eredetileg harminc főt vártak. Köszönjük mindenkinek az érdeklődést, és remélem, nem csak jelentkeztek, el is jönnek az érdeklődők!
OS
vargailles Creative Commons License 2007.08.22 0 0 358
Hogyne, persze, és nagyon örülök, hogy egy ilyen rendezvényt szervez egy helyi civil szervezet !!! ... csak hát én az általam tapasztaltak alapján más vonalon látom a küzdelem és haladás irányát ... de mindenkit csak biztatni tudok a rendezvény látogatására ... !
Ertet Lenke Creative Commons License 2007.08.22 0 0 357
Mielött uj hazat épitesz, szoljal. Elmondom, hogy lehet eltenni a nyari meleget télire.
A forumba nem irom le, mert az epitesz forumtarsak szivrohamot kapnak :-))
Előzmény: Árpi (354)
mozo01 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 356
Nagyon remélem! :) Szeretném a HMV kört ezzel melegíteni, esetleg a padlófűtést is erről táplálni, szükség esetén a kazánnal besegíteni. Van kollégám, aki hőszívattyúval oldja meg a fűtést, ugyanis olyan horror árat mondtak neki a gáz bevezetésére (Almádi), hogy elég hamar megtérül a hőszivattyú. Drukkolok neki. :)
Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.22 0 0 355
Nem piszkatúra volt, azt hittem, helyesled az ilyen irányú megmozdulásokat. Azért talán hallanak valami hasznosat is, nem?
Előzmény: vargailles (347)
Árpi Creative Commons License 2007.08.22 0 0 354
Nekem az a bajom a napkollektorral, hogy mivel nem úgy lett kialakítva a házam, túl sok fúrkálással és hosszú csövezéssel lehetne csak hasznosítanom azt a hőt, amit így befognék. Persze ha egyszer olyan sok pénzem lesz, hogy új ház építésébe vágok bele, azt eleve úgy fogom tervezni, hogy az ilyen megoldásokat szervesen illesztem az egészbe. Na, megint ott tartunk, hogy majd ha sok pénzem lesz, tudok spórolni...
Előzmény: Ertet Lenke (350)
Árpi Creative Commons License 2007.08.22 0 0 353
(pl a kínai import hagyma árában sincs benne a szállítással járó környezetszennyezés)
Valahol olvastam egy érdekes megállapítást. Hogy a főtt krumpli széndioxidtermelése leginkább attól függ, hogy ráteszi-e a fedőt a háziasszony, amikor főzi. No meg hogy pl. Angliában több környezetterhelést okoz a paradicsomot megtermelni (a kedvezőtlen éghajlat miatt), mint átvinni a spanyol paradicsomot. Attól persze Magyarországra bárhonnan hagymát hozni elég nagy botorság (a hagyma nálunk jól megterem, ráadásul a száraz hagyma jól eltartható, tehát kibír egy évet is, ha kell). De azért az a fedő még mindig lehet, hogy jobb megoldás, mint vaktában elutasítani minden szállítást. :o)
Előzmény: vargailles (351)
vargailles Creative Commons License 2007.08.22 0 0 352
Egy példatörténet a helyzet magyarázatának. Két éve a Szegedi Bioépítészeti Napok egyik előadója egy holland biogazda volt. Megmutatta és bemutatta az autóját, melyet egy benzines autóból költséghatékonyan állított át bioüzeművé. Nagy sikert aratott. aznap előadója volt a rendezvénynek egy államtitkár is. Az előadás végén hozzászólóként közölte, hogy ez nálunk egyszerű jövedéki adó csalás. A holland nem értette. Elmagyarázták neki a jogi helyzetet. Megértette. Majd villám gyorsan összecsomagolt és hazaszaladt.

Ez két éve volt, azóta romlott a helyzet.
Előzmény: vargailles (351)
vargailles Creative Commons License 2007.08.22 0 0 351
Nincs vita köztünk. A jogszabály rossz. Attól még be kell tartani.


Az olcsóbb, ám kisebb hatásfokú berendezés megtérülése gyakran hosszabb, mint a drágább és jobbé. Minden esetben ki kell számolni. És igen, a gázár állami támogatása nagyban belejátszik a megtérülésbe. Amit viszont nem számolunk megtérülésnél, az a környezetterhelés ... (pl a kínai import hagyma árában sincs benne a szállítással járó környezetszennyezés).

Viszont bizonyos esetekben a megtérülés egyértelműen alacsony, s ezek jellemzően barkács megoldások. Ilyen a kerítésre vagy tetőre vetett fekete cső ...
Előzmény: Ertet Lenke (350)
Ertet Lenke Creative Commons License 2007.08.22 0 0 350
> Ha mindezt megteszed, akkor jogszabályt sértesz.

Ha ugy van, ahogy irod, akkor az a jogszabaly rossz.

Bizonyos esetekben érthetö, hogy tilos a hazi barkacs. Pl. a tartofalak, gerendazat, tetoszerkezet, elektromos halozat eseteben. Azt jo, ha szakember meretezi.

No de megbocsass, egy napkollektor?

A megtérülési idö a bekerülési ktg-töl is függ, ha azt lejjebb nyomom, akkor hamarabb lesz rentabilis a dolog. Vagy akkor, ha a hagyomanyos energiaforrasok ara emelkedik. Pl. a gaz még mindig allamilag dotalt, ha jol tudom ...
Előzmény: vargailles (349)
vargailles Creative Commons License 2007.08.22 0 0 349
Tökéletesen igazad van. A kicsi jó is nagyon jó. De! Ha mindezt megteszed, akkor jogszabályt sértesz. Pl 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendeletet vagy akár az Étv-t is. Sajnos a jogszabályi környezet nem kedvez a házi barkácsnak, kifejezetten tűzzel-vassal írtják, a cél az, hogy mindent a multitól vegyél meg és szakemberrel építtetsd be. (Hogy mennyire ellenőrzik, az egy másik dolog, de én ismerek olyan embereket, akiket milliós nagyságrendre büntettek azért, mert maguk csináltak meg valamit, amit csak szakember csinálhatott volna)

A hatásfokról meg csak annyit: amikor egy berendezés a műszaki avultságának határán térül meg, akkor minden százalékpont számít. S amíg a sját városi HÉSZ-ünk ragaszkodik az utcára merőleges gerinchez, az utca meg 40 fokos szöget zár a déli iránnyal, akkor azt éred el, hogy hamarabb kell cserélni a berendezést, mint sem megtérülne.

De ne vegye kedvedet! Ez egy nagyon jó rendezvény, sok okos dolgot tanul az ember. Mi pedig igyekszünk kiharcolni azt a társadalmi és jogszabályi környezetet, amiben értelmét is elnyeri.
Előzmény: Ertet Lenke (348)
Ertet Lenke Creative Commons License 2007.08.22 0 0 348
Pont a napkollektor olyan, amit hazibarkacs modon is meglepöen jora meg lehet csinalni. A minap olvastam valami beszamolot egy internetes oldalon. Igazi Mekk Mester modon csinalt egy ficko a garazs tetejére napkollektort, egészen jol sikerült neki.

Lehet, hogy egy vakuumcsöves gyari cucc masfelszer jobb hatasfokot produkal, de a hazibarkacs is rengeteg höt tud termelni. Felület van böven, a Nap süt, mi kell még?
Előzmény: vargailles (347)
vargailles Creative Commons License 2007.08.22 0 0 347
Már Te is piszkálsz? No jó, bár eredetileg szó nélkül hagytam volna, de ha már megszólíttattam, hát elmondom a véleményemet. Az ilyen rendezvények a 80-as és 90-es években voltak népszerűek. Ma a hatásfok miatt én elgondolkodnék a házi barkácson. A másik meglátásom az ilyen workshopokról, hogy igen kicsi a gyakorlati jogszerűségi haszna. Sajnos a jelenlegi szabályok nem kedveznek a házi készítésű dolgoknak, s mikor ezzel szembesül a lelkes ezermester, akkor sokkal jobban elveszti a kedvét, mintha bele se fogott volna a barkácsba. Elsőként említeném az építőanyagok megfelelőségének igazolásáról szóló rendelkezéseket. Tudod mi pénz az? (Ezért vagyok szkeptikus pl. a szalmaházas építő workshopokkal szemben is.)

Sok workshopon vettem részt, nagyon jó hangulat szokott lenni, sok értelmes ember között pedig mindig hasznosan telik az idő. Sok sikert és hasznos időtöltést kívánok nektek!
Előzmény: Törölt nick (346)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.21 0 0 346
Nem leszel egyedül! Már legalább 30-an jelentkeztek, úgy látszik, sokakat érdekelnek az alternatív megoldások, Illés is meg lehet elégedve.
Előzmény: mozo01 (345)
mozo01 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 345
Regisztráltam! :)
Előzmény: Törölt nick (343)
vargailles Creative Commons License 2007.08.20 0 0 344
Eötvös-Napok Ercsiben
2007.08.31.-09.03.

Többek között lesz: komolyzenei koncert, jazz koncert, sátorbábszínház, musical, tűzijáték, utcabál

és

Kormorán koncert!
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.18 0 0 343
Szeptember 16-án 10-16 óráig ingyenes napkollektor építő tanfolyam lesz a Környezetvédő Egyesület szervezésében. Jelentkezni: www.avarosvedo.hu honlapon lévő adatlap kitöltésével lehet.
Piros Hangszóró Creative Commons License 2007.08.18 0 0 342
És addig is, augusztus 20-án ISTVÁN A KIRÁLY rockopera keresztmetszet.
Piros Hangszóró Creative Commons License 2007.08.18 0 0 341
lajtarzsuzsanna Creative Commons License 2007.08.17 0 0 340

Sziasztok!

 

Kondicionáló torna indul 50 év felett, az állóképesség és az egészség megőrzésért, a jó közérzetért

Helyszín: Parkvárosi Közösségi Ház

2030, Érd, Bajcsy Zsilinszky u. 206.

Hétfő: 9.00-10.00

Péntek: 9.00-10.00

Kezdés: szeptember 10.

Részvételi díj: 800 Ft/alkalom, 5400 Ft/8 alkalom

Érdeklődni lehet a 20/563-8455 telefonszámon.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Tanfolyamvezető: Lajtár Zsuzsanna, személyi és fitness edző, sportoktató

 

További szép napot!

SolteszAndi Creative Commons License 2007.08.16 0 0 339

Volt valaki Szazhalombattan a Summerfest rendezvenyen? Mik a tapasztalatok?

Szombatra tervezi a csalad, hogy elmegyunk es megnezzuk.

Koszi, Andi

vz55 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 338
Kösz. :-)))))
Előzmény: Törölt nick (337)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.05 0 0 337
Csűry Lajos. Mármint eredeti neve.
Előzmény: Árpi (336)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!