Keresés

Részletes keresés

papanick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7726

Szerintem sem látogatható. Egyszer voltam bent, kb. 30 éve, de akkor az utcáról keveredtünk be, akkor még ott volt a városi levéltár. 

A Biennale tényleg jó dolog. Idén így jutottunk be  a San Francesco és a San Gregorio kerengőibe. Máskor nem láttam nyitva azokat. 

Előzmény: Manipura (7720)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7725

A sima bérlet nem jó a reptérre, de lejjebb van olyan opció is, amiben reptéri jegy is van.

Előzmény: Greenolive (7724)
Greenolive Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7724

Köszönöm! Reptérire akkor nem jó, úgy látom ezen az oldalon.

Előzmény: Törölt nick (7705)
vélemény Creative Commons License 2017.09.11 0 2 7723

Ahogy olvasom,amit írsz,  hozzá nézem janka képeit, belemvillant hogy vissza kellene menni. De hogyan jutok el új helyekre,ha mindig csak Velencebe,Firenzebe ,Romaba akarok visszamenni. Újra es újra 

vélemény Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7722

Sosem voltam e kerengoben ,csak ki lehetett nézni. Egyik könyv sem írta,hogy látogatható. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7721

Na végre! :)) Nem kell rövidnek lenni :))

 

Megnéztem újra: mi voltunk a Frari kerengőjében, igaz, éppen Biennálé időszak volt, szokás szerint valami kortárs kiállítással... Ebből következően fogalmam sincs, hogy amúgy látogatható-e, mert a Biennáléban az a jó, hogy egy csomó minden nyitva van, ami egyébként nem. Itt van az akkori bejegyzés, vannak benne fotók, szerintem gyönyörű, legközelebb sírd be magad valahogy :))

 

http://hosszanexponalunk.blog.hu/2016/01/18/velence_15_ev_utan_803#more8282434

Előzmény: Manipura (7720)
Manipura Creative Commons License 2017.09.10 0 1 7720

Nem időrendben írok, és nem mindenről, próbálok rövid lenni. 

 

Hétfő délután a kivilágított San Marco után a Ca Rezzonicót néztem meg, mert az kedden zárva van.

A dísztárgyak és a palota díszítése mellett a velencei 18. századi festészet munkáiból van állandó kiállítás. Nekem a híresebb munkák mellett tetszettek a tájképek és az élénk színekkel készült munkák. A nemes ízlésű vázák, csiszolt díszkeretes tükrök a csillárok és étkészletek kávés szettek közül bármelyiket örömmel elfogadnám. A palotából gyönyörű kilátás van a kertjére, a Canal Grandéra és az oldalán levő kisebb rióval szelt  tornyokkal díszes városi látképre. Az emeleten éreztem a palota vízzel ringatózó mozgását is. 

  Az épület másik szárnyában lévő gyűjtemény után a San Polo negyedben sétáltam, amelyik templom nyitva volt, oda bementem. Este 1/2 7 -kor nyitva találtam a  Frarit, mutattam a Chorus Passt, de a teremőr azt mondta ingyenes, már nincs ott a pénztáros.  Halk zene szólt, kevesen voltunk, a hanyatló nap fénye érdekes selymet vont a kórus faragott ülései köré, a síremlékeket többnyire árnyék borította, a számomra érdekesebb alkotásokat Tiziano Assunta képét és Donatello Keresztelő Szent Jánosát néztem. A jobb oldali Relikvia oltárt is rejtő Sekrestyében mise kezdődött. Nagyon bensőséges percek voltak. Csütörtökön itt kezdtem 8.50-kor, akkor is nyitva volt, besétáltam, és másokkal együtt nézelődtem. Hamarosan véget ért a mise, és így bementem a Sekrestyébe, majd az abból nyíló Sala del Capitoloba. Itt látható Francesco Pianta csodaszép faragott 3 szárnyas órája, és egy gyönyörűséges Madonna a gyermekkel szokatlan ábrázolásban. (Paolo Veneziano, 1339) Nem emlékszem, hogy hasonlót bárhol láttam volna. Élénk narancssárga a háttér, és az alakok testhelyzete is eltérő.  Ebből a teremből látni lehetett a kerengőt is a gyönyörű kúttal.

Eddigre már eldöntöttem, hogy egy éven belül visszamegyek, így az időközben megnyitott pénztárhoz nem mentem, tehát a Frari belépőm megmaradt, pedig kétszer is jártam bent.  Tudja valaki, hogy a kerengő is látogatható-e, és amúgy van még a Passal megnézhető része?

 

A Frari után  betértem a szemközti kávézóba, amit egy szemetet lehozó helyi hölgy ajánlott, majd a San Rocco Scuola Grandét  és a mellette található templom következett. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Manipura (7711)
Manipura Creative Commons License 2017.09.10 0 1 7719

Nem érzek ellentmondást amit írtok.

 

Mindenesetre élmény volt hallgatni pár mondatban összefoglalt saját véleményét, hogy nagyon jó Velencében élni is, mert minden nap azt a szépséget látja, amiért milliók odautaznak. A helyiek leginkább gyalogolnak, edzettek, egészségesek, jól élnek. A világhírů sztárokkal testközelbe kerülnek, kevesebb szeparációs lehetőség van. (Nem Izabelláról írtam.)

 

Bonnita! Viszonyítás kérdése az egész, és nem elégedetlenség volt.:)  Talán a nem megfelelő fókusz okozott inkább hiányérzetet, nem a mennyiség. Heteket hónapokat meg tudnék tölteni programmal.  Sokáig a vaporettóra támaszkodtam, ami mint itt írtátok valóban lassabb, és meglehetősen torzítja a távolságokat. 

vélemény Creative Commons License 2017.09.09 0 3 7718

 A helyi lakos szemszöge az az ő szubjektív szemszöge. Ennek a torzító hatását is figyelembe kell venni. Rómából  nézve az onnan délre eső terület az Észak- Afrika, Milánóból  nézve már Róma is az.

Egyszer Firenzében egy kisvendéglőben egy idős úrral ültem egy asztalnál aki egyfolytában Berlusconit dicsőítette. De beszélgettem olyan olasszal  is aki a pokolba kívánta.

A helyiekkel való kommunikáció korlátja a nyelv. Hiába beszélek én felsőfokon( a régi jó Rigó utcai vizsgaszinten) vagy a mai elnevezés szerint B2 vagy akár C1 szinten, a nyelvnek vannak olyan nüanszai, olyan apró különbségek, amelyek megakadályozzák  igazán érdemi kommunikációt. És ez sokszor nem is szókincs vagy főleg nem nyelvtan, hanem

 kulturális alapok.  Ha belegondolsz, pillanatok alatt több ezer olyan magyar szó, kifejezés, mondat vagy mondatok, sőt képek jutnak eszedbe, amelynek van egy mögöttes jelentése, amit mi értünk, de még az a külföldi sem, aki tökéletesen beszél magyarul, sőt évek óta itt él. Mert ugyanazt tanultuk az iskolában, ugyanazokat  a meséket hallgattuk, ugyanazokat a könyveket olvastuk, ugyanazokat a filmeket tévéműsorokat, reklámokat láttuk, ugyanazokat a zenéket hallgattuk. De hogy ON legyek, tavaly Rómában a Colonna palotában meghallgattam a vezetést a magánlakosztályokban, a csoportban volt 4 idősebb , művelt olasz és én. A tárlatvezető megérezte az érdeklődésüket és csak úgy repkedtek az olasz arisztokrata családok nevei, ki kinek volt a felesége a nagybátyja, az örököse. Elég hamar elvesztettem a fonalat.

Az optimális beszélgetőpartner egy olyan régóta külföldön élő magyar, aki a magyar viszonyokat is ismeri, tudja, hogy nekünk milyen ismereteink vannak és ahhoz igazítja amit mond.

Straniero..71 Creative Commons License 2017.09.09 0 2 7717

Az sokat tud hozzátenni az élményhez, mikor egy helyben lakó elmondja, ő milyennek látja a várost.

 

Ezt írtam és pontosan így is értem. hozzátesz az élményhez.

tökéletesen igazad van a többiben.

Augusztusban voltam egy barátomnál, aki tizenévig Rómában volt motoros rendőr, az ő szempontjából nézve Róma is más képet mutat....:-) Ráadásul szerinte - Sarnano-i lakós - Rómától délre Észak-Afrika van, oda nincs miért menni...

Egy Linzi barátom nekünk adná Bécset és attól keletre mindent, mert szerinte az nem Ausztria.

 

Velencében Izabella egyszer mutatott egy studio lakást, egy nagyon kellemes helyen. Ha ott laksz teljesen mást élsz át, mint egy szállodában.

 

Zadarban van egy fickó, aki az óváros közepén ad ki apartmanokat abban a házban, ami 4-500 éve a család tulajdona, folyékonyan beszél Magyarul, itt tanult pár évet. vele beszélgetve más képet kapsz a Horvátországi közállapotokról, turizmusról, Zadarról...

 

Előzmény: vélemény (7716)
vélemény Creative Commons License 2017.09.09 0 4 7716

A helyben lakó sok érdekeset tud mondani. Szokásokról, hagyományokról, mindennapokról.

De nagyon sokszor fogalma sincs sok olyan gyakorlati dologról, amit egy turistának szüksége lenne. Mert neki nincs rá szüksége. A budapestiek legalább fele nem tudja, hogy mibe kerül egy közlekedési jegy, mert vagy autózik vagy bérlete van,  meg van döbbenve, hogy a Halászbástya és a  Mátyás templom fizetős, pedig már 20+ éve az, nem tudja hogy vezetéssel meg lehet nézni az Operaházat, a Parlamentet, a Vigadót, a Zsinagógá a Zeneakadémiát. Fogalma sincs, hogy pl élelmiszerboltokban hogyan lehet EUR-ral fizetni, de pl arról sem, hogy a Keletiben vagy a reptéren milyen undorítóan rossz a valuta váltás árfolyama, de arról sem , hogy hol van a városban nyilvános wc. Sőt sokan pl a szállodák korábbi nevét ismerik csak. És ez pontosan így van külföldön is.  A helyi lakos ráadásul meg van győződve róla, hogy az ő információja pontos,  elküldi szerencsétlen külföldit az erdőbe. Szóval gyakorlati dolgokban inkább a netre érdemes hagyatkozni, mint a helyiek véleményére. Illetve lenne a tourist office, ami Velencében valójában nincs, de máshol is kaptam már használhatlan felvilágosítást

Persze az adott esetben Izabella egész más, ő helyi és a turizmusban dolgozik és magyar ezért pontosan tudja, hogy mi érdekes egy magyar számára és hogyan kell róla beszélni, hogy egy magyarnak érdekes legyen.

 

Előzmény: Straniero..71 (7714)
vélemény Creative Commons License 2017.09.09 0 2 7715

Nekem nagyon sok városkártyám volt már, kb. 25 különböző városban vagy körzetben.  Minél zavarosabb/bonyolultabb a használata, annál kevésbé éri meg. A velencei az egyik legzavarosabb. A Veneziaunica honlapja szinte abszurd, a szinte megszámlálhatatlan lehetőséggel és felesleges dolgokkal. Ajánlják a vezetést a Fenice színházban amit az árban benne levő audioguidedal is meg lehet nézni. Ajánlanak egy laguna kirándulást, ami  egy rohamtúra,  semmit nem lehet rendesen megnézni. Az egyikben benne van a Zsidó Múzeum, én voltam ott , de egy olyan vezetés keretben megmutatta az egyébként nem látogatható zsinagógákat is. A zsinagógák nélkül nem érdeme s csak a múzeumot megnézni. A casino ingyenes belépőjegye sem kell senkinek.

Abszolút inkorrekt, hogy nincs külön jegy a Doge Palotára, és az is, hogy 3 múzeumnak nevezik a Corrert. Nincs is külön jegyük. Ha lenne, akkor a Regészetit mindenki kihagyná.

Igazad van , nem adtak térképet, az egész elég gagyi. Sőt szerintem nem is vonalkódos. Bárhol másutt vonalkódosak, vagy valahpgy géppel lehúzhatók ezek a kártyák. Már 10+ évvel ezelőtt is ezek voltak.

Előzmény: Manipura (7708)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.09.09 0 0 7714

Az sokat tud hozzátenni az élményhez, mikor egy helyben lakó elmondja, ő milyennek látja a várost.

 

Előzmény: Manipura (7711)
bonnita Creative Commons License 2017.09.09 0 0 7713

Megnéztél tizenöt templomot, és úgy érzed keveset láttál ? Gondolj arra miket szoktál tanácsolni az elsőrómásoknak ! :)

Örülök, hogy tetszett Velence, és hogy minden jól sikerült.

Előzmény: Manipura (7711)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.09.09 0 0 7712

Örülök, hogy sikerült!

Előzmény: Manipura (7695)
Manipura Creative Commons License 2017.09.09 0 2 7711

Szerdán kicsit komótosabban készültem, egy kávé mellett a 60 éve velencén élő tüneményes háziasszony mesélt a velencei mindennapokról, majd 10 körül  a  Palazzo Doge felfedezésére indultam. Délben senki nem állt sorban, csak besétáltam. Hosszasan nézelődtem és üldögéltem a termekben, az ismertetőt és a jegyzeteimet böngészve gyönyörködtem a művészi alkotásokban, az épületben, a kilátásban. A szinte sokkos állapotot oldottam egy vaporettózással majd a  San Zaccaria gyönyorű templomot csiptem el rövid időre, mert 6 órakor mise kezdődött. Csütörtökön visszamentem és  megnéztem a múzeummal együtt. Nekem a San Elemosiaróval együtt a mostani úton látott kb. 15 templom közül a kedvencem lett. A múzeuma 1,50 de megéri. A korábbi mozaikpadló darabok, a remek művészi festmények, és faragott munkák mellett az altemplomot lehet látni. Utóbbibanállt a víz. 

Előzmény: Manipura (7710)
Manipura Creative Commons License 2017.09.09 0 3 7710

Visszatértem Velencéből, bár még a víz ringató illúziója tart, a lábfejem minden porcikáját érzem, a bevillanó látványképek és élmények  meseszerű egyvelege hatása alatt vagyok. Bármennyi időt el tudnék tölteni ott is. 

Elkövettem pár hibát, de a legjobban az fájt, hogy félig-meddig készültem csak fel. Történtek nem várt, tőlem független események,így aztán mosolyogva állapítottam meg, hogy az egész olyan volt, mint amikor kislányként a margaréta szirmait pöttyintve soroltam: Velence szeret,  nem szeret, szeret........

Mindennel együtt Velence fantasztikus volt,  és visszavár. 

Bő 2,5 órát késett a Ryan odafelé, ezért nem Trevisóra  hanem a Marco Polora érkeztünk. Izabella és a szállásadó hölgy későn olvasták az üzenetemet, így kint vártak több mint 3 órát rám a hűvös éjszakában. Éjjel 2 volt mire a Santa Croce egyik szűk sikátoros XV. sz-i palotájához értünk gyalog. Végig arra gondoltam az úton, hogy hogyan fogok én eligazodni a sok lépcsős gyaloghíd meg rejtélyes calle ramo, scaliziáta meg sottoporto között.  A helyiek folyton azt mondták, minden közel van, kicsi a város. Ez talán igaz is lehet, ha a második felére gondolok az útnak, amikorra ráéreztem a Városra.  Vagy a belépő és a látnivaló volt sok, vagy túl lassú voltam, de úgy érzem kevés helyre jutottam el. A nagyvonalú tervezés miatt sok volt a spontán irányváltás, és a tétovázás.Első napot felborította a hajnalig tartó ébrenlét, így csak a Rialtó és piac környéke, passok kiváltása bevásárlás és jó sok vaporettózás volt a program.  Sikeresen hazataláltam, de keringtem egy plusz 1/2 órát. Vasárnap az  Accadémia volt a terv a  hó első vasárnapi ingyenes jeggyel.  Hihetetlen gazdag, nagyon tetszett, sok időt töltöttem bent. Vaporettóval irány a piazza San Marco, és az öböl. Itt is ragadtam, mert a Regata Storica miatt az 1-es plusz a Canale Grande vaporettoi 1/2 2-1/2 8 között nem jártak. Élveztem a semmittevést, a regatták színes kavalkádját. Ragyogó idő volt.

Hétfőn valamilyen városi ünnep okán a Doge csak délután 2-kor nyitott, de hosszú sor kanyargózott mindenhol.

Ami belefért a San Marco az Arany Táblával/ Pala D'Oro és múzeumával erkéllyel. +2 ill. 5 €, a kincstár még 3 lett volna, de oda nem mentem be.

A Zanipoló és a Scuola Grande San Marco valamint a kórház megtekintése után megnéztem még a Miracoli kis templomot, itt kaptam meg a Chorus Passt kedden. Burano és Torcello volt aznapra a folytatás. Nagyon szép nap volt: a séta, a friss levegő az utcai szemlélődés mellett 1-1 szép templomot néztem meg, és persze elragadó volt  Buránó színes házai üzletei, a csipkevarró asszonyok, az eleven helyi gyerekek.....

Torcellón a campaniléból elém táruló látvány, a páratlanul szép velencei-bizánci mozaikok a Santa Maria Assunta katedrálisban a  friss levegő, Attila trónja...

Nagy élmény volt.

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.09 0 0 7709
Előzmény: Greenolive (7704)
Manipura Creative Commons License 2017.09.09 0 1 7708

A közlekedésre az 1 hetes bérlet nálam egyértelmű volt, persze fájt a 60 €, de attól még ennyi az ára. Így is lejártam a lábam.  Aztán vasárnap megvettem a Chorus Passt, hétfőn pedig a Doge-ba szerettem volna jegyet venni. A 39,50-es San Marco csomagot akarta rám beszélni minden áron a VeneziaUnica eladója, mert nincs csak külön Doge jegy. Mondtam, hogy  kérek akkor egy  Musei-Cardot,- de olyan nincs, mondta. - 24 € és City Musei Pass. Kb.hasonlóan nézett rám is, de azért rákeresett a számitógépen, és motyogott valamit. 3,50-et nem tudom mire számolnak fel, lehet a San Marco külön jegyei és   Egyébként térképet sem adnak a Városkártyához, 3 €-ért árulják külön. A Chorus P-hoz adnak térképet, de csak az első bevont templomban a beváltáskor a kis kártyàt szintén akkor. A City Musei Pass a kinyomtatott  vonalkódoos papír marad mindenhol.

 

Trieste végül nem fért bele, a Doge Palota lakosztályai zárva vannak külön kiállitás miatt.

 

Az Accadémiát ingyenes vasárnapon néztem meg, ott aCarpaccio  Orsolya sorozat és környező termei vannak zárva èppen

 

 

 

Előzmény: vélemény (7707)
vélemény Creative Commons License 2017.09.08 0 1 7707

A Veneziaunica nekem is negatív tapasztalat volt. Mindenfélét próbáltak eladni, pl a Fenice színházat is valami használhatatlan kombóval, persze drágábban, mint a tényleges jegy. Az igazi baj az, hogy a Veneziaunica a tourist office helyett van, mert igazi tourist office nincs is. KOnkrét kérdésem volt egy kisebb  múzeummal kapcsolatban, úgy néztek rám, mintha Marslakó lennék.

Manipura Creative Commons License 2017.09.08 0 1 7706

Egészen friss tapasztalattal és élményekkel érkeztem Velencéből. 

3 vagy 4 napra nem vennék a helyedben ilyen drága csomagot, csak ha esetleg terveztek 1 ill. 2 éven belül visszamenni. A Veneciaunica nagyon nyomatja a különböző árukapcsolásos programokat, de egyszerűen lehetetlen szerintem végignézni mindent.  

Most van a Biennálé, és a zenei élet is pezseg. Velence önmagában egy csodálatos látnivaló. Egy hetet töltöttem kint, de alig láttam valamit.

Vettem külön vaporetto bérletet, külön Chorus-passt, (12 € 13 konkrét templom, és ha van azok múzeumai vagy sekrestyéje látogatható vele) a Doge palota miatt a 24 €-s City Passt vettem, de 12  helyre érvényes. 4 Chorus- passba bevont templomot és 2 múzeumot néztem meg. Persze, én lassú vagyok, sokat időzök mindenhol, és most feltöltődni és élményeket megélni vágytam, nem rohanva, hanem nyugodtan ráérősen. Azt gondolom, más városokkal ellentétben Velence abban is különleges, hogy kevésbé  kevésbé tervezhető.   Lehetetlen nem eltévedni, plusz kanyarokat nem tenni, és nem percenként megállni fotózni valami szépet, vagy a tömeg miatt esik ki az ember a ritmusból, a nyitvatartás még plusz szűk keresztmetszet. 

Ha a templomokat ( a bibliai témájú művészi festményekkel) kedvelitek, és terveztek bemenni  legalább háromba, akkor megéri a Chorus Pass. A Doge Palotát a legtöbben tervezik, de egyetértek Véleménnyel, hogy a történelem ismerete szükséges hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Greenolive (7698)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7705

Vaporetto bérlet érvényes a buszra is:

http://www.veneziaunica.it/en/e-commerce/services

 

Az ACTV - TIME-LIMITED TICKETS fület nyisd meg.

 

Előzmény: Greenolive (7704)
Greenolive Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7704

Köszi a segítséget!

Jövő hétre már nem találok elérhető jegyeket..

Vaporettos bérlet nem jó egyéb tömegközlekedésre, nem? Mestréből is be kell menni minden nap.

Előzmény: Törölt nick (7700)
Wildfell22 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7703

Köszönöm! 

Előzmény: bonnita (7702)
bonnita Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7702

Böngészd át ezeket, ha nem beszélsz olaszul a google le is fordítja. :)

Előzmény: Wildfell22 (7701)
Wildfell22 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7701

Sziasztok tapasztalt utazók!

Kérlek benneteket,ha bármilyen javaslatotok,ötletetek van mozgássérültek számàra,osszátok meg velem.A testvérem elektromos kerekesszékkel közlekedik,és nagyon szeretném,ha látná Velencét.Én már jártam egyszer ott,de kevés időm volt mindent megfigyelni.

Milyen módon lenne érdemes utaznunk Velencébe és a városon belül?Nagyon köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7700

Nem tudom hol láttad, hogy a reptéri bejutáshoz jó a Pass. Én most ránéztem újra, szerintem nem jó...

 

Hogy megéri-e, te tudod. Leülsz, végiggondolod, hogy hány múzeumba akarsz/tudsz menni, hány templomba, mennyit akarsz utazni, kiszámolod és eldöntöd. Szerény véleményem szerint a 80 euro egyszerűen szemérmetlen. De hát ez van :(( Ha nem múzeumoztok/templomoztok annyit, akkor lehet, hogy elég a vaporetto-bérlet.

 

A Dózse palotában két extra túra van, az egyikre még bőven lehet foglalni. Az angol vezetést néztem.

Előzmény: Greenolive (7698)
vélemény Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7699

Én is kíváncsi vagyok, hogy egy igazi Róma rajongóra hogyan hatott Velence.

Greenolive Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7698

Sziasztok,

 

Kedden indulunk Velencébe, de nem sok időm maradt a szervezésre:) Bár elkezdtem visszaolvasni, de lassan haladok és csak a kérdéseim gyűlnek..

 

Érdemes megvenni a Gold city pass kártyát? Ha jól értem ebben benne van a reptérről bejutás is. Mestrében fogunk lakni. Vaporettok is benne vannak, így Murano és Burano is meg lenne oldva. De! 3 napra 80 eur, ráadásul az nekünk nem is teljesen jó, mert 4 napra megyünk.

 

Sajnos a titkos túrára online már nem tudok foglalni az idő rövidsége miatt, esetleg ott lehet személyesen?

 

Tudtok valami olyan kis hangulatos éttermet ajánlani ahová tudnék helyet foglalni?

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.08 0 0 7697

Még ott vagy vagy itthon? A beszámolót ne feledd :))))

Előzmény: Manipura (7695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!