Keresés

Részletes keresés

Thappa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 31

Sziasztok!

Kérem, hogy ha kérdésetek van, akkor az e-mail címemre írjatok, mert ide tényleg nem jövök gyakran, mint látszik is.

Engem a Tömő utcai klinikán operáltak, a klinika akkori igazgatóasszonya, de ő azóta már nincs ott. Nem én kértem, előtte nem is ő kezelt, csak műtét előtt nézett meg egyszer. Gondolom azért kerültem hozzá, mert még nagyon fiatal voltam.

Ha esetleg erre jársz, írd meg légy szíves mi történt azóta!

Előzmény: kanaszta (30)
kanaszta Creative Commons License 2006.06.20 0 0 30

Kedves Thappa!

Édesanyám glaukóma miatt már az egyik szemére egyáltalám nem lát, a másik pedig nagy veszélyben van. A cseppkombinációk nem viszik lejjebb a nyomást, a lézer pedig nála sem segített. Viszont a műtétről maguk az orvosok is pesszimistán nyilatkoznak. Megírnád hogy Téged ki és hol műtött? Ez a filtrációs műtét volt?

Segítségedet köszönöm előre is

 

kiry

Előzmény: Thappa (25)
Hárpia Creative Commons License 2006.06.05 0 0 29

Szia,

Azóta kétszer is mérték, és teljesen normál értékek jöttek ki. Olyan jellegű problémám sem volt, mint amiről februárban írtam. Mondhatni tünetmentes volnék. De mondod (írod), hogy jelzés lehet egy kirívó érték, így azt hiszem, rendszeresen odafigyelek erre a továbbiakban. Eléggé megijedtem ahhoz, hogy tudjam, ez fontos számomra (ugyan, kinek nem az?). Szóval nem fogom elhagyagolni, az tutifix.

Azért köszönöm szépen, hogy írtál ide:)

 

G.

 

Előzmény: Thappa (28)
Thappa Creative Commons License 2006.05.21 0 0 28

Szia!

Ne haragudj, nem járok ide rendszeresen, inkább e-mailben vagyok elérhető. A glaucoma elvileg azért zöldhályog, mert zöld karikákat látnak a betegek a fényforás körül. Én ezt még nem tapasztaltam, de éppen nem rég kérdeztem rá egy orvosnál, és  tőle tudom.

A szemnyomást valóban sok minden befolyásolhatja, de ha egyszer magasabbat mérnek, az jelzés lehet. Azóta mióta írtál elég sok idő eltelt, gondolom voltál azóta szemnyomást méretni. Mi volt?

 

A.

Előzmény: Hárpia (27)
Hárpia Creative Commons License 2006.02.03 0 0 27
Esetleg annyit még, hogy azóta két alkalommal tapasztaltam olyan szivárványos karikákat a fényforrások körül, amik lehetetlenné tették az olvasást, amit éppen akkor műveltem, és eltartottak egy-másfél órán keresztül, így inkább az egész látásomat nehezítették meg. Nagyon frusztrált, nem éreztem jobban magam sem szemüveggel, sem anélkül, inkább becsuktam s egy idő után elaludtam. No nem akarok semmit sem belebeszélni, de ez így tény, hogy megtörtént.
Előzmény: Hárpia (26)
Hárpia Creative Commons License 2006.02.03 0 0 26

Szió,

 

Egy olyat kérdeznék tőled, hogy lehetséges-e elvileg, hogy valakinek kvázi "véletlenül", vagy inkább így írom, hogy egyszeri alkalommal mérnek magasabb szemnyomást? Utánaolvastam 3 héttel ezelőtt, s általában azt találtam, hogy a szemnyomást különböző napszak, fáradtság, stb. befolyásolhatja. A valaki az most itt én vagyok. A jobb szememre egy szimpla szűrő vizsgálaton 28 Hgmm-es szemnyomást mértek, a bal szemre 23-at. 13 éves korom óta ismert a myopiám.

Az utánaolvasás után meglehetősen megijedtem, ami még most is tart. Hétfőn kontroll IOP-ra megyek, az első vizsgálat után nem kaptam semmilyen terápiát (egyelőre?).

Ha válaszolsz, azt köszönöm szépen.

Előzmény: Thappa (25)
Thappa Creative Commons License 2006.01.31 0 0 25

Sziasztok!

 

Én egy 28 éves lány vagyok, 14 éve élek együtt a glaucomámmal. Az egyik szemembe rendszeresen használok jelenleg is cseppeket, a másikat megoperálták, és szerencsére azóta nincs vele gond. Abban a szememben a cseppek nem használtak, és a lézeres kezelés sem segített. Minimális látótérkiesésem van, de a táblát minden segítség nélkül végig olvasom. :-)

Ha bárkinek kérdése van, szívesen segítek.

 

Üdv., Anita

 

sodre Creative Commons License 2005.09.02 0 0 24

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, bár elég régóta nincs mozgás ezen a topikon.  Én is érintett vagyok a témában, finoman fogalmazva.

Talán van valakinek jó ötlete, vagy ismeri, hol kapható, vagy hogyan juthatnék ahhoz a szemcseppentõhöz, amit a Hölgyvilág terasz egyik cikkében olvastam. A cikkbõl egy részlet:

"Az MSD gyógyszervállalat most olyan, karboanhidráz-gátló szemcseppadagolót fejlesztett ki, amely valóban csak egyetlen csepp hatóanyagot enged ki a cseppentõbõl, s az a csepp biztosan a szembe kerül. Az új, betegbarát szemcseppentõ elõször a glaukómás betegek kezelését segíti."

Írjatok, ha tudtok valamit ezzel kapcsolatban. Örülnék annak is, ha valaki olyan is jelentkezne, aki esetleg már használja is.

Nehez Creative Commons License 2004.05.19 0 0 23
A nagymamámnál a fényforrások körül megjelenő szivárványkarikák voltak az első intő jelek. Ez egyértelművé tette, hogy baj van.
Timbuktu Creative Commons License 2004.04.07 0 0 22
Mielőtt félreértés lenne, gyorsan hozzáteszem a Szemklinikával kapcsolatosan, hogy bizonyára nagyon jó szakorvosok dolgoznak ott, jó a felszereltsége és sokaknak tudtak segíteni, de az én esetemben széttárták a karjukat, elvégezték azt a sor rutinvizsgálatot, amit már máshol is, aztán kész. Egy darabig kisérletezgettek, aztán ennyi volt.

Bevallom, tőlük vártam a csodát és a megoldást, de végül máshonnan jött. "Mezei" (orvosi könyvekben definiált, egyértelmű) glaukóma kezelésében biztosan ott vannak a szeren, és megadják a megfelelő kezelést.

Timbuktu Creative Commons License 2004.04.07 0 0 21
Sziasztok!

Ebben a témában SAJNOS profinak mondhatom magam, mivel már jó ideje van glaukómám, és mindenen átestem már, ami csak lehetséges ezzel kapcsolatban, megjártam egy rakás orvost is, így bátran ajánlhatom a legjobbakat!
Nekem a Szemklinikán sajnos nem voltak jó tapasztalataim, így én azt nem ajánlom, de a Rókus kórházban Dr. Vámosi Pétert és Dr. Czvikovszky Györgyöt bárkinek merem ajánlani!!!

Amíg csak csepegtetned kell, kedves topikindító sorstásam, addig jó neked. Én is ki voltam akadva attól, hogy az életem napi két cseppentéssel bonyolódott, de ez semmi ahhoz képest, ha a cseppek nem segítenek, vagy ha a csepegtetés elhanyagolása miatt műtétre kerül a sor. Nekem 4 éve (23 éves koromban) diagnosztizálták a magas szemnyomást, nem rintkán volt 50 Hgmm csepegtetés mellett is!

Sajnos a 4 éven át tartó csepegtetés alatt voltak glaukómás rohamaim is, és a dokik úgy döntöttek, nem halogatják tovább a műtétet, mert ennek vakság lesz a vége. Mindkét szemem megoperálták (nem lézerrel), nem embernek való élmény ébren végignyűglődni a szemedbe adott injekciókat, majd nézni, ahogy szabják-varrják a dolgokat. A műtétet fiatal korom miatt 3 év múlva meg kell ismételni, mer a szövetek gyorsan regenerálódnak. És persze azóta semmi emelgetés-hajolgatás, ez sokkal gázabb a csepegtetéshez képest. Szóval ne rinyálj emiatt, muszáj betartani, mert ez nem olyan nagy áldozat!!
Szóval mindenki vegye komolyan a dolgot, és ne kockáztassa a látását!

Üdv: Timbuktu

Előzmény: Psychedelicatessen (19)
Psychedelicatessen Creative Commons License 2004.01.12 0 0 19
Egy nagyon közeli rokonomnál diagnosztizáltak kezdődő zöldhályogot, minden további tanácsnak, információnak, tapasztalatnak rendkívül örülnék, és hálás lennék.

Ha ismertek profi (magán)szemorvost, ne habozzatok beírni az elérhetőségét!

Psychedelicatessen

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 18
Vigyázok, vigyázok, de nem annyira könnyű megszokni a rendszeres cseppentést...
Pénteken kontroll, kiderül használ-e ez a fajta csepp vagy másik kell.
Hettie Creative Commons License 2003.03.14 0 0 17
Tenyleg vigyaz ra, es rendszeresen cseppents. Tudod, nemcsak az itt es most van.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 16
Na, az kemény lehetett... Akkor Neked jobban kell vigyáznod, mint nekem.
Most, hogy olvastam, amit írtál, cseppentettem is egyet...
:)
Előzmény: Törőlt_nick (15)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 15
Igaz nekem semmi bajom nincs a szememmel, de egyszer egy malör miatt berobbant a felfűzött kábelfej szerelés közben. Az ívtől 1! órán keresztül nem láttam, utána 1-2 órán keresztül csak sárga színt láttam és jóval később tért csak vissza a látásom. Olyan kötőhártyagyulladást kaptam, hogy majd be szartam a fájdalomtól! :( A lényeg amiről írni akartam, az a kb. egy órán át tartó vakság. Hát az valami igen halálközeli élmény volt a számomra, kész csoda, hogy nem ment tönkre a szemem, rendesen bepánikoltam.
Na ezt most nem ijesztgetés miatt írtam, hanem hogy vigyázz a szemedvilágára, mert az valami hihetetlen kincs!
Előzmény: Törölt nick (13)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 14
"Viszont a szemcseppet naponta kétszer kellene cseppentenem, de én persze mindíg elfelejtem..."

ne má, vigyázz már a szemedre!

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 13
Ja, én is véletlenül jöttem rá a dologra: a barátom barátnője optometrista (vagy mi), és a rendelőben poénból én is megmérettem a szemnyomást. Aztán a csattanó elmaradt.
:)
Viszont a szemcseppet naponta kétszer kellene cseppentenem, de én persze mindíg elfelejtem...
Előzmény: betérő (12)
betérő Creative Commons License 2003.03.12 0 0 12
Nekem speciel pigmentglaukomám van, elvileg Vistagant kéne bele csepegtetni..... de trehányságom folytán ez persze egy kezdeti fellángoló periódus után abba szok maradni.

A kontrollokon szerencsére normális szemnyomásokat mérnek, a beidézett cikkból már kezdem sejteni a miértjét: beta-blokkolót is szedek szív ügyekből kifolyólag.

Amúgy tök véletlenül fedeződött fel a dolog, praktikusan marha mázlim volt vele.

Mondjuk a látótér szűkülést egy idő után észrevettem volna, de akkor már kampec az idegek egy részének.

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 11
Én Cusimolol-t cseppentek, naponta kétszer, másfél hete. Nem tudom, hogy használ-e, hétvégén kiderül...
Hettie Creative Commons License 2003.03.11 0 0 10
A ferjem most hagyta abba a Xalatan-t (NagyBritanniaban ez a neve). Tul sokat egett tole a szeme. Elotte Teoptic-ot cseppentett, de az nem volt eleg hatekony. A doktor mondta, hogy hagyjunk fel a Xalatannal, ha ennyire erzekeny a ferjem ra, es azt a tanacsot adta, hogy ugyeljunk arra, hogy a szem mindig eleg nedves legyen. erre kaptunk mukonnyet meg nedvesito cseppet. A glaukomas szemben a latoideg mar nem mukodik, ugyhogy a latasa rosszabb mar nem lehet, hanem azert kell a nyomast kordaban tartani, hogy ne terjedjen at a glaukoma a masik szemre.
Előzmény: Törőlt_nick (6)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 9
Bár többet tudnék.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 8
Nahát... Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.
:)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 7
na mégy egyet aztán eltüntem.
----------------------------------

Mire figyeljen, aki glaukómás? - Tanácsok az életmóddal kapcsolatban

Figyeljen a napi folyadékbevitelre! Az átlagos 1,5-2 l folyadék normális, ennél többet azonban ne igyon. Ügyeljen arra is, hogy egyszerre (5 percen belül) fél liternél többet soha ne fogyasszon.
A koffein nagy mennyiségben emeli a glaukómások szemnyomását. Jól beállított szemnyomás mellett azonban nyugodtan elfogyaszthat naponta 1 csésze kávét (különösen tejjel vagy hosszú kávé formájában) vagy 1-2 csésze teát.
Az alkalomszerű, mérsékelt alkoholfogyasztás (napi 1 üveg sör, 2-2,5 dl bor) a glaukómás szemre sem ártalmas. Ennél több vagy "tömény" alkohol viszont egyéb károsító hatásain túl szemének sem használ.
Lehetőleg kerüljön minden olyan helyzetet, amely a fejben vértolulást okoz vagy a vénás elfolyást akadályozza. Ügyeljen a rendszeres könnyű székürítésre, csillapítsa erős köhögését! Ne viseljen szoros nyakú ruhát! Ne végezzen lógó fejtartással, fejen állással járó tornagyakorlatokat! Egyenletes, ritmusos sporttevékenység (úszás, futás, kerékpározás) hasznos lehet, de kerülje a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő mozgásokat.
Sötétben a pupilla reflexesen tágabb, s a pupillatágulat szűkíti a csarnokzugot, ami rontja az elfolyást. Ezért kerülje a sötét helyeket. A televíziózás nem árt, de legyen közben legalább egy kis lámpa felkapcsolva. Ha moziba, színházba megy, előadás előtt cseppentsen soron kívül! Ne viseljen kifejezetten sötét napszemüveget, használjon kissé világosabb árnyalatút, mindenképpen olyat, amit UV-szűrővel láttak el.
Ha magas vérnyomása van, feltétlenül hívja fel belgyógyásza-háziorvosa figyelmét glaukómájára. A hirtelen vérnyomáscsökkentés ugyanis károsítja a glaukóma miatt egyébként is érzékenyebb (vagy már károsodott) látóidegrostokat, és látótér-elváltozáshoz vezethet. A tartósan magas vérnyomás viszont az elfolyás akadályozásával közvetve a szemnyomást is növeli.

Ha teheti, fogadja meg a legfontosabb tanácsot: próbáljon nyugodtan élni, ne idegeskedjen mindig mindenért. A zaklatott életmód fokozza a szemfeszülést, a kiegyensúlyozott, derűs kedély azonban kedvezően hat a szemnyomásra is.
--------------------------------------------

Ha esetleg tudsz angolul akkor itt egy komoly glaucómás oldal, fórummal: www.wills-glaucoma.org

cső!

Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 6
Ha minden igaz, akkor Xalatin-nak hívják a szert.
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 5
A gyógyszercégek egymással versengve fejlesztenek ki szinte évente új cseppeket glaukoma ellen. A legújabb szemcseppek (Magyarországon még most vannak regisztráció alatt) több hatással rendelkező gyógyszerek, vagyis legalább két, különbözőképpen ható szemcseppet egyesítenek. A legelső ilyen szemcsepp béta-blokkolót és a csarnokvíz elfolyását elősegítő carboanhydrase, bénító kombinációt tartalmaz. Előnye, hogy hatása jobb, mintha a két cseppet külön-külön, egymás után cseppentjük a szembe. Kétségtelenül kényelmesebb is, mert a betegnek ritkábban kell naponta csepegtetnie.
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 4
(a gyógyszer nevét nem láttam. Majd körbenézek.)

A glaukóma kezelése

A glaukóma kezelésének legfontosabb célja, hogy a szemnyomást a normális értékre, 15-21 Hgmm-re csökkentsük.
A normális érték meghatározása igen nehéz, hiszen vannak emberek, akiknek az e fölötti szemnyomás sem okoz látható károsodást.

Ezért helyesebb a kezelés célját úgy meghatározni, hogy a szemnyomást arra az értékre kell csökkenteni, ahol nem okoz látóideg-károsodást vagy a meglévő rosszabbodását megakadályozza.
Hogy a kezelés eredményes legyen rendszeres ellenőrzésre van szükség, ideszámítva a látótérvizsgálatot is.

Sok gyógyszer van, különböző hatóanyagokkal, amelyek más-más módón tudják a szemnyomást csökkenteni.
Egyik részük a csarnokvíztermelődést csökkenti, mások segítik annak elfolyását a szemből.
A szemorvosnak minden betegnél személyreszólóan kell meghatározni a kezelést.
A kezelésnek hatása csak akkor lesz, ha a rendelt gyógyszert pontosan, az előírásnak megfelelően használja.
Leginkább szemcseppeket használunk a kezelésre, hiszen ezek közvetlenül a szemben fejtik ki hatásukat.

A glaukómás rohamban (akut glaukóma) a rendszerint igen magas szemnyomást, erélyes, gyorsan ható gyógyszerekkel kell csökkentenünk.
Ha ez sikerült, akkor lézerkezelésre vagy műtétre van szükség.
A glaukóma kezelésére sok lehetőség van, amelyeket érdemes kihasználni, de mindenképen a legfontosabb a korai diagnózis és a szemorvosi ellenőrzés.

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 3
Nagyon köszönöm! Nem láttam a szer nevét, nem tudod véletlenül?
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 2
(bocs, egy kicsit hosszú a cikk.)

"Magyar sikertörténet a zöldhályog kezelésében

Vajon megérzi egy kutató, hogy mi is az a téma, amivel minden áron foglalkoznia kell vagy csak reméli, hogy ha sikerül legyőznie a kezdeti nehézségeket valóban korszakalkotó változásokat hozhat létre? Bitó László professzor, aki azóta már szépirodalmi tevékenysége révén is hírnevet szerzett magának biztos, hogy tudja a választ. Annak idején a díjnyertes prosztaglandin-származék története sem indult zökkenőmentese. Amikor a Columbia Egyetemen dolgozó magyar professzor elkezdett foglalkozni a prosztaglandinok szemnyomáscsökkentő hatásával, több gyógyszeripari vállalat visszautasította a kutatás támogatását, amit az óta minden bizonnyal nagyon megbántak. Az akkor még svéd Pharmacia vette a szárnyai alá a szintetikusan előállított prosztaglandin-származék molekulát. Hatékonysága a szemnyomás csökkentésében már kezdetben egyértelmű volt, de sok nehézség állt még a kutatók előtt. A történet következő fontos állomása Magyarország. A Chinoin gyárban indult az 1980-as években a molekula továbbfejlesztése, mely részben érdekes munka volt, de az akkori Chinoinnak a nehéz gazdasági helyzetben egy biztos anyagi támpontot is jelentett. Magyarországon zajlott a hatóanyag egyik első, emberen történő kipróbálása Prof. Dr. Rácz Péter vezetésével. Óriási anyagi és gesztusértékű döntés volt, hogy a Pharmacia a magyar Chinoinnal kezdte gyártatni a zöldhályog elleni szemcsepp alapanyagát. Az azóta amerikai Pharmacia Corporation ma is kizárólag a privatizált Chinoin, a Sanofi-Synthelabo által gyártatja az alapanyagot az egész világnak. Gyógyszerként 1996-ban került forgalomba az USA-ban, majd pár hónap múlva Európában, az elsők között Magyarországon is. Az elmúlt 5 év folyamán a zöldhályogban szenvedők millióinak hozott hatékony, biztonságos és kényelmes kezelési lehetőséget. Erre nagy szükség volt, hiszen a zöldhályog még ma is előkelő helyen áll a vakságot okozó betegségek listáján. A zöldhályog kezelésében jelentős szerepet játszó béta-blokkolók alkalmazása óta az egetlen olyan szemcsepp, amely bekerült az első vonalbeli terápiaként használható gyógyszerek közé. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően új viszonyítási alap lett. Magyarországon az “Év Gyógyszere 2001” cím elnyerése is bizonyítja, hogy a díjazott magasra tette a mércét.

Mi a glaukóma vagy más néven zöldhályog?

A glaukóma összetett, több formában megjelenő betegség, lényege a látóideg károsodása. Világviszonylatban a vakság vezető okai között a második helyen áll és 66,8 millióra becsülik az ebben szenvedő betegek számát. Leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, mely általában emelkedett szembelnyomással, a látóidegfő következményes anatómiai károsodásával (kiájulásával) és vissza nem fordítható látótérkieséssel jár. Az emelkedett szemnyomás a csarnokvíz elvezetésének akadályozottsága miatt jön létre.

Bárki lehet glaukómás, de a betegség gyakrabban fordul elő:

40 év kor fölött,
glaukómában szenvedő betegek rokonai körében,
cukorbetegség, magas vérnyomás esetén,
nagyfokú rövidlátóknál.
A nyíltzugú glaukóma bármilyen panasz nélkül is előfordulhat. A szemnyomás ilyenkor gyakran csak mérsékelten emelkedett. Előfordul, hogy a beteg feje enyhén fáj, szeme néha pirosabb, esetleg időnként homályos látása van, de a tünetek enyhesége miatt sokan ekkor még nem fordulnak orvoshoz. Sok esetben a betegséget csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor már látótérkiesés vagy még később, amikor látásromlás alakul ki. Az elpusztult látóidegrostok nem regenerálódnak, a megkezdett kezeléssel a még meglévő idegrostok állapotát igyekeznek megóvni, ezért a betegség felfedezése és a kezelés megkezdése minél korábban célszerű.

40 éves kor fölött sokan fordulnak szemorvoshoz olvasószemüveg miatt. Sokaknál ilyenkor derül ki a betegség, mert a látásélesség vizsgálata mellett szemnyomásmérést (tonometria) és szemfenék vizsgálatot is végeznek. Amennyiben az átlagosnál magasabb szemnyomást vagy a szokásosnál mélyebben kivájult látóidegfőt talál a vizsgáló orvos, további kivizsgálás következik. A legfontosabb a látótér vizsgálata (perimetria), melynek eltérése egyértelművé teheti a diagnózist.

A szem belnyomásának növekedése csak egyike a betegség kockázati tényezőinek, de könnyen vizsgálható és jelenlegi tudásunk szerint csökkenése a legfontosabb módszere a glaukóma kezelésének. A szemnyomás csökkenését leggyakrabban szemcseppek alkalmazásával érik el, de lézerkezelés és műtéti beavatkozás is történhet.

Az év gyógyszere

A szemcsepp hatóanyaga egy prosztaglandin-származék, a szervezetben természetesen is előforduló prosztaglandin szintetikusan előállított változata. A prosztaglandinok a szervezet alapvető védelmi folyamataiban, például a gyulladásban játszanak szerepet. Szemnyomáscsökkentő hatásukra már a 60-as években is felfigyeltek, de évtizedek teltek el, mire sikerült olyan származékot előállítani, aminek fő hatása volt a szemnyomáscsökkentő hatás és csak kevéssé érvényesültek az immár mellékhatássá degradálódott eredeti tulajdonságok.

A készítmény 1996 őszén került forgalomba, először az USA-ban, de az elsők közé tartozott Magyarország is, ahol már 1998 januárjától elérhetővé vált a betegek számára. Azóta a világ több mint 50 országában törzskönyvezték, több mint 300 tudományos közlemény jelent meg róla a szakmai lapokban és több mint 74 millió receptre írták fel világszerte.

30 éven keresztül nem volt igazán forradalmi újítás a glaukóma kezelésében. A vezető szerep a bétablokkoló szereké volt, amelyek azonban nem adhatók bizonyos szívbetegségekben, asztmában szenvedőknek. A bétablokkolók a csarnokvíz termelődését csökkentik és éveken keresztül alkalmazva, gyakran veszítenek hatékonyságukból. Még régebbi gyógyszerek a “mioticumok”, amelyek használatuk során a pupillát szűkítik és ezért gyakran akadályozzák szemészeti vizsgálatok, műtétek elvégzését.

A díjazott gyógyszer hatását a csarnokvíz elvezetésének fokozásával éri el. Gyakorlatilag nincs szisztémás mellékhatása, azaz főként helyileg hat és nem érint más szerveket, ezért szív-érrendszeri megbetegedések esetén is adható. A szemnyomást rendkívül hatékonyan csökkenti. Újdonságnak számított a gyógyszer adagolása is. Az eddig használatos gyógyszereket legalább kétszer kellett cseppenteni, de ha több gyógyszer kombinációjával sikerült csak kellően alacsony szinten tartani a szemnyomást, a betegnek akár naponta ötször kellett erre odafigyelnie. A glaukóma kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg rendszeresen cseppentsen és tanulmányok sora mutatta ki, hogy minél kevesebbszer van szükség a cseppentésre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a beteg valóban együttműködik.

Ez a gyógyszer napjában egyszer alkalmazandó, 24 órán keresztül kiegyensúlyozott szemnyomást biztosít. További előnye, hogy gyakorlatilag minden más glaukóma elleni gyógyszerrel jól kombinálható.

Jelenleg öt éves tapasztalat áll rendelkezésre.

Hatékonyság: napi egyszeri cseppentés mellett a szemnyomás kellő mértékben csökkent és öt éven át megfelelő volt, a vizsgált betegek 72 %-ánál nem volt szükség a terápia módosítására vagy műtétre. Ez a prosztaglandin-származék gyakran önmagában hatékonyabb, mint más szerek kombinációi.

Biztonság: Az öt év során a betegek a gyógyszert jól tolerálták. A leggyakoribb mellékhatás a szem szivárványhártyájának barnulása, mely főleg a kevert szemszínű, például zöldesbarna, szürkéskék, stb. szemszínű betegeknél fordul elő. Az elszíneződés általában a kezelés első hat-nyolc hónapjában alakul ki és a kezelés abbahagyása után is megmarad. Megfigyelték a szempilla meghosszabbodását is. A prosztaglandin kezelés mellett észlelt egyéb gyakoribb mellékhatások a szem pirossága, égő, szúró, viszkető érzés a szemben, a szemhéj pirossága, szaruhártya-irritáció, szem- és fejfájás.

Európában a béta-blokkolók és mioticumok óta az első szer, amely megkapta az első vonalbeli indikációt, azaz a betegség diagnosztizálása után azonnal, első szerként adható a betegeknek.

A gyógyszer jó kombinálhatósága miatt több országban már forgalomba került és Magyarországon is törzskönyvezett a prosztaglandin-származék és a legkedveltebb béta-blokkoló fix kombinációja. Az új gyógyszer szerencsésen ötvözi a kétféle hatásmechanizmus kedvező tulajdonságait és napi egy cseppje még hatékonyabb terápiás lehetőséget biztosít."

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 1
Megkértem a T.Moderatúrát, hogy helyezze az SOS fórumból ide a topicot, hátha itt többekkel tudnék tapasztalatcserélni, mint odaát...
Szóval várok tanácsokat, riogatásokat, mindenfélét.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!