Keresés

Részletes keresés

rackka Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6294

Megnyomorítóink, kirablóink, rabszolgatartóink emlékművét gondozzuk fővárosunk közepén, amelyet ráadásul a szabadság terének nevezünk. Karhatalommal védjük a közfelháborodástól. Miért nem állítunk mindjárt emlékművet a tatár, török, román, szerb, stb. hősöknek is, meg mindenkinek, akik Mo-ot pusztították?

 

A hazafiaknak mindenütt emlékművet állítanak. Mit keres a nemzetvesztő Károlyi Mihály szobra magyar közterületen? Miféle tisztelet illeti őt? Bukarestben a helye, Belgrádban, Bécsben és (fájdalom!) Pozsonyban, mert ott kéne tiszteljék a román, szerb, osztrák és szlovák ügy előmozdítójaként. Nálunk megvetéssel és szánakozással kellene rágondolni.

 

Súlyosan beteg a magyar társadalom...

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6293
Már leírtam ezt többször ide: azért, mert ez az ilyenkor szokásos államigazgatási eljárás. Amíg a végleges el nem készül, addig ideiglenest adnak. Neked is, ha például elveszted a személyidet. Ez nem azt jelenti, hogy egy évig vagy magyar állampolgár, hanem azt, hogy az ideiglenes igazolványod egy évig érvényes, mondván, addig úgyis elkészül a végleges is.
Előzmény: Törölt nick (6292)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6292
Egyébként, azt nem értem, hogy miért ideiglenes okmányt állítottak ki? Vajon mi indokolta ezt?
Burdisgarage Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6291
Kérdezd meg Koltay Gergőt. Két- háromról van szó, annyi komcsi vezetésű talán akad. Sajnos Wass Albert nem tudta ilyen jól a Magyar jogot.
Előzmény: Törölt nick (6289)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6289

Persze, hogy először egy évre szóló ideiglenes igazolványt kap, ez így van az államigazgatási eljárás szerint, addig, amíg a végleges el nem készül, mindenkinek ideiglenes igazolványt adnak - Neked is, nekem is, ha pl. elveszítjük a személyinket. Olyan, hogy "ideiglenes állampolgárság", nincs a magyar jogban, azaz ilyet eleve nem is kaphatott. Szóval, a papírok időtartam szólt egy évre a szokásos ügyrend szerint, nem az állampolgárságé.

 

Azért kíváncsi lettem volna a nagyvárosok neveire, főleg úgy, hogy majdnem minden nagyváros polgármestere ellenzéki.

Előzmény: Burdisgarage (6287)
Burdisgarage Creative Commons License 2008.01.28 0 0 6288

Vekov Károly történész, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő segítségével olyan iratokat sikerült előkeríteni, amelyek Wass Albert ártatlanságát bizonyítják, jelentette be Kincses Előd ügyvéd csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Perújítási kérelmet viszont csak abban az esetben lehet benyújtani, ha olyan iratok kerülnek elő, amelyeket az ítéletet meghozó bíróság – ebben az esetben a népbíróság – nem ismert, és amelyek ismeretében utólag megállapítható, hogy más döntést kellett volna hozni.

Az egyik, frissen beszerzett iratból az derül ki, hogy a román hadsereg információs szolgálata azt jelentette: a szentgotthárdi négyes gyilkosság felbujtója Wass Endre volt, Wass Albert apja. A tárgyaláson is végig Wass grófot emlegették, illetve hogy a magyar hadsereg által elkövetett gyilkosság előtti estén az öreg Wass Endre gróf átkocsizott Cegéről Szentgotthárdra felbiztatni a magyar tisztet a kivégzési parancs kiadására. „A földreform idején abban a faluban nagyon sokan kaptak földet a Wass-birtokból, tehát valóban feszült lehetett a viszony az idős Wass és a román lakosság között” – magyarázta Kincses a történteket. Hozzátette: az iratokból az is kiderül, hogy a helység volt román polgármestere is azt állította: látta az idős grófot és annak feleségét átkocsizni.

Az ombóztelki, tizenegy áldozatot követelő gyilkosságnál egy Kőrösi József nevű polgármester volt a felbujtó, és nem Wassék, derül ki egy másik dokumentumból. Ezt a Kőrösit előzetes letartóztatásban a népbíróság elé is állították, kihallgatták, de mivel a gyakorlat szerint azt ítélték el, aki távol volt, az egykori polgármestert csak tolmácsnak nevezték, aki Csordás Gergely, a gyilkos parancsot kiadó magyar hadnagy számára fordított.

Egy harmadik, most előkerült irat közvetett módon bizonyítja Wass Albert ártatlanságát: 1944 nyarán, amikor a grófot kinevezték megbízottnak a brassói német–olasz vegyes bizottságba, a román szervek megpróbálták elérni, hogy a magyar hivatalosságok vonják vissza a rendeletet. De nem azzal érveltek, hogy ő lett volna a szentgotthárdi vagy ombóztelki felbújtó, hanem az irodalmi műveiből ollóztak és fordítottak le olyan részleteket, ahol a regényhősök románellenesek voltak. „Ez meggyőző bizonyíték számomra, mert ha valakit gyilkosságra való felbujtással vádolhatok, akkor azzal érvelek, és nem egy regényrészlettel” – jelentette ki Kincses Előd.

Az ügyészségnek harminc nap áll a rendelkezésére, hogy eljuttassa az illetékes törvényszékhez ezeket a dokumentumokat. Az ügyvéd szerint a kolozsvári törvényszék az illetékes, a jogszabályok szerint ugyanis annak a törvényszéknek kell döntenie, amelyik az eredeti határozatot meghozta.

 

Szebb jövőt!

Burdisgarage Creative Commons License 2008.01.28 0 0 6287

 

1. A magyar sajtóban évekig tartotta magát az a vélekedés, hogy Wass Albert magyar állampolgárságát, többszöri kérvényezése ellenére, haláláig sem kapta vissza, s állampolgársági kérelmét a magyar állam rendre elutasította, arra hivatkozva, hogy a párizsi békeszerződés szerint újra automatikusan román állampolgár lett. 2007-ben Simicskó István KDNP-s és Babák Mihály fideszes képviselő arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy adjon posztumusz állampolgárságot Wass Albertnek. Az elnöktől azt a választ kapták, hogy ez több okból nem lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy Wass 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot - az író magyar állampolgárként halt meg. Ugyanakkor az állampolgárságot igazoló okirat csupán egy éves időtartamra szólt, melyet az író sérelmesnek tartott, s nem is élt vele.

   Szerintem, ha egy okirat egy évre szól, akkor annak tartalma egy év után érvényét veszti. P.l.: meghatalmazás, engedély, orvosi vizsgálat stb....

 

2. A rendező, Koltay Gábor mondta a vetítés után, hogy több nagyvárosban előre lekötött vetítéseket mondtak le, mert a polgármester nem engedélyezte. Nem fejtette ki, hogy konkrétan, hogyan értek el szándékukat, de nem nehéz kitalálni-egy telefon.

Általában a mozik helyzetét viszonylag könnyen el tudja lehetetlníteni egy polgármester. Ha ezt kétségbe vonod, nem ebben az országban élsz.

Előzmény: Törölt nick (6286)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.28 0 0 6286

"Öngyilkossága előtt a Magyar állam megtagadta állampolgárságát és egy éves ideiglenes vízumot adott neki."

 

Igen, ez a közkeletű félreértés. Ideiglenes igazolványt adott ki, amely bizonyítja állampolgárságát - azaz nem az állampolgárság volt ideiglenes, hiszen ilyen nincs, hanem a szokásos államigazgatási eljárás keretébe kiadott igazolvány.

 

"Több nagyváros polgármestere nem adott engedélyt a vetítésre."

 

Ez konkrétan mit jelent? Ugyanis a polgármesterek nem szólhatnak bele egy mozi műsorába. Szóval, mely nagyvárosok mely polgármestereire gondolsz?

Előzmény: Burdisgarage (6285)
Burdisgarage Creative Commons License 2008.01.27 0 0 6285
Wass Albert életéről szóló filmet február 17.-én etítik harmadszor és egyben utoljára, az Uránia filmszínházban. A többi mozi nem vetíti és televízióban sem lesz látható. Több nagyváros polgármestere nem adott engedélyt a vetítésre. 2003-as szobor állításra tett kísérlet sem járt erdménnyel. A budavári önkormányzat és a fővárosi polgármesteri hivatal által életre hívott szakértő testület javaslata/támogatása ellenére a főpolgármaster nem engedélyezte az emlékmű felállítását. Öngyilkossága előtt a Magyar állam megtagadta állampolgárságát és egy éves ideiglenes vízumot adott neki. 45-után az Egyesült államokban élt, ahol több merényletet követtek el ellene, sikertelenül. Először háza udvaráról adtak le rá két lövést. Később egy teherautó gázolta el, de túlélte. A teherautót késöbb a sérülésekkel együtt megtalálták egy szervízben, a Román nagykövetségé volt, diplomáciai mentességük miatt nem történt felelősségre vonás. A harmadik elenne elkövetendő merényletről a titkosszolgálatok is tudomást szereztek, kérésükre nem ment el a rendezvényre, csak szobát foglalt, ahol szokott. A titkos szolgálatok két T.V.-snek öltözött Securitate alkalmazottat fogtak el nem kevés robbanó anyaggal, akiket kiutasítottak.

A román Néptörvényszék 1946 tavaszán Wass Albertet távollétében halálra ítélte háborús bűnökért és gyilkosságért. Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak, a helyi zsidó kereskedőnek és családjának, valamint az ortodox román pópának és annak magyar szolgálójának a kivégzését.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet. Ez történt akkor is, amikor a Wiesenthal alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között az emberek között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt. Az USA az ügy átvizsgálása után ejtette a vádakat. (ami hat hónapig tartott és az említett alapítványt is bevonták a vizsgálatokba) Románia többször kérte kiadatását, amit a vizsgálat után elutasítottak.

Előzmény: mexicankid (6283)
Green Army Creative Commons License 2008.01.22 0 0 6284

Én is tegnap néztem meg. Előszor nekem is furcsa volt a "barátokközöttes" emberke, de vagy jó színész,vagy tényleg van erre is affinítása.

Előzmény: mexicankid (6283)
mexicankid Creative Commons License 2008.01.21 0 0 6283
Most láttam az "Adjátok vissza a hegyeimet!" c. filmet.

Huhh... nagyon szép, nagyon jó!
Rékasi látványa - plázapatkány öltözékben, felnyírt hajjal, kigyúrva - persze először meglehetősen szokatlan volt egy ilyen stílusú filmben, de szépen mondta az idézeteket, ezért hamar megbarátkoztam vele.

Nagyon bosszantó, mennyire "elsunnyogták", teljesen véletlenül jutott tudomásomra, hogy egyáltalán létezik ez a film! Egy új jancsó film bezzeg tuti, hogy városszerte ki lenne plakátolva!

Szóval aki csak teheti, nézze meg!

Üdv!
orikalmi Creative Commons License 2008.01.19 0 0 6282
Wass Albert - háttérképek

Fotózz, szerkessz, ossz meg te is tapéta-méretű képet!

Wass Albert - háttérképekWass Albert - háttérképekWass Albert - háttérképek

orikalmi Creative Commons License 2008.01.19 0 0 6281
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.19 0 0 6280
Sziasztok, ha már Koltay: tudja esetleg valaki, hol lehet a Horthy-filmet megvenni? Köszi előre is.
brendi2 Creative Commons License 2008.01.19 0 0 6279
kalaszi_bruno Creative Commons License 2008.01.17 0 0 6278

Sziasztok!

 

A Polgárok Háza programjából:

 

2008. január 18., péntek 18:00 Díszterem

Wass Albert-emlékest

a világhírű erdélyi magyar író születésének 100., halálának 10. évfordulója tiszteletére.

„A kő marad” - Jónás Csaba és Tarics Péter felvidéki magyar előadóművészek estje

Az emlékév fővédnöke: Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágó-melléki ref. Egyházkerület püspöke.
Az est keretében műsorra kerülnek:
versek, regény és novella-részletek, életrajzi vallomások, Erdély világa, nemzetnevelés, szerelem, sirató, vigasztalás, magyar karácsony; részletek a Wass Albertről készült utolsó filmből.

 

www.polgarokhaza.hu

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 6277

Sziasztok!

Gondoltam, hátha valakit érdekel az alábbi TV műsor.

DunaTV - január 22 (kedd) - 18:20

Sütő András: Advent a Hargitán

 

A Nemzeti Színház 1986-os előadása, Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Bubik István, Kubik Anna, Tóth Auguszta, szereplésével.

kalaszi_bruno Creative Commons License 2008.01.16 0 0 6276
Maximus Decimus Meridius Creative Commons License 2008.01.16 0 0 6275
Tegnap megnéztem a filmet. Érdekes a film indító gondolata; bár úgy érzem, hogy a film további részében egy kicsit több feladatot bizhattak volna Rékasira. Vagy lehet, hogy mint külső szemlélő, szerepel a filmben? Az elején viszont rá épül a film....
Egyébként valóban nagyon szép képek; és méltó megemlékezés maga a film.
Előzmény: Tchabee (6263)
EME Creative Commons License 2008.01.15 0 0 6274

Köszönöm. El fogok menni megnézni.

Nagyon tetszik a zenekar, zene, szöveg, minden nagyon jó. Kiváncsian várom a Wass Albert estet is.

Előzmény: Garson (6273)
Garson Creative Commons License 2008.01.14 0 0 6273
Két éve voltak nálunk Csömörön a januári Wass Albert est keretében, Simó József mondta az összekötő szövegeket. Én csak ajánlani tudom!
Előzmény: EME (6271)
EdgE Creative Commons License 2008.01.14 0 0 6272
Kösz!
Mindenképpen megnézem valahol a közeljövőben!
Előzmény: kalaszi_bruno (6270)
EME Creative Commons License 2008.01.14 0 0 6271

Sziasztok!

 

És az Ismerős Arcok zenekar Wass Albert estjét látta-e valaki?

Jön a közelünkbe az együttes és szeretném tudni, hogy érdemes-e utazgatni érte?

kalaszi_bruno Creative Commons License 2008.01.14 0 0 6270

Az Uránia mellett egy másik lehetőség, igaz  Pomázon:

 

Február 09.

szombat

17 óra

Magyar Vár Est

Művelődési Ház, Pomáz,

Huszár utca 3.

Koltay Gábor "Adjátok vissza a hegyeimet" című, Wass Albert életét bemutató filmjének vetítésére.
Meghívott vendégek: Koltay Gábor a film rendezője és Dr. Takaró Mihály irodalomtörténész, Wass Albert szakértő, a film egyik alkotója.

 

www.mv.hu

Előzmény: EdgE (6266)
rackka Creative Commons License 2008.01.14 0 0 6269

Szép és méltó ünneplés mellett avattuk fel szombaton Budakeszi főtéri parkjában Wass Albert szobrát.

 

 

klempé Creative Commons License 2008.01.13 0 0 6268
Nagyon szép ünnepség volt!
orikalmi Creative Commons License 2008.01.12 0 0 6267
Előzmény: EdgE (6266)
EdgE Creative Commons License 2008.01.12 0 0 6266
Pesten hol és mikor lehet nézni ezt a filmet? Tudtok erről valamit?
Gondolom nagyon nem fogják reklámozni tévében. (bár nem nézek tévét :D)
Garson Creative Commons License 2008.01.11 0 0 6265
Köszönöm szépen!
Előzmény: Törölt nick (6260)
EME Creative Commons License 2008.01.10 0 0 6264

Köszönöm a választ mindkettőtöknek.

Igyekszem mihamarabb megnézni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!