Keresés

Részletes keresés

Jani haverja Creative Commons License 2022.06.12 -3 6 12389

A kilépéssel nem foglalkoznak a szerbek.

Ha útlevéllel jössz ide Albániába Szerbia-Koszovón keresztül, akkor semmi gond nem lesz abból, ha innen Albániából elmész Észak-Macedóniába, majd onnan Szerbiába. Akkor a szerbek simán be fognak engedni (Észak-Macedóniából).

Viszont Koszovóból nem engednének be!!!

(Montenegró felől meg szintén beengednének.)

Előzmény: band!t (12388)
band!t Creative Commons License 2022.06.12 -3 3 12388

Van esetleg valakinek tapasztalata arról hogy a Magyarország-Szerbia-Koszovó-Albánia-ÉszakMacedónia-Szerbia útvonalon útlevéllel utazva van e lenne e valamilyen atrocitásnak kitéve az utazó ha útlevéllel utazik?

A bizonytalanságot az okozza hogy a szerbeķ csak a szerb határon elhagyva az országukat és begyüjtve a kilépő pecsétet vélik úgy hogy nem a zöldhatáron át lépett le valaki. Koszovói kilépőt elvileg nem fogadják el és egy késöbbi belépésnél visszafordíthatnak. Csak útlevelünk van és nincs kártyás személyink.

Köszi

babuci 4 Creative Commons License 2022.06.10 -4 4 12387

Köszönöm

Előzmény: Jani haverja (12379)
szojkaj Creative Commons License 2022.06.10 -4 4 12386

Köszi szépen a válaszokat mindenkinek.

Wind 67 Creative Commons License 2022.06.10 -3 5 12385

Kérdés, mi a cél? Mindenütt az olvasható, h 1 nap alatt nem teljesíthető a Valbona - Theth útvonal oda-vissza. Mi is így indultunk neki...

Ezért foglaltunk szállást Valbonában. Túráztunk pár napot.. 1 nap ráment. h autóval / Fierza-ból Koman-ig komppal  / körbe kocsikáztunk és Theth-ből is felmásztunk ugyan oda.

Lehet megköveznek érte... de Mi megállapítottuk, h gyakorlott túrázók tudják teljesíteni a távot oda-vissza, ha csak 1 kávéra ugranak át. Egyébként van szamár és öszvér járat de az csak a poggyászokat viszi, a túrázó pedig mehet az apostolok lován. Valbona-ból és a völgy végéből (Hotel Margjeka) egyébként a helyi Űberesek 9 személyes Merci buszokkal pár euróért elég közel viszik a turistát a hegy lábához ahonnan már közel(ebb) a Simoni Café.

A külföldön dolgozó de szabadságukat otthon töltő Albánok ezt a túrázási formát válasszák. Oda vitetik magukat a látványosság legközelebbi pontjához ahonnan minimálisat kell csak sétálniuk.

Ha biztosra akartok menni foglaljatok szállást mind 2 helyen, ha nagyon bírjátok a túrát vágjatok bele.

Előzmény: szojkaj (12380)
Wind 67 Creative Commons License 2022.06.10 -3 5 12384

Elmúlt évben voltunk mind 2 helyen. Valbona völgybe sima út, még lakóautóval is. Teth-be pont ottlétünk alatt csinálták az út utolsó szakaszát így már oda is fel lehet menni mindenféle autóval (NEM KELL MAGAS ÉPÍTÉSŰ TEREPJÁRÓ vagy SUV!). Az út kicsit szűkös és kanyargós de már aszfaltos és járható. 

Előzmény: Hnóriii (12383)
Hnóriii Creative Commons License 2022.06.10 0 0 12383

Szeretnék érdeklődni, hogy ment-e már valaki lakóautóval a Valbona völgybe? Úgy látom mindenki Teth-be megy, de az lakóautóval megközelíthetetlen. Arra gondoltunk, hogy Ponoshec után mennénk át Koszovóból. Ez járható út? A férjemnek csak útlevele van, ezek szerint csak Koszovón keresztül tudunk újra Szerbiába belépni hazafelé? Vagy mást ajánlanátok?

Köszönöm előre is :)

Akos_IKS Creative Commons License 2022.06.09 -3 3 12382

Fejenként 25 eurós transzfer + szállás, már nem biztos, hogy megér egy 17 km-es túrát.

Előzmény: Jani haverja (12381)
Jani haverja Creative Commons License 2022.06.09 0 6 12381

Hát titkos 4x4-es ösvény sajnos nincs Theth és Valbona között. :(

Úgyhogy két megoldás van csak:

1./ Visszagyalogoltok a kiindulási pontra. :(

2./ Theth-ben is, Valbona-ban is és Shkodra-ban is vannak erre szakosodott kis helyi turistairodák, akik megoldják. Ez Theth-ből, vagy Shkodra-ból a következőképpen megy (Valbona-ból indulva értelemszerűen fordítva):
Theth-ből átgyalogoltok Valbona-ba, ott alszotok egy éjszakát, majd másnap egy szervezett kisbusz elviszi a turistákat (azaz Titeket is többek között) onnan Fierze-be, ott komp Koman-ig, majd Koman-ból vissza Shkodra-ba egy másik kisbusszal, és onnan egy harmadik kisbusszal Theth-be a kocsiért, vagy ha eleve Shkodra-ban hagytátok a kocsit, akkor meg ott felveszitek, csak akkor ugye eleve úgy indul a túra, hogy az utazási iroda egyik nap elvisz Theth-be, ott egy éjszaka alvás, aztán a gyaloglás, aztán Valbona-ban alvás, aztán vissza Shkodra-ba.

Előzmény: szojkaj (12380)
szojkaj Creative Commons License 2022.06.08 -3 4 12380

Kedves Jani haverja ( és többiek)

Egy dolog kattog a fejemben, amiben segítséget kérnék:

Tavaly voltunk Valbonaban és már akkor eldöntöttük, hogy idén végig túrázzuk a Valbona - Theth útvonalat. Vagy fordítva, mindegy.  Alig várom:-)

És itt jön a kérdés, szóval nem találtam semmi megoldást arra, hogy hogy is jövünk vissza???

Bármerről megyünk, az autónk a nap végén a hegy másik oldalán lesz. Azaz egy túra nem túra, másnap vissza kell mennünk ugyanazon az útvonalon(?).

Az már annyira nem vonzó. Nem tudom elképzelni, hogy mindenki oda-vissza túrázik, kétszer 6-8 órát,  szóval hátha van valami 4X4 transfer a titkos ösvényen, vagy szamárháton vagy valami:-) 

Van esetleg valami ötleted??

Köszi

János

Jani haverja Creative Commons License 2022.06.07 -2 6 12379

Ez EUR/Lek árfolyama sok-sok év óta mindig 120 körül van.

A mai napi középárfolyam: 1 EUR = 120,22 Lek

Ha forintra gondolsz, akkor a mai napi középárfolyam: 1 Lek = 3,24 Ft

Az interneten számtalan valutaváltó honlap van, azok bármelyikén tudod követni az aktuális napi árfolyamot.

Előzmény: babuci 4 (12378)
babuci 4 Creative Commons License 2022.06.06 -6 1 12378

Köszönöm...mi most az árfolyam?

Előzmény: Jani haverja (12377)
Jani haverja Creative Commons License 2022.06.06 -3 6 12377

Ahogyan az egész világon, így itt is felmentek az élelmiszer árak. De viszonyítási alapként a bolti árak nagy átlagban egy picivel olcsóbbak, mint Magyarországon, kivéve a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert azok jóval olcsóbbak.

Az éttermi árak (ugyanolyan színvonalú éttermeket összehasonlítva) kb. a magyar árak 70%-a.

A "Durrestol északra eső rész" eléggé tág fogalom. :)

Legnagyobb része homokos, hasonló, mint Durres (de pl. Velipoja fekete homokos), van köves rész, pl a Shengjin-félsziget, vagy a Rodon-fok, és van lagúna is, pl. a Patok-lagúna.

Viszont szerintem ne kísérletezzetek busszal tapasztalatlanul eljutni ilyen helyekre!

Ugyan van buszközlekedés mindenhova, és én még azt is mondom, hogy elég jó, de a rendszer teljesen más, mint pl. Magyarországon!

Meg kell tanulni!

Busszal itt az közlekedjen (főleg kisebb helyekre), aki vagy ismeri az itteni rendszert, vagy már tömegközlekedett pl. Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, stb. helyeken.

Persze mondjuk két nagyváros között (Pl. Tirana-Durres) a tömegközlekedés egyszerűbb, az könnyebben bevállalható itteni tapasztalat nélkül is.

Előzmény: babuci 4 (12376)
babuci 4 Creative Commons License 2022.06.05 -6 0 12376

Sziasztok,érdekelnek a mostani kaja,ital árak, gyümölcsök...Milyen a Durrestol északra eső rész és hogy lehet eljutni busszal? Érdemes,vagy inkább maradjunk Durresben?

Köszönöm

policecars Creative Commons License 2022.06.01 -4 2 12375

Remek, a csomagokat már kinéztem, nekünk a ONE szolgáltató szimpatikusabb, egyértelműen leírják, hogy melyik csomagból mennyi adat használható West Balkan roamingban, a személyi volt a lényeg :)

Előzmény: pó_apó (12373)
pó_apó Creative Commons License 2022.06.01 0 2 12374

Ja, és személyivel.

Előzmény: pó_apó (12373)
pó_apó Creative Commons License 2022.06.01 0 2 12373

A valutavétel már tágytalan, elkelt :-)

A SIM kártya a Vodafone boltban vehető, sok ilyen van, ne viszonteladót keress, mert pl. az utazási irodák is árulnak, de csak a legdrágábbat (2.000 lek), persze a vodafonos csaj nekem is ezzel jött elő, de épp előttem volt a tablójuk, bár csak albán nyelven, de kikövetkeztettem, hogy van olcsóbb is. Igazából ha csak google map-ozni akarsz, meg telefonálgatni szállásügyben a legolcsóbb is megteszi. Mi sokszor magán apartmanokban voltunk, azok persze nincsnek kitáblázva, pl. egy épületben több apartman is fut, különböző tulajokkal és nevekkel, amikor foglalsz, megnézed a booking-os térképet, utána ugyanezt a helyet a google maps -on, biztos lesz valami olyan mellette, ami ez ismer (étterem hotel stb.), szépen odavezet, onnan felhívod a szállást, hogy hol vagy és érted jönnek.

Előzmény: policecars (12372)
policecars Creative Commons License 2022.06.01 -3 0 12372

A távolság és jún. 21. miatt vásárolni nem kívánok, de érdeklődök, hogy ment a SIM vásárlás? Melyik szolgáltatónál és személyivel vagy útlevéllel?

Előzmény: pó_apó (12371)
pó_apó Creative Commons License 2022.05.31 -5 10 12371

Most jöttünk meg Albániából, maradt 8.700 lek és 3.860 szerb dínár, egyben megy, tehát mindkettő darabja 3,5 Ft-ért, ennyiért vettem, és van hozzá egy június 21-ig érvényes SIM kártyám, albán telefonszám, internet és goggle maps (ez jól jött, nagyon ,az utcáknál) bárhol, vagy 7 giga letöltendő, ami amúgy tök felesleges volt, 1.200 lekért vettem (van 800 -ért is, lényegében telefonálni, tájékozódni és sms-ezni a szállásokkal ez is tökéletes, haza meg ott a messenger).

Akit érdekel, viheti, BP.

És aki megesküszik, hogy nem a kormányra szavazott, kaphat kapcsolódó útiolvasmányt is. Aki a kormányra szavazott, az ne menjen külföldre. Élvezze idehaza.

Jani haverja Creative Commons License 2022.05.29 0 6 12370

Ez a Riviera Bus nekem is újdonság, nem is tudtam róla.

Viszont van minden nap több buszjárat is Tiranából Sarandába, ami a Riviérán megy, és nem a Tepelene - Gjirokastra úton:

https://albania.al/wp-content/uploads/2019/08/0jxcjy1z597f3740e3ef9.pdf

A táblázat 5-ik oldalán két sorban is van Tirana - Saranda járat, abból a második sorban található Olgeno Travel megy a Riviérán.

(Persze nem tudom, hogy mennyire aktuális, mert itt mindig, minden szinte naponta változik, ennek van rengeteg jó, és rengeteg rossz oldala. Mindenesetre ez az albania.al oldalon található, ez már egy valamennyire biztató jel.)

Az autóbérlés árai tényleg elszabadultak itt, tetejében alig lehet mondjuk kaució nélkül autót találni. Ennek az az oka, hogy a sok kis autókölcsönző "túlnőtte magát" a koronavírus előtt, lízingeltek egy csomó új autót, aztán jött a COVID, bérlés nem volt, így bevétel sem, a lízingcég meg elvitte a kocsikat. Most próbálnak "lábadozni".

Mi jónéhány céggel vagyunk kapcsolatban, mert sok embernek intézünk autóbérlést is, de főszezonra, kaució nélkül ilyen 40 EUR körüli napi árakat adnak mostanában, ha egyáltalán van autója az adott cégnek arra az időpontra.

Előzmény: Traveller00 (12369)
Traveller00 Creative Commons License 2022.05.28 -3 4 12369

Az idei albáni kiruccanásra felmerült a saját kocsi helyett repülős út.

Ahogy nézem a Riviera Bus heti háromszor megy Tirana és a riviéra (többek közt) Dhermi közt.

Esetleg valaki utazott már velük ?

B opció az autóbérlés, de egy gyors keresés elég elszabadult árakat hozott, ráadásul régi autókkal.

Előzmény: Jani haverja (12366)
policecars Creative Commons License 2022.05.28 0 3 12368

Remek, köszönöm.

Előzmény: Jani haverja (12367)
Jani haverja Creative Commons License 2022.05.28 -3 4 12367

Igen, teljesen járható.

Előzmény: policecars (12365)
Jani haverja Creative Commons License 2022.05.28 -3 7 12366

A reptérről Durres-ba való busz menetrendjéhez egy kis pontosítás:

Tegnap este valaki felhívta a figyelmemet, hogy azon az oldalon, amit belinkeltem alább, ott van ugyan a reptér-Durres viszonylatban a busz, de ha valaki átvált angol nyelvre, akkor a listából hiányzik a Durres úticél, holott régebben ott volt.

Ezért ma reggel felhívtam a busztársaságot (Adis Travel) és megkérdeztem, hogy hogyan is van ez. Azt mondta az ügyintéző, hogy változott a menetrend, és ezért törölték ki ideiglenesen a reptér honlapjának az angol változatából, az albán oldalról viszont jó albán szokás szerint elfelejtették... :(

Megkértem, hogy küldje el WhatsApp-on az aktuális menetrendet, amit meg is tett, lsd képernyőmentés:

Az alsó szöveg azt jelenti, hogy a Durres-i indulási időpontok fixek, a reptéri indulási időpontok pedig a busz telítettségétől függenek, ezért van tól-ig időpont.

Előzmény: möhönce (12364)
policecars Creative Commons License 2022.05.27 -3 3 12365

Jól látom a videókat, a Rruga e Arbrit Tirana és Klos között már teljesen jól járható? Bulqizébe szeretnék majd menni.

möhönce Creative Commons License 2022.05.26 -3 3 12364

Köszönöm a válaszokat, különösen a menetrendet! 

Jani haverja Creative Commons License 2022.05.26 -3 7 12363

A reptérről mind Durres-ba, mind Vlora-ba simán eljutsz. Itt a menetrend:

https://www.tirana-airport.com/shqip/c/16/bus

Viszont, ha Kruja-ba, Tirana-ba, és Berat-ba is el akarsz menni kirándulni tömegközlekedéssel, akkor egyszerűbb Durres-ban megszállni.

Kruja esetében szállj fel nyugodtan a Fushe-Kruje feliratú buszra is (ez a gyakoribb buszjárat, ez Kruja alatt egy kisváros, szó szerint "Kruja Mezeje" a neve), Fushe-Kruje-ból van mikrobuszos csatlakozás Kruja-ba, oda-vissza.

Előzmény: möhönce (12356)
Béci 72 Creative Commons License 2022.05.26 0 3 12362

Tiranából mentem egyszer Podgoricába menetrend szerint közlekedő,szép állapotú kisbusszal.Egy bácsi vitt a buszhoz Durres környékéről.Fura is volt,hogy nem lehetett pontosan tudni,hogy honnan indul,és azt sem,hogy mikor,18 óra volt elvileg az indulás.Ha előbb megtelik előbb is elmegy,ha meg van hely,akkor várhat is még akár...

Előzmény: Akos_IKS (12361)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.05.26 -3 6 12361

Kiáll az ember a ház elé és leinti a buszt, megálló nincs. Tirana-Kruja útvonalon simán összeszed 15 perc késést emiatt, mivel mindenkit IS el akar vinni, mert abból van pénze. Nincs ezzel baj, csak meg kell szokni. :)

Előzmény: Béci 72 (12359)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.05.26 -4 3 12360

Hát persze... kiragadtál egyetlen példát, ami ott van és nem vizsgálod a körülményeket. Például ott azért van, mert államilag nem megy. Tegyük mellé, hogy ezek a járatok, bocsánat furgonok, akkor indulnak, ha megteltek, mert ez az érdekük. Ha Te időre szeretnél menni valahová, akkor ne számíts a menetrendre, mert bebuktad. A furgonok jórészt leharcolt, nyugatról behurcolt vasak, amibe itthon nem ülnél be, de ott nagyon örülünk neki, mert nincs más. És a sofőr gond nélkül rágyújt útközben, mert a kultúrájuk része. A jegyár nem tartalmaz utasbiztosítást sem természetesen. Kivételes járatok azok, amik jó állapotúak (pl.: reptéri buszok), de ehhez kell a magánvállalkozás intelligenciája és igénye.

Fentiekkel együtt én szeretek ott lenni, közben nem terjesztek olyat, ami nem igaz. Például nem szeretném, ha fele olyan jó lenne, mint ott.

Előzmény: peliatan (12358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!