Keresés

Részletes keresés

andis1 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 578
Köszi!! :-)
Előzmény: iroman (577)
iroman Creative Commons License 2007.09.18 0 0 577
A leylandi ciprusból nagyon egyszerűen és gyorsan lehet jól záródó és mutatós sövényt nevelni. Mivel azonban fiatal korban ritka ágrendszerű, ezért sokan nem hiszik el, hogy ebből a „nyurga” növényből tömött sövényt lehet kialakítani.

A növények sűrűsítése céljából a csúcs- és az összes oldalhajtást a telepítést követő évben tavasszal, kihajtás előtt (március elejétől április közepéig) kell 1/3 részükre visszavágni. A metszés hatására több erőteljes növekedésű hajtás fejlődik. Az első években gyakran nem egyenlő eréllyel hajtanak, ezért a visszavágás erősségét úgy kell korrigálni, hogy a metszés után megközelítőleg egyformák legyenek a növények. Amennyiben még így sem megfelelő sűrűségű a lombozat, a visszavágás következő tavasszal újra megismételhető.

Ezt követően, ilyen beavatkozásra már nem lesz szükség, a nyírás a kívánt méret és forma kialakítására korlátozódik. Célszerű trapézformára metszeni, így a megfelelő megvilágítás hatására alul is sűrű lesz a sövény. Az örökzöld sövény nyírását július végéig kell elvégezni, mert a sebeknek a tél beköszöntéig be kell forrniuk!
Előzmény: andis1 (574)
andis1 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 576
Hali!

Hát egyenlőre még megy a dolog!! De majd akkor megmondom!! :-))
Előzmény: sz_attila (575)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.17 0 0 575
Szia, engem meg az érdekelne, hogyan fogjátok később nyírni alatta a füvet :)
Előzmény: andis1 (574)
andis1 Creative Commons License 2007.09.16 0 0 574
Sziasztok!

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, (bocs) azt szeretném megtudni,hogy a leyland ciprust mikor kell metszeni?? Ősszel v. tavassza?? Még nem volt kaszabolva egyszer sem!! Tavalyi ültetés!

Köszi

oszcilloszkop Creative Commons License 2007.09.09 0 0 573
Az elsőnél ahol csak belül szárad lehet, de a másodiknál...én gombára gyanakszom, mert mostanában minden gombás az időjárás miatt, de feleslegesen nem akarok permetezni.
Előzmény: Nyáriorgona (572)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.09.09 0 0 572
Az örökzöldeknek is van egyfajta lombváltása, ami annyit tesz, hogy belül elszáradnak a levelek, de ebből kívülről nemigen látszik semmi. Azt viszont nem tudom,  hogy nálad is ez van-e.
Előzmény: oszcilloszkop (571)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.09.09 0 0 571
Sziasztok!
Az avatott szemek segítségét szeretném kérni, hogy mi a bánat lehet ezeknek a növényeknek a baja. Minden tavaly ősszel lett telepítve, mással semmi probléma nincs.
Azt hiszem ezek gömbtuják, amiből hármat ültettünk. Egy mindjárt május-júniusban elszáradt, a másik kettő itt van a képeken. Valami nem stimmel...

Ennek első ránézésre semmi baja. De az ágakat félrehajtva a belső levelek száradása látható, tavaly ültetéskor nem volt ilyen.





















Ez már ránézésre is beteg, pedig tavasszal jól indult. Kókadt és a levelek végei sárgásak.













Ez a boróka szép új hajtásokat hozott, de belül ez is száradt.
Az öntözéssel biztos nem volt probléma, mert ahányszor lenyúltam a földbe, mindig bőségesen nedves volt.
Szerintetek mi lehet?
Előre is köszi!
sz_attila Creative Commons License 2007.09.05 0 0 570

Még valami az eszembe jutott: milyen magas a környéken a talajvíz? A tuja utál talajvízben ácsorogni. Erre ráfaragtam az idén én is 2 cserépben tartott smaragd tujám pusztult ki. Egy részletet nem vettem észre: a cserép tálban volt, ami alul locsoláskor kifolyott, megállt a tálban és ettől döglött meg mindkét tuja. És ugyanúgy néztek ki, mint a tieid a fotón. Mindenki azt mondta volna, hogy kiszáradtak, pedig pont az ellenkezője történt.

Tehát lehet kiszáradás, mondod. Akkor nincs mit tenni, kicserélni és az újakat gondozni.

Keserűsó alkalmazásakor az elszáradt ágakat le kell vágni, mert azokból nem hajt ki, ellenben, ahol levágtad, ott ki fog hajtani. Viszont a nagyon pusztult egyedeket nem biztos, hogy lehet menteni. Ha kiszáradtak, akkor a keserűsó nem segít. Alkalmazni viszont minél hamarább kell, de csak akkor, ha valóban a Mg hiány okozta a pusztulást, és nem kiszáradás.

Előzmény: Nyáriorgona (566)
Bardock Creative Commons License 2007.09.04 0 0 569
Nekem az a tapasztalatom(legalábbis fenyők tülevelüek és tuják esetében) hogy ha az örökzöldek levelelei elszáradnak (nem betegség miatt) akkor már nagy a baj és nem nagyon lehet mit tenni.
caterina3 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 568

Mi lenne, ha visszavágnád a száraz ágacskákat? A tuja nagy eséllyel kihajt szerintem.

Mi a többiek véleménye erről?

Előzmény: Nyáriorgona (566)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.09.04 0 0 567
Talán most itt a kép...
Előzmény: sz_attila (565)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.09.04 0 0 566

Szia Attila,

a kiszáradás azért nincs kizárva, mert csak augusztusban tudtuk locsolni (előtte másé volt a ház, és az egész kert egy csepp vizet sem kapott egész nyáron). Itt egy közeli kép, ami úgy középtájon készült (a tetejéről nem tudtam) Mintha lennének a száraz részek között zöldes hajtások is, viszont két tuja pár nap alatt teljesen kiment, elszáradt (ezek korábban szépek voltak, nem fentről kezdték, hanem csak úgy putty, mikor már javában locsoltam őket) Pókháló nincs, de nem is kerestem, viszont amíg locsoltam, addig folyamatosan nézegettem őket... :)

Keserűsót idén adjak még vagy már csak jövő tavasszal? Így kell kérni a boltban?

Köszi, Ny.

Előzmény: sz_attila (565)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.04 0 0 565

A fotókat nézve ez lehet levélbarnulás, amit magnézium hiánya okoz. Keserűsót szoktam adagolni a tujáimnak. Ez a tápanyaghiány a levélvégeket és csúcsokat barnítja el elsősorban, kivégezheti az egész növényt is akár, vagy csak egy részét. A keserűsót megelőző szándékkal vegetációs időszakban havi egy alkalmommal kellene adni a tujáknak, olyan talaj esetében, ahol a magnézium hiány felléphet. Azért tippelek erre, mert nem minden tuját támadott meg a barnulás, ez is egy a jelek közül, amely erre mutat.

Mivel locsoltad, kiszáradás nem lehet, a szomszéd permetje semmi esetben nem károsíthatta, mert akkor az ő fái is meghaltak volna :)) Atkásodás is lehetett, de azt csak közeli fotókról lehet megállapítani. Be voltak pókhálósodva?

Előzmény: Nyáriorgona (559)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.08.31 0 0 564

Köszi mindenkinek. Hát igen, ez a nyár elég brutális volt. Viszont most nagyon jó kis esők voltak. Ami akar élni, az most már fog is! :)

timivirag2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 563

Csatlakozok az előttem szólóhoz, sajna ha locsolod sem biztos , hogy megmaradt volna a teteje, de lehet, hogy valami fertőzés érte, mert a szomszédom fái is így néztek ki, mintha rozsdás lenne a teteje, de teljesen kiheverte, kinőtte. Ha tudod locsold.

Előzmény: Nyáriorgona (561)
Bardock Creative Commons License 2007.08.27 0 0 562
Sajnos nálunk is kiment pár egyértelmüen nem birták a nagy meleget hiába voltak öntözve. A tieid sem hiszem, hogy túl sok vizet kaptak volna egyszerüen nem bírják ezt a hőséget a fiatalabb tuják, esetleg a tápoldattól tud még kiégni igy ha túl sokat kapott. Szerintem a legtöbb amit tehetsz hogy továbbra is öntözöd ha szükséges és reménykedsz. Ha másnak van jobb ötlete én is szivesen hallanám:)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.08.26 0 0 561

Köszönöm az együttérzést! :)

 

Egyéb ötlet, tanács?

Előzmény: timivirag2 (560)
timivirag2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 560
Ujjjujuj, szegények.
Előzmény: Nyáriorgona (559)
Nyáriorgona Creative Commons License 2007.08.23 0 0 559

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. A nyáron költöztünk új házba és megörököltünk egy gyönyörű smaragd tuja sövényt, kb. 4 éves lehet. Az oldalkerítéseknél teljesen szépek, viszont a hátsó kerítésnél már tavasszal is halványabbak, satnyábbak voltak a tuják (eladó szerint a hátsó szomszéd permetjét nem bírják) Augusztus elején kezdtük el őket locsolni a nagy szárazság miatt (csak a hátsó sort!) és azóta egyre rondábbak, szinte napról napra. Az oldalsók most is szépek, viszont a hátsók kezdenek bebarnulni fentről lefele.

 

Kérdéseim:

- Meg lehet őket még menteni?

- Árthattam azzal, hogy néha jól átáztattam a talajt a tövüknél?

- Túl lehet őket locsolni?

- Mit tegyek? Táp? Locsolás? Milyen sűrűn, hogyan?

 

Előre is köszi (elég sürgős lenne, gyors a folyamat)

 

Nyáriorgona

Döglődő tujáim
Böbsi Creative Commons License 2007.08.17 0 0 558
Köszi, nem is mertem hozzá nyúlni! Akkor rád hallgatok és tavasszal vágom vissza, mikor lehet legkorábban?
Előzmény: cserella (557)
cserella Creative Commons License 2007.08.17 0 0 557
elvileg ilyenkor már nem szabad visszavágni, júniusban lehet a legkésőbb.
(az új hajtások lehet hogy nem tudnak már beérni, és visszafagyhat)
az viszont nem baj, ha csak botok maradnak, a tuja ágai rajtett rügyekből ki fognak hajtani, ha a végén van zöld hajtás, tehát nincs elszáradva.
ha wuxállal befújod, az meggyorsítja. (de ezt inkább tavasszal kellene)
Előzmény: Böbsi (556)
Böbsi Creative Commons License 2007.08.17 0 0 556

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni!

Van egy tujánk az udvarban, nagyon megnőtt, szélesedett nem lehet tőle elférni. Kicsit vissza szeretném vágni, sajnos a zöld leveleit muszály lenne vissza metszeni és csak az ágak látszanának ki. Kérdésem: Mikor tegyem ezt meg? Ha vissza vágom tavasszal hoz új leveleket?

 

A tuja nevét nem tudom, az a hagyományos, nem oszlopos! Köszönöm: Böbsi

cserella Creative Commons License 2007.08.10 0 0 555
attól függ, hány hónapos lebomlású az ozmokót. :)
Előzmény: sz_attila (554)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.10 0 0 554

ennek örülök :)

Én eddig vízben oldhatóval tápoztam, de kéthtente kell és már nagyon sok. Összesen kb. 50 ilyen örökzöldem van, amit tápozok, elég sok időt leköt 2 hetente végiglocsolni őket a táppal. Amúgy meg nem kell mindegyiket kézzel locsolni, mert nagy részük a fűben van és a gyep locsolás őket is éri bőven. Tehát mindenképpen megtakarítok ezzel időt és energiát. Bár ősszel azért adok nekik kálium súlyos tápot. Addigra, ha minden igaz, kifullad az ozmokót hatása :)

Előzmény: cserella (553)
cserella Creative Commons License 2007.08.10 0 0 553
és nagyon bejött!
Előzmény: cserella (552)
cserella Creative Commons License 2007.08.10 0 0 552
szubsztrál kerti ozmokótot használok.
Előzmény: sz_attila (551)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.09 0 0 551

Sziasztok, használja valaki a Substral Osmocote tűlevelűekre használatos termékét? Milyen tapasztalattal? Helyes a dobozon lévő adagolás? Valóban csak tavasszal kell elszórni és hat egész őszig?

Köszi az esetleges tanácsokat ezzel kapcsolatban, jövőre ezt szeretném használni a tuják, fenyők, törpe borókák, cédrus és más örökzöld tűlevelű tápozására.

cserella Creative Commons License 2007.08.05 0 0 550
lehet.
lehúzni a száraz leveleket, wuxál-gombaölő permettel lefújni. talán segít.
Előzmény: bazsipeti (549)
bazsipeti Creative Commons License 2007.08.05 0 0 549
Köszi. Galation-nal próbáltam.
Szerinted is pajor?
És mit lehet az olyan tujával kezdeni, aminek a levelei már elszáradtak, de a szára-ágai még élnek??Van valami megoldás?
Előzmény: cserella (548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!