Keresés

Részletes keresés

szega Creative Commons License 2023.09.15 0 0 7817

Hokuseiho gyakorlatilag értékelhetetlen, csak egy hústorony, ami a nyers erőt leszámítva minden más erényt nélkülöz.

Az egész mezőnyből szerintem egyedül Kotonowaka az, aki folyamatosan az aktuális rangjához méltón teljesít, igaz, semmi kiugrót nem csinál, de becsülettel és viszonylag eredményesen küzd.

RTpapa Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7816

"Félreértesz, ..."

 

Szeretek minden helyzetben tanulni, mindenkitől.  Kedvemre való és rám fér.   Fontosabb, hogy jól lássam a dolgokat, mint tévesen-hibásan. 

Az ellenvélemények nem rontanak az egómon, úgyhogy minden rendben. Amúgy "bolond torna" ide vagy oda, egészen jó küzdelmek voltak ma.

 

Kirishima-Asanoyama, de a másik két ózeki mérkőzése is érdekes és jó volt. A közönség reakciója már kevésbé tetszik, de nem őket kell

néznem.  Szegény ex-Takamisakari (veszélyes foglalkozás shimpannak lenni). 2-szer egészen rendesen letarolta őt egy a dohyóról 'kirepülő' 

hústorony.  Hokuseiho ma megint ügyetlen volt.  Mint akinek nincs terve (reflexe) arra olykor, hogy mit csináljon. Nem reménykeltő, hogy a

jövő nagy egyéniségévé váljon. 

 

 

Előzmény: specialist (7815)
specialist Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7815

Félreértesz, nem akarok én senkit kijavítani, vagy "fegyelmezni" teljesen szükségtelen bocsánatot kérni, mert nincs miért. Nemrég olvastam John Gunnigtól egy régi cikket Ichinojoról, akit mi sokszor demotiváltnak, lomhának és tohonyának tartottunk, hogy milyen krónikus hátfájdalmaktól szenvedett, sokszor alig volt képes a meccsek előtti szertartást végigcsinálni...

Aztán amikor rápihent egy-egy tornára (kyujo miatt) akkor meg hirtelen varázsolt.

 

Vagy ott van Takayasu, (és itt említhetnék még egy csomó más jelenlegi és egykori rikishit) aki szintén nem felejtett el sumozni, de neki is krónikus sérülései vannak, melynek a gyógyulásához sokkal hosszabb idő kellene, mint amit meg tud magának engedni anélkül, hogy akár a jelenlegi életszínvonalában ne álljon be jelentős romlás.

 

Csak nagyon kevesen vannak, akik olyan szerencsések, hogy egy viszonylag sérülésmentes karriert tudhatnak maguknak.

 

Csak gondoljunk bele, más professzionális küzdősport esetében sokszor fél, egy évet is készülnek a harcosok, és még akkor is van, hogy halasztanak meccset. Akkor és ott, amikor pl egy profi bokszoló, vagy MMA-s kiáll a ringbe, joggal várhatjuk el, hogy tökéletes mentális és fizikai állapotban van, meert másról sem szólt a felkészülése. A Sumo nem ilyen.

 

És persze, ettől függetlenül vannak mentális, motivációs és nem sérülésre visszavezethető fizikai okok is egy egy rosszabb teljesítmény mögött. De a sumo esetében a kép szerintem sokkal árnyaltabb.

 

Így már remélem nem vagyok félreérthető :-)

 

Előzmény: RTpapa (7814)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7814

"mentális gyengeségnek" "fizikai lelassulásoknak" betudott okokról

 

Inkább tünetek-következmények, mint okok. Bocs.  A kákán is találtam csomót -:)   Szánom-bánom, amit Hakuho csicskáztatási szándékáról írtam,

abban tévedtem, igazad volt.

Előzmény: specialist (7811)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7813

No ez tömör volt -:)

Előzmény: specialist (7812)
specialist Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7812

Ez egy bolond basho, bárki megverhet bárkit, bárki kikaphat bárkitől. 
😀😀😀

specialist Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7811

Olyan kevés információ szokott napvilágot látni a szekitorik állapotával kapcsolatban, hogy soha nem tudható biztosan hogy egy gyenge forma mögött mi áll. Mivel a sumo talán az egyetlen sport, ahol a versenyzők sokszor durva sérülésekkel kénytelenek küzdeni, a hirtelen összezuhanások mögött valószínűsíthetően ilyen okok is megbújhatnak az általunk sokszor csak "mentális gyengeségnek" "fizikai lelassulásoknak" betudott okok mellett.

 

Ott van pl. Mitakeumi esete, akit talán először sumozik nagyjából úgy, mint prime korában, vagy éppen Takanosho, aki nem is olyan régen stabil sanyakus volt ozeki promóció lehetőséggel, most meg csak az nem veri el, aki fel sem lép a dohyora.

 

 

Előzmény: RTpapa (7810)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.14 0 0 7810

Tamawashi nagy becsen és tiszteletben áll előttem.  A visszavonulást azért hoztam szóba, mert kezd lassulni fizikailag is és fejben.  Ezt véltem kiolvasni

az URA elleni meccsében.  Hokutofuji-t sajnálom, igazán megérdemelné. hogy legyen egy torna az életében, amikor minden meccsén összejön neki minden.

A Daiesho elleni vereségét nem is annyira a "szokásos ügyetlenkedése" okozta, hanem inkább az, hogy Daiesho ezen e napon éppen nagyon jó volt. 

Hoshoryu-ról a meglátásod teljesen világos látlelet róla.

Előzmény: ggabor1012 (7809)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 7809

Én sem gondolom, hogy Hoshoryunak fizikailag problémái lennének: a Shodai elleni meccsen a tachiai szuper volt, egyetlen rohammal már majdnem ki is lökte az ellenfelét körön kívül, csak utána elkapkodta, elidegeskedte. Mintha az Ozeki rangban most még nagyobb súlyt rakott volna önmagára, nagyon kapkodó, ideges meccsei vannak, fejben veszti őket el.

Tamawashi ügyében viszont nem értek egyet: OK, most sz*r kezdése volt, de azért az utóbbi évben, még 38 évesen is stabilan ott volt a Maegashira-ház felső részében, legutóbb is (ha szűken is) kk-ja volt - szeretnének sokan huszonévesen olyan formában lenni, mint ő. Az én tippem a következő visszavonulásra inkább Aoyama lenne - egyre harmatosabb, egyre közelebb a másodosztályhoz és egyre idősebb.

Ma pedig megtörtént az, amit nemrég Hokuval kapcsolatban mondtam: nála egész egyszerűen nem lehet tudni, kit tud épp megverni és kitől kap ki. Ma Daeisho ellen épp nulla sansza sem volt.

Előzmény: RTpapa (7808)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.13 0 0 7808

Hoshoryu-nak nem a fizikumával van baj, hanem a fejével. Nemcsak az számít, hogy 3 gyufát gyüjtött be, hanem az is, hogyan.    Ráadásul az egyiket

Shodai ellen. Amúgy jó küzdelmek voltak ma.  Tamawashinak el kellene gondolkodnia a visszavonuláson. Csak nézze meg újra, mit produkált URA ellen.

 

Előzmény: dave_dömper (7807)
dave_dömper Creative Commons License 2023.09.13 0 0 7807

"Juryot nézegetve kíváncsi leszek, Onosata gyerek mire lesz képes."

 

Ez már csak amiatt is felettébb érdekes - izgalmas ügy, mert ahogy elnézem, Ő éppen az egyike azon- kettejüknek (Tenshoho /ex Mukaimakano/ -val egyetemben), akik (mivel ők) ketten éppen - hogy kachi

koshi-val (Ms3e és 3W rangból elért 4 - 3 erednénnyeikkel kerülhettek fel a Juryo-ba, ahol nyilván épp emiatt eangsoroltak a tábla 14e és 14w helyén. És mindketten, de különösen Onosato kezdett egészen parádés (4 - 0 és 3 - 1) eredményel.

 

A másik ügy a Majuchiban Hoshoryu. Miután ma, már sorozatban harmadik "gyufáját szedte be", kezdek gyanakodni arra, hogy valami nincs egészen rendben - például fizikuma-beli szempontból. Ám ha ez így

lenne, az nyilván hamarosan ki fog derülni. Ozeki-rangban, most (először) negatív következmény nélkül

eshet át ezen.

Előzmény: ggabor1012 (7806)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 7806

Juryot nézegetve kíváncsi leszek, Onosata gyerek mire lesz képes. A harmadosztályból indult - ott ugyan nem alkotott eddig korszakosat, de két kör alatt azért feljutott a Juryo-ba, ahol 3 nap után 3-0 az eredménye.

Ez mondjuk nem jelent még semmit, de egyrészt jók a testi paraméterei (190+ cm magas, 176 kg) és a masszív testéhez képest elég fürgén mozog, nem az a tohonya hústorony, mint néhány társa. És ő is még csak 23 éves, előtte az élet - ha le nem sérül...

ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7805

Semmi ilyenre nem gondoltam, a *na* csak egy a személyes megérzéseimet nyomatékosító szócska volt :D

Úgy egyébként egyetértünk a többiek megítélésében, egyszerűen csak nehezen tudom elhinni, hogy Hoku képes lehet 15 nap után is az élen állni. De nemsokára meglátjuk :)

Előzmény: dave_dömper (7804)
dave_dömper Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7804

Bocsánatodat kérem, ha úgy érezted, hogy kötekedési szándék lett volna ("na") abban, amit és ahogy érveltem Hokutofuji és konkurrensei Aki - Yusho - hoz való viszonya tárgyában. Egyáltalában nem volt szándélomban. Mindezzel együtt is elnézésed kérném, ha ez egyáltalában jelent ez számodra valamit.

Előzmény: ggabor1012 (7802)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7803

Kis érdekesség: ahogy nézem, most már Daishoho a legnehezebb rikishi a maga 198 kilójával - ami annak is betudható, hogy Tsurigisho egy jó tucatot leadott (ha jól emlékszem, ő 199-200 kg volt az utóbbi években, most meg "csak" 187)

ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7802

Tény, hogy ha valamikor, akkor most, ebben a közegben tud yushohoz jutni: jó formában van és a többiek kelnek-buknak, hiányoznak a nagy, stabil egyéniségek. De ezzel együtt is kétségeim vannak, na.

Előzmény: dave_dömper (7801)
dave_dömper Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7801

Igaz, ámde az Ő esetében éppen a Nagoya Basho-n mutatkozott meg, hogy képes azt a szinte törhetelen küzdeni - akarást az egész torna folyamán mindvégig megtartani. Emellett -rajta kívül - valóban akadnak olyanok a jelenlegi mezőnyben (is), akik tényleg nem képesek tartósan kiválót nyujtani. És közöttük még többes számban ex - Ozekik is akadnak, mint pl. Mitakeumi, vagy éppen Takayasu, Shodai is. Ám éppen

úgy említhetném itt Daieisho-t, vagy Abi-t, de még Tamawashit is és ráadásul még az is igaz, hogy még

a kinevezett Yokozunák esetében is - a jelenkort (21. szd.) tekintve legfeljebb - csakis Asashoryu, illetve természetesen Hakuho volt, aki hosszú távon volt képes mindvégig a rangjának megfelelő teljesítményt nyujtani. Még Harumafujinak, Kakuryunak is akadtak gyengébb tornái, Kisenosato rövidéletá Yokozuna- pályafutásáról nem is szólva. És a jelenlegi Yokozuna is kezd valami hasonló cipőben járni, leginkább a

sérülékenységre való hajlama miatt.

Előzmény: ggabor1012 (7800)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7800

Az olyan emberekben, mint Hokutofuji ott van, hogy bárkit megverhetnek, de bárkitől ki is kaphatnak. És 15 nap, 15 küzdelem hosszú, végig kell bírni - ez az, amit nem szoktak bírni, akik nem "nagy bajnokok", csak "jó küzdők". Persze szerencsével összejöhet neki (és meg is érdemelné valahol), de nekem elég nagy kétségeim vannak efelől.

Előzmény: dave_dömper (7799)
dave_dömper Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7799

És most jönnek szembe vele a Sekiwake-k. Akik, éppenséggel nemigen brillíroznak eddig, ezen a tornán.

Sem Daieisho, sem pedig Wakamotoharu, legfeljebb Kotonowaka. Azután a Komusubi-k, akik úgyszintén verhetőnek tünnek nost a számára. És, a Maegashiraban is (jelenleg) legfeljebb Asanoyama tűnik olyan állapotúnak és motiváltságúnak, hogy eséllyel állhat vele szembe. Tehát, most adott neki megszereznie

azt, amit a Nagoya Bashon kihagyott-elvesztegetett. Részemről szívemből kívánom neki a sikert, igazán rászolgált volna, már a múlt alkalommal is. Csak éppen akkor, ott volt az ismeetlen, "sötét ló", Hakuoho.

És persze Hoshoryu, akit nagyon hajtott - fűtött az Ozeki-promóció kézzelfogható közelségben kerülése.

Előzmény: asolyom (7797)
specialist Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7798

A jelenlegi Makushita és ex-Makuuchis Tokushoryu visszavonult, és Sendagawa Oyakata néven kezdi el edzői pályafutását. Egy Makuuchi yusho (2020 januárjában) és egy jun-yusho mellett egy-egy jonokuchi, sandanme és juryo yusho is van a tarsolyában.

 

asolyom Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7797

Nos hát, Hokutofuji "kivégezte" mindhárom ozekit. :-)

specialist Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7796

Volt ilyen a 2018-as Natsu bashon a Ryuden-Hokutofuji meccsen. Ha jol emlekszem (mert sajnos video már nincs róla, mert az NHK mindent archivumot töröltetett) volt egy mattás tachi-ai ahol Ryuden úgy megfejelte Hokutofujit, hogy még percekig nem volt magánál. Akkor azt olvastam erről a sumoforumon, hogy ha Hokutofuji akkor nem vállalta volna a küzdelmet, akkor mindkettejüket leléptetik, de vállalta így viszont simán kikapott Ryudentől.

 

Előzmény: ggabor1012 (7794)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.12 0 0 7795

Naív hozzászólóként: Egy ilyen kérdésre valamiféle létező szabálykönyvnek kellene választ adnia. Tegyük fel, a sérülést okozó hátrányára ítélnék a pontot,

és másnapra a sérült meggyógyul. Ezzel vissza is lehetne élni. Tehát a feltett kérdés FOGAS-KÉRDÉS.  Szerintem a legegyszerűbb egy monoii összehivása

lenne, ahol szubjektiven mérlegelnék a helyzetet, és eldöntenék, hogy ez szándékos vagy vétlen sérülés okozás volt. A vétlen sérülés-okozás = szabályos,

a szándékos = büntetendő.

 

Előzmény: ggabor1012 (7794)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7794

Kérdés a profikhoz: mi történik akkor, ha egy "korai indulásnál" a hibás (akár akaratán kívül is) olyan sérülést okoz a vétlen ellenfelének, hogy az már nem tud kiállni utána ellene?

Ez a kérdés most azért merült fel bennem, mert a Juryoban a második napon Hakuyozan olyan vehemenciával tört rá (idejekorán) Akua-ra, hogy utóbbi hátrabukfenccel a dohio mögött kötött ki. Szerencsésen (meg ügyesen) repült/esett, nem történt baja és utána megnyerte az újraindított meccset, de ugyanennyi erővel lehetett volna akár nagyobb baja is...

RTpapa Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7793

Asanoyama meccs tényleg (ma a legjobb) csúcs volt. A Hoshoryu-Hokutofuji párharcban a laza nagyképűségnek vereség lett a jutalma.  Mindegy hogy hogyan, de URA győzelmének (ma is) örülök. A 2. nap kicsit jobb volt mint az első.

Előzmény: ggabor1012 (7790)
RTpapa Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7792

"Enho változatlanul nem indulóképes"   

Hakuoho, Enho + 3 alsóbb osztálybeli versenyző hagyja ki a tornát ex-Hakuho istállójából. Aztán júniusban bedobta a törülközőt Ishiura.

Ez már 6 versenyző.  A "mester" nem kíméli tanítványait. Lehet, hogy csak pech, de túl soknak tűnik.

Előzmény: dave_dömper (7791)
dave_dömper Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7791

Valójában Asanoyama is komolyan gondolja, hogy neki is sokkal több keresnivalója van a Sanyaku-ban,

mint ahonnan visszakapaszkodni igyekszik. Gondolom, hogy a mostani körülmények között sikerülnr is

fog neki és talán már a Kyushu-n ott indulhat. A másik, ami érdekes, de nem jó hír, Enho változatlanul nem indulóképes. Most éppen Ms 41 rangban hagyja ki az Aki Basho-t. Gondolom, a Kyushu Basho-ra

talán mg éppen bennragadhat a Makushita osztályban. De mi lesz vele azután, ha ez így megy tovább ?

Előzmény: ggabor1012 (7790)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7790

Nálam a második nap meccse egyértelműen az Asanoyama - Kotonowaka küzdelem volt: utóbbi hiába indított gyors, erős támadást, előbbi minden tapasztalatával azokat kivédekezte, aztán pedig parádésan eldobta (pedig Koto sem egy kis darab hús...)

dave_dömper Creative Commons License 2023.09.11 0 0 7789

Csak úgy beköszöntés-képpen a 2. versenynap alkalmából :

 

Hokutofuji valóban ott folytatja, ahol a Nagoya Basho-t befejezte. Igy, most (a 2. napon) revansot vett Hoshoryu - n, az elmúlt torna döntőjében, a Yusho-ért vívott meccsért. Nem tréfál, legalább - is eddig. Holnap jön neki szembe Kirishima. Vajon mire jut majd vele ? Gondolom, most számára a minimális célkitűzés a Kyushu Basho-ra, a Sanyaku. De az azért még odébb van. Azért még sokat kell tennie. És

-szerencséjéra - éppen most "nincs a pályán" Hakuoho (és még egy-néhány torna erejéig nem is lesz (feltételezem). Ez a mostani idő tehát Hokutofuji-nak dolgozik. Vajon tud - e majd élni a lehetőséggel ?

RTpapa Creative Commons License 2023.09.10 0 0 7788

"Hokutofuji ott folytatta, ahol júliusban abbahagyta."  Mindig is kedveltem, most is, viszont úgy látom nem lett okosabb sem ügyesebb. Azt az erényét

csillogtatja, ami megvolt neki, amúgy semmit sem fejlődött.  Hokuseiho ismét szomorú csalódást okozott.  Kirishima jól néz ki, sérülésmentesnek,erősnek. 

Hoshoryu szépen oldotta meg feladatát, egy jól támadó Abi ellen. Az első nap küzdelmei között nemigen láttam sok fergeteges küzdelmet.  Gonoyama

érdekesnek és tehetségesnek  látszik.

Előzmény: dave_dömper (7787)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!