Keresés

Részletes keresés

manhattan Creative Commons License 2005.09.19 0 0 2602

T tagok<br> <br>

 

Koszonet az ajanlasokert, melyek tartalmukban eleg messze szorodtak egymastol: velemeny amely az autopalya affairnak erosen negativ kockazatot ad ill. amely nem. Velemeny amely a liquiditasi helyzetet tovabbra is nagyon kedvezonek iteli es ezert elvileg a konszenzus feletti csokkentesi lehetoseget se zarja ki ill. amely inkabb ovatos megkozelitest preferal. Mindez, minden egyes ajanlassal belefer az en elkepzelesembe is. A kerdes ezeken tul azonban az is, hogy a multkori ules ota megismert uj celok, prognozisok mennyire definial(hat)nak egy uj dontesi szemleletet. Bar sokan megfogalmaztak, hogy az mnb mit fog lepni, errol szerintem nem tudunk semmit. Az mnb kotveny akcioja ezt a kepet szamomra inkabb zavarossa teszi. A magam reszerol nem vagyok biztos benne, hogy ne lenne ter az agresszivabb kamatcsokkentesre- ezt a keresleti liquiditas alatamasztja. Kerdes azonban hogy a piac ezt kamatrallynak ertelmezi-e es hogy nem lesz-e negativ kicsengese. Masreszrol az is kerdes hogy az adott kornyezetben a mersekelt lepes mennyire celravezeto. <br>

Mindezen dilemmaval egyutt:<br><br><b>

 

A VMT az alapkamatlab 50 bp-os csokkenteserol dontott.

skonto Creative Commons License 2005.09.19 0 0 2601
(bocsánat, én is elkéstem)
Előzmény: skonto (2600)
skonto Creative Commons License 2005.09.19 0 0 2600
0 ill. 25 bp jöhet szóba, a Ft még mindig abban a tartományban van, ami megenged egy 25 bp-os vágást. Kockázat, hogy az árfolyam megtartásában - a globális trendeken túl - szerepe lehetett a kamatcsökkentési hullámra játszó külföldi befektetőknek, így ezt figyelembe véve kellene megállni majd vmilyen (viszonylag magasabb) kamatszintnél. De -25 bp még belefér, legyen ennyi.
gyrk Creative Commons License 2005.09.19 0 0 2599
miután a jegybank felnyomta a kormányt az eurostatnál hülyén nézne ki, ha erre nagy örömében kamatot is csökkentene. szóval - sajna úgy tűnik műsoron kívül - egy tartást javasolnék....
Bocicsoki Creative Commons License 2005.09.18 0 0 2598
A csökkentés mértéke az igazi kérdés ezúttal is, és most hála istennek nincs friss inflációs jelentés, hogy az IRL MT ne a piaci várakozások konszenzusa szerint döntsön :-)) Úgy tűnik, hogy a deviza- és kötvénypiacunk továbbra is a globális likviditási helyzetnek van elsősorban alárendelve, de azért ne kísértsük az ördögöt egy újabb huszáros 50-es vágással. Azt hiszem a múlt hónapi 8 tanácstag sem fog ezúttal kardoskodni egy nagyobb lépés érdekében, és komoly sansz van rá, hogy rövid ülés és egyhangú szavazás mellett lesz döntés. Vagyis én ezúttal is 25 bp-ot mondok, és remélem most nem kell érte benyelnem egy hibapontot, mint legutóbb :-)
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.09.18 0 0 2597
nincsenek új érveim, és az előrejelzés szempontjából sem tudok új elemről (hacsak Szapáry hirtelen be nem pöccen, és héja nem lesz a szocik árulózása miatt, hehe)-

-25
Előzmény: vérslapaj (2596)
vérslapaj Creative Commons License 2005.09.18 0 0 2596
25 százalékos csökkentést javaslok. A legutóbbi kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyvében említett kockázatok nem növekedtek, az autópálya ügyet pedig elég jól reagálta le a piac. A külker adatok bizonytalanságát túl sokat emelegetik a jegyzőkönyvben, ha ebben nem tudnak többet, mint mi, akkor 25 bp lesz a döntés.
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.15 0 0 2595
Hetvegen nem leszek netkozelben, es most is rohanok, ugyhogy roviden: -25bp.
manhattan Creative Commons License 2005.09.15 0 0 2594
T tagok

Megnyitom a szept 18, vasárnap éjfélig tartó ülést. Kérem az értékeléseket, ajánlásokat a múltkori ülés tapasztalataival egybefüzve megadni. Milyen fejlemények történtek az elmúlt ülés óta, hogy állnak a kamtdöntést meghatározó tényezök?
FYI: az elnöki döntés a szokásostól eltéröen nem vas. éjfél után lesz, hanem hétfön délelött. Ez azonban a tagok számára nem jelenti az ajánlási határidö meghosszabbitását.
gyulahut Creative Commons License 2005.09.09 0 0 2593
Előzmény: gyulahut (2592)
gyulahut Creative Commons License 2005.08.23 0 0 2592
Gondolom kiváncsian várjuk két hét múlva a "jegyzőkönyvet"
Előzmény: Bocicsoki (2591)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.08.22 0 0 2591
Ezúttal mindenképp kijár az elismerés az elnök úrnak, bátor döntést hozva, helyesen bírálta felül a VMT-ben kialakult (és a piaci szereplők körében is széleskörűen osztott) többségi álláspontot. Gratulálok!!!
gyrk Creative Commons License 2005.08.22 0 0 2590
-50 bp! gratulálok elnök úr!!!
krz Creative Commons License 2005.08.22 0 0 2589

lemaradtam, sorry

 

manhattan Creative Commons License 2005.08.22 0 0 2588
T tagok

Köszönöm a sokrétü ajánlásokat, s elöljáróban: mindenkivel egyetértek és minden ajánlás képviselhetö.
Az ajánlások jól megfogalamazták hogy inflacél tekintetében 2006 végéig nincs baj, annyira nincs hogy értelmetlen is az egész. Hogy mi lesz az új prognózis nem tudhatjuk de az elözö is lentébbre került az eredeti célhoz képest. Mindenesetre akármennyire müvi meg "egyszeri tétel" a dezinfláció 2006-ban, a túlzott reálkamat veszélye fennáll.
Másrészröl megemlitödtek a (most már egyre gyakoribb) jó külker adatok meg a piac hangulata.
Van tehát egyre több pozitiv jelenség, de a kollegákban ott lapul a kétely a folyamatok tartósságát illetöen. Nos a piaci hangulatról sajna nem kaptam mélyebb elemzést igy magam néztem utána. Megitélésem szerint az elmúlt hónapok arról tanúskodnak hogy a reverse flowra egyre kisebb az esély. Az elsödlegesen tombol a kereslet, a kibocsátott mennyiséget többször megemelte az elmúlt idöszakban az AKK, a másodlagosan a közép-hosszú oldalon trendszerü és magabiztos hozamcsökkenéseket észlelhetünk.
Bár egyétértek a 25 bp-s ajánlásokkal is, meg osztom a fokozatosság elvét (különös tekintettel a fiskális kockázatokra) de én úgy érzem, hogy az inflacél teljesitése mellé az utóbbi idöben a nemzetközi bizalom is megerösödött annyira, hogy szerintem van tér most egy nagyobb lépésre. A kis lépéssel szembeni ellenvetésem még, hogy minek kell a müvi dezinfláció mellé még egy erös árfolyamot is fenntartani. Baj lenne egy kicsit magasabb import infla?
Tekintettel ezen tényezökre, meg mivel aug-nak úgyis egyedi törvényei meg magyarázatai vannak

A VMT az alapkamatláb 50 bp-os csökkentéséröl döntött.
manhattan Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2587
Hogy valaki 40 és föképp törzsasztali hozzászólás közben hogy találja meg ezt a topicot, számomra rejtély. Nos a szabályok röviden: hozzászólási joga csak a tagoknak van itt és hogy kiböl lesz tag azt megtudhatod a topic inditóból. Kérnélek tehát hogy tartsd be a szabályokat, itt nincs hozzászólási jogod, bármennyire meg is engedi a technika. Ellenben a mon.pol meg gazd-i nézeteidet itt viszont szabadon kifejtheted:

Ez itt a hozzászólások helye
Előzmény: Tochi (2581)
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2586
néhány megjegyzés:
- a pümin. lesz ott.
- önmagában egy rövid távon ható sokk nem magyarázna 50 bp-ot, bár kétségtelen, hogy nagyon nehéz ezt bárhogy kezelni
- azt azért ne feledjük, hogy 2006 végére még 3,5 százalék a cél - mondjuk úgy, hogy a jegybank célja az áfa-hatás nélkül 3,5 százalékos infla. Ez nyilván egy ellenőrizhetetlen cél, de ha mégis egy pillanatra komolyan vesszük, akkor beláthatjuk, hogy 2007 januárban 3 százalékra lőni kicsit inkonzisztensnek tűnik.
Előzmény: Bocicsoki (2585)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2585

Azt hiszem nagyon érdekes ülés elé fogunk nézni, és az a megérzésem, hogy elsősorban nem a kamatdöntés miatt, bár kétségkívül abban is lesz némi pikantéria. A legyezőábrán a 2006 végi előrejelzés lejjebb tolódhat akár jóval több mint egy 1 százalékponttal is a májusi 3,2%-hoz képest. (Erősen feltételezem, hogy a prognózisba már most beépítik a tervezett ÁFA-csökkentést, tekintve, hogy két évvel ezelőtt is már a bejelentés után kezelték az akkori ÁFA-emeléseket (v.ö: 2003 augusztusi Infla report), nem várták amíg arról végleges parlamenti döntés születik). Vagyis a célsávból jócskán kilógó inflációs dinamika lesz a hivatalos dokumentumban, ami 50 bp-ra is teret adna. Ugyanakkor van még 4 darab ülés ebben az évben, amikor reagálhatnak erre a tényre, addig esetleg kiderülhetnek más kormányzati lépések a jövő évre, amiknek lehet inflatorikus hatása.

Ami talán még érdekesebb fejlemény, hogy a múlt heti bejelentés úgy szól, hogy az IRL MT ülést követő sajtótájékoztatón bejelentik a 2006 utánra érvényes folyamatos inflációs célkitűzést (gondolom ott lesz a pénzügyminiszter is, netán a kormányfő?), amiről az szivárgott ki, hogy 3 plusz-mínusz 1 % lesz. Rosencrantzu kartács már emlegette ennek az érvényességi körét, de azt hiszem, ha folyamatos inflációs célről beszélünk 2007-től, akkor az már nem csak az adott év decemberére, hanem minden hónapra vonatkozni fog. Mindenesetre ebben is tisztábban fogunk látni holnap.

Én a költségvetési és a bizalmi helyzet törékenysége miatt a szükséges kamatlépéseket illetően inkább a 25 bp-os lépéseket tartom szerencsésebbnek, és mintha ezt a véleményt osztanán az IRL MT is (v.ö: az egy hónappal ezelőtti ellenvélemény nélküli döntés). Ezért 25 bp-ot mondok, de lelkiekben fel vagyok készülve az egy hibapont benyelésére is túlzott óvatosság miatt :-)

skonto Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2584
Hazai (maginfláció, áfa), nemzetközi (manhattan által idézett kamatvágások, akadozó EU konjunktúra) tényezők egyaránt támogatják a kamatcsökkentést, és a HUF árfolyamszintje bőven lehetővé teszi.
A nem reálgazdasági tényezőkön alapuló, hosszú távon reverzibilis HUF keresletre (pl. devizahitelek, külföldi kézben lévő állampapírállomány) prudenssen egy az összgazdaság érdekeit figyelembe vevő monetáris politikának még az alacsony infláció előnyeit figyelembe véve is csak kismértékben szabadna támaszkodni - a kamatszint viszonylag magasan tartásával sok puskaport ellőttünk, de eddig szerencsére senki sem nyújtotta be a számlát, és a jó külker adatok illetve a piac hangulatának fényében ez most sem várható. A kamatcsökkentéssel az ilyen HUF megtámasztás szerepe csökkenthető, a HUF-alapú hitelek versenyképességének, szerepének növekedésével pedig valamelyest nőhet a monetáris transzmisszió ereje.
A rövid távú célokkal jól állunk, hosszabb távon pedig jól jöhet inkább most felvállalni némi kockázatot (gyengébb árfolyamot), úh -50bp.


Törölt nick Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2583

Hat, nincs konnyu helyzetben a jegybank. Na nem a mostani dontest illetoen, mert egy vagas meg siman belefer, hanem a jovot illetoen. Ahogy rchu is ramutatott, 2007-re nehez barmit is mondani, az MNB-nek viszont olyan targettel kene eloallnia, amit tartani tud. A fo sulypont most nyilvan az infla, a core nagyon alacsony + AFA csokkentes is lesz. Emellett az arfolyamra is figyelni kell, mert mar megint kostolgatjuk a sav also szelet.

Szoval mindenkepp vagni kene, de egyelore csak 25 pontot.

rosencrantzhu Creative Commons License 2005.08.21 0 0 2582
Ha nem előrejelzésnek tekintem az ajánlást, akkor a figyelembe veendő tények ismertek és változatlanok.

Ha mégis annak tekintem, akkor nyilvánvaló az információs hátrányunk. A monetáris tanács az utóbbi időben különösen figyel rá, hogy döntései konzisztensek legyenek a staff jelentésével. Sajna csak találgatni tudunk, hogy mi lehet benne, ha inflációs fronton hiperoptimista, akkor könnyen lehet benne egy magasabb vágás.


Van még valami: igazából a 2006-os cél irreleváns lett, 2007-re meg olyan tényezők függvénye, amelyekről semmit nem tudunk (új kormány, új költségvetések, áfa-hatás megragadó várakozásai, nemzetközi környezet stb.), úgy érzem, a monetáris politika kicsit súlytalanná vált, nagyon kiváncsian várom, hogy miként tudja ezt megoldani a staff és a MT. Nem tartom kizártnak, hogy a 2007-től bevezetendő 3±1 % nem 2007 decemberétől, hanem esetleg korábban indul, de ezt azért biztosan vajazni kellett volna a kormánnyal rendesen.

Legyen -25bp, a korábbiaknál jóval kevésbé magabiztosan.
Előzmény: manhattan (2579)
Tochi Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2581
A gazdasági növekedésnek jót tenne -50bp. Lépjük meg. Nagyobb Ft gyengülés úgysem lesz, mert akkor a devizahitel magas aránya miatt keresletcsöki, és csökkenő infláció, megint hűl a gazdaság. Ha meg erősödik a Ft, akkor méginkább indokolt a nagyobb lépés. Inkább most-50 bp, ezzel nem indul még meg a lejtőn az árfolyam. Ősszel a jövő évi költségvetés körüli felhajtás miatt már óvatosabb, újabb -25 bp. Így 6% év végére. Ha az olaj is úgy akarja.
gyrk Creative Commons License 2005.08.20 0 0 2580
sztem még egy 25 bp simán benne van, az 50-et elkezdték ugyan kóstolgatni a népek, de sztem nem merik megkockáztatni. azért nagyon nehéz bármit is mondani, mert a montan már ismeri az inflációs jelentés, mi meg nem. sztem a jelentés alapvetően az inflációra fókuszál majd, nagy kérdés, hogy a jegybank mit kezd az áfacsökkentés inflációs hatásával. teljesen nem szarhatja le, mert olyan reálkamat lesz jövőre, hogy ihaj és akkor még olyanabb forintárfolyam. kell vhol keresniük egy optimumot, de az erre vonatkozó tippeket csak akkor lehet értelmesen végiggondolni, ha ismerjük az inflációs jelentés várakozásait az infla eltérítésére. szóval sztem vágjunk egy biztonsági 25 bp-t aztán majd meglátjuk mi lesz a jelentésben.
Előzmény: manhattan (2579)
manhattan Creative Commons License 2005.08.18 0 0 2579
T Tagok
Összehivom a vasárnap, aug 21 éjfélig tartó ülést. Júniusban eröteljes 50 bp-os csökkentés Lenygyeloban majd júliusban újabb 25.
Londonban 25 bp-os csökkentés tekintettel a gazdaságra. Az európai nemzetközi lazitás tehát egyre több fronton folyik.
Mo-on a ft árfolyam tartós és egyre mélyülö bizalmat tükröz.

Kérdésem: adott-e a feltétel vagy éppenséggel szükséges-e a megszokott kamatlépésen gyorsitani egyet? A javaslatokban kérem értékelni, hogy a bizalom megvan-e az állampapirpiacon (tehát hogy nem csupán pl. a tözsde vagy a reaálgazdaság a külföldi befektetetök célpontja). Kéretik az érvelésben az infáció és az egyéb aktuális pénzügyi, reálmutatók alakulását értékelni.
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.18 0 0 2578
-25bp
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.18 0 0 2577

Bocsanat, ez nem jott ossze. A hetvegere terveztem az ajanlast, aztan sok lett a dolog, igy kimaradt.

A dontessel viszont azonosulni tudok.

manhattan Creative Commons License 2005.07.18 0 0 2576
Köszönet az ajánlattevö tegoknak. A konszenzus egyértelmü, az argumentációk képviselhetöek.

A VMT 25 bp-pal csökkenti az alapkamatlábat.
skonto Creative Commons License 2005.07.17 0 0 2575
A Bizottsági vállveregetés, az adónyesés áfán keresztüli megvalósítása inflafronton segít, a forintárfolyam engedi, úh -25bp. Nem sietünk sehová, ennél nagyobb nem kell.
krz Creative Commons License 2005.07.16 0 0 2574

egy 25 pontot bemondok en is, nehogy elevuljon a tagsagom...

 

Bocicsoki Creative Commons License 2005.07.15 0 0 2573
A múltkori 25 bázispontos vágás egyhangú, konszenzusos döntés volt. Most is ilyesmire számítok, és valószínűleg ez az óvatos lazítási sorozat folytatódhat is még egy ideig az év folyamán (de erről lesz még vita, ha odaérünk). Gyorsabb tempót egyelőre nem szorgalmazok, a jövő havi üléssel együtt jelenik meg az új legyezőábra, ha akkor 2006-ra súlyos alullövést jelentenek be, akkor sokkal nagyobb kényszer lesz a radikálisabb kamatlépésekre. Tehát ez alkalommal is no surprise: -25 bp.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!