Kicsit visszaolvastam kommenteket a 2018-as olimpiáról, érdekes volt olvasgatni kinek mi volt a véleménye. Utólag visszanéztem a közvetítéseket is, és nem hallottam még olyan elfogult kommentálást mint F. Juditét a férfi versenyről. Az elfogultság és rosszindulat beszélt belőle, amikor azt mondta szerinte Javinak kellett volna nyernie, ilyet semelyik másik kommentátor se mondott aki leadta ezt a versenyt. Ott voltam Koreában a férfiak versenyén és a közönséggel való kommunikációja semmivel sem volt rosszabb Yuzunak sőt. :) Javi megfáradva korcsolyázott, főleg a kűrben, ezért se tudta megcsinálni a harmadik quadot. Egy ismerősöm aki kint dolgozott az olimpián és akivel a verseny után találkoztunk, ugyanezt mondta mint én. Ez a TV-n keresztül szerintem nem annyira jött át. De Javi az ezüstöt megérdemelte volna, Shoma 4Lo-ja egyértelműen hiányos volt, amit sajnos a panel nem akart észrevenni, azon a pár ponton múlt.
Ez csak azért is jutott eszembe mert hétvégén NHK Trophy lesz, amit részben lead az Eurosport és nyilván Judit is kommentálni fog. Nekem tetszett, hogy az M4-en kommentál nélkül streameli a GP versenyeket, vagy ha a TV-n néha adják akkor olyan kommentátor is ül ott, aki a jelenlegi pontozási rendszerben dolgozik (bíró, edző akármi). Juditot még a 6.0-ás rendszer idején tiltották el a mindennemű pontozástól, szóval az új rendszerhez nem is ért.
Jó, hogy írnak Yuzuról egy cikket. :) Bár azt nem mondta, hogy ott szeretne lenni az olimpián, mindig kitérő választ adott erre. Ha meggyógyul idén, akkor szerintem nem lesz viszont más választása mint hogy elinduljon, túl nagy a nyomás (szövetség, pekingi szervezőbizottság akik állandóan róla írnak, szponzorok részéről...)
Trusova visszalépett az NHK Trophy-tól, úgyhogy a fáradásos törése komoly...A Skate America után hagyták valamennyit pihenni, de néhány napja már újra edzésbe állt. Őszintén szólva nem annyira meglepetés a sérülése, öt quad és tripla Axel edzését se lehet hosszú távon bírni. Ő tényleg nem sablonos, legalább nem kertelt soha és megmondta hogy őt csak az ugrások érdeklik. A kűrjében a zene legalább jó aláfestés a négyfordulatosokhoz, ha már koreográfia gyakorlatilag semmi sincs. :D
Szerintem is aggasztó egy ideje, ami Tutberidze csapatában folyik, de emellett az is rossz, hogy akik értékelik az előadásaikat, szinte mindig szemet hunynak a problémás elemeik felett, ezáltal zöld utat adnak ahhoz, hogy még nehezebb ugrásokat mutassanak be és így minél gyorsabban kifacsarják őket. Ha tényleg szigorúbban vennék az értékelést, akkor hiányos, élhibás, mínusz kivitelezésű elemeket nem érne meg betenni a programokba. A fejlődés nyilván óhatatlan egy sportágban, de annak gyorsaságát, és irányát igenis kézbe lehet(ett volna) venni, ezzel viszont már elkéstek.
A korhatás emeléshez nem tudom meglesz-e a politikai érdek, azt meg kell szavazni, amihez nem kevés kompromisszumot kéne kötni, elsősorban nyilván az oroszokkal.
Kostornaiát sajnálom, ő az egyetlen orosz női versenyző akivel igazán érdekel mi van. Mert amióta megláttam junior korában, ő a kedvenc. Olyan tehetség, mint ő, ritkán születik. Nagy kisugárzása, jelenléte van a jégen, amit nem lehet fejleszteni, ez vagy van, vagy nincs. Ezért is fájó, hogy a fénykora a junior korszakában és fél szezon erejéig a felnőttek között volt, azóta nem ugyanaz. És nem hiszem, hogy ez csakis az ő hibája lenne, a rendszerrel is ugyanúgy vannak bajok.
Az olasz verseny után egy interjúban Gleikhengauz nem kímélte, mert szerinte nem az instagramon kell az edzők fele a hálák kifejezni, hanem az edzésen kell mindent beleadni, és kritizálta, hogy nem fut le annyi programot edzésen mint mások. Akkor is ha van igazság abban, amit mond, szerintem nem etikus nyilvános nyilatkozatokban ekézni a versenyzőt a Világkupa szezon közepén. Nem hiszem, hogy azért mond ilyeneket, hogy ezzel ösztönözze a nemzeti bajnokságig, hogy szedje össze magát. Sokkal inkább gondolom, hogy zavarja őket az, ha egy versenyzőjük nem úgy teljesít ahogy megszokták és elvárható szerintük, és próbálják a felelősséget a versenyzőre hárítani, ezzel is védve a Tutberidze edzői teamről kialakított jó képet. Egyetértek veled abban, hogy nehéz elképzelni hogy mindannyian megkapják a támogatást abban a csooportban, ahhoz egyszerűen túl sok versenyzőjük van. Azért is mentek el tavaly Plushenkohoz, hogy ott több figyelmet kapjanak, és akkor még csak Trusova, Shcherbakova, Kostornaia voltak a szeniorok, a többiek csak juniorban voltak. Szerintem kettőn áll a vásár, és nem lehet, hogy csak az egyik fél hibázik. A sok programváltoztatást sem értem teljesen. Kicsit mintha valójában már szabadulnának tőle, de még nem tehetik meg a szezon közepén.
Szép is lenne, ha Alena is el tudna menni Orserhez, legalább csak kipróbálni magát, de erre tényleg nincs realitás. Medvegyeva két évig érinthetetlen volt, megvoltak a szponzorai, a támogatottsága a szövetségen belül, ahhoz hogy jelentős anyagi befektetéssel szerencsét próbáljon Kanadában. Az olimpiai ezüstje után mindenki szimpatizált vele és őt meg hajtotta a bosszú. A orosz szövetségnek is érdeke volt, hogy a 2019-es VB-re legyen érmesük, több is. Ezért akkor még volt mi miatt támogatni Zsenyát. Kostornaia mellett sajnos nem lenne ilyen támogatottság még ha akarna is egy ilyen lépést tenni. Nem tudom mihez kezd majd ezután, talán tényleg elkezdi az orvosi egyetemet, ahogy régebben szerette volna.
Nekem Shcherbakova továbbra is unalmaska összességében. Medvegyeva korcsolyázótudása vagy ugrásai se voltak jobbak az övénél, de mindig is érzelgősen adott elő, megvolt nála a dráma, ezért érdekesebb volt őt nézni, bármit is adott elő. Anna muzikális, de mindig hasonlóan visszafogottan ad elő, és akármennyire is kedves, nem egy érdekes korcsolyázó. Az ugrásait erőlködve ugorja, és a forgásai is inkább romlottak az utóbbi időben. Fejben nagyon erős, ez a legnagyobb pozitívuma neki, megcsinálja amit elvárnak tőle, talán ezért is az egyik Tutberidze kedvenc.
Én szeretem Mait, bár nem túl karakteres korcsolyázó, viszont nagyon szépen lendületesen korcsolyázik, szeretem ahogy az ugrásait a program beépíti, erőlködés nélkül. Kicsit viszont alacsonyak, ez kevésbé tetszik. A Mission kűrje az egyik kedvencem az elmúlt szezonokból. Annak örülök a leginkább, ha újra versenyzik és jobban van. Ha tartja a formáját, és a nemzetin is így teljesít, még az olimpiai keretbe kerülés se lehetetlen.
2-3 éve még reménykedtem, hogy Rika Kihira akár olimpiai éremesélyes is lehet, erre annyira félreedzették őt, hogy most már az lenne a pozitívum ha egyáltalán kijutna az olimpiára. Ez nagyon szomorú. A mezőny náluk erős, ott van Kaori és Wakaba, Mana, és Rino Matsuike, akinek nagy hátszele van, ők mind bekerülhetnek a csapatba. Ennek ellenére még a GP döntőben sem valószínű hogy lesz akár egy is közülük. Max 1. Japán rendezi a döntőt és alig lesz ott versenyzőjük.
Huhh, egyre inkább úgy néz ki, hogy a lányoknál a GP döntőt csak oroszokkal rendezik. Azért ez ijesztő! És az is ijesztő, amit írtál Valieváról. Én is érzek olyasmit, hogy nem fogja bírni. Aggasztó, hogy egyre több helyen írják, hogy Trusovának is stressztörése volt/van, mint Medvedevának volt anno. Egyre inkább aggályosnak érzem azt, hogy ilyen fiatal lányokat ilyen felfoghatatlan terhelésnek tesz ki Tutberidze csapat. Elképesztően tehetséges sportolókat tesz tönkre a módszerük. Nagyon szurkolok a 17 éves korhatárlimit bevezetésének az olimpia után.
A kanadai GP-t sajnos nem tudtam nézni, ott csak pár programot láttam. A legérdekesebb számomra persze Kostornaia és az ő két új programja volt. A New York, New York állítólag az a program, amin annyira kiakadt, hogy otthagyta Tutberidzéket. Belegondolva abba, hogy az oroszoknál van egy Amerika ellenes, kicsit nemzetieskedő hozzáállás mindenhez, nem is csodálom, hogy nem akarta. Elég nagy kiszúrás ez vele, ráadásul nem is valami acélos program, semmivel sem érzem jobbnak, mint az előző bluest. A Billie Eilish viszont tényleg jobban áll neki, mint a Vivaldi, de nem hiszem, hogy utóbbit nem lehetett volna jobban összerakni. Kostornaia egyértelműen válságban van, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy minden olyan támogatást megkap a csapattól, amit kellene ilyen helyzetben. Szerintem egyszerűen nem tudnak ennyi lányt + párokat és fiúkat is felkészíteni az olimpiai szezonra, és ennek Aliona a legnagyobb áldozata. Ezt belátva, legalább meghagyhatták volna a tavalyi Vivaldi rövidjét, az egy ígéretes programkezdemény volt. Van egy álmom, hogy Kostornaia jövőre elmegy Orserhez edzeni, és ott végre ki tud teljesedni. De persze a valóra válásának nem sok valószínűsége van. :-)
Az olasz GP-t jobban követtem és aww... Loena! Bárcsak lenne Hendrix-nek 3A-ja, hogy esélye legyen felvenni a versenyt az oroszokkal! Élmény volt őt nézni! Meg Satoko Miyaharát és - meglepő módon Shcherbakovát is. Annát ebben az idényben továbbra is sokkal jobban értékelem, mint korábban. Eddig - most erősen sarkítani fogok - ügyes kis robotnak tartottam gyenge ugrásokkal és haldokló hattyú arckifejezéssel, most viszont kezdem benne meglátni a nőt. Pedig semmi olyanban nem fejlődött, amire pontot adnak, az ugrásai sem lesznek jobbak, de hát pl. Medvedevának sem volt valami acélos a technikája, mégis mai napig visszanézem a programjait, csak mert jó látni, ahogy mozog. Khromykh ezen a versenyen elég halovány volt, láthatóan nem készült még fel arra, hogy mekkora nyomást tesz rá az orosz média és a hirtelen jött rajongók tömege.
Egyébként, mikor múltkor írtam, hogy Trusova fejlődött, akkor benne is a nőiesedést vélem felfedezni, nem is a komponensekben való fejlődést, bár a zene-időzítés, lehet, hogy az okosan összerakott programoknak köszönhetően -, de szerintem javult, és ez valamennyire látszik is az interpretation értékelésében. Az amerikai GP-n Sasha a sérülése miatt nem korcsolyázott jól, az ugrásain látszott, hogy fáj neki a leérkezés meg nagyon óvatos, a tesztkorcsolyán sokkal jobb volt. Ugyanakkor idén jött nekem az a felismerés, hogy ő a legkevésbé sablonos az orosz lányok között. Meglepően jól adja vissza az egészen eltérő stílusokat is, és bár nem szépen csinálja, de hihetően. Korábban sosem gondoltam rá úgy, mint jó előadó.
Bevallom, hogy én a japánok közül Mai Mihara korcsolyázását kedvelem a legkevésbé, pedig szimpatikus lány és szépen megcsinál mindent, de valahogyan nem tud elvarázsolni amit csinál. Mintha egy tornagyakorlat lenne zenére. A fiatal oroszoknál szoktam ezt érezni néha, de amúgy ez teljesen szubjektív. A Kihiráról szóló hírek továbbra is aggasztóak. Tényleg attól tartok, hogy nem lesz japán lány a GP döntőn, hiába Kaori Sakamoto jó formája és Wakaba Higuchi tripla axelja.
A fiúkat most nézem, a kanadai GP-t náluk egyáltalán nem pótoltam még. A Yuzururól szóló hírnek viszont nagyon megörültem, meg a 4A belengetésének is, aztán a sérüléséről szóló hírek lehűtötték a kedélyeimet. Egyelőre nem vagyok elragadtatva, de türelmes vagyok. :-)
Gyorsan átnéztem a műsorújságokat és egyelőre nem látok közvetítést, se Eurosport, se M4 sport (a hétvégén gyorskori van és más sportesemények az utóbbin). Nálam marad a kínai link, vagy másnap a Youtube vagy VK videók, mert az időeltolódás miatt nem hiszem, hogy nézem majd élőben.
Örülök, hogy írtál, most, hogy elkezdődött a GP szezon.
Egyetértek veled abban, hogy eddig nincs valami sok fantasztikus program. Az is igaz, hogy a csúcsformát majd a szezonnak a későbbi időszakára kell időzíteni, ezért most még a nagyobb hibák nem is meglepőek. Sokat változott a technikai szint is az egyénizőknél, minél több a nehéz elem, annál nagyobb a rizikó és a hibázás. Az előző olimpiai cikluban pl. Medvegyeva szinte mindig tisztán futott, de akkoriban még csak triplák voltak, most a 3A-val és négyfordulatosokkal nehezebb lenne mindig tökéletes programokat csinálni.
A fiúknál sok mindenkinél a négyfordulatosok háttérbe szorítanak szinte minden mást, és ez meglátszik a korcsolyázásokon, a koreográfiákon, a köztes elemeken is. Már Zhou-nak és Shomának is öt quados kűrjei vannak, Chennek hat, és jönnek fel a fiatalok is, pl. Kagiyama 4Lo-val, Shun Sato több quaddal, Semenenko az oroszok közül és még sokan mások. Kolyada szép korcsolyázó nagyon jó technikai alapokkal, de nem a legjobb versenyzőalkatok közé tartozik, és nem tudom, hogy ezen Mishin idén mit tud majd változtatni.
Yuzuról nem szoktunk sokat hallani a nyári show-k és az első versenye között, de nemrég nyilatkozott a japán médiának, amit itt meg is nézhetsz. Azt mondta, hogy célja a quad Axel, amit az utóbbi időben végig edzett, és további célja, hogy a programjait úgy korcsolyázza meg, ahogy az ő elképzeléseinek megfelel. Az új rövid programját vélhetően majd csak az NHK Trophy előtti edzés körül fogjuk megtudni. Már csak 2 hét van addig.
Rika Kihira miatt én is aggódom, nem is keveset. Amint a kanadai határok megnyíltak, elment Torontoba edzeni, ami már másfél éve a tervében volt. Tehát Lambiel csak egy kényszermegoldás volt neki. Sajnos ez alatt az idő alatt túledzette magát, a WTT-n sérülten is versenyzett (és nyáron sérülten is gálázott), és ez annyira visszavetette, hogy vissza is lépett az első GP versenyétől. Nem tudom milyen állapotban van, de erős a japán női mezőny, ezért ha nem sikerül meggyógyulnia, még az olimpiai keretbe is nehéz lesz bekerülnie, ami nagyon elszomorítana. Kaori idei programjai szerintem is gyengék, főleg a kűr. Nem is értem, hogy pont az olimpiai szezonra miért kellett ilyen programokat adni neki...Mana Kawabe szerintem is szuper, és nagyon drukkolok Wakabának is idén, aki az egyik legkedvencebb korcsolyázóm. Annak is örülök, hogy Mai Mihara hosszú betegsége után kezd újra önmagára találni.
Igen, egyetértek azzal is, hogy egy jól megválasztott program nagyon sokat ad egy korcsolyázóhoz, és fordítva, egy nagyon jó korcsolyázót is lehúzhat egy rossz koreo. Ezért is a lényeg megtalálni egy korcsolyázónak azt, ami illik hozzá, és az már félsiker. Azt sose tartottam jó ötletnek, ha a koreográfus a saját stílusát akarja a korcsolyázóra ráerőltetni, akkor is ha kevésbé illik hozzá.Mindehhez jön a programhoz és a versenyző alkatához illő, szépen megcsinált kosztüm, mert az is ugyanúgy hozzád, vagy elvesz az egészhez.
Shchcerbakova küzdését valóban érdekes volt nézni Budapesten - az biztos, hogy az egyik legkoncentráltabb és mentálisan legerősebb korcsolyázó, aki tényleg ki tudja hozni magából a maximumot, amire éppen képes. Ez eddig idén viszont elég kevés tőle, de az ő esetében is kíváncsi vagyok, mire lesz képes a következő hónapokban. Lehet, hogy több is van mögötte, mint a Tutberidze-átok, ő is Covidos volt tavaly, és ennek egy élsportolóra való hatása rosszabb lehet, mint azt gondolnánk, ki tudja... Kostornaiáról is elmondható ez, igaz, nála vannak más problémák is, otthagyta Tutberidzét, visszament, nőtt, beteg volt, váltogatja a programjait (ha igazak a hírek, a Skate Canadán 2 új programja lesz!), szóval ő nem egy olyan egyszerű eset.
Trusováról az a hír járja, hogy a lábcsontja törött, így versenyzett a múlt héten. Ez alátámasztaná, miért csak egyetlen quadot próbált meg a kűrjében, és nem ötöt vagy négyet...Meglátjuk vele is mi lesz, mert ha igaz, akkor nagyon rosszkor jön ez az egész. Egyébként én a fejlődést előadásban Plushenko alatt láttam nála, idén még úgy sem a kűrben, hogy a Skate Americán jóval könnyebb ugrásai voltak. Őt szerintem tényleg csak az ugrások érdeklik, más nem, és ezt nem is annyira szokta véka alá rejteni.
Szerintem Usacheva még így is jó pontokat kapott első felnőtt versenyén, de ennél több támogatást azért nem kap, mert nincsen olyan technikai előnye, mint a többieknek, és ő csak egy sokadrangú Tutberidze-tanítvány...
Valieván én is látom a fáradtság jeleit, sokat is nőtt az utóbbi időben. A szezon eleji Finlandián a tripla Axelek nem mentek, nagyon kíváncsi leszek, hogy a Skate Canadán és majd a Rostelecomon milyen formában lesz. Szerintem megnyerheti az olimpiát, de valami azt mondatja velem, hogy ő még talán annyi ideig sem bírná, mint pl. Zagitova 17 éves koráig.
A Tutberidze kosztümök nekem sem annyira tetszenek idén. Olga Ryabenko annyira felkapott kosztümkészítő lett, hogy az utóbbi időben szerintem kezd kifogyni az ötletekből, kár, hogy pont az olimpiai szezonra. Kostornaia úgy kosztümeit állítólag nem ő csinálta, majd meglátjuk holnap.
Hello Mindenki! Elindult a szezon lényegi része, gondoltam bekapcsolódom megint a diskurzusba. ^^
Mindenek előtt Goldenwingnek írom, hogy nagyon köszönöm a szuper írásokat! Számomra mindig óriási élmény olvasni a rendkívül szakszerű, egyben mégis könnyed értékeléseidet! (Tudom, ez olyan nyalizósan hangzik, de muszáj vagyok újból kifejezni. Színes kis ajándékok ezek számomra, ami feldob a sokszor irritáló stílusú angol nyelvű podcastek és koris youtube csatornák, meg a karót nyelt orosz sportoldalak böngészése között. :-))
Óriási várakozással tekintettem az olimpiai idényre. Arra számítottam, hogy szuper átgondolt programok, meghökkentően különleges és ötletes kosztümök és csúcsformájuk közelében járó sportolók lesznek majd minden versenyen. Hát... bevallom, eddig egyelőre nem érzem a katarzist.
Az eddigi versenyeken is - kóros, sosem szűnő időhiány miatt - csak az egyéni korisokat követtem. Nekem egyelőre a fiúk nagy csalódást jelentenek, kevés üde színfolttal (mint pl. Jason Brown rövid programja) és érthetetlen zeneválasztásokkal (mint pl. Nathan Chen mindkét idei programja). Kolyada tündöklésére számítottam, Nathan Chen művészi oldalának utóbbi időben látott fel-felvillanását szerettem volna többször látni, és Yuzuru Hanyutól - nos, tőle csak a szokásos elképesztő dolgokat vártam. (Utóbbi kapcsán legalább annyit szeretnék tudni, hogy él-e, fog-e még valaha korcsolyázni? Na jó, félig-meddig viccelek, de azért megnyugtató lenne hallani róla valami érdemit.) Szóval a fiúktól nem vagyok idén elragadtatva...
A lányok viszont nagyon odatették magukat idén is. A japánok egytől egyig nagyon tetszenek, egyedül Kihirát hiányolom, aggódom is érte (meg bevallom, elég csalódott voltam, mikor megtudtam, hogy a Titanic zenéjére fog idén korizni, de hát ízlések és pofonok...). Kaori Sakamoto programjai szörnyűek, de remek formában van, és kihozza belőlük a maximumot, respect. Hétvégén Satoko Miyahara megint egészen elkápráztatott, örülök, hogy javultak az ugrásai. Wakaba Higuchi idén nagyon ígéretes. Nekem Mana Kawabe tetszett a Japan Openen a legjobban, de a többiek is szuperek voltak. A Skate Americán tetszettek a koreai lányok is, és bár nekem a programjaik unalmasak, közel sem annyira untatnak, mint az amerikaiak. Szintén ezen a versenyen jegyeztem meg azt is, hogy a jól megválasztott program nem csak az én gumicicám, tényleg sokat hozzáad a korcsolyázóhoz - Kurakova jól bizonyította ezt.
Budapesten csak a női kűrt tudtam megnézni élőben, de nagy élmény volt. Lehet, hogy egyedül vagyok vele a világon, de nekem tetszik Anna Shcherbakova Mester és Margarita kűrje, bár az egészségéért nagyon aggódom. Utolérte őt is a Tutberidze lányok átka, vagyis két évig bírta a nagy hajtást, aztán összeomlik. Még nincs 18 éves, de már mindenféle nyavalyája van szegénynek, pedig most kezdene beérni. Én nem igazán kedvelem a stílusát, de élőben látni azt, ahogy küzd a jégen, számomra nagyon megható volt. Ugyanakkor mellette Khromykh frissnek és üdének hatott minden szempontból. Kostornaia egyáltalán nincs formában, számomra értékelhetetlen az idei teljesítménye, árnyéka egykori önmagának, de nagyon szurkolok neki, hogy össze tudja szedni magát. A 15 éves lányok Usacheva, Valieva hozzák a kötelezőt, bár én már Kamilán is fel-fel fedezem a fáradtság, túlhajszoltság jeleit. Egyáltalán nem tudom élvezni azt, ahogyan korcsolyázik. Idén Daria sem tetszik annyira, legalább a tavalyi rövid programját meghagyhatták volna. Mintha direkt nem akarná az edzői csapat, hogy előnybe kerüljön. Magam is meglepődtem, de eddig Sasha Trusova hozta az oroszok közül a katarzisélményhez közeli állapotot. Szerintem nagyon jól állnak neki az idei programjai, koreográfiái, és sokat fejlődött az előadásmódja. Látszik, hogy rengeteget dolgozik, mindent bele ad, hogy jobb és jobb legyen. Kár, hogy a Skate Americán sérült volt, jó lett volna látni, hogy milyen az, amikor odateszi magát, mint a tesztkorcsolyázáson. Egy valami viszont teljesen érthetetlen számomra idén: a Tutberidze csapat ruhái. Mik ezek az ócskaságok? :-/
Az Eurosport Playeren visszanézhető minden, de az fizetős. Szerintem élőben éjszaka nem közvetít az ES. Esélyesebbnek találom, hogy az európai GP versenyeket adják majd élőben, az olasz, a francia és orosz GP-ket.
Ez az új orosz VK honlap is adja és vissza is lehet nézni a férfiakat, párosokat. Nekem Chrome-mal működik. Linkek mára:
Igen, ezt én is látom, de ez nem a magyar ES programja. Ahogyan semelyik másik műsorközlő oldal nem írja a magyar ES-re. Az elmúlt években a skate america-ról soha nem volt éjszaka élő közvetítés. Arról nem beszélve, hogy ha a közmédiának van joga adni, akkor az ES nem adhatja Magyarországon. Kivéve, ha ez a szabály változott idén. Szóval szerintem ez egy fals infó, de legyen neked igazad!
Tetszett a verseny, jó volt élőben korcsolyát nézni egy év után, főleg hogy olimpiai szezonról van szó. A férfiaknál Matteo Rizzo kűrje nagyon tetszett, a nőknél pedig érdekes volt a küzdelem az 1. helyért és az utolsó pillanatig lehetett izgulni, ki nyer. Végül Khromykh megérdemelten nyert, és jó volt látni hogy egész korrektül pontoztak a bírók.
Volt valaki a versenyen közületek?
Érdekes volt a Finlandia is még 2 hete, színvonalas versennyel, ha valakit érdekel, írtam róla egy kicsit itt, a budapesti versenyről és az olimpiai tesztverseny Asian Open-ről itt, és kezdődik ma a Skate America is, ezért arról is írtam egy kis előzetest. Magyar idő szerint éjjel közepén lesznek a versenyek, ami nekem túl késő, ezért inkább másnap nézem meg felvételről, youtube-ról.