Köszi, akkor azzal számolok, hogy nem elég a lakás természetes szellőzése.
Ellenben a ló túlfelére sem akarok átesni, mert ha a kályha miatt jön-megy a levegő ha kell ha nem, akkor potyára van csinálva szigetelés, ablakcsere, meg minden.
A legjobb valóban a zárt égésterű készülék volna, de egyelőre ez volt kéznél és remélem idővel elfelejthetjük majd a kályházást.Pénzért nem vettem volna fát, de idén ingyen került egy csomó tűzre való, ezért vágtam bele.
A napelem folyamatban van, jövőre már a klímáé lesz a főszerep.
Már ha a gáz ára nem esik vissza egy normális szintre.
Nekem is jól zárnak az ablakaim, ezért ilyen van beépítve a kályhához közel, a külső falba, flexibilis csővel és egy külső, rozsdamentes szerelvénnyel. Szabályozható, elzárható. Fűtési szezonban a szükséges mértékig nyitva van. Az elhasznált levegő a fürdőszobai szellőzőn keresztül a padlástérbe távozik.
Levegő nélkül nem fog tartósan, tisztán működni. Veszélyes és mellette pénzkidobás, mert oxigén nélkül nincs tökéletes égés, fűteni sem fog folyamatos, friss levegő utánpótlás nélkül. Az égéshez oxigénre van szükség! Sőt, ezen túlmenően az emberi szervezetnek is! Az égés oxigént von el a környezetéből, a kályhával kell osztoznod rajta! De mindezt már az általános iskolában tanították!
A friss levegő utánpótlást mindenképpen folyamatosan biztosítani kell. Gyakori szellőztetéssel (óránként), vagy nyílászárón, fali szellőzőn keresztül folyamatosan. /Nekem fali szellőző van kiépítve./ A tűz is jelzi az oxigén hiányát, csak érteni kell a nyelvén.
Zárt rendszerű tüzelőberendezést kellett volna vásárolnod, amelyik külső levegőre köthető és ezáltal az égéshez biztosított a folyamatos oxigén ellátás.
Az elszívó ventilátort a kályhával együtt ne használd! Életveszélyes!!!
Mihamarabb szerezz be egy CO riasztót és egy füstjelzőt a saját biztonságod érdekében. Ne kockáztass!
Dalap TVMI fém univerzális légszelep Ø 80 mm (ventilatorom.hu) Nekem ilyen van külső levegő bevezetésre. Különféle méretekben kapható (200 mm-ig) és a keresztmetszet a fedlap forgatásával szabályozható, állítható. Ez szerintem meleg levegővel ugyanúgy működne, esztétikus is, de hőszigetelt csővel kellene átvezetni a közfalon. A forró por megtapadását a falon nem tudod elkerülni. Piszkolja a falat. Ez a rendszer velejárója. Csökkenthető a látvány, hogyha a levegő nem közvetlenül a fal síkjában áramlik ki.
Azért viselte meg, mert a forró levegő le volt fojtva a képen látható ráccsal. Nem tudott szabadon áramolni és a hő a falban maradt. A szabad áramlást lehetővé kell tenni sokkal nagyobb keresztmetszettel, valamilyen más dekorációval. Vannak erre kész megoldások is. Nézz szét a neten.
Én még sohasem használtam, tehát tapasztalatom nincs vele. Az viszont biztos, hogy a szűk füstjáratok sokkal előbb eltömődnek, mint a normál cső. Gyakran kell szétszedni, tisztítani.
Hogyha a hőleadó felületet akarod növelni, akkor a hosszabb, vagy nagyobb átmérőjű (nem vízszintes!) cső véleményem szerint jobb megoldás.
1. A kályhában kevésbé, viszont mérgező anyagokat juttat a levegőbe.
2. Igen, de lehetőleg keverve vmi keményfával, és inkább csak akkor tedd rá a fenyőt, ha már fel van fűtve. Lehet látszólag gyantamentes, de biztos van benne. A kályhának nem árt, de ha hideg kályhába csak azt raksz, lerakódhat a füstcsőben és a kéményben.
Ha vízteres a kályha, akkor egyik sem javasolt, mert a víztér fog kátrányosodni tőle.
Pár éve építettünk egy kandallót itthon, amihez lehetett kötni forrólevegő csövet is, amit meg is tettem a mögötte lévő szobába. Most festés előtt állok és kicsit tanácstalan vagyok, mert nyilvánvalóan nem ez lett volna a módja, mert a hő kicsit megviselte a falat. Mi lenne egy ilyen faláttörésnek a gyári megoldása?
Sziasztok! Rönkházhoz utólag épített külső kémény lesz. Belül a cserépkályhától a füstcső viszintesen a kéményig átmegy a falon. Van valakinek ilyen kivitelezésű füstcső átvezetése? Szeretném megérteni, hogy lesz a legbiztonságosabb a fűtés és ezt hogy kell kivitelezni. Van ehhez gyárilag kapható elem? Mint pl a SCHIEDEL IGNIS PROTECT a könnyűszerkezetes házathoz...(18-as rönkökből van a ház) Köszi
Pedig ez tényleg kátránynak tűnik, de úgy kerülhetett rá, ahogy Béla is írja. Én a leégetés helyett inkább kaparnám a nagyját, aztán a maradékot meg kell próbálni benzinnel, az elvileg oldja, persze azt nyilván nem beltérben.
Nem szerencsés megoldás a füstjáratot leszűkíteni, mert a korom ott, a vízszintes részen még tovább leszűkíti és emiatt gyakran kell tisztítani. Nekem éppen ez miatt van 120/150 bővítővel és 150 füstcsővel bekötve a kéménybe a kályhám. Elég évente egyszer, a szezon végén tisztítani a füstcsövet. A nagyobb felületnek a hőleadása is nagyobb.
Kell venni egy 120-s stucnit és azt beépíteni a kéménybe. A 110 helyére a legegyszerűbb.
Kívül nem lehet kátrány. Legfeljebb úgy, hogy valaki felkente. Azon kívül még bármi, oda nem való, nem hőálló festék lehet. Akár alvázvédő, vagy bármi más. Meg kellene próbálni leégetni, közben spaklival, drótkefével eltávolítani. Ahogy régen a mázolók csinálták. Jobb ötletem nincs.
Lőttem róla képet, nyúlós, ragadós anyag. Próbáltam meggyújtani egy kaparást, pár másodperc után lángolt visszafogottan. Esetleg ötlet ha kátrány akkor mivel oldható?
A kandallónál elvileg meg van adva a kiáramló füstgáz hőmérséklete. Azt ha bírja a füstcső, akkor jó kell legyen. A vékony és a vastagfalú füstcsövek között talán élettartamban van különbség (persze a vételáron felül), de egy vékonyfalú is sok évet ki tud bírni