Keresés

Részletes keresés

Zeffar Creative Commons License 2019.12.13 -2 2 140320

Először is, elnézést kérek mindenkitől az előző kirohanásom miatt, csak kicsit mérges lettem amiatt, hogy az itteni fórumozók többsége azt gondolta rólam, hogy én egy "direkt öngyilkosjelölt idióta" vagyok, aki abszolút nem ért a gombákhoz.

De én már az elején mondtam, hogy őszinte rajongója vagyok az összes gombának, viszont ugyanakkor érdekel a gasztronómia is, ezért én megfogadtam magamnak - ha van rá lehetőségem - meg akarok kóstolni minden gombát, amit más népek is fogyasztanak. Ebből a szempontból kissé különc is vagyok, ugyanis engem kifejezetten azok a dolgok érdekelnek, amiket az emberek többsége nagy ívben elkerül. Gombáknál két ilyen példa a keserűgombák (a skandináv régiók egyik nagykedvence) és a papsapkagombafélék (amit idehaza is szívesen fogyasztanak). Nem azért, mert volna is és van más alternatíva. Hanem mert engem kifejezetten érdekel annak a bizonyos gombának az állaga és az íze. (De pl. a begöngyöltszélű cölöpgombához már nem nyúlnék - ugyanis régebben azt is fogyasztották.)

Ha már bizarr és szokatlan dolgoknál tartunk, borzasztóan érdekel még az erdei szömörcsög boszorkánytojása. Magával a gombával már találkoztam gyerekként gombászás közben (először azt hittem valamilyen dög van a közelben, ugyanis már többszáz méterről is éreztem a szagát.) Viszont a szömörcsögök közül már kóstoltam a fátyolos hölgygombát (Phallus indusiatus) szárított formában (az íze a retekre emlékeztet kissé földes beütéssel).

Az én mottóm: "Az ínyencnek a tapasztalás a vesszőparipája."

Minden esetre a valaha is összeakadok vele (vagy bármilyen más változattal) követem a min. 3x-os forrázást (jó szellőztetésnél persze) aztán az alapos szárítást. Ha még ezek után is marad benne méreganyag (ugyanis tájanként változhat a mennyiség) még azt is bevállalom. Ha pedig túlélem, akkor elmondhatom, hogy "egy tapasztalással több van a listámon". :)

 

Ennyit akartam csak a végére. Mégegyszer elnézést mindenkitől és további jó gombászást kívánok mindenkinek. :)

gyromitra Creative Commons License 2019.12.12 0 4 140319

Eddig csak read-only üzemmódban jártam ide, de a lebeszélő akadékoskodás, a kérdésekkel nem találkozó válaszok mellé, gondoltam, jól jön némi konkrét tapasztalaton alapuló elterelés is. A többiek simán írhatták volna azt, hogy ne edd meg, mérgező. Illetve a sátántinórus történetet hamarabb is bedobhatta volna valaki; a kivétel erősíti a szabályt iskolapéldája az a történet.

Nincs abban semmi felbujtás, ha leírom, én mit tapasztaltam. Ugyanis nem mondom, hogy állj neki keresni, nem mondom, hogy kockázatmentes gomba, két pofára lehet enni. Vörösbarna papsapkagombát ettem, rántottaként. Forrázva nem lett, csak készre párolva. Magyarországon gyűjtöttem egy tölgyesben. Engem minden tekintetben a kucsmagombá(k)ra emlékeztetett (íz, illat, állag, textúra). Emiatt és az ellentmondásos megítélése miatt egyáltalán nem ajánlom másnak és neked sem, hogy egyen belőle. Miért kockáztatna az ember, ha ott van helyette a sokkal elérhetőbb és - általánosságban - teljesen veszélytelen kucsmagomba. Annyit még hozzátennék, hogy nem teljesen ugyanolyan, nyilván. De gasztronómiai szempontból szignifikáns különbséget én nem véltem felfedezni. Ha van is, az inkább a kucsmagombák javára. Bizton merem állítani, hogy egyéb módon elkészítve is ezt mondanám. Tehát nem éreztem olyasmit, hogy húúú, ez nem fehér, hanem barna csiperke. Vagy nem öreg, hanem fiatal géva. Estébé.

Végeredményben - tapasztalati úton - én is azt mondom, ne fogyaszd, nem maradsz le semmiről, ha nem hajtasz be ebbe a mellék-zsák-utcába. A vörösborok közül az egyik kedvencem az Othelloból készült. Ha értelmes mennyiségben fogyasztja az ember, nem lesz attól az égvilágon semmi baja sem. Viszont ha nem fogyasztja, mondván, hogy a belőle készült bor viszonylag magas metil-alkohol tartalommal rendelkezhet, semmi mással sem pótolható ízvilágú borról marad le (nem mindenki szereti, nyilván). Na, ilyen a kérdéses gombánál szerintem nincsen. De ha annyira meg akarod kóstolni, kösd egybe egy utazással egy olyan tájékra, ahol gyűjtik, árusítják, fogyasztják, és kóstold meg ott (utasbiztosítást azért kössél). 1 alkalommal, 2 tányérral fogyasztottam belőle, semmilyen negatív hatása nem volt. De ahogy a szakirodalmak írják: a környezettől, éghajlattól függően meglehetősen változó lehet a méreganyagok koncentrációja a gombáknál, tehát orosz rulett, valóban. Ha esetleg ezt nem olvastad volna még el, érdemes, igaz, nem a vörösbarnáról szól: https://hu.wikipedia.org/wiki/Red%C5%91s_papsapkagomba

A fenti linken található szövegből fontosnak tartom kiemelni, hogy a méreganyaga nemcsak megf0sat, aztán megy minden tovább, bele is lehet halni.

Előzmény: Zefirro (140298)
barkócza Creative Commons License 2019.12.12 0 3 140318

Okulásul olvasd el ezt:

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=101212641&t=9019811

 

Nem nem vagy bűnös, egyszerűen csak okoskodsz. Mi lennénk bűnösök, ha segítenénk neked megmérgezni magad.

Előzmény: Zefirro (140314)
illetlenke Creative Commons License 2019.12.12 -1 1 140317

Súlyos szövegértési problémáid vannak, így nem kell fórumoznod.

Ezen a fórumon!

Előzmény: Zefirro (140314)
Podaxis Creative Commons License 2019.12.12 0 5 140316

" a legtöbb gombát képes vagyok egyből felismerni"

 

Na például én nem....és szerintem topiktársaim sem. Rossz helyen érdeklődsz. Ajánlom a magabiztos, nem dilettáns tagokkal bíró külföldi fórumokat.

 

 

Előzmény: Zefirro (140298)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 -6 0 140314

Oké, felfogtam és én úgy értelmeztem: az itteni illetők ódzkodnak bármilyen hasznos tanácsot adni, inkább úgy vannak vele, hogy "ezt nem szabad és ez veszélyes, meg hasonló" - továbbá, "te hülye vagy, te egy idióta balfasz vagy, ne is próbáld meg amit akarsz, úgyis megdöglesz - stb".

 

Okés, felfogtam. Ez a "magyar mentalitás". Az ember segítséget kér, és máris háborús bűnös lesz.

Előzmény: illetlenke (140313)
illetlenke Creative Commons License 2019.12.12 -2 0 140313

Nézd! Hirtelen kifakadt belőlük az aggódás!

Egy biztos, senki sem fog tanácsokat adni a témában.

Kérlek fejezd be a témát!

Előzmény: Zefirro (140311)
barkócza Creative Commons License 2019.12.12 0 2 140312


Egyszerű. Kérdezni nem bűncselekmény. Biztatni valakit, hogy egyen mérges gombát annál is több.

Előzmény: Zefirro (140311)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 -4 0 140311

barkócza: Isten ments, hogy megpróbáld.

 

 

gombászok: Nem tudtam, hogy a gombász társadalomban is léteznek exhibicionista öngyilkos jelöltek!

 

öreg_néne_b: Értjük mi, hogy te azt várod, hogy "kavard meg háromszor jobbra és egyszer vissza és akkor jó lesz", de felelős ember ilyent nem fog írni neked.

 

Ezt most komoly? Az ember föltesz itt egy normális, értelmes kérdést és tényleg ilyen jellegű válaszokat kap az egyik legnépszerűbb, magyar gombászós fórumon?

 

Tényleg úgy kezelnek engem, mint egy dilettáns, 2 éves taknyos kölyköt?

 

Ez most tényleg komoly?

 

Had idézzek egy angol nyelvű weboldalból a sok okoskodónak:

https://foragerchef.com/on-cooking-false-morels-gyromitra/

 

(Magyar nyelvű fordításban)

Hogyan lehet elkészíteni a redős papsapkagombát?

Te embereket fogsz megölni!! Miért árulnád el az embereknek, hogyan kell elkészíteni a redős papsapkagombát?

A válasz visszavezet minket arra a pontra, ami elsősorban minket érdekel (azaz a redős papsapkagomba megfelelő elkészítési módjára). Sok olyan ember van, akik továbbra is papsapkagombát fognak fogyasztani, függetlenül attól, hogy neked, nekem vagy más gombavadászoknak kellene-e vagy sem. Hiányzik azonban a témával kapcsolatos megfelelő információ, ezért szerettem volna elkészíteni egy sablont, amely tartalmazza az óvintézkedéseket és egyértelmű útmutatásokat, amelyekre az emberek hivatkozhatnak (a papsapkagomba fogyasztásával kapcsolatban).

 

A továbbiakban az illető arról mesél,hogy forrástól számított 20 perc mulva jó a gomba - természetesen közben a megfelelő szellőztetést biztosítva, nehogy a felszabaduló hidrazin vegyület kártékony hatással legyen az egészségünkre. A magyar kolléga pl. 3x-os forrázást javasolt, holott a finn szakirodalom csupán 1x-es vagy 2x-es forrázást javasol. (IGEN, UTÁNA OLVASTAM!)

 

Kérdés: Mi köze van bárkinek ahhoz, hogy egy adott egyén mit akar? Miért van az, hogy ha egy - a magyar ember számára szokatlan - kérdéssel hozakodik elő valaki, az máris ostoba, agyatlan, háborús bűnös stb.?

 

Most komolyan, tényleg szükség volt ennek az egésznek a kifejtésére, tényleg ennyire értetlen a magyar emberek többsége?

 

Én csak annyit szeretnék kérni a jelenlévő magyar emberektől:

PLS ne alázzatok meg és ne kezeljetek engem úgy, mint egy dilettáns, 4 éves tudatlan kics pöcst.

 

Legyetek szívesek az általam feltett kérdéshez viszonyított megfelelő és informális választ adni - a mások egyéni véleményére és megjegyzéséré (pl. "ne csináld, nem értesz ehhöz stb.) nem vagyok kíváncsi. Ha tényleg nem tud az itt jelenlévők közül senki sem érdemi válasszal kisegíteni engem, akkor inkább senki ne küldjön nekem választ, és inkább ignorálják a papsapkagombával kapcsolatos kérdésemet a továbbiakban.

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140310

"Savanyú talajú kéttűs fenyőerdőben"
Én nem ismerek ilyent Szigetszentmiklós környékén.

Előzmény: barkócza (140306)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.12 0 4 140309

Értjük mi, hogy te azt várod, hogy "kavard meg háromszor jobbra és egyszer vissza és akkor jó lesz", de felelős ember ilyent nem fog írni neked.

Előzmény: Zefirro (140305)
gombászok Creative Commons License 2019.12.12 0 1 140308

Nem tudtam, hogy a gombász társadalomban is léteznek exhibicionista öngyilkos jelöltek!

Nagy az Isten állatkertje.

barkócza Creative Commons License 2019.12.12 0 1 140307

Isten ments, hogy megpróbáld. Féljél csak a halálosan mérgező gombáktól. 

 

Erről egy egyetemi csoporttársam jut eszembe. Akkor indult a rögbi Magyarországon, és ő lelkesen játszott is. Mindig magyarázta, hogy sokkal kevésbé veszélyes, mint a foci, mert lehet ugyan bunyózni, de szabályozott módon. Addig, amíg egyszer ki nem törték a nyakát. Szerencsére egy gallérral megúszta, de azóta közelébe se ment a rögbipályának.

Előzmény: Zefirro (140303)
barkócza Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140306

Az Alföldre telepített fenyvesekben ott van.

Előzmény: öreg_néne_b (140304)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140305

"Redős papsapkát nem fogsz Szigetszentmiklós környékén találni."

 

Köszönöm, ezzel én is tisztában vagyok. Gyanítom hogy a "tisztelt válaszoló" nem vette még a fáradtságot sem arra hogy pontosan értelmezze azt, ami a kérdésem tárgyát képezi (ez pedig igazán sajnálatos - de ez csupán az egyéni lustaság eredménye). Nagy vázlatokban:

 

- Azok a népek, akik fogyasztják a papsapkagombát (finnek, magyarok) , azok az adott fajtát milyen módon készítik el, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen

 

- Mi az a megfelelő elkészítési mód, amely által a papsapkagomba emberi fogyasztásra alkalmassá tehető (a népi hagyományok és tapasztalat szerint)

 

- Milyen a megfelelően elő- és elkészített papsapkagombának az íze, illata és állaga

 

Nem, nem kucsmagomba, nem is fülőke és nem is bármilyen más gomba, hanem csakis és kizárólag direkt a papsapkagomba emberi étkezési célból történő felhasználása - továbbá az íz, állag stb. - ami engem érdekel. (De ez is csupán azért, mert egyes kultúrában élő emberek erre esküsznek - és köszönik szépen, ők jól vannak, és még nem haltak meg.)

 

Előzmény: öreg_néne_b (140304)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140304

Redős papsapkát nem fogsz Szigetszentmiklós környékén találni.

Előzmény: Zefirro (140303)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140303

De amúgy visszatérve a fő témára; mi a helyzet a papsapkagombával?

Előzmény: Zefirro (140302)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140302

Még nem próbáltam a téli fülőkét sajnos, de megfogadtam, hogy idén lecsapok rá. Szigetszentmiklóson élek jelenleg, a környékünkön pedig nem nagyon van olyan terület, ami gombászásra alkalmas.

 

Vágom hogy olyan a gomba, mint a hal: Azaz qva nyálkás és halszagú, ezért a profik alapból azzal kezdik, hogy átmosás után liszttel beszórják, majd újra átmossák.

 

Őszintén szólva én imádom a halas, és halízű (pl. gyapjas tintagomba) ételeket, de én a nyálkás, kocsonyás ételektől sem riadok vissza.

 

A "nyálkás ételekre" egyik kitűnő példa nálam az egyik személyes kedvencem - a japán erjesztett szójabab - a natto: https://previews.123rf.com/images/wnaoki/wnaoki1801/wnaoki180100046/93808738-natto-japanese-fermented-soybeans.jpg

Előzmény: vizus (140301)
vizus Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140301

A téli fülőke már megvolt? Nem tiltott, de elég bizarr.

Előzmény: Zefirro (140300)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140300

Köszönöm, de engem direktbe érdekel a papsapkagomba. Sajnos én az a fajta embertípus vagyok, aki számára a "tiltott gyümölcs mindig a legédesebb". Azaz, ha egy adott étel minél "szokatlanabb", "bizarrabb", na és persze minél veszélyesebb (ha nem megfelelő módon készítik el), akkor az engem annál jobban érdekel. Persze a "szokatlan" és bizarr" okvetlenül kell hogy kapcsolódjon valamelyik kultúrához - a papsapkagomba esetében ilyen a Duna-Tisza közi népek, vm. a finnek.

Nem véletlen mondtam hogy igazi gasztro-fan vagyok. 😀

Előzmény: öreg_néne_b (140299)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.12 0 1 140299

A redős papsapkagomba országunkban nem gyakori, helyette a vörösbarnát találjuk gyakran. Többeket ismerek, akik ettek homoki papsapkagombát családi hagyományból (azaz náluk szokás volt a fogyasztása, ebbe nőtt bele).

 

De több száz jóízű, fogyasztásra ajánlott, biztonságos faj van, inkább ezekkel foglalkozz...

Előzmény: Zefirro (140298)
Zefirro Creative Commons License 2019.12.12 0 0 140298

Üdv mindenkinek! Egy furcsa és szokatlan kérdéssel fordulnék a tisztelt fórumozókhoz.

 

Van itt olyan jelenlévő (vagy esetleg az itt jelenlévőnek olyan ismerőse), aki próbálta már a redős papsapkagombát, vagy ha nem is feltétlenül azt, hanem bármilyen más fajta papsapkagombát leszedni étkezési célból?

 

Én gyerekkorom óta őszinte rajongója vagyok szinte az összes vadontermő gombának. A többségüket elsősorban a szépségük miatt szeretem - pl.: sátántinóru, rózsaszínű nedűgomba, tintahalgomba, óriás bocskorosgomba vagy az új-zélandi Entoloma hochstetteri (amit én "égkék döggombának" neveztem el), de alapvetően minden olyan gombának, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. (Ebbe beletartoznak a zuzmók is, pl. az indiai Parmotrema perlatum, amit előszeretettel használnak fűszerként az indiai régióban.) Gyerekkoromban sokat gombásztam a családdal, de kamasz koromra a városba költöztünk, ilymódon el lettem vágva a természettől egy jó időre, de a gombák iránt érzett rajongásom megmaradt. Bár jómagam az elmúlt 29 évem alatt alig egynéhányszor jutottam olyan helyzetbe, hogy el tudjak menni gombászni, a legtöbb gombát képes vagyok egyből felismerni (többek között a halálosan mérgező példányokat, ugyanis töménytelen szakirodalmon rágtam át magam), azaz a legtöbb dilettánssal szemben én meg tudom különböztetni a mezei csiperkét a gyilkos galócától, de még a piruló galócát is a párducgalócától - ez persze nem azt jelenti, hogy ha esetleg a Jóisten is adná, és újra el tudnék menni gombászni a lakóhelyemtől jóval távolabb eső vidékre, ne vinném el az esetleges zsákmányt hivatalos szakértőhöz.


Amúgy hatalmas gasztro-fan és igazi ínyenc is vagyok. Azaz érdekel minden ami ételekkel kapcsolatos - a létező legmélyebb részletekig; ami az ételek ízét, illatát és állagát illetik. Szeretném megismerni minél több fajta étel és élelmiszer ízét. Ebben pedig kiemelt helyet foglalnak el a gombák.

Olyan szinten "gomba/gasztro-rajongó" vagyok, hogy már alapból összefut a nyál a számban, ha meglátok egy jól megtermett nagy őzlábat, egy óriáspöfeteget vagy bármilyen más, étkezésre alkalmas, különösen jóízű gombát.


Ismerem pl. a legfinomabb gombák ízét: csiperke, laska, őzláb, vargánya, pöfeteg, róka, kucsma, trombita, nyári és fehér szarvasgomba ízét, de még életemben nem próbáltam a redős papsapkagombát (de nem is találkoztam még soha élőben vele).
Én kockázatvállaló egyén vagyok, nem félek a halálos veszélytől (ugyanúgy szívesen megkóstolnám a japán gömbhalat - a fugut - és ugyanúgy bevállalnám a papsapkagombát is), számomra csupán az ízek, és az étel élvezete számít elsősorban (amúgy hülye sem vagyok, és csupán a megfelelően előkészített, mérgektől megszabadított ételhez nyúlnék hozzá).

 

Itt van egyik honfitársunk, aki kinn él Finnországban és neki már volt tapasztalata a redős papsapkával: http://finnorszag-unkari.hu/index.php/home/receptek/103-gombaink-meidan-sienia

 

Engem csak az érdekelne, hogy milyen lehet a gomba íze, állaga és valóban mi az a biztonságos elkészítési mód, ami után a kockázati tényező várhatóan minimálisra csökken?

 

Ugyanúgy érdekel ilyen téren a homoki papsapkagomba amit tudomásom szerint a Duna-Tisza közén szednek és fogyasztanak az ott élő népek előszeretettel (azaz megfelelő előkészítés, illat, íz és állag).

 

Aki esetleg tudna segíteni, annak előre is őszinte hálám! :)

vizus Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140297

Nahát! Eddig még nem nyitottam szét a borítókat. Pedig a rajzok kikandikálnak alóla. Igen, épp ezeket  hiányoltam. Valóban lehetnének részletesebbek, ötven oladlból gondolom meg lehetne úszni, csak ugye abból, hogy mellé határozol egy Rubust, nagy baj nem lehet - minek vannak majd hetvenen - míg ha valaki a kerti őzlábat keveri a nagy őzlábbal.... A rajzok egyébként a növényhatározóban is épp csak bevezeő jellegűek az alaktanba.   Egyébként benne van, hogy a lilatönkű pereszke termési ideje a tél közepéig is kitolódhat.

Előzmény: homerx (140296)
homerx Creative Commons License 2019.12.11 0 1 140296

a belso boriton talalhatok olyan magyarazatok grafikakkal, hogy pl. mi az a tonkhoz noves, lekanyarodas, kupos kalap, bocskor,... ha ennel tobbet kivansz, akkor azt tobb konyvbol, es nehany tizezerbol fogod meguszni. az en velemenyem szerint jelenleg ez az a konyv, ami a kezelheto kategoria. sokkal tobb infot ad egy laikusnak, mint a sarga konyv. raadasul erthetoen irja le, linkeket kapsz a hasonlo fajokra oldalszam szerint, szoval konnyen keresheto. mindenesetre ne ez alapjan kostoljon meg a baratod barmit is, az ugye tiszta sor.

Előzmény: vizus (140295)
vizus Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140295

Sajnos ha nincsenek a könyvben alaktani magyarázó rajzok, mint pl. a Sóó - Kárpáti Növényhatározóban, akkor az erre vonatkozó szövegeket csak a szakemberek fogják érteni. Ma a szandai réten még volt egy csomó lilatönkű pereszke. Némelyik egész jó megtartású. Kár, hogy nem szeretjük az ízét. Idősebb kollégák emlékeznek december közepe táji előfordulására?

 

Előzmény: gombaszaglász (140292)
j007 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140294

j007 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140293

Vagy esetleg egy oldalt valaki fel tudna tölteni, hogy megnézzem, hogy milyen rendszer szerint megy benne a jellemzés?

Előzmény: Bencuc (140290)
gombaszaglász Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140292

A fajleírásnál a lényeges bélyegek félkövér betűkkel vannak szedve

Előzmény: Bencuc (140290)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140291

Ez egy jó megoldás az őzlábgombához is, én azt szoktam így panírozva fagyasztva eltenni.

Előzmény: vizus (140280)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.11 0 0 140290

Akinek megvan a Locsmándi: Erdők mezők gombái, azokat kérdezném, hogy mennyire igaz rá a könyvbemutatóban szereplő jellemző:

 

-- "A gombákat ...a lényeges bélyegeket kiemelve ... mutatjuk be."

 

Tényleg össze vannak így benne foglalva a dolgok minden gombánál? Egy barátomnak vennék könyvet, ha tényleg így van, neki pont jó lesz.

 

Vagy esetleg egy oldalt valaki fel tudna tölteni, hogy megnézzem, hogy milyen rendszer szerint megy benne a jellemzés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!