Keresés

Részletes keresés

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155266

Úgy látom, jelentősen zsugorodott a tészta. Keletlenség és a relatíve alacsony víz tartalom is okozhatja -> elasztikusság. Amikor kinyújtják, ujjbeggyel meg szokták nyomkodni végig, ezáltal úgymond feszültségmentesíteni lehet magát a tészta tömeget. Én alsó hangon, a szokásos 60 helyett 65, de inkább 70 % vizet használnék. De akár többet is, mintha ciabatta tésztát (80+ %) készítenék. A kelesztést úgy csinálnám, hogy direkten, de lassan. Jelenleg (18 fokos előtérben) a pizzákat 20 h-ig kelesztem egyben, utána még 4 h-t 22 fokon, bucizva. 1000 g lisztenként 0.8 g budafoki (700 g víz, 30 g só). Kézi dagasztás 20 percenként 5-10 percig, párszor. Tény, fárasztó. Sima sütőben próbálkozhatsz kordierit kővel vagy pl. 30x40x2 cm-es samott lappal. A tészta várható teteje és a fűtőszál között kb. 10 centi legyen (gázossal sok mindent nem lehet kezdeni sajnos, 250 fok az már nagyon a vége). Úgy legyen bekapcsolva a sütő, hogy minél magasabb hőfokot csináljon és eközben a felső fűtőszál minél nagyobb része üzemeljen (grill fokozat tipikusan). Azért jó, ha követ használsz, mert fél órás előmelegítést követően annyi hőt vissza tud adni, hogy alulról is sokkal jobban tud sülni a tészta -> kevesebb idő alatt elkészül (lemez tepsivel is). Megjegyezném, hogy ha az eszközpark meg is engedné, 350 fok fölé akkor sem célszerű menni. Vagy inkább úgy mondanám, 350 fokon célszerű megkeresni azt az időpontot, pozíciót és minden egyéb paraméter együttállását, amiből valami jó sül ki. Na, majd próbálok valamit alkotni én is, engedelmeddel a kompozíciót felhasználom hozzá. :)

Előzmény: cc (155261)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155265

én is mentem itt-ott, egy gyors összegzés az elmúlt napokról:

 

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155264

csak úgy az íze kedvéért

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155263

valami nyárfás?

szépek így együtt

Előzmény: heyderia (155257)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155262

Na, ugyanezt tapasztalom én is a két évet összehasonlítva. A fagytól nem kell félteni őket (főleg ha a talaj fűt). Inkább a hőlégfúvótól.

Előzmény: Bencuc (155259)
cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155261

20 perc 250 fok, szerintem nincs olyan méreganyag a pkg-ban, ami ennyi idő alatt nem megy ki. az első focaccia volt, már látom, hogy mi mindenen kell majd változtatnom.

Előzmény: morel_whisperer (155258)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155260

idén tökéletes szezonja van látszólag. grat!

Előzmény: heyderia (155257)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155259

Ma elmentem arra a helyre ahol rendre minden évben először találok kucsmagombát: egy 40cm törzsátmérőjű galagonya környezete. Mint mindig, idén is bejött. Tavaly ez a pillanat márc. 29-en volt, hogy indulgatni kezdett, tehát kb. 2 hetet számított idén a februári tavasz. Mondjuk nagyon nem örülök neki, mert pont most hogy előjöttek jön jövő hétre a fagy. méretben is még elenyészőek, ujjbegynyi nagyságúak, ez a tavalyi mérettől még messze van.

 

most:

 

 

Tavaly:

 

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155258

Focaccia? Az ötlet nem rossz, viszont én előkezelést adnék a gombának, hogy minimális idő alatt meg lehessen sütni az egészet. Esetleg megkenni olajjal a hagymát, hogy ne égjen meg.

Előzmény: cc (155256)
heyderia Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155257

Tegnap nem sikerült hozzászólnom, elég rég jártam erre. Idén négyszer voltam (vittek) gombászni mindössze, most fiksz helyen jártunk, ahol rengeteg hegyes kucsma volt.

cc Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155256

metamorfózis

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155255

Csak Cher rá ne üljön... :)

Előzmény: homerx (155254)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155254

csak, ahogy a vicc is mondja:

- stone fire?

- no, sky.

Előzmény: homerx (155253)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155253

stone morchella. specialis, csak felenk no. :)

Előzmény: morel_whisperer (155251)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155252

indulamandula, és ha jól láttam, felétek 5 mm csapadék is volt tegnap, csak hogy meglökje az amúgy is remek indulást :)

Előzmény: homerx (155250)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155251

Mi az utolsó? Őszibarack mag? :)

Előzmény: homerx (155250)
homerx Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155250

morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155249

Ezt inkább a fattyúnál látom élesen váltakozónak.

Előzmény: Tharkus (155247)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155248

Tavaly január-februárban sokkal több eső leesett. Most kb. átlagosnak néztem. És tavaly dömping volt. Viszont ilyen feltételek mellett muzsikáltak már sokkal jobban is.

Előzmény: Bencuc (155246)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.17 0 0 155247

a cskg-nál nem jellemző ez, hogy egyik évben tömeges, máskor hallgatag? (még hasonló körülmények között is)

 

a mai hajszárító szél az erős napsütéssel viszont nem valami jó hír azok után, hogy a tegnapi eső gondosan kihagyta a környékünket

Előzmény: morel_whisperer (155245)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.17 -2 0 155246

Lehet télen ez a sok víz már a kucsmagombáknak is sok volt. 

Előzmény: morel_whisperer (155241)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.16 0 0 155245

Máshogy mondom: kb. 5-25 %-on ketyegnek a helyek. Átlag 10 %-on. De van, ahol semmi sincs... Ha csak a dátumot nézem, úgy is kevés. Ha figyelembe veszem, hogy mi, hol tart a természetben már, akkor pedig siralmas. Pl. jönnek elő a fattyúk is. Bennük bízom, bár tavaly nagyot mentek ők is, így valószínűbbnek tartom, hogy idén pihenni fognak. Jövő hétvégén talán lesz már hkg is, ha akar.

Cskg: 722 g / 134 db, fkg: 7 g / 3 db.

 

Előzmény: öreg_néne_b (155243)
Gemeiner Riesenschirmling Creative Commons License 2024.03.16 0 0 155244
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.16 0 0 155243

Március közepén szedtél egy kilót. Én ezt nem látom rossz előjelnek...

Előzmény: morel_whisperer (155241)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.16 0 0 155242

nem tudom, hogy mire gondolt a költő..

Előzmény: Bencuc (155240)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.15 0 0 155241

Meglehetősen gyatra szezon lesz ez nekem. Tudtam én tavaly, hogy élni kell a lehetőséggel... 993 g, 127 db

Bencuc Creative Commons License 2024.03.15 -3 0 155240

a fokozottan védet területen korábban jön elő, mi?

Előzmény: Tharkus (155239)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.15 0 1 155239

itt idén három héttel előbb rajtolt a pusztai, mint tavaly, és lendületesebben. a pilis pedig nem egy korai hely országosan. én is szedtem tavaly is későn, de ettől még nem akkor indult a hulláma. de nekem tényleg mindegy, hogy kimész-e pusztait keresni és elhiszem, hogy extra hideg helyen laksz :) (a "még északabbra van" részen akadt meg a szemem. még ha azt mondtad volna, hogy északias fekvésben, akkor inkább számítana)

Előzmény: Bencuc (155238)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.15 -1 0 155238

Most utána néztem tavaly április 19-én küldte valaki a képet a pusztai kucsmagombáról. A kései helyről. Tehát ilyen különbségek vannak. 

Előzmény: Tharkus (155235)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.15 -1 0 155237

Mondjuk ez nekem sem lenne evidens hogy Pest környéke aránylag korainak számít, de mégis. Mikroklíma. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!