Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Úgy látom, jelentősen zsugorodott a tészta. Keletlenség és a relatíve alacsony víz tartalom is okozhatja -> elasztikusság. Amikor kinyújtják, ujjbeggyel meg szokták nyomkodni végig, ezáltal úgymond feszültségmentesíteni lehet magát a tészta tömeget. Én alsó hangon, a szokásos 60 helyett 65, de inkább 70 % vizet használnék. De akár többet is, mintha ciabatta tésztát (80+ %) készítenék. A kelesztést úgy csinálnám, hogy direkten, de lassan. Jelenleg (18 fokos előtérben) a pizzákat 20 h-ig kelesztem egyben, utána még 4 h-t 22 fokon, bucizva. 1000 g lisztenként 0.8 g budafoki (700 g víz, 30 g só). Kézi dagasztás 20 percenként 5-10 percig, párszor. Tény, fárasztó. Sima sütőben próbálkozhatsz kordierit kővel vagy pl. 30x40x2 cm-es samott lappal. A tészta várható teteje és a fűtőszál között kb. 10 centi legyen (gázossal sok mindent nem lehet kezdeni sajnos, 250 fok az már nagyon a vége). Úgy legyen bekapcsolva a sütő, hogy minél magasabb hőfokot csináljon és eközben a felső fűtőszál minél nagyobb része üzemeljen (grill fokozat tipikusan). Azért jó, ha követ használsz, mert fél órás előmelegítést követően annyi hőt vissza tud adni, hogy alulról is sokkal jobban tud sülni a tészta -> kevesebb idő alatt elkészül (lemez tepsivel is). Megjegyezném, hogy ha az eszközpark meg is engedné, 350 fok fölé akkor sem célszerű menni. Vagy inkább úgy mondanám, 350 fokon célszerű megkeresni azt az időpontot, pozíciót és minden egyéb paraméter együttállását, amiből valami jó sül ki. Na, majd próbálok valamit alkotni én is, engedelmeddel a kompozíciót felhasználom hozzá. :)
20 perc 250 fok, szerintem nincs olyan méreganyag a pkg-ban, ami ennyi idő alatt nem megy ki. az első focaccia volt, már látom, hogy mi mindenen kell majd változtatnom.
Ma elmentem arra a helyre ahol rendre minden évben először találok kucsmagombát: egy 40cm törzsátmérőjű galagonya környezete. Mint mindig, idén is bejött. Tavaly ez a pillanat márc. 29-en volt, hogy indulgatni kezdett, tehát kb. 2 hetet számított idén a februári tavasz. Mondjuk nagyon nem örülök neki, mert pont most hogy előjöttek jön jövő hétre a fagy. méretben is még elenyészőek, ujjbegynyi nagyságúak, ez a tavalyi mérettől még messze van.
Focaccia? Az ötlet nem rossz, viszont én előkezelést adnék a gombának, hogy minimális idő alatt meg lehessen sütni az egészet. Esetleg megkenni olajjal a hagymát, hogy ne égjen meg.
Tegnap nem sikerült hozzászólnom, elég rég jártam erre. Idén négyszer voltam (vittek) gombászni mindössze, most fiksz helyen jártunk, ahol rengeteg hegyes kucsma volt.
Tavaly január-februárban sokkal több eső leesett. Most kb. átlagosnak néztem. És tavaly dömping volt. Viszont ilyen feltételek mellett muzsikáltak már sokkal jobban is.
Máshogy mondom: kb. 5-25 %-on ketyegnek a helyek. Átlag 10 %-on. De van, ahol semmi sincs... Ha csak a dátumot nézem, úgy is kevés. Ha figyelembe veszem, hogy mi, hol tart a természetben már, akkor pedig siralmas. Pl. jönnek elő a fattyúk is. Bennük bízom, bár tavaly nagyot mentek ők is, így valószínűbbnek tartom, hogy idén pihenni fognak. Jövő hétvégén talán lesz már hkg is, ha akar.
itt idén három héttel előbb rajtolt a pusztai, mint tavaly, és lendületesebben. a pilis pedig nem egy korai hely országosan. én is szedtem tavaly is későn, de ettől még nem akkor indult a hulláma. de nekem tényleg mindegy, hogy kimész-e pusztait keresni és elhiszem, hogy extra hideg helyen laksz :) (a "még északabbra van" részen akadt meg a szemem. még ha azt mondtad volna, hogy északias fekvésben, akkor inkább számítana)