Keresés

Részletes keresés

Senor Creative Commons License 2000.07.31 0 0 369
Bocs a megszolitast elrontottam!

Tehat: Kedves pfiszty!

Előzmény: Senor (368)
Senor Creative Commons License 2000.07.31 0 0 368
Kedves kherion!

Udvozollek a munka frontjan :-)).

"1. De akkor hogyan éri majd meg a vállakozóknak átvenni a "boltot", miből fog nyereséget elérni, a para elvileg magán esetben megszűnik, tehát erre nem számíthat, és ha a normativa épphogy fedezi az ellátás költségeit, akkor honnan lesz bevétele?"

Tobb variacio lehetseges:
1. Nem privatizaljak az egesz ellatast, csak azokat az agazatokat, melyek nyeresegesek.
2. A felmerulo tobbletkoltsegeket vmilyen mertekben a betegekre haritjak (pl plusz biztositast kell kotni, vmit fizetni kell stb)
3. Meg jobban kizsarolja az egeszsegugyi dolgozokat (kevesebbel lat el tobb beteget), megtakarit a berkoltsegeken.
4. Az onkormanyzat vmennyire beszall a koltsegekbe.
5. Ront az ellatas minosegen es a igy csokkent a koltsegeken.

Vszinu ezeknek a kombinacioja lesz!

"2. Én úgy tudom, hogy az önkormányzat viszont köteles a megfelelő orvosi ellátást biztosítani, és mi van ha az egyik - másik vállakozó nem megfelelő színvonalú?"
Roviden: szivas!

Udv:
Senor

Előzmény: pfiszty (367)
pfiszty Creative Commons License 2000.07.31 0 0 367
Sziasztok

Lejárt a szabim :(((((

Szeged ?
1. De akkor hogyan éri majd meg a vállakozóknak átvenni a "boltot", miből fog nyereséget elérni, a para elvileg magán esetben megszűnik, tehát erre nem számíthat, és ha a normativa épphogy fedezi az ellátás költségeit, akkor honnan lesz bevétele?

2. Én úgy tudom, hogy az önkormányzat viszont köteles a megfelelő orvosi ellátást biztosítani, és mi van ha az egyik - másik vállakozó nem megfelelő színvonalú?

Szelelmi szabadfoglakozásúként a kórház felé fogsz számlázni ( A beteg felé itt nem lehet). És hogy fogod leszámlázni a 45e bruttódat?

Pfiszty

Előzmény: kheiron (362)
Senor Creative Commons License 2000.07.17 0 0 366
Az egeszben az a szomoru, hogy pont eppen Cser Agnes "kepviseli" az ugyunket, akinek regnalasa alatt felere csokkent az eu-re forditott penz.
Senor Creative Commons License 2000.07.17 0 0 365
Kedves Mercurius!

kicsit off
Irod:
"Az egyik korábbi irásomban példának hoztam fel a sclerosis multiplexet. Ennél a végzetes kimenetelü betegségnél ma
már korai stádiumban kezelve számottevő esély van a gyógyulásra. A baj csak az, hogy egy évi gyógyszerköltség
valahol 1,5 milko körül van. Ha történetesen megkapnád ezt a betegséget, akkor két év múlva már nyakára is hágtál
annak, amit nagy szorgalommal befizettél."

Az SM meg ezekkel a szerekkel sem gyogyithato!! A kettos vak vizsgalatok kimutattak, hogy kb 6-9 honappal kesleltetik ezek a szerek a beteg toloszekbe keruleset, ami egy tobb eves (evtizedes) lefolyasu betegsegnel szerintem nem tul fenyes eredmeny. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy nem adnam a gyogyszereket, de ismerni kell a realitasokat. Egyebkent ez is tipusos tortenet Magyarorszagon. A gyogyszergyarak tobb evig ingyen adtak ezeket a gyogyszereket (beetetve a beteget), utana hirtelen megszuntettek ezt a tamogatast... Fait accompli volt a javabol! Az interferont megertem, hogy draga, de a copolimer csak egy tetrapeptid, raadasul tok mindegy milyen az AS sorrendje (ergo szintetizalni egyszeru). Persze a kutatashoz is penz kellett.

Udv
Senor

Mercurius Creative Commons License 2000.07.17 0 0 364
"klinikakon ez attol is fugg (marint, hogy megkapjak-e a penzt), hogy eppen minek veszik oket,
oktatonak, vagy orvosnak :("

Ez így van. Stilárisan annyit pontosítanék, hogy nem "éppen minek veszik őket", hanem hogy milyen státuszon vannak. Oktatási vagy OEP finnaszírozásu.

Előzmény: cc (363)
cc Creative Commons License 2000.07.17 0 0 363
klinikakon ez attol is fugg (marint, hogy megkapjak-e a penzt), hogy eppen minek veszik oket, oktatonak, vagy orvosnak :(
Előzmény: kheiron (362)
kheiron Creative Commons License 2000.07.14 0 0 362
Szervusztok!

Bocs, eléggé el voltam havazva, meg nem is nézem naponta a netet, a mostani munkahelyemen nincs, a másikra meg nem mindennap jutok el...

Nos. Időrendben... Annak idején pfiszty feltett néhány kérdést a szegedi privatizációval kapcsolatban, ezekre próbálok eléggé röviden válaszolni.

"1. Ha az alapellátásokból bejövö bevételek alacsonyak, bevétel a normatív támogatás itt, akkor ki az amarha aki ezt meg fogja venni, illetve fejelsztésre is jut pénz, míg most ugye az önkormányzat többet költ erre az alacsony szinvonalú fenntartásra mint amit bevételez?"
Itt a privatizáció egyik bibije: csak azokat a részeket lehet magánkézbe adni, amiket megéri működtetni, pl. művese, ahol az üzemeltető gyártja a hozzávalókat, vagy a képalkotó centrumok, amik a nagyberuházásukért cserébe többet kapnak, mint az "államiak"... Amúgy meg, mint a háziorvosok: kapsz egy összeget, aztán csinálsz, amit akarsz...

"2. Nem negyon volt leirva, hogy szakmai (orvosi) feltételeknek kell megfelemni a vállalkozóknak, és hogy lehet kirúgni őket."
Óóó, hát sehogy! Hisz ŐK a VÁLLALKOZÓK, akik hozzák a TŐKÉT, ami - mint tudjuk - valamennyi önkormányzat számára varázsszó, pártállástól függetlenül.

Ami meg a Mercurius által említett "spontán privatizációs kísérletet" illeti, azt nem csak akarták, hanem valóban meg is lövődött, a döntéshozók (X intézmény vezetése és a minisztérium) együttes erőfeszítései nyomán... sajnos sokat én sem tudok, pedig kíváncsi lennék, de az informátorom ;-) nem volt hajlandó többet mondani...

Hogyan fogunk elszámolni, mint szellemi szabadfoglalkozású? Valahogy úgy, ahogy azt leírtad... Mint ahogy a magánfogorvos: egy tömés x, egy korona y. Gondolom én. Szokás szerint - ahogy már oly sokszor - az aktuális minisztérium kiötöl valamit, amitől a halott feltámad, a Szahara virágba borul, valamint Józsi bácsiból Mari néni lesz, és mindenféle részlet kidolgozása nélkül bedobják a köztudatba. A konkrét kérdésekre meg majd akkor lesz válasz, amikor eljön az ideje...

Ja, a végére valami: annyi az annyi, kb. 45 ezer bruttóban, az mondjuk 30 nettóban. Ennyit érek én ma, mint orvos. Meg a jutalmam is ennyi lesz (már ha utalják egyáltalán...).

Üdv
Kheirón

cc Creative Commons License 2000.07.13 0 0 361
az egysegesen es a havi alapber kozott azert nagyobb a kulonbseg. de mindegy, hagyjuk.
parttalan :(
Előzmény: Mercurius (359)
pfiszty Creative Commons License 2000.07.13 0 0 360
Á azt tudtuk, hogy a 100e Ft az nem 100e FT, ez mindig így van sajnos az adó meg ilyesmi miatt :(((

Tényleg Mercurius, te bizotn többet tudsz, hogy fogják a dokik elszámolni magukat, mint szellemi szabadfoglakozásúak? /Számlázni kell majd egy vágás egy számla :))))/

Pfiszty

Mercurius Creative Commons License 2000.07.13 0 0 359
Egységesen nem is lehet megmondani, hogy mit kapsz. A jutalmat egybecsapják a fizetéséeddel és felszorozzák 12-vel. Ezt veszik éves jövedelemnek és ebből vonnak százalékosan. Ha nagyobb volt a fizetésed, akkor többet, ha kisebb kevesebbet. Persze nem kapsz minden hónapban jutalmat, így tulajdonképen túladóztatnak. A külömbözetet majd jövövőre visszatérítik - kamatmentesen :) inkább :(.
Előzmény: cc (358)
cc Creative Commons License 2000.07.13 0 0 358
szep dolog a lojalitas, de en nem igy emlekszem. sajnos, egyik online ujsagban sem talaltam meg a bejelentest. az en verziom szerint azt mondta, hogy 100 eFt, amibol kb 68 eFt kerul kifizetesre. egysegesen. a jelenlegi kifizetes viszont kifejezetten havi alapjovedelem fuggo. ez az apolonok fele megcsak jelzeserteku sem lesz. illetve csak annyit jelez, hogy ezutan sem lesznek emberszamba veve.
Előzmény: Mercurius (356)
harm Creative Commons License 2000.07.13 0 0 357
Érdekel, hogy mi lett az egészségügyieknek beígért egszeri 100-130 eFt juttatással? Nyitottam egy topikot "15 mrd az egészségügyeieknek" címmel.

Harm

Mercurius Creative Commons License 2000.07.13 0 0 356
Speciel figyeltem Gógl első bejelntését. Egészpontosan azt mmondta, hogy kb. 40 000 ft. lesz ebből ami kézhez kapható. Ha azt vitatjátok, hogy ez, mint összeg kevés, azt megértem, de ha azt emlegetitek, hogy a 100 hiú reményeket keltett, akkor ez demagógia, sajnos mindeki sejtette (aki IQ-val valamennyire felérte), hogy ez csak gesztusértékü lépés a jelenlegi helyzetben.
Előzmény: cc (355)
cc Creative Commons License 2000.07.13 0 0 355
Kedves Mercurius,
a gaz ellenzeki sajto az ilyen dolgokra azt szokta irni, hogy felengedtek egy lufit. en nagyobb bajnak tekintem, hogy a szelesebb kozonseg szamara csak a lufi marad meg, igy a koztudat szamara az maradt meg, hogy a pedagogusok beret folyamatosan emelik (ja, mar a plafon felett jar) es szvsz ez a sorsa az eu extra penzenek. azert gondolom, te is erzed a kulonbseget, a mindenkinek 100 eFt, meg a juniusi alapber minden felhang nelkul (max 75 e).
ha en felelos vezeto lennek, akkor egyreszt kiszamoltatnam fillerre, hogy ez a 15 mrd pontosan mennyit jelent szemelyenkent es nem mondanek has szamokat, mert ha kiderul, hogy nem igaz, azzal arcot vesztenek. ha akarmelyik beosztottam rossz adatot adna alam, azt pedig kirugnam es surun mea culpaznek.
masreszt van egy kormanyules, es ha sehol mashol, ott egyeztetnem a szamokat, hogy utolag ne erjen kudarc. ha meg ezt a lezsirozott penzt az en tudtom nelkul megis levagnak, akkor lemondanek.
ebbol is latszik, hogy soha nem leszek miniszter.

egyebkent, amit irtal, hogy a PM utolag a realitasokhoz igazitja az igereteket, kulonosen szep abban az esetben, ha maga a penzugy miniszter igerget.

Előzmény: Mercurius (350)
pfiszty Creative Commons License 2000.07.13 0 0 354

Szia Mercurius

Szerintem elősszőr a PM-nek kellenne megállapítani a Prioritásokat, ezt szépen kihirdetni, ezen lehetne vitatkozni, majd nyújtsa be mindenki az igényét, ezt a már elfogadott prioritások szerint kellenne vágni!! és kész a költségvetés
Tudom ez nevezik az államháztartás reformjának, amit megigért Az Antall, a Horn, és az Orbán kormány is :((((((; persz végig vinni eddig senki sem tudta

"önkéntes privatizáció" - ez érdekes lásd még kérdéseim az Szegedi eü privaticációról.

tényleg az EÜ-ben hogy néz kia 2éves költségvetés 2002-re a 2001-ben felhasaznált forráaso 1.25 szörését tervezitek de mivel nincs 2001 adat annak 1.25*-se is zérus, Így télleg jó olcsó lesz az EÜ.

Azt hallotam, hogy a klinikai gyógyszerek ár 2%-kal emelkedik, mert különben a gyártók kivonják a termékeiket?

Pfiszty

Előzmény: Mercurius (350)
kayácska Creative Commons License 2000.07.13 0 0 353
Köszi a lehűtést.
Én és még számosan úgy értelmezték, hogy bruttó 100 ezer forint. Arról szó sem volt, hogy csak a bruttó alapbér.
Tehát akinek bruttó 50 ezer forint a fizetése, ennek arányában kap a beigért 100 ezer forintból egyszeri jutalmat?
Előzmény: Mercurius (352)
Mercurius Creative Commons License 2000.07.13 0 0 352
Szeretnélek lehiggasztani.

Ez mindig is így volt, pl a 13. havi bérek esetén is.

Rögtön a 100 mellé elhangzott, hogy ez amugy is csak brutto, és kézhez kapott pénz az kevesebb lesz.

Előzmény: kayácska (351)
kayácska Creative Commons License 2000.07.13 0 0 351
Netkapu:
Nem kapnak dupla bért augusztusban az gészségügyi dolgozók

Jutalom összegénél csak az alapbér számít

Tévednek azok az orvosok és ápolók, akik azt gondolják, hogy augusztus elején a Semmelweis-napi jutalommal együtt júniusi fizetésük dupláját vihetik haza - közölte az Egészségbiztosító főigazgatója. Lampé Zsolt elmondta: az igaz, hogy a 15 milliárd elosztásakor a júniusi béreket veszik figyelembe, de a pluszjuttatások nélkül, vagyis sem a pótlékok, sem az ügyeleti díjak, sem a végzettséghez kapcsolódó pluszpénzek összege nem számít kizárólag az alapbér."

Azért jó, hogy méfg időben szólnak, ne legyen nagy a pofára esés agusztusban.

Mercurius Creative Commons License 2000.07.13 0 0 350
Légy egy oicit realista. A költségvetés tervezése a minisztériumokban indul. Mindegyik minisztérium beadja a kivánság listáját és lobizik is mellette. Ezért ki is szivárogtatja (pl. az emlitett adómetességet). A PM összesíti és megállapitja, hogy már megint el tudnánk költeni a bevételek 250%-at. Ezután jól megvágja mindeni terveit. A politikusok meg figyelnek. Amelyik csonkolásért legnagyobb a népek felzúdulása, ott kormány mégis visszahoznak valamit. Amit nem sikerült besuvasztani, azt meg az elelnzék kapja fel és hordja körbe, mint a véres kardot.

A végeredmény szempontjából a PM által képviselt gazdaságpolitikai prioritások meghatározóak. A hozzzám közelálló egészségügy és oktatás vonatkozásban a költségvetési egyensúly fentartáást szolgáló vágások tudomásul vehetőek, de a jelenleg forgalmazott PM verzió már aggályos, mert koncepció váltást sejtet. Pénzügyi csonkolással akarja kikényszeríteni az "önkéntes" privatizációt.

Előzmény: cc (348)
Urby Creative Commons License 2000.07.13 0 0 349
Elméletiről.
Előzmény: cc (348)
cc Creative Commons License 2000.07.13 0 0 348
milyen felelossegrol beszelsz? en ugy latom, hogy mindegyik felelosseg nelkul dumal ossze-vissza. amit ma mondanak, holnapra a fele se igaz. lasd a 100 eFt esetet az egeszseguggyel. esetleg a 3 gyerekeseknek 3 mFtig adomentesseg. ma 1.5nel tartunk. holnapra???
Előzmény: Urby (346)
kayácska Creative Commons License 2000.07.13 0 0 347
Már hogy vállalnám el? Csatlakozom hozzád, kivülről belepofázni.
Mercurius meg vigye el a balhét. :-)
Előzmény: Urby (346)
Urby Creative Commons License 2000.07.13 0 0 346
Elvállalnád? Én ragaszkodom a kívülről belepofázáshoz. Az a legkönnyebb és nincs vele felelősség. :-)
Előzmény: kayácska (344)
cc Creative Commons License 2000.07.13 0 0 345
akkor Mercurius lenne az ugyeletes felisten.
mintegy fel evig.
akkor kezdodne minden elolrol. nekunk nem is kellene belepofaznunk, vannak ra elegen.
Előzmény: Urby (343)
kayácska Creative Commons License 2000.07.13 0 0 344
OKÉ, legyen Mercurius az eü miniszter.
Államtitkár nem kellene? Elvileg az egészségügy olyan mint a foci, mindenki ért hozzá. :-)
Előzmény: Urby (343)
Urby Creative Commons License 2000.07.13 0 0 343
Ez már igazán részletkérdés. Mondjuk kinevezzük Mercuriust eü. miniszternek, mi meg belepofázunk. :-)
Előzmény: kayácska (342)
kayácska Creative Commons License 2000.07.13 0 0 342
Miután mindenkit kirúgtunk, mi lesz az egészségüggyel? Meddig rohasztható?
Urby Creative Commons License 2000.07.13 0 0 341
O.K. Ezen nem veszünk össze. :-))
Előzmény: Mercurius (340)
Mercurius Creative Commons License 2000.07.13 0 0 340
És Bokrost is rugják ki a Világbanktól, ha tutira akarunk menni :)).
Előzmény: Urby (339)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!