A 215 keskeny? :) Amúgy 2019-es benzines (na jó, mild hibrid) Mazda3-ra kell, ez a gyári méret. (215/45R18 89W)
Természetesen benéztem/íméleztem jópár webshopba, de tipikusan 50% lebeszélt pl. a Kumhóról, és rá akart beszélni a Falkenre, vagy éppen fordítva. Ugyanez Uniroyal vs. Semperit, vagy ha a LAUFENN Z FIT EQ LK03 -t említettem, akkor éppen nem röhögtek. Mindenki arra gyúr, hogy a Conti-Michlen-Goodyear szentháromságból válassz, a többi sz@r, vagy hát 'maga tudja, de én még tennék hozzá egy kicsit, és jobbat vennék' duma.
Nyáriban a Hankook K127 felé hajlok, igaz az már 48e,
vagy marad a 4S Vredestein Quatrac PRO+ // Yokohama BluEarth 4S AW21, mindkettő 55e körül.
Probáljuk meg a fizika szemszögéből végigjárni ezt a jelenséget.:))
1.Megközelítés
Ha levegő felmeledik, az abroncsba szorúlt levegő is felmelegedik és megnő a nyomása (mert megváltozik a térfogat belső energiája). Tehát, ha egy termodinamikai szempontból zárt rendszernek (ami anyagot nem cserél a környezetével, csak sugrázást) tekintjük a gumi belsejét, akkor amikor leszerelted tavasszal a kereket az autóról és feltetted ősszel és a két eseményben azonos volt a hőmérséklet, akkor nem lett volna szabad változzon a nyomás az abroncsban.
De egy tökéletes zárt rendszer valójában nem létezik, ez csak egy matematikia modell, amivel fizikai jelenséget lehet tanulmányozni.
2. Megközelítés
Molekuláris diffúzió: a (molekuláris) diffúzió egy anyagáramlási jelenség, melynek hajtóereje a sűrűségkülönbség. Az anyagáramlás sebessége a sűrűséggradienssel arányos.
Ha más erő nem lép fel, a diffúzió képes megszüntetni a sűrűségkülönbséget.
Az nyilvánvaló, hogy az abronycsban a levegő sűrűsége nagyobb mind a környezetében.
Fél év alatt, a gumi anyagán és felni-gumi illesztésén keresztűl, átjut néhány százmillió levegőmulakula. Ezért esik a nyomás is az abroncsban.
Az, hogy az autóra feltett téli kereken nem változik soha a nyomás , az nem lehet igaz.
Azért mert, ha lehűl a hőmérséklet és nem haladsz eléget, hogy a gördülési ellenállás teljesítménye hővé alakulva felmelegítse a gumidat (ez vagy 15-20 perc alatt történik meg, állandó pályasebességnél), akkor a nyomás csökkeni fog.
Soha ne szereljen fel autója eredeti abroncsánál alacsonyabb sebességindexszel rendelkező gumit. Magasabb sebességindexűt viszont ellenben nyugodtan felszerelhet.
Felrakhatok-e autómra a gyártó által előírtnál alacsonyabb sebességindexű gumit?
A törvény tiltja olyan gumi felszerelését, melynek sebességindexe nem éri el a gyártó általi abroncsét. Ugyanez érvényes a terhelési indexre.
A téli gumik sajátossága
Felszerelhet olyan téli gumit, melynek sebességindexe egy betűbesorolással alacsonyabb a nyári abroncsnál. Ha gépkocsiján például V indexű nyári gumi van, akkor közlekedhet olyan téli gumikkal, melyek mutatója H.
Fél év ( 1 szezon) állás után szvsz nem jelent különösebb problémát az 1-2 tized nyomásvesztés, nálam is ugyanígy van.
Mikor leszerelem az adott szezon kerekeit lemosom elrakom a garázsba, és fél évig a kutya sem néz rá, majd mikor megint felszerelésre előveszem jön a nyomásellenőrzés, és általában 2 tized majd mindig a "veszteség", felfújom, oszt csókolom készen áll szolgálatra..:)
Arra mi lehet a magyarázat, hogy a téli gumijaim a nyáron vesztettek egy kis nyomást, (2,3>2,0) amikor még a kocsin voltak, akkor nem. Felnin természetesen.
Azért kopik, mert nincs hátsó sport diffije- az enyémnek sem. Ezért féjezi a kerekeket az élesebb kanyarokba. A 320 lovasnak a nyári gumi, egy speci A jelölésű típus, ami le tudja vinni az úttestre 650Nm nyomatékot, 230 euró darabja. A vizes út féketési indexe is A. Van competition hajtási programja, a hegyi útakon szoktam használni, szerintem akkor kopika gumi rettentesen. Azon csodálkozon, hogy a VW Touareg nyári Goodyear gumija, hogy tart 60-70e km? Lehet, hogy azért mert a 65-ös a magasága, a hiszterizis hatást csillapítja. Azzal us gázon állva megyek a kanyarokba.
Pilot Sport, benne van a nevében, de ez még messze nem azt jelenti, hogy 29900 km-t nyélgázon ment az autó.
Csak pály anno 150-es tempoval, de azt tökön-babon tartva, hosszú utakon.
29900 után nem radírrá kopásra kell gondolni hanem a 4mm alatti profilmélység( ami nálam cserét jelent) amelynél esőben már gondok lehetnek, persze ez tempofüggő.
nekem nem fontosak , 2 személy és abszolút legális sebességhatárokon belül
a webshopok a Conti-Michlen-Goodyear szentháromságot fújják, legtöbb helyen még a Pirellire is fújjolnak - csak nem értem, hogy akkor miért árusítják a többit?
Hátha van itt vkinek rálátása:) Akár 4 évszakosban is, hasonló méretben.
Barum/Infinitity amire gondoltam árban. Szerintetek? Vagy más ajánlat hasonló árban (20-25e Ft)?
Más: van egy (4 db) 16 colos alufelnim, Fiat Stiloról maradt. Nem néztem össze a felniket csak így látatlanban kérdezem tőletek: szerintetek lehet, hogy kompatibilis az Octaviaval?