Úgy kb. 1991ig biztosan, lehet, hogy később is ha nem is volt mindennapi gyakorlat de sűrűn előfordult, hogy BKV járművet utasokkal illetéktelen vezetett.
A sűrűn itt azt értem, hogy mondjuk havonta egyszer.
Én villamosról és buszról tudok.
Azt nem tudom, hogy HÉV-nél, metró-nál előfordult e ilyen, valószínűleg ott is.
Az akkori trolisok azt mondták, hogy náluk kizárt.
Náluk igen hamar ki- és megbukna a dolog.
Volt ahol a vonalon dolgozó BKV-s járművezető nyíltan megkérdezte a tartózkodóban, hogy mit szólnátok ahhoz ha a fiam/lányom menne egy kört?
Mindíg fiamat/lányomat mondtak, noha soxor nem volt az illető se a fiuk, se a lányok.
Feljelentenétek akkor ?
Erre majd mindíg hümmögés volt a válasz.
Senki se mondta ki hogy feljelentené de azt se hogy nem.
A vonali többi járművezető cinkosságára mindíg szükség volt.
Egyszer Hűvösvölgyben (63-as busz) csak annyit mondott az "öreg tekintély" a tartózkodóban, hogy :
..."....Öltöztesd fel tisztességesen, hogy külsős ne ismerje fel..."
Arról nem tudok, hogy a 4-6-os vonalán ilyet csináltak volna se az UV korszakban, se a csatolt ICS korszakban.
Biztos megtörtént de nem tudok róla.
Egyszer - még az őskorban - egy napig jártam az 54-es buszt.
Borárosról kifelé.
Kezdő voltam és kussoltam a tartózkodóban, ráadásul idegen garázs felségterületén.
Ott az egyik 23-as busz vezetője röhincsélve mondta a többieknek, hogy neki az a csoda ha a 40-es villamost (azon a vonalon lakott) igazi, főállású villamosvezető vezeti.
Szóltak mesék az 51-es külső szakaszáról, a kamara erdei villamosról és a rossznyelvek azt mondták, hogy Rákospalotán, amikor a villamos már átment a vasút felett (55-ös) vagy alatt (12-es) is szimatolhatna - eredményesen a gépkocsizó forgalmi ellenőri csoport.
A régi 65-ös villamos is hasonló cipőben járt.
Persze buszosoknál ez sokkal sűrűbben fordult elő.