Keresés

Részletes keresés

landtorpedo Creative Commons License 2018.03.29 0 0 8280

Tisztelt Fórumtársak!

Régi töltőceruzáimhoz keresek grafitbelet. Az 1-es kicsi, az 1,3-as nagy bele. 1,2 lehet, de nem kapok sehol. Tud-e valaki forrást, vagy van-e eladó készlete?

Üdvözlettel

Szathmáry István

Deszek Creative Commons License 2018.03.27 0 0 8279

Ha az ismerős mindenképp menteni szeretné, akkor tudom javasolni a nibs.com-ot. Nagyon komoly javításokat is meg tudnak oldani. Én oda küldtem ki egy Namiki töltőtollat. Ráadásul ahogy írtad, amerikai, ott lehet, hogy van is ilyen hegyük, és akkor nem kéne javítani. Érdemes megnézni: https://www.nibs.com/content/nib-repairs-after

A végén van olyan hegy, aminek szó szerint nincs hegye.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: -g00sman- (8277)
danimad Creative Commons License 2018.03.23 0 0 8278

Igértem nektek néhány linket a találkozón.

 

Itt írnak arról japánban hogy lehet egyedi tintát kevertetni magadnak:

https://allaboutthe.ink/2017/11/28/making-custom-inks-in-japan-part-1/

https://allaboutthe.ink/2017/12/05/making-custom-inks-in-japan-part-2/

 

Ezen a blogon rengeteget ír a töltőtoll fizikájáról, és mérnöki oldaláról:

https://fountainpendesign.wordpress.com/ink-function-chemistry-quality/

A blog írója tervezett töltőtollakat egy német cégnek és arról is ír, pl. hogy hogy csinálta nekik a beszállítójuk tintákat:

"Once challenged and before losing face too much, they showed me their pH­‑meter, and they proudly took me to the place where they shovelled some kind of salt into 50-gallon drums, mixed it with a propeller on a long rod driven by an electric drill … their ink manufacturing plant. I was not impressed."

 

Felmerült a találkozón, hogy esetleg már nem lehet kapni Akkerman tintákat a régi üvegben, de csak annyi változott, hogy a sima szériából 60ml-esek lettek az üvegek, és a Dutch Masters széria maradt 120ml-es, az Akkerman még mindig árulja őket:

https://www.vulpennen.nl/en/akkerman/ink--and--refills/p-1a/

-g00sman- Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 8277

-g00sman- Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 8276

Link nem működik akkor még egyszer:

-g00sman- Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 8275

Sziasztok!
Egy ismerős mutatott egy régi USA gyártmányú parker töltőtollat hibás heggyel, a kérdésem az lenne hol lehet ilyen hegyet kapni, illetve melyik ez a típus pontosan, hogy valami alap legyen a keresésre?
Esetleg valamelyik másik típusból esélyes hogy illeszkedik ez a fajta hegy?


képfeltöltés link:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=515DSC_0440.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=776DSC_0439.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=796DSC_0438.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=107DSC_0437.jpg

prszpr Creative Commons License 2018.03.19 0 0 8274

Sziasztok!

 

A tinta a R.O. fire & ice volt. Most kimostam, kapott egy Diamine oxford blue-t és úgy tűnik megjavult. Bár így nem tudom, hogy a tollban volt-e valami, vagy a tintát nem szerette. 

Örömmel hallom, hogy az asa blue is kenődik. Mert az oxford is ezt csinálja. Mindkettőből sikerült anno vennem 30-30 ml-t, de még csak az egyiket nyitottam ki. Majd ha megjön a KWZ a Bomo Artba, veszek valami újat, ezek meg maradnak firkálós tintának. Köszönöm a tippeket és a biztatást! Így lehet, hogy megiscsak be merek majd szerezni egy faber castellt is. Nem mintha szükségem lenne rá 😁

 

dragorsi Creative Commons License 2018.03.19 0 0 8273

Melyik tinta volt pontosan? Szokták mondani, hogy RO tinták szárazak alapból, lehet az volt a baj. Nekem Pinky és Summer storm volt eddig a Lamy Dark Lilacban és egyikkel sem volt ilyen probléma (más tintával se mondjuk). Al-starom nincs, de ez elvileg nem lehet erre ok. Szerintem írj annak ahonnan vetted vagy magának Lamynak is, mert az is lehet, hogy pont kifogtál egy defektes tollat. :/

Előzmény: prszpr (8265)
danimad Creative Commons License 2018.03.18 0 0 8272

Szívesen várunk!

 

Nem kell semmi különelegeset hozni, de nem sértődünk meg ha hozol valami különelegeset. :)

 

Igen ott leszünk, de rá kellett keresnem hogy mire gondolsz, mert én már nem ismertem úgy. :)

Előzmény: oys... (8269)
danimad Creative Commons License 2018.03.18 0 0 8271

Én is a tisztítást javasolnám.

Nekem csak egy Lamy heggyel volt bajom, de azzal az hogy karcos volt.

 

A Robert Oster tinták nem tudom hogy nedvesek, vagy szárazak általában (lehet hogy változik színtől függően), de a Lamy hegyek kicsit inkább szárazak, lehet hogy az a probléma.

 

A Faber-Castell hegyekkel nekem is csak jó tapasztalatom, mindegyik jól írt eddig.

Előzmény: prszpr (8265)
oys... Creative Commons License 2018.03.17 0 0 8270

Ja, ez a hely a hajdani Szovjet Kúltúra Háza néven volt ismeretes??

Előzmény: danimad (8252)
oys... Creative Commons License 2018.03.17 0 0 8269

Rég voltam Köreitekben.

Ha szívesen láttok, felkerekednék...

 

Töltőtoll vitele a belépő? + jó tinta?

Valami különlegesebb kell, vagy jó-e egy ütött-kopott, Moholy-Nagy-féle Parker is, demonstrator verzióban? A benne lévő gagyi Rotring-tintával?

;-)

Előzmény: danimad (8252)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.17 0 1 8268

Ez a link beszúrás elég idiótán működik. Na, akkor itt a link:

https://youtu.be/MfWoItUJNkI

Előzmény: Landsmann_ (8267)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.17 0 0 8267

Hiányoltátok a videót. Akkor most megmutatom mit csináltam a kupakkal, hogy "légmentesen" zárjon. :)

 

 

Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8266

A LAMY történet meglep, soha semmi bajom nem volt ezekkel a tollakkal, mindegyik azonnal írt, előzetes tisztítás nélkül is, bár ettől még lehet, hogy nem ártana jól átmosni a tollat, a hegyet, az adagolót, hátha maradt benne némi gyári olaj. Érdemes lehúzni a hegyet a műanyag adagolóról, és ezeket a részeket külön is megtisztítani, mosószeres vízben, aztán kiöblíteni. Esetleg körtefecskendővel a konverter/patron felőli oldalról átnyomatni alaposan vízzel. Nagyon meglepő, hogy egy Lamy nem ír a dobozból kivéve azonnal és következetesen tökéletesen. Még azt is el tudom képzelni, hogy valami gyári hiba. Lehetséges, hogy vissza kellene vinni cserélni, szerintem tuti kicserélik emiatt!

 

Robert Oster tintát saját tollban nem próbáltam, így erről nincs véleményem, viszont egyetlen Diamine kivételével eddig mindegyikkel tökéletesen megvoltam elégedve, na jó, az Asa Blue nekem is kenődött egy kicsit száradás után még, de a többi színnel nem volt soha semmi gond.

 

A Faber Castell kapcsán: nekem a Loom és a Basic van, a hegyük szerintem azonos, mindkettő közel tökéletes, elképesztően sima, talán egy kissé merev. A Loom nekem borzalmasan csúszik a kezemben az ujjaim között, emiatt nem igazán tudom használni, illetve nagyon szorul a kupakja, kis túlzással szinte le kell tépni. A Basic csúszás szempontjából sokkal jobb, a Loom viszont talán elegánsabb, szebb.

 

A Pelikanra biztosan lesz jelentkező. :-)

Előzmény: prszpr (8265)
prszpr Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8265

Sziasztok!  Sajnos mostanában nekem is csak bajom van a tollakkal. A Kaweco perkeo legurult a munkahelyemen az asztalról és a padlószőnyegre esett.  Ez is elég volt ahhoz, hogy elpattanjon benne valami a menetnél, ugyanis most már a tolltest magától lecsavarodik. Mondanám, hogy sajnálom, de nem. Fakóbb volt a színe mint a képeken, vastagon írt F-es heggyel és az egész egy csalódás volt. Nosza, még aznap vettem egy Lamy Al-start. Mindenki dícsérte, rossz nem lehet. Kapott egy Robert Oster tintát és.... nem írt. A tinta szakadozott, hol jött, hol nem. Ha erősen nyomtam akkor jött, de ez így nem jó. Kicsit megpiszkáltam a hegyét, megmozgattam a két részét. Ettől jobb lett, de néha ki-ki hagy, vagy nagyon elvékonyodik a vonal. Megpróbálom átmosni, kap egy Diamine tintát, hátha az hígabb. Ha nem jó, kap egy EF hegyet, mert az F bár vékonyabb mint a Kaweco, de nekem még nem az igazi. Ha ez sem segít, a másikkal együtt megy a kalapács alá :) 

Közben elkezdtem a Faber Castell tollakkal szemezni, azoknak is nagyon dicsérik a hegyét. De két német csalódás után már nem biztos, hogy be merem vállalni. Talán a Lamy új heggyel meggyőz.

Amúgy ha valaki tud kezdeni valamit egy M-es, tehát marha vastagon író Pelikan Twist-tel írjon, odaajándékozom szívesen. Nekem csak áll a fiókban. Mondjuk ez legalább ír. 

Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8264

Az epokittot csak viccből írtam természetesen.😃

A lényeg, hogy a tollat sikerült levegőtleníteni. Kíváncsi vagyok, mi lesz a tapasztalat eztán a tintapárolgással.

 

"A hegy beleér a technocol ragasztóba" résznél felszisszentem. 

Előzmény: Landsmann_ (8263)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8263

Az Epokitt létjogosultságát nem is értem. Azon kívül, hogy rohadt drága, vannak sokkal jobb anyagok is. Sajnos azzal sem lehetett volna megoldani. Technokollal töltöttem fel, de még mindig szelelt, viszont a toll hegye már beléeért a ragasztóba ha a kupakot rányomtam. Van maga a fém kupaktest, aminek a vége lyukas. A lyukba van valahogy rögzítve a közepe, ami egy anyagból van a klipszel. Ebbe a kupakba belülről van egy műanyag betét, ez szorul rá a toll megfelelően kiképzett részére amikor  a kupakot a tollra helyezzük. Namost, nekem az a gyanúm, hogy valahol a fém test és a műanyag betét között szökik a levegő. A kupak végét feltöltve sem tudtam lezárni a levegő útját, így kívülről, ahol kijön a levegő, ott zártam le az átlátszó, UV fény hatására azonnal keményedő ragasztóval. Így most már nem szelel. De akkor sem értem, miért ilyen silány módon csinálták meg. 

Előzmény: Muszga (8262)
Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8262

Javasoltam volna még az epokitot. :-)

Amúgy ez érdekes, hogy a Parkernél ennyire lyukas a kupak. Nekem van egy klón Sonnettem, és azon is simán át lehet fújni, de azt hittem, ez az olcsóság ára. Aztán olvastam, hogy az eredeti Parkerek is "tudják" ezt. Konstrukciós hiba, amit nem javítottak ki? Az ilyesmit nem tudom felfogni. Mint, a 2005-ös Swift, aminek hátsó szélvédőjén az ablakmosó kiömlője a lapát rossz oldalán van, azaz az első törlés mindig száraz. :-)

Előzmény: Landsmann_ (8259)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.14 0 0 8261

Csak be, máshol aligha tud eltűnni a tinta. Elfolyva nincs, mert annak nyoma lenne. :)

Előzmény: Deszek (8260)
Deszek Creative Commons License 2018.03.14 0 0 8260

Egy kémikus hamarabb feladta volna :) Remélem beválik!

Előzmény: Landsmann_ (8259)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8259

Erről nem. KÉt okból sem. Az egyik, hogy munkahelyen csináltam, másik meg hogy bojkottálom a youtubeot és egyelőre nem töltök fel semmilyen videót. :)

Mivel a toll kupakja fém, az első elgondolásom az volt, hogy melegragasztót teszek bele és a konvektoron megolvasztva szépen belefolyik a résekbe. Nem vált be. Mondom, akkor jön az UV fényre keményedő ragasztó. Bele nyomtam egy csomót, de egyszerűen nem tömítette el, csak szuszogott. Kitöröltem belőle, akkor eszembe jutott, nyomok bele Technokolt. Ráér megszáradni. Már annyit bele nyomtam, hogy a toll vége beleért, de még mindig szuszogott. Ezt a ragacsot is kitöröltem, majd végül kívülről, az összeillesztésnél kentem be az UV fényre keményedő ragasztót. Na, ezzel már jó lett. Látszani alig látszuik a ragasztó, mivel teljesen átlátszó. :)

Előzmény: Deszek (8258)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8258

Videó készült róla? :)

Előzmény: Landsmann_ (8257)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8257

A kupak réseit kiöntöttem ragasztöval. Remélem így már nem fog beszáradni a hegy és elpárologni a tinta.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8256

Most hogy írod, feltöltöttem vízzel a Parker toll kupakját. Folyik mint az állat. Akkor ne keressük hol párolog el. Látszólag zárt, de maga a kupaktest az egy anyagból van. Viszont a kupak vége és a klipsz az egy anyagból készült és úgy van beillesztve a kupak végébe. Nyilván nem légmentes a zárás, mert folyik a víz. Belefúlyva is nagyon könnyen áthalad rajta a levegő. Érdekes, hogy ilyen silány minőséghez a parker adta a nevét. Azt hiszem valamivel le fogom tömíteni belülről és akkor megszűnik ez a kiszáradás.

Előzmény: Deszek (8254)
H_G Creative Commons License 2018.03.13 0 1 8255

A tajváni TWSBI Eco toll olcsó kínai másolata. Minthogy az eredeti sem egy vagyon, akkor már inkább az kéne.

 

A szivattyús a töltőtollak legelső, eredeti tintatároló rendszere, évtizedekig nem is létezett másmilyen. Természetesen jól működik, ha rendesen van megcsinálva.

 

Előzmény: Deszek (8253)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8254

Én szinte biztosra veszem, hogy a tollhegyen keresztül párolog el. Nem véletlen, hogy a Platinum #3776-os sorozata is annak a résznek a tömítésével oldotta meg, hogy olyan hosszú ideig sem szárad be. Rémlik, hogy volt (vagy még van is) olyan töltőtollam, amelyiknél a kupakon egy kis lyuk van. Hogy miért, ne kérdezd :) Akkor olyan természetesnek tűnt, most viszont nem találok rá indokot.

Előzmény: Landsmann_ (8249)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8253

Szervusztok,

sajnos nem tudom, melyik fórumban, de valahol találkoztam a Lanbitou márkával, Az árához képest (vagy talán még függetlenül is attől) igen jókat írtak a 3059-es típusról. Ezért rákerestem az eBay-en, ahol találtam is F-es (0,5 mm) illetve EF-es (0,38 mm) változatot, és nagy lelkesedésemben meg is rendeltem. Nem patronos, és nem konverteres, hanem a tolltestbe van beépítve a töltő-felszívó rész (talán ez a piston?). A napokban várom, hogy megérkezzen (honnan máshonnan, mint Kínából), és talán kjésőn, de most ugrott be, hogy azért megkérdezhettem volna, van-e valakinek tapasztalata ezzel a töltőtollal. Így (eső után köpönyeg), de kérdezném, tudna valaki mondani erről valamit? Előre is köszönöm...

danimad Creative Commons License 2018.03.12 0 0 8252

Bejöttek a szavazatok, a következő találkozó jövő héten, március 21.-én lesz 18:00-tól 20:00-ig.

Megint a Puskinban leszünk:

https://www.facebook.com/restropuskin/

 

A mostani találkozó egy orosz házaspár is jönni fog szóval remélem ti is minél többen el tudtok jönni.

Ha csak az utolsó pillanatban derül ki hogy tudtuk jönni akkor is gyertek nyugodtan! :)

Előzmény: danimad (8236)
Muszga Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8251

Imádom a KWZ tintákat. Ez nagyon jó hír! 😃 kösz annak is, aki felhívta rájuk a Bomo figyelmét.

Előzmény: danimad (8248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!