Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Most kipróbálom a kelttésztát, aztán utána a maradék keverék liszthez kevesebb vizet adva megint sutok egy kenyeret. Remelem ezuttal lesz sikerelmeny kinezetre is, mert az ize nagyon jo.
Nezegettem recepteket, majd megveszem kulon a BL80at, meg zabpelyhet meg magokat meg ezt meg azt:) Tenyleg nem nagy macera belerakni a hozzavalokat kulon.
560 gr liszthez 310ml vizet adok. Általában 400gr fehér búza + 160 gr VitaMilles teljesk.rozs. A "bekavart" kenyérlisztek némelyikében túl sok - felesleges - ez+az van. Az un. kenyérliszteket viszont szeretem, pl. a Nagymamisat... Hozzátenni kicsi sót és élesztőt, vajat(olajat), mézet ... már nem nagy fáradtság, de legalább tudom, hogy mi van benne:-))
Az egyik módszer, hogy saját receptet használsz, saját összetevőkkel dolgozol.
A másik, hogy rövidebb programot használsz. Én amúgy nem szoktam ennyi vizet tenni fél kiló liszthez.
A férjem szulinapjara kapott egy kenyersutot (nekem:). Az elso sutesnel 500 gramm liszt helyett 1 kg ment bele... 1,3 kg-os kenyeret lehet a geppel sutni, csak kicsit nyomta ki a tetejet.
Masodik sutesnel ugyanugy jartam, ahogy Erdeklodo. 500 gr liszt, 300 ml viz, kicsi so... gyonyoru lett volna, ha a teteje nem ugy nez ki ahogy.
Az oke, hogy akkor esik be a teszta ha tul lagy vagy tul van kelve, de mit tudok csinalni? Komplett (vitamill) sokmagvas kenyerliszt, nem teszek bele pluszba semmit. Ugy sutom, ahogy a zacskon rajta van. de megis? Mit csinaljak, hogy szep legyen a kenyerem? Vegyek feherkenyerlisztet es abbol adjak hozza? mennyit?
Na hallod! Egy egyszerű tojásrántottáról mindig beugrik valami...vagy egy korona, vagy egy pávás motívum, vagy a Manchester United:).
/Becsípödött az egyik oldalon a két fél jénai közé a tészta és odasült vagy odaragadt. A másik oldala szabadon továbbkelt, míg le nem csúszott jénaistól, tésztástól, mindenestől:)/
Én 560 g liszthez használok 310 ml vizet és egy 5 gr friss élesztő (ha éppen nem instant van itthon) kb. harmadát... az élesztőt, ha nem szárazon morzsolom, hanem előre felfuttatom egy pici tejben, akkor a futtatáshoz használt tej mennyiségével csökkentem a vizet.
Hupsz, még nem készítettem itthon, pedig az Intersparban szoktam venni olykor, de ugye a "bolti" nem olyan, mint a "házi" :-)) Ez jó ötlet, kipróbálom, köszi!
Az én dagasztó üstöm 5,5 literes és gyári papírjai szerint 2 kg-os tészta dagasztható vele. Én viszont csak 1 kg-os kenyereket csinálok, direkt így vettem, hogy túlméretezett legyen, így kímélem a gépet.
A recept:
56 dkg BL80 (A liszt mindig ilyen súlyú. Ha bármilyen mással keverem, akkor annyival kevesebb)
28 dkg öregtészta
0,7 dl tej
1 tk cukor
1 dkg élesztő
2,2 tk só
2 csapott ek házi tepertőzsír
1 szem(10-12 dkg) hajában főtt krumpli
1,5 dl víz
Van egy saját "fejlesztésű" félbarna zsemlekenyerem, isteni pirítós készül belőle. Ennek puha marad a héja.
Although this bread is known by many names throughout the Mediteranian region, the French version from Provence-Alpes-Côte d'Azur is my favorite. A fougasse is an herbed French bread molded into a beautiful leaf shape.
1 tsp dry yeast 1/2 cup water 2 cups flour 1 tsp salt 1 tbsp Herbes de Provence or 1/4 cup chopped fresh spinach 1/4 cup parmesan cheese 1/4 cup olive oil 1 tsp sugar
Proof the yeast. Leave for five minutes until the yeast mixture is fluffy. Mix the flour and salt in a large bowl. Make a well in the center of the mixture, then pour in the proofed yeast. Use a wooden spoon to to mix the flour into the dissolved yeast to form a soft paste. Cover the bowl with a dish towel and wait until it rises for about 20 minutes.
Remove the towel and add the oil, parmesan cheese, and herbes de provence or spinach to the flour well. Flour your working surface and knead the dough on it until smooth and elastic for about 10 minutes. Put the dough in an oiled bowl, turning it to coat evenly with the oil, then cover it with a dish towel. Let rise until doubled in size, about 1 1/2 hours. Punch down, then let rest for ten minutes.
On a lightly floured work surface, use a rolling pin to flatten the dough into a tear shape, about fourteen inches long and 3/4 inches thick. Oil your baking sheet or place a piece of silicon lining on it.
Form the dough into a leaf shape, and make diagonal slashes across the dough. Pull out each slash gently with your fingers. Cover the shaped dough, then proof until an imprint of your finger springs back slowly, about 45 minutes.
Preheat the oven to 400 degrees and bake for 40 minutes, until crisp and golden brown. Serve warm.
Jézusom ! Fele annyi élesztőt tegyél bele. A folyadék is soknak tűnik nekem, én 2.8dl-nél nem tennék bele többet (a cukor is folyadéknak számít és ott az olaj is).