Keresés

Részletes keresés

yaminka Creative Commons License 2013.05.27 0 0 40960

Köszönöm a válaszokat!:)

Most kipróbálom a kelttésztát, aztán utána a maradék keverék liszthez kevesebb vizet adva megint sutok egy kenyeret. Remelem ezuttal lesz sikerelmeny kinezetre is, mert az ize nagyon jo.

 

Nezegettem recepteket, majd megveszem kulon a BL80at, meg zabpelyhet meg magokat meg ezt meg azt:) Tenyleg nem nagy macera belerakni a hozzavalokat kulon.

 

Orsi

.ETNA. Creative Commons License 2013.05.27 0 0 40959
560 gr liszthez 310ml vizet adok. Általában 400gr fehér búza + 160 gr VitaMilles teljesk.rozs. A "bekavart" kenyérlisztek némelyikében túl sok - felesleges - ez+az van. Az un. kenyérliszteket viszont szeretem, pl. a Nagymamisat... Hozzátenni kicsi sót és élesztőt, vajat(olajat), mézet ... már nem nagy fáradtság, de legalább tudom, hogy mi van benne:-))
Előzmény: yaminka (40956)
ZsuR Creative Commons License 2013.05.27 0 0 40958

"A férjem szulinapjara kapott egy kenyersutot (nekem:). "  :))

Előzmény: yaminka (40956)
monyesz Creative Commons License 2013.05.26 0 0 40957
Az egyik módszer, hogy saját receptet használsz, saját összetevőkkel dolgozol.
A másik, hogy rövidebb programot használsz. Én amúgy nem szoktam ennyi vizet tenni fél kiló liszthez.
Előzmény: yaminka (40956)
yaminka Creative Commons License 2013.05.26 0 0 40956

Sziasztok!

 

A férjem szulinapjara kapott egy kenyersutot (nekem:). Az elso sutesnel 500 gramm liszt helyett 1 kg ment bele... 1,3 kg-os kenyeret lehet a geppel sutni, csak kicsit nyomta ki a tetejet.

Masodik sutesnel ugyanugy jartam, ahogy Erdeklodo. 500 gr liszt, 300 ml viz, kicsi so... gyonyoru lett volna, ha a teteje nem ugy nez ki ahogy.

 

Az oke, hogy akkor esik be a teszta ha tul lagy vagy tul van kelve, de mit tudok csinalni?  Komplett (vitamill) sokmagvas kenyerliszt, nem teszek bele pluszba semmit. Ugy sutom, ahogy a zacskon rajta van. de megis? Mit csinaljak, hogy szep legyen a kenyerem? Vegyek feherkenyerlisztet es abbol adjak hozza? mennyit?

 

Koszonom elore is a valaszokat!

 

Orsi

Előzmény: Törölt nick (40927)
.ETNA. Creative Commons License 2013.04.18 0 0 40955
:-DDD igen, valami ilyesmi történést sejtettem én is:-)
Előzmény: firmitudo (40954)
firmitudo Creative Commons License 2013.04.17 0 0 40954

:)

Na hallod! Egy egyszerű tojásrántottáról mindig beugrik valami...vagy egy korona, vagy egy pávás motívum, vagy a Manchester United:).

 

/Becsípödött az egyik oldalon a két fél jénai közé a tészta és odasült vagy odaragadt. A másik oldala szabadon továbbkelt, míg le nem csúszott jénaistól, tésztástól, mindenestől:)/

 

 

Előzmény: .ETNA. (40953)
.ETNA. Creative Commons License 2013.04.17 0 0 40953
Azta, Nálad a kenyérnek is van koronája? :-))))
Előzmény: firmitudo (40951)
monyesz Creative Commons License 2013.04.15 0 0 40952

Hát ezt művészet lenne lekoppintani!

Előzmény: firmitudo (40951)
firmitudo Creative Commons License 2013.04.15 0 0 40951

Nem ám lekoppintani! :)

   

 

Egyébként meg elfogyott az utolsó morzsáig:).

 

.ETNA. Creative Commons License 2013.03.31 0 0 40950
Nyami-nyami:-))
Előzmény: ZsuR (40949)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.30 0 0 40949

Finom lett... nem gyozom kostolni :((

ZsuR Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40948

Az en ustom sokkal kisebb... nem tudom pontosan mekkora, de ki fogom merni ma este :)).

 

Koszonom a segitsegedet...

Előzmény: firmitudo (40944)
.ETNA. Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40947
Én 560 g liszthez használok 310 ml vizet és egy 5 gr friss élesztő (ha éppen nem instant van itthon) kb. harmadát... az élesztőt, ha nem szárazon morzsolom, hanem előre felfuttatom egy pici tejben, akkor a futtatáshoz használt tej mennyiségével csökkentem a vizet.
Előzmény: érdeklődő 49 (40939)
.ETNA. Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40946
Hupsz, még nem készítettem itthon, pedig az Intersparban szoktam venni olykor, de ugye a "bolti" nem olyan, mint a "házi" :-)) Ez jó ötlet, kipróbálom, köszi!
Előzmény: ZsuR (40941)
.ETNA. Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40945
:-)) Mielőtt elküldöd a hozzászólást, az oldal alján megjelenik a kérdés, hogy csak a linket szúrja-e be (vagy ilyesmi) ...
Előzmény: ZsuR (40942)
firmitudo Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40944

Az én dagasztó üstöm 5,5 literes és gyári papírjai szerint 2 kg-os tészta dagasztható vele. Én viszont csak 1 kg-os kenyereket csinálok, direkt így vettem, hogy túlméretezett legyen, így kímélem a gépet.

 

A recept:

 

56 dkg BL80 (A liszt mindig ilyen súlyú. Ha bármilyen mással keverem, akkor annyival kevesebb)

28 dkg öregtészta

0,7 dl tej

1 tk cukor

1 dkg élesztő

2,2 tk só

2 csapott ek házi tepertőzsír

1 szem(10-12 dkg) hajában főtt krumpli

1,5 dl víz

 

Van egy saját "fejlesztésű" félbarna zsemlekenyerem, isteni pirítós készül belőle. Ennek puha marad a héja.

 

58 dkg BL80

  2 dkg korpa

1,5 dl tej

1 ek cukor

2 dkg élesztő

10 dkg natúr joghurt

  3 dkg étolaj

1 felvert tojás

2 tk só

(víz nem kell hozzá)

 

A sót mindig a liszttel keverem el.

 

Előzmény: ZsuR (40937)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40943
ZsuR Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40942

Csuda vigye el a blogot... a link behozza az egesz oldalt... :((

Előzmény: ZsuR (40941)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.28 0 0 40941

Focaccia Bread with Rosemary a kovetkezo.... - ismeritek a Focacciat?  Kellemes lapos kenyer, es gyorsabb az elkeszitese mint a kovaszos kenyere.

 

http://www.simplyrecipes.com/recipes/focaccia_bread_with_rosemary/

 

En szeretem a rozmaringost - de sokfele valtozata van:

http://wednesdaychef.typepad.com/the_wednesday_chef/2008/01/focaccia-di-pat.html

 

Ez lesz a kovetkezo - a boltban ha veszem a felkilos (vagy annyi sem) 5 dollar... sokallom...

 

Spinach Parmesan Fougasse

Although this bread is known by many names throughout the Mediteranian region, the French version from Provence-Alpes-Côte d'Azur is my favorite. A fougasse is an herbed French bread molded into a beautiful leaf shape.


1 tsp dry yeast
1/2 cup water
2 cups flour
1 tsp salt
1 tbsp Herbes de Provence or
1/4 cup chopped fresh spinach
1/4 cup parmesan cheese
1/4 cup olive oil
1 tsp sugar



Proof the yeast. Leave for five minutes until the yeast mixture is fluffy. Mix the flour and salt in a large bowl. Make a well in the center of the mixture, then pour in the proofed yeast. Use a wooden spoon to to mix the flour into the dissolved yeast to form a soft paste. Cover the bowl with a dish towel and wait until it rises for about 20 minutes.


Remove the towel and add the oil, parmesan cheese, and herbes de provence or spinach to the flour well. Flour your working surface and knead the dough on it until smooth and elastic for about 10 minutes. Put the dough in an oiled bowl, turning it to coat evenly with the oil, then cover it with a dish towel. Let rise until doubled in size, about 1 1/2 hours. Punch down, then let rest for ten minutes.

On a lightly floured work surface, use a rolling pin to flatten the dough into a tear shape, about fourteen inches long and 3/4 inches thick. Oil your baking sheet or place a piece of silicon lining on it.







Form the dough into a leaf shape, and make diagonal slashes across the dough. Pull out each slash gently with your fingers. Cover the shaped dough, then proof until an imprint of your finger springs back slowly, about 45 minutes.

Preheat the oven to 400 degrees and bake for 40 minutes, until crisp and golden brown. Serve warm.


Tovább »

forrás: Blogspot.com

 

 

 

 

monyesz Creative Commons License 2013.03.26 0 0 40940

Jézusom ! Fele annyi élesztőt tegyél bele. A folyadék is soknak tűnik nekem, én 2.8dl-nél nem tennék bele többet (a cukor is folyadéknak számít és ott az olaj is).

Előzmény: érdeklődő 49 (40939)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2013.03.26 0 0 40939

Az élezstő 2,5dkg 500g liszt 3dl tej 1tk cukor 2tk só 2 ek olaj . Sütési program egyes (három óra )

Előzmény: monyesz (40936)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40938

Az en kenyerem is lufis volt - de feltetlenul kisebb adagot kell talaljak... 

Előzmény: firmitudo (40935)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40937

Nagyon szepen dagaszt a geped... megosztanad a receptedet?  Azt hiszem az enyem nagy - nagy a dagaszto gepnek, nagy a sutonek... 

Előzmény: firmitudo (40935)
monyesz Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40936
Ebbe a beeso gepi kenyerbe kevesebb eleszto kell vagy rovidebb program.
Előzmény: érdeklődő 49 (40929)
firmitudo Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40935

Dagasztás eleje.

http://www.youtube.com/watch?v=3ctWu2weH54&list=UU4JedG9-iaeyIuhj6q9H2Yg&index=4

 

Nekem ez a bevált, amikor lent marad az üst alján, a legkisebb fordulattal.

http://www.youtube.com/watch?v=TryN11PLLSU&list=UU4JedG9-iaeyIuhj6q9H2Yg&index=3

 

 

Amikor rákapcsolok nagyobb fordulatra nekem is feltekeri

http://www.youtube.com/watch?v=ala2489hztI&list=UU4JedG9-iaeyIuhj6q9H2Yg&index=2

 

Ha kelés sután belenyomom az öklömet, ilyen bubis lesz...innen már nehéz elrontani.

http://www.youtube.com/watch?v=ItrmmcMv65I&list=UU4JedG9-iaeyIuhj6q9H2Yg&index=1

 

A lényeg, hogy az edényhez való tapadása valamivel erősebb legyen, mint az az erő, ami felhajtja a dagasztószárra.

 

Előzmény: ZsuR (40923)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40934

Nagyon jó olvasni valók , mégegyszer köszi.

Előzmény: Törölt nick (40933)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40933

Szívesen! :)  Örülök, ha segíthettem a linkekkel! :)

Előzmény: érdeklődő 49 (40932)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40932

Nagyon-Nagyon köszönöm !!!!

Előzmény: Törölt nick (40931)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.25 0 0 40931

Egy remek, képpel illusztrált leírás a kenyér megformázásáról:

 

http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/06/vekni-formazasa.html

Előzmény: Törölt nick (40930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!