"Maharisi Mahes jógi se újat fedezett fel, ő is másoktól hasznosította szellemi termékét, nem feltétlen indiai rendszerből, persze egyedivé igyekezett tenni ezt is, mint oly sok jógi, ezoterikus, vallásvezető, filozófus, akik nyugatra jöttek..." Miért írsz ilyen hülyeségeket? Belinkeltem a forrást:
Guru Dev (Bhagavan Svámi Brahmananda Srasvati) 1944-től 1953-ig egész India spirituális vezetője volt. Maharishi és Guru Dev a Védikus Hagyomány (Mesterek Hagyománya) mesterei voltak, melynek célja a tudás (Véda = Teljes tudás, tudomány) tisztaságának megőrzése és elérhetővé tétele volt az elkövetkező generációk számára. Maharishi 50 éven keresztül építette fel a Transzcendentális Meditáció mozgalmát, melynek célja egy betegség és szenvedésmentes társadalom felépítése. A mozgalomban nagyon sok orvos, professzor, fizikus vállalt szerepet Maharishi vezetése alatt, aki saját maga is fizikusi végzettséggel rendelkezett."
"A Transzcendentális Meditáció jótékony hatásai:
Az utóbbi 50 év kb. 800 tudományos kutatásai (köztük EEG készülékkel végzett mérések) bizonyították, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlata alatt egy akár kétszer olyan mély pihenés jöhet létre, mint a mélyalvás során. Ez azért nagyon fontos, mert minél mélyebb egy stressz, annál mélyebb pihenés kell a kioldásához, így a TM gyakorlása során a mélyen gyökerező stresszek is elkezdenek kioldódni a fiziológiából, idegrendszerből."
azt gondoltam a TM-et is egy jógi alapította, mint szellemi nóvumot gyakorlati effektekkel...
Sok helyen alkalmazzák, nemde és azért kérdeztem, ezzel a meditatív módszerrel mire ment az emberiség, az önmegvalósítás nyugalomterápiával...?
Nem kell válaszolni..., csak hangosan gondolkodok... az önfejlesztés sikeres, avagy folyamatosan kell hozzányúlni, mint egyféle szellemi afrodiziákumhoz?
ugye a Silva féle agykontroll is tartogat meglepetéseket..., ez is egy ilyenségre épül..., meditatív elmei tényezőkre...
sokféle irányzat van...., akár a sámánizmust nézve, avagy az ős és ókori önszuggesztiós gyakorlatok, ezért is tettem fel kérdésemet...., de úgy látszik csak egy mindenbe belekötő kóklernek néznek itt is..., semmi gond..., hisz magam is használtam olyan technikát, ami egyenesen belülről jött, nem tanult, nem agyon filozófált, hanem ami az emberrel veleszületetten adva van, csak nem használja ki!
Maharisi Mahes jógi se újat fedezett fel, ő is másoktól hasznosította szellemi termékét, nem feltétlen indiai rendszerből, persze egyedivé igyekezett tenni ezt is, mint oly sok jógi, ezoterikus, vallásvezető, filozófus, akik nyugatra jöttek...
ezek szerint keresztény-zsidó vallási ötvözet cseng vissza szavadból, mint ámen, legyen úgy, vagy ilyesmi..., mert én ettől azért már messze vagyok... :)
A Transzcendentális Meditáció a "királyok jógája". A TM™ tanárodtól kellett kapnod egy mantrát, amennyiben valóban azt tanultál. Ez négy egymást követő napon történik, ahol az első napon kaptad meg. Ez a Te mantrád, csak ezzel tudsz kapcsolódni a transzcendenshez. "A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség. A TM technikájának működési elve és gyakorlata alapvetően különbözik minden eddig megismert személyiség illetve tudatfejlesztő módszertől. Nem vallás vagy filozófia és nem követel semmilyen életmód változtatást."
Az Antalos relaxációt inkább most ne. A másikat kipróbálhatod szerintem, figyeld meg melyik lépésig esik jól és annak megfelelően csináld. A napüdvözlet és utána a pihenés viszont együtt van, az egy lépés.
Próbálom leírni a lelkiállapotom, bár biztos nehéz lehet elképzelni.
Úgy érzem, pár hete, mintha "elcsúsztam volna" valahova, tehát mintha átbillentem volna valamiféle más tudatállapotba(lelki stressz+túlterhelődés), ami nem kellemes, kb olyan érzés, mintha egy sötét búra alá kerültem volna vagy mintha két emelet közt megragadtam volna, szorongással, depresszív gondolatokkal, minimum..
Ebből valószínűleg valamiféle segítséggel fogok kikerülni-gyógyszer+terápia, de magam is szeretném elősegíteni ezt, hogy minél kevesebbre legyen szükség előbbiből.
Azért járogatom ezt így körbe, nem szeretnék magamnak nagyobb megzuttyanást okozni, de tétlenül se akarok ülni, hogy majd elmúlik, meg kívülről elmulasztja valami. Hiszek az erőfeszítésben. :)
Ennek tükrében, amit leírtam, is nézegessem az Antalos relaxációt és amit utána írtál(következő poszt)?
Nyugodtan kezdd el újra a mantra meditációt, semmi bajod nem lesz tőle. Talán még a gondolataid is kitisztulnak.
Egyébként a mantrák a védikus hagyományokból eredő szavak.
Az, hogy a TM kapcsán mit ígérnek, valóban csak marketing, a TM valójában a legegyszerűbb és leghatékonyabb stresszoldó módszer. Lehet, hogy a tüneteidet is stressz okozza.