Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2019.09.16 0 1 839

Ha lent és fent normális alátámasztás van és pl. nem csak a csatornavasak tartják, akkor egy deszkát keresztbe téve a T vasakra, megbír egy kevéssé túlsúlyos embert.  Nekem is ilyen drótüveg tetőm volt 10 évig a teraszom felett, de később kicseréltem duplafalú üvegre. Az oldalakat is normális ablakokra és lett egy télikertem. Aztán mikor a tetőüvegek megrepedtek (15 év) akkor a tetőt szendvicspanelre cseréltem. Ez nagyon jó hőszigetelő és elég az oldalról jövő fény is növényeknek.

Előzmény: guresz (836)
stukov1 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 838

Nekem a pc 160ezer+ 40 az alu profil, gumi, szlalagok, szállítással...

Előzmény: joevagyok68 (828)
stukov1 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 837

Helló! Épülő terasz- előtetőhöz kérnék segítséget. Az oszlopok, vízszintes gerendák megvannak.

6x2,3m, 22 fok lejtés. Ezt fedném le 16mm-es polikarbonáttal. 

Szarufa méterenként, 2,5-2,7m, de mekkora legyen? A 7,5x15cm-es gyalulva is brutálnak tünik, elég az 5x15ös? Az alu profil 6cm, az meg lelóg róla...

guresz Creative Commons License 2019.09.02 0 0 836

Sziasztok. Szigetelni szeretném a drótüveg terasztetőm. Régi már a szigetelés és beázik. Egyik oldalról tető van a másikról fal, szóval sehogy sem lehet elérni.

A kérdésem, hogy szerintetek elbírja-e ez egy ember súlyát egy falappal?

joevagyok68 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 835

mekkora felület lenne a pc ?

Láttál már tetőtéri ablakot ?  

Képzeld el annak az "slsó" részét....smit beépítenek a tetőbe .

Na egy olyat kéne reprodukálni colos deszkából...azt körbebádogozni, arra jönne a pc, 

DE lehet jön majd jobb ötlet is.....

Előzmény: Sipeki László (834)
Sipeki László Creative Commons License 2019.08.21 0 0 834
PC vel kezdenék és zsindely lenne a vége, gyárilag nem de itt vissza keresve ezt találtam, viszont amit írtál megoldást nem teljesen egyértelmű
Előzmény: joevagyok68 (833)
joevagyok68 Creative Commons License 2019.08.21 0 0 833

gyárilag ajánljak a leszorító profilt, pc- zsindely "illesztéséhez" ?

Kétlem.....  

Vagy jól ki kell kennyi a gumitömítés alatt tömítőanyaggal ?  hisz a zsindely "lépcsőzetes"....!? 

Mert szerintem az úgy nem lesz jó !  nem lesz tökéletesen vízzáró !  

Jól értem, hogy te egy tetőablakhoz hasonló "bevilágító ablakot" szeretnél, egy zsindely tetőbe ?  

Az " ablak" felett is zsindely lesz ? Vagy a pc indul legfelülről ?

De tan mibdegy is..

Az egyetlen üdvözítő megoldás az lehet ( véleményem szerint !), hogy egy tetőablakhoz hasonló "kiemreést" csinálsz , mondjuk 10 cm széles, colis deszkából 

Az körbebádogozod, a zsindelyezés előtt, arra takar rá a zsindely, egy tetőablak burkoló kerethez hasonlóan  majd arra jön a pc, amit megint "rábádogozol", a korabbi bádogra.....  hogy mindenhol vízzáró legyen !

nem tudom mennyire érthető....

Amúgy nem lehetne "végig" pc ?  akkor egy kicsit könnyebb lenne a helyzet...

Szerintem.... műkedvelő amatőr szerint...  (aki 1x már megszívta a pc - zsindely csatlakozást !  ...beázott....  Most masodszorra úgy néz ki, hogy sikerült jól megcsinálni !  nálunk felül vsn 70-80 cm zdindely, majd alatta végig pc.... mondjuk a mostani megoldás is unortodox !  :-D  .) 

Előzmény: Sipeki László (832)
Sipeki László Creative Commons License 2019.08.21 0 0 832
Sziasztok

Polikarbonát és zsindely illesztésben tud valaki segíteni?
Az megvan hogy leszorito profillal illesztem oldalt, de az alját hogyan?
Polikarbonát rol a zsindely re kellene lefolynia.
bonccé Creative Commons License 2019.08.01 0 0 831

Sziasztok! 

Ház mellett lévő beton teraszt szeretném befedni. Különálló lenne a szerkezet. 

Kérdésem, hogy melyik fajta oszloptartót érdemes használni? Sima U alakút vagy a kiemeltet (Y)? 

Mi a különbség a kettő fajta között? 

joevagyok68 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 830

korcoltat miért nem tartod jó ötletnek teraszra ?

Előzmény: -carcass- (827)
joevagyok68 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 829

azt írta, hogy

hajopadlo

lenne alatta !

Így felesleges az "átlátszó" !

Nem ?  :-)

Én amúgy fémre gondoltam, ha már nem kell átlátszó legyen.......azt pedig biztos gyártják tetszőleges hosszban...

Nem hiszem , hogy rosszabb választás, mint a PC a hajópadlón...

DE csak lelkes amatőr vagyok.... :-)

https://metal-sheet.hu/termekek/trapezlemez/20-as-trapezlemez 

Előzmény: -carcass- (827)
joevagyok68 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 828

amúgy tudtad, hogy van strongx6 PC is ? aminek elég 105centinként az alátámasztás ?  És akkor már akár lehet a 7,5 x 15 is...

https://aplast.hu/hu/termekek/reszletek/41_multiclear_strong_x6_x-strukturas_uregkamras_polikarbonat/

És/vagy lehetne azt csinálni, hogy a gerenda tetejébe belemarod a tetőlécet (hogy a teteje síkban legyen)...mondjuk 50-60 centinként...és akkor lehet az olcsóbb PC is...  szerintem

Én úgy csináltam... :-)  

Amúgy2..  szerintem nem CSAk a toldásoknál kevés az 5 cm !

Hisz nem csak a széleken/toldásoknál kell rögzíteni a PC-t ! Hanem a köztes gerendákon is...mert ha ott leszorító koronggal rögzíted, az is 53 mm...  szóval az is látszana...

Amúgy3...most nézem, hogy van 50mm-es aluprofil is !  Az  miért is nem jó az 50mm-es pallóhoz ?

https://aplast.hu/hu/arak/

üregkamrás árlistában benne vannak "tartozékok" méretei is...

HA valami nem tiszta , menj el Aplasthoz… Nagytarcsa M0.... biztos segítenek...

Még valami...a Zanyagiak…  PC fedésnél úgy számolhatsz, hogy a PC ára, + a kiegészítők,köcölék , ami még 2(3) x annyiba kerülnek, mint a PC ára...

Szóval csalóka felszorozni a m2-t a PC m2 árával...

Előzmény: fapuma3 (817)
-carcass- Creative Commons License 2019.06.25 0 0 827

Nekem ezért van Lindab átlátszó trapézlemez a teraszon.

4 éve van fent. Egyelőre hibátlan.

De a tetszőleges hosszt cáfolom - 3,0 és 4,5 m hosszban gyártják.

---

Korcolt lemezt nyitott teraszra nem tartom jó 5letnek...

Előzmény: joevagyok68 (825)
joevagyok68 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 826

gödöllő....temető mellett ?  ;-)

Ha magánsk csinálta ok....  ha pénzért csináltak, akkor.....khm.....  

joevagyok68 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 825

Miért CSAk  PC ????

Van olyan, hogy korcolt lemezfedzés...

vagy , ha alulról úgyis hajópadló lesz, lehet akár (lindab vsgy akármi más....) trapézlrmez !  Tetszőleges hosszban legyártják !  

Szóval szerintem hem csak pc mehet rá.....

Előzmény: Jamesryan (816)
-carcass- Creative Commons License 2019.06.23 0 0 824

Igazán nincs mit. ;-)

Ha neked megéri, akkor hajrá...

De nem tud 3x annyit, amint amennyivel többe kerül.

7m-en 3 támasz, az picsafüst, ahogy szokták mondani a statikusok, 4 m-en a törekes sz@r is megáll. Kb igazuk is van. :-)

Mondjuk a 7 m-en van 1-1 m túlnyúlás, akkor marad 5m, amit 3 helyen kell megtámasztani -> 2,5m támaszköz. Nem nagy cucc.

Hidd el, semmi extra nincs a dologban.

Viszont jó lenne már lerajzolni...

Előzmény: fapuma3 (822)
iszp Creative Commons License 2019.06.23 0 0 823

nekem hossztoldott, rétegragasztottból (BSH) van az egész. Nem volt olcsó, de cserébe szép maradt 6 év után is, nem mint pld. a szomszédé, ami nyiladozik szanaszéjjel, mint a tavirózsa :D

Előzmény: fapuma3 (822)
fapuma3 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 822

@Carcass.  Kösz az eddigi válaszaid. De a réteg ragasztott borovi miért "istenments" ? Nekem megérné a felárat, mert ezek jobban tartanak és erősebbek. (ugyan nem 3x) 

Illetve még szelemennek is inkább rétegragasztottat venennék, mert ott is csak 3 alátámasztás lenne 7 méteren. 

Előzmény: -carcass- (821)
-carcass- Creative Commons License 2019.06.23 0 0 821

Mi van akkor, ha 10-es, vagy 12-es gyalult deszkát raksz a palló tetejére? Akkor már elég széles lesz...

1.) Szaruvégre ne rögzítsd, nem arra van kitalálva a meglévő szerkezet.

2.) 5x20-as itthon? Nem lesz egyszerű...De 2x10-esből össze lehet rakni. De attól még az is keskeny lesz, ha a szakik azt mondják.

3.) Istenments!

Előzmény: fapuma3 (820)
fapuma3 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 820

A polikarbonátosok mondták, hogy a két tábla találkozásánál kevés a 5cm széles szarufa. Illetve így keverve láttam egyet (lenti kép) és tetszett.

Azzal lehetne csökkenteni a fesztávot ha

1.)  a ház szarufavégeire támasztanám a terasz szarufáit. ?de aggódom, hogy ez elhúzná a ház nyeregtetőjét 

2.)  5x20 pallót használni. (USA-ban ilyent sok helyen látni) 

3. ) Sima luc fenyő helyett réteg ragasztott (borovi) gerendát 3x áron. 

Nincs valami szarufa, szelemen keresztmetszet méretező alkalmazás fórum? :-)

Előzmény: -carcass- (818)
-carcass- Creative Commons License 2019.06.15 0 0 819

Ez nagyon zavaros.

És egy kép se lenne haszontalan...

Előzmény: Jamesryan (816)
-carcass- Creative Commons License 2019.06.15 0 0 818

Elbírja, de azért az 5,4 alátámasztás nélkül nem kevés...

Amúgy mi értelme a faanyagot így variálni? Ha 50 centiként akarod kiosztani, akkor szórd végig 5/15-ös pallóval.

És az 5,4-et próbáld csökkenteni, ezen a hosszon a palló azért rendesen kihajlik (hú de hülye szó. :-D) és mind el fog csavarodni száradás közben. Ha nem tudod csökkenteni, akkor meg valahogy csökkentsd a kihajlási hosszt egy plusz megtámasztással.

fapuma3 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 817

5,4m-es fesztávra elég a 7,5x15 ös szarufa?

Ez méterenként lenne és közte pedig 5x15 ös szarufa is lenne a policarbonát alatt. Így 0,5 méterenként lenne alátámasztva. El Elbírja ez így?    

Hasonlóan tervezem, ahogy itt a képen látszik.  

Jamesryan Creative Commons License 2019.06.06 0 0 816

Sziasztok: szeretnek segitseget kerni:

van egy L alaku teraszunk, amit szeretnek lefedni.

a tetoszerkezet szarufai lelognak annyira, higy az aljuk 238 cm magasan van.

a terszfedes szarufai, hogy elheto magassagban lehyen az eleje,

kb 5 fokos dolesszogben lennenek.

mivel erre a tetoszogre csak polikarbonat johet szoba- ha jol sejtem- az a terv, higy hajopadlo lenne felulrol a szarufakon es erre menne direktbe a polikarbonat.

nem szeretnek csak polikarbonatot, eredetileg zsondely lett volna de az nem birja ezt a kicsiny dolesszoget.

szival a kerdesem: nagyon elvetemult otlet a hajopadlora egybol a polikarbonat? Nyilvan valami vizzaro reteg lenne koztuk meg, valami teliberagasztos lemezre gondoltam

koszonom a valaszokat

udv

szilard7197 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 815

Van-e valami jelentősége, hogy a polkarbonát tető tartó konzola milyen színű legyen? Gondolom a fehér kevésbé melegszik...

sztoby10 Creative Commons License 2019.05.20 0 0 814

Sziasztok!

Volna nekünk egy U alakú teraszunk(5mx5m) a garázs és a ház között (a szobák ablakai a terasz felé néznek, így fontos fényáteresztés) + 1 szomszédot elrejtő oldal fallal (1,80 magas). A párommal úgy döntöttünk, hogy idén befednénk és később teljesen zárhatóvá átalakítani ~ amolyan télikert szerűen. Én befedném teljesen viszont a párom retteg attól, hogy alatta mocskos meleg lenne a nyári időszakban, nehezen szellőzne-megállna alatta a levegő! Ezért ő csak részlegesen csináltatná meg (3x5m), hogy úgy jobban szellőzhetne. (Viszont ezzel az a baj h bután nézne ki ott az a ~2m-es hely szabadon. Szerintem...)

A terasz szerkezete fából készülne és a fedés pedig polikarbonát X típus (16mm), viszont abból több féle-fajta létezik a piacon. Nálunk többször is a solar neve hangzott el. Szeretném a véleményeteket kérni, ha szabad 4-ről, ami elhangzott (víztiszta,opál,bronz,solar) vagy esetleg ti mivel csinálnátok. Árnyékolók mennyit segíthetnek és pl melyik verzió?

Esetleg volna valaki, aki hasonló adottságokkal rendelkezik? tapasztalatok?

Előre köszönöm a válaszokat/segítséget!

-carcass- Creative Commons License 2019.05.10 0 0 813

Így van, a meleg levegő felfelé száll, fent ki kell engedni és kész.

Mindre vonatkozik, legyen szó trapézlemezről, légkamrásról vagy tömör tábláról.

Lehet, hogy lassabban melegszik alattuk a levegő, de attól még ki kell engedni onnan.

Előzmény: szilard7197 (812)
szilard7197 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 812

Erre nem is gondoltam, tehát szellőzésnek maradjon hely, ha jól értem. A bronz, illetve a solar control esetében ez annyira nem számít, ugye? Kösz a választ!

Előzmény: -carcass- (811)
-carcass- Creative Commons License 2019.04.29 0 0 811

A víztiszta polikarbonát is beépíthető, csak arra kell figyelni, hogy a táblák széle ne érjen a falig, legyen hely a légmozgásnak.

Előzmény: szilard7197 (810)
szilard7197 Creative Commons License 2019.04.29 0 0 810

Árnyékolás, hővédelem szempontjából a bronz illetve a solar control ( zöld színű) a legjobb választás, jól dondolom?

A fehér vagy áttetsző az inkább gyűjti a fényt. Az opálos köztes megoldás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!