Polikarbonát mostanánban igen népszerű. állja a telet, megszűri az UVt, van aki télikertet is be tud rendezni alatta. Ugyanakkor felmerülnek az üvegházhatásra jellemző problémák is, nyáron nagyon meleg lehet alatta.
Ha lent és fent normális alátámasztás van és pl. nem csak a csatornavasak tartják, akkor egy deszkát keresztbe téve a T vasakra, megbír egy kevéssé túlsúlyos embert. Nekem is ilyen drótüveg tetőm volt 10 évig a teraszom felett, de később kicseréltem duplafalú üvegre. Az oldalakat is normális ablakokra és lett egy télikertem. Aztán mikor a tetőüvegek megrepedtek (15 év) akkor a tetőt szendvicspanelre cseréltem. Ez nagyon jó hőszigetelő és elég az oldalról jövő fény is növényeknek.
Sziasztok. Szigetelni szeretném a drótüveg terasztetőm. Régi már a szigetelés és beázik. Egyik oldalról tető van a másikról fal, szóval sehogy sem lehet elérni.
A kérdésem, hogy szerintetek elbírja-e ez egy ember súlyát egy falappal?
gyárilag ajánljak a leszorító profilt, pc- zsindely "illesztéséhez" ?
Kétlem.....
Vagy jól ki kell kennyi a gumitömítés alatt tömítőanyaggal ? hisz a zsindely "lépcsőzetes"....!?
Mert szerintem az úgy nem lesz jó ! nem lesz tökéletesen vízzáró !
Jól értem, hogy te egy tetőablakhoz hasonló "bevilágító ablakot" szeretnél, egy zsindely tetőbe ?
Az " ablak" felett is zsindely lesz ? Vagy a pc indul legfelülről ?
De tan mibdegy is..
Az egyetlen üdvözítő megoldás az lehet ( véleményem szerint !), hogy egy tetőablakhoz hasonló "kiemreést" csinálsz , mondjuk 10 cm széles, colis deszkából
Az körbebádogozod, a zsindelyezés előtt, arra takar rá a zsindely, egy tetőablak burkoló kerethez hasonlóan majd arra jön a pc, amit megint "rábádogozol", a korabbi bádogra..... hogy mindenhol vízzáró legyen !
nem tudom mennyire érthető....
Amúgy nem lehetne "végig" pc ? akkor egy kicsit könnyebb lenne a helyzet...
Szerintem.... műkedvelő amatőr szerint... (aki 1x már megszívta a pc - zsindely csatlakozást ! ...beázott.... Most masodszorra úgy néz ki, hogy sikerült jól megcsinálni ! nálunk felül vsn 70-80 cm zdindely, majd alatta végig pc.... mondjuk a mostani megoldás is unortodox ! :-D .)
Polikarbonát és zsindely illesztésben tud valaki segíteni?
Az megvan hogy leszorito profillal illesztem oldalt, de az alját hogyan?
Polikarbonát rol a zsindely re kellene lefolynia.
És/vagy lehetne azt csinálni, hogy a gerenda tetejébe belemarod a tetőlécet (hogy a teteje síkban legyen)...mondjuk 50-60 centinként...és akkor lehet az olcsóbb PC is... szerintem
Én úgy csináltam... :-)
Amúgy2.. szerintem nem CSAk a toldásoknál kevés az 5 cm !
Hisz nem csak a széleken/toldásoknál kell rögzíteni a PC-t ! Hanem a köztes gerendákon is...mert ha ott leszorító koronggal rögzíted, az is 53 mm... szóval az is látszana...
Amúgy3...most nézem, hogy van 50mm-es aluprofil is ! Az miért is nem jó az 50mm-es pallóhoz ?
nekem hossztoldott, rétegragasztottból (BSH) van az egész. Nem volt olcsó, de cserébe szép maradt 6 év után is, nem mint pld. a szomszédé, ami nyiladozik szanaszéjjel, mint a tavirózsa :D
@Carcass. Kösz az eddigi válaszaid. De a réteg ragasztott borovi miért "istenments" ? Nekem megérné a felárat, mert ezek jobban tartanak és erősebbek. (ugyan nem 3x)
Illetve még szelemennek is inkább rétegragasztottat venennék, mert ott is csak 3 alátámasztás lenne 7 méteren.
Elbírja, de azért az 5,4 alátámasztás nélkül nem kevés...
Amúgy mi értelme a faanyagot így variálni? Ha 50 centiként akarod kiosztani, akkor szórd végig 5/15-ös pallóval.
És az 5,4-et próbáld csökkenteni, ezen a hosszon a palló azért rendesen kihajlik (hú de hülye szó. :-D) és mind el fog csavarodni száradás közben. Ha nem tudod csökkenteni, akkor meg valahogy csökkentsd a kihajlási hosszt egy plusz megtámasztással.
van egy L alaku teraszunk, amit szeretnek lefedni.
a tetoszerkezet szarufai lelognak annyira, higy az aljuk 238 cm magasan van.
a terszfedes szarufai, hogy elheto magassagban lehyen az eleje,
kb 5 fokos dolesszogben lennenek.
mivel erre a tetoszogre csak polikarbonat johet szoba- ha jol sejtem- az a terv, higy hajopadlo lenne felulrol a szarufakon es erre menne direktbe a polikarbonat.
nem szeretnek csak polikarbonatot, eredetileg zsondely lett volna de az nem birja ezt a kicsiny dolesszoget.
szival a kerdesem: nagyon elvetemult otlet a hajopadlora egybol a polikarbonat? Nyilvan valami vizzaro reteg lenne koztuk meg, valami teliberagasztos lemezre gondoltam
Volna nekünk egy U alakú teraszunk(5mx5m) a garázs és a ház között (a szobák ablakai a terasz felé néznek, így fontos fényáteresztés) + 1 szomszédot elrejtő oldal fallal (1,80 magas). A párommal úgy döntöttünk, hogy idén befednénk és később teljesen zárhatóvá átalakítani ~ amolyan télikert szerűen. Én befedném teljesen viszont a párom retteg attól, hogy alatta mocskos meleg lenne a nyári időszakban, nehezen szellőzne-megállna alatta a levegő! Ezért ő csak részlegesen csináltatná meg (3x5m), hogy úgy jobban szellőzhetne. (Viszont ezzel az a baj h bután nézne ki ott az a ~2m-es hely szabadon. Szerintem...)
A terasz szerkezete fából készülne és a fedés pedig polikarbonát X típus (16mm), viszont abból több féle-fajta létezik a piacon. Nálunk többször is a solar neve hangzott el. Szeretném a véleményeteket kérni, ha szabad 4-ről, ami elhangzott (víztiszta,opál,bronz,solar) vagy esetleg ti mivel csinálnátok. Árnyékolók mennyit segíthetnek és pl melyik verzió?
Esetleg volna valaki, aki hasonló adottságokkal rendelkezik? tapasztalatok?
Erre nem is gondoltam, tehát szellőzésnek maradjon hely, ha jól értem. A bronz, illetve a solar control esetében ez annyira nem számít, ugye? Kösz a választ!