Keresés

Részletes keresés

Cromwel Creative Commons License 2012.07.14 0 0 21593
BéDéKá Creative Commons License 2012.06.04 0 0 21592

Kis emberhatározó

 Bíró Judit - Csepeli György:
Kis emberhatározó


Kossuth Kiadó, 2012 - 112 old- (Utószó:)

Elképzelhető, hogy a segédkönyvünk alapján emberhatározásba kezdő olvasó olyan emberfélékről olvashat leírást, amelyekkel még soha nem találkozott, és amelyekkel valószínűsíthetően soha nem is fog találkozni élete során. Csak remélni tudjuk, hogy segédkönyvünk e sajátossága az ismeretlenre való rácsodálkozás mellett előhívja annak megismerésére és megtapintására való igényt is az olvasóból, ami egyben közelebb is hozza őt az emberfélék szeretetéhez és védelméhez.

Arra kérjük az olvasót, hogy fogadja segédkönyvüket annak ami, azaz hazai viszonyaink közötti első kísérletnek, s ha bíráló észrevétele és tanácsa támad, közölje velünk.

Végére értünk a könyvnek, de nincs vége a meghatározásoknak. Mindenki meghatározó lehet, akiben él a vágy és a kíváncsiság a másik ember iránt, akit ha megismer, önmagából ismert meg egy darabot. A tudatos emberhatározást elősegítendő, tervezzük, hogy a jövőben közreadunk egy tesztkészletet, mely afféle humán GPS-ként, lehetővé teszi olvasóink számára az emberhatározást.

A szerzők

A kötet meghatározásai – melyeket Szunyoghy Viktória illusztrációi tesznek teljessé – szórakoztatóan segítenek eligazodni abban, hogy akikkel összehoz a véletlen vagy a szándék, miféle változatai az emberlét sokféleségének.

A lélek tükör, melyben csak akkor látjuk a másikat, ha a másik is lát bennünket. Miközben a másik meghatározására törünk, az ő helyét keressük a meghatározók, meghatározottak és meghatározatlanok rendjeiben, az emberszerűek, állatszerűek, növényszerűek és anyagszerűek között, a labirintus mélyén önmagunkra találunk.


ELŐSZÓ (részlet)

Ma az emberiséget – még ha talán már nem is oly’ sokáig – az embervilág tölti fel életanyaggal, mint emberi termőhely gyönyörködteti, s az „emberi táj” (Márai) részeként az ismerősség, az otthon érzését is adja.
Az emberről szóló ismeretszerzés és cselekvés egységének elvéből következően az embertípusok tanulmányozásának egyik legfontosabb módja az emberhatározás.

Cél, hogy a közösségek tagjai ismerjék fel a jellegzetes helyi emberféléket, és szerezzenek jártasságot az emberhatározásban.

A határozási tevékenységhez természetesen megfelelő segédeszközre van szükség. Ezek körébe illeszkedhet a Kis emberhatározó.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy e segédkönyv olyan didaktikai határozó, melynek kulcsa az általában ismert és könnyen felismerhető alaktani bélyegekre épül, és kizárólag a határozásban való jártasság megszerzésére alkalmas! Ebből kifolyólag segédkönyvünk semmiképpen nem tekinthető az ember teljességéről szóló műnek, hiszen ezek már rendelkezésre állnak (példának okáért Iván Szergejevics Turgenyev Apák és fiúk vagy Per Olov Enquist Blanche és Marie).

Munkánk elkészítése során számításba kellett vennünk az emberföldrajzi különbségeket, tehát azt a tényt, hogy Magyarország különböző tájain nem azonos emberfélék virítanak: egymástól eltérően viselkednek, különböző a munkavégzésről és az örömszerzésről alkotott fogalmuk, máshogyan emlékeznek a múltbéli eseményekre, más a túlélési képességük, ami utódnemzési késztetéseiket is meghatározóan alakítja, akárcsak a helyváltoztatási készségük, alkalmazkodóképességük és így tovább.

Fontosnak tartjuk, hogy a Kis emberhatározóból megismert embereket ne puszta tárgynak tekintsük, hanem ismerjük helyüket is az embervilág fejlődéstörténeti rendszerében, származásukat, múltjukat, fejlettségi szintjüket.

Az emberfélék ismeretében olvashatjuk, tanulmányozhatjuk a természet élővilágának elrendeződését, azaz mintázatát a Földön (hol, miből s mennyi van?), illetve vizsgálhatjuk ennek miértjét, a mintázat kialakulásának, változásának okait. Bizonyos elemi miértékre kapott válasz ismeretében az emberfélékből következtethetünk az emberi termőhely minőségére, fontosabb tulajdonságaira. Könyvünk tehát az emberismeretet segíti elő, de emellett emberföldrajzi és ökológiai alapismereteket is ad, közölve az emberfélék hazai elterjedését.


A KÖTET SZERZŐIRŐL

Bíró Judit

Rendkívül ritka, rejtőzködő emberféle, a Meghatározók rendjéből. Az Aggteleki-cseppkőbarlang mélyén találtak rá, ahol egy helyben ül. Háta mögött, föntről, lobogó tűz világít, s ő csak néz előre. Mióta csak tudnak létezéséről, megfigyelői vitatkoznak azon, hogy lát-e mást, mint árnyakat, melyeket a tűz a barlang szemközti falára vetít. Ha szólni tudna, elmondaná, hogy amit lát, az valóság-e, vagy sem. Ehhez azonban az kellene, hogy felálljon, tekergesse nyakát, lépkedjen, pillantson a fénybe, de mindezt kínlódva tenné, s a nagy sugárzástól észre se venné, hogy minek az árnyképét látta. De ha kijut, hozzá fog edződni a fényhez. Először csak az árnyképeket látná, aztán emberek és más dolgok vízi tükörképét, később a dolgokat, s végül a csillagokat. Persze csak éjjel, amikor nem süt a nap.

Csepeli György

Folyamatos mozgásban van. Keresgélő életmódot folytat: türelmetlenül és kitartóan kószál földön, vízen és levegőben egyaránt. Ha valamire ráakad, továbbáll – látszólag csalódottan, valójában boldogan, hiszen a zsákmányszerzésre hivatkozva tovább folytathatja útját. Elméje analitikus, szelleme független, kommunikációja lényegre törő. Érzelmi életének aprólékos leírásával egyelőre adós az antropológia. Bár állandóan a többi emberfélét figyeli, valójában csak a Sas emberfélét tűri meg szívesen maga mellett: bridzselnek, hegyet másznak és rúnákat olvasgatnak.

Tovább »

forrás: Blogspot.com

BéDéKá Creative Commons License 2012.06.03 0 0 21591
BéDéKá Creative Commons License 2012.01.16 0 0 21590

Tsúszó Sándor és a pirézek

 

A dolog annyira kézenfekvő, mint egy bepólyázott csecsemő. Nem is értem, eleddig miként s mi módon kerülhette el becses figyelmemet. Mint szitával az esővíz, szinte annyira felfoghatatlan, hogy korábban miért nem hoztam nagyszerű összefüggésbe Tsúszó Sándor páratlan alakját és a pregnáns piréz mivoltot. Holott a legendás literátor és bohém gondolkodó, akit ma már joggal tekintünk a magyar irodalom grandiózus megújítójának és hagyományteremtő fároszának, a piréz identitást vallotta sajátjának. Ami természetes is, tekintve, hogy alkotói és emberi magatartásában nem csupán domináltak, hanem éppenséggel szolmizáltak is a piréziánus vonások. »tovább a Tsúszó piréz-mivoltát feltáró cikkhez

 

transzferár nyilvántartás

venuto Creative Commons License 2012.01.13 0 0 21589

Kedves  tik . 

SegítseTEk  be  ide  : 

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9211629

BéDéKá Creative Commons License 2012.01.03 0 0 21588

Parti Nagy egy mondata

Szégyelljék magukat a bukásukig és tovább, az egész Teljhatalom Zéerté vezérestül, kormányostul, frakcióstul, holdudvarostul; szégyelljék magukat a gyászos oktrojálmányért, amit most fényesen ünnepelnek az Operában; védjék meg őket a buzgó nyilasok, akik nélkül még hamarabb megbuknának; szégyelljék, hogy szégyent hoznak ránk Európában, hogy szétbetyárkodták az országunkat, a magyar demokráciát, a jogállamot; hulljon vissza a fejükre minden “Magyar köztársaság”-tábla, amit csak leverettek.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=506610

Tovább »

forrás: Tumblr

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.28 0 0 21587

Sztreccskesztyű, lóbalzsam

Igen Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Ön bizonyára kitűnően ismeri hazája flóráját és faunáját, ha mégsem lenne így, az esetben engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét egy evolúciós különlegességre, egyben ünnepélyes bejelentést tegyek ez ügyben. »tovább

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.26 0 0 21586

Fekete Karácsony

 

Balla D. Károly

 

FEKETE KARÁCSONY

 

nem voltál ősszel még ilyen esendő
s nem bántott így a zápor még soha
fölötted leng egy szétszakadt esernyő
a Duna-parton
így vársz a hóra bárgyú ostoba

 

ne less kalácsra arcod fordíts félre
pogácsát sem süt már a mostoha
s míg csapzott varjak szállnak fel az égre
a Duna-parton
te várj a hóra bárgyú ostoba

 

                                                                >>tovább

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.04 0 0 21585

Megkérdeztük Balla D. Károlyt

A Tejmozi nak nemrég volt az online könyvbemutatója és „sajátegerű virtuális dedikálása". Videóüzenetében Závada Pál mondja önről, hogy több blogja van, mint virágládája a feleségének, Berniczky Évának. Az UngParty virtuálén megtaláljuk a Tejmozi oldalát. Ezen írja[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

venuto Creative Commons License 2011.11.30 0 0 21584

Kedves  Ti . 

Szeret  nék  egy  kis  felfrissülést  adni , és  egy kis  "besegítést"  kérni : 

 

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9211035

nagyon  szépen  köszönjük , Nagyok

 

 far  severö  sapirico ( lásd  web )

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.21 0 0 21583

Akit érdekel:

 

Pszichodráma - új irodalmi projektum

Talán ideje bejelentenem: új irodalmi projektumba kezdtem, amely egyben műfajteremtő kísérlet. Nagyon az elején járok, de már látszanak a tervezet keretei, a fejlesztés iránya - és az első szövegek is megszülettek. Mint ismeretes, eredetileg a pszichodráma egyáltalán nem[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.14 0 0 21582

Kegyelet

A kegyelet a káröröm legkifinomultabb formája.


Tovább »

forrás: Blogspot.com

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.04 0 0 21581

Horváth László Imre: Egzisztencialista regény tejmozival

Valahol az irracionális bűntudat és a kényszerítő szabadságvágy között kóvályog a főszereplő férfi a regény tereiben, hol mint eltévedt gyerek, hol mint anyja mellett virrasztó mártír vagy apja után kullogó tanú, hogy végül összegzésül az emlékeiben bolyongjon[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.27 0 0 21580

Virtuális élőlánc József Attila szobra körül

A magam módján ezúton internetes akció keretében indítom el tiltakozásomat az ellen, hogy a több mint 30 esztendeje „a rakodópart alsó kövén” békésen üldögélő kedves költőmet valamely idióta politikai felforgatótevékenység keretében méltó helyéről elmozdítsák. >>a teljes szöveg és az akció mibenléte

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.22 0 0 21579

Könyvemről beszélnek - videók

Csobánka Zsuzsa, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Závada Pál beszél Tejmozi c. regényemről az alábbi videóüzenetekben. A felvételek annak a sikeres online könyvbemutatónak az alkalmából készültek, amelyet október 12-én a Magvető Kiadó rendezett a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.17 0 0 21578

Íme, egy igen vitriolos kritika jelent meg könyvemről:

 

Filmszakadás

BéDéKá Creative Commons License 2011.08.12 0 0 21577

Egy alig ismert költőnő Ungvárról: Bodolay Klára portréja

BéDéKá Creative Commons License 2011.08.09 0 0 21576

Ginsberg zseniális. A film csak jó...: Üvöltés, Ginsberg

BéDéKá Creative Commons License 2011.06.20 0 0 21574

Ha érdekel valakit: Dadaista dadogás

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.09 0 0 21573

Ez megjelent már valahol? Hallottatok róla?

 

Temesi Ferenc


A 48-56-os zongora

 

http://www.barkaonline.hu/szepirodalom/17-pr/2050-temesi-ferenc-regenyreszlete

Dumás Sanyi Creative Commons License 2011.06.01 0 0 21572

Életének 46. évében hétfő este elhunyt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező és író.

A Csoda és Kósza című mesekönyv írójának halálhírét felesége jelentette be hétfőn éjszaka a Facebookon:

Kedves Mindenki! Czigány Zoli ma este 3/4 7-kor eltávozott közülünk, lehet, hogy már szeretett Nádor lován ül, vagy issza Dede habos kakaóját, vagy végre beszélgethet édesanyjával, de mindenesetre ott biztos mindig süt a nap, és végre kánikula van neki, forró. mértéktelen nyár, amire mindig úgy vágyott.

Füge22 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 21571

Sziasztok!

Én most olvastam Esterházy Pétertől az Utazás a tizenhatos mélyére c. kisregényt, szeretném ha vki aki olvasta leírná, neki mi a véleménye, hol helyezné el Esterházy eddigi életművébe.

Köszönöm

BéDéKá Creative Commons License 2011.05.08 0 0 21570
Hencer2 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 21569

http://arterea.blogspot.com

 

Novellák találhatóak az oldalon. A II.világháború kicsit más megközelítésből.

gábornok Creative Commons License 2011.03.04 0 0 21567

I like BDK limerrit. (c;

szinba Creative Commons License 2011.03.03 0 0 21566

Megújult folyóiratunk szerzőket keres!www.keletfolyoirat.blogspot.com

Kelet internetes irodalmi folyóirat a tanítványi láncolat irodalmi klub kritikai folyóirata. A kritikai ez esetben egyrészről azt jelenti, hogy az oldalra csak válogatott, szűrt tartalmak kerülhetnek fel, másrészről azt, hogy a szerzők vállalják, hogy felkerült írásaikhoz bárkitől szakmai kritikák érkeznek, illetve ők is írhatnak kritikai értékelést mások műveihez. Folyóiratunk weboldala 2011. február 10-től ismét aktív oldallá vált. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt fél év gyakorlatával ellentétben tartalmát nemcsak pdf formátumban közöljük, hanem az egyes anyagok az oldalon is közvetlen hozzáférhetők, kommentálhatók. Ettől függetlenül pdf verzió továbbra is fog készülni a weboldalra felkerülő anyagokból, havi rendszerességgel. Az oldal tartalmát a főszerkesztő válogatja össze a tanítványi láncolat irodalmi klub oldalán szereplő írásokból, illetve az ott helyet kapó írásokon felül bárki küldhet anyagot, mely jóváhagyás után megjelenhet az oldalon. A folyóirat szerzőinek sorába a tanítványi láncolat irodalmi klub tagjai közül bárki jelentkezhet anyagokkal, a szinba@gmail.com email címen. A klubba regisztrálni itt lehet: www.lancolat.socialgo.com Várunk folyamatosan cikkeket, verseket, esszéket és minden olyan tartalmat, mely a folyóirat oldalán szereplő kategória felsorolásban megtalálható.Jelenleg a folyóirat médiatárába kiemelten várunk anyagokat. Ezek lehetnek hangfelvételek, videofelvételek stb. melyekben a szerző maga olvassa fel, adja elő műveit, vagy esetleg mások mutatják be alkotását. Az írásos anyagok esetében előnyt élveznek a kritikák, recenziók, esszék, tudósítások.A folyóirat weboldalának tartalmából a tervek szerint félévente válogatás antológia készül, mely a legjobb, legnépszerűbb írásokat tartalmazza.

szinba Creative Commons License 2011.01.28 0 0 21565

A tanítványi láncolat irodalmi klub műelemző pályázatot hirdet tagjai számára. Regisztráció után te is részt vehetsz a pályázaton! Regisztrálni itt lehet: www.lancolat.socialgo.com
A pályázat témája és tárgya: A pályázónak Radnóti Miklós Töredék című versét kell elemeznie. A pályázótól elsősorban tartalmi elemzést és reflexiót várunk. A pályázó a mű alapján maximum 1 A/4-s oldal terjedelemben, esszészerűen írja le, hogy milyen érzéseket, gondolatokat vált ki belőle ez a vers, és, hogy a mű üzenete miért lehet aktuális ma is, hogyan tudjuk azt a jelenre vetíteni.
Formai követelmények: A pályáztatni kívánt írásművet word dokumentumban kell elküldeni a szinba@gmail.com email címre a szerző nevének megjelölésével. A pályaműnek címet külön nem kell adni. Egy írás nem lehet hosszabb 1 A/4-s oldalnál, a betűtípusnak Times New Romannak kell lennie, 12-es betűmérettel, normál sortávolsággal. A margókra vonatkozóan is a Word alapbeállításai az irányadóak.
Tartalmi követelmények: Lásd a témamegjelölésnél.
Értékelés: A beküldött pályaművek a tanítványi láncolat irodalmi klub weboldalára fognak felkerülni, név nélkül. Azokat a tagok és az oldal látogatói (szavazatot leadni regisztráció nélkül is lehet, ezért érdemes az oldalt minél több emberrel megismertetni) fogják értékelni 1-5-ig terjedő pontskálán, szavazásos rendszerben. A pályázat győztese a legnagyobb összpontszámot elért pályamű írója lesz. Egy-egy műelemzésre minden szavazó csak egyszer tud szavazni.
Beküldési határidő: 2011. február 28., éjfél A beküldött pályaművek a weboldalra folyamatosan kerülnek fel, így értékelésük is folyamatosan zajlik. Ezen kívül a beküldési határidőt követően még két hétig lehet értékelni a beküldött pályaműveket a klub weboldalán. Ezt követően várható az eredményhirdetés.
Nyeremény:

1. helyezett: 10000 Ft értékű könyvjutalom + 3000 Ft értékű könyvutalvány

2. helyezett: 7500 Ft értékű könyvjutalom

3. helyezett: 5000 Ft értékű könyvjutalom
A nyeremény értékek tájékoztató jellegűek. A felajánlásoktól függően ezek összege növekedhet.
Technikai infó: A beküldött pályaművek elérhetőek lesznek a klub főoldaláról, illetve az Írások menün belül található Pályamű címkénél, jobbra lent.

venuto Creative Commons License 2011.01.08 0 0 21564

Kis öröm szeretett rovatomnak , melybe sodósem írok sajna :

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9191747

BéDéKá Creative Commons License 2011.01.03 0 0 21563
BéDéKá Creative Commons License 2010.12.30 0 0 21562

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!