valesz,
mizújs a Szigeten, már a hideg harapnivalótól és a sajtósátori "fentebb stíltől" eltekintve? (egyébként csípnek? ;o) )
antybounty,
örülök, hogy Zerge obsitos nem veszett el, végül is általa valóságos VoMa dinasztiával kerültünk kapcsolatba. :o)
Oldalfúró műxik, hogy milyenre sikerült a honlap.
Kokó-sztori: :o)
estha,
vigyázz magadra, mobilt vigyél, a helybéli netkávézókat vagy könyvtárat minél hamarabb térképezd fel.
LB,
nem fejteném ki, hogy mire gondoltam, mert Szutyejev még megró. :o))
mlipi,
Bölény valszeg ollan címet választ a folytatásnak, amire az Edit/Find-dal (Szerkesztés/Keresés) könnyen rábukkanhatsz az oldalon. Feltehetőleg linket (pardon: csatolást) is ad az előzményre. Ha mégis ásnod kellene, akkor tölts le egy 30 napos listát és kattints rá a topikcímek fölötti valamelyik kis sárga háromszögre. Ezzel valamilyen irányban ábécébe rendezed a címlistát és így könnyebb keresni.
"Megfelelt, nem felelt meg, dicsérettel megfelelt" - :o)) az volt az egyetlen év, amikor érettségin nem osztályoztak. Kardos szerintem büszke volt arra, ha a nyilvánosság előtt brillíroztak a tanítványai, lehet, hogy ezért tett fel neked is, meg tojásnak is még egy kérdést. Pszichológusnak nem vált volna be.
Egy angol érettségis sztori: érettségi előtt Schanda Éva gondosan felkészített bennünket és hangsúlyozta, hogy a tehenészpásztorok kedvelt indigókék vászonnadrágját kizárólag a "blue jeans" szóval illik megnevezni ékes ánglius nyelven.
Ezek után eljöve a nagy nap. Osztálytárs kihúzza az "öltözködés" tételt, s midőn a bizottság a kedvenc ruhadarabja felől faggatja, gondosan elnyelt "r" betűkkel megnevezi: my farmer.
(Hozzátartozik, hogy akkor (az őskorban) még úgy lehetett farmerhez jutni, hogy vagy a szüléd hozott egyet szolgálati útról, a napidíjából megkoplalva (turistáskodni "nyugatra" három évente lehetett) vagy tetemesen megcsapoltad a családi kasszát és a Tangón vettél egyet, ahová a kamionosok csempészárui jutottak el.
Az idegen nyelvű újságot a Magyar Távirati Iroda által kiadott - és fordított - kétnyelvű Daily News/Neueste Nachrichten jelentette, ami legfeljebb a pol.-gazd. szókincsed bővíthette, a hétköznapi kifejezéseket viszont lepkehálóval kellett vadászni. Egyszóval sanyarú ifjúságunk volt. ;o) )
r_b.
mlipi,
De jó, hogy megvagy! Már kesztem béesni a 2ségbe, hogy elvesztél!
Hajszárítás rulez, nem lehetett semmi. Fura, de a fiúknak soh nem volt semmilyen hajszárító berendezés installálva, mér van ez? :-)
Egyébként, mire visszajössz, addigra lesz már MIG honlap is, ha nem is tökéletesen készen, de megtekinthetően, azon rajta lesz a topik letölthatő formában.
Koko sztori: A laza és kemény 4.-esek dohányoznak a fiúöltözőben, az elsősök meg szeretnének bemenni, dehát nem megy, a nagyok nem engedik, száll a füst... amikor megjelenik Kokó és sztentori hangon elbődül:
-Naaa, mérnem öltözik, kérem! (ez, mondjuk, max. óhajtó mondat Kokóul, de nem kérdő az 100% :-) )
Mindjárt monták az elsősök, nem bírunk, mert benn vannak a nagyok és...
Kokó öltözőbe be, "a nagyok" eszük nélkül nyomják el a "dekket" , de késő, oltári lebukás! Dermed a csend és érben a vér, míg a jó Tanár úr hezitél (nesze neked magyar nyelv, bocs).
Majd szólott Kokó: Naaa, bivaly hozzanak ide vödröket!
Negyedikesek: ???? - majd vödörért el, vissza és lesik a parancsot.
Kokó: Na, bivaly, megfogja a vödröt, merít, kiszalad az udvarra, kiönti, visszajön és kezdi előröl!
Hiszitek vagy sem, 45 percen keresztül hordatta ki velük a füstöt az udvarra - vödörben :-))))
mlipi,
Kardos Éva szerintem csak fel akart vágni a bizottság előtt. Nálam is az volt, hogy elég jól ment a tétel, így nem is nagyon hagyta, hogy végigmondjam, ellenben feltett egy a tételemhez nem túl szorosan kötődő kérdést. Biztos vagyok benne, hogy nem rosszindulatból csinálta, csak szerette volna még hallani a hangomat.
Sziasztok!
Most teljesen ki fog derülni, hogy semmit sem tudok (ha jól értem, ez a lámaság tipikus esete), de közös gyökereinknél fogva remélem, hogy segítetek nekem.
Szóval: hétfőn elmegyek újfent szabira, és 3 hétig nem leszek gépközelben. És csupa aggodalom vagyok, mi lesz, ha közben meglesz az 1000., és ez a topic lezárul. Nekem muszáj lesz elolvasni, mi történt ! MEG FOGOM EZT A TOPICOT MÉG TALÁLNI ???
Uszoda. Nem tudom, javítottak-e helyzeten, de az én időmben (lásd r_b) a hajszárítás a következőképpen történt: egy kb. a 100-as izzó hőfokával megegyező hosszú hősugárzószerűség volt felerősítve a mennyezetre (!). A hajszárítandó egyén egy tornatermi padon lábbujjhegyen egyensúlyozva próbálta hosszú és ifjontian dús haját minél közelebb emelgetni a langyos szerkezethez. És volt a műveletre 10 perce.
Még jó, hogy úgyse mehetett közvetlenül az utcára, mert délután is volt kötelező tanszoba. (Ez valami kísérlet lehetett az iskolaotthonos oktatási modellhez.)
Ványa,
Nagy örömmel olvastam ómagyar nyelvű beszámolódat. Én benne vagyok, hogy ennél maradjunk ... :-)
valesz,
Nagyon büszke vagyok a címoldalas megjelenésedre, de sajnos abból a változatból sem derült ki, hogy ki az a digó ! Solozzo.
tojás,
Kardos Éva mindig nagyon rendes volt, de valamit azért nem értettem. Elmondom.
Készülvén érettségire kidolgoztuk a tételeket. Volt "A" és "B" tételsor. K.É. azt mondta, hogy a tétel kihúzása után a kuncsaft választhat, hogy melyiket óhajtja elmondani. Tehát fölösleges mindkét tételt megtanulni, elég a szimpatikusabbat. Mivel az ember egyébként matek-fizikából felvételire is készült, ezért naná, hogy nem tanulta meg mindkét tételsort.
És eljöve az érettségi, és minden úgy van, ahogy előre tudtuk, kiválóan elmondtam a választott témát. Biztottságnak nincs kérdése, köszönik.
Amikor én érettségiztem, akkor nem osztályoztak, csak "megfelelt", "nem felelt meg" és "kiválóan megfelelt" minősítés volt. Na, mondom, ez jó lesz a kiválóra, de akkor K.É váratlanul belekérdezett a másik tételbe is. Puff !!! Szóval ezt nem teljesen értem még most sem. Mert ha nem mondja,amit mondott, akkor én rendesen megtanultam volna a másik sort is. Most már mindegy. Ettől még ugyanolyan szívesem emlékszem rá bármikor.
Valesz!
ne csüggedj! meglátogatlak a szigeten, eccer majdcsak ott talállak!(nem ugy , mint ma )és akkor elpanaszolhatod a sérelmeidet.
R_b: Albionba legalább 8 hónapra megyek.bébisintérnek.
opapa! jó pihenést!
a többieknek jóreggelt.
most megnézem az itáliai szalonképes beszámolót.
estha
ami pedig a szigetet illeti, a bejaratnal fogad egy punk, hogyaszondja ket macsete van a zsebeben, meg egy kutyajaa foldon. namarmost ot kikerulom, nemugy a giroszos standot, ahol viszont hozzam mertek vagni elore leszelt hideg husos girosszt. hat igy veszik el az ember kedvet, erre mondom maj karpotlom magam - paraszti alapon - csirke bucival, ami megint csak hideg volt, de legalabb meg a kepembe is hazudott a mandulaszemu, hogy az meleg. na de talalkozok regi jo oreg poros - mar a tudom sem birja - madacsosokkal, akik - voma alapon - letarhalnak ket lepedoval, hogy meg majd talalkozunk ugyis nem soha. belepek a sajtosatorba - ujsagiroi meg pofatlan alapon - es rogton a kepembe kapom> Bassza meg a faszom! - persze ott nem rimelt. Ms Kulturfelelos atadta a hatul harant-kockazva-steppelt duplasosor jegyeket, berleteket - ezzel verekedhettunk volna a 3000 sajtoprolival a nem mukodo gepekert - majd lepihentem. Bonyek - riadtam meg - hisz meg el sem kezdodott a sziget!!!
Kox,
tengerszemtol kaptunk 20 metert barterbe, plusz nem akaszthatjuk fel a molinonkat, mert akkor a sziget popsikola nelkul maradna, ugyhogy a te koteledre egyelore nincs szukseg. Estig telefonalok, ha jo a kartya - bar van rajt meg 40 egyseg.
Opium,
nem hiszek a fulemnek, nem erdekel... mint egy ovodas kislany, pedig ez nem erdeklodes kerdese elmondanam, hanem allokepesseg- es idegjatek vegyesen. Es pont most, amikor hazigazdakent paholyt foglaltattam nektek a Tudosok perforaciora. mondhatom szep dolog.
valesz.dis.appointed
ps: jossz te meg az en uccamba, a tobbiekkel meg majd jot serezek a satrunknal, csa.
Kedves Valesz!
Örülök, hogy te vagy az ügy.szerk., de mi a túróst csináljak a köteleddel meg a karabinerekkel? Csak mert hogy ha jól értettem az nektek a szigetre kell. Erről informálj engem lsz.
all
Jövő héten szabira megyek, nem hiszem, hogy viszek notebookot. Magyarul nem viszek. Igy aztán Addig semmire sem reagálok. Aki tud és akar az érjen el mobilon, az valamilyen szinten menni fog. Üzenetet ne hagyjatok, mert nem érdekel :)
Ványa vagyok az 1972.-ben végzett IV.E osztályból (osztályfőnök: Mincza Péter). Nevem egy alkalommal előfordul néhány száz hozzászólással lejjebb. Elnézéseteket kell kérnem, hogy nem tudok újmagyarul, de engem még Bártfai Ödön tanított a magyarra, ezért bár értem, de kevésbé beszélem azt a nyelvet, amely a törzsasztal hozzászólásainak egy részét -inkább az utóbbi időben- jellemzi.
Néhány tanáromat felsorolom:
Mincza Péter (biológia, földrajz), Bártfai Ödön (Magyar nyelv és irodalom II-IV évf.), Németh Magdolna (matematika I. évf.), Dékány Veronika (matematika II-IV. évf.), Hoós Erzsébet (kémia és kémia labor), Kováts Nagy Csabáné Putz Irina (rajz és műalkotások elemzése), Gönczi Sámuel (történelem) Kovács Zsuzsa (Szentkeressy Károlyné) (történelem és világnézetünk alapjai), Fazakas Istvánné (beceneve: frau) (német, valamint I. évf. magyar), Muraközy Gyula (orosz), Takácsy Gizella, Kertai Katalin, Takács László (ének), Juló néni (könyvtár) és még sokan mások, akik elnézést kérem, hogy most itt nem sorolom fel a nevüket.
Ennyi idő távlatából visszagondolva úgy érzem, hogy a legtöbbet Bártfai Ödöntől kaptam, aki egész életre szóló indíttatást adott. Sajnos néhány éve meghalt. Temetésén én is részt vettem (ez válasz egy korábbi kérdésre néhány száz sorral lejjebb). Szegvári Katalin, az ismert TV riporter búcsúztatta a diákok nevében, de még a sokat próbált riporter hangja is elcsuklott beszéde közben a megindultságtól...
Szomorú, hogy Bártfai tanár úrnak utolsó éveit nélkülözések között, súlyos, hosszantartó betegséggel kellett leélnie, melyben vigaszt csak azt jelentett, ha egykori tanítványai néha felkeresték személyesen, vagy levélben.
Egy nyelvtani feladatra mind a mai napig emlékszem:
"Börtönéből szabadult sas lelkem,
ha a rónák végtelenjét látom"
Mi az alany és mi az állítmány ebben az idézetben?
Egy történet vele kapcsolatban:
1972.-ben még járt az Erzsébet hídon és a Döbrentei téren a villamos.
Március 15.-én Cila, Gyuri és én résztvettünk az akkor szokásos ünnepségen, és mivel gyönyörű napsütéses, meleg nap volt, átsétáltunk az Erzsébet hídon, és leültünk a Döbrentei téren napozni egy padra.
Másnap magyar órán Bártfai tanár úr kihívott bennünket felelni, a feladat az arra az órára megtanulandó Ady vers elmondása volt. Nem mindegyikünk tudta jól a verset, és aztán jött a megjegyzés:
"Persze aki a Döbrentei téren sütteti a hasát a nappal, annak nincs ideje rendesen felkészülni."
Mint kiderült, Bártfai tanárúr a villamosból látott előző nap bennünket.
Ha valaki nem megfelelően viselkedett, akkor mindig elmondta a paradicsomokra vonatkozó hasonlatát: Ha az ember vesz egy kosár befőzni való paradicsomot, akkor még aznap ki kell válogatni a rohadt szemeket, mert másnapra az egész kosár paradicsom megromlik.
Végtelenül rendes volt, a dolgozatok témáját mindig előre tudtuk. Ennyi idő elteltével már elmondhatom, hogy -mivel nekem nem volt legerősebb oldalam a fogalmazás- mindig előre megírtam otthon a dolgozatot és bemásoltam a dolgozatfüzetbe. Ez némi problémát okozott IV.-ben, amikor az első padba ültettek, de megoldottam a dolgot. Akkoriban még lejtős asztallappal voltak az iskolapadok ellátva, így kifigyeltem, hogy a tanári asztalnál ülve a padon fekvő kisméretű papírlap nem látható. Ilyen papírlapokról másoltam be a füzetbe a dolgozatot azon időszakokban, amikor Bártfai tanár úr az asztalnál ült. A mai napig sem tudom, hogy észrevette-e.
Osztályunk mindig az iskola legrosszabb osztályai között volt elkönyvelve, ennek ellenére elég szép sikert értünk el, nemzetbiztonsági vezető, több orvos, ügyvéd, bíró került ki a sorainból. Van, aki külföldön boldogult, és sajnos van már meghalt osztálytársam is.
Egyelőre ennyit, ha lesz rá lehetőség, akkor majd folytatom.
koxvalesz,
esetleg csíptek benneteket a szicíliai szúnyogmaffiózók? Hagytak még helyet a szigeti kollégáiknak?
Don -v-
nem tengtél túl beszámlóilag, nyugodtan offold ide, ha van még a tarsolyodban. Mlipi élményeit is jó volt olvasni.
All,
osztály póttaláxónk tutifux a jövő pénteken, 13-án :o) (a fekete macskákat majd a ruhatárban hagyjuk). Három külhoni oszt.társ is garantáltan tiszteletét teszi, a többieket most fogdossuk lepkehálóval (emil, pocsta, tevefón), tehát a végleges létszám még bizonytalan.
r_b.
Koszonom a gondoskodo otleteket, azota ujabb teoria erkezett anyai agrol: herpesz. Igy jar az orvos gyerek, bar en meg mindig latni velem a taorminai gyilkos kaktusz sporatikus tuskeinek fejeit a borom alatt, es ezt most mar tenyleg senki ne olvassa ehgyomorra, foleg ne mellekhatasok tekinteteben...
R Benda,
en tenyleg szegyellos vagyok, nem akartam tulloni a celon beszamoloialg, meg egy ido utan kifogy a szusz. Azert mejd osszeszedem magam.
All,
kéretik a türelem szobrát ezentúl rólam mintázni. Kivártam, amíg kegyeskedett megnyílni a ............. hozzászólásablak.
tojás,
el is töprengtem, hogy lehetek-e ilyen nyíltan szentimentális, amikor ember-embernek farkasa. ;o)
(Volt valaha egy közhelyes topic, abba írogattunk ilyen borrrzasztóakat.)
valesz,
- "Fiam, bolhás vagy." - kezelésre jelentkezz a kutyákos topicban (bár atyám a macsekokat titulálja bolhazsáknak). :o)
- Itália - a szalonképes változat is lyó (fotók rulez), de még mindig hiányolok belőle egy hangyányit a Kox által listázott esetekből.
Bölény, antybounty, Kox: :oD
Uszolda - nálunk még nem Pis Tabácsi vala, hanem igazi, deltás úszómesterek mutogatták a bicepszeiket. Csak a szemük játszott időnként tiki-takit egy-egy összement bikini láttán. Az igazgató figyelme nem terjedt ki ugyanis az uszodai öltözék (pontosabban vetkőzék) megregulázására is. :o)
r_b.
Kox es a tobbiek Mind,
nem tom erzitek-e offtopik kiszolasaink oximoroniajat, hiszen
- modemes juzerkent - telefon,- es net-online eccere nem lehecc.
Ezert kerem akit kell, hogy tegye le e teflont a sunyiba, mert kulonben nem tudom kozolni vele a rossz hirt...
-v-
ps: csak nektek mondom el, hogy azt hittem h a aktuszcsipeseim gyulladtak be, de apam a kontroll utan csak szerenyen ennyit mondott:
"Fiam, bolhas vagy."
Szeretnem a helybéliek figyelmét felhívni rá, hogy Valesz cikke címoldalas. Azért megis jobb, ha a belső - ha jobban tetszik: elit - terjesztésre szánt példányt olvassátok törzsasztalunkon.
Amúgy kellemes szigetelést!