"szerepel Keszohidegkut-Tamasi is? Ezek szerint ott meg van palya?"
Van ám, mégpedig 60-as, csak a Kapos-híd 20-as. Tengelyterhelés 20t. Nagyritkán Szergej is jár arra tolatóssal.
"Akkor meg miert vonatpotlobuszoznak ott? "
Koncepció.
Lajos:
"M31-est tavaly meg Miskolcon keszultek ."
A 2033-as? Oda vitték Szegedről? És a másik kettő milyen számmal volt ott?
Armand! Lehetséges, hogy én is megyek veletek (bár ahhoz nagyon jó időnek kell lenni...).
Ultrahangos kutyariasztót ne felejtsetek el vinni! :-)
"Hat igen, germanoknak, kemeny lovettaert mindent, mezei fatengelyes, csoresz vasutbarat meg elmehet a sunyiba, vagy megy a ket jol mukodo laban"
Ne bántsd a németeket, legalább jár valaki azokon a vonalakon, ha már mi nem tudjuk megfizetni. A mezei fatengelyes, csóresz vasútbarát meg kiáll a pálya mellé NOHABot fotózni. Vagy pl. a 87-en bármit. Amint alkalmas kikelet lesz, szervezünk is ilyeneket. És legalább olyan jól járunk. Addig tegyük, amíg menetrend szerint van ilyen.
"Szerintem kepeslaparusitas, meg ajandektargy, meg zsebecske megtomese lovettaval, "
Gyerekek, a biznic az biznic. Itt nem az a baj, hogy pénzt kérnek, hanem az hogy nem vagy(unk) fizetőképes(ek). 30 meg 40 forint nem sok egy képeslapért, amikor egy Ofotért egyhetes utánrendelés 9X13-ban 35 forint (Fotexről ne is beszéljünk). Ha neked lenne egy céged nyilván nem azt szeretnéd hogy rögtön fuccsba menjen. Anno én is sok könyvet, kiadványt vásároltam ott, és általuk közelebb jutottam a vasúthoz.
"eszukbe jutna ilyen utakat szervezni, biztos lenne ra eleg sok vasutorult aki elmenne, de persze a gatyankat ki kene ra fizetni"
Igen, minden hobbinak költségei vannak, igen-igen sok embernek az a kenyere, hogy xx őrültek vagyunk. Ha a kedvünkért menetrenden kívüli vonatot szerveznek, annak ára van. Persze semmi sem kötelező. Én személy szerint nem is rajongok a különvonatokért, bár kétségtelen, hogy sok baráttal akad ott össze az ember egy sör mellett.
Pályaszámok:
" M601-es (DVM-3) mozdony forgóvázaiba 1-1 futókerékpár...Szóval egy 8 tengelyes gép lett volna, akkor miért nem M80?"
Mert a pályaszámba csak a meghajtott tengelyek száma való. Gondolj csak a 242-es mozdonyra.
"ezek szerint M60 lett volna, és a plusz tengelyeket jelzi az a plusz 1-es (M601)? és miért nem M602, hiszen összesen 2 tengely van pluszban"
Itt az elv hibás. A futókerekek száma NEM SZEREPEL a pályaszámban vagy pályajelzésben.
1959 előtt a MÁV dízelmozdonyait M betűvel és három számmal jelezték. Pl. M424=M44, M275=M28, M322=M30, M601 lett volna az M60, ha túléli 1959-et. A számok kiválasztásánál az volt az irányadó, hogy mely gőzössel van hasonló vonóerő-kategóriában. 1959 után tértek át az Mxx pályaszámra: M44, M31, M61 stb.
"a pályaszám második számjegye mi alapján lett?"
Ez az, amire szerintem soha nem kapunk választ. Mindenesetre a számok közül gondosan kihagyták a keskennyomközűek számait, nehogy valaki összekeverje... Ezért nem lett pl. M45.
"Gigant miért V63 lett, miért nem V61? az M63 rokonság miatt?"
Pontosan.
"és az, hogy mettől kezdik? V43 1001-nél, M41 2101-nél? "
A 0-tól eltérő kezdetű pályaszámok a finomabb besorolást és az alsorozatok elkülönítését teszik lehetővé. A Púposból pl. 4 alsorozat készült, 0, 1, 2, 9.
A finomabb besorolásban a mozdony erőátvitele a döntő. Dízeleknél 0xx (háromjegyű): villamos, 2xxx hidraulikus, 1xxx mechanikus. Az MD azért 3xxx, hogy még véletlenül se gondoljon bárki mozdonyra (pl. M46,21-nek egész jól elment volna)
Villanyoknál 0xx tirisztoros, 1xxx szilíciumdiódás, 5xx Ward-Leonard. Aszinkron még nincs, de mivel a tirisztoroshoz áll a legközelebb, lehet, hogy azok is 0xx-ek lesznek.
Az alsorozat száma beépül a 0 helyére, pl. M40,003, 103, 203, 903 vagy a hajtásrendszer jelzőszáma mögé, pl. M41,2001, M41,2101.
Amit a Daciákkal, Bzkkel, Papagájszilikkel műveltek, az már nem ide tartozik, teljesen logikátlan! Ami szám éppen szabad volt, azt írták a gépre.
"és miért nem szeretik a 0 végű számokat? miért nincs V43 1000?"
Mert ami első, az nem nulladik.
"...de van egy képeslapom a Btx 000-ról... "
A kocsik számozása megint más világ. Ott lehet valami nulladik is.
"V42-ből láttam 001 képet "
Mert az tirisztoros volt, itt még működött a logika...
"A kigyulladt Csörgőt nem fotóztam le, mert Fehérváron elég gyorsan eltűntették a közönség szeme elől"
Érthető, hogy nem büszkélkednek vele.
"Akkor talán nem esett nagyobb baja"
Hát... csak kell hozzá egy nagyjavítás.
"2-esen nem járt még mezei Bz IP-ként"
IP-ként nem, de a sebeskorszakban igen. Elképzalhető, ha megszorulnak, bedobnak egyet.
Múlt pénteken a délután 3 órás személyt Esztergom felé a 226-os Púpos vitte. A dorogiak biznice volt, így gondolom a RR-re már küldtek egy új Bz-t.
"A Debrecen-Füzesabony vonalról tudtok nekem valamit mondani (pályasebesség, tengelyterhelés, biztber, Szergej jár-e stb.)?"
Van egy videofilmem amelyen a 042-es Szergej viszi a személyvonatot.
ma 11:50 körül láttam egy személy vonatot (V43+Bhv-k+BDt) állni az Zugló után a Korong utcánál, a Nyugati felé menő irányban állt a jelző elött. 15 perc múlva még mindig ott állt!!
néhány türelmetlen utas lemászott már a töltésen, és elment 1-es villamoshoz, 7-es buszhoz...
MAV Nosztaliga?
Szerintem kepeslaparusitas, meg ajandektargy, meg zsebecske megtomese lovettaval, sok penzert nagy
szemetet. A nyakamat teszem ra,hogy ha veletlenul
eszukbe jutna ilyen utakat szervezni, biztos lenne ra eleg
sok vasutorult aki elmenne, de persze a gatyankat ki kene ra fizetni.
Tudom, hogy nem ket filler egy ilyen kulonvonat es nem lehet
ingyen kozlekedteteni, de a hozzallason sok minden mulna.
(Nagyanyamnal kereke, volna omnibusz lett volna).
Ez a P+M+P üsszeállítás tök érdekes. Középen a motorkocsi, a két végén két vezérlőpótkocsi, valami ilyesmit a spanyoloknak is szállítottunk a '30-as években...
felraktam volna egy modositast egy cgi file formatumban, de az ftp prg azt mondja , hogy nem megengedett.
Lazar:
Mit gondoltal.
Mikor a nemetek meg japcsik gozossel SE-n voltak a kozelebe sem engedtek kisembereket.
A nemeteknel mukodik a vasutbarat mozgalom.
Jol szervezett programokkat kinalnak a tomegeknek.En is kapom minden honapban a progtamfuzetuket.(es kopkodok).
Ismet csak a Nosztalgia Kft "igen magas szinvonalu" programjai jutnanak az eszembe ha lenne nekik. Valyon ott mivel foglalkoznak?
Jo magyar szokas szerint csak a "sajat zsebem legyen tele" esettel allunk szembe. A szegedi vasutas barat club (vagy mi a fene), sem nagyon hangoskodik. Nem is erdemes mergelodni!! Marad a fotozasi engedelyert valo rohangalas vagy lesipuskas modszer. A MAV-ot pedig nem erdekli,hogy szeressek a vasutat az emberek!!
Ok meg nem ismerik a reklam jelentoseget.(100 ev mulva esetleg.)
Most olvasom, csak, hogy a nemet csoport tervezett kirandulasaban szerepel Keszohidegkut-Tamasi is?
Ezek szerint ott meg van palya? Akkor meg miert
vonatpotlobuszoznak ott?
A 108-as vonalon (Db-Fa) Vmax=80, egy részén 60-as
lassújellel. Ha jól tudom, a tengelyterhelés 20t,
akár Szergej is járhatna, de nincs rá szükség,
mert nincs akkora teherforgalom.
Nov 12-14-en egy nemet csoporttal (Bz-vel) bejarjuk a Dunantul szinte osszes
csak teherforgalom szamara megnyitott vonalat. Kb 15 magyarnak van hely.
Napi 3000 Ft (fix) a reszveteli dij, de aki mindharom napra jon, annak csak
7500 Ft. Jelentkezni es befizetni SOS nalam! E-mailt kuldjetek lszi!
Program:
Nov 12 pentek
Zirc ind 0730
Dudar erk 0759
busz Balinkara
Balinka indul 0850
tovabbiutvonal: Bodajk-Mor-Pusztavam-Szfvar-Lovasbereny-Szfvar-Szabadbattyan-
Borgond-Pusztaszabolcs-Dunaujvaros
Nov 13 szombat
Dunaujvarosi Vasmu bejarasa-Dunaujvaros kikoto-Dunafoldvar-Solt-Dunafoldvar-
Retszilas-Keszohidegku-Tamasi-Keszohidegkut-Dombovar-Hidas-Bonyhad-Bonyhad-
Hidas-Bonyhad
Nov 14 vasarnap
Balatonszentgyorgy-Sarmellek-Bsztgy-Tapolca-Zalahalap-Tapolca-Uzsa-Uzsabanya-
Uzsa-Boba-Ajka-Felsocsinger-Ajka-Padragkut-Ajka-Ajkei eromu-Ajka-Boba-
Celldomolk rendezo (delta)-Gyor
Dunaujvarosban szalloban 2500 Ft-ert tudok szallast. Ha valaki keri, SOS
szoljon. Egyebkent a kozbenso utazasrol, szallasrol, egesz napi etkezesrol
mindenki maga gondoskodik.
Borgond Szabadbatyesz tura eddigi allasa, Pestrol 9-kor mennenk a szombathelyi gyorssal, aztan a sarbogardi
szemellyel Borgondig, utana "lab-Bz" Szabadbattyanig,
onnan pedig valami szemely, vagy sebes Pestre, vagy ellenkezoleg, kinek mi tetszik. DATUM: NOVEMBER 20.
AKIT ERDEKEL GYUJJEK.
(Kertem ugyan egy arajanlatot a Szemlyszallitasi igazgatosagtol, de meg nem valaszoltak az e-mailomra, de
nem remenykedem semmiben. )
M40 113 október 30-án Orosházán járt tehervonattal (az erősített IP miatt nem volt csörgő). 11 óra körül távozott az állomásról Mezőtúr irányába, de kocsik nélkül.
Sajnos nem volt nálam gép, így ismét lemaradtam arról, hogy fotózzak.
M61 017 október 31-én a Nyugati bejáratánál várakozott. Mellette állt meg a mi vonatunk, így készült fotó, nem tudom, jó lett-e. Majd hétfőn kiderül, addigra lesz készen.
Sajnos nincs szkennelve, de lehet kapni egy konyvet (Soroksari fuzetek - Helyierdeku vasutunk) ahol 3-4 ilyen kep van. Illetve a haromkotetes antologiaban, illetve a vekony zold fuzetben (100-eves a HEV) van egy kisiklott P+M+P szerelvenyrol kep, (P V+M V+P V tipusu Ce 58?00+Cvill 680+Ce 58?01 eredetileg P 302?+M 2038 + P 302?), es ezeken is MAV psz. van.
Azt tobb helyen is emlitik, hogy ebbol az idoszakbol nagyon keves kep maradt fenn. Viszont 1958 utan is nehany (5 db korul) HEV kocsi a MAV-os palyaszamat tartotta meg HEVesitve.
Szamozasok:
3740 - a masodik prototipus Bengali kapta meg, ezt szamoztak at nagyon gyorsan 3722-re: igy amikor kijott a fomuhelybol, a palyaszama mellett egy nagy eluto szinu sarga pacan volt a 22-es szam...
Mellesleg a HEV jarmuveit is 1952-58 kozott beszamoztak MAV jarmuveknek, igy volt V 21, V 22, V 46 (! - nem azonos a mai V 46-ossal), stb mozdonysorozat; de emellett egy csomo Cvill es Cavill sorozatu motorkocsi is. Erdekes, hogy a MAV ebben az idoszakban is szamozgatott ide-oda; raadasul 1952-ben pl. neha meg meghagytak a BHEV-es szamozasra valo utalast, es 1-essel kezdodott a sorozat, aztan 1953 korul atszamoztak az egeszet, es 0-val kezdodott a sorozat...
A Bengálik is eredetileg 1-el kezdődtek, de a próbakocsikat is odaszámozták. A Ganzok egy ideig azért kezdődtek 1420-szal, mert az 1300-asok végét oda számozták és kihagyták a helyet.
M31-est tavaly meg Miskolcon keszultek .
Van meg Dacia is de azt majd kesobb rakom fel
Most csinalom a sziliket. Lesz egy tablazat is amiben feltuntetem a hianyzo psz.-okat.
De most behavaztam. Sajnos dolgoznom kell.
Ugy, hogy a heten nem tudok tobb kepet felrakni.
Az avi atalakito prg. kell.
UV pályaszám-csoportok: 32xx, 33xx, 34xx, és az UV5 típus (kétszárnyú középső ajtó) 38xx. Tatra számmező: 40xx-43xx, UV-pótok 58xx-60xx rengeteg kihagyással (selejtezések). A 37xx tartományt a protokocsik kapták, (3700-01 Szellem, 3710-11 alumínium UZ, 3720-21, 3722 Bengáli, 3730 Ganz-csuklós, 3750 Csufi, 3799 csuklós UV, később 3729) 39xx-ről nincs tudomásom. Tudja valaki, miért hiányzik? És hol a 3740?