Keresés

Részletes keresés

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2696
"És nem megszüntetésről van szó, csak kérik a MÁV üzemeltetési kötelezetség aloli felmentést... "

Szerinted ez mit jelent? Mert szerintem a vonal halálát. Hogy várható el néhány ezres falvaktól, hogy hozzájáuljanak a vasút fenntartásához, amikor még az iskola, óvoda stb. működtetése is gondot okoz.

Az egész egy koncepció. Annak a vonalnak van jövője, amely képes komoly teherforgalmat produkálni. Gondolj bele, pl. Ostfyasszonyfa, Csengele, Beled stb. (lehetne még többszár települést írni) vajon mennyivel száll be a MÁV költségvetésébe? Nyilvánvaló, hogy semmivel.
A megszüntetendő vonalaknál arra hivatkoznak, hogy rossz a pálya, ezért lassúak a vonatok, ezért kevés az utas. Csak a nagy kérdés az, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás??? A pécsi igazgatóság területén kiválóan látszik: a teherforgalmat produkáló fővonalakra költöttek csak, a többire szinte semmit (lásd a 64-esen pl. az 1908-1909-es sineket...), nyilván nem véletlenül, hanem szánt szándékkal, így nem csoda, hogy a pálya leromlott. Pl. a 64-es esetében ez a vonal szerintem az 50-es vonal áldozata let: teherforgalom szempontjából az 50-es prioritást élvez (Dombóvár...), ezért ezt fejlesztették (48-as sínek, Bátaszék-Mórágy között hézagmentes, az alagútban 5-es sínek), míg a 64-es vonalat hagyták meghalni. Így történhetett meg, hogy Tamási környéki vonalak is meghaltak, és nyilván ez a sors vár a 49-es maradék részére, a 62-esre stb. Szomorú. Nagyon szomorú.

Előzmény: division by zero (2695)
division by zero Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2695
Ami listát láttam, annak egy része volt a szeptemberi Pályaőrben:
147 Kiskunfélegyháza-Szentes-Orosháza
117 Óhat-Pustakócs-Tiszalök
102 Kál-Kápolna-Kunhegyes
98 Tállya-Hidasnémeti
106 Debrecen-Nagykereki
113 Mátészalka-Zajta
145 Szolnok-Kiskunfélegyháza
64 Pécsvárad-Bátaszék
128 Vésztő kötegyán
62 Vajszló-Drávafok
107 Sáránd-Létavértes
112 Nagykálló-Nyíradony
129 Murony-Békés
87 Szilvásvárad-Putnok
151 Solt-Dunapataj
114 Kocsord-Csenger
24 Zalaszentgrót-Zalabér-Batyk

az eredeti listában még benne volt a MÁV összes keskenynyomközű vonala is:
39 Balatonfenyves-Táska-Csiszta gyógyfürdő
39b Balatonfenyves-Somogyszentpál
148 Kecskemét-Kiskőrös
149 Kecskemét-Kiskunmajsa
118 Nyíregyháza-Balsai Tiszapart
119 Nyíregyháza-Dombrád

Szerintem még nem teljes a lista, ez még csak kb. 840 Km...

És nem megszüntetésről van szó, csak kérik a MÁV üzemeltetési kötelezetség aloli felmentést...

Előzmény: Lehoczki Gabor (2694)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2694
Pécsi Igazgatóság...

Nem tudom, hogy a MÁV részéről felfigyeltek-e már erre a fórumra, mindenesetre nagyon kíváncsi lennék a reakciójukra, mondván, hallgattassék meg a másik fél is. Mindenesetre a tapasztalatom nekem is szörnyű, azt hiszem, én is ugyanazzal az úriemberrel (?) (osztályvezetővel) beszéltem, mint Te (monogram S.Gy.).

Más: legalább azt kellene időben megtudni, hogy jan 1-től hol szüntetik meg a közlekedést, hogy egy utolsó vonatozást beszervezzünk arra. Amikor a nyáron a 64-esen jártam, a véméndi szolgálattevő szinte biztosra mondta, hogy jan. 1-től Bátaszék és Palotabozsok között is megszűnik a személyforgalom.

Előzmény: ifj. Kiss_László (2684)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2693
Az az igazsag, hogy en nem fotozni szoktam. :-))
Es nem szoktam jegyzetfuzettel jarni, hogy mikor mit lattam. Ebbol kifolyolag mar nem emlekszem arra sem mikor keszultek. Ezert nincs commentezve a kepek 95 szazaleka. Oreg es lusta vagyok mar.
Előzmény: werner (2675)
disp_ Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2692
Lécci egy linket a képernyőkímélőre!!!!
(nem látom a rejtett könyvtáradat)
Előzmény: nohab (2630)
scsabi Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2691
Csak ha jólemléxem (werner erősíts meg)
M322 idegen eredetű gép (kb DR V36/BR103-nak megfelelő) nézetre kb. Zetorhoz hasonló, csak a vakforgattyú nem a fülke alatt van, hanem a 2. és a 3. tg között.

De azért esküdni nem mernék rá.

Csabi

Előzmény: division by zero (2689)
nohab Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2690
Ha a hegy nem megy Mohamedhez... Fehérvár nincs olyan messze.

Ja, a múltkor kihagytam a gépfordulót: Hivatalosan háromnapos fordulójuk van a NoHABoknak,

1. nap 8649/8642,9705/9714,8806 Tp-Sm
2. nap 8807/8864/8863/8806 Tp-ig, 9751
3.nap 9750, 9711/9718

Ezek alapján nagyjából ki lehet számolni, merre járnak. Persze csak nagyjából, mert ha nincs gép, akkor ugrik a forda.

Ákos

Előzmény: division by zero (2688)
division by zero Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2689
"Pl. M424=M44, M275=M28, M322=M30, M601 lett volna az M60, ha túléli 1959-et."

M30?????? erről még nem hallottam, bővebben?

M601 képe nincs valakinek?
és M38?

division by zero Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2688
nézném én, csak sajnos ritkán jár Budapesten...
Előzmény: nohab (2687)
nohab Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2687
Ha valami csili-vilire vágytok, a 019-et nézzétek meg (61). Nagyon szépen lepucolták a beók!

Ákos

Előzmény: Törölt nick (2686)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2686
Ma megfigyeltem a 156-os Gigantot. Mit mondjak, az hogy szep, nem kifejezes...csili-vili :-))
division by zero Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2685
Deák Sándor honlapján van kép a Bzmot 398-ról és ráadásul ez nem is Interpici, hanem Interpicy!!!
Előzmény: illesf (2679)
ifj. Kiss_László Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2684
Pécsi igazgatóság...

Amikor a TDK-dolgozatomat készítettem, kértem tőlük adatokat a Dombóvár-Lepsény "vasútvonallal" kapcsolatban. A pályások rendeben válaszoltak is, ("A vonal selejtezése és részben a bontása is megtörtént") de a SzeFu...
Kértem levélben. Semmi
Telefonáltam, sikerült elcsípnem az osztályvezetőt (ritka ar(r)ogáns ember...). Azt mondta, küldjem el faxon az addig elkészült munkának a vonalra vonatkozó részét. Elfaxoltam. Semmi.
Eltelt két-három hónap, rájuktelefonálok, eree azt mondja, hogy valóban megkapta a faxot, de ő úgy gondolta, ami adat a birtokomban van (a Vez.Ig.-ről kaptam), az bőven elég. Mondtam neki, hogy nem elég, a témavezetőm morog, hogy hiányos a lepsényi vonallal kapcsolatos rész, különösen a többi tárgyalt vonalhoz képest.
Megbeszéltük, hogy lemegyek Pécsre. Hajnal 5.20-kor indult a vonat, fél 11-re értem oda. Még jó, hogy előtte részletesen elmondtam, hogy milyen adatok kellenek. Vittem tanszéki igazolást, ajánlást... Erre a kért adatokat nem készítették össze. Azt mondták, ahhoz kell nekik egy nap.
(Érdekes, itt Szegeden 10 perc alatt kigyűjtötték nekem az összeset...)
Nem voltam mérges, sőt, az én családfámat...

Amikor június 26-án minden előzetes bejelntés nélkül, telefonos utasítással (még csak nem is írásban) leállították a személyvonati közlekedést a még üzemelő Enying - Lepsény szakaszon is, s a korábbi vonat (sőt, a busz...) menetrendkhez képst totálisan más időpontban közlekedtek a vonatok, felhívtam az igazgatóságot, hopgy hol lehet megszerezni az új menetrendet, akkor azt a választ kaptam, hogy "Menjen le Enyingre, ki van függesztve az állomás ablakában" "Menjen nyugodtan, hogyha jól esik magának, hogy odamegy abba a sárfészekbe, dagasztani az iszapot..."

Hiába, Sárdi volt az igazgató, kvalis rex...

Előzmény: Lehoczki Gabor (2681)
ifj. Kiss_László Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2683
Illés!

Ne hidd azt, hogy engem imádnak Fábiánsebestyénben vagy Gádoroson. Egy-két mozdonyvezetőnek meg különösen tele van a hócipője velem, mióta kiderült, hogy a 37456-os vonatot én kértem. Kissé át kellett alakítani emiatt a fordulójukat. "Kissé..." Sajnos az nem mindig érdekli őket, hogy az utasoknak jó-e a menetrend, vagy mi szolgálja az utasok érdekeit. S még így is elmondhatjuk, hogy a menetrendet nem az utasok, hanem a forgalom igényeinek megfelelően szerkeszti. Ezt egy MÁV-os járattervező mondta.

Ne foglalkozz velük.
Szerintem nem is utálnak, hanem csak bizalmatlanok. Általában mindenkivel szemben. Félnek.
Vasutas és vasútbarát körökben mindeki tudja, hogy mitől félnek.
A napokban dőlnek el a nagy kivégzések. Melyik vonalak, s mikortól. Jól taktikázik a kormány és a Vezérigazgatóság (Fütyi Gyula úrral az élen...), úgyhogy az utolsó pillanatra hagyják a bejelentést, így lesz itt majd akkor kapkodás, anyázás me ne soroljam, hogy mi, hogy az ember életkedve elmegy.

Mindenesetre az orosházi Természet Ébredése Társulat most nyert 2000-re a KaC h-keretből pénzt a mellékvonalak népszerűsítésére, meg közlekedési koordinátori programra.
Úgyhogy nagyon úgy néz ki a dolog, hogy a pénz meglesz, de nem lesz mit koordinálni...

Előzmény: illesf (2676)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2682
A veziggel talan erdemesebb probalkozni. Egy kicsivel normalisabbak, plane ha szemelyesen bemesz. Ott nem neznek le, legalabb latszatra egyenlo fel vagy.

Illes

Előzmény: Lehoczki Gabor (2681)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2681
Nos, az én tapasztalatom sokkal rosszabb. Emlékeztek még a Palotabozsok-Véménd próbálkozásra? Először felhívtam telefonon a vasúti menetrendben megadott utazásszervező mobilját. Egy fiatal lányka jelentkezett, akinek nem sok infója volt. Megadott egy faxszámot, hogy oda adjam le a részletes igényt. Leadtam, másnap hívtam, hogy megérkezett-e és mikor lesz válasz. Kiderült, hogy illetékes elvtárs még nem vette kézbe az ügyet. Ezek után naponta hívtam. Egy hét után megadta az illetékes elvtárs közvetlen számát. Hát, ne tudjátok meg, illetékes elvtárs és helyettes kolléganője milyen hangon beszélt, érzetették, hogy leereszkednek hozzám és hajlandóak elolvasni a kérésemet. (Nem tudom, hogy a MÁV-nál ez bevett szokás-e, de az, hogy bemutatkozzanak a telkefonban, az luxus. Mindketten csak úgy árulták el a nevüket, hogy rákérdeztem, árulják már el, hogy kivel beszélek...) Ezek után illetékes elvtrásat hívtam 2 naponta. Kb. 2,5 hét után jutottunk el odáig, hogy a kérés első felére megadták az ajánlatot (Bátaszék-palotabozsok-Bátaszék), ez az idő azonban a véméndi kitérő árának megadására nem volt elegendő.
Komlyan mondom, elkeserítő volt a hangnem és a hozzáállás. Kiszámoltam, hogy ha a 2,5 hét alatt csak az eltelt időszak 25%-ban foglalkoztak érdemben a kérésemmel, az is kb. egy dolgozó 3 munkanapját jelenti, aminek költségvonzata nem 2 fillér. A menetrendben szereplő iromány alapján végzett saját kalkulációm szerint kb. 12-15 ezer Ft-ra kellett volna kijönnie a menetnek, ehelyett kértek 26 ezret.
Nem húzom tovább, katasztrófa, de főként a pécsi igazgatóság...
(Ja, én is faxon küldtem, és faxon is kaptam az ajánlatot, mindent bizonyítani tudok...)
Előzmény: illesf (2680)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2680
Lazar!

En faxon kuldtem kerelmet, es egy het mulva jott meg.

FI

Előzmény: lazar (2674)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2679
Az Inter Picik Bzmot 398- cal kezdodnek, es mennek sorba, ezert van belole 400-as is (ba meg nem lattam)

Bocs, elirtam az elobb :ÖÖ

Egyebkent a MÁV-nál a mozdonyok szamozasa mindig -01-el kezdodik, a kocsike pedig 0-van ezert van pl 000-s Btx.
BKV és jogelődjei is 0-val kezdenek, ez alol egy kivetel van, a ganz csuklosok valami tevedesbol 1301-el kezdodnek.

Nos, akkor BVhmot 200???????????

Egyebkent altalaban szerintem eleg logikus. Nem is tudom, hogy hol, de valahol lattam egy egesz jo tablazatot a temarol.

FI

Előzmény: CSABI (2634)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2678
Az IP pedig 399-tol kezdodik. Szerintem azert egyszerubb lett volna BKV modra meghagyni a regi palyaszamokat.

FI

Előzmény: CSABI (2631)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2677
A helyjegykérdés itt sem valami rózsás. Nagyon sokszor elfogy a helyjegy, ezért gyakran járnak párban az IP-k. A
harmadik kocsi pedig a tartalék. Tudomásom szerint éppen ezért a 2-esen nem járt még mezei Bz IP-ként.

Olyat mar lattam, hogy IP+200-as.

FI

Előzmény: Benyó (2623)
illesf Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2676
Hogy miert neznek ram utalattal? Ket okbol: az egyik es a nagyobb az, hogy nem birjak elviselni, hogy foglalkozok a vasuttal, es hogy megprobalok valamit tenni erte, neha a felsobb szinteken is. Erre jonnek a hulye pletykaikkal, amiknek persze a fele sem igaz, hogy miattam lett pocsek menetrend, stb. A masik az, hogy van egy masik srac, aki ezt csinalja, es meg raadasul pofatlan is, es magasan hordja az orrat. Sajnos vele engem teljesen egynek velnek, nem hiszik el, hogy en masabb vagyok, hogy nem csak a vasut erdekel (ami ennek hatasara egyre kevesbe erdekel), hogy kozben barlangaszom, meg ezer mas dolgom van. En ugy velem, hogy ez lehet a fo ok. Az, hogy azt hiszik, hogy az o dolgaikban akarok piszkalni. Na de azert szerintem abban a tisztelt diosjenei forgalmistaknak sincsen igazuk, hogy pl. nekem semmi kozom a menetrendhez, es ne szoljak bele. A menetrendet az UTASERT csinaljak, nem?????

Azert oket is meg kellene kerdezni, hogy miert utalnak. Lehet, hogy nem is ezert :))))
Minden esetre amiota busszal jarok, azota sem csokkent ez az utalat. Ami engem igazol az az, hogy az ismeros mozdonyvezetok viszont nem neznek ferde szemmel ram. Ok ismernek, mivel ha az ember a vezetoallason van, akkor altalaban beszelget veluk, es meg lehet ismerni egymas lelki vilagat. Csak a forgalmistakkal meg a kalauzokkal van a baj. De hat vegulis egyre kevesbe erdekelnek. Mostansag jol megvagyok nelkuluk is.

FI

Előzmény: lazar (2613)
werner Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2675
Lajos:
M31-est tavaly meg Miskolcon keszultek ."
Werner:
A 2033-as? Oda vitték Szegedről? És a másik kettő milyen számmal volt ott? "
Gábor:
Valami bibi van a dologban. M31 2033 kb. aug. végéig Szegeden volt, a fotó is ott készült, akkor még ott állt a 424 és a V42 is.
"A másik kettő: M31 2015 és 2038, most mindkettő a szegedi fűtőházban van."

Ezekután Lajos, a M31-es kép ugye Szeged? Nem hisszem, hogy M31-eseket ennyit hurcolásztak volna...

Az viszont szomorú, hogy egyszerre 3 állt a parajosban.

Werner

Előzmény: Lehoczki Gabor (2670)
lazar Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2674
Werner!

Helytalloak a megallapitasaid, engem csak az zavar, hogy
minden ilyen kulonmenet stb. dolognal. allandoan azt
ereztetik, az emberrel, hogy szivesseget tesznek vele, noha
megfizette az adott esetben eleg borsos arat. Felteve persze, ha szoba hajlandok vele allni ilyen ugyben, nekem meg mindig nem valaszoltak az e-mailomra (jo tegnep ment el, ne legyek turelmetlen), de egy het utan mar morogni fogok, es ugy erzem teljes joggal.
Aztan nem csak fotozni szeretek, hanem utazni is, es extrakra csak ilyen kulonmeneteken van lehetosegem, mert abszolut
nincs kozeli vasutas ismerosom. felpofatlankodni meg nem probaltam, lehet, hogy csak el kene kezdeni, es lenne maris ismeretsegem.

Armand

Előzmény: werner (2664)
plebejus Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2673
delelott jartam ott, csak nem volt eleg idom, mintha lenne angol ver is, ott folul volt egy zaszlocska, dajcsbol en is gyengebb vagyok
Előzmény: Gödény (2671)
plebejus Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2672
Gödény, division,
mail ment.

division,
nem olvasol mailt, vagy nem muxik:(

Gödény Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2671
A kézi módszerek (Screen capture, print screen) baja,hogy utána kézzel kell körbevágni - méghozzá pixelre pontosan - a képecskéket. Tehát fárasztó. Ennél az "Export" funkció egy resource-okat editálni képes programban nagyságrendekkel gyorsabb.

Ha bírod a germán nyelvet, a Meyer testvérek honlapján arra is találsz néhány jótanácsot (persze nem túl részletesen), hogy hogyan is érdemes egy ilyen rajzolásnak nekiállni.

Egyébként a képecskék méretaránya: 1 pixel == 10 cm.

Előzmény: plebejus (2668)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2670
A másik kettő: M31 2015 és 2038, most mindkettő a szegedi fűtőházban van.
Előzmény: Lehoczki Gabor (2669)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2669
""M31-est tavaly meg Miskolcon keszultek ."
A 2033-as? Oda vitték Szegedről? És a másik kettő milyen számmal volt ott? "
Valami bibi van a dologban. M31 2033 kb. aug. végéig Szegeden volt, a fotó is ott készült, akkor még ott állt a 424-es és a V42 is.

Előzmény: werner (2664)
plebejus Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2668
Hali Gödény,
Koszi megegyszer mozdonykepeket, estve otthon en is probalkoztam es sikerult .bmp-be menteni print screennel nehanyat. Most van nehany gyenge bescannelt jellegrajzom, (375, 275, 324, 328) na ebbol kellene vmi hasonlot osszehozni. Egyelore ott tartok, hogy vmi kezi rajzoloval keppontonkent szerkeszteni kellene.....
Előzmény: Gödény (2636)
Gödény Creative Commons License 1999.11.03 0 0 2667
Képernyőkímélő képecskéi:

Kivadásztam az összeszedett verziókból (1.0 eredeti, 1.2 magyar, Alcatel, Karlsruhe, Stuttgart, Siemens, SBB, 2.0 demo) az összes képecskét. Lehet, hogy 1-2 duplán van meg (főleg a teherkocsik vannak összevissza), lehet, hogy 1-2 kimaradt, de így is van vagy 920 kép, tömörítve 1.3 MB. Ha valaki kéri, írjon nekem levélkét, és elküldöm részletekben.
Kérem megadni azt is, hogy mekkora levelet küldhetek (400 Kb, 1 Mb, korlátlan).

A képek .gif formában leledznek, tömörítve WinZip-el majd arj-vel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!