Az egykori Berliner TT bahn gyártotta az M30-at MÁV festésben (zöld), a dobozban levő papírka írt erről bővebben. A vasúti szerveren van róla kép (a német festésűről).
Az egykori Berliner TT bahn gyártotta az M30-at MÁV festésben (zöld), a dobozban levő papírka írt erről bővebben. A vasúti szerveren van róla kép (a német festésűről).
Nehogy szt hidd, hogy Sellye miatt áll meg az IC Szentlőrincen! Azért áll meg, mert ott lakott S. Gy. ex-pécsi igazgató.
Most már nem lakik ott, de a menetrendben benne maradt...
Szentetornya nem lett visszanevezve, csak hibásan jelent meg. A "nagy" menetrendben jól jelent meg.
A TÉT által megpályázott pénz konferenciarendezésre is használható lesz. (Persze, nem mind.) Jövő év elején lesz egy ilyen mellékvonali konferencia.
Ha aktuális lesz, felteszem.
Kisebb eszmevserét meg majd a nem hivatalos találkozóra javaslok. Akkor össze lehet majd hozni valami "fogalmazványt" is.,
"Ezek alapján nagyjából ki lehet számolni, merre járnak. Persze csak nagyjából, mert ha nincs gép, akkor ugrik a forda."
Tegnap:
M61,001: 977-9734-9735-9716-9746
M61,006:(8649-8642)-9705-9714
M61,010: 9709-9712 utana a franctuggyamicsinalt (talan 9745-9744?)
M61,019: szv Fured (1 db Ap + 1 db By) -9704-19703-978
M61,020: texas (vagyis amit Ákos írt)
M41,2105 Segely Bz (talan 9732, de az tul kesoi volt mert 9705-tel
Rvfulopon kereszteztuk)
M41,2114 (9729?)-972-975-9706
M41,2150 9725-974-(971-9728)
M41,2187 9711-971
Látható, hogy néhány Csörgős vonatot is NOHABbal vittek.
"M30?????? erről még nem hallottam, bővebben?"
M30: Egy sokat modellezett Jung-féle ipari tolatómozdony, C tengelyelrendezésű. Gyanúm szerint csak 1 volt belőle, az is egy iparvállalatnál, és az államosításkor került a MÁVhoz.
SCsabi jól írta.
"nézném én, csak sajnos ritkán jár Budapesten..."
Ki kell Demszkylandból szabadulni! V63,152 is szebben mutat Szárligetnél a fák között!
"M601 képe nincs valakinek?"
Ganz-archívumban biztos van, én már láttam arról reprót.
Vonalmegszüntetések: Ilyen lista már korábban is megjelent, és hálistennek csak kevés mellékvonalat zártak be, a legnagyobb mumust, az ipolytarnócit sem.
Olyan vonalakat (pl. zajtai) ahol 11 kocsis vonatok csaknem tele vannak, szerintem gazdasági diktatúra megszüntetni. Anglia már rá****ott erre egyszer, de mi úgylátom nem tanulunk ebből.
Nagyon sok ember nagyon sokat dolgozik ezekért a vonalakért, feláldozni őket az individuális közlekedés oltárán végzetes lépés volna.
Ha a 44-est megszűntetik, akkor merre járnak a Fehérvár-Dunaújváros (a megye két legnagyobb városa) közötti vonatok?
" Zalaszentgrot a zala megyei varosok egyike, miert akarjak elvagni a vasuttol?"
És Békés? Mert az csak 6 km sínbe kerülne!
"Vagy az onkormanyzat fizesse a szarnyvonal uzemelteteset? "
Erre elég kevés példa van. Tiszaújváros, talán Sellye elérte, hogy IP jár arra és megáll az IC. De egy egész vonal?
Más kérdés, hogy gondoljuk már végig, hogy miért a mellékvonal lenne veszteséges? Pályára szinte semmit sem költenek, a napi 6 db Bz alig fogyaszt, bakter nincs, az allomasok tablas megallohelyek lettek... igazabol inkabb a fovonalak termelik a veszteseget, csak azokat nem lehet megszuntetni.
"meg megyunk az EUba"
Oda nem, barátom. Ez a Kész Átverés Show...
Ne haragudj az ékezet lemardásáért. Nem direkt volt.
A sötét felhők pedig gyülekeznek, gyülekeznek, gyülekeznek. A vihar hamarosan kitör. Rossz érzéseim vannak, attól félek, ami a vasútnál hamarosan történni fog, aaból sok tragédia lesz.
Nem ajarom az ördögöt a falra festeni, de a 68-as koncepcióhoz hasonló dolgok lesznek itt hamarosan.
Álnéven jelentkezem, nehogy baj legyen belőle. (Nem nekem, másnak)
Hogy kezdene sötét színezetet ölteni a topic? Igen, de ennek megvan az oka.
1999. november 4-ére felhívták Budapestre a Vezérigazgatóságra A területi igazgatóságok fejeseit.
A lényeg.
1999. JANUÁR 1-TŐL MEGSZŰNIK A MÁV KÖTELEZETTSÉGE 1023 KM VASÚTVONAL ÜZEMELTETÉSÉRE. AZAZ A VASÚT JANUÁR ELSEJÉTŐL NEM INDÍT VONATOKAT A KÖVETKEZŐ VONALAKON:
(CSAK menetrendi mező szerint, ha kell, kiegészítve)
6, 24, 39, 44(Börgönd-Szabadbattyán), 49, 62(Középrigóc - Harkány), 64(Pécsvárad-Bátaszék), 83, 87(Szilvásvárad-Putnok), 88 (Hejőkeresztúr-Mezőcsát), 98(tállya-Hidasnémeti), 102 (Kál-Kápolna-Kunhegyes), 106, 107, 112, 113 (Mátészalka-Zajta), 114, 117(Ohat-Pusztakócs - Tiszlök), 125a, 126, 128(Vésztő-Kötegyán), 129, 145, 147, 151(Solt-Dunapataj), 118, 119, 148, 149.
Ez a hálózat 13,21%-a.
A MÁV a 2000. évi üzleti tervben nem számol ezen vonalak üzemeltetésével. Amennyiben "valami oknál fogva" mégis megmaradnak a vonalak, a vasút plusszpénzt kér az államtól. (Valakinek bizos üres a zsebe.)
Ezen kívül le lesz mondva egy csomó vonat, de ennek dátumát és a vonatszámokat még nem tudom. De lehet, hogy már december 19-től.
(Állítólag ez 2000 km vonalat érint, s a félelmek szerint ez lesz a következő adag bezárandó vonal. Képzeljétek el Magyarország Vasúti Térképét a következő vonalakkal:
1, 2, 4, 5, 8, 10, 17, 20, 25, 29, 30, 36, 40, 41, 50, 60, 65, 66, 70, 71, 78, 80, 81, 82, 90, 92, 87 (Egerig), 100, 110, 101, 120, 130 (Szentesig), 135, 140, 150, 154, 155)
Ez nem egy Papagáj volt? De miért rövid szerelvénnyel? Ja, én ezeket a szürke felújított Bhv-kból álló szerelvényt Ezüst Nyíl-nak szoktam nevezni. Van valami széles körben elfogadott nevük?
Persze van benne véletlenszámgenerátor is, de a user a teljes készletet és a szerelvényösszeállítást (ebben is lehet véletlen) is editálgathatja.
Íme néhány mintasor a konfigurációs fileból:
$M_424=!M_424+M_424_1+M_424_2+M_424_3
a 424-es mozdony áll a főképből és még három fázisképből
$C2=M_BDYG,3-5*M_BYG,1-2*M_ABYG
egy szerelvény rövidítés (makró): áll egy postakocsiból, 3-5 másodosztályú kocsiból és 1-2 első/másodosztályú kocsiból.
C=M_424,C2;V=2-3;W=R;D=R;
közlekedő szerelvény: áll a 424-ből meg a fenti szerelvényből, 2 vagy 3-as sebességgel megy,
vasúti pályán jár felsővezeték nélkül (egyébként ez a default), mindig jobbra megy.
(a nevek a magyar vasút képernyőkímélő resource nevei, vagyis a kocsik a német nevek alá vannak eldugva)
Ma reggel a Hungária körúton jöttem autóval, és a vasúti feüljárón állt egy rövid szerelvény. Egy V43 mozdony volt egy vagy két kocsival. Ami feltűnt az az, hogy a mozdony valamilyen furcsa színű volt, az a vezérállások oldalán majdnem függőleges, ferdén futó sárga csíkokkal. A kocsi is ilyen festésű volt.
off
Hali division by zero,
itt vagy? mail ment, lenyeget bemasolom, valamelyik csak utoler:
holnap nov 6-an keletibe erkezem
CRACOVIA erk 9.22
de van, hogy sokat kesik es akkor elobb er Nyekre az
AVAS erk 9.42
atlag ~10 perc keses elofordulhat.
Ha ki tudsz jonni, akkor a vaganyzaro baknal talalkozzunk.
on
Ennek a topicnak kedz olyan sötét árnya lenni.
Katasztrófális lesz, ha bekövetkezik.
A Veszprém-Alsóörs vonal megszüntetésének most volt a 30. évfordulója.
MINDENK EMLÉKSZIK RÁ ÉS SZOMORÚ!
Arról a közlekedéspolitikai koncepióról, aminek ez áldozatul esett, csak egész sötét dolgokat hallottam... és örültem, hogy nem akkor éltem...:(((((
Nem vagyok közlekedési szakember, de talán elsősorban nem Mezőhídvére kéne menni, hanem az újságok szerkesztőségébe és a Kossuth térre......
"vasútbarátok peront építettek Orosháza-külsőn, mely megállóhelyet a TÉT javaslatára "Szentetornya" névre átneveztek. "
A nyár végén kiadott területi menetrendben a szegedi igazgatóság már visszanevezte Orosháza külsőre...
Laci!
Okfejtéseddel teljesen egyetértek, de talán még lehetne valamit tenni. Ha összejön ez a nov. 20- gyaloglás Lepsény és Mezőhídvég között, mindenképpen publicitást kell adni a dolognak, de ez még így is nagyon kevés. Nagyon sok dolgoról beszélünk itt, nagyon sokunknak nagyon sok infója van, ami talán érv lehetne a megszüntetések ellen, de ezek az infók, vélemények nincsenek összefogva, elemzéssel alátámasztva, és kicsit szubjektívnek érezhetők (ami nem feltétlenül baj). Kellene csinálni valami összefoglalót, rövid elemzést, bemutatva a potenciális következményeket, és végre a nyilvánosság elé tárni azt a tényt, hogy vonalmegszüntetés nem csak az átkosban volt, hanem sutyiban a 90-es években is szüntettek meg vonalakat!
Nézegettem a másikat, de az a szerelvények összeállítását programmal csinálta - abba nem lehet csak úgy belepiszkálni. Iván Z., aki a magyar képeket beletette, kínjában a német kocsik neve alatt dugta el a magyar kocsikat, megpróbálta őket a hasonló stílusúak helyére tenni, de tényleg vannak néha meglepetések.
Az MM&MM 1-es verziójában a fő fogalom a mozdony volt, ahhoz lehetett szerelvénytípusokat rendelni. Ez a hozzárendelés még resource-ban volt, vagyis utólag is lehetett vele bütykölni, akár újabb mozdonyokat is hozzáfűzni. A 2-es verzióban már bekódolták ezeket a sorokat, igencsak megnehezítve a bütykölést. Miután kedden este megláttam a 2-es verzió belét, úgy döntöttem, hamarabb írok egy újat, mint megfejtem az eredetit. És így legalább bárki a legegyszerűbb eszközökkel (PSP és notepad) rögtön láthatja is a munkája eredményét.
Ha úgy érzem, hogy már kiadhatom az újszölöttet a kezemből, majd felpakolom valahova. Úgy jövő hét végére várható a V0.9 megjelenése.
Vannak ötleteim (pl. ismertető szövegek az egyes gépekről, kocsikról, ami egérrel kiválasztva a járművet megjelenik; pályánként különböző szerelvény-választék; menetrend) amelyek messzebb vezetnek, több idő kell hozzájuk. De nyitott vagyok bármely ötletre.
A jószág egyébként (programozók le ne köpjenek) Visual Basic-ben készül, ettől ment olyan gyorsan.
Áruljátok már el egy (körötökben) újoncnak, hogy hol van pontosan az az swi/nohab könyvtár ?
Teljes URL-t kérek - hacsak nem államtitok.
A magyar képernyővédőben levő szergej meg nohab tényleg kicsit furán néz ki. Mintha hosszirányban összenyomták volna.
Hogyan és hova pakoljátok be a képeket ?
Én épp írok egy másik képernyőkímélő programot (már rugdalkozik a kicsike), amiben a képek nem az .exe file resource-ai, hanem független file-ocskák (.gif), a szerelvények összeállítását egy .txt file-ból olvassa be, tehát sokkal egyszerűbb bővítgetni, kísérletezgetni vele. Természetesen a méretek megegyeznek az MM&MM féle méretekkel. Egyenlőre az onnan kivett vagy 900 képecskével próbálgatom, és bővítem a funkciókat.
Nem akarja valaki megcsinálni a Szergejt és a Csörgőt? Szergejt még estleg legyártom, meg a Púposokból néhányat (0-ás, 100-as, 200-as, piros-sárga, kopott...)
SCsabi!
Elsősorban a tipikus távolságik érdekelnének, By, Bh(v), Ap, Bx... Gondolom ezek a szabványméretek, a spanyol más? Esetleg ha M41, 43, 44, 42 és V43,63 hossza fejből megy Neked, vagy valakinek...
Ezeket is bele akarom rajzolni a képernyővédőbe, de amik benne vannak, azokat nem hiszem el, hülyeséget meg nem akarok csinálni. Persze lehet, hogy a Bx hosszabb, mint az Ap, de én nem hiszem...