Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15951

A bbvill a rekuperátorát valami miatt nem nagyon szeretné eladni, ezért nem erőletetem én sem.

Előzmény: Sz. G. Á. (15950)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2019.04.17 0 0 15950

köszi!
viszont neten tényleg nyomát sem találom, hogy a BBVillnek lenne ilyesmije, el tudnád esetleg küldeni, ami anyagod van róla?

Előzmény: NAND708 (15948)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2019.04.17 -1 0 15949

Hát ez az, hogy pont a színes címke az, ami szerintem számomra egy kevésbé érdekes szempont A+ a másik meg A++.
Címkétől függetlenül lehet, hogy a "jobbik címkés" millió más okból kevésbé alkalmas és jó választás, ezért próbálok valódi gyakorlati tapasztalatok felől érdeklődni.

Egyébként egy érdekesség a címkékről, és az objektív összehsonlításról.
Fényforrásokról tudok írni érdekeset: Ott nyilván a minél magasabb lm/W alapján jár a jópont. De van egy csavar! Telejsítményfüggő a dolog: Egy szép nagy 55W-os fénycsőnél (mittudomén, most had ne nézzek pontos értékek utá) a 85lm/W még csak A -ér, egy kis 3W ledes pultvilágítónál már mittudomén már 70 lm/W fölött A++++++ plecsni jár.

És a háziasszony dönthet, hogy vesz egy sereg ledes szpotos kislámpát (minde A+++ os) a konyhaszekrény alá, de vehet egy egy T5-ös fénycsöves, elektronikus előtétes szuper pult alá való armatúrát (ami esetleg csak A+).
És a címkéből így lesz átbaszás. Műszakilag részben érthető, hogy miért kell különbözéképpen kezelni a különböző jellemző teljesítményszintű fényforrásokat, de a háziasszonyt nem érdeklik ezek a finom műszaki megfontolások, ő csak rápillant a színes címkére.


Nem tragédia, hiszen az energiafogyasztásban nem szignifikáns a különbség, 1-2W ide vagy oda nem lehet tétel, szóval ilyennel már csak akkor kéne fogllakozni, ha minden más szempont szerint egyenértéká a két dolog, és már nem tudunk mi alapján döntenti.
A konkrét példánál maradva:
Eléggé valószínű, hogy a fénycsöves cucc eleve feleannyiba kerül. Ha öt év múlva "beszarik", akkor 1000 forintért lehet venni csúcsszuper fénycsövet bele a sarki lámpaboltban is, ha nagyobb a baj (mert letérdelt az elektronika), akkor 8-10ezerbők egy közepesen felszerelt villanyászboltban kapni bele olyan elektronikus előtétet, ami lepippant, de még a sliccemre a gombot is felvarrja, ha megkérem.
A drágább ledes szpotos szarnak meg lehet hogy rosszabb is a színvisszaadása, urambocsá vibrál, és ha elromlik, akkor egyszerűen újat kell venni. De a címkéja szerint A+++, hurrá.

A szellőztetőgépre visszatérve, én úgy számoltam, hogy 0,1-0,3 közötti légcsereszámokkal kell majd működnie, és azt sem feltétlenül 24/7-ben, így az, hogy 87% vagy 91% ot írnak a hőcserélő hatásfokára, önmagában nekem szerintem viszonylag hátul van a szempontlistán...
(gyakorlatban olyan 100-150 m3/h tényleges légszállítást kell tudnia még "csöndben" megoldania, ezt papíron kábé minden gyértó/márka legkisebb gépei is tudják. saját bevallásuk szerint...)

Előzmény: szabopet5 (15946)
NAND708 Creative Commons License 2019.04.17 0 0 15948

BBVILL-es gép jó lehet neked. Ár-érték arányban OK a cucc. A weboldalukon nem sok mindent találsz, talán itt a fórumon többet. Telefonon készségesek. Illeteve pár anyagom nálam is van.

Bár talán azt is érdemes nem lakott térbe tenni, illetve pár méter sonoflex-szel halkítani.

Előzmény: Sz. G. Á. (15945)
dgakum Creative Commons License 2019.04.17 0 0 15947

Mi a véleményetek az alábbi gépről:

 

https://www.szelloztetesbolt.hu/product-page/vortice-hr-350-avel

 

Használ valaki ilyet?

szabopet5 Creative Commons License 2019.04.17 0 0 15946

A ködösítés ellen találták ki az energiacímkét. 2016 óta kötelező, ha ilyen nincs, a gépet nem lehet árusítani. Rajta van a lényeg, ami alapján bárki össze tud hasonlítani két gépet:

  • légszállítás
  • energetikai besorolás
  • zajszint

Ha több infó kell, el kell kérned a teljesítménynyilatkozatot (szintén kötelező). Ebben van pl. a hatásfok, és a többi részletes adat.

 

Ha ez sem elég, itt a Passzíház Intézet összehasonlító táblázata. Itt nincs fönt minden, mert ez nem kötelező, hanem önkéntes:

https://database.passivehouse.com/de/components/list/ventilation_small

 

 

Előzmény: Sz. G. Á. (15945)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2019.04.16 -1 0 15945

Értékelem, hogy vettem a fáradságot, és rögtön mindjárt kettő darab választ is írtál, én igazán beértem volna sokkal kevesebbel is, és akkor lehet, hogy az így megtakarított energiákból egy kicsivel többet tudtál volna fordítani az eredeti hozzászólásom értő olvasására. :)

Én egyáltalán nem írtam soha olyat, hogy én

- kis méretű

- ÉS teljesen zajtalan működésű

- ÉS energia hatékony meghajtású

- ÉS magas hőcserélő hatásfokú

- ÉS olcsó

akármit szeretnék

 

A megbízhatóságot (és robosztusságot) említettem. Lehet hogy a "sarki gépészbolt" nem a legtalálóbb kifejezés, de arra akartam utalni, hogy járatos és szabványos dolgot keresek, nem feltétlenül azt, ami a legszebben van becsomagolva, és cuki lcd kijelzőn mutatja a nemistudomén mit, cserébe mittudomén, kiderül, hogy két féltenyérnyi speciális alakú szűrőbetétet kell bele venni kéthetente...

Egyébként azért elég sokat utánabogarásztam, elméletből úgy ahogy felszívtam magam, de a fránya gyakorlati megvalósításba és részletkérdésekben, mint pl ami "gépet" illeti, egyszerűen túl sok a zaj.

Nem hiszem, hogy azt írtam volna, hogy egy Lambót szeretnék összeütni trabi alkatrészekből és áron.
Ha ennyire ragaszkodunk az autós költői képekhez, akkor én leginkább valami "toyotában" gondolkozom, de amúgy sem vagyok benne biztos, hogy ugyanazt értjük ki egy adott költői képből, merthát egy Lambo sokba kerül drága fenntartani, Magyarországon nincs is szerviz hozzá, cserébe lehet vele villantani.


Eleve ha lambót szeretnék, akkor csak simán megvenném azt legdrágább kompakt gépet, aminek a legszebb honlapja, és olyan szép idegen szavakat írnak hozzá, hogy "entalpia hőcserélő" meg ilyesmi, és tartozik hozzá nagyképernyős színes lcd kijelzőt, amit bekereteztenék egy aranyotott blondel keretbe a nappaliba, és amikor jön valami jobbágy vendégségbe hozzám, akkor nem mulasztanám el elmagyarázni neki, hogy mi is ez.
Társaságba pedig néha csak előkapnám a telefonomat, hogy bocs "kicsit állítok a központi szellőztetőm, távol eléréssel, you know... nálatok a panelbe' nincs ilyen?".

Szóval vannak mindenféle kompakt gépek amik saját bevallásuk szerint minden tudnak, csak valahogy azt is látni vélem, hogy lakossági vonalon mintha hatalmas ködösítés menne...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15939)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15944

Kifelejtettem egyik kedvenc helyemet:

a konyhai szekrénysor felér a mennyezetig és a legfelső 30-40 centijében elrejtve vidáman elfér a teljes szellőztetés hőcserélőstül, PLUSZ a konyhai (belső keringetésű) szagelszívó rendszer a bazinagy szénszűrővel, PLUSZ a család pálinka vésztartaléka a nehéz időkre.

És az egészből nem látszik semmi, csak furcsán magas a felső szekrénysor a konyhában (van egy legfelső szintje, ami látszólag nem is nyitható).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15943)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15943

"Hol érdemes egy ilyet elhelyezni?"

 

Családi házban én ledobnám a padlástér padlójára (alája zajcsillapítás, föléje jöhet a födém hőszigetelés),

lakásban pl előszoba/WC álmennyezete fölé, közvetlenül a külső falra rátolva (zajcsillapított felfüggesztéssel).

 

"Fontos a gyakori hozzáférés?"

 

Ha nincs benne szűrő ÉS hosszú életűek a motorok, akkor kb 10-20 évente :) Ha van benne szűrő és a környék gondoskodik a szűrő gyakori eltömődéséről, akkor akár havonta.

 

"ráadásul a ház közepe kb., gondolom az se baj"

 

A külvilággal kapcsolódó két cső nagyon hideg tud lenni, ezek párazáró hőszigetelése igen nyűgös feladat. Okosok ezt úgy oldják meg, hogy egészen rátolják a dobozt külső falra, így a nehezen hőszigetelendő csőhossz lecsökken kb fél méterre.

 

"Viszont a csöveket (160mm?) hogy viszem fel az emeletre?"

 

Ha két szint van, azzal a hőcsere várható haszna (befektetés-nyereség arány) vágtatva elkezdett közelíteni a nullához (sőt akár mínuszba is mehet). Ha mindkét szintre teszel egy-egy  hőcserélőt akkor azért, ha két marhavastag cső számára utólag kell "láthatatlan" függőleges alagutat készíteni, akkor meg azért.

Előzmény: Törölt nick (15942)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15942

A lapos kivitel annyiban fontos, hogy talán be tudom suvasztani a tetőtérbe. Apropó. Hol érdemes egy ilyet elhelyezni? Fontos a gyakori hozzáférés? Inkább a földszinten? Inkább az emeleten? Ez legyen a rendszer legmagasabb része? Vagy a legalacsonyabb? Kondenzvíz elvezetés kell neki? Mert akkor csatornázott helység kell. A földszinten a legkisebb fájdalommal a spájzban tudnám elhelyezni, az ráadásul a ház közepe kb., gondolom az se baj. Viszont a csöveket (160mm?) hogy viszem fel az emeletre? Tudom, a kezemben...:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15941)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15941

"a gép elfogadható kompromisszumot jelent-e ár/érték arányban?"

 

Szerintem az árához képest elég sokat tud (EC motor: alacsony energiafogyasztás és pontosan beállítható fordulatszám),

ha fontos a lapos kivitel is (ennek elég mindössze 22 centi hely), akkor talán nincs is ennél jobb ár/érték arányú gép.

Előzmény: Törölt nick (15940)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15940

Urak!

 

Feltéve -de meg nem engedve:)- hogy belevágok a csövezős mizériába (mondjuk a téglatálcás födém furkálását elég nehezen tudom elképzelni, de mindegy:)), kérdezem tisztelettel, hogy ez a gép elfogadható kompromisszumot jelent-e ár/érték arányban?

 

http://vents.hu/gen/pro/mod/aru/aru_termek_kiiras.php?i_ter_azo=1348&i_kat_azo=80

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15939

A minden sarkon beszerezhető pótalkatrészeket kapásból felejtsd el.

A

- megbízható

- ÉS kis méretű

- ÉS teljesen zajtalan működésű

- ÉS energia hatékony meghajtású

- ÉS magas hőcserélő hatásfokú

- ÉS olcsó

szellőztető berendezések csak a mesékben léteznek.

Amíg nem rövidíted le a kívánság-listádat, addig nem fogsz választ kapni.

Pl az "ÉS olcsó" sort cseréld le erre: "költség nem számít :)

Előzmény: Sz. G. Á. (15937)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.16 0 0 15938

"központi hővisszanyerős szellőzést... egyszerű és robosztus ... sarki gépészbótból"

 

Szeretnék összedobni a garázsomban egy olcsó Lamborghini terepjárót, aminek 250 km/h a végsebessége és meghibásodás esetén Suzuki alkatrészek is jók hozzá. Úgy segítsetek nekem, hogy nem vagyok hajlandó egy percet sem gépészetről olvasni,  autószerelést tanulni. Vásom a segítséget.

Előzmény: Sz. G. Á. (15937)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2019.04.14 0 0 15937

Sziasztok...
családiházunkba egy központi hővisszanyerős szellőzést tákolnék össze, és pillanatnyilag igazából egyetlen lényegesnek tűnő kérdés volna, amiben magamtól nem tudok eligazodni:
maga a "gép" mi legyen, mit érdemes venni?


(((nem bánnám, ha egyszerű és robosztus lenne, karbantartása a sarki gépészbótból megoldható lenne, meg nyilván nem akarom hallani a működését... )))

Illetve mivel a házban amúgy van/lesz vizes felület hűtés (meg fűtés, nyilván), felmerült bennem, hogy egy vizes kalorifer is kerüljön-e bele... de nem igazán tudom, hogy végülis gyakorlatban van-e értelme, mert elsőre amit gyorsan számolgattam valamit, az alapján "utóhűtésnek"nem sok vizet zavar egy még reálisan beépíthető méretű kalorifer... és nekem fűtésnél sem tűnik annyira nagyon nélkülözhetetlennek... de neten meg egy csomó példát látok arra, hogy beépítenek még villamos utófűtést is, és én egyelőre nem látom át, hogy ténylegesen végülis mekkora haszna volna.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.13 0 0 15936

"hová a búbánatba tegyem a gépet?"

 

Amiről itt szó volt

- az egyik ventilátor a házon kívül van :)

- a másik egy 20x30 centis csőventilátor, ami szerintem kényelmesen elfér a wc mennyezete alatti kb fél köbméternyi kihasználatlan térben.

 

"Egyrészt báncsa."

 

Volt, akinél gyönyörűséges álmennyezet lett csinálva az előszobába, az fölött nemcsak egy cső fért el, de egy komplett légkezelő rendszer két ventilátorral, hőcserélőstül.

Előzmény: Törölt nick (15934)
tormap Creative Commons License 2019.04.13 0 0 15935

Szerintem gondold át. Főleg ha szét van verve minden.

Ha gondolod biztos segítenek az itt lévők kitalálni a csövezést. Tegyél fel képeket.

Rekuperátort lehet venni használtat is. A jófogáson 80é vettem szinte sose használt vut160at

vezérlővel bypass funkcióval ellenáramú hőcserélővel.(ha tudtam volna, hogy ennyiért ilyet kapok sose szarakodtam volna saját készítésével. Így legalább össze tudom majd hasonlítani az enyémet egy gyárival)  Méretei 100x75x31. Ezt akár a  mennyezetre is fel lehet szerelni kamrába vagy háztartási helyiségbe.

Előzmény: Törölt nick (15934)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15934

Egyrészt báncsa. Másrészt, ha a csövezés nem is bántaná és nagyon meg akarnám oldani/szokni, akkor is ott a másik kérdés, hová a búbánatba tegyem a gépet?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15932)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15933

Megnéztem, nagyom jópofa, nagyon szellemes, nagyon tetszik, köszönöm.:) 

Apró kis bibi, hogy az épület, amiről beszélünk, 60 éves, kisméretű téglából épült, téglatálcás födémmel és a tetőtérbeépítés után, ami most következik majd, nem lesz padlása sem.

 

"1,5-2 méter sonoflex cső végére tegyél egy 3-5 Wattos műszerventilátort, valamilyen változtatható feszültségű tápegységgel megtáplálva, majd kitapasztalod, hogy mekkor fesz esetén vagy elégedett."

 

Pillanatnyilag a ház romokban, -és ez csak napról napra romlik, legalábbis azon vagyok:)- nincs áram és nincs sem időm, sem energiám kísérletezni. Valamilyen kész megoldás érdekelne, ami egyszerű, elegáns, kifizethető. Nyilván egy menő rekuperátoros rendszer lenne az igazi, de sem a rekuperátort, sem a többi kacatot nem tudom értelmesen eltenni sehova, -nem beszélve az áráról-  ezért marad a decentralizált megoldás. Igazából a hővisszanyerésben is hajlandó vagyok kompromisszumot kötni, első sorban a légcsere érdekel.

Előzmény: NAND708 (15930)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15932

"ha nem tudsz csövezni,"

 

Nem valószínű, hogy fizikailag nem tud csövezni (pl eltört a keze :)

valószínűbb, hogy báncsa az esztétikáját pl egy gipszkarton doboz vagy egy ferde sarokletörés pl a folyosón a mennyezet sarkában. Nos, aki ennyire finnyás, az vegyen egy helyett sok elszívó ventilátort :)

Előzmény: NAND708 (15930)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15931

Zaj szempontjából jó dolog, ha a venti a házon kívül van,

de a viszonylag alacsony ára miatt valószínűnek tartom, hogy az amúgy szuper lapátokat olcsó 230 voltos villanymotor forgatja.

Ennek a maximális légszállítása 700 m3/h, neked oda viszont lehet, hogy a tizede is sok. És ezeket az olcsó motorokat sajnos többnyire nem lehet a tizedére lelassítani, tehát vásárlás előtt ere kérdezz rá a gyártónál. A legjobb lenne, ha úgy rendeled meg, hogy ventilátor ÉS hozzá egy sebességszabályozó, amivel a légszállítását akár a tizedére lehet csökkenteni (a motor leégés veszélye nélkül). Ha ezt a gyártó bevállalja, akkor ez nem is annyira vacak villanymotor ;)

Előzmény: Törölt nick (15929)
NAND708 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15930

Helló,

ha nem tudsz csövezni, akkor tök fölösleges a drága radiális venti, mert csak a résszellőző fojtja a ventit, azt meg egy olcsó PC ventilátor is legyőzi. (Illetve lehet ebayről venni olcsó radiális ventit, az is jó) Ha ablakos részszellőzőben gondolkodsz és van egy minimális helyed a vizes helyiséged felett, akkor egy 1,5-2 méter sonoflex cső végére tegyél egy 3-5 Wattos műszerventilátort, valamilyen változtatható feszültségű tápegységgel megtáplálva, majd kitapasztalod, hogy mekkor fesz esetén vagy elégedett. Mindezt tedd a padlásodra a vizes helyiségedbe csövezve. Ez kb max 10e forint és hangtalan lesz.

 

Ha  decentralizált, olcsó (egy egység max 15e forint) és hővisszanyerős kell, arra is van megoldás, igaz ehhez is padlás kell. A neve Fluctuvent, nézz utána, ne ijedj meg, nem kell szétverni a falat, el lehet fektetni a padláson. Nekem volt, hővisszanyerés kimagasló volt.  Régebben írtam róla, a hátrányokról is, keress rá a hsz-aimra ha érdekel. Az irányváltó elektronikát nem lehet házilag megcsinálni, de ha kell, fel veszem újra  a kapcsolatat, azzal, aki nekem csinálta.

Előzmény: Törölt nick (15929)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 15929

Köszönöm. Ez jó lehet?

 

https://ventilatorbolt.hu/termek/vents-vcn-radialis-elszivo-ventilator/

 

Mondjuk 150-es, vagy 200-as átmérővel. Ebből vennék kettőt a két fürdőbe. Ha jól olvasom, ez szabályozható, lassítható.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15927)
RHDCelica03 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15928

Koszi a linket, az eddigi legteljesebb Zhender Comfoair 70 leirast itt talaltam meg, valamint egy uj tipust is megismertem...

Ahogy nezem nem a legolcsobb, de informacioforrasnak jo!

Előzmény: coffein2 (15922)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15927

"Milyen ventillátort ajánlasz erre a célra"

 

Olyan radiális vagy félradiális lapátú ventilátort, ami az ott szükséges légmennyiségnek kb 2-4-szerosét tudja

és fordulatszám szabályozóval lelassítanám a szükséges légszállításra.

Az alacsony energiafogyasztás érdekében a ventilátor motorja NEM 230V-os lenne, hanem EC vagy DC motoros.

 

"A számos, az minden helységben egyet jelent?"

 

Ha a légáram szempontjából "egymás után" lehetnek a helyiségek, akkor elég lehet egy lakásra akár egyetlen légbeeresztő is . Tehát pl a levegő a külvilágból beesik a hálószobába, onnan átmegy a nappaliba, onnan az előszobába, onnan a wc-be és a konyhába, ahonnan el van szívva a külvilág felé = egyetlen légbeeresztő és mégis az egész lakás át van szellőztetve.

 

"Gondolom minél nagyobb keresztmetszetben, annál jobb."

 

Nagy keresztmetszet = alacsony légellenállás (pascal) = alacsony fordulaton járatott ventilátor = rohadt csendesen dolgozó szellőztetés. Plusz nagy keresztmetszetbe jobban lehet olyan szűrőket rakni, amelyeket sokkal ritkában kel tisztítani, zajcsökkentő betétet, fűtőbetétet, stb.

 

"Erre miért nem jó a nyílászárók vasalatába beépített résszellőző funkció?"

 

Résszellőző is jó lehet ha elég nagy a keresztmetszete és pl akkor, ha az ablak alatt radiátor van vagy pl ha az ablak közelében nincs tartózkodási hely (tehát a beáramló hideg nem zavar senkit).

Viszont a nyílászáróba épített résszelőzők többségére nemigen lehet légszűrőt tenni, de sok helyütt nincs is szükség légszűrőre.

Előzmény: Törölt nick (15921)
tormap Creative Commons License 2019.04.11 0 1 15926

Hidd el, hogy fog még izgatni a hővisszanyerés is. Majd mikor télen jön befelé a hideg levegő

inkább kikapcsolod. Szerintem nagyon zavaró a téli hideg levegő. Azonnal meg lehet érezni, hogy megy a

szellőző.

Előzmény: Törölt nick (15923)
coffein2 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15925

https://www.aereco.hu/product/v4a-premium-kozponti-ventilator/

Ezen az oldalon olvasgass, meg fogod találni a megoldást!

A családban van ilyen is. Jól működik.

Előzmény: Törölt nick (15923)
coffein2 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15924
Előzmény: Törölt nick (15923)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15923

Igen, biztos nagyon jó lenne, de nincs rá 2 millióm, sajnos. Azon kívül sem a gépet, sem a csövezést nem tudom értelmesen eltenni sehova. Szóval alapvetően a légcserére koncentrálnék, a hővisszanyerés kevésbé izgat.

Előzmény: coffein2 (15922)
coffein2 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 15922
Előzmény: Törölt nick (15921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!