A nyáron elindultunk hosszas tervezés-szervezés, hajójegy foglalás után Skandináviába. Norvég-svéd körút lett volna, fölmentünk volna Narvikig, Andalsnes-nél is jártunk volna. Minden Nohabot lefotóztam volna. De Ausztriában belecsúsztam egy balesetbe (életem első balesete, semmi bajunk nem lett, a Citroen megvédett, de haza kellett jönni :-((((
Helyette azért bejött egy Benelux körút. Újabb szívás: nem jutott eszembe, hogy Belgiumban van Nohab, pedig a régi TT katalógusban is van róla fotó, gondolhattam volna rá.
Az út amúgy zökkenőmentesen sikerült, annyit láttam, hogy a holland mozdonyok nem szépek, viszont láttam érdekes emeletes vonatokat; Németországban láttam a gyönyörű Rajna-völgye vonalát, ott kb. 5 percenként eltép egy vonat (ICE is).
Egyszer akkor is eljutok Skandináviába (talán jövőre), nagyon vonz!
Jpg formátumban nem annyira számít a méret, mint a többieknél. Sokkal lényegesebb, hogy mennyire van tömöríţva. Csak sajnos nagyon munkás egyenként (esetleg még képen belül is, területenként) beállítani a tömörítás fokát. De vannak ilyen célszerszámok.
A Barcelona-Tulouse kozotti vonal spanyol szakaszan is van egy ilyen P-alak, es az igencsak szeles nyomtav. Sot, az tk egy hurok, mert ugyanabban az iranyban folytatodik, csak kb 50 meterrel feljebb. Es mindezt a vezerallasbol neztem vegig!
a következő meg a negativok már nálam vannak...
profi kiadványszerkesztőnek adom oda, szkennelgesék ők :))))
mi lenne ha oda adnád, és akkor egyfüst alatt a maradékot is megcsinálnák nagyban...
Plebejus sok-sok CD-t kért az anyagból, méret nem számít alapon...
gondolom aki kér, az kaphat ebből a CD(k)ből másolatot.
aztán majd csinálunk emberi méretüeket is (1024*768 körül) az internetre
Nem akarok én semmiképpen "keeper of the keys" lenni, az nem is az én oldalam, hanem a mi oldalunk. Adjárok meg nyugodtan a jelszót bárkinek, akit személyesen vagy innen a topicból ismertek. (Én is ezt teszem.) Nem felesleges az óvatosság, valaki olyan is kérte már tőlem a jelszót, aki egyik fenti csoportba sem tartozik. Akkor meg minek neki? :-(((
Két hónapja ülök szegény plebejus albumán, pedig csak egyetlen hétre kértem el tőle! :-((
(Mondjuk én se így terveztem, de nagyon közbejöttek csúnya munkahelyi dolgok. Inkább majd a következőt eleve ilyen arányban szkennelem, OK?)
61,001 és 61,006 dögök, TC/hűtő. 017 most megy Tapolcára, kerékcserére, mert már csak 60-as. Remélem, nem szedik szét... ezzel együtt bízom benne, hogy az életben utoljára a hétvégén még el lehet csípni menetrendszerinti vonattal.
"Mi lehet meg az oka a vasut ennyire kategorikus elutasitasanak?"
Az a tömérdek mocsok, ami a vonatokaon van, azzal a tömérdek lumpennel, akik rajta utaznak.
Sajnos ezzel egytértek. Bár az IC kényelmetlen üléseit és a nyári "hűvösét" rémesen utálom, és valahol megértem division by zero preferenciáit is, de a fentiek miatt én is az IC-t választom. Ha az mégsem jó, akkor már (most köpjetek le:) az egyéni megoldás jön, pumpálom a pénzt az állambácsiba (gk.).
Pécsről Budapestre a már említett okok miatt a busz nem jön számításba.
Illésf: A villamosos képernyővédőnek drukkolok, sajnos ennél többet segíteni nem bírok.
Az egyes mellékvonalak vesztesége vagy nyeresége nem állapítható meg, ugyanis a MÁV-nak nincs olyan adatnyilvántartó rendszere, ami összeszedné a dolgokat. A másik dolog az, hogy a jegykiadás olyan, amilyen, tehát ha Te veszel egy jegyet Budapest-Nyugatiban, akkor abbol nem derul ki, hogy hova veszel jegyet. Utazhatsz vele akar Tunyogmatolcsra is, azt nem oda könyvelik el, (pedig a vonalon utaztal) hanem a Nyugatihoz. MArpedig az fővonali állomás.
egyébként ezt ki lehet játszani: Mellékvonali állomáson veszel "B" jegyet, s ezzel a bevételt már oda könyvelik el. A jeggyel meg utazhatsz az ország másik szegletében is.
Na en tenyleg nem vagyok szakmabeli, ezert kerdeznem, hogy megaszondhato-e, hogy egy mellekvonal mennyi veszteseget termel evente,( ha termel, hehhhehe....)?
Mas: csinalok egy utitervet nov 20-ra, keretik megszakerteni, es az eredmenyt kozoni velem!
A cukorrépát Kabára viszik abból a térségből, és sajnos Kaba 100% közúton szállít.
A "január 1-től mégem..." dolgot hallottam én is, méghozzá az Magyar Közlekedési Klub" titkárától (csak nem Te is tőle szerztéél infót), csak akkor azt nem értem, hogy az igazgatóságokat akkor minek szivatják a dologgal?
Amúgy a minisztériumról:
A jelenlegi miniszter szajkózza azt, hogy így veszteségesek ezek a vonalak, meg úgy veszteségesek. Júniusban kijelentette: Egy-egy mellékvonal évi 150 milliós veszteséget okoz. Nos, ekkor vált számomra egyértelművé, hogy Katona úr nem ért a témához.
Ha ez a 4 milliárd igaz (Lehet, hogy nem figyeltem, de ez most miben értendőő? EURO-ban Dollárban... mert Forintban egy kicsit kevés a jelenlegi állapotokhoz képest.), akkor itt már valóban a hozzáállással van a gond.
Bár az is igaz, hogy a nemzetközi pénzintézetek kikötötték a "hálózatracionalizálást". Először 1000 km megszűntetéséről volt szó, majd áttértek a '"Máv-kezelésből történő kivonás"-ra. És mivel ezidáig az éppen aktuális kormányiaink nem foglalkoztak érdemben a dologgal...
Erre a pénzre a magyar vasútnak nagyon nagy szüksége lett volna. Ha hagyták elúszni...
Másik dolog, ami még a háttérben lehet: A Minisztériumban,és sajnos a Vezérigazgatóságon is nagyon erős a közúti lobby, különösen az autópálya-lobby. Egy versenyképes vasút nem igazán tetszene a befolyásos érdekcsoportoknak.
Gyurmosz
16:22
"Nem az a megoldás, hogy megszűntetjük, meg kell próbálni gazdaságosabbá tenni! Mi lenne, ha mondjuk leülnének, normális menetrendet csinálnának, a kulturálatlan, bunkó dolgozókat lecserélnék és ügyelnének a tisztaságra? Utasáradat!
Jé, a GySEV-nek megy?! Talán pont azért, mert ők törődnek az ilyen dolgokkal. "
Azért a GYSEV-nél sem habostorta az élet. Elég nagy a kontraszt a magyar és az osztrák rész között, már ami a személyzetet, a normális menetrendet és a kultúrált dolgozókat illeti. A magyar rész szintje felülről konvergál a MÁV-hoz, én csak abban látok némi különbséget, hogy a pénztárosok nem olyan kötekedőek, ha jegyváltáson kívül bármi más igényed van. A normális menetrendről inkább nem írom le a véleményemet...
Az az érdekes, hogy egy cégről van szó, egy vasútvonalról, mégis az egyik részén van ütemes menetrend, tisztaság (vonaton és állomáson), kultúrszemélyzet, modern és kényelmes motorvonatok...
Vajon melyik része lehet ez? :))))) A helyes válaszokat beküldők között kisorsolok egy virtuális gumicukrot! :)))))
A Nyírvidéki Kisvasúton a tengelyterhelés 8 tonna, a felépítménye "i" rendszerű, 23,6 kg/méteres sínekből van, de van kb. 3 km "c" rendszerű, 34,5 kg-os szakasz is.
Az engedélyezett illetve a kiépítési sebesség 40 km/óra, ha jól tudom. De majd utána nézek még. Ott, ahol a vonal a település központjában az utcán halad, 15 km/órás sebességkorlátozás van.
Volt szerencsem vegigutazni a Brig-Chur vonalat Svajcban. Brig-Disentis
kozott a tavolsag kb. 70 km, a jegy 50 frankba kerul. Erdekes muszaki megoldas, ahol a vonat egyenesen belemegy a sziklafalba, majd P alakot megjarva kb. 40 meterrel feljebb kijon az alagutbol, immar rasimulva a sziklafalra. A vonalat a Furka-Oberalp uzemelti, gleccser-expressz
naponta 6 par van, durvan 2 orankent s kozte is indul 1-1 vonat. Disentistol mar mas tarsasag van, mozdonyt is cserel a vonat.
Hali!
Norvégiában is van egy (hihetetlenül szép) vonal, Åndalsnes-Dombås között, ahol ugyanezt megcsinálja a vonat (itt inkább U alakban megy maga alá). De az egészben az a legnagyobb extra, hogy mozdonyok, amik itt járnak, nem akármilyen mozdonyok, hanem bizony A MOZDONYOK...
Érdekes, az űrszelvény tekintetében nincs is olyan égbekiáltó különbség a nagy- és a kisvasút között. Amíg a pályához kb. feleakkora izék (al- és felépítmény) kellenek a kisvasútnál, addig a kisvasút űrszelvénye a nagyvasútinak nem a fele, hanem kb. a 70%-a. Nézzétek át a Gigant Club adatait, hasonlítsátok össze a magasság- és szélesség adatokat!
Kérdés bárkihez, aki tudja a választ: mennyi a menetrendi sebesség ill. a legnagyobb tengelyterhelés a Nyírvidéki kisvasúton? Mekkora sínekből készült a pálya?
B.
A Harz-hegységi kisvasúton hattengelyes, BR 110-ből átalakított mozdonyok is közlekednek! Gondolom azért hattaengelyesek, hogy kisebb legyen a tengelynyomás. De Görögországban is ilyenek vannak, természetesen nagyvasúti űrszelvénnyel.
Munkahelyeket, utazási, szállítási lehetőséget biztosít, környezetkímélő, az utasok pedig szeretik. Szerinted nem örülnének az emberek, ha most bejelenetnénk nekik, hogy visszaépítjük a megszüntetett vasútvonalaikat? Nemhogy örülnének, ünnepelnének! És ne feledd, hogy vannak, akiknek kedves, akik szeretik, tisztelik, foglalkoznak vele, rengeteg időt, pénzt és energiát ölnek bele abba, hogy jobbá, szebbé tegyék. És akkor jön néhány nyagyokos, és mindent lerombol. De szerintem ezzel Te is tisztában vagy.
MÁS:
Most olvasom a MÁV Sajtószemlében, hogy Katona Kálmán szerint semmi értelme nincs egy veszteséget termelő vasútvonal fenntartásának. Majdnem felforrt az agyvizem. Nem az a megoldás, hogy megszűntetjük, meg kell próbálni gazdaságosabbá tenni! Mi lenne, ha mondjuk leülnének, normális menetrendet csinálnának, a kulturálatlan, bunkó dolgozókat lecserélnék és ügyelnének a tisztaságra? Utasáradat!
Jé, a GySEV-nek megy?! Talán pont azért, mert ők törődnek az ilyen dolgokkal.