"nem IP-znek Keszthelyre, szerintem jobb a szetszedes-osszerakas. "
Ilyen alapon a reggeli Szegedre érkező IP is továbbmehetne Békéscsabára, pláne, hogy a Bzmotokra gyakran fel sem férnek az utasok. (Tényleg, kész van a Csörgő+3 db. Ao kocsi IP fényképem, ha lesz egy ki időm, beszkennelem).
Werner cimbora! Szombaton nincs kedved csalakozni egy kis gyaloglásra?
Ez a busz nem is rossz ötlet, legalább lehetne teszteltni, hogy a menetrendet milyen sebességviszonyok mellett tudják tartani... Egyetemista koromban (főként 90-91-ben)sokat utaztam ezzel a busszal. Egy eléggé undok fickó volt a sofőr, nem akarta elfogadni a 75%-os kedvezményű diákigazolványt, mondván, nem a legrövidebb úton megy a busz... (Hülye! Így akkoriban pl. a Kecskemét-Bp. között vonattal utazknak is csak akkor járt volna a 75%, ha Lajosmizse fele mennek...) Ráadásul a fickónak rendszeres szokása volt, hogy utanként 3-4 embernek (főként Szentese-Csongrádon felszállóknak) nem adott jegyet, de a töb száz forintot zsebre rakta. Tényleg, még ma is ilyen nagy kerülővel megy a busz?
A másik kérdés: autópályán a busz mennyivel mehet. Azt tudom, hogy lakot területen kívül max 70km/h, de autópályán 80 vagy 100?
En a kozvetlen kapcsolatok hive vagyok, nem IP-znek Keszthelyre, szerintem jobb a szetszedes-osszerakas.
Jelentem, hogy a szegedrol 3.20-kor Budapestre indulo Volan autobusszal boven el lehet erni a 8.06-os vonatot, ha neadjisten valami gond lenne a kocsival.
A shinkanzen-menetrendbol sem derul ki az osszerakas. Egyszoval lehet azt gyorsan is: motorvonatokkal. De hat ez az adott esetben nem jarhato.
Összerakósdi még az ICE-nél is van, márpedig ott (relatíve) még inkabb számít az erre fordított idő. Csak éppen úgy történik, hogy két önállóan is menetkész szerelvény fut együtt, aztán szétszedik, és ki-ki megy a dolgára. Megvan pillanatok alatt - az állásidőből nem is nagyon derül ki, hogy szétszedés történik. Összerakásnál már inkább, de az is csak 2-3 perc.
Leho + 2 fővel, azaz összesen 3-an megyünk Szegedről. Terveink szerint kb. 6-kor indulunk. Mikor indul a busz Mezőhídvégre? Nincs nálam a menetrend. Polgármesterrel beszéltél? Mi lesz, ha esik? Én akor is benne vagyok, bár most eléggé beteg vagyok, de reményeim szerint addigra kigyógyulok.
Na szoval reszletek a nov-20-i dologrul:
aszongyahogy
A Deliben kellene talakozni mondjuk 3/4 8-kor, mert 8.06-kor indul a vonat Lepsenybe. A jegyet erdemes elore megvenni
Mezohidvegig, mivel csak 9 percunk lesz atszallni Lepsenyben (120 km-s jegy kell). "Lab-Bz"-re nem kell jegy
:-))))))). Visszafele meg lesz idonk megvenni. Kajat szerintem hozzom mindenki. Enyingen tudok egy jo kocsmat, a vasutallomastol 50-100 meterre, esetleg ott megallhatunk az
ut utolso harmada elott (8km).
Eddigi letszam: Leho (+3 fo? )
Miko (Kali Laci)
Div/0
Zopo
szereny szemelyem
Osszesen 5 (8?) fo
Barmi kerdes van irjatok !!
Armand
Ui:
Leho!
Ha kocsival jottok, akkor Lepsenyben kene csatlakoznotok!
A megoldás az, hogy 10-11 km-es leágazásra ne indítsanak külön IC-t, hanem legyen egy kultúrált csatlakozás, pl. Tapolca-Keszthely-Bszentgöyrgy IP. Ha meg olyan sokan vannak a vonaton, akkor közlekedjen két szerelvényként!
Belegondoltatok abba, hogy mit tennetek a MAV helyeben a balatonszentgyorgyi osszerakosdit elkerulendo? Ha van valami athidalo megoldasotok, akkor ki vele!
Orvendek en is ,csak kanizsai reszrol, errol az osszerakosdirol az a velemenyem, hogy mindenki csak sziv vele. Amugy soproni es szombathelyi IC-knel is van, csak ott egy kicsit baratsagosabb a menetido. Egybkent nem is igazan ezzel van a baj,
hanem az ominozus Szabadbattyan-Budapest palyaszakasszal. Ahol bal vaganyon Dinnyes-Velencefurdo
kozott 60 km-s kassujel, amirol azt irtak (a 60 km sebessegrol a Felsozsolca Hidasnemeti felujitassl kapcsolatban, hogy fovonalon elfogadthatalan. Na a 30a aztan elegge fovonal, megsem szerepel semmilyen, meg kozeptavu tervben sem a felujitasa. Na ennyit a koncepciokrol....
A NOHAB gépmenetben és 1500 tonnával is csaknem ugyanúgy gyorsul, ezért sokan lomhának tartják de énszerintem okos mert nem hagyja magát gyilkolni.
Gépmenetben a Szergejjel jobban ki lehet lőni, de akkor takaríthatják ám az állomást! Viszont h szép lassan adagolod a fokozatokat akkor mindent elhúz. Még ha van egy-két befékezett kocsi azt is. A NOHAB nem teszi meg neked ezt a szívességet, mivel egy időben max 3 TCje van párhuzamosan kapcsolva.
A mindent elhúzó Szergej az osztrákoknak igen tetszett. Biztos ők vontattak, a magyarok meg töltötték bele az olajat. Bár azért a 213 és 223 gépek melyek kint jártak elég pipecek voltak.
Hát van is különbség a 2143-asokhoz képest!
Én isten bizony feltettem - szombat délután ott volt. Lehet, hogy az swi nem szereti a túl méretes file-okat ?
division nem kapta meg levélben (visszajött nekem, hogy túl hosszú, a fremail azt már nem szereti). Majd holnap reggel elküldöm valamelyikötöknek darabokban. De tényleg szükséged van rá (mi volt a jelenség a .dll és .ocx egyszerű win\system32 -be másolásakor?),
vagy csak leltárhiányod van?
Ákos:
"Ki-ki döntse el, mit jelentenek ezek a kijelentések. "
Alapvetően helytállóak.
Megint az a nagyzolási probléma. Tipikus. Pályáink majd széjjelrohadnak, de a flancra mindig van pénz. A dolog néhány beruházó és építési vállalkozó magánérdeke lenne, persze az ország lakossága finanszírozná.
Az 1/6-od pedig teljesen irreális, ugyanis a Bp-Szob szakasz 60 km, Hamburg- Budapest meg talán 1300 is megvan. No, akkor számoljunk...
Ha meg is épülne tulképpen hányan nyögnék a terhét, s hányan járnának jól?
MÁS.
"húszkocsis gyorsokkal és hiába próbálták
dupla szergejjel pótolni őket, nem lehetett, mert a két
gép csak 90-ig húzta fel a vonatot, míg az egy NoHAB
100-ig"
Igen. A Szergej 80 fölött már alaphelyzetben is jelentős teljesítménycsökkenést szenved. A ruszkik nem nagyon gondoltak az e fölötti sebességre. A NOHAB pedig a beállított fokozatnak megfelelő teljesítményt adja le, a villamos átvitel hatásfoka teljes sebességtartományban 80% körül marad.
Más kérdés, ha egy NOHAB jól be van állítva (márpedig) akkor több teljesítmény is lehet akár benne mint 2 db Szergejben. Akár 7-es fokozatnál is.
Hát, elég pár napot kihagyni... szép a termés, fiúk!
Andrásnak:
"Van ugyebár a 188-as celli Szergej. Mármint az "új" 188-as. De vajh mi volt az korábban? A 167-es? Szerintem a 160-as volt. "
Nekem pedig szent meggyőződésem, és a celliek is úgy informáltak, hogy ami most 188 számon fut, az a 067-es! Az eredeti 160-as pedig 067 számon selejtezve lett. Legmeggyőzőbb dolog a kétosztású hűtőzsalu, a 160-asnak 3 osztású volt. A 067-nek (és az eredeti 188-nak) viszont két osztású. Tudom, ez még nem lenne bizonyíték de a két mozdony eltérő színe miatt észrevehető lenne ha vmilyen okból hűtőzsalut cseréltek volna a 160 és a 067 között, ami fényképeim tanúsága szerint nem történt.
Viszont nem kételkedem András észleletében sem, hogy ő a fent nevezett eredeti 067-est (kettes hűtővel, ugye?) még 160-as számon fotózta.
A dolog a következőképpen állhat:
A 188 egészen a kanizsai madzag átadásáig kanizsai gép volt. Ekkor Miskolcra ment a 072-vel karöltve (magam láttam Kelenföldnél őket a vonatból). Cellben pedig régóta rohadt már a 160-as. A 067 viszont szemtelenül alacsony pályaszáma ellenére jó egészségben dolgozott. Tehát számcsere: 067-ből 160, ezt fotózta a télen András. Csakhogy a miskolciak közben leadták a 188-ast, talán bedögölhetett? A gép Cellbe került. De egy ilyen magas pszú gépet nem kívántak selejtezni, tehát ismét számcsere, ráírták hogy M62,160 (kézzel) és az üzemelő 067-esre pedig azt hogy 188. A két csere között nem telt el sok idő, ezért nem tudtam hogy a 067-es egy ideig 160-as számon is járt. De semmiképpen sem azt a mozdonyt dobták ki, hanem a 160-ast és a 188-ast. A 167 pedig saját számán ballagott szegény a vesztőhelyre.
András! Továbbra is szeretném látni a képeidet, különösen a 067-est!
Jóreggelt!
Tegnap a Bakonyban kirándultam, megnéztem a 11-es vonal Porva-Csesznek-Vinye szakaszát is. Nagyon szép, híd, alagutak, Cuha patak völgye sziklákkal, zubogó patak, igazi vadregényes. Vonatot csak Zircnél láttam egyet állni, Dacia (na az már nem olyan romantikus) ha jól láttam 3 kocsival.
Otthon kicsit keresgéltem, és találtam egy pár Hobbym a vasút újságot. Az egyikben (az elsőben, 1993/1) van kép a 301-esről meg a 327-esről, mint a „két egyetlen megmaradt, ilyen jellegű mozdony". Borzalmas, de nem reménytelen állapotban vannak,a képek ismeretlen helyen készültek. Azt írják még, hogy a tervek szerint az 1996-ban Szolnokon létesítendő Skanzenben kiállítják. Na azt már lekéstük (megfúrták a Világkiállítást), bár az nem baj hogy Pesten csinálják a múzeumot, különben úgy járna szerintem, mint a paksi (állnak a szétvert járművek a gazban).
Egy kis hétvégi beszámoló:
Szombaton ismét tettem egy kört Szeged-Orosháza-Szentes-Szeged útvonalon. Szeged-Algyő között M62 096 ment teherrel, Orosházán M41 2138 várt teherrel indulásra. Az állomási tartalék Orosházán M43 1131 volt. Az általam látott álomások (pl. Kútvölgy, Orosháza, Fábiánsebestyén, Szentes) szinte teljes egészében el vannak halmozva répával, berakodás azonban csak kevés helyen folyt.
Nagyszénáson M44 072 tolatgatott, majd indulásra készen várt Mezőtúr felé. M32 2040 ment Szentesről Gádorosra répavonattal, Szentesen M32 2048 rendezgette a répás kocsikat. Fél 2 körül érkezett meg Kiskunfélegyháza felől Szentesre M41 2118 üres kocsikkal (2 bhv, 1 vezérlőkocsi, 1 Bz).
Vasárnap nem sok érdekeset láttam, mivel lebetegedtem az ablakból csak arra figyeltem fel, hog a délelőtti IP ismét BZ 407-220 volt, ráadásul Bcsaba felé visszaútban a Bz220 volt elől.
Division: ha jól emlékszem a vonatszámra, a 2812-es Lajosmizsére közlekedő személy duplacsörgős, fél 7 körül indul.
azt. Nem tudo, milyen szerelvényekkel jár majd, egyelőre valamilyen szintű főjavítást fog kapni (ha a híreknek lehet hinni, a 013 1987. decemberi fővizsgája óta a legkomolyabbat). Csíkos festés.
Merre járásról fogalmam sincs. Valszeg bármerre, akár külföldre is. Legalább 120-as áttételezésű lesz.
Gödény gyorsaságán felbuzdulva feltettem az utolsó verziójú nohabokat a nohab könyvtárba (swi). Bocs, hogy nem linkesítem, nohabs_for_saver... a fájlnév. Gödény, ha kell, van lila háttérrel! Ja, és köszi a kímélőt (még nem próbáltam, most értem haza tp-ről).
Lassu a felfogasom, tehat 017 mostantol nem Rakoson allomasozik, a daruszerelvennyel?
Pontosan mit jelent, hogy a pft kapja meg? Milyen szerelvenyeket visz majd, merre jar?
Mas: a nyaron leraktak Sulysapon rengeteg uj talpfat egy kupacba. A hetekben sok sarga munkagep szaladgalt fel-ala, ennek eredmenyekeppen szethordtak a talpfakat a palya melle.
Remelhetoleg nemsokara elkezdik a cserejuket. (Ahogy Ujszasz-Szolnok kozott befejeztek mukodesuket.)
Az már nem aktuális, pár sorral lejjebb írtam, hogy 017 hétfőtől a pft-é. 001 alá nem igen lesz TC, a héten víztelenítik és leeresztik az olaját. 006 hűtőjét elkenték, így ismét jár csütörtöktől. Huszaska blokkja repedt, kedden-szerdán csinálják várhatóan. 017 alá egyelőre nincs kerék, így a héten még biztosan lentmarad.
Sok infóm nincs a dolgokról, de úgy tudom, egy Caterpillar-motoros Bobó elkészült, a 3 Pielstickes Dacia (Werner majd megírja a pályaszámokat, talán 2057 az egyik???) közül nulla és egy közötti mennyiség működik és a Mercedes-motoros Daciák még csak tervezve vannak.
IC tapasztalat:
Keszthely-Bp IC, péntek du.
Balatonszentgyörgy: összekapocs egy másikkal, vár jó sokat..oké
Fonyód: 2 perccel korábbaér be, így 4 perc múlva tovább..
Siófok: 2 perccel korábbaér be, így 4 perc múlva tovább...
Kelenföld: 5 perc késés.
menetrendi: 20:43
kigyalog a megállóba: 1 perc
a buszom megy: 20:45
IC igaziból beér: 20:48
következő (utolsó) busz: 21:15
Hálisten, én átszállással tűrhetően hazajutottam.. de mi van azokkal, akiknek csak a 141-es jó.....?
Másik: régi, szép idők:
személyvonat-sebesvonat-gyors-expressz-IC
Az IC tényleg a lehető leggyorsabb, minőségi vonat. Nem tudom, hogy egy 12 perces össze-vissza kapcsolgatás (Balatonszentgyörgy) hogy férhet bele a menetrendbe? Azért kérik az a sok pódíjat, hogy a leggyosabban, minőségi úton utazhasson az ember.
Mennyen két vonat!
Vagy a 15 percet számítsák úgy, hogy nem a menetrendet, hanem a lehető leggyorsabb eljutási időt /"ideális menetrend":-)/ veszik figyelembe...
A Csörgőknél szerintem nem voltak átszámozások, a 2150-ig a keskenyebb távolság a két kivágás között balesetek vagy átalakítások következménye. Például a 2104-es nullsorozatos, a két kivágás közti rész pedig a keskenyebb fajta, de a gyártási tábla és néhány más apró jel egyértelműen bizonyítja, hogy Ő a negyedik Csörgő.
attól még lehetett olyan is, amit háromszor számoztak át...
kisvasútaknál is vannak érdekes dolgok:
"Szintén a gyártáshoz, mozdonyépítéshez kapcsolódik, hogy a fejlesztési tilalmak idején nem volt szabad új mozdonyokat beszerezni, sőt, előfordult, hogy olyan selejtezési rendelettet kapott a kisvasút, miszerint az X típusú A-1 psz. mozdonyt kohóba kell állomásítani. Az érdekesség csak az, hogy volt a kisvasútnak egy sokkal rosszabb állapotú, öregebb, kisebb teljesítményű Y típusú mozdonya is. Erre tehát megtalálták a megfelelő kerülővágányutat : a selejtezést elrendelő igazgatóság kapott két levelet. Az első szerint a rendeletnek megfelelően selejtezték a X típusú, A-1 psz. mozdonyt. A második szerint az Y típusú B-2 psz. mozdony a kisvasút házi műhelyében átépítették X típusra, és a keveredések elkerülése végett átszámozták C-3 psz.-ra. Nem nehéz kitalálni, hogy az Y típusút selejtezték, és az eredeti X típusút festették át. Gyakorlati példára térve : például rendszeresen "építettek át" MD-2 -eseket C-50 -essé ..." (KBK honlapról)
Átszámozások persze nem most kezdődtek, már a '60-as években volt egy nagy hullám pl. a 424-esek nagyjavításakor. Itt a javítások átfutási idejét csökkentették papíron, a járműjavítókba érkezett mozdonyok pályaszámtábláit egy frissen javítottra szerelték át és lekönyvelték a következőképpen:" A 424.xxx mozdony javítása megtörtént a 424.xxy pályaszámú mozdony fődarabajainak felhasználásával". Így volt olyan gép amely élete során 3 különböző pályaszámot viselt. Aztán ezt a rendszert éppen az áttekinthetetlensége miatt megszüntették. Most a selejtezésekkor ismét divatba jött a számcsere, ennek persze más oka van.
(Egyébként nagyon gyanítom,hogy a Csörgőknél is volt valamikor ilyen kavarás... érdemes nézegetni a homlokoldalon, a sárga mező alján, középen a két kivágás közti távolságot.)