Keresés

Részletes keresés

Benyó Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1446
Mi több, a bécsi városi közlekedési térképen minden villamoson fel van tüntetve Sopron, mint R-Bahn megálló (Regionalbahn, olyasmi, mint a szobi Hernyó).
A Bz-hez: két db. 200-as Bz összekötve, két melléket vontatva 50 mp alatt éri el a 70 km/h-t takarékos üzemmódban (saját szememmel láttam). Szerintem ez elég korrekt, nagyjából olyan gyorsulás, mint a Szilié, ha vonatot húz. A Szili egyébként mozdonymenetben 24 s alatt éri el a 100-at.
Bence
Előzmény: peterr (1445)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1445
A jugok a NATO tagsagunk elott se nagyon alltak
ezugyben velunk szoba.
Az osztrakok egyebkent hozzank is atkanyarodnak
Sopronnal.
Előzmény: lazar (1442)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1444
vold => volt :o)
Előzmény: ZöPö (1443)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1443
Erről a berlini S-Bahn jutott eszembe, még a Fal idejében. Amikor a megszálló hatalmak szektorokra osztották a várost, nem voltak tekintettel semmilyen utca vagy S-Bahn vonalvezetésre. Európa szégyene és a megosztottság jelképe volt pl. a Potsdamer Platz vagy a Brandenburgi kapu. Voltak azonban olyan nyugati S-Bahn illetve metróvonalak, amelyek "átfúrták" a Falat, sőt, néhány megállójuk is vold "odaát"! Hihetetlen élmény volt: a szerelvény lassított, a vezető bemondta az állomás nevét(!), lépésben áthaladtunk a kivilágított, de kihalt, ugyanakkor karbantartott és rendszeresen takarított állomáson, majd ismét gyorsítottunk. A térképeken és a menetrendeken üres körrel voltak jelölve az ilyen állomások, azzal a magyarázattal, hogy "ezeken az állomásokon nem áll meg a vonat". Amikor például a metrón utaztam és bemondták az Alexanderplatz megállót, rémülten néztem körül, hogy akkor most hol is vagyok? :o) A született berlini házigazdám (50+ éves) maga sem tudta megmondani, hogy hol van a felszíni metrólejárat az Alexon. Megvolt, csak álcázva.
Előzmény: lazar (1442)
lazar Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1442
Sziasztok!

Azt hiszem azt kene elerni a jugokkal, hogy visszallitthassuk
a Bacsalmas -Szabadka atmenetet, aztan korridorvonatokat vinni arrafele, le lehetne vinni a menetidot 3 ora korulire.
Ugy tudom,hogy az osztrak sogoreknak vannak ilyen vonataik
Deutschlandon keresztul Salzburg-Kufstein utvonalon.

Armand

Előzmény: Lehoczki Gabor (1421)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1441
Megoldas lehetne meg a rovid vonatokra a V46-os
is, igaz o is csak vmax=80km/h-s de azt nagyon
gyorsan eleri. Nincs viszont futese, holott -
gepeszektol tudom - akkora ballasztsulyok vannak
benne (a tolatashoz szukseges tapadas miatt),
hogy anna a helyen rohogve elferne a futesi
generator. Es - kapaszkodj meg - a 001-es
ilyennek is epult, csak a MAV-nak nem kellett,
legyen inkabb olcsobb. Ki is szedtek iziben..
Előzmény: Lehoczki Gabor (1439)
NZA Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1440
A cimet megnezem, koszi!
A harommotoros konstrukciorol: szerintem mar nem ferne el a tengelyen a hajtashaz a differencialmu es a kormanymu mellett. Valoszinuleg ezert nem hajtottak a kormanyzott tengelyeket sem buszon sem trolin.
Az MTB 82-es tipusu trolikat 1948 korul a 70-es troli megnyitasaval kapcsolatban vettek a Szovjetuniobol (kb. 50 darabot osszesen). Erdekessegkeppen a SzU-ban ugyanilyen szekrennyel gyartottak villamost is MTV 82-es tipusjelzessel. A kocsin nem volt szervo, hanem a gazpedal kozvetlenul forgatta a kapcsolohengert. Emellett kormanyozni is nehez volt, igy eleg nehezkesen lehetett vezetni. Az ajtajai is szuknek bizonyultak, emiatt mas aprobb valtoztatassal egyutt kiszelesitettek az 50-es evekben a ket ajtajat. A 60-as evekben a ZIU 5-osok vasarlasaval selejteztek oket.
Tovabbi erdekesseg, hogy ugyanez a szovjet gyartmanyu villamos berendezes kerult az IK 60T-be is (az elso sorozatba), majd a kesobbiekben a Magyarorszagon gyartottak a villamosberendezest is az IK 60T-be.
Előzmény: Bölény (1432)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1439
Egyetértek. Igazából ott van számottevő különbség, ahol a Bz max. sebessége alatta van a pálya max. sebességének. Gondolom, a 80a-n is vannak 120-as szakaszok, és ha a Bz itt csak 80-nal megy, nyilván jóval később ér oda. Azonban, ha pl. 80-as pályáról lenne szó, szerintem nem lenne nagy különbég az időben. Néha szoktam utazni Hmvhelyre az IP-vel, hát az úgy lő ki a szegedi állomásról, hogy ha nem kapaszkodik az ember (állni szoktam, a gyerekeket szoktam leültetni az ülésre, általában több szabad hely nemigen szokott lenni), jónagyot esik.
Előzmény: peterr (1438)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1438
Valo igaz, Jaszbereny-Bp is Bz. Lathatolag a
Balassagyarmati sebessel valo csatlas erdekeben.
Nem vagyok Bz ellenes, de...
Itt is , mint sok mas viszonylatban a
versenykepesseg a rovidebb menetidon mulik.
Marpedig ha megnezed, joval hosszabbakat
csinalnak a Bz-k., ide is a kis villamos
motorvonat kellene.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1435)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1437
Köszi az infót!
Előzmény: peterr (1436)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1436
Ha mindket szedo jo, es egyformak, azert
hasznaljak a hatsot, mert ha torik, igy nem tori
ossze a masikat, amivel esetleg meg folytatni
tudja a mozdony az utat a baleset utan.
Ha viszont kulonboznek, pl az erintkezo
szenbetetje lehet mas a kulonbozo kopasallosagu
vezetekek igenyenek megfeleloen, akkor a celszeru
hasznalat eloterbe kerul a serules megelozesevel
kapcsolatosan irottakkal.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1433)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1435
Infóim szerint a közvetlen Jászberény -Bp. sebes is Bz, fővonalon. Májusban a 155-ösön Halas és Félegyháza között is láttam Bz-t személyvonatként.
Előzmény: peterr (1434)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1434
Ime a pelda a villamositott fovonalon kozlekedo
Bz-re. Nem is tudom ki irta, hogy fovonalon nincs
Bz. Persze ha igy belegondolok, volt a 140-esen
is par eve KM es FH kozt este 21ora utan egy
szemelyvonat Bz-vel. Mindez felveti, hogy milyen
jo lenne egy kisebb befogadokepessegu villamos
motorvonat (is!) a MAV-nak az 1-2-3 Bhv kocsi+V43
szemelyvonatok helyett.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1430)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1433
Én is megnéztem a V42 képeket, és feltűnt valami: némelyiken szimpla, némelyiken dupla áramszedő van. Miért?
Áramszedő témakörben: miért van az, hogy a villanymozdonyoknak mindig a hátsó áramszedőjük van fenn? Kb. egy hete láttam Szegedre jönni V43 1247-et a délutáni IC-vel, és az első áramszedője volt fenn: elég muris látvány volt.
Előzmény: werner (1431)
Bölény Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1432
Találtam egy elég szerény leírást a kétmotoros Skoda-troliról: http://garnet.acns.fsu.edu/~pkk7017/ftrolley.html

Ha a három közül már két tengelyt hajtanak, akkor miért nem lehet az összeset? 6x6-os troli,különösen nehéz terepre... :-))))

NZA, köszi a képet a régi trolikról. Így elnézve őket, nem egyhamar lesz belőlük kiállítási tárgy, ha egyáltalán. Az MTB-ről semmit sem tudok, kik gyártották és mikor?

Előzmény: NZA (1360)
werner Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1431
Easa!

Köszönjük az élménybeszámolót! Azt írtad:
"Egerbe akkoriban V42-esek jártak. Érdekes volt, hogy indulás előtt már 10 percel bekapcsolt a
gép, mintha valami motornak fel kellett volna pörögnie..."

Igen, egy baromi nagy motornak kellett felgyorsulnia 1000 fordulatszámra, ami nem volt akármi, tekintettel a tekintélyes súlyú forgórészre. Tulajdonképpen egy nagy, váltóárammal működő motor hajtott meg egy dinamót, ami viszont egyenáramot termelt a tengelyeket hajtó motorok számára. A vicces az volt az egészben, hogy amikor kikapcsolták a mozdonyt, akkor még vagy fél óráig pörgött az a motor. Ily módon rövidebb távon felsővezeték nélkül is tudott közlekedni, hasonlóan, mint a lendkerekes játékautó. részletek itt.

Előzmény: easa (1419)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1430
Joo Feri irta kb. 2 hete, hogy Bz.
Előzmény: peterr (1429)
peterr Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1429
Sziasztok!

A 41-esrol jut eszembe, hogy Kaposvarrol az uj
menetrendpotlekban 822 1824 826 ill. 827 825 821
szamban uj vonatok szerepelnek, amelyek a pecsi
IC-khez csatlakoznak. Ezt Bz-vel, vagy valami
massal oldjak meg?

division by zero Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1428
ilyen pl a 41-esen a 8235-825 páros
Előzmény: ZöPö (1427)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1427
Az a játék megy még, hogy a vonat valamelyik állomásom menetrend szerint áll fél órát, majd egy másik számmal indul tovább? Ha az első szakaszon késik huszonöt pecet, akkor nullo problemo, mert a végállomásra már időben érkezik. Egy időben nagyon szerette ezt a módszert a MÁV.
division by zero Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1426
Ilyen statisztikára már én is gondoltam...
Hétfő reggel (akkor utazok vele) a 3047-es _mindig_ késik vagy 10 percet!
SzigDani Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1425
Eloszor nezd meg, mibol es hogyan keszul a statisztika! :))))
juci Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1424

Köszönöm a fékbűzügyi szakértői hozzászólásokat! Szóval kén... Amióta MÁV-val járunk dolgozni, mind a kettőnknek nagyobb tüsszöghetnékje van, ezért érdeklődtem, hátha ez lehet az oka. De nem tom.
NZA Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1423
Bocs SzigDani, 20 cm. Az UV 2.3 m szeles, a T5C5 2.5 m. Na ezt a korabbi 2.3 m koruli szelesseget csak a hoseprok (es esetleg ket BUR-os tehermozdony) multa folul.
Előzmény: SzigDani (1414)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1422
Nyilván majd az önkormányzatokkal, a kistelepülésekkel akarják megfinanszíroztatni a vonalakat. Azért kíváncsi lennék, hogy pl. Nagyút (80), Ostfyasszonyfa (20), vagy Csengele (140) mennyivel száll be az üzemeltetésbe!
Bocs, ha demagóg vagyok!
Előzmény: division by zero (1416)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1421
Megkövetem a Pannon Volánt aekintetben, hogy Pécsett a helyi tömegközlekedést tényleg nem ők üzemeltetik. Az általános véleményem a témáról nem változott, hajdanán, amikor Pécsre utaztam a még meglévő Szeged-Pécs vonattal, kb. 40-50%-os kihasználtsággal közlekedett. A busz menetideje papiron 4óra 45 perc körül van, amit úgy tudnak (?) tartani, hogy az 55-ös út viszonylag nyílt és falumentes szakaszain (Mórahalom-Mélykút között) döngetnek rendesen. Február végéig rendszersen (hetente) utaztam kocsival Szeged és Baja között, ha nem kellett sietnem, akkor 95-100 közöt mente az Astrával, és nem egyszer előfordult, hogy a menetrendszerinti Pécs-Szeged busz megelőzött. Villogtam is neki rendesen, hogy ezt azért nem kellene, ennyi emberre a háta mögött...
Már régóta tervezem, hogy kiveszek egy nap szabit, kimegyek a szegedi állomásra, és pontosan feljegyzem a napi vonat érkezéseket, késéseket, hajnaltól késő estéig. (Ezt aztán össze lehet hasonlítani a hivatalos statisztikával, miszerint a vonatok 9x%-a nem késik). Lehet, hogy télen majd ránézek a pécsi busz érkezésére is!
Előzmény: Carpy (1418)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1420
Divi!

Mennyiért adják??? Kérjünk árajánlatot?

Előzmény: division by zero (1416)
easa Creative Commons License 1999.10.07 0 0 1419
Sziasztok vasútimádók!
Még anno 70-es évek közepén sokat utaztam a Debrecen Füzasabony vonalon /108/, ott akkor 424-esek jártak, ma Csörgők, szóval ha a 424.284-es mozdonyunk volt ,sokkal jobban ment az egész szerelvény. Nem tudja valaki, hogy él-e még a 284-es? Egerbe akkoriban V42-esek jártak. Érdekes volt, hogy indulás előtt már 10 percel bekapcsolt a gép, mintha valami motornak fel kellett volna pörögnie /elnézést a szakszerűtlen kifejezésekért!/. Persze előfordult, hogy valami géphiba miatt a putnoki vonal gőzőse /375-ös/ vitte az abonyi vonatot is, szenvedett is tőle rendesen, de elvitte.
üdv: egy amatőr vasútimádó
Carpy Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1418
A Pannon Volan Rt. avloban eleg szerencsetlen helyzetben van abbol a szempontbol, hogy Baranya megye aprofalvas jellegu, es igy a helykozi kozlekedes nehezen szervezheto meg gazdasagosan. Pecsett az onkormanyzati tulajdonu Pecsi Tomegkozlekedesi Rt. latja el a kozossegi kozlekedest, a Pannon Volanhoz mar nincs sok koze.
A tavolsagi autobuszkozlekedes akkor nyereseges, ha a megfelelo fekvesben kozlekednek a jaratok. A Pannon Volan Rt. bizonyos szempontokbol hatrannyal indult es ez nehezen hozhato be, de azert orszagos viszonylatban kozepesnek mondhato a reszesedesa a tavolsagi forgalombol. 3, azaz 3 db jartot kozlekedtet Szegedre, bar a hetvegek valoban erosek, a jaratok zsufoltak. A menetido legfeljebb 4 ora 25 perc.
Vonattal a Szeged-Pecs viszonylat enyhen szolva korulmenyes. Nem is csak a 64-es mezo allapota az oka ennek, hanem elsosorban Trianon, amikor is elvagtak a Baja-Szabadka-Szeged osszekotetest. Tehat 2 kritikus pont is van, az egyiket megoldva meg nem varhato az utasforgalom vasutra terelodese. Hosszabb tavon is a busz a nyero a Szeged-Baja-Pecs utvonalon.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1381)
Járaszája Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1417
Igazad van, en olvastam felre, egy masik villamosrol irtak hogy sotetkek, lattam azt is, egy sotetkek bengali, tejet reklamoz. A 200-as szep sarga, nekem csak az nem tetszik, hogy az ablakmezo is ugyanolyan szinu, mert szerintem az ugy szep, ha egybeolvad az uveggel, tehat feher, vagy esetleg fekete. De vegre onallo labra allt az MVK, es nem a csehszlovak egyenfestest folytatja.
Előzmény: Törölt nick (1393)
division by zero Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1416
mi tudtok a vasút vonalak eladásáról? ma emlegették a híradóban, hogy 2001-től lehetnek magánvasútak...

Megvehetjűk a 64-est majd?

division by zero Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1415
na igen, de két vágány van egymás mellett, és 2*200 mm az már 40 cm...
azonkivűl a legkissebb járható ívsugár is nagyobb a Tatra-nál, ha jól tudom

egyébként ha valakit érdekelnek a régebbi és újabb Tatra villamosok, itt egy Tatra-s oldal

Előzmény: SzigDani (1414)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1414
Miért, mekkora volt akkoriban a szerkesztesi szelveny? A Tatra ugyanis mindossze 200mm-el szelesebb az UV-nal.
Előzmény: NZA (1380)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1413
De mind megúszta, sőt... Ebben a dologban még nem követett el hibát a MÁV, gondolom azt azért ők is tudják, hogy a Csörgő egy remek mozdony, csak hát érzékeny a "lelke", vigyázni kell rá. Én ezért reménykedek, hisz a 2168-as is jár már, aztán a 2121 már vagy 2 éve ott ál, mégsincs rajta az szörnyű, minden vasútbarát által gyűlölt S betű! És gondolj bele, ha a MÁV most elkezdeni irtani a Csörgőket, az milyen következményekkel járna, mi húzná akkor a vonatokat, mert a többi fővonali diesel sorsa megpecsételődött (jó Szergej azért marad, de kevés és teherre)! A Daciák még ha megbízhatóak lennének, akkor is csak max. 2 kocsit tudnának húzni...hetvennel. Bz: azt azért a MÁV sem gondolja a fővonalakon. És ami nagyon fontos: A CSÖRGŐKHÖZ MINDIG LEHET ALKATRÉSZT VENNI!!! Gyanítom, hogy a MÁV ezekért kedveli Őket.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Csörgők miatt más mozdonyt végezzenek ki, nekem minden mozdony halála fájdalmas, de ha van egy majdnem hiánytalan, megbízható sorozat, alkatrészekkel, már ne haragudjatok, de azt azért mégse!
Előzmény: werner (1410)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1412
Az elobb rosszul irtam, nem Szlovenia, hanem Horvatorszagban keszult a kep - termeszetesen. A bukosisak meg a motor a motoros turak alapveto kelleke :-) A batyam es a haverok lementek motorokkal a Szloven tengerpartra, onnan van. Az egyik ismerosom kint van Georgiaban, teljesen veletlenul van egy digitalis gepe is...igerte, amint lesz ideje, kuld egy rakat kepet kulonfele helyi vonatokrol!
Előzmény: werner (1410)
disp_ Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1411
Juci : a büdös nem a vaspor hanem a benne nagymennyiségben mgtalálható kén elégése miatt (ezzek könnyitik az anyagot).bár szerintem a műanyag fekbetét a gyorsvonati kocsikon sokkal büdösebb.
werner Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1410
Juci: Az finom vaspor. Vigyázz vele, mert egy nagyobb darabot nekem a szemész vett ki a szemem közepibül. Hiába, no vasutbolond, ablakban lógtam.

Benyó: "Egyszer azt írtad, hogy Fehérvárnak nem kell a 2101"

Ezt mondták. És még jópár ilyen Csörgőt össze lehetne kaparni. És még többet kaparhattál volna össze 1996 novemberben (2105, 2114, 2119, 2160, 2187, 2199...).
Ha olyan nagyon szüksége lenne a MÁVnak a 2101re meg a 2121re akkor már RÉGEN megcsinálták volna őket. Kellene 1-2 motor, hidraulika meg egyéb főalkatrész, de menne.

Zöpö: "Én gázolajszagot szoktam érezni...mondjuk a Nyugatiban vagyok,"
Sajnos, azt ott aligha...

Matiz:"motoron ulve, bukosisakkal a kezben :-)"
Mit keresett az ott?

Előzmény: gyurmosz (1406)
Benyó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1409
"Én is az esztergomi vonatokra gondoltam a Csörgőt, a betétvonatokra jó a Bz a 2-esen, persze csak ha működik."
No, akkor helyben vagyunk, ugyanazt gondoljuk. Csak újítsák végre föl a vonalat!
Wernernek:
Igaz, hogy a 210 kW ilyen terepen, mint a 2-es, nem egy nagy eresztés, de gondolj bele, hogy kettő motorkocsi szokott lenni egy szerelvényen kettő mellékkel (Bzmot+Bzx+Bzx+Bzmot), ami nagyjából olyan, mintha egy 420 kW-os mozdony húzna egy db. Bhv-t. Azért így nézve már nem is olyan irreális az a 70 km/h még a vörösvári emelkedőn sem, szerintem. Laposon meg minden gond nélkül kijön a 80, még több is jönne, ha nem lenne vonatbefolyásoló.
Bár lennének olyan sínek arrafelé, hogy egyszer kipróbálhatnánk.
Bence
Előzmény: gyurmosz (1406)
plebejus Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1408
off

Programozasban stb jaratosabb barataim, tudja-e valaki hogy a Pallasom 16 db *.nfo kiterjesztesu filejait (1file=1kotet), hogy lehetne ugy osszeragasztani, hogy a beepitett kereso funkcio ne csak 1-1 koteten belul mukodjon?
(dos, vagy W3.1 ala keszult, hosszu filenevet utalja)
Koszi, P.

on

plebejus Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1407
division by zero,
terkep ment, pls. check mail.

Talaltam egy elektronikus Pallast Lexikont(1893-1895), sok erdekes regi vasuti dolog van am benne.

Udv, P.

Előzmény: division by zero (1346)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1406
Werner!
Egyszer azt írtad, hogy Fehérvárnak nem kell a 2101, szerintem egy felújítás után megkaphatná Kecskemét, aztán ott a 2121, lehetne bele venni alkatrészeket. Így kijönne a két szükséges M41.
Az általad említett Csörgőkről mit tudsz, miért állnak, mikor fognak újra menni?
Benyó!
Én is az esztergomi vonatokra gondoltam a Csörgőt, a betétvonatokra jó a Bz a 2-esen, persze csak ha működik. A pályáról meg annyit, hogy akkor is karban kell tartani, ha Csöresz jár rajta, akkor is, ha Bz.
Előzmény: werner (1384)
lazar Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1405
Sziasztok!
Gabor!
Lemasoltam a menetrendeket, amit igertem, holnap postara adom. Bocs a csuszasert, rohadt sok dolgom volt mostanaban, az Indexre is ezert nem irogattam eddig.

Armand

Előzmény: Lehoczki Gabor (1376)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1404
plebejus képeivel kapcsolatban:

division by zero győzködött emilben, hogy igenis próbáljak meg nagyobb képeket produkálni. Az egészet nem szkennelném újra, de mondjuk minden típusból a legjobb (legtöbb részletet mutató) képet beszkennelem 200% vagy 300%-osra. Így már OK?

ZöPö Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1403
Én gázolajszagot szoktam érezni, az az érdekessége, hogy országonként más és más. Ha bekötnék a szemem, akkor is meg tudnám mondani, hogy mondjuk a Nyugatiban vagyok, a Bahnhof Friedrichstraßén vagy Praha Holesovicen.

Van viszont a MÁV-nak valami förtelmes egyenszappana, de az szerencsére csak a mosdók környékén érezhető.

Előzmény: juci (1398)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1402
Ja, azt elfelejtettem, hogy tegnap volt ismet a vasuti variaciok, de sajnos lemaradtam rola :-(( A heten meg lesz egy ha minden igaz, a befejezo resz.
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1401
Werner: a Kennedy egy motoros tura alkalmaval lett lefenykepezve Szloveniaban, eleg tavolrol, motoron ulve, bukosisakkal a kezben :-) szoval kulon erdem, hogy sikerult :-)

Valaki tud segiteni, hogy melyik kis gozosnek mi a tipusa? A nagycenki muzeumos kepekrol nincs semmim...( ezekrol )

Előzmény: werner (1389)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1400
Gondolom acélpor, na meg ami kosz rárakódott, az ott kissé elég. De nem tudom pontosan.
Előzmény: juci (1398)
Benyó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1399
" Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?"
40-es, ahogyan Werner írja, de a Bz kocsik 50-nel mehetnek, ill. tervbe van véve esetleg a 60. Leányvár és Egom között 70 (esetleg majd 80). Régebben (talán húsz éve?) a Csörgők is 60-nal illetve 80-nal közlekedhettek.
Egyébként a menetrend undorítóan laza, ahogyan az egyik mozdonyvezető mondta. Az IP menetrendet 30-cal is lehet tartani. Minden állomásra 3-4 perccel előbb ér be az IP.

"Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. "
"Szerencsére nem mindig van ez így, gondoljunk egy péntek vagy vasárnap estére ill. az idén februárra."
Ez tény. Ilyenkor a busz akár 2 órát is csoszoghat.

Ami pedig az utaslétszámot illeti, Piliscsabáig tényleg sokan utaznak vonattal. Főleg az egyetem dobja meg a vonalat: a Nyugatiból 7.35-kor induló vonaton sokszor csak állóhely van, pedig legtöbbször 5 Bz kocsival jár (a szokásos négy Bz után kötnek egy BDzx-et is, lévén poggyászos vonat).
Az IP is gyakran jár dupla kocsival, hétvégén mindig kettővel jár (tehát 72 hely).

"Én megértem, hogy törekedni kell a gazdaságosságra, de ne vesszen el a réven ami meglett a
vámon. Vagyis inkább 100 kW-tal több, minthogy állandóan szervíz. "
Én sem idealizálom a Bz-t! De a MÁV gördülőállományát figyelembe véve jelenleg nincs jobb megoldás a 2-es vonalra, sajnos...

Bence

Előzmény: werner (1384)
juci Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1398

Idejöttem, hátha itten a nagy szakértők közül valaki tuggya a választ:

az a büdös, fémes szag, ami beleül az ember orrába a vasút közelében történő tartózkodáskor, az ugye a fékből gyün? És ha igen, akkor milyen anyagok szabadulnak fel ijenkor?

Fontos lenne tudni.

Benyó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1397
Tényleg az volna az ideális, de szerintem az a kocsi egy első és mádodosztályú kocsi volt. A zalaegerszegi részen közlekedik. Tudom, hogy nemdohányzóra lehet gondolni, mert nincs a szám alatt piktogramm, de a kocsiban egyaránt vannak dohányzó és nemdohányzó fülkék.
B.
Előzmény: szkeres (1392)
NZA Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1396
Harom napja volt erdeklodes az MTB es az IK 60T trolik mai allapotarol. Nos egy-ket kepet a mai roncsokrol es egy MTB-s kepet a Kalman Imre utcabol feltettem kb. 1 hetre a
http://galahad.elte.hu/~nza/troli
cimre. Erdemes megfigyelni az eredeti MTB-n a viszonylatjelzest meg a villamosokhoz hasonlo kulso tablaval oldottak meg.
Előzmény: Bölény (1295)
division by zero Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1395
köszi! utána nézek...
Előzmény: Mikó (1386)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1394
Ahol a baleset történt, ott a közelben sincs vágánykapcsolat. Az 1-es vonalon mindössze egy ilyen van, a Széchenyi téri váltó.
Előzmény: Törölt nick (1393)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1393
Sosem volt kék a 200-as. Vannak FVV-k, amiket mindenféle reklám kapcsán teljesen befestenek mindenféle színűre, az lehetett kék (asszem, volt is olyan).
Nem tudom, mi a baj azzal a sárgával, nekem nagyon tetszik :)

Az egyirányú villamosokkal kapcsolatban maximálisan egyetértek, hozzátéve, hogy azért néhány vágánykapcsolat sem árt, különben hiába a két irány.

Előzmény: Járaszája (1391)
szkeres Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1392
Valaki korábban írt a dohányzó nem dohányzó kocsikról. Pénteken a 20-on közlekedő 17.55-ön olyan kocsit láttam, ami csak dohányzó részből állt, egy első és egy másodosztályból. Szerintem ez az ideális megoldás, legyen egy teljesen külön kocsi a füstölőknek.
Járaszája Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1391
Na, a baleset miatt feltorlodott szegedi Tatrak fenykepe nagyon jol bizonyitja, milyen okos dontes volt egyiranyu villamosokat venni, csak mert egy kicsivel olcsobbak voltak. Debrecenben, Miskolcon is ketiranyuak az uj villamosok, csak a szegediek sporoltak... Apropo, Miskolc: itt is irta regebben valaki, hogy a 200-as villamost KEK-re festettek. Viszont ahogy Miko is irta, es en tegnap lattam is, a 200-as villamos SARGA. Ennyi penzuk van, hogy evente ketszer is atfestik a villamosokat, vagy annyira ronda volt a kek Tatra? Egyebkent bagojj-nak sokmindenben igaza van, de abban a leginkabb hogy 'A villamos színe sárga!'. Sajnos ez az uj sarga Miskolcon nem az a kellemes hagyomanyos napsarga, de legalabb sarga.
A szegedi feher-sarga-piros-kek-szurke viszont ronda.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1352)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1390
A villamos színe sárga! Nekem a krém-piros járgányokat volt nehéz megszokni. Nagyon helyes, hogy elkezdték rendes színűre festeni őket. Egyébként az első "újsárgát" le is fényképeztem, gyönyörű napos időben a Tiszainál. Még nem tudom milyen lett a kép, mert nem tudtam még előhívatni.
Előzmény: Mikó (1387)
werner Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1389
Mikó:
"Szolnoki 2345 állt ott pepec állapotban"
Végre, szegény szenvedő 1345-öst is talpraállították! Jó egy évvel ezelőtt nem voltak benne a villamos főalkatrészek!

Matiz:
Jók a képeid! A Kennedyt hol csípted meg?

divby0:
Korrigáltam, de asszem az új képeknél nem javít a szerver, csak a képek végleges helyén. A hídmérlegesek az egyéb/munkagépek rovatban vannak.

Werner

Előzmény: Mikó (1386)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1388
Laci!
Akkor még mos csinálj képeket a pirosakról, később kuriózum lesz!

Division: mail elment.

Előzmény: Mikó (1387)
Mikó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1387
Tátraügyben. Miskolcon eddig pirosak voltak a Tátrák, de elhatározták, hogy sárgák lesznek. Hétvégén láttam egy ilyen átfestett kanárit (citromsárga alapok, zöld alsócsík és ütközők). Szokni kell a szemnek, az biztos, de még elviselhető.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1357)
Mikó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1386
Akit érdekel a Bh kocsi (olyan mint a Bhv, csak egy darabban van az ablaka, a két kocsirész 2:3 arányban tovább van osztva és két ablak van minden ajtón), annak üzenem, hogy szombat de. 11 órakor Füzesabony állomáson, a 2. vágányon álló szerelvény első kocsija ilyen volt. V43 1058 állt a szerelvény elején, amiben aztán mindenféle kocsi volt. Valószínűleg később Miskolcra mehetett személyvonattal. Talán utána lehet nézni, melyik vonat volt az pontosan...

Más. Láttam végre egy újjáfestett Szilit a hatvani állomáson. Szolnoki 2345 állt ott pepec állapotban, mögötte 3 lepusztult Bhv kocsi + egy vezérlő.

Egyébként Lehárral mentem, +8-cal indult Keletiből, +5-tel ért Miskolcra. Vissza vasárnap este IC501-gyel jöttem, Hatvanig 1ó 2percet produkált, ami nagyon tetszett, és végül -1-gyel ért Keletibe.

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1385
Tegnap Du-tan hazafele menet egy "tigris" tologatot egy villamost a muzeumba. Sok gyerek, hogy elvezte a villamoson valo utazast.
Raktak ki egy villamos hoseprut. Szegeny ugy nez ki mint aki orra akar esni. A sulypontja ellegge nem a tengelyre esik.
werner Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1384
" Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?"
40-es, Maestro! Persze könnyebb jármű talán járhatna rajta ennyivel, de 1 siklás és visszaállna a régi rend...

"Szerintem a szombathelyi vonal villamosításával kissé csökken a mozdonyhiány, és a Bz-ket újra felválthatja valamilyen normálisabb vasúti jármű."

Nem fogja! Egyrészt koncepcionális ("huh, végre "korszerűsítettük" az esztergomi vonalat), másrészt gyakorlati okból. A celliek arrafelé gyakran Szergejjel csináltatják a Csöresz dolgait is, mert ugyan van Csörgő, de egy jelentős részük pihen (2107, 2125, 2169, 2184...). Aztán éjjel a Csörik ugranak be néha ajkai tolómozdonynak, 2000 tonnás vonatokra mert a Szergej is éppenhogy munkaképes, persze hogy a csöri kifekszik. Aztán ha a villanyítással párhuzamosan a zegi IC-k elindulnak, az is csörgőt fogyaszt majd. Továbbá nem tudom, hány villanygép megy oda, de az elején biztos nem lesz elég. Biztosan kell meég 1-2 helyi vonatrd dízel, ha meg végre lesz elég Szili, akkor a celliek kidobják a Szerjoekat.
Én asszondom személyre kellene oda vinni 3 db BDV-t, de az ÉVF valszeg hallani sem akar majd erről.

"Ami pedig a kihasználtságot illeti, sajnos a 2-esen nem vetik szét az utasok a kocsiszekrényt."
Igen, de biztosan akadnak olyan időpontok amikor is a fizető utasok kényelme érdekében fajsúlyosabb vonatokkal kéne közlekedni. Bizton állítom, hogy ha az IP csoda nagyobb lenne (mondjuk 80 személyes) akkor az is megtelne.

"Ezzel együtt a 200-as sorozatú Bz-kkel nyugodtan lehetne produkálni a 70-80-at még a leghúzósabb emelkőkön"
Úgy, hogy hajtják őket, mint cigány a lovát. Ez egy ilyen kihegyezett konstrukciónál már problémákat okoz. Gondold el, hogy egy 200 wattos hangfal mennyivel jobban nyomja a zenét 2-esen, mint egy 40 wattos 8-ason. Egyszerűen kell a teljesítménytartalék. Én megértem, hogy törekedni kell a gazdaságosságra, de ne vesszen el a réven ami meglett a vámon. Vagyis inkább 100 kW-tal több, minthogy állandóan szervíz.

"Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. "
Szerencsére nem mindig van ez így, gondoljunk egy péntek vagy vasárnap estére ill. az idén februárra.

Az utasoknak persze az lenne a legjobb, hogy egységes jegyért a busz a vonatra ráhordó szerepet játszana olyan helyen, amelynél a lakóhelyektől messze van a vasút. Így egy busz gyakrabban fordulhatna, mivel kevesebb távolságot kéne megtennie. Persze a dolgokat nem az utas igénye dönti el, hanem hogy az üzemeltetőnek mi éri meg jobban. Az utas pedig eszi-nemeszi-nemkapmást, vagy vesz magának egy verdát. Benyó, a koncepciód tetszik, csak ehhez viszonylag sok állomást kéne kerülésre és vonattárolásra beüzemelni, valamint kéne 2 db Csöresz mert a kecskemétieknek igen sok gondot okozott, hogy 200 km-re jártak a mozdonyaik.

Nem vagyok közlekedésmérnök, de úgy tudom abszolút top téma a szakemberek között hogy a tömegközlekedést kell erősíteni (legalábbis a zsufi Európában) az egyéni közlekedés ellenében. Ám véleményem szerint ez itthon nem valósul meg addig, amíg nem lesz hatékony széleskörű társadalmi érdekérvénysítés.

Előzmény: division by zero (1368)
division by zero Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1383
Érdekelne a cikk...
Előzmény: Lehoczki Gabor (1382)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1382
Igen, a hétvégén voltam Szentesen. Az állmáson M32 2040 tolatgatott, viszont a pótkocsis IFÁ-k é Tátrák kb. percenként érkeztek a répával, hatalmas forgalom volt. Elindultam F.sebestyén irányába, de kb. 3 km. után visszafordultam, mivel aról jötek a teherautók. Szeptember elején megjelent egy újságcikk a répaszezon vasúti vonatkozásáról (állomások, berakodóhelyek stb.). Be van szkennelve, igaz nem túl jó minőségben, akit érdekel, tudom küldeni mailban.
Előzmény: werner (1378)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1381
"Akkor aztán tényleg be tudnánk inteni a Volánnak. "

Hát igen, ezen én is sokat gondolkoztam, de én a saját kedvenc, azaz a 64-es vonal vonatkozásában. Én ezt nem tekinte szárnyvonalnak, szerintem az lenne a szerepe, hogy a DÉL-Alföldet és a Dunántúl legnagyobb városát összekösse. Persze ere nem nagyon alkalmas a 20-30-as pálya, de ha megcsinálnák 60-asra, és egy sebesvonat a 68 km-t megtenné kb. másfél óra alatt, biztos, hogy sokkal többen választanák a vonatot a busz helyett. De!!! Gondoljunk bele pl. a Pannon Volán helyzetébe: kis "szerencsétlen" cég olyan helyen szolgáltat, ahol csupa dimbes-dombos, hegyes-völgyes a terület, szerintem itt Pécsen a helyi járatok üzemeltetése jóval veszteségesebb, mint egy síkvidéki városba. Mivel kompenzálja ezt a veszteséget? Természetesen a távolsági járatokkal, amely mindenhol nyereséget produkál. Így a Volánnak egy hatalmas haszon, hogy naponta 8-10 járatpár közlekedik pl. Szeged és Pécs között, péntek-vasárnap tömve, túlzsúfolva.De a menetidő busszal is közel 5 óra, a kényelemről vagy kényelmetlenségről nem is beszélve. Ráadásul ha a Mecsekben leesik egy kis hó, a 6-os út Szekszárd és Pécs, illetve az 5x út Pécs és Mohács között rögtön bedugul a keresztbefordult IFÁ-k miatt. Szóval lobby az egész: az állam nem fog áldozni ennek a vonalnak a felújítására, mert akkor a VOLÁN zsebéből veszi ki azt a nyereséget, amiből fedezni tudják a helyi közlekedés veszteségét.
Persze, mondja ere a MÁV, hogy nyugodtan lehet utazni Dombóvár-Szentlőrincen keresztül is. Amikor a 64-est megszüntették, akkor még figyeltek arra, hogy a Dombóvári csatlakozás a félegyházi sebeshez reggel és este is meglegyen. De ma már ez nincs meg! És pl. aki Bajáról utazna Pécsre, az a 64-en keresztül 90 km-es jeggyel utazhatott, míg ugyanez az 50-40-es vonalakon 160 km-es jegy! EZ NEM MINDEGY!!!
Ha a MÁV korrekt lenne, akkor olyan díjszabást alkalmazna, amellyel az ember úgy utazhatna, hogy legrövidebb IDŐn belül odaérjen a kiinduló állomásról, de jegyet csak a km-ben legrövidebb távolságra kelljen váltania! Azaz, ha el akar menni Bajáról Pécsre, mehessen 90 km-es jeggyel Dombóvár-Szentlőrincen keresztül! UTÓPIA???

Bocs, ha feltartottalak benneteket!

Más: június elején Füzesabonyban, a múlt héten pedig a Keletiben láttam olyan felújított By kocsit, amelyben a dohányzó-nem dohányzó szakasz nem 50-50, hanem 30-70%-ban volt elválasztva. Ez eredetileg is ilyen kocsi volt, vagy csak megjött a MÁV esze, és kinyitották a szemüket, hogy meglássák, hogy mekkora különbség van a dohányzó és nemdohányzó szakaszok utassűrűségében?

Biztos sok elütést produkáltam, bocs!

Előzmény: Benyó (1375)
NZA Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1380
A Tatrak valoban kb. 30 cm-rel szelesebbek a korabbi Budapesti szerkesztesi szelvenynel. Emiatt aztan sok vonalon a Tatraknak extra talalkozasi tilalmuk van, es nehany vonalra be se mehetnek. Talan a legismertebb a kiskoruti vonal: a multkor bedoglott a Szt. Gellert teri valto, es csak a Szbadsag hid fele lehetett menni. A 19-esek tovabbmentek a hidra, a 18-asoknak viszont vissza kellett fordulniuk.
Egyebkent rossz nyelvek szerint anno azert egyeztek bele a szelesebb kocsiba, mert ekkor mindenkeppen fel kell ujitani a palyat (at kell epiteni a megallohelyeket stb.) - igy a Tatra beszerzest osszekotottek a palyafelujitassal, amire eredetileg nem adtak volna penzt. Ekkor epult ujja pl. az 56, 59-es vonala, a Maglodi ut is.
Előzmény: division by zero (1361)
werner Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1379
"a pesti Tatrakkal pont az a baj, hogy túl szélesek, "
Én inkább úgy mondanám, hogy hálisten jó szélesek, el lehet bennük férni...
Előzmény: division by zero (1361)
werner Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1378
"A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a MÁV GF-hez tartozik Sturovo! "

Igen, valószínűleg azért, mert Szobnál jobb felszereltségű.
A határállomásoknál megállapodások vannak arról, hogy melyik fél jár "inkább át": és használja az állomást. Ily módon Sturovó, Gyékényes meg Kürtös (Curtici) a miénk, Murakeresztúr a horvátoké, Szentgotthárd, Hegyeshalom az osztrákoké, Hidasnémeti a tótoké is, így szeretnénk Szabadkáról is megállapodni a jugókkal stb. Komárom-Komárno, valamint Záhony-Csap erősen közös használatú, mivel mindkét pár állomás fontos elosztó hely.
El tudom képzelni, hogy Sturovóban pl. használhatják a megyar gépek is a VT-t.

Maestro! Azt is írták, hogy elkezdődött a répaszezon, D-Alföld répáját nem Sarkadra és Mezőhegyesre, hanem Szolnokra viszik. Szentes vidékén jókora mozgás lesz tapasztalható. Szóval, jó fényképezést!

Werner

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1377
ICQ-t nem vettem fel. megprobalod megint.
10. oldalnal jarok.:-)))
kicsit uncsi.
Előzmény: division by zero (1372)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1376
Épp tegnap lvasgattam a 2-es menetrendjét a lakás legkisebb helyiségében (kellemeset a hasznossal...). Ha jól emlékszem, a Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?
Előzmény: Benyó (1375)
Benyó Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1375
Azért mindennap én sem utazok, de elég sűrűn. A vonal igazáből csak Piliscsabától van kihasználva, addig elég kevés az utas. A Bhv-s szerelvények pedig nagyok voltak ehhez az utasforgalomhoz. 3 kocsival meg szerintem fölösleges M41-et indítani.
Valóban, tavasszal tényleg sokat járt erre a 499-es Bhv, aminek a végére és a zárlámpáira én is felfigyeltem (legutóbb egy szegedi gyorson láttam). Én is arról álmodozom, hogy lesz még a 2-esen normális vonatközlekedés, M41+ 5db szép új Bhv kocsiból álló szerelvényekkel, 60-80 km/h sebességgel. Fantasztikus volna. Akkor aztán tényleg be tudnánk inteni a Volánnak.
Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. Szerintem ez lesújtó. Ugyanakkor a 2-esnek van jövője, mert tehermentesíteni kell a 10-es utat, ráadásul a vonal elővárosi vasútvonal, agglomerációs forgalmat bonyolít le. A vezérek szerint nem is igényelne a pálya olyan sok felújítást.
Én úgy képzelném a vonal jövőjét, hogy az esetleges felújítás után az esztergomi vonatok járjanak Bhv-val kb. óránként, és ezek közé legyen iktatva egy-egy piliscsabai személy 200-as Bz-kkel, ami csak Angyalföldig járna (Újpesten úgyis ott a metró). Az InterPici közlekedést is hülyeség lenne felszámolni: a vasutasok szerint a helyjegy ellenére is mindig ki van használva, még hétvégén is, amikor két kocsival jár. Én már nem egyszer jártam úgy a Nyugatiban, hogy már nem volt helyjegy, mert elfogyott. Ez azt jelenti, hogy ez sikeres vállalkozás. Az InterPicinek az a baja, hogy 82 perc a menetideje, pedig 45-50 perc alatt meg kellene tennie az utat (meg is tudná!), és nem kellene minden járatnak ennyi helyen megállnia (pl. az esti járat miért áll meg az egyetemnél? És Újpesten minek állnak meg egyáltalán?)
Azonban a felújítás még nagyon sokáig váratni fog magára, és addig a Bz látszik a megoldásnak.

Bence

Előzmény: gyurmosz (1367)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1374
ICQ= 40636854
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1373
Jo!
Csinalok neki egy cimet. Nincs Recognitam (magyar).
Ezert csak kep formaban csinalom meg.
Előzmény: division by zero (1372)
division by zero Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1372
Igen!
Előzmény: Szucs Lajos (1354)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.06 0 0 1371
Az ASTRA-n folyamatosan megy a balesettel kapcsolatos info.
Előzmény: gyurmosz (1362)
division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1370
Klassz az oldalad uhi!
Előzmény: uhi (1369)
uhi Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1369
Biatorbágyi képeket görbe sínnel itt is láttok:

http://ipisun.jpte.hu/~uhi/sin/vasut.html
Előzmény: Törölt nick (1245)
division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1368
Mondjuk ha egy kicsit rendbe tennék azt a vonalat, utas is több lenne...
pontosan nem ismerem a környéket, egy helybeli mondta, hogy busszal gyorsabban beér a városba...

Bz: múltkor is a 230-as Szergej jött a Bz-vel, talán már fönt is a fotó a Gigant Club oldalán...
Egyébként kis mázlival lehet ott Szergejt tehervonattal látni, remélem sikerül lekapnom egyszer a hídon...

gyurmosz Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1367
A híd felújítása nálam autómatikusan társul valamiféle pályafelújítással is... Az utasszámról nem tudok mit mondani, amikor én utaztam minden ülőhely foglalt volt (hétvége). Ami a Bhv-ket illeti, többször láttam ezen a vonalon a 499-est, mely az egyik legszebb Bhv (és nem behúzott végű), valamint a szintén gyönyörű (talán nem hiába mintázták róla a modellt) 113-as BDt-t. A BZ-k pedig ha netán el is indulnak, nem biztos, hogy célba érnek (bevontatás, javítás stb.), pont a 2-es Bz-s üzeméről olvastam tapasztalatokat. Én úgy gondolom, hogy a Bz nem olyan vonalakra való, mint ez, de ha mindennap utazol rajta, Te valszeg jobban tudod. Én már csak ilyen Csörgőmániás vagyok...
Előzmény: Benyó (1366)
Benyó Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1366
Minek váltsa fel a 2-esen a Bz-t Csörgő?
Félreértés ne essék, nagyon szeretem a Csörgőket, és a Bhv kocsikat is, de amit ezek a 2-esen produkáltak, az már éppen nem volt normális. 40 km/h sebesség Leányvárig, a Nyugati pu legótvarabb Bhv kocsijaival. Ezt minden, csak éppen nem normális. Amíg az esztergomi vonalat nem csinálják meg 80-asra (álmodik a nyomor), addig igenis maradjon a Bz, az legalább valamivel gyorsabban mehet (csak végre a menetrendet is csinálná meg végre a MÁV normálisan). A négykocsis Bz szerelvény kb. az egyötödét fogyasztja a Csöresznek, a Bzx kocsik messze kulturáltabbak a 30 éves Bhv-nál (nem mondom, az új Bhv-t már én is szívesen látnám). Ami pedig a kihasználtságot illeti, sajnos a 2-esen nem vetik szét az utasok a kocsiszekrényt. Ugyanakkor szükség van a P.csabai betétvonatokra is, ami Csörgős szerelvényekkel anyagi öngyilkosság volna. Ezzel együtt a 200-as sorozatú Bz-kkel nyugodtan lehetne produkálni a 70-80-at még a leghúzósabb emelkőkön, gyengébb minőségű pályán is. A Bz éppen azért van, hogy a tisztességes, jobb feladatra érdemes mozdonyok (pl. M41) ne 2-3 kocsival járjanak egy mellékvonalon. Tudom, hogy darázsfészekbe nyúltam ezzel a véleményemmel, de 7 éve utazom rendszeresen a 2-esen Esztergomtól a Nyugatiig, úgy ismerem, mint a tenyeremet. Sajnos ilyen feltételek mellett éppen elég a Bz, higgyétek el.

Bence

Előzmény: gyurmosz (1365)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1365
Ha már a hídaknál tartunk:
Nem tudjátok, hogy az Északi összekötőt mikor újítják fel? A felújítás után visszatérnek a Csörgők, vagy maradnak a Bz-k? Szerintem a szombathelyi vonal villamosításával kissé csökken a mozdonyhiány, és a Bz-ket újra felválthatja valamilyen normálisabb vasúti jármű.
ZöPö Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1364
Egészen biztosan nem. A híd eredetileg "egyenes" volt, ugyanis terveztek rá vasutat, de végül nem vitték rajta át. Az új híd a tervek szerint ívelt lesz, tehát elviled sem mehet rajta vonat (hacsak fogaskerekű nem :)).
Előzmény: werner (1358)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1363
Nagy baleset volt, egy gyorsvonati kocsi kisiklott és kigyúlladt, belerohant egy ingavonatba. Rengeteg sérültrôl szólnak a hěrek, épp most megy az RTLklub-on. A baleset pontos okát még nem tudják, a mozdonyvezetôk és a pálya rossz állapotára hivatkoznak.
Feltettem ma pár képet nagyvasutakról ide. A kisvasúti képeket is feltettem, de a html file nincs kész, mert "gôzöm sincs", melyik gôzmozdony milyen těpusú. Képek itt. (A "t" betüsek a kis képek)
Előzmény: gyurmosz (1362)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1362
Állítólag ma Londonban (Paddington állomás) valami nagy baleset történt. Erről esetleg tudtok már valamit?
division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1361
ha jól tudom a pesti Tatrakkal pont az a baj, hogy túl szélesek, és egy csomó vonalon nem férnek el?
Előzmény: NZA (1360)
NZA Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1360
Tatrak Szegeden: ez a tipus a T6-os szeria. A forgovaz alapjan valoban ra lehet ismerni, azonban ez speciel nem azonos a Bp-i T5C5 forgovazzal, ugyanis ebben (vegre) rugalmasabban van felfuggesztve a motor, ugyhogy remelhetoleg jobban kimeli a palyat. Egyebkent a kocsi forgocsaptavja hosszabb, es a szekrenye keskenyebb budapesti tarsaikenal.
Mellesleg amikor Szeged meghirdette a villamosvasarlast, ketiranyu csuklos ketoldai ajtos kocsit akartak venni (hogy termeszetesen a 3-4-es vonalra is kuldhessek). A Tatra csak proba-szerencse alapon adta be a T6-os szeriajanak a palyazatat, de mivel ok voltak a legolcsobbak, igy nyertek.

Skoda troli: ez egy ketmotoros jarmu (!), a kozepso es a hatso tengely is hajtott (ha jol tudom). Egeszen fura a csuklomegodasa, a ket felkor alaku padlolemez egymashoz kepest oldara is mozoghat, igy ha pont kozepen all az ember, a ket labat kulonbozokeppen emelgeti a troli. Igen fura egyebkent a troli szaggatohangja is, egeszen mas mint a pesti IK-280T.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1359
"A GF tömöríti a rákosi, nyugati VT-eket, meg a hozzátartozó kisebb színeket, Szob, Sturovó, Vác, Dorog stb, továbbá Istvántelket, ahol a villanymotorvonatok javítóbázisa van. "

A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a MÁV GF-hez tartozik Sturovo!

Előzmény: werner (1358)
werner Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1358
"Látom, Te már előre iszol az eszertgomi híd "bőrére" és annektáltad Párkányt..."

Oda is fektetnek síneket?

Werner

Előzmény: Lehoczki Gabor (1349)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1357
Tátrák persze, kb. 2-3 héttel ezelőtt eléggé kiveséztük itt - többek között a szegedi - villamosokat is. Az 1-es vonalon jórészt csak ezek járnak, nagyritkán látni még FVV-t (egyvezetőállásos, 3 ajtós). A szegedi tátrák különböznek a pestitől és a miskolcitól, ha jól tudom, az ajtókat a szegedi IKARUS üzem gyártotta.
A Skoda trolik megvannak.
Előzmény: Bölény (1355)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1356
Remelem nem tul sokara osszejon a honlap az mkkk.kma.bme.hu cimen. Egyelore meg nem szolunk a kocsik torteneterol csak a szegedi kirandulasrol, de amint lehet bovitunk!

SzigDani

Előzmény: Bölény (1355)
Bölény Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1355
Na, ha SzigDani is itt van és Szegedről volt szó az imént, akkor megkerülhetetlen az a kérdés, hogy hogyan kerültek Szegedre Skoda csuklós trolik és hogy váltak be. (Jópár éve jártam utoljára Szegeden, akkor láttam őket, nem tudom, megvannak-e még.)

A balesetről szóló beszámolóban szereplő villanyosok Tatrak, ugye? Legalábbis a forgóváz alapján annak tűnnek, de valahogy mégis furcsák. Talán a szög miatt?

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1354
http://www.extra.hu/vasut/konyv.jpg

Ez az elolap.
Folytassam???????????

Előzmény: division by zero (1346)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1353
Na igen, amikor Szegeden voltunk mi is tapasztaltuk a kozlekedesi esemenyek hatasat a villamoskozlekedesre (meg a villamosra)
Előzmény: Lehoczki Gabor (1352)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1352
Sajnos egy szomorú eset folytán, de néhány szegedi villamos is látható az alábbi lapon:
http://index.szeged.hu/friss/aktualis/e75baleset/
SzigDani Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1351
Legz szives, definiald a motorvonatot, a Hernyo ugyanis szerintem hibrid.
Előzmény: Benyó (1334)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1350
Most látom, hogy Werner cimbora megint tesz fel új képeket a Gigantra. Két érdekességet vettem észre: eléggé muris, hogy M41 2114-nek a pályaszáma különböző nagyságú számokkal van felírva. M41 2212 pedig 5 (öt) lámpával világít az IC-vel.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1349)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1349
Cimbora!

Látom, Te már előre iszol az eszertgomi híd "bőrére" és annektáltad Párkányt...

Előzmény: werner (1347)
division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1348
azt a bodét én is ismerem, sajnos mire először ott jártam már semmi használható nem maradt benne, a környéke televolt széttépett, ázott papir darabokkal...
Most már félig, de lehet, hogy már egészen össze is dölt, hála a vandáloknak...

Remélem minden értéket kimentettél amikor ott jártál!!!

Előzmény: Szucs Lajos (1339)
werner Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1347
Vasutas hírlapban írták, hogy az Északi GF élére a volt balassagyarnati VF vezető került. A GF tömöríti a rákosi, nyugati VT-eket, meg a hozzátartozó kisebb színeket, Szob, Sturovó, Vác, Dorog stb, továbbá Istvántelket, ahol a villanymotorvonatok javítóbázisa van.
Rákoson szándékozzák tartani a daruszerelvényeket. Ebből következőleg nagy a valószínűsége hogy nem maradunk NOHAB nélkül.

Azt is olvastam, hogy jövőre nyílik a skanzen, a semmire nem használt volt Hámán Kató fűtőházban.

Kezdődnek a munkák a 120a-n is, de egyelőre a viszonylag legjobb szakaszt, az újszász-szolnoki részt csinálják meg. 80-ról 120-ra.

Addig az ICk Cegléd felé járnak. (Körvasúton...? Azt nem tudom, kifele megállnak-e Kökin. Érdekes lenne: vegyünk pl. egy lőrinci embert. Köki-Keleti BKV: 3/4-1 óra mire felül a vonatra, körvasút Keleti-Köki 1/2 óra, ha előre vette meg a jegyet. Ugyanott van 1 1/4 - 1 1/2 óra elteltével...). Ennél egyszerűbb gyorsvonattal menni szolnoki átszállással.

Előzmény: Lehoczki Gabor (1341)
division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1346
naná, hogy érdekes!
Előzmény: plebejus (1344)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1345
A nemet IGE-reiseinfo Nr.28 szamaban

http://www.ige-eurotrain.de

utazast hirdetnek potom 1200,- DM -ert
Nov.25 Munchen 9.25 eurocity 63 "Bartok Bela"
Erkezes Keleti PU. 17.20
szallas Grant Hotel
Nov.26 Magyar Puszta megtekintese "Arpad" sinbusszal
indulas: Keleti Pu. 15.00
Nov.27. Szentendre "busszal"
Nov.28. Keleti PU 12.42 Eurocity 62 "Bartok Bela" IGE Salonkocsi.
Roviden ennyi lenne.

Valyon nallunk a "Nosztalgia KFT" csak kepeslap arusitassal megelegszik?

Szentendrere valyon mert busszal mennek?

plebejus Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1344
Igen, engem nagyon erdekelne, csak biztos sok munka.

Regi vasuthalozati terkep, jelolve a klf. magan-, meg helyierdeku vonalakat erdekes lehet? Pallas v. Revai lexikon melleklete, majd otthon megnezem.

Előzmény: Szucs Lajos (1339)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1343
division by zero:
A "kincsesbanya" barmikor latogathato(nem en mondtam) a toronyban szoljatok be ,es kerjetek engedelyt.
Forras emillel kuldom delutan.
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1342
Elozetesen megemlitem a felesegem is szlovak szarmazasu.Nem nemzetisegi konfliktusokat akarok szitani. DE Szlovakiai elmenyeimre visszaemlekezve nekem veled ellentetben mas velemenyem van.
Ket hete voltam Sturovoban teherrel.
Mellenk alt egy laminat, hat mit mondjak
Nem egy design fonyeremeny. Az ALBATROS, az igen. De az mar a multe es a nosztalgiae.
Előzmény: hradek (1335)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1341
Tegnap este a Bp-ről elvileg 19.08-kor érkező gyors "kicsit" késett, 20.18-kor ért be, a posta Bp-re is csak 20.20-kor indult. A 19.25-ös bcsabai személy nem várta meg a pesti gyors érkezését, így aki Bcsabára akart volna továbbmenni, az lekéste az utolsó vonatot. Nem tudjátok, mi lehetett a késések oka?

Tegnap du. 6 körül M62 194 ment Algyőre tartálykocsis vonattal, este 8 körül jött vissza. Ma reggel M44 508 tolatott a rendezőn és utána vitte az algyői tehert. Ezt a mozdonyt ezer éve nem láttam, tudtok róla valamit, hogy mi volt vele?

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1340
Az vasuti is, mivel egyszerre csak egy iranyban lehet rajta menni, vagy eppen vonat jon...a nyaron keszult kepeket ma este teszem fel arrol a kornyekrol :-)
Előzmény: division by zero (1336)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1339
Nekem a budapesti helyierdeku vasutak cimu fuzet van meg. abbol szemezgetek.
Nekem van a legregebbi konyvem.
A mozdony uzeme cimmel.
irta: gyeresi SZASZ JOZSEF mav. fomernok,futohazi fonok,torvenyhatosagi, iskolaszeki es gepkezeloi biz. tag.
Kiadva: Pannonia konyvnyomda Gyor,
moskapaszkodj meg : 1905.junius

Egy lepusztult bodeban talaltam tobb szaz utasitas es konyv tarsasagaban az eszaki es Rakosrendezo kozott.

Nagyon erdekes es tartalmas konyv.
150 oldal. feltagyem a netre?

Előzmény: division by zero (1337)
Bölény Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1338
Division by zero: valoban nem Mo.-rol netezek, es igy az extra tenyleg parazna lassu.

Hradek: alant talalsz jopar beirast trolikrol, van itt szagerto boven. Azert egy jo trolis homepag-re en is kivancsi lennek...

division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1337
találtam egy 1951-es "A gőzmozdonyok szénmegtakarítási módjai" című füzetet.

Megtaláltam a nagyapám gőzmozdonyvezetői vizsgalevelét is...

division by zero Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1336
Kicsit kutattam a nagyapám hagyatékában, találtam egy-két érdekességet:
képeslap szombathelyi villamossal 1953
képeslap a kovásznai kisvasút siklópályájával, 1941
az abádszalóki Tisza-híd az vasúti híd? erről is van egy kép, 1943
plusz egy meglepetés: villanymozdony,1931...
holnap viszem őket profi nyomdai stúdióba szkennelni...
hradek Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1335
Nyáron Szlovákia, Léván láttunk gyönyörű Skoda mozdonyt. Elég retkes volt szegény. De láttunk szépen letisztított példányt is. Nemhiába, Csehszlovákia mindig is nagy tömegközlekedési-eszköz-gyártó nagyhatalom volt. Tényleg, valaki nem rajong a trolikért, de nagyon?
Benyó Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1334
Sziasztok!

De hát a Bzmot 412-es ide tartozott (Északi VF)!!! Kérek mindenkit, ha látja, nézze meg, hová tartozik most! Egyébként január végén kapta meg a 2-es vonal vadonatújan, még a védőnylon is rajta volt az üléseken. Az oldalára Dombóvár volt írva. Szükség is volt rá, mert májusban hivatalosan is IP lett az esztergomi sebesvonatból, így azóta már nem játszhatják el azt, hogy sima Bz ugrik be az IP helyett, ha baj van. Kell tartalék is.
Nem tudjátok, kapott az Északi valamit a 412-es helyett?

Bence

U.i.: Jut eszembe! Valaki (már nem tudom, ki) azt írta, hogy a Hernyóhoz hasonlóan az MD igazából nem motorvonat, hanem ingaszerelvényes mozdony. Az MD esetében ez szerintem is igaz (Werner szerint az MD burkolt M46), de a Hernyónál?!?!?! A Hernyó a motorvonati lét valamennyi akcidensét felmutatja! (Micsoda szöveg...)

Előzmény: Lehoczki Gabor (1320)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1333
Szegény 004! Azt hittem legalább ez a NOHAB örökéletű lesz. Jún. 11-én jártam a baleset helyszínén, úgy emlékszem, hogy a töltés oldala tele volt forgáccsal, biztos ott aprították fel a fát. Még aznap este nagyon féltem, hogy megint történt valami, mert Balatongyörökön óriási vihar volt (ráadásul én a hajóállomás fedett teraszán ragadtam), és a menetrendben kiírt vonat kb. 3/4 óra elteltével sem jött (akkorra sikerült visszaérni a szállásra, ahol nem volt villany), és ott olyan hírek keringtek, hogy kisiklott valami. Szerencse, hogy nem így történt!
Előzmény: werner (1328)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1332
Huh, a linkelesnel kihagytam egy ket sort :-) bocs
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1331
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1330
Extra nekem is jól jön...
Magyarországon netezel? mert külföldről nézve tényleg k...a lassú az Extra...
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1329
Aha, a kalauznéni szállt le a piros tárcsával...
Előzmény: Lehoczki Gabor (1327)
werner Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1328
Ismét lettek új képek, bocs mindenkitől a kis összevisszaságért...
És még egy szomorú képriport .
Előzmény: division by zero (1326)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1327
Elment az IP Pörbölyig? Ez azért érdekes, mert a Bátaszék-Alsónyék közötti vasúti átjárónál (55-ös út) és a nyékipusztai bejárónál (ahol x éve a baleset történt) a vágányzár idejére ki van kapcsolva a fénysorompó, fekete műanyaggal van körbetekerve és lezárva. Jelzőőr engedett át benneteket?
Előzmény: division by zero (1326)
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1326
ja, és abból a három IP kocsiból 2 a kisvasúti napra igyekvőkkel volt tele...
Az IP Pörbölyön is érdekes fotótéma volt, hiszen menetrend szerint nem áll ott meg, ráadásul egy olyan napon amikor vonatpotló buszok közlekedtek...
Előzmény: division by zero (1321)
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1325
igen: 409+410+411

apropó sebességek: a Nyirvidéki kisvasút 150-es lassújeleit láttátok már?
poén látvány, igaz 15-re gondoltak, de az a tábla a szabvány szerint 150-t jelent...

Előzmény: Lehoczki Gabor (1322)
plebejus Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1324
Lajos,
Pls. check mail.
A felbontas nalam helyesen: 640x480
dehat ez nem nagy, lehet 800x600-ban szele is meglenne, de az en monitorom nem birja.
Necckep4.5hu nekem se birja.
P.
Előzmény: Szucs Lajos (1316)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1323
Szeptember 26-án 9734. sz. vonattal mentem Akarattya és Almádi között (M61 001), hát bizony Kenese üdülőtelep után az sem 80-nal ment, szerintem 90-95 lehetett!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1322
Melyik a 3. kocsi? 410? Akkor már értem, hogy hová tűnt. Eddig ugyanis Békéscsaba és Szeged között 407 és 410 járt, de mostanában már 412 megy.
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1321
Múltkor, amikor Pörbölyre mentünk a kisvasúti napra, akkor a háromkocsis IP (409-411) 87-el húzott...
Előzmény: Benyó (1319)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1320
Bzmot 412 most (Gyula-) Békéscsaba és Szeged között jár. Különben én is biztos vagyok abban, hogy Szeged és Hmvhely Népkert között 80-nál gyorsabban mennek néha...
Előzmény: Benyó (1319)
Benyó Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1319
Nem elég az IP-re a 90 km/h sem! Minimum 100-zal, de inkább 120-szal kellene tudnia menni, és akkor talán elláthatna fővonali szolgálatot is, mint egykor az Árpád. Különben a vezérek szerint a maga nemében (tehát: nem vonat, hanem motorkocsi) egészen tűrhető. A Bzmot 412-t (IP) a nyáron Leányvár és Dorog közt kihúzatta a vezér 90-re, pedig az még csak 80-as.

Bence

Előzmény: Lehoczki Gabor (1301)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1318
Ha kozvetlenul a talcan levo iconnon valasztom ki a felbontast akkor nekem csak a harmadik oszlop torzul, de a gorditosav bejon. Ha megoldodot a Netscape-s problema akkor ez lenne a fo lap.Vagy maradjon az eredeti?
Előzmény: plebejus (1313)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1317
#vasut IRC-n vagyok
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1316
Legy szives Kuld el, mert en sem tudom kie.
Igazad van . En nem probaltam ki ilyen nagy felbontasban. Harom oszloposra teszem. Nekem 28K-n elegge lassan indult el. Nincs Netscape-em, (nem is akarok) ezert jo lenne tudni neki mi baja vele.
Lajos
ZöPö Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1315
Várjál, még kész se vagyok! :-)
A fogam kösz OK.
ZöPö Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1314
Kulcsszavak: low-budget B-movie :-)) A James Bond-filmhez kreáltak egy páncélvonatot. Igaz, egy olyan lézerrel, amely tápostul befért egy (ráadásul működő) karórába, szóval egy ilyen 5mW-os pointerrel á la Ecseri piac, szóval fel lehetett nyitni, mint a halkonzervet... :-)) Na mindegy, szóval az ami progyuszerek biztos úgy találták, hogy a magyar M44 az elég borzasztóan hat az ami közönségre: uh, that scary East-European engine... those bloody Russians... we are so much better :-)))
Előzmény: Bölény (1311)
plebejus Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1313
Kedves ZöPö!
Sok munkadat NAGYON-NAGYON KOSZONOM:-))))))))))))))))
Olyan jo latni a meg gyerekkent keszitett - igaz nem vmi fenykepeszeti remekmu, - de megis SAJAT kepeimet. Egy kicsit (ipar)tortenelem azert ez is...
Remelem a fogad se kinoz mar.

"A képek plebejus tulajdonai, ő rendelkezik felettük."
Kepeimet a softwareknel alkalmazott "freeware" peldajara "freepics"-nek szanom. Egyaltan nem ellenzem, ha melto kornyezetben barhol felhasznaljak, pl. "Gigant Club, vagy a mercurio", vagy Szucs Lajos http://www.extra.hu/vasut/....html oldalan, dtb., de azt azert elvarom hogy minimum a szerzo nevet, a kepen levo gep sorozat+palyaszamat es ha lehet a felvetel helyet, idejet feltuntessek. Szvsz igy korrekt, meg tan nem is olyan nagy kivansag. (Adatok ZöPö-nel, kivansagra mailban kuldom.)

division by zero,
Neked meg az elismerest koszonom.

Szucs Lajos,
Tetszik a design, nekem IE5-el egesz jol muxik, bar 640x486 felbontasban a jobb szele lemarad pl. amikor a 3. photos lapon allok, csuszkat meg nem ad.

Udv, P.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1312
Nem semmi...
Előzmény: division by zero (1303)
Bölény Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1311
Annyira nagyon azert nem lehetett regi, mert veres csillag mar nem volt a mozdonyon, de meg a katonak sapkajan sem. Valszeg mar a nagy Szojuz felbomlasa utan keszulhetett, tehat 6-7 evesnel biztosan nem oregebb. Aztan meg Ukrajnaban szerintem meg olcsobb lehetne a forgatas, igaz, kozben a fel stabot mondjuk elrabolnak... :-)))

Ami nagyon nem fer a fejembe, az az, hogy ha mar oroszos filmet csinaltak, akkor miert nem Szergejeket fogtak be? Az M44 kulonben is nagyon komolytalanul hatott az "atomvonat" elen.

Előzmény: ZöPö (1308)
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1310
Villamos fűtőgép, valószínűleg egy V41 vagy V42 villanymozdony volt valaha...
Lejebb olvashatsz a Keleti pályaudvar fűtési rendszeréről, ott meg tudod mire jó...
Előzmény: szkeres (1309)
szkeres Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1309
Ismét én vagyok az amatőr...
A hétvégén a 20-on utaztam. Nagyon tetszett, hogy Fehérváron már nem kell mozdonyt cserélni.
Viszont Várpalotán a gazban szomorúan álldogált egy mozdony VF15-ös felirattal. Ez mi a csoda?
ZöPö Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1308
Jó régi film, van még egy pár ilyen. Jóval olcsóbb (plusz egyéb előnyök) nálunk forgatni.
Előzmény: Bölény (1307)
Bölény Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1307
Neztetek tegnap este 8 korul kozszolgalati kettest? Valami idiota amerikai kem-akcio-vigjatek volt James Belushival, a cimet sajnos nem tudom, mert keson kapcsoltam be. Atomrobbanofejeket csempeszgettek jobbra-balra, a sztori szerint Ukrajnaban. Egy pottyet fetrengtem a foldon, amikor mutatnak egy igen jol felismerhetoen magyar vasutallomast, es kiirodik a szoveg: Belgorod, Ukraina. A hatterben par Hungarocamionos Raba-vontato, ilyesmi. Aztan begordul az M44 101-es, mogotte egy "tesoja", hattal es egy par porekocsi. Volt meg egy par hasonlo dolog, amitol kockasra kapartam magam. Nem tudja valaki, hogy hol vettek fel ezeket a jeleneteket, es mikor?
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1306
Lehet, hogy a Netspace nem tamogatja a dhtml formatumot?
Előzmény: division by zero (1305)
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1305
Nekem a 4.6-os Netscape száll el tőle...
Előzmény: Szucs Lajos (1302)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1304
Nem állítom, hogy nem nálam van a hiba, de nekem elszáll tőle a 4.5-ös Netscape-m. :-(
Mindjárt megnézem egy másik gépen.
Előzmény: Szucs Lajos (1302)
division by zero Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1303
jó hír: a V43 1378 mégse lesz fűtőgép
rossz hír: a V43 1168 mégse lesz mozdony, visszakerült a "0. vágányra", kicsit mintha kopaszabb lenne a teteje

Tegnap milyen NOHAB járt a Nyugatiban? a Róbert Károly felűljáróján mentem át épp egy busszal, amikor láttam egy naracs Nohabot két kocsival a Nyugati felől Rákosrendező irányába haladni...

A 1997-es Vasúthistória Évkönyben megtaláltam: a 64-es vonal 1911-ben lett átadva, tehát ami 1908-1911-es síneket láttunk azok eredetiek!!!!

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1302
Kerem a T. tarsasagot nezze meg a http://www.extra.hu/vasut/eye.html oldalt.
Erdekelne mi a velemenyetek , mert ha tetszik es minden jo akkor ez lenne a fo oldal.(index.html) Akit erdekel a HEV-es vezetoallas annak ajanlom nezze meg a http://extra.hu/vasut/hu.html oldalt.
Lajos
Előzmény: Lehoczki Gabor (1301)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.04 0 0 1301
Az új IP (pl. Bzmot 413) jár Debrecen környékén, jómagam aug. 29-én láttam, a Mátészalka-Debrece IP-n. Annyi még a különbség, hogy a max seb 90km/h.

Pénteken végül is "abszolváltam" M61 020-t, igaz, csak Kisteleken sikerült utolérnem. Előtte szept. 26-án láttam Füreden és Fehérváron, azóta lemosták, nagyo szép volta, a hangja pedig egyenesen szenzációs! Egy dajcs turistacsoportot vitt Lajosmizsére, de azt nem sikerült kiderítenem, hogy Kecskeméten volt-e gépcsere. Ha valakinek van infója erről a menetről írja meg!

Előzmény: Benyó (1300)
Benyó Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1300
Válasz az IP kérdésre: én még csak fényképen láttam az új IP-t, Esztergomba csak az osztott ablakosok járnak. Nem is tudom, merrefelé lehet az újat megtalálni. Tavaly nyárig volt egy csomó adatom róla, de sajnos elvesztek. A lényeg az, hogy pár hellyel több van benne, az eleje műanyagból van, és ugyanaz a Volvo Penta motor (210 kW) hajtja, mint a hagyományosabb IP kocsit.
Üdv

Bence

Előzmény: Törölt nick (1293)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1299
Én úgy tudom azért, mert az előző nyomvonal tiszta sár volt, rossz helyre építették, és valszeg az ívek sem tettek volna lehetővé egy nagyobb sebességet. De ebben nem vagyok egészen biztos.
Előzmény: Alfred (1298)
Alfred Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1298
Sziasztok Sinbohócok! :-D
A Várpalotai UV-t láttam többször is, most is üzemel mint kocsma, nem verték szét katasztrofálisan, de kívülről úgy be van vasalva, mintha börtönné akarnák alakítani, valójában csak a helyi közbiztonság igényeihez alakították.

Ma voltunk autózni, és némi terepezés után Biatorbágyon a mostani faluház - valamikor vasútállomás - előtt rámentünk a valahai nyomvonalra, és majdnem Tatabányáig autóztunk rajta. A nagyobb hidak hiányoznak, a kisebbek megvannak, és végig megvannak a térdmagasságban elvágott régi felsővezeték oszlopok.

Azt tudom, hogy az első villamosított vonal volt, a Kandó-féle mozdonyok jártak rajta, tehát ipari műemlék - lenne. Miért szüntették meg, illetve helyezték át a nyomvonalat?

Előzmény: division by zero (1288)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1297
off-off
:-o Nálam villámgyors az Extra!
ZöPö Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1296
Dehogynem lehetne, annál is inkább, mivel a "page" még nincsen kész. Szívesen elkészítem azt is, de hátha "bukik rá" a Gigant Club vagy a mercurio is, azaz oda is felkerülhetnek.
A képek plebejus tulajdonai, ő rendelkezik felettük.
Bölény Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1295
OFF
Sracok, de elsosorban ZoPo! Nem-e lehetne-e e ezt a bizonyos homepaget megtukrozni a tripodon, vagy akarhol, ahonnan 10 byte/s-nel nagyobb sebesseggel is le lehet tolteni a dolgokat? Extra suxx.
ON

Egy pillanyatra ugorgyunk vissza a trolikhoz. Talan SzigDani irt valami MTB, vagy milyen trolirol, meg IK60-asrol. Van ezekrol kep vhol?

Előzmény: ZöPö (1294)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1294
Feltettem plebejus képeinek második adagját. (325..376) Ma nem fájt a fogam, így 27 képet szkenneltem be. :o)) Holnap a 411..520 szériákkal befejezem.
Sajnos a képeket hiába nagyítanám, több részlet nem lenne rajtuk. Java részük 6x9-es, némelyik ráadásul kicsit életlen, de ezt plebejus megmondta előre. Ezért 1:1 (screen) felbontásban szkenneltem. Ez van, ezt kell szeretni! :o))
A képek helye tehát, +1x:
http://www.extra.hu/zopo/plebejus/
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.03 0 0 1293
A BZ modelleket mire epitik, PIKO kettengelyes motorkocsira?

A Vasutbarat-ban vannak Interpicis kepek, 3 kep, 2 fele IP. Az egyik osztott ablakos, a masikon eredeti van; egyiken kocka masikon kerek lampa elol... A kasznit teljesen atepitettek, vagy eros muanyagbol keszult? A belseje, motorikus dolgaik megegyeznek?

Benyó Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1292
Sziasztok!

Ma voltam Petőfi Csarnokban a vsútmodell-kiállításon. Hát, pazar volt!!!! Aztán elkezdett csorogni a nyálam egy sárga csíkos Bz-re, de amikor megtudtam a sráctól, hogy csak rendelésre csinálnak, és 17000 Ft egy Bz, akkor gyorsan elállítottam a csorgást. Mindennak van határa.
Így aztán kiegyeztem magammal egy Fuggerth Ap kocsiban.
Egyébként, azzal együtt, hogy nagyon tetszenek a Fuggerth modellek, azt kell mondanom, hogy gazdag a fantáziájuk. Azt tudom, hogy volt valaha GySEV Csörgő, no de zöld- sárga színezésben?!?!?!?! (M41 003 a modell pályaszáma). Ugyanez a BDt vezérkocsira ill. a BDbh poggyászteres kocsira: mindkettő zöld-sárga színezésben is! Én GySEV magyar vonalon eddig csak Bh (=MÁV Bhv, nem MÁV Bh), Ap és InterCity Bp, Ap kocsikat láttam. kocsikat láttam.

Bence

division by zero Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1291
Szuper képek!!! nem lehetne egy picit nagyobban?
Előzmény: ZöPö (1290)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1290
Plebejus képei, első adag:
http://www.extra.hu/zopo/plebejus/
Bocs, nagyon fáj a fogam, holnap folytatom!
division by zero Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1289
amúgy mi egy UV értéke "használtan" ill. frissen felújítva?
division by zero Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1288
én nem láttam azt az eladottat, csak ezt olvastam:
"A 3289-est, amelyet 1996. december 12-én selejteztek, 1997. április 25-én szállították a Száva Kocsiszínből Várpalotára. 400.000 Ft-ért vette meg egy vállalkozó úgy, hogy minden alkatrész bennemaradt, tehát a villamos üzemképes. "

Akkor ezt felfogják újítani? ilyenkor nem kell a vétkesnek vagy a felelőségbiztosítójának kifizetni a kárt?
És melyik kocsi sérült? 3429 vagy 3430?

Előzmény: SzigDani (1287)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.02 0 0 1287
Az eladott UV roncs volt, ez pedig leendo mukodokepes forgalmi kocsi. A felujitas sokba kerul, amugy MUV volt.
Előzmény: division by zero (1285)
gyurmosz Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1286
Én annyit tudok, hogy MD ütötte el az autót, de azt már nem, hogy a vezérlő, vagy a motorkocsi volt-e elől.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1259)
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1285
meg tudtam Benda Gyuritól a múltkori baleset részleteit:

Esemény jellege: Összeütközés
Időpont: 1999. 09. 25. 07:42
Helyszín: XX. Jókai Mór utca - Határ út kereszteződés
Viszonylat: 52-es villamos
Menetirány: Kispest, Határ út végállomás
Pályaszám: 3429 - 3430
Üzemigazgatóság: VÜI. I-es Forgalmi Üzem
Személyi sérülés: 1 fő súlyos (villamosvezető); 1 fő könnyű (tgk. vezetője)
Anyagi kár: Villamosban: kb. 1 millió Ft; tgk-ban: kb. 500 ezer Ft
Esemény leírása: A nyerges vontató - a fedezőjelző tilos jelzése ellenére - behaladt a keresztezésbe, ahol a villamos
nekiütközött. Az ütközés következtében a villamos egy forgóvázzal kisiklott.
Forgalmi intézkedés: A 30-as villamos a Kispest, Határ úti végállomáshoz terelve, az 52-es villamos a Kispest, Határ út és a
Gubacsi út között közlekedett. A Gubacsi út és a Pacsirtatelep közé
2db autóbusz (68, 136gy) beállítva pótlásul.
Utastájékoztatás: A BKV 26-os zavarelhárító gk. személyzete végezte.
Forgalmi akadály: 88 perc

1.000.000-os kár UV-ben? az nem totál kár már? Benda Gyuri honlapján lehet olvasni, hogy működő képes UV-t 400.000-t adtak el...

gyurmosz Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1284
Ha vannak képeid róla, természetesen érdekelnek. Azért egy filmért feláldozni egy mozdonyt, még ha esetleg selejtes is...hmm... 301-essel csinálták azt a filmet?
Előzmény: ZöPö (1262)
Benyó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1283
Nagyon köszönöm Plebejusnak és Scsabinak a számomra értékes sebesvonat-információkat!
Bence
Előzmény: scsabi (1282)
scsabi Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1282
Sebesvonatokról:
A sebesvonat, mint fogalom német eredetű (Eilzug). A M. kir. Államvasutaknál a sebesvonat emeltdíjas vonat volt, de a személy és gyorsvonatokkal szemben csak 2. és 3. osztályú kocsikkal közlekedtek.
Árak (1-5 km, 2. osztály, 1937/38 mr. időszak) gyorsvonat: 1,10 P; sebesv: 0,66 P; személyvonat 0,26 P (1 P kb. 3 USD)
Jelölése a fejrovatban bekeretezett Sebesv. felirat. Tipográfiai megkülönböztetése a menetrendeben nem volt.
Előzmény: Benyó (1260)
Arthur Dent Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1281
Köszi Werner!
Az adatokat csak úgy lendületből, félkómásan, emlékezetből írtam.
Szép sztorikat hallottam a V 43 334-esről, az a 1267-esből lett. Úgy jött meg a MÁV-tól, hogy törötten lecibálták Sopronba, meg hoztak hozzá két vagon alkatrészt! Csak a vezérállásból 18 talicska üvegszilánkot szedtek ki, meg a gépész egykori táskáját, ami a karambolnál beszorult. (Ha jól tudom, akkor egy szeszesitalokat szállító kamionnal ütközött a szerencsétlen.)
Ahhoz képest, ahogy kinézett (lásd mercurio-n a képek), elég szép gép lett belőle. Bár állítólag elég hektikusan működik, elég sok az üzemzavar nála. Most indulok Sopronba, megpróbálok újabb GySEV-es infókat szerezni.

A Szergejek a végefelé még Ausztriában is vendégszerepeltek, elég nagy sikerrel. Aztán sokáig kerítést képeztek a pályaudvaron.

A GySEV Bz-k (501-502) Siófokra kerültek, a Daciák meg Debrecenbe.

Ja és van az állomáson a Leo is, ami fűtőgépként szolgál VF 12(???) néven.
Elég hülyén néz ki, sárga csíkos GySEV díszítéssel.

Előzmény: werner (1228)
plebejus Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1280
ZöPö,
Nagyon koszonom a faradozasodat:))))
Izgatottan varom a hetfot, megirnad addigra, hol keressem a kepeimet?
Hogy' sikerultek, elfogadhato monitorrol nezve?

Benyó,
Sebesvonatok az 50-es evek vegen es 60-as evekben biztosan jartak. Ha jol emlekszem,
Menetrendi jelolesuk: vastag ora, vekony perc
Dijszabas: a gyorsvonati potdij 1/2-e

65-74 kozott mindig vettem menetrendet, de nem tartottam meg, mostmar sajnalom. Kb. 1 eve lattam vkinel egy resz-menetrendet 1942-bol Bp es a visszacsatolt erdelyi telepulesek kozotti vonalakkal, arulta a bacsi, de nem vettem meg, akkor meg nem tudtam, hogy ilyen kedves barati korre lelek, - Ti tamasztottatok fel bennem >30 ev utan a vonatokert valo lelkesedest . Mult szombaton direkte felkerestem, de mar eladta:((
P.

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1279
Szegedről merre megy el Kecskemét felé? Amikor mi mentünk, azért volt gépcsere Kecskemét előtt mert a deltában nem mehet el Nohab, a tengelyterhelés miatt. Vagy akkor most rosszul tudom?
Előzmény: peterr (1276)
Mikó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1278
Bocs, hogy nem csatlakozom az előző témákhoz, de ezt le kell írnom.

Elmentem a MÁV irodába (Andrássy út), hogy vegyek jegyet-helyjegyet holnapra Miskolcra. Húztam egy sorszámot, majd pontosan 32 percig ácsorogtam - üres szék nem volt - míg megvehettem a jegyemet. Öt ablakból egynél dolgozott a pénztáros. Szomszéd helyiségben (főbejárattól balra) pedig féltucat alkalmazott dolgozta agyon magát olyan dolgokon, mint különvonat rendelés (ezt írták az ajtóra). Kis híja volt, hogy nem gratuláltam nekik a tökéletes szervezésért (2 fő nemzetközi pénztár - na ott is voltak ám bőven, 2 fő információ - na ott nem volt szinte senki, 1 fő belföldi jegyek - sorszám alapján 22-en voltak előttem).

Másik: 11.30-kor már egyetlen mai miskolci IC-re se volt helyjegy. Hát kérdem én: miből lesz a bevétel kérem szépen? Mer így utasból aztán nem. Ugyebár tapasztaltuk, hogy különvonatból se (Pécsvárad, aki még emlékszik).

Szóval most egy kicsit mérges vagyok ám.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1277
Putnokra Szilvásváradon keresztül megy?
Előzmény: peterr (1276)
peterr Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1276
Miert nem engem kerdezel?
A 020-as a nosztalgiavonattal 17.20-kor indul Kistelekrol Kecskemet Lajosmizse utiranyon Bp-n keresztul egeszen Putnokig
Szegedrol mar kiment 10.40 korul Kistelekre. En is rohantam volna...
Előzmény: Lehoczki Gabor (1273)
Benyó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1275
Igen, Ákos, akkor vettem észre, hogy félregépeltem, amikor feladtam a levelet. A 9709-re akartam reflektálni.
Különben szerintem jó, hogy 9712 személy lett az S 9702 sebesből, mert ismét mondom, undorító a sebesnek álcázott személy (és az IC-nek álcázott gyors, mint pl. az IC Somogy). Minden vonat kapja azt a vonatnemet, amit megérdemel.
Azért az tény, hogy a sebes prioritás szempontjából közvetlen a gyors után jön.

B.

Előzmény: nohab (1274)
nohab Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1274
LG:

020 lement még az éjjel Szegedre, 3 körül érhettek oda. Vissza nemtom' mikor jön. A képből természetesen csináltatok Neked.

division by zero:

Néhány szinte mindenhol megálló vonat is sebesvonat lett, ezt én azzal magyarázom, hogy míg pl. az S 9709 2 óra 39 alatt van Fehérváron (elvileg, mert Füredtől nem lehet tartani a menetrendet), addig pl. a 9725 3 óra 12 alatt (a középút az S 9705 2 óra 57-tel). Persze akkor meg ott van a 9713, ami 2:52 és személy, vagy a 9750, ami 2:43 és szintén személy, szóval... Talán magasabb prioritású a sebes?

Benyó:

9702 már nincs, helyette 9712 (kitalálhatod, milyen vonat :-) van, gyakorlatilag ugyanazzal a menetrenddel.

ákos

Előzmény: Lehoczki Gabor (1266)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1273
Általában van, de tegnap este hazaérkezés után mindent kipakoltam a kocsiból. Pech...
Előzmény: division by zero (1272)
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1272
Nincs nálad állandóan egy fényképezőgép?!
Előzmény: Lehoczki Gabor (1271)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1271
Kockázat: nem tudom, mikor megy (lehet, hogy már elment), és előtte még a fényképezőért is haza kellene ugranom. Hétfőtől csütörtökig Pesten voltam, most próbálom meg behozni a lemaradást a munkában.
Előzmény: division by zero (1269)
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1270
Joó Feri legújabb képeit néztétek már? (aki volt a Nyagatiban az már látta...)
Különösen ezt a M43+M43+Bzx képet érdemes megnézni (MÁV készül az új évezredre???).
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1269
Egy kis időre se tudsz kiugrani? :((((
Előzmény: Lehoczki Gabor (1264)
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1268
Tegyél fel képeket, légyszi!
Előzmény: ZöPö (1262)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1267
Plebejus gyönyörű gőzöseit szkenneltem*, elfáradtam és elfelejtettem a randit. :-((

* a hétvégén valamilyen béta-változatban felteszem őket a netre

Előzmény: Lehoczki Gabor (1266)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1266
Ez tény, nem kínzás. Ha hétfőn este eljöttél volna a Nyugatiba, akkor átélhetted volna a kínok kínját attól a rengeteg és jobbnál jobb fotótól!

Erről jut eszembe: Ákos! Lehetne-e kérni egyet abból a festős képből (hátérben elmosódva egy NOHAB)?

Előzmény: ZöPö (1265)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1265
B+, ne kínozz! :-)
Előzmény: Lehoczki Gabor (1264)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1264
Most kaptam egy telefont, hogy a szegedi Nagyállomáson itt van egy nosztalgiavonattal M61 020, de sajna nem tudok kimenni, dolgozni is kell valamikor...
Előzmény: Benyó (1263)
Benyó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1263
Abszolúte nincs, mert gyakorlatilag távolsági személyvonat. Már régóta dühöngök azon, ha a MÁV gyorsvonatok IC-nek nevez, személyvonatokat sebesnek, sebest gyorsvonatnak. A 9702-esnek annyi a jelentősége, hogy rangban megelőzi a személyt, de attól még ugyanolyan vicinális, mint a többi személy.
Ha tudtok valamit, válszoljatok a kérdéseimre!!!

B.

Előzmény: division by zero (1261)
ZöPö Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1262
Egy igazi mozdonyt és három igazi vagont rántottak le a hídról úgy, hogy a híd közepén a vágányt egyszerűen kikanyarították a "semmibe". (Volt persze pirotechnika, de az csak a látvány kedvéért.) Egy tucat operatőr (a legjobbak) filmezték különböző helyekről, aztán úgy vágták össze, hogy a filmen hét vagont látsz lezuhanni, mint a valóságban történt. Tegyek fel képeket?

Jelentem, a Déliben fektetik az új vágányokat.

Előzmény: gyurmosz (1254)
division by zero Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1261
és ott van pl. a 9709-es: sebesvonat, de mindenhol megáll, ennek fontossági szempontból van értelme?
Benyó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1260
És most néhány kérdés a sebesvonatokról, kérem, válaszoljon, aki tud ezekről valamit.
A sebesvonatokat újra 1990-ben vezette be a MÁV a lassú gyorsvonatokból és a gyorsított (ill. távolsági) személyvonatokból, amikor megszűnt a gyorsvonatok és a személyvonatok közötti díjszabási különbség. A kérdéseim: 1.) ezt megelőzően mikor voltak sebesvonatok a MÁV hálózatán; 2.) a menetrendben hogyan jelölték akkoriban őket (vastag-e, vagy vékony vonat- és óra, percszám?) 3.) mi volt a helyzet a díjszabásukkal (a GySEV-en pl, ahol végig megvoltak, a sebesvonati pótdíj a gyorsvonati pótdíj 50%-a volt. Így volt régen a MÁV-nál is?)
És a negyedik kérdés: az IP általában sebesvonati számmal közlekedik (ha nem, akkor gyorsvonatival 46-os, 135-ös vonal). Kérdésem: menetrendi fontosság szempontjából vajon megelőzi a sebesvonati számmal közlekedő IP a sebesvonatokat?

Bence

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1259
A tegnapi Népszabiban olvastam, hogy volt egy karambol valahol Pécs és Barcs között (vonat+szgk.), 4-en meghaltak. Tudtok erről valamit?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1258
Szegedről mikor indul vissza 020? Kimennék az állomásra egy fotó erejéig.
Előzmény: nohab (1250)
Benyó Creative Commons License 1999.10.01 0 0 1257
Köszi a táblázatot Division by zero-nak! Azért a Bz dolgot valahol sejtettem, mert régen volt egy kéttengelyes személykocsi, aminek szintén Bz volt a jele.
A Kelenföldi pu.-ról: igazából engem az izgat, hogy a Délit ne szüntessék meg, és hogy a balatoni vonatoknak ismét az legyen a végállomásuk. Hiába gyorsabb az IC 30-40 perccel, ha +10 percet elvesz az a tipródás, amíg beér a Keletibe. Csinálják meg az alagutat úgy, hoyg egyszerre két vonat át tudjon benne menni.

Bence

Előzmény: division by zero (1255)
division by zero Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1256
Kicsit off topicolok:
Szegedi trolis karambol
még mindig troli: emlegettük a ráncajtós IK280T-t, láttam a 75-ösön a 203-ast az még olyan, de a 207 már nem...
division by zero Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1255
ott speciel a z a légkondit jelenti, a Bz-nél meg az, hogy kéttengelyes...
elküldöm azt a bizonyos táblázatot (én is abból tudom) neked is...
Előzmény: Benyó (1249)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1254
Milyen vonatot "pottyantottak le"? Én azt hittem, valami trükkel oldották meg.
Előzmény: ZöPö (1247)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1253
A mai Népszabadságban van egy cikk a kelenföldi pályaudvarról, és arról, hogy megtartják-e, vagy sem. Szerény véleményem szerint lehet, hogy sokba kerülne a felújítása, de ha elkészülne az Etele tér legszebb épülete lenne, ráadásul egy kis ügyességgel tökéletesen alkalmassá lehetne tenni a mai feladatok ellátására. Erről mi a véleményetek?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1252
Ez az a különvonat, ami visszafelé Lajosmizsén keresztül jön egy Csörgővel?
Előzmény: nohab (1250)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1251
Papagáj bizony. Kőbánya-Kispest felé előfordulnak néha?
Előzmény: Törölt nick (1246)
nohab Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1250
Ha valaki esetleg még este benéz, M61,020 23.19-kor érkezik menetrend szerint Ferencvárosba és még az éjjel lemegy Szegedre. Most beszéltem a személyzettel, szerintem 10-20 perc késésre számítani lehet.

Ákos

Benyó Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1249
Akkor a Bmz ezek szerint nem más, mint 24 méternél hosszabb Bz. :-)))
(Jaj, de durva)
Előzmény: division by zero (1242)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1248
[off] A haz engem is lenyugozott, foleg mert szeretem a Bauhaus-stilusu epuleteket. Nem kis dugo keletkezett amikor megalltam nezelodni...kar erte, szerintem elhagytak, messzirol nezve mar romlo allagunak tunt. Fenykepet nem csinaltam rola, kocsibol nem sikerult volna.
Ahogy lattam, a mai vonal felett vezet az az ut, ami a hid alatt megy.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1247
Biatorbágyi viadukt:

tulajdonképpen két viadukt egymás mellett. A Budapest felől lévőn gyalogosforgalom van, a távolabbin felszedtek mindent, csak a puszta váz van meg. A vonatközlekedést már nagyon régen leszedték róluk, amikor a filmet forgatták, úgy építettek rá ötven méter vágányt, hogy lehessen miről legurítani a vonatot. A mai vonal egészen másfelé megy. Megvan viszont a viadukt mellett a valaha gyönyörű bauhaus-stílusú őrház.

Előzmény: Törölt nick (1245)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1246
Erdekes, a vasutbarat magazinban azt irjak, hogy a 2xxx-es Sziliknek meg nincs beceneve. En ugy tudtam, papagaj.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1245
Megjottem a balcsirol, jo volt, bar fenykepezni nem nagyon volt idom. 001-et kaptam el Fonyodon egy indulasnal, talan Kaposvarra ment; Balatonfenyvesi kisvasuton a C50-eseket fenykepeztem, es ma reggel 019-et egy szemelyvonattal. Keszult kep a Biatorbagyi viaduktrol is, alulrol. Ezen a hidon van meg valami, barmilyen nyoma az egykori vonalnak?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1244
A motorkocsit a "mot" jelzi.
Lenne egy kérdésem is:
A MÁVnál az '50-es években üzemelt egy M322 sor. tolatómozdony (Jung gyártmány). Ennek egy kisebb, kéttengelyes változatát a Lima modellcég gyártotta H0-ás méretben. Ki tudja, hogy ez az M322-es mikor és hogyan került a MÁVhoz , és meddig szolgált ott? Az is érdekelne, hogy mi lett vele.
Előzmény: szkeres (1243)
szkeres Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1243
Kösz.
Tényleg Vác-Szob volt.
Az m az nem motor?
Na jó nem okoskodom ennyi profi között.
Előzmény: Benyó (1241)
division by zero Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1242
m az a 24 méternél hosszabb, ha jól emlékszem...
Scsabi csinált egy jó kis táblázatot ezekről, írj neki, elküldi...
Előzmény: Benyó (1241)
Benyó Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1241
Válasz Szkeresnek:

a Bmxt az a Hernyó (BVhmot vagy BDVmot tudod, az a villanymotorvonat, ami Vác-Szob felé jár) vezérkocsija. A t betű vezérkocsit jelent, az x motorvonati mellékkocsit (ld. Bzx), a B pedig 2. osztályú utasteret. Hogy az m mit jelent, azt nem tudom, de a lényeg, hogy ezekből a betűkódokból, amiket a kocsi oldalán látsz, sokmindenre lehet következtetni a kocsit illetően.

Bence

Előzmény: szkeres (1238)
Benyó Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1240
Hülyeséget írtam! Nem kettő Bx-et (ammán húzós vóna), hanem 2 db Bzx és egy hideg Bz motor.
Előzmény: Benyó (1239)
Benyó Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1239
Köszi a válaszokat!

Én arra az osztrák herkentyűre gondoltam, amit Gyurmosz említett. A Rába-Balaton motorkocsi adatait nézve meg kell állapítanom, hogy a kétszázas Bz-k teljesítménye (210 kW) nem is olyan rossz. Nyáron Megtörtént, hogy egy kétszázas (már nem tudom, melyik) Bz motorkocsi elhúzott kettő Bx-et és egy hideg Bz-t a P.vörösvári lejtőn felfelé az előírt 50 km/h-val.

Bence

Előzmény: werner (1236)
szkeres Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1238
A Bmxt 018 micsoda?
Egy kezdő
werner Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1237
Ismét új képek.
Előzmény: werner (1231)
werner Creative Commons License 1999.09.30 0 0 1236
Üdv Benyó!

Látom megérkeztél az Indexfórumba, hát válaszolok is.
Azt kérdezted:
"mit tudtok arról az egész hercig kis motorkocsiról, amit a GySEV honlapon látni lehet?"

Nos, itt vannak a technikai adatok és egy kép is róla. A kép Badacsonytomajon készült, egy igazgatósági különvonat volt. Asszem a berendezését elég luxus szintre alakították ki. Menetrendszerű forgalomban nem jár.

Előzmény: Benyó (1233)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1235
A Rába-Balaton motorvonat aluminium(?) karosszériával készült a MÁV részére Győrben -asszem Bamot volt-, majd mivel ők más járműveket vettek, a GySEVhez került, ahol azóta is szolgál.
A GySEV másik motorvonata pedig egy kétrészes modern osztrák vonat, mely tudtommal inkább az ausztriai vonalakon közlekedik. Társai az ÖBB állományában szolgálnak.
Előzmény: nohab (1234)
nohab Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1234
Csak nagyon körvonalakban ismere, valami Balaton motorvonatra emlékszem, eleinte dízel-mechanikus, majd újabban díze-hidraulikus hajtással van szerelve. Majd Werner kijavít, ha nem jó :-)

nohab

Előzmény: Benyó (1233)
Benyó Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1233
Továbbra is GySEV: mit tudtok arról az egész hercig kis motorkocsiról, amit a GySEV honlapon látni lehet? Közlekedik magyar részen? Milyen gép?
Bence
Előzmény: peterr (1230)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1232
Nagyon szép képek! Különösen az tetszik, amin a Nagyhetest majdnem szemből fényképeztétek le, a háttérben pedig a Bakony hegyei látszanak.
Előzmény: werner (1231)
werner Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1231
Új
képek
a 20-as vonalon májusban tett kirándulásunkról. Sajnos kissé összekeveredtek időrendileg. További képek itt és itt
is
.
Előzmény: peterr (1230)
peterr Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1230
Volt bizony...
Ha jol emlexem, mellekkocsijuk viszont
nem volt, es meg mielott a GySEV attert
volna a zold-sargara megszabadultak
tole, azaz amig voltak, piros-sargak
voltak, mint a MAV BZ-k.
Előzmény: Benyó (1229)
Benyó Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1229
Peter!

GySEV Bz?!?!?!
Hogyan nezett az ki? Egyaltalan, mire hasznaltak, es mikor volt ez?
Bence

Előzmény: werner (1228)
werner Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1228
"A GySEV M41-001-től 007-ig terjedő sorozat a MÁV-nál M41-2205-től M41-2212-ig szerepel"

Ez egy kicsit pontatlan. A 001-esből lett a 2208 és így tovább, a 007 lett a 2214.

Szili ügyben. Az első 12 db a psz elejéről az 1-es levágásával került a GySEVhez. V43,320-331. A 331-es ár nincs, balesetet szenvedett Ausztriában, S. A többi Szili különféle "kegyvesztett" MÁV mozdonyokból újíttatott fel és számozódott át. A 332 asszem a V43,1164-ből lett, a 333...?
a 335 pedig a 1155-ös reinkarnációja.

Bobónak utána kell néznem.

A szerjok közül a 901-906 1972-es gyártású és rögtön a GySEV-hez érkezett. A 907 a MÁV 142-esből 1975-ben, a 908 pedig a 143-asból lett. Sokáig kölcsönben MÁV számon is a GySEVnél dolgoztak.
Szegény 906 igen gyorsan elhullott a bealffürdői balesetben. A többi kitartott a 90-es évekig. A nagy hullás asszem 1994-ben volt. A selejtezett gépek tudtommal visszakerültek a MÁV-hoz, ők alkatrészeket termeltek ki belőlük.

Rövid ideig a GySEVre tudtak erőszakolni pár Daciát (asszem 3at), ezekből lett a MÁV M43,1162-1164 meg két Bzt, ebből lett a régi 206-207.

Előzmény: Arthur Dent (1224)
plebejus Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1227
Hali ZöPö!
Jo munkat, tudositsd majd a T. publiqumot, ha felkerult a netre.
Jegyzeket mailban kuldtem.
Udv Neked es kedves minden Tasztaltarsnak,
P.
Előzmény: ZöPö (1216)
division by zero Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1226
Ma is láttam a 7061+8610+8609 szerelvényt a Hungária körúton, most áramszedőket szállítottak. Sajnos csak az 1-es villamosból, így fotó nem lehetett csinálni...
nohab Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1225
Népszabadság:

"...A magyar sikert Iván István apró, 160-szorosra kicsinyített modellje,..."

Imádom ezeket. Ilyen ugyanis nincs, vagy 160-adra kicsinyítünk, vagy 160-szorosra nagyítunk. Majd megüzentetem neki a főnökével, hogy 10-szeresre
kicsinyítették a fizetését emiatt :-) . A Népszakadtság hemzseg az ehhez hasonló mondok valami jóokosat jól típusú mondatoktól.

Előzmény: division by zero (1221)
Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1224
Úgy nagyjából:
A villamosítás indulásakor 7 darab Csörgő átalakult ugyanennyi Szilivé.
A Szilik eredeti psz: V43-1320-tól
V43-1327.
A GySEV M41-001-től 007-ig terjedő sorozat a MÁV-nál M41-2205-től M41-2212-ig szerepel.
Aztán innen-onnan jött még Szili a GySEV-hez, konkrétan a törött V43-1267-ből lett a gyönyörű V43-334. Képek a European Railway Serveren (http://mercurio.iet.unipi.it).
Két vagy három BoBo a péti Nitrogénművektől vettek. Azok hosszú ideig sötétzöld színben pompáztak. A számaikra sajnos nem emlékszem (A23 ...?)
Több most nem jut eszembe.
Előzmény: division by zero (1211)
division by zero Creative Commons License 1999.09.29 0 0 1223
topic saved...
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1222
Tud valaki valamit a szombati kamion-UV találkozóról?
képek esetleg?
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1221
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1220
Huh, en holnap elhuzok munka ugyben a Balatonra, tobbek kozott Tapolcara is megyek. Ha lesz idom, fenykepezek is. Udv mindenkinek!
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1219
"Plebejus képeit szkennelem"
már akartam is kérdezni, de ezek szerint halad a dolog...
Előzmény: ZöPö (1216)
nohab Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1218
Az igazság az, hogy most szombaton nem volt az. Miként az sem biztos, hogy vasárnap kivételével 9713 dupla (ált. 61+41), mert ha találnak a második gépnek valami elfoglaltságot felfelé, akkor azt csinálja, mint e hétvégén a 171-es Szergej egy 33 kocsis kővonatot. Másik gond az, hogy a 9709 már 7 körül Sv-n van, szóval egyre inkább csak állomáson lehet fotózni állványról - erre is volt példa...

Ákos

Előzmény: SzigDani (1213)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1217
Ma láttam egy Szilivel húzott üres autószállító vonatot a kelebiai vonalon, amint Kelebia felől áthaladt az erzsébeti állomáson. Mivel a buszon ültem, csak annyit láttam, hogy a kocsik teteje zöld volt. Mostanában újra egyre többször látok autószállító vonatot.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1216
Majdnem úgy értettem, hogy a GySEV hp a rémálom, de aztán felfogtam! :-)

Elnézést, hogy tegnap nem voltam a zütközőnél. Plebejus képeit szkennelem, elfáradtam (mint most) és elfelejtettem! :-((

Előzmény: Arthur Dent (1209)
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1214
Csak amennyi az Ákos lapján van:
"A 9709 dupla NoHABbal megy szombat reggelenként október 9-ig!!!"

Tegnap láthatunk jó pár szép képet erről a vonatról...

Előzmény: SzigDani (1213)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1213
Tudtok valamit a szombat reggel Szekesre erkezo 2NoHAB-os szerelvenyrol?
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1212
Mi ez a pangás? már 4 órája nem járt itt senki...
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1211
Ha már GYSEV...
Nem tudna valaki összeütni egy listát, hogy melyik MÁV járműből lett GYSEV, és melyik lett? (pl Szilik...)
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1210
Kólát...

linkesítem:
GYSEV honlapja

Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1209
Hello DBZ!
Mit ittál előző este?
Ez egy igazi rémálom!!!

Ajánlom figyelmetekbe: WWW.GYSEV.HU

Előzmény: division by zero (1208)
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1208
Borzalmast álmodtam az éjjel: 3 Nohab is összetört egy balesetben...
Lehet, hogy túl sok júniús 4-ei képet láttam??
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1207
Scsabi! Köszi!
division by zero Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1206
Srácok! hogy mennyi jó képetek van!!! ne hagyjátok pihenni a scannereket!!!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1205
Udv mindenkinek!

Tegnap 29-en jartam, lattam tobbek kozott M61 001, 006 es 020 gepeket. Veszpremben a tartalek M62 221 volt (csoda, ha meg elindul), aztan Oskunel fotoztam az epitkezest (M62 146 volt tolatos teherrel).
Tegnap este Szegeden jart valamelyik M40 Bekescsabarol (a sotet miatt a palyaszamot nem lattam, de szerintem 113 volt).

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1204
Akkor minden világos. A szombathelyi Dacia-átépítésről tudsz valamit?
Előzmény: werner (1202)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1203
Valameik Pályaőrben ovastam, hogy azért "szabadultak meg tőlük", mert nem váltak be. Nem tudom, hogy így van-e vagy sem, én csak az általam olvasottakat írtam le. A Nagyvasúti vontatójárművek Magyarországon című könyvben egyébként több áramszedős BHÉV dízelmozdony is van.
Előzmény: Szucs Lajos (1192)
werner Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1202
"egy Bobot úgy építenek át, hogy két vezetőállása lesz! Lehet, hogy csak hülyén fogalmaztak, de ha így lesz... "

Már van is ilyen Bobo, az
M44,071, két éve készült el. A két vezérállás azt jelenti, hogy egy fülkében mindkét irányban (átlósan) van benne két vezérállás. A pontos kivitelezést nem ismerem, nem voltam a gépen. Fehérvár környékén kaphatod el.
A 053-as és a 158-as Caterpillar motorral lesz felszerelve (miert nem Deutz TBD 6 nem tudom). Az utóbbinak nagy szüksége volt rá, ezt Ákossal tavaly decemberben tapasztaltuk.

Előzmény: gyurmosz (1179)
werner Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1201
M63:
"A Déli felújításakor ott az M63-as??? "
"Ott állt az egyik Leós vágányon egyedül"

Ezexerint már kész a váltókörzet... anélkül aligha kerülhetett oda.
Nem láthattam más okát, hogy a skanzenbe felhozták Pestre és valaki befolyásos fotós óhajára betolták hogy egykori szolg. helyén pompázzon.

"Lehet, hogy üzemképes"
Nem hiszem. Ennyi idő alatt nem lehet megcsinálni meg pénzt sem tudtak rá szerezni.

"A többi M63-ast mikor vágták szét?"

1990-ben állították meg őket, és az Északiban vágták szét, talán 1992-re minddel végeztek. A 006, 007 Ferencvárosban alkatrészbázis volt, azok előbb elpüsztültek (~1985). A 004 a balesetkor ment széjjel 1987-ben.

Előzmény: gyurmosz (1157)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1200
Nekem is megvan!!!(Be-BE-Be)
Most kzdem webre rakni.
Előzmény: NZA (1196)
plebejus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1199
Kedves scsabi!
Nagyon kosz a gyors es szakszeru infokat, hiaba no, mindig tanul az ember.
Udv, P.
Előzmény: scsabi (1195)
division by zero Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1198
És láttam a tiszta "szürke" vonatot is a 1299-s Szilivel...
division by zero Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1197
Tegnap egy "kék" hatvani személlyel utazhattam (meg fotózhattam), valószínűleg a beosztott "szürke" vonat meghibásodott, bent állt a Keletiben a mozdonyszín mellett...
Külön érdekesség, hogy 6 kocsis "kék" conat volt, mert régen itt 5 kocsis vonatok jártak, csak az új Bhv-s vonatoknál emelték meg a kocsiszámot, amíg vegyesn jártak addig is a a "szürke" 6 kocsis volt, a "kék" 5...
NZA Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1196
Kicsit megkesve szertenem jelezni, hogy megjelent egy konyv meg tavaly, ami a Soroksari HEV-vel foglalkozik. Tobb csodalatos foto is van benne, tobbek kozott szedos Bobokrol. Egyebkent a Vagohidi vonalon valamennyi szemelyvonati dizelmozdonyon illetve dizel-motorkocsin volt szedo a vilagitashoz, futeshez illetve akkutolteshez. (Az akkuk mind az arra kijelolt szemelykocsikban voltak.) Erdekesseg, hogy a nem villamositott Rackeven is volt egy villamositott vagany akkutolteshez illetve a vonat elofutesehez.

Ezekrol a Bobokrol tudomasom szerint kesobb sem szedtek le a HEV-es merev kozeputkozot, igy egy parat visszavett a BKV.

Előzmény: division by zero (1186)
scsabi Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1195
Válasz a kérdésekre:
EUROFIMA (Société Européenne pour le financement de matériel ferroviaire) [Európai tárasaág vasúti anyagok finanszírozására] svájci részvénytársaság tagjai UIC tagvasutak, célja hogy a tagok számára legkedvezőbb feltételekkel szerezzen be egysége vasúti anyagokat, illetve kedvező hiteleket szerezzen vasúti beruházásokhoz. EUROFIMA hitelekből készültek az IC kocsik Dk-n, illetve V43 főjavítások Fm-ben. A nyújtott hitel értékével (mint jelzáloggal) megterhelik a felújított járműveket, amíg a tul. vasút ki nem fizeti a hitelt. Ezt jelzi az EUROFIMA felirat.
dr. Verebél¨y [az y-on két pont, ejtsd verebélyi] László villamosmérnök, Kandó Kálmán munkatársa (az alagi vill. próbaüzem az ő nevéhez fűződik), a MÁV vonalvillamosítási iroda vezetője.
Később a műegyetem professzora, egy időben rektora is. Kossuth díjas. Rengeteg szakkönyvet írt (pl. Verebél¨y-Sztrókay: Villamos vasutak [alapmű])
Előzmény: plebejus (1193)
plebejus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1194
Bocsi, vonatszamok lemaradtak:

Tiszaujvaros-Nyekladhaza kozott utaztam:
V43,1368+Bhv+Bdt
35030 sz. vonat, Tiszapalkonya-Miskolc kozt jar

Nyekladhaza-Bp. Keleti kozott utaztam:
202 sz. vonat

utaztam Nyekre 414 sz. vonattal, gep: V43,1042

Előzmény: plebejus (1193)
plebejus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1193
Hali fiuk es lanyok is persze,
(vannak itt 1altalan lanyok?)
szombati tapasztalataim:

reggel:
Tiszaujvaros:
M44,124 itt szolgal, allomasi+ipartelepekre valo tolatas

Tiszaujvaros-Nyekladhaza kozott utaztam:
V43,1368+Bhv+Bdt
....sz. vonat, Tiszapalkonya-Miskolc kozt jar
Ezt a Bdt kocsit szeretem, a menetiranyra meroleges valaszfalakat mahagoni szinu farostlemezzel burkoltak, nem olyan egyseges vilagos szinu, mint a legtobb MAV kocsi, amin minden kosz latszik, amit /sze nem mosnak le.
V43,1368 eleg jo kinezetu, rajta felirat: EUROFIMA
(Mi az, hogy EUROFIMA???)

Nyekladhazan lattam:
Bzmot312+Bzx+Bzx
az Mezocsat-Nyekladhaza kozott kozlekedik,
kepzeljetek, a FUGGONYok is megvannak bennuk; ki mikor latott utoljara MAV kocsin FUGGONYt? En kb. 6-8 eve.
V43,1019 szenszallito teherrel indult a tiszapalkonyai eromube.

Nyekladhaza-Bp. Keleti kozott utaztam:
....sz. vonat, gep
Gigantosok figyelem!
V63,154 rajta tabla: dr. Verebely Laszlo
(ammeg kicsoda???)

Mezokovesd:
Az allomas mellett a 376,531 GOZOS van kiallitva, allapota eleg jo.

Hatvan:
Az allomas mellett a 442,xxx GOZOS van kiallitva, allapota eleg jo. A 442 volt egyik kedvecem!
M41,2106 Somoskoujfalu felol szemellyel eppen bejart.

Aszod:
Bp. felol szembe jott V43,1051

Rakos:
NOHAB figyu!
Lattam M61,017 -et. De reg lattam Nohabot, mifelenk villanygepek jarnak.
Lattam itt meg: M40,224 M41,2121 M43,1033 M47,1117 M47,xxx gepeket. (volt meg tobb mas diesel is, de nem tudtam mindet felirni)

Kobanya-felso - Keleti kozt lattam:
M62,265 -ot, tenyleg szep!

Keleti:
M44,082
V43,325(GYSEV, zold-sarga) V43,1028 V43,1152 V43,1350
V46,017 V46,021
V63,025
bejart: ÖBB 1014 015-0 (mennyivel jobb allapotu, mint a MAV gepek...)

delben, Nyugati:
V63,036
ŽSR 350-014-7

este, Keleti:
V46,017+V43,1117 egyutt! betolt szemelykocsikat a 7. vaganyra;
V63,154 (ezzel jottem reggel) most roman kocsik ele fogva 5. vaganyon allt.
Volt meg: V43,1020 V43,2281 V46,006
utaztam Nyekre ...... sz. vonattal, gep: V43,1042

Rakos:
(017 Nohab mar nem volt ott)
Voltak:
M40,224 M41,2121 M43,1093 M43,1152 M47,1105 M47,1117
V43,1167 V43,1292

Nyekladhaza:
Bzmot399 Miskolc fele athaladt (ez InterPici-kent jar Miskolc-Tiszaujvaros kozott),
bejart V43,2376 EUROFIMA a Szeged felol erkezo sebesvonattal, majd a reggel latott Bzmot312 Mezocsat felol,
V43,1019 bent allt.

Nyekladhaza-Tiszaujvaros kozott utaztam:
a reggeli V43,1368+Bhv+Bdt -vel.

Ifjabb barataim, ha Hatvan es Mezokovesd fele jartok,
442 es 376 GOZOSOK-et ki ne hagyjatok, fenykepezot vigyetek.

Udv, P.

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1192
Nem tudom ki allitotta, de megcafolom.
indok:
A hatvanas hetvenes evekben iskolaba a BHÉV szolgaltatasait vettuk igenybe.Szigetszentmiklosrol jartunk iskolaba altalaban "SEBESVONAT"-tal.
Ezeket mindig BoBo huzta, mert Tököltol drot nelkul ment. A vonat futest az aramszedon keresztul biztositotta. Ahogy emlekszem kellemesebb volt azokon a pxv kocsikon utazni mint a mostani "korszeru" MX/A tipusokon. Meg arra is emlekszem, hogy kozvetlenul a gep utan egy postakocsi is logot. Az most SE nagyallomas telepen rohad.
Előzmény: gyurmosz (1183)
basher Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1191
Hali,
Nehany hozzaszolas:

Bko kocsik eloszor Miskolcra es Debrecenbe jartak az IC-ken, aztan Nagykanizsa es Keszthely fele a gyorsokban, most meg a Zselic IC-ben is. Komfort kocsi Debrecenbe is ment az expresszeken. Akkoriban altalaban 16 kocsisko voltak az expresszek, de volt ugy, hogy 20 kocsival ment a Hajdu, persze Giganttal.

Idonkent Bh kocsi Keletibe is jon a miskolci gyorsokkal, a GySEV-en is vannak, azok is bejarnak a Keletibe.

Modositott (atepitett IC) kocsik: labat nem lehet feltamasztani, a dohanyfust atjon a nemdohanyzo reszbe.

M61 017-es nem 70-es, hanem 80-as.

MAV terkep van, tavaly keszult, tan 1500 Ft-ba kerul, Ulloi út elejen a terkep boltban (Kalvin ter mellett) biztosan kaphato.

V63 004 es 006 mar jart, aztan mindketto dog volt mult het kozepen.

Debrecenben is van buszablakos hazi csuklos villamos. A pestiek eleinte barna csikkal es zart vezetofulkevel kozlekedtek. Miskocon es Debrecenben nincs villamosvaganyi csatlakozas a MAV-hoz., ezert szallitanak oda trelerrel. A villamosoknak nem eleg eros az alvaza, igy csak zart szerelvenyben lehetne oket tovabbitani a nagyvasuton, ami dragabb. A Szegedre kerulteket atemeltek a vasúti kocsikrol a villamosvaganyra, amikor szallitottak oket.

A szloven kapcsolat is a Helsinki folyosokhoz tartozik. Ugyanugy el lehet rajta jutni Olaszorszagba, sot meg eggyel kevesebb a hataratlepesek szama is. Kelebianal ugy tudom, nem lesz 2-ik vagany. Felujitani is a Cegled-Kiskunfelegyhaza vonalat tervezik eloszor, mert a masikra nincs eleg penz.

1378 csak egy ideig lesz a Keletiben. O mar a 2-ik uzemkepes gep. Ha szukseg lesz ra, lecsereleik egy harmadikra.

Csao,

basher

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.26 0 0 1190
Dízel Gigantvolt a becsületes (bece)neve, utalva a V63 hasonló méreteire és adottságaira. De Szombathelyen pl. Gyíknak hívták őket hosszuk miatt.
Előzmény: SzigDani (1189)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.26 0 0 1189
Meg tudjátok mondani mi volt a nagy Csörgők beceneve?
Előzmény: Lehoczki Gabor (1138)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.26 0 0 1188
Annak a mozdonynak a tisztes beceneve Iván volt. Ugyan a szovjeteknek készült sorozatba tartozott, mégis a HÉV-hez került. Használták is, mert volt vonatfűtője. Aztán Miskolcra vagy Ózdra került tolatni. Utána MÁVos lett, Szolnok "felújította" úgy, hogy szétszette és csinált helyette egy Bobót.
Előzmény: gyurmosz (1187)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.26 0 0 1187
Annak a mozdonynak a vezérállása Bobós egy kicsit, egyébként szerintem kívülről elég sokban különböznek.
Adatok:
-motor: Ganz-MÁVAG 16 JV 17/24
-teljesítmény: 470kW
-max. seb.: 80km/h
-kerékátmérő: 1050mm.
-tömeg: 73,5t
-tengelyterhelés: 18,3t (138kN)
-hossz: 12794mm.
-erőátvitel: villamos
Egyébként szerintem jól néz ki, de nem igazán ismerem. Szerintem ez a Szovjetunióba szállított ún. Nagybobók egyetlen normálnyomközű példánya.
Előzmény: division by zero (1186)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1186
mázlid van, pont ma voltam Szentendrén jegyzetelni...

A BHÉV 1959-ben a Ganz-MÁVAG-tól 13 db egyiptomi exportra készült DHM 2 típusjeű mozdonyt vett, ezeket DL XII soraztként tartották nyilván, a múzeumban megtekinthető az L715 psz. Zetor képe...
1964-ben cserélték el ezeket különböző cégekkel - azt hiszem az augusztusi Pályaőrben van pontos lista - DVM 2, Bobo-kra, amit DL XVI sorozatként tartanak nyilván

Van ott egyérdekes kép a 741-es psz. gépről, ami Bobo de valahogy mégse, a szöveg szerint: DL XVII sorozatú (MÁVAG DVM 4-3 195 gysz./1960)
pl hátul a vezérálláson három ablak van nem négy,meg sok egyébb apróság...
ez milyen gép? tud valaki többet?

Előzmény: gyurmosz (1185)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1185
Most összezavarodtam, mert azt olvastam, hogy DHM2-es (Zetor?) volt. 1959-ben maradtak vissza exportból, de 5 év múlva megszabadultak tőlük.
Vagy az másik volt?
Előzmény: division by zero (1184)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1184
És mi lett vele? visszaalakították normál Bobová? képe nincs valakinek erről?
Mindenesetre nagyon poénosan néz ki...
Előzmény: gyurmosz (1183)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1183
Én úgy tudom, volt. Az áramszedő biztosította a vonatok fűtéséhez az áramot, de nem igazán vált be (legalábbis azt állítják).
Előzmény: division by zero (1182)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1182
Mi az hybrid.Lok ott a modelles lapon? ilyen tényleg van/volt a HÉV-nél? Bobo áramszedővel???
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1181
Én is ezért kételkedem. a Bz-n mindig is gondot jelentett a fűtés, nem hinném, hogy a klimát elbírná. De a kétvezetőállásos Bobo... Hogy férne el a Bobon két vezetőállás? De a Dacia teljesen egyértelmű volt. Valóban izgi.
Előzmény: division by zero (1180)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1180
izgin hangzik...
elsőként nem értettem, hogy miért nincs IP Bzx, de gondolom a klima miatt csak motorkocsi lehet...
ebbe a vezérlőbe a motorkocsiból jönne a szufla a klimához? és birna kettőt a motor?
Előzmény: gyurmosz (1179)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1179
Azt olvastam, hogy Szolnokon egy Bobot úgy építenek át, hogy két vezetőállása lesz! Lehet, hogy csak hülyén fogalmaztak, de ha így lesz... Lehet, hogy a remotorizációval együtt csinálják, amikoris Caterpillar motort kapnak.
Ugyanitt olvastam, hogy egy M47,2000-es Daciát is átalakítanak külsőleg.
Szintén innen: InterPici vezérlőkocsi.
Meg tudjátok ezeket a híreket erősíteni?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1178
Szerintem is a Vonatok.jpg a legjobb. Marha jó képek! Mekkora az asztalod?
Előzmény: Törölt nick (1174)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1177
válaszmail is ment...
Előzmény: Törölt nick (1176)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1176
Email ment, az offtopic elkerulese vegett...
Előzmény: division by zero (1175)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1175
Hogy viszonyul mozgó dolgokhoz? És alkonyathoz,estéhez?
Előzmény: Törölt nick (1174)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1174
A fenykepezogeprol csak annyit, hogy (ez itt nem a reklam helye) iszonyu jo, nem hittem volna!!! De, sajnos, hetfon visszakerul a ceghez, talan meg elhozhatom egyszer. Az ikarus festese annyira rosszul sikerult, hogy inkabb csak a jobb oldalarol keszult kep :-)) Egyebkent rancajtos, meghozza 4 van neki belole. Megvan a cim, ahol majd veszek egy masikat, azt szebben fogom lefesteni. Az allomasrol meg holnap csinalok tobb kepet, a vonatok.jpg tetszik mindenkinek a legjobban. Szerintem egy hagyomanyos geppel nem sikerultek volna ezek a kozelkepek.
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1173
Klassz! különösen a vonatok.jpg tetszik...
130-asom nekem is van 2db TT-ben.
Az Ikarusznak a túl oldaláról is csinálhatnál képet, hogy az ajtók is látszódjanak.

Mi a tapasztalatod a digitális fényképezőgéppel?

Előzmény: Törölt nick (1172)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1172
Sikerult ratenni a mancsomat egy digitalis fenykepezogepre, felraktam par kepet a modelleimrol, egyenlore csak omlesztve, vagatlanul. Nem nagy szam, ha valakit erdekel, kattintson ide.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1171
Akkor igazán sajnálom, hogy nem találkozhattam velük élőben:-(
Az M63,003-at elképzelhető, hogy valamikor működőképessé teszik? Csúcs lenne!
Más: Kedvet kaptam a Csörgőfrizírozásra, már meg is vettem az "alapanyagot", de összhasonlítva egy másikkal, kicsit jobbnak tűnt a festése, úgyhogy a ma vásárolt példány marad úgy, ahogy van, a másik-szintén elég új-pedig megkapja a 2150-es számot és tökéletesítgetem. Egyes vékonyabb műanyag részekhez tökéletes lesz a használt telefonkártya (álmomban sem gondoltam volna, hogy erre is jó, de a múltkor a börzén vetem egy telefonkártyából készült C50-est és meggyőzött), viszont vannak olyan helyek, ahova mást kell használnom. Ezért kérem, ha valaki tudja, hogy hol lehet beszerezni az alábbi dolgokat, írja meg:
-0,5 mm. x 0,5 mm. malomipari réz szitaszövet
-3 mm. átmérőjű réz cső
-0,5 mm. vastag trombita rézlemez
-0,4 mm. és 0,6 mm. rézhuzal
Előzmény: nohab (1164)
division by zero Creative Commons License 1999.09.25 0 0 1170
az átszámozgatásról is volt szó: itt egy idézet a KBK oldaláról...
"
Szintén a gyártáshoz, mozdonyépítéshez kapcsolódik, hogy a fejlesztési tilalmak idején nem volt szabad új mozdonyokat beszerezni, sőt, előfordult, hogy olyan selejtezési rendelettet kapott a kisvasút, miszerint az X típusú A-1 psz. mozdonyt kohóba kell állomásítani. Az érdekesség csak az, hogy volt a kisvasútnak egy sokkal rosszabb állapotú, öregebb, kisebb teljesítményű Y típusú mozdonya is. Erre tehát megtalálták a megfelelő kerülővágányutat : a selejtezést elrendelő igazgatóság kapott két levelet. Az első szerint a rendeletnek megfelelően selejtezték a X típusú, A-1 psz. mozdonyt. A második szerint az Y típusú B-2 psz. mozdony a kisvasút házi műhelyében átépítették X típusra, és a keveredések elkerülése végett átszámozták C-3 psz.-ra. Nem nehéz kitalálni, hogy az Y típusút selejtezték, és az eredeti X típusút festették át. Gyakorlati példára térve : például rendszeresen "építettek át" MD-2 -eseket C-50 -essé ..."
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1169
Valamikor emlegettem már a keskenynyomtávú Zil-t, most, hogy feltámadt a KBK honlap, itt a linkek: a kovásznai kisvasúton található 1. kép 2. kép lehet szörnyülködni...
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1168
Isteni lenne! Remélem, tényleg lesz belőle valami. Akkor talán már vidófájlok is felkerülhetnek...

üdv.Ákos

Előzmény: division by zero (1165)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1167
lehet, hogy Laci is jön hétfőn...
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1166
Ígérem, szólok, ha meglesz! Nem napok kérdése, mert az M61- és M40-anyagok mindig elsőbbséget élveznek.

Ákos

Előzmény: division by zero (1163)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1165
Tárhelyben majd később tudlak segíteni, ha majd a cégünk olyan helyre költözik ahol van "drót", akkor lesz saját szerverünk, amin a cég weblapja kb 10 Mb, szóval lesz még ott pár Gb-t szabadon...
De ezt még nem tudom pontosan mikor lesz, pedig nagyon várom már, akkor majd egész nap nézhetem, mi folyik itt a topicban...
Előzmény: nohab (1164)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1164
Az M63 hangja teljesen csörgőszerű. Az swi-ben egyelőre nem bízom, hosszú távon a nexus jó döntésnek bizonyult (eddig). A korlátlan helyet nyújtó szerverek általában ócskák. A főoldal címét pedig nem akarom megváltoztatni.

Armand, köszi!

üdv.Ákos

Előzmény: gyurmosz (1155)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1163
arra én is beneveznék ha lehet, vagy legalább egy "mozi délutánra"...
Előzmény: nohab (1162)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1162
Nem, egy cimborámnál láttam, elég szar minőség, de meg tudja szerezni jobban. Megvárom.

üdv.Ákos

Előzmény: division by zero (1152)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1161
lazar!
lentebb írtam:
64-esből én is kérnék...
Kaposvár-Szigetvár (54-es ?) tudnál nekem másolni?
Még nagybörzsönyi menetrendek is érdekelnének...

Tudsz ilyeneket nekem másolni?

lazar Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1160
Csatlakozom az elottem szolohoz. (NOHAB alapitvany)

Armand

Előzmény: Lehoczki Gabor (1107)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1159
Első körben arra gondoltunk, hogy ott akarják valahol kiállítani, de akkor meg miért tünt el?
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1158
Azóta 2x is ott voltam, de nem volt ott :(

Király lenne ha működne...
Hát még ha a 002 maradt volna meg, az 160-as volt...

Előzmény: gyurmosz (1157)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1157
A Déli felújításakor ott az M63-as???
Ezek szerint most még figyelmesebben kell járnunk a várost. Lehet, hogy üzemképes (Gyurmosz -avagy az optimizmus:-))? A többi M63-ast mikor vágták szét?
Előzmény: division by zero (1137)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1156
Ma megjelent az új Vasútbarát Magazin, melyben az alábbi dolgokról lehet olvasni:
-miskolci járműjavító
-az MPV mozdonyai
-közl. múz. 1:5-ös modellgyűjteménye
-MÁV
-INCENTRO Bp-n
-CSÖRGŐFRIZÍROZÁS!!!
-fogas
-LÁÉV
-Fleischmann
-Liliput BR42
-Faller Goethe Strasse
-könyvek
Érdemes megvenni!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1155
A tárhelyproblémát talán megoldhatja a http://w3.swi.hu , mely azt mondja, hogy korlátlan tárhelyet biztosít.
Az M63-as hangja mennyire volt "csörgőszerű"?
Előzmény: nohab (1151)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1154
Nem ismerem az "illetékest", te nem tudsz utána kérdezni?
Előzmény: nohab (1143)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1153
Ott állt az egyik Leós vágányon egyedül, várt egy darabig de nem került elő vasútas akitől kérdezősködhetett volna...
Előzmény: peterr (1142)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1152
Ezek szerint megírta Laci a levelet...

Az az M63 film izgin hangzik, neked van meg?

nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1151
LG,

igen, már jó rég megkaptam, köszi. Előbb-utóbb fent lesz, csak iszonyatos tárhelygondjaim vannak, és a 001-ről viszonylag sok kép van fent, a következő nagyobb update a 020 lehet, mert róla csak szégyenletesen kevés kép van fent.

Más, adószempontból mi a különbség kiemelten közhasznú és közhasznú között, ill. melyik kaphat és háyn év után 1%-ot (ez jöjjön inkább magánba a többiek miatt).

Valaki írt tárhelydologról, de így nagy hirtelen nem találtam. Nekem nagyon kellene, de nem kevés. Esetleg beszállok vassal (HDD).

üdv
Ákos

Előzmény: Lehoczki Gabor (1145)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1150
Inkább az utóbbi, de a jövő héten azért megpróbálom megcsinálni...

üdv.Ákos

Előzmény: Arthur Dent (1144)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1149
Most már nekem is. Tud valaki bővebben írni a halvasutakról?
Előzmény: division by zero (1089)
werner Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1148
"A metrora felretett penz (a 30 milliard) az olyan bevetelekbol jott ossze, ami
_egyszeri_ bevetel"
"...a kormany ... arra akarja rabirni a fovarost, hogy nyuljon hozza ehhez az osszeghez, es ebbol finanszirozza a BKV-t..."

Lehet, hogy így van, de ez még nem azt jelenti, hogy bármire költhető. Az önkormányzat nem kisgyerek, aki ha kap pénzt pl. a születésnapjára vagy eladja a bélyeggyűjteményét annyi csokit vagy szg. játékot vesz amennyit akar, hanem FELELŐS szervezet, és a város lakóinak felel és kötelessége életkörülményeiket javítani. Ha valahonnan pénzhez jut ossza be úgy hogy minél több városlakó jól járjon. Ez a FELADATA.

"ha 2000-ben elkoltik a metropenzt, 2001-ben ott fog allni a BKV ugyanzzal a penzigennyel"

Már miért állna ott? Szerintem igencsak felül kell vizsgálni a BKV pénzforgalmát is.

"Nyilvanvalo, hogy ezt a 30 milliardot _nem_ napi finanszirozasra, hanem egyszeri beruhazasokra erdemes elkolteni."

De ha napi finanaszírozásra jobban szükség van, akkor arra kell költeni. Beruházásra legfeljebb olyanra, ami a meglévő BKV korszerűsítését szolgálná.

Teljes mértékben azt az álláspontot képviselem, hogy valamikor meg kell építeni egy metróvonalat a Dél-Budai térség felé. De ennek sajnos nem most van itt az ideje. Szegény ez az ország és a budapesti tömegközlekedésnek nem egy szeletét kellene méregdrágán jóval az átlag fölé fejleszteni, hanem az egészet a tűrhetőnél kicsit jobb színvonalra (pl.járatsűrítés). A dél-budai metró feladatát pedig részben át utdná venni a meghosszabbított 1-es villamos, amely D-Buda és D-Pest között is jobb összeköttetést teremtene.
Elég felhábortó hogy a fenti térségeket egy nyamvadt 103-as busz kivételével SEMMI sem köti össze! Mi a francért bumlizzon az ember (metróval is!) a legbelső belvárosba, két külváros között?

Sajnos, e kérdésekkel kevés illetékes foglalkozik.

Bocs for evribádi az offtopicért.

Előzmény: NZA (1135)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1147
Úgy tudom, hogy a 004-es két orrát mindenképpen megtartják. Az egyiket ki lehetne tenni Tapolcán, hogy hirdesse e gyönyörű sorozat emlékét a későbbi generációk számára.
Előzmény: nohab (1104)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1146
Kellemes hétvégét mindenkinek, hétfőn este 7-kor Nyugati 12-es vágány bakjánál találkozunk!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1145
Ehhez én is csatlakozom. A pályaszám nélküli 001 képet ugye elküldtem neked?
Előzmény: Arthur Dent (1144)
Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1144
Ákos!
Mi a helyzet a képeimmel?
Túl vagy már rajtuk, vagy örülsz, hogy élsz?
Nagyon várom már a megújított honlapodat!
Üdv, Dent (SzL)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1143
Először is bocsi mindenkitől a duplázásért.

Scsabi, LG!

Megpróbálok ott lenni hétfőn, minden bizonnyal sikerül, de 100%-ot nem tudok ígérni, csak annyit, hogy rajtam nem múlik majd!

63003-mal kapcsolatban meg lehet kérdezni Sebestyén Ferit, ő biztosan tudja, hová vitték a gépet - ha nincs vagy nem volt ott, akkor Laci aligha tévedett. Nemrég
láttam néhány videót a 63-asokról, tényleg brutál, bár a hangjuk nem nagyon tetszik, alapvetően nem szeretem a "gyomorkorgós" Pielstick-hangot, bár fordulaton
már sokkal okébb.

üdv.Ákos

peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1142
mozgott-e, egyedul volt-e, vagy
huztak-vontak?

Van rola egy kb 1 honapos szombathelyi
kepem..., de ott meg huztak-vontak.

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1141
Ákos!
Az ötlet nagyon jó, csak így tovább! Te hétfőn el tudsz ugrani a Nyugatihoz?
Előzmény: nohab (1140)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1140
Előre is nagyon köszönöm a felajánlott anyagi/tárgyi segítségeket! Az egyik legfontosabb dolog az alapítvány megalakulása után az ismertté tétel lesz, a legfontosabb az,
hogy minél szélesebb körben megismerjenek bennünket. De a Kis Gömböc megmentésével sajnos nem lehet várni, mert a szétvágása csak idő kérdése.

A honlapommal kapcsolatban sokan (na jó, ez túl nagyképű: többen) kérdeztétek, miért nincs a 006 mellett semmi infó. Olyan híreket kaptam Tapolcáról
(természetesen nem szemtől szembe, csak sokadik áttételen keresztül, neveket nem említenék), miszerint valakinek nem tetszettek az ott leírt dolgok. A gépről új infó nincs, csak a legutolsó frissítéskor feltettek. Egyébként a
honlapom teljes megújítását tervezem, és akkor végre elhelyezek egy "members only" oldalt, jelszóval védve, vagy olyan helyre, ahová nem mutat link, és ott
szerepelni fognak ehhez hasonló hírek, továbbá olyan képek, amiknek a copyrightját nem bitorlom, de nincs szívem nem közszemlére bocsátani. A jelszót persze
mindenki megkapná e-mailben, aki kérné, de akkor pontosan tudnám, hogy ki férhet hozzá az oldalamhoz és nem kéne főnie a fejemnek miatta.

üdv.Ákos

nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1139
Előre is nagyon köszönöm a felajánlott anyagi/tárgyi segítségeket! Az egyik legfontosabb dolog az alapítvány megalakulása után az ismertté tétel lesz, a legfontosabb az,
hogy minél szélesebb körben megismerjenek bennünket. De a Kis Gömböc megmentésével sajnos nem lehet várni, mert a szétvágása csak idő kérdése.

A honlapommal kapcsolatban sokan (na jó, ez túl nagyképű: többen) kérdeztétek, miért nincs a 006 mellett semmi infó. Olyan híreket kaptam Tapolcáról
(természetesen nem szemtől szembe, csak sokadik áttételen keresztül, neveket nem említenék), miszerint valakinek nem tetszettek az ott leírt dolgok. A gépről új infó nincs, csak a legutolsó frissítéskor feltettek. Egyébként a
honlapom teljes megújítását tervezem, és akkor végre elhelyezek egy "members only" oldalt, jelszóval védve, vagy olyan helyre, ahová nem mutat link, és ott
szerepelni fognak ehhez hasonló hírek, továbbá olyan képek, amiknek a copyrightját nem bitorlom, de nincs szívem nem közszemlére bocsátani. A jelszót persze
mindenki megkapná e-mailben, aki kérné, de akkor pontosan tudnám, hogy ki férhet hozzá az oldalamhoz és nem kéne főnie a fejemnek miatta.

üdv.Ákos

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1138
Ennél már csak az lett volna hihetetlenebb, ha azt kérdezed, mit keresett ott pl. M63 005...

Szenzációs gépek voltak. Ha ma is mennének, elgondolkoznék bizony, hogy szabad nyári szombatjaimon a 29-re vagy a 20-ra menjek... Utáltam Szombathelyet, alig vártam, hogy vége legyen az az egy év a Hotel von Garasin-ban (laktanya), de azért megvolt a maga pozitivuma. Ahogy döngettek felfele Szentgálnak...

division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1137
Hihetetlen dolgot kérdezek:
Mit kereset a Déliben szerdán az M63 003?????????????

Nekem is hihetetlennek tünik, de egy jó barátom látta, aki nem szokott hazudni, és még meg is esküdött rá, hogy ott volt!!! Veri is a fejét a falba, hogy nem vitt fényképezőgépet magával...

Szóval hallucinációja volt, vagy pedig ... ???

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1136
Kb. egy hónappal ezelőttig így nézett ki a fűtőházi "kerítés":
M31 2033, 2015, 2038, M62 062, 424-01, V42 515(?). Azóta mind eltűntek, kivéve M62 062, ami benn áll a fordítókorongnál. (Múlt szombati helyzet ez.)

Más: a tegnapi Népszabiban van egy cikk az Algyőn rekedt örményekről, a cikk mellett van egy fotó is, amelynek jobb szélén részben láható, amint M62 096 tehervonattal megy fel a hídra.

Előzmény: peterr (1134)
NZA Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1135
Erre a kovetkezot lehet mondani. A metrora felretett penz (a 30 milliard) az olyan bevetelekbol jott ossze, ami _egyszeri_ bevetel (privatizacio, belteruleti foldek utani penz stb.). Szerintem a kormany azzal, hogy nem ad penzt a BKV-nak, arra akarja rabirni a fovarost, hogy nyuljon hozza ehhez az osszeghez, es ebbol finanszirozza a BKV-t. Ezzel a fovaros sem fog tudni metrot epiteni. Igy hiaba nyer metropert, ha o sem tudja elkezdeni finanszirozni az epitkezest, akkor o is szerzodest szegett metrougyben(!) - azaz akar onmagat is beperelhetne.

Csakhogy - velemenyem szerint ez igen szuklatokoru gondolkodas, ha 2000-ben elkoltik a metropenzt, 2001-ben ott fog allni a BKV ugyanzzal a penzigennyel, csakhogy mar nem lesz metroalap, nem lesz mibol megsegiteni a BKV-t, es ha akkor sem ad semennyit a penzugyminiszterium, akkor vagy jon 2001-ben a 40%-os jaratcsokkenes, vagy akkor inflaciot joval meghalado modon kell jegyarat emelni (amihez megint a penzugyminiszterium jovahagyasa szukseges).

Nyilvanvalo, hogy ezt a 30 milliardot _nem_ napi finanszirozasra, hanem egyszeri beruhazasokra erdemes elkolteni.

Előzmény: werner (1130)
peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1134
Off topic
Sajnos ujra a regi nota.
Amiota az eszem tudom, a kozlekedes
mindig szenved a politikatol. (lasd
1968-as koncepcio)
Meg kene mar vegre tanitani a
politikusokkal, hogy amihez alaposabb
szakmai tudas kell, abba ne szoljanak
bele (vagy ne oly durvan, ahogy
szoktak). Szakmai alapon is kene mar
neha donteni, nemcsak fiskalis es
politikai szemszogbol, talan meg
olcsobb is lenne.
Endoff

LG-nek:
A 2033-as Zetor sajnos mar nincs. de a
2015, es 2038 leallitva bar, de megvan.

Előzmény: division by zero (1127)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1133
" Mocskos dolgok ezek, és azt is feltételezem, hogy mindkét oldalról megy a nagy panamázás." ez biztos...
Mi meg iszuk a levét, annak amit ők főznek...
Előzmény: Törölt nick (1125)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1132
"Csak abból metrót akarnak csinálni, mert nekik az az érdekük és nem a közlekedési feltételeinket javítani." ez az...
mintha a metro-4-es topicban mondta volna valaki, hogy Demszky azt mondta, hogy ha kap pénzt a BKV-ra, abból is metrót épít...
Igy persze, hogy nem kap a BKV...
Előzmény: werner (1130)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1131
még egy kis OFF..
bagojj! nem akarok okoskodni, csak szerintem sok olyan dolog van amiben viszonylag olcsón lehetne sokat javítani azon, hogy az utas mennyi idő alat juthat el az egyik helyről a másikra, ilyen pl ez a 1 kocsi-2 kocsi kérdés...
Amúgy nem kéne egy közlekedéspolitika topicot is nyitni???
werner Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1130
"A helyi tömegközlekedés biztosítása az adott önkormányzat feladata. Kész."

Pontosan így van. Ha az állam nem fogadja el a tarifaemelést (helyesen teszi) akkor az önkormányzatnak kell(ene) a BKV alá nyúlnia. És van miből. Csak abból metrót akarnak csinálni, mert nekik az az érdekük és nem a közlekedési feltételeinket javítani.

Előzmény: Törölt nick (1122)
scsabi Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1129
Nohab!
Jön valaki a Nohabmentő alapítványtól a hétfői találkozóra?
Azt hiszem sokmindenben tudok segíteni, de ez inkább személyes megbeszélést kíván. (nem akarom reklámcélra használni a topicot)
Üdv
Csabi
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1128
Volt valamikor a 80-as évek közepén is egy UV égési balhé, akkor egy felújításnál a kábelek szigetelése készült nem megfelelő anyagból, én utaztam is egy ilyen 67-esen, azon csak egy-két szikrafelhő lövelt ki, de azokban a napokban leégett egy 44-es...
Emlékszik valaki pontosabbra?
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1127
A legnagyobb probléma akkor is az, hogy túl sok politikát kevernek oda, ahova nem való...
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1126
Szivesen látnék pontos számítást, hogy mibe kerülne a 20 percenkénti 2 kocsi helyett 10 percenként 1 kocsi...
Előzmény: Törölt nick (1122)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1125
4. Na, ez igen erős csúsztatás!!! A kormány és a főváros morcos viszonyától lelassul, illetve halasztódik a 4-es metró megépülése, de ennél több nem történik a kérdésben. Nem ettől fog padlóra kerülni a BKV, ne beszélj már hülyeségeket, légy szíves. Különbenis, ez itt nem a Politika :)
De ha már itt tartunk, azért lenne egy gondolatom azoknak, akik most nagy hangon szidják az "állambácsit": Vajon, azon az alapon, hogy a főváros dolgait a Fővárosi Önkormányzat tudja képviselni és az ismeri, meg az tudja megváltani, stb., szóval ezen az alapon minden úgy helyes, ahogy ők azt elgondolják? És pl. kiváncsi lennék arra, ki mennyit tud arról ami a háttérben folyik, mondjuk egy metrómegálló kijelölésénél. Biztos vagyok benne, hogy nagyon keveset tudunk ezekről. Ötletem persze van, pl. hogyan lehet egy telket jó drágán eladni bevásárlóközpont céljából, egyfelől a metró mézesmadzagjával, másfelől viszont kedvezményekkel néhány érdekkörbe tartozó beszállító alkalmazásának fejében, stb. Mocskos dolgok ezek, és azt is feltételezem, hogy mindkét oldalról megy a nagy panamázás. Amit látunk belőle, az az, hogy most nem elvtársak vannak kormányon, és nem egészen úgy teszik a dolgukat, ahogy azt a fővárosi vezetés elképzelte.
Előzmény: NZA (1123)
plebejus Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1124
off
Hi ZöPö,
snail-mail + email ment.
Udv, P.
on
NZA Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1123
A hozzaszolas szinte vegig a SzigDani altal emlitett temakhoz tortennek.

1. - MTB troli kasztnija megvan, de mivel utanfutonak hasznaltak ezert sulyos felujitasra szorul. Hasonloan a Pongrac telepen van egy IK 60-as kasztni is. Egyebkent nem kell csodalkozni azon, hogy rohad a ZIU-k kocsiszekrenye, hiszen sokkal regebben vannak Budapesten, mint akarmelyik ma kozlekedo busz. Ez a poen a troliban, hogy motorikusan meg mindig uzembentarthato, mikozben egy ugyanilyen koru busz motorikusan mar reg szetmenne.

2. UV eges: nem a huzalok elkopasa okozza a fo zarlatot. Egyebkent nagyjavitason (az UVk tortenetuk soran mar par ilyenen atestek) a teljes elektromos berendezes (huzalozas) ki van cserelve.
A fo problema a menet-fek henger: egy olyan rele, ami nagyon sok kisebb relet helyettesit; a motorok fekarmkorre kapcsolasat vegzi. (Az UV-n a fekezes ill. indulas elotti csattanas a kocsi kozepen a menet-fek henger atallasa). Ez elvileg csak arammentesen kapcsolhato, de ha rossz az erintkezes tulmelegedhet (100 A-eknel mar a minimalis kosz az erintkezon nagy melegedest okozhat - nem veletlenul keszultek ezustbol(!) a csatolovezetkek es a relek fejei), es ez az egesveszelyes. (A rossz erintkezest okozhatja kopas, tores, szikra miatti porkolodes) Egyes UV szeriakon van egy piros lampa kozepen, a keresztules folott: ez egy tuzjelzo, aminek a zsinorja a menet-fek henger mellett van elvezetve: ha eleg a zsinor kigyullad a lampa (es csonget a veszjelzo). Szoval mar regota tudjak, hogy ez az UV legtuzveszelyesebb helye.
A 3421 egyebkent le lett selejtezve.

3. BKV finanszirozas: mivel a fov. onkormanyzat es a kormanyzat kozott beszeloviszony nincs (! - ezt ugy kell erteni hogy BKV vagy 4-es metro ugyben _semmilyen_ egyeztetes nem volt) teljesen elvadult hangnemben megy a vita. Igen szomoru, hogy ez a politikai jellegu osszetuzes kovetkezmenyekent kerul padlora a ceg. Hogy ki a felelos ezert, azt ki-ki partallasara nezve biztosan megtalalja.

Előzmény: SzigDani (1121)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1122
Talán nem kellene olyanokkal dobálózni, hogy plusz egy-két sofőrbe nem rokkan bele a BKV. Pontos számítás, és egész szép summák tudnak kijönni.
A helyi tömegközlekedés biztosítása az adott önkormányzat feladata. Kész.
SzigDani Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1121
Na jo, utolso mara. (elvileg)
Az UV-k a 70-es evekben egtek a gyenge vezetékek miatt. Most azért égnek, mert öregek a vezetékek és megbolygatják őket. A 3421-es lathato lesz remélhetőleg jelenlegi (nemrég még ott volt Szávában) állapotában a Gyuri honlapján, ha föl tudja tenni a képeket. (Amugy mindenki, aki kuld Neki dolgokat, vegye figyelembe, hgy Ő is dolgozó ember, és nem tud túl sűrűn foglalkozni a honlapjával.) Remélem a jövő héten már elkészül a saját honlapom is, valamint elkezdjük csinálni az mkkk.kma.bme.hu oldalt is, amely a Muegyetemi Kozossegi Kozlekedesi Klub mukodese. Egyelőre a szegedi és szentesi kirándulásunk képei vannak scanelve, (remélem Ákosnak már elküldtem a belőlük képzett katalógust, ha nem, akkor irj! Új NoHAB képek néhány héten belül várhatók.) még kell egy kis szöveg, meg miegymás is. A tervek szerint nagy mennyiségű fénykép tárolására lesz lehetőségünk, úgyhogy aki netes helyhiánnyal küzd, az szóljon! Nem tiltakozunk olyan "aprócska" leírások ellen sem, mint NZA villamosai, amelyek egyszerűen fantasztikusak!
Előzmény: division by zero (1120)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1120
Úgy tudom az UV-k azért égnek, mert vékonyabb drótot raktak beléjük mint kellett volna, igaz ez?
Mi van a 3421-el? meg van még valahol, vagy már kohó?

"...kikapcsolhato"
Szibériában nem kellett kikapcsolni a fűtést... :)))

SzigDani Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1119
Igen, neha megy 2MUV is, de a mindennapos a szolo. Tudod, hogy van ez: ami van azt adják ki. A MUV amugy is gyakran lerohad (meg jo, hogy eddig egy sem egett ki, mint a 3421-es, NZA: áthuzalozták a kocsikat?), így néha jobb párban járatni őket.
Az államnak ugyan nem feladata a városi közlekedést támogatni, de egyrészt lehetetlenné tennie sem kell, másrészt Budapest kiemelt fontosságú (amúgy a vidéki nagyobb központok is...), így hozzá kellene valamivel járulnia. Sajnos a Hofinak egy mondata elavult: mamár a semmit sem tudjuk beosztani. (Bocs, erős offtopic)
Előzmény: division by zero (1115)
peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1118
az Internetto-bol:
<> A HET VICCE

- Hosszu, kek es csupa ver?
- Sebes vonat.

... hat valoban sok sebtol verzenek a
vonatok, csak mostanaban mar egyre
rovidebbek is :(

SzigDani Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1117
Hu, de sokat irtok! :)))
Bölény: merő véletlenségből utaztál már nyáron ZIU-n. Na és volt fűtés? Hát persze! Szóval a ZIU-n soxor nem kell tomoruljon a nep, inkabb meg lehet sulni. A futes ugyanis nem olyan, mint a radio (Ha nem tetszik, kikapcsolhato:))).
IK435: erre volt penz. Kaptak egy lavorral ugy mint tamogassuk az Ikarust, meg kell az a troli, stb., azért valamivel halkabbak es kellemesebbek, mint a 280-asok. Persze az is igaz, hogy ezekre az utakra nem illik a légrugó, de mindegy...
Előzmény: Bölény (1077)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1116
Nem a BKV-val van bajom, hanem állam bácsival, aki nem látja be, hogy ezt a szolgáltatást a sok-sok adó forintunkból finansziroznia kéne...
Előzmény: SzigDani (1114)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1115
A múlkor (kb 3-4 hónapja) VASÁRNAP vártam 20 percet arra, hogy az egyik 2 kocsis MUV után jöjön a másik 2 kocsis MUV az 52-esen!!! A 42-es az szóló MUV volt, de a 30-as akkor épp 2 kocsis UV...
Előzmény: SzigDani (1113)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1114
Urak! (Ha holgy is veletlenul lenne, akkor bocs:))) A BKV koltsegeinek 75%-at sajat forrasbol fedezi, palyaepiteseinek pedig az 50%-at. Az elobbi ertek Becsben 44%, pedig ott minden dragabb hozzank kepest. Az a problema, hogy a tisztesseges kozlekedeshez nem folyik bea főv. önkormányzathoz elég adó. Jó lenne az az 5,7% , amit adnak, mert másra is kell, csak az a csöpp mindenre kevés. Ezért is ciki, ha most elveszik az onkormanyzattól a penzt, mert akkor tenyleg csak a semmit tudja elosztani. (bocs az eros offtopicert, csak szemleltetni akartam a helyzet kozismert sulyossagat.) Szoval ha a BKV csak gazdasagi alapon mukodne, akkor a vonalak tobbsege megszunne, ha meg igeny szerint, akkor nem csak a Fovaros rokkanna bele... Ez most egy koztes allapot, suxx, de ez van, én sem élvezem.
Előzmény: division by zero (1111)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1113
Hat igen, en kisse kevesebbet vagyok a Neten, igy most sok dologra kell valaszoljak, amugy total offtopic:)))). Kezdem az elejen:
A koruton a Ganzokat is azert allitottak le, mert az ejszakai kozlekedest a kisebb gepjarmuforgalom miatt egszerubb buszokkal megoldani, igy a koruti villamos nem illene a kepbe. A MUV-okat is az ejszakai villamoshalozatra csinaltak azzal egyidoben, hogy azt halalra iteltek.
Nezzetek meg a 30-ast es az 52-est vasarnap, meg a 42-est hetvegen: szolo MUV van rajtuk. Amugy viszont a MUV ugyanugy suxx, mint a KCSV. Legalabb is a vezetok szerint...
Trolik: a 260-as kasznija megvan, meg van meg asszem MTB es IK60 is. NZA: mit mondott az a trolis uriember, naluk van az MTB?
Nezzetek el a Pongrac uti telep fele csucsidoben, lehet latni, hogyan rohadnak a regi gepek.
Rancajtos IK280-asok voltak meg musoron asszem (hogy miert nem tudok egyszerre tobb dolgot megjeleniteni?). 7 db. van meg, de ez mar nem csak azert 200-as palyaszamu csoport, mert betelt a 100-as, hanem mert a villanyberendezese megegyezik a 207-2xx (nem tudom, meddig tart:))) csuklosokkal. Csak a kaszni a rancajtos. Nezzetek meg a 205-ost, hogy folvitte az Isten a dolgat! BKV+ lett! Foto majd scaneltetik, meg feltetetik a honlapomra, ami remelem a jovo heten beindul.:))
Előzmény: division by zero (1100)
peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1112
LG-nek:
szerintem Bp.Ny.pu-PeCsa => 72-es troli

Akos:
Koszi a tajekoztatot az alapitvany
allasat es a 013 ill. 004 remenyeit
illetoen. Erkolcsi ill. jelkepes anyagi
tamogatast en is fel tudok ajanlani.

Előzmény: division by zero (1102)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1111
Ez 3 plusz vezető lenne, ebbe még csak nem rokkana bele a BKV...
Persze az utasok igényeivel senki nem foglalkozik, de így leshetik mikor fognak az emberek leszokni az autózásról...

Amit mostanában emlegetnek, hogy jövőre akár 40%-al kevesebb járat lesz, ha nem kap állami támogatást, arról hallottatok? (valószínű, hogy nem kap utálja elégé egymást a kormány meg a főváros...)
Ezek őrültek, ebből még 40%-ot csökkenteni???? Még én is inkább veszek egy autót (anyagi okok miatt Trabi katergoriát...)! Aztán lesz nekik környezetvédelem...
Inkább vagy 200% növelés kéne, hogy elgondolkodjanak az emberek, hogy BKV-val is lehet közlekedni...

Előzmény: Lehoczki Gabor (1103)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1110
Ilyet én még csak modellvasúton láttam...
Előzmény: ZöPö (1105)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1109
Némi pénzzel én is beszállnék...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1108
Eze a részen váltottak alá július 30-án V43 1225-nek. Hétfőn majd mutatom a képet: bár a vasutasok el akartak hajtani onnan, de azért sutyiban két kpet csináltam.
Előzmény: ZöPö (1105)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1107
Ákos!
Ha meglesz az alapítvány, szólj mindenképpen. Adó szempontból kérdezem: a minősítés közhasznú vagy kiemelten közhasznú lesz?
Én saját részemről egy jelképes összegel mindenképpen beszállok.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1106
Ha kétkezi munkával tudok valamit segíteni 013 ügyben, akkor rám számíthatsz.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1105
Az utolsó mondatodról jutott eszembe, még '90-ben láttam Szegeden a nagyállomáson egy expressz vagont: az egyik forgóváz az egyik vágányon, a másik meg a szomszédon, a kocsi alatt meg a peron. A bakterok álltak körbe és veszettül szentségeltek. :-)) Szerencsére az egész még nagyon kint, a Hattyas sor felőli végen volt.
Előzmény: nohab (1090)
nohab Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1104
Lazar!

Wernerre nem veszekszunk, csak utkoztetjuk a nezeteinket :-)

Peterr!

Tegnap 013 miatt voltam Saujhelyen, mukodokepes gepet belole csak iszonyatos munkaval es alkatreszhegyekkel lehetne csinalni, szerintem 004 és így fog nézni, mire lekerül. Ennek ellenére tervezzük 013 megvásárlását és legalább optikai helyrepofozását. A jövő héten szinte biztosan megalakul a NoHAB-alapítványunk, aminek a fő célja ugyan mindenképpen egy működő NoHAB lesz, de a 013 a kedvenc gépem és nem hagyhatom veszni. November előtt nem nyúlnak hozzá, a tervem az, hogy elhozzuk onnan és a 004-ről amit lehet (és kell) leszedünk, különös tekintettel egy merevítóre és két 0,5 m * 2 m nagyságú lemezdarabra, amit kivágtak az oldalából Tapolcán. A gép ideiglenes tárolása úgy tűnik megoldható, a pénz az, ami egyelőre szűk keresztmetszetnek tűnik. A gép ára Budapestre szállítással együtt kb. 800.000 Ft lenne, ez elég sok. Viszont van benne működőképes generátor (más nem nagyon...) A kaszni viszont az egyik legegyenesebb a NoHABok között, biztosan ismeritek azt, amikor ránéztek majdnem szemből egy NoHAB oldalára és a közepéig erősen emelkedik, onnan meg lejtenek a merevítő bordák.

004-gyel nem lehet semmit csinálni, max. az egyik orrát levágni, de azzal is iszonyú lakatosmunkák lenének. Rettenetes kifli van a kaszniban, jobbra is és lefelé is.

LG,

Zetor nem volt lent! Szergejek voltak: 167, 100, ???, Bobók: 010, 155? és egy Pupi is sajnos: 102.

013 külső rendbehozása megoldható, bár történt némi barbarizmus a géppel...

Ha tudtok valami céget, aki alapítványt szeretne támogatni :-) , szóljatok!!!!

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1103
Csak a 20 percenkénti 2 kocsihoz 1 vezető kell, a 10 percenkénti 1-1 kocsihoz duplaannyi... Költség...
Köszi az infót (4-6 vil + 70 troli)
Előzmény: division by zero (1100)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1102
Hülye vagyok, látszik, hogy még hajnal van...
Szóval nem Oktogon, Király utcánál kell átszállni.
Előzmény: division by zero (1101)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1101
4,6-os villamossal Oktogonig, onnan 70-es trolival ki a ligetbe...
Előzmény: Lehoczki Gabor (1097)
division by zero Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1100
A villamosokat se nagyon csatolgatják, pedig egy időben volt olyan, hogy késő este már csak egy kocsi járt a körúton, amit meg a MUV-okal művelnek az kész szégyen: átalakításnál direkt vissza rakják a másik vezetőállást, hogy egyedül is tudjon járni, és erre mi van: egész héten párba járnak, max késő este lehet látni egy egykocsis 42-est, 52-esen talán csak vasárnap este lehet egykocsist látni.
Pedig az utasok jobban örülnének 10 percenként 1 kocsinak, mint 20 percenként 2-nek...
Előzmény: Törölt nick (1099)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1099
Gyanítom, hogy Lausanne-ban nem ilyen műszaki állapotban leledzenek buszok, vezetékek, stb. Svédeknél negyvennel át lehet zúzni a váltószerkezet alatt, hát nálunk nem. Sajnos, itt ha nagyon lerohad egy üzem, akkor azt bezárják, nem újítják fel. Abban az utolsó állapotban ez már logikus lépés, csak hát mégsem jó valahol az egész.
A pótkocsis megoldás érdekes. Azt is érdekes lenne megtudni, hogy miért hagyták abba itthon a pótkocsizást, mert a csuklósok megjelenése előtt még ez dívott errefelé is. Csak sejtem, hogy menettulajdonságok miatt lehetett, hát nem tudom. Egyébként az a véleményem, hogy nem lehet annyira rugalmasan követni a forgalom alakulását, hogy folyton fel- és lekapcsolgassák a pótkocsikat. Esetleg ha minden megállóban áll egy :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1098
Gyanítom, hogy Lausanne-ban nem ilyen műszaki állapotban leledzenek buszok, vezetékek, stb. Svédeknél negyvennel át lehet zúzni a váltószerkezet alatt, hát nálunk nem. Sajnos, itt ha nagyon lerohad egy üzem, akkor azt bezárják, nem újítják fel. Abban az utolsó állapotban ez már logikus lépés, csak hát mégsem jó valahol az egész.
A pótkocsis megoldás érdekes. Azt is érdekes lenne megtudni, hogy miért hagyták abba itthon a pótkocsizást, mert a csuklósok megjelenése előtt még ez dívott errefelé is. Csak sejtem, hogy menettulajdonságok miatt lehetett, hát nem tudom. Egyébként az a véleményem, hogy nem lehet annyira rugalmasan követni a forgalom alakulását, hogy folyton fel- és lekapcsolgassák a pótkocsikat. Esetleg ha minden megállóban áll egy :)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1097
Nekem volt szerencsém látni 004-et júliusban, SZVSZ (látjátok, milyen gyorsan reagálok az újdonságokra...) 013 alapjaiból könnyebben lehetne kiállítható mozdonyt csinálni, mint 004-ből.
Ákos (Nohab): ha voltál Sújhelyen, elvileg látnod kellett a 2033-as Zetort, nemrégen vitték (S.99.02.09). Azonban a szegedi fűtőháztól eltűnt a másik két nem használt, azonban még nem is selejtezett Zetor is (M31 2015 és 2038). Ezeket nem láttad Sújhelyen?

Más: mondjátok meg legyetek szívesek, hogy a Nyugatitól tömgközlekedéssel hogy lehet eljutni a Petőfi csarnokig. Köszi.

Előzmény: peterr (1094)
peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1096
Szereny velemenyem szerint:
SZVSZ=szereny velemenyem szerint=IMHO
(in English)
Előzmény: Lehoczki Gabor (1093)
Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1095
Bocsika, én is azt akartam írni!
De valahogy Keleti lett belőle. Valszeg az ellenség megtévesztése céljából...
Előzmény: Lehoczki Gabor (1063)
peterr Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1094
Fiuk!

Akos fuleset komolyan kellene venni!
Ha most, meg a vesztohelyre szallitas
elott sikerulne kicsikarni egy kis
haladekot, vagy igeretet talan
sikerulne megmenteni CSIKOS-t.
Vagy annyira serult az a fokeret, hogy
kiallitani sem lehetne meg kibelezve
sem? 013-aska mar szet is lett bontva,
vagy mentheto? Esetleg a ket
halalraiteltbol egy felholtat
feltamasztani? (juj de morbid)
Peterr

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1093
Sto eto takoje SZVSZ?
lazar Creative Commons License 1999.09.24 0 0 1092
Fiuk, Ako es Werner!

Minek veszekedni amikor verekedni is lehet!
:)))))))))))))

Armand

division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1091
Bh-s vonatszámok?
nohab Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1090
Werner! Magyarázok.

Én: Lehet, hogy a Szergejnek jól áll a szakadt
külsõ, de ezt a turistáknak nehéz lesz elmagyarázni,
a néhány M62-freak-et kivéve...

Te: Elég sokan vannak!

Én: Werner, én a turistákról beszéltem,
nem a vasútrajongókról.

Te: Amikor a saját véleményemet írom
akkor a többi 5996411 turista nem igazán érdekel.

Ebben nincs is hiba. De ha én elkezdem magyarázni, hogy
a sok turista miatt nem jó a szakadt Szergej, te megkontrázod
és a végén oda lyukadsz ki, hogy tulajdonképpen
leszarod a turistákat, akkor az egész beszólásnak
semmi értelme nem volt. Nem azt mondom, hogy a 6.000.000 turista
ott áll egész nap és lesi a vonatokat, de a vonatot
elég nehéz szem elõl elrejteni, és akkor leírom
még egyszer, hogy az 5.996.411 nem M62-fan turísta nem azt
fogja mondani, hogy "aha, õ a Szergej, de jó, hogy ilyen
szakadt, hiszen neki ez áll jól", hanem szörnyülködni
fog, hogy milyen ocsmány, ha addig meg nem fullad a 14. fokozattól,
és meglesz a véleménye a MÁV-ról és
egy kicsit az egész országról is. Amilyen röhejes
lenne egy 265-ös stílusú cicomás Szergej mondjuk
a diósgyõri kohóknál egy hatvankocsis szénvonattal,
annyira nevetséges, de inkább megbocsáthatatlan egy
221-es vagy 190-es nyáron a turistákkal tömött
Balatonon. Persze a ma futó személykocsik állapotához
sajnálatos módon sokkal jobban passzol, mint a 61020.

Én: De a 29-en az ország legszutykabb Szergejei jártak
a nyáron, pedig oda kellene valami 215-külsejû gép!

Te: Ne félj, jön az nemsokára, csak sajnos a NOHABok
HELYETT. Majd meglátjuk akkor is így szereted-e majd. :-)

Nyilván úgy értettem, hogy a szakadt Szergejek
helyett, ez a mondatszerkezetbõl és az elõzõ
mondatok értelmébõl is látszik. És nem
szeretem, sosem írtam, hogy szeretem, télen néha felüdülés
volt a sok Csörgõ között havi egy-két Szergejes
menet, de nyáron elegem lett belõlük. Sajnálom,
persze, hogy ilyen mértékben selejtezik õket, de a
sorozat jövõje biztos, míg a MÁV nyíltan
deklarálta anno, hogy a Szombathely-Fehérvár villanyítással
az M40-es és az M61-es sorozatnak gyakorlatilag vége! Õket
szeretem (és nem csak ezért: életem elsõ szakszának
vasúti élményeit - a Szergej mellett - õk jelentik,
de a Szergejnél mindig azt éreztem, hogy õ NoHAB "helyett"
jön, és ez máig megmaradt.).

És a végére egy javaslat a clubotokhoz: SZVSZ nagyon
rossz újítás, hogy a fotó készítõje
mellett csak annyi áll, hogy (c)gigant club. Az egész 20-as
túrátokból semmit nem lehet kihámozni (egy
benneteket nem ismerõ szemével nézve), hogy ki, kivel,
melyiket ki, kinek az utolsója, miért? Én rájövök,
hogy Borkóval ketten voltatok és a képek többsége
az övé, de rajtam kívül ezt még kb. 10-en
találják ki. Légyszives írjátok mögé
legalább zárójelben az elkövetõt, ha pedig
nem akarjátok, akkor az egyes szám elsõ személyû
mondatokat hagyjátok ki, mert marha zavaró, hogy a club megreggelizett,
aztán csinált egy fényképet, aztán a
clubot majdnem elütötte a vonat meg hasonlók...Maradjatok
személyek, légyszi!

üdv.Ákos

Ja, ma voltam Saújhelyen, a celli Szergejek megérkeztek.
Most teherkocsikat bontanak, utána a Szergejek jönnek és
állítólag jövõ héten 61004
is megérkezik :-((( . Miskolcon és környékén
találkoztam összesen 5 Bh kocsival.A hidasnémeti személy
62206 és két kocsi volt, semmi egyéb rendkívüli.
Ja, talán annyi, hogy Hatvanban kisiklott egy négytengelyes
nyitott teherkocsi aláváltás következtében.

division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1089
Izgi, nekem bejött az összes tömörkényi, most néztem meg...
Előzmény: gyurmosz (1088)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1088
Nem néztem meg az összes képet, de pl. a tömörkényi halvasútnál volt ami nem jött be.
Előzmény: division by zero (1087)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1087
Mi nincs még meg?
Előzmény: gyurmosz (1086)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1086
Sajnos még nem az összes.
Előzmény: division by zero (1084)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1085
Iagzatok van, tényleg normál nyomtávú volt, nem tudom miért emlékeztem úgy, hogy keskeny.
Előzmény: scsabi (1079)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1084
KBK honlapra visszatértek a képek!
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1083
Topic saved...
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1082
azt nem tudom, hogy akkor felhasználták-e, de szoktak középen kettévágott talpfákat felhasználni kisvasútaknál, pl a most épülő Csömödér-Lenti vonal is ilyenekre épül.
Előzmény: scsabi (1079)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1081
Azóta meglett a 25 fő, de sajnos túl későn. Javasoltam, hogy próbálja meg 1-2 héttel későbbre halasztani a túrát, ha akkor is leszünk annyian, akkor semmi gond.
Előzmény: division by zero (1053)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1080
Ha minden jól megy, talán én is el tudok menni. Főleg dízel képeim vannak, de természetesen viszek mást is ha sikerül elmennem.
Előzmény: division by zero (1055)
scsabi Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1079
Bocs, megint egy napokkal ezelőtti válasz...
Cegléd-Hantháza
1978. február 28-án adták le a forgalmat, utána a felépítményi anyagokat társadalmi munkában felbontották és a Verőcemaros-Királyrét vonal felújításához használták fel. (azt nem tudom, hogy az eredetileg 1435-ös nyomtávú pálya keresztaljait felhasználták-e a 760 mm-es vonal felújításához).
Üdv:
Csabi
Előzmény: lupi (997)
NZA Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1078
Legsurito-stat. atalakito - a 435-os trolikrol ezeket az infokat a troli egyik fonoke meselte el.
Mindenesetre pl. a Ganz csuklos stat. atalakitoja elegge meretes: emlekeim szerint egy kb. 1 m x 0.5 m x 0.5 m-es doboz.

Egyebkent a 435T bizonyos szempontbol nem jo, mas szempontbol jo - elozoleg csak a hibakat emlitettem. A haromfazisu aszinkron motorjaival (illetve a szaggatos berendezesevel) a legmodernebb jarmu Bp-en, es nincsenek olyan problemak vele mint a KCSV-7-essel. Ebbol a szempontbol jo kocsi. Az Ikarusz szekreny a problemas: torik, a hatsoja nem kormanyzodik es rossz a sulyeloszlas.

Bölény Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1077
Bagojj: aha, igy mar OK, a fajlagosra nem figyeltem oda. A troli nehezkessege ketsegtelen, de nyilvan Neked kell a legkevesbe elmagyarazni, hogy hogyan lehet ezt csokkenteni. Csak egy pl.: Lausanne-ban a belvarosban szinte nem is jarnak buszok, max. a kornyekrol bejovo jaratok. Azon kivul csak troli van, de abbol jo sok. Erdekes, hogy csuklos trolit Lausanne-ban nem hasznalnak (buszban igen), hanem potkocsit akasztanak ra, ha kell. Es a trolikon van aramfejleszto, ezert ha nincs delej, vagy pl. megserul az aramszedoje, motor beroccen es hajra. Mit ne mondjak, igen rohejes latvany egy lehuzott aramszedovel kozeledo, pofogo, potkocsis troli... :-)))

NZA: regi villamosos page rulez! A 435-os troli mar kevesbe, ezexerint. Arrol fingom sincs, hogy egy statikus atalakito mekkora es mennyit nyom, de a kompresszor talan mashol is elfert volna. Ahhoz, hogy a troli kiporogjon, igazan nem kell sok, foleg a Nefelejcs utcaban szenvednek a 79-esek, de a 78-asok is. A macskakore eleg egy kis viz, aztan maris kakukk. Hoban mar soxor az sem eleg, ha az egesz utazokozonseg a kozepso tengely fole all, bar legalabb melegitik egymast... :-))

Viszont egy dolgot akkor nagyon nem ertek. Ha a 435T-k ennyire gyatran sikerultek, akkor miert ezekbol rendelt a BKV egy kazallal, es miert nem a ZIU-kat cserelte le valamilyen szolo trolira? (Felreertes ne essek, nem vagyok ZIU-ellenes, de szerintem megertek mar a cserere.)

NZA Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1076
435T:miert nem lett tolocsuklos? Azert, mert a segeduzemi berendezesek (legsurito, statikus atalakito) nem fert el mashol, csak a 435-os kasztni motor helyen, azaz hatul. A jarmu hajtomotrja sokkal kisebb, emiatt ez elfert a kozepso tengelynel. Ennek az is lett a kovetkezmenye, hogy leghatul van ket sulyos berendezes, ami lehuzza a hatso reszt es folemeli a kozepsot, igy pont a hajtott tengelyen van a legkisebb tengelyterheles -> a troli nedves idoben kiporog, csuszkal oldalra ...stb.
A 260-as es 600-as vezetoallasa: allittolag a szabvany Ikarusz gombok voltak rajta, olyanok is ami a trolira felesleges (peldat most hirtelen nem tudok mondani, de olyasmire gondolok, mint uzemanyagmennyiseg mero).

Es hogy a kerdesre is valaszoljak: igen en keszitettem el a reigi villamosok jarmubemutatasat. remelem teszenek.
ZIU kormanyzas: a kocsi 10 cm-rel szelesebb mint az Ik 260, meg a szabvany jarmuszelessegnel is szelesebb. Ezert kulon utvonalengedelye van ezeknek a buszoknak a vonalukra.

Előzmény: division by zero (1074)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1075
A ZIU tengelytávja nagyobb (tudtommal), mint a 280-as első és második között, ráadásul jobabn kilóg a fara, talán ezért. Ezt nem én mondtam egyébként, hanem trolivezető, én még nem is vezettem trolit.
Namármost, a troli sokkal zavarérzékenyebb, mint akár a busz, akár a villamos. Kisebb a mozgástere egy autóbuszénál, egész egyértelműen behatárolt. Arról nem is beszélve, hogy nem tud másik oldalról megkerülni egy háztömböt. Esetleges zavar esetén a villamosokat vissza lehet fordítani több helyen is egy egyszerű vágánykapcsolat révén, a troliknál csak kevés ilyen lehetőség van.
Maga az áramszedő megoldás is körülményesebb, mint a villamosnál, váltó alatt pedig 10km/h-val mehet csak át.
A villamosnál pedig azért drégébb, mert -mint azt említettem is- az ilyennél fajlagos értékeket szokás összehasonlítani, azaz teljesítményegységre jutó összegeket. Jelen esetben Ft/férőhely-kilométer a dimenzió. Az, ugye, nem vitás, hogy a villamos jóval nagyobb kapacitást tud felvonultatni, mint akár a busz, akár a troli.
Előzmény: Bölény (1068)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1074
Üdv NZA! Te csináltad azokat a szuper oldalakat Benda Gyuri honlapjára?
Bölény Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1073
NZA, koszi az infokat! Azt tudod, hogy az IK435T miert nem lett tolocsuklos? A nem kormanyzott hatso kerekek viszont talan megmagyarazzak, hogy miert szorulhatott be abba a kanyarba, ahol az IK280T-k siman (hmm...) elfernek.

A 600-asban a kezeloszervek nem Ikarus-szeruek voltak? Mert nekem ugy remlett. Mindenesetre remelem, hogy idovel muzeumba kerul a tobbivel egyutt. Azert ha van rola valahol foto, ertesitsetek!

Előzmény: NZA (1070)
NZA Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1072
Pongrac telepen, a troligarazsban.
Előzmény: division by zero (1071)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1071
és ho lvannak félrerakva?
Előzmény: NZA (1069)
NZA Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1070
Csak aprosag: az IK435T (csak a troli) nem tolocsuklos, a kozepso tengely van hajtva. A hatso tengely ezzel egyutt nem kormanyzodik.
Előzmény: Bölény (1068)
NZA Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1069
SzigDan mellett hadd beszeljek bele en is.
Az IK260Tn hasonloan a regi rancajtos IK280T-re (a 100-as palyaszamuak) a rei ZIU 5-os motorikus berendezese szolgalta ki a _masodik_ kasztnit. A ZIU 5-os vezetoallasa olyan volt mint a ma kozlekedo ZIU 9-ese, ezert nem lehetett konnyebb vezetni et a trolit sem.
A 600-as troli a 100-as es a 156-os meg megvan, mindegyiket megorzesre raktak felre, de manapsag inkabb alkatreszbanyanak hasznaljak. Arrol semmit sem lehet tudni, hogy tenylegesen fel is lesznek ujitva, es "nosztalgia" vagy kiallitasi -troli lesz-e belole.
Előzmény: Törölt nick (1066)
Bölény Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1068
Volt kb. egy eve a Nepszab Budapest mellekleteben egy egesz oldal a trolikrol, asszem Lehuzott muszak volt a cime, es a kepen egy troliszerelot mutattak, amint eppen lehuz egy aramszedot. Na nem is ez az erdekes, hanem ebben nyilatkozta egy trolivezeto, hogy amikor a Kalman Imre utcaban ledolt egy haz, es a trolik helyett buszok jartak, a buszvezetok gratulaltak a trolivezetoknek, mert azok 10 centivel szelesebb ZIU-kal (+madzag!) sokkal ugyesebben manovereztek, mint ok az Ikarusokkal. Szoval nem biztos, hogy kevesbe mozgekony, csak gyakorlat kerdese az egesz... :-)))

Az azert erdekelne, hogy miert dragabb a troli a villamosnal, hiszen ott meg a palyafenntartas is benne van.

Az meg plane jo trefa, hogy a ZIU rosszabbul kanyarodik, mint a 280-as csuklos, bar ezt a Drava utcanal (76, 79 vegallomas) nemigen tapasztaltam. Ott inkabb a csuklos szokott beragadni. Asszem egyszer kiprobaltak ott a 400-as tolocsuklost is, es az ugy beragadt, mint legy a mezbe. Nem t'om, hogy csinaltak, de azt hiszem, vegul ugy kellett kicibalni onnan. Tenyleg, bagojj, azt meg tudnad mondani nekem, hogy miert jobb a tolocsuklos (ha jobb egyaltalan)?

Előzmény: Törölt nick (1066)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1067
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1066
Egy másodállásban trolit vezető tankörtársam mondta, hogy minden máshol volt azon az IK260T-n, mint a többin (a csuklósokon), nem volt egy leányálom azt vezetni. Persze, ez nem egyértelmű, mármint hogy ezt így kell legyártani.
A troli kapacitása a buszhoz képest valamivel kisebb, mert kevésbé mozgékony, illetve manőverezőképes. Fajlagosan drágább a villamosnál is (tehát egy férőhelykm-re jutó költség).
A ZIU-k mennek, járnak. Érdekes, hogy a 280T élesebb kanyarokat tud bevenni, mint a ZIU, ennek geometriai okai vannak.
Ja, Athénban csak ZIU trolik vannak, iszony ocsmányul néznek ki, teljesen mustárszínű a kasznijuk.
Előzmény: Bölény (1064)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1065
off
voltak IK280 szerü ráncajtós trolik is, azokkal mi lett?
Előzmény: Bölény (1064)
Bölény Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1064
Bocs, hogy offtopikolok itt a trolikkal.

SzigDani! Telleg 600-as volt a szolo Ikarus, most mar beugrott. Azt nem tudod, mi lett vele? A jo magyar hagyomany szerint szetvagtak, vagy van meg esely, hogy megtalalja a Szentendrere vezeto utat? (Azt sejtem, hogy miert nem keszult belole tobb, nyilvan azert nem, amiert Nohabok helyett Szergejek lettek veve.)

Rosszul emlexem, hogy egy idoben jartak olyan Ziuk, amiken volt aramfejleszto? Ha igen, ezekbol maradt fenn peldany?

Es miert draga a trolibusz? A kaszni nagyjabol ua., a villamos berendezes viszont olcsobb kene, hogy legyen. OK, a halozat fenntartasa nyilvan nem kis penz, de azokra az utvonalakra, ahol Pesten troli jar, emberisegellenes bun volna buszt tenni. Euro-2 ide vagy oda, a 100 km-enkent elfustolt 40-50 liter olaj azert nem tunik el nyomtalanul..

Előzmény: SzigDani (1045)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1063
Nem Keleti, Nyugati!!!
Előzmény: Arthur Dent (1062)
Arthur Dent Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1062
Hi,
ha a Magasságos is úgy akarja, akkor hétfőn a Keletiben ott leszek!

MÁS.
Valahol lentebb (lusta vagyok visszamenni) olvastam a személykocsit sorozatainak listájáról. Az bizony érdekelné szerény személyemet is, ha lehet belőle kapni egyet, az remek lenne. Thanks!

Előzmény: Lehoczki Gabor (1059)
szobatudos Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1061
Sziasztok!

Oh, gyermekkorom, Oh, M61-gyel a Balatonra, aranylo buzamezok!!!

Dalia!

Volt szerencsem a minap 28 orat vonatozni Toulonbol haza.Kiraly volt, csak faraszto.
Amikor kier a vonat a tengerpartra, oh!!!
2-300 km a beach-en, egesz Genova-ig!!!
Irigyeltem is a nepeket rendesen, nekik meg tartott a nyar, nekem mar jonnom kellett haza...

werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1060

Képek a 20-as vonal bakonyi szakaszáról itt.

Előzmény: Lehoczki Gabor (1058)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1059
Természetesen mindenkit várunk! Relikviákat fotókat elő! (Én is kötök egy csomót a gatyámra, nehogy véletlenül épp én hagyjam otthon a képeket...)
Előzmény: ZöPö (1057)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1058
Jómagam biztosan, és remélem Káli Laci (Miko) is.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1057
Ha el nem zavartok, én is.
ZöPö Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1056
Pedig éppen jelentkezni akartam... :-((

Tudom, Garzó Pista későn futott...

Előzmény: division by zero (1053)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1055
Akkor a találkozó: 1999. szeptember 27-én 19:00-kor lesz,
Bp. Nyugati 12. vg. bak?
Ki lesz még ott?
werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1054
"Werner vannak képeid az esetről? "

Csak annyi van, hogy áll a NOHAB mellett a fűtőházban, de nem hiszem hogy látszani fog az égés helye. Mire találkozunk kiderül. Abban viszont biztos vagyok, hogy utolsó képem arról a gépről.

"Miért szokott a Púpos vezérállás kigyuladni?"

Csak sejtem, hogy elektromos oka van. Valami szikra lehet, amitől vagy leég az el. szekrény vagy talál egy kis olajat is...(?)

Előzmény: division by zero (1048)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1053
Biztos, hogy nem lesz 2-án különvonat, kaptam pár napja egy emailt tőle...
Azt írja csak 12-en vagyunk, úgy hogy visszamondta a dolgot (most még költség nélkül lehetett visszamondani), de egy későbbi időpontban újra megpróbálja megszervezni...

De azt hallottam, hogy mégse szedik fel a síneket a hídról, mivel stratégiai fontosságú. (gyakorlatilag az a kevés vasútihíd ami van a Dunán az mind az...)

Előzmény: Lehoczki Gabor (1051)
werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1052
"Ikarus sinautobusz... Csak azt nem ertem, hogy miert dizel-hidraulikus? Az eredeti hajtas miert nem volt jo?"

Nem hidraulikus, hanem hidromechanikus. Az indító fokozat egykörös hidraulikus, de ezután feltöltött hidraulika kör közvetítésével tisztán mechanikus erőátvitel van, több fokozatban. A fokozatok közötti kapcsolást a hidraulikus kör töltő-ürítő üzemével végzik, vagyis ez egy szimpla automata sebváltó a magasabb sebességeknél.

A dolog előnyei: fokozatmentes indítás van, amit a hidraulikaolaj nyomásváltozásával érnek el. Nehezebben melegszik és sokkal finomabb mint egy sima kuplung és a dízelmotor is egyeneltesebben terhelt, a kedvező hattásfokú és teljesítményű fordulatszám-sávban dolgozik. Magasabb sebességnél max 500 kW teljesítményig a szimpla mechanikusnak nincs párja, a hidrodinamikus viszont már gazdaságtalanul üzemel. Ezért kombinálták össze a kettőt anno.

Előzmény: Bölény (1027)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1051
Tudtok valami biztosat az október 2-i dunaföldvári különvonatról? Írtam a szervezőnek egy mailt vagy két napja, de nem kaptam választ.
sasd Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1050
A somogy intrecity a keletibe megy most a déli helyett?
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1049
A vinyómra, hogyha megint ügyeskednek a fiúk az Indexnél, el lehessen küldeni nekik...
Biztos ami biztos, azért más is lementhetné időnként...
Előzmény: werner (1047)
division by zero Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1048
Én is a 212-re emlékszem láttam egy pillanatra Rákoson a vonatból, de mire délután visszamentem már nem volt ott...

Werner vannak képeid az esetről?

Miért szokott a Púpos vezérállás kigyuladni?

Előzmény: werner (1046)
werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1047
"Topic (most már egy darabban) saved..."

Where?

Előzmény: division by zero (1040)
werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1046
"Tipp: Szerintem a 212 volt"

Igen, sajnos a 212 volt, vagyis a 004-es, a kedvenc Puposom. Mint oly sok többinek (pl. 205, 217) , a vezérállása égett le, gondolom az elektromos szekrényből csaphatott ki a tűz. Láttam, elég randa volt a látvány. A főgépcsoport viszont rendben volt.
Állítólag már el is vitték Szolnok felé, ez lehet Szolnok de lehet Záhony is. Mindkét helyen valszeg alkatrészt szednek ki belőle, a motor viszonylag új. De a kasznit sajnos nem lehet megmenteni, pedig attól volt 0-ás szegénykém. Ezért is gyanítom, hogy Záhonyba is vihették mert ott ilyeneket hogy kasznidarabok, TCk stb. fel tudnak használni a 0-ás Púposokhoz.
Egyszóval GYÁSZ!

Előzmény: gyurmosz (1035)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1045
Troli ugyben a kovetkezo a forgalmi heyzet: Az IK260T palyaszama 600 volt (a tapfesz is:))))) , selejteztek, mert nem keszult tobb. Az IK411T nem a BKV tulajdona, futott egy ideig Romaniaban is, de nekik sem kellett. Asszem most Szegeden van, de meg utana fogok erdeklodni.
A BKV aszondja, hogy a troli draga, ezert nem vesz. Bosze Sandor szerint kornyezetvedelmi okokra nem erdemes hivatkozni, mert a mai motorok mar Euro 2-esek. Erre csak azt tudom mondani, hogy minel kisebb egy koromszemcse, annal melyebbre jut a tudoben, annal nagyob a felulete, igy annal karosabb... A troli pedig tovabb el, mint a busz, legalabbis a villanyberendezese 2 karosszeriat is ki tud szolgalni egymas utan.
werner Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1044
Ákos:
"ha csak kötekedni akarsz, akkor rajta :-)"

Akar a fene...nem vagyok olyan típus.

"ne adj a számba olyanokat, amiket nem mondtam és vállald azokat, amiket Te mondtál."

Itt konkrétan mire célzol?

Werner

Előzmény: nohab (1036)
SzigDani Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1043
A rancajtos IK2x0 kozul azok maradnak meg 2000 utan, amelyeknek van uj rendszama. Azt voszont erdemes fotozni, ahogy rosszul fetettek fel az uj rendszamokat. (Pl. BU8933->BPI-654) Ezen kivul van a BU0671, amelynek meg kemenyes kipufogoja is megvan, bar mar az oldalara is kapott egyet. Vannak kepeim, majd felrakom a halora.
A 280-asok fiatalabbak, igy ayokat nem fogjak selejtezni (meg nincs is mivel potolni...)
Előzmény: werner (1013)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1042
Ja, a lényeget elfelejtette írni, de szerintem így is tudjátok: a 9.20-as pesti gyorson román kocsik vannak és visszaútban a 14.25-ösön is.
Előzmény: Lehoczki Gabor (1041)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 1041
Az igaz, hogy nem mindenhol ügyelnek egyformán a mozdonyok tisztaságára. Az öregségnek, rozsdás lemezeknek, nem feltétlenük kellene párosulniuk koszossággal. A nyári 29-es Szergejek egy része tényleg eléggé mocskos volt (tegnap est direkt végignéztem a nyári képeket, amit a 29-en csináltam). Ellenpélda: a szegedi M62 057 is eléggé leromlott állapotban van külsőre, ütött-kopott, de azért viszonylag tisztán tartják, lásd pl. ezt a képet (sajnos, nem tudom, hogy kell linket csinálni): http://www2.chem.elte.hu/gigant_club/pic/hu/diesel/m62/m62057d.JPG
Más:
A tűzeset M40 212 (ex 004) Púpossal történt, de szerinte Werner sokkal több részletet tud.
Más:
A hetfői szegedi napilapban (Délmagyarorszaág) már a sokadik olvasói reklamálás látott napvilágot a 9.20-as pesti gyors kocsijainak tisztaságával kapcsolatban. Az olvasó leírta, hogy szutykosak a kocsik, a WC nem használható, a közelébe sem érdemes menni, és a kocsik nincsenek takarítva. A MÁV reagálásában azt írta, hogy ismerik a problémát, de helyben nem kompetensek, és továbbítják a reklamációt Budapestre...
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1040
Topic (most már egy darabban) saved...
disp_ Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1039
Meg ne harapjál már! Nem láttad a végén a Smiley-t?
Ne vedd már olyan komolyan...
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1038
"A keletiben van Leo? Merre?"
"Kívül, a hőközpontnál"
Az volt a VF4, most a 31. vg-on van (13 mellett)
Előzmény: werner (1013)
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1037
Kocsiszám-rendszer:
kb. 12 oldal+aktualizálás (új vasutak stb.). A fénymásolás OK, de hogy juttatom el?
Zlz kocsi:
Nem találtam a gyűjteményemben, de majd utánanézek. Sajnos a HM kocsik magánkocsiként futnak és elég kevés nyílt anyag van róluk, de sebaj...
Apropó HM, van néhány szép képem a néhai kormányzati motorvonatról (kívül-belül)
Üdv:
Csabi
Előzmény: division by zero (1019)
nohab Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1036
A legszörnyűbb az, hogy pl. M61,006, M61, 019 még nem volt lemosva a Csíkos balesete óta, és 010 is csak akkor, amikor Füreden lemostuk többen július közepén.

Werner,

ha csak kötekedni akarsz, akkor rajta :-) , ha nem, akkor ne adj a számba olyanokat, amiket nem mondtam és vállald azokat, amiket Te mondtál.

üdv,Ákos

Előzmény: disp_ (1033)
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1035
Tipp: Szerintem a 212 volt, Werner 1-2 hete azt írta az átszámozásoknál, hogy ez a gép egészen "a múlt hétig szolgálta a MÁV-ot".
Előzmény: division by zero (1032)
ZöPö Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1034
Nem tenné fel valaki? Ha én is megkapom, kiteszem az Extrára meg a Nexusra.
Előzmény: division by zero (1031)
disp_ Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1033
Na meg az is lehet hogy annyit járnak hogy nincs idő arra hogy beálljon mosatni a fűtőházba...(tankolni is menet közben tankolják mint a vadászgépeket) :)))))))
Előzmény: nohab (1016)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1032
Azt hallottam, hogy az esztergomi vonalon valahol nemrég kigyuladt egy Púpos, tud valaki pontosabbat?
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1031
Matiz kösz a képet!
Ez marha jó poén...
Ezt szétszedték, vagy meg van még valahol?

Bölény amiről beszélsz azt én is láttam a TV-ben annak idején...

Bölény Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1030
OffTo

Matiz, kosz a kepet, tok jo. Nem is nez ki rosszul, legalabbis oldalrol. Mert szembol ho'tt bena a buszorron a vasuti csatlas.

Amirol en beszeltem annak idejen, az viszont nem ez. Az egy tok sima 200-as szolo karosszeria volt, minden vasuti felszerelestol mentesen, de indexszel felszerelve (!), tavolsagibusz-sargara lefujva, valami lehetetlen szurke acelkerekeken. Ha arrol lenne valakinel kep...

werner Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1029
Ákos:
"pedig oda kellene valami 215-külsejű gép"
Ne félj, jön az nemsokára, csak sajnos a NOHABok HELYETT. Majd meglátjuk akkor is így szereted-e majd. :-)

Amikor a saját véleményemet írom akkor a többi 5996411 turista nem igazán érdekel. Ők úgyis a lányokat lesik a Balcsi partján nem a Szergejt. Így ez cska a mozdonyvezetőnek okoz némi bosszúságot.
Számos "Szergej-fan" véleménye is az, hogy a Szergej szutykosan szép, mert attól Szergej, a NOHAB meg tisztán szép, attól NOHAB (ez utóbbi az én kiegészítésem).

Arról nem tehetek, hogy Fehérvár nem tudja tisztán és karban tartani a gépeit. Ők a "nem a festék húzza a vonatot" elvét vallják. Meg tegyük hozzá, hogyha hagytak volna elég NOHABot arrafelé akkor nem kellett volna a szutykos Szergejnek sem rámenni a 29-re.

Előzmény: nohab (1016)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1028
Ez az Ikarusos kép nem az a képeslap, ami a füredi álomáson is kapható? Ha jól emlékszem, BZmot6xx.
Bölény Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1027
OffTop

Buszok.

Matiz! En feltetlenul kerek az Ikarus sinautobuszos kepbol. Csak azt nem ertem, hogy miert dizel-hidraulikus? Az eredeti hajtas miert nem volt jo?

A selejtezendo IK 260-asokbol kerul a szentendrei muzeonyba legalabb egy peldany? Nem artana. Mert pl. a legelso eresztesbol, ahol egy csomo gomb a kormanyoszlopon volt, az ajtovezerlo gombok pedig vizszintesen egysorban, nem tudom, hogy maradt-e. Nehany eve Veszpremben meg koszalt ilyen, de nem tudom, hgy megvan-e meg.

Pesten szokott volt jarni egy szolo Ikarus 200-as troli, asszem 700-as szammal. Tudja valaki, hogy ez miert keszult, es miert nincs belole tobb? Emlexem, hogy egeszen kisgyerekkent (20-25 eve) ilyen jart neha a 70-es, 78-as vonalon, de sargara festve. Neha orakat vartunk a megalloban, hogy jojjon. Aztan ritkan latni egy 400-as Ikarus szolo trolit is, valami igenytelen libazold-narancssarga szinkombinacioval. Azt lehet tudni, hogy a szakadt Ziu-kat miert nem cserelik le ilyenekre, vagy 200-asokra?

division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1026
Lazar! Még nagybörzsönyi menetrendek érdekelnének...
Előzmény: lazar (1021)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1025
Én kérek belőle!
Előzmény: Törölt nick (1023)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1024
64-esből én is kérnék...
Kaposvár-Szigetvár (54-es ?) tudnál nekem másolni?
Előzmény: lazar (1021)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1023
Bescanneltem BZmot 601/1 képét, ha kell valakinek szóljon!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1022
A Cegléd-Hantháza vonal keskenynyomközű volt, megszűntetése után a felszabadult anyagokból újították fel a királyréti vonalat. Legalábbis én úgy tudom.
Előzmény: lupi (997)
lazar Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1021
Gabor , viszem a 64-es altalam hozzaferheto menetrendjeit lemasolva.

Armand

Előzmény: Lehoczki Gabor (1014)
lazar Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1020
Hat ide tevedtem, oszt csak azer nem
irtam eddig, mert sok melo volt
mostanaban.
Na ezt a fent emlegett vonalat a
hetvenes evek vegefele szuntettek meg, de eleg rohejes volt addig is: A 20 km-t
ket ora korul tette meg, de utananezek
majd kicsit reszletesebben a regi menetrendjeimben.

Armand

Előzmény: division by zero (998)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1019
"Kocsik számozása: ez elég nagy lélegzetű meló, inkább beszkennelem és adok hozzá egy aktualizáló mellékletet, uis a hatályos TELJES szisztémáról
naprakészen nincs magyarul egységes szerkezetű forrás. "
Fénymásolva nem lehetne megkapni? vagy kölcsönkapni fénymásolásra?
Előzmény: scsabi (1010)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1018
"Az még a piros 136 vonalán is jár, mostanában kapnak új rendszámot. "
Nálunk nem kapnak új rendszámot...
Lehet, hogy csak innen fogják még ebben az évben selejtezni őket?
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1017
Scsabi! a lentebb emlegetett Zlz kocsiról mit tudsz?
Előzmény: division by zero (941)
nohab Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1016
Werner,

én a turistákról beszéltem, nem a vasútrajongókról. A Balcsira mondjuk jön egy nyáron hatmillió turista, lehet, hogy ebből 3589 Szergej-fan, de a többi 5996411 csak annyit lát belőle, hogy egy ocsmány leokádott külsejű szakadt gyárkémény-füstű mozdony, szemben a NoHABbal, aminek minimális a füstje, ha van egyáltalán és a MÁV-átlaghoz képest lényegesen jobb a _külső_ állapotuk. Turista-szempontból nézve M41 2105 és 2150 is akceptálható, 2187 már nem, mert bár a festék még friss, de nem lehet átlátni a füstfelhőjén. De a 29-en az ország legszutykabb Szergejei jártak a nyáron, pedig oda kellene valami 215-külsejű gép!

Ákos

division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1015
ok
Előzmény: Lehoczki Gabor (1014)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1014
Korábban írtunk arról, hogy jó lenne valamikor összejönni, megnézni egymás fényképeit (nem csecsemőkori, hanem vonatos képekre gondolok).
Akinek van kedve, az hétfőn (1999.09.27) jöjjön este 7-re a Nyugati 12-es vágányának végéhez, lehetőleg minél több képpel, régi menetrenddel felszerelkezve. Division, Armand: a 64-es képeket se felejtsétek el!
werner Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1013
Ákos:
"Lehet, hogy a Szergejnek jól áll a szakadt külső, de ezt a turistáknak nehéz lesz elmagyarázni, a néhány M62-freak-et kivéve... "

Elég sokan vannak!

Matiz:
"Érdekes, a szergejeket senki sem akarja visszafesteni az eredeti színre... "

Állítólag Németh Andor nyomult hogy a 001-est fessék vissza bordó csíkosra de jó messzire küldték.

SCsabi:
"Akit érdekel a személykocsi sorozatjelek táblázata annak szívesen elküldöm emilben."

Én is kérnék egy olyat, ha lehet. Ha van word, az is jó.

divby0:
"aki ráncajtós IK260-as BKV buszt akar fényképezni, az siessen, mert hamarosan ki lesznek vonva a forgalomból"

A virsliablakos, harmonikaajtósra gondolsz? Az még a piros 136 vonalán is jár, mostanában kapnak új rendszámot.

"a rendszámokat kéne majd figyelni..."
Az új olvasható a rendszámtáblán és oldalt, a régi pedig a vezetőkabin hátoldalán.

"Egyáltalán minek oda fűtőgép? Ha jól nézem minden ütközőbaknál van egy csinos kis doboz,"

Abba a csinos kis dobozba nem hiszem hogy belefér egy 25/1.5 kV-os főtrafó...:-)

"A keletiben van Leo? Merre?"
Kívül, a hőközpontnál.

"mikor fognak Boboval keresztül hurcolni HÉV szerelvényt a városon?"

Sikerült a nyáron egyet fotóznom, Kőbánya-felsőnél, azok Csepelről jöttek, a 733-as Bobo, a 44-es ős-Bobo, meg egy kéttengelyes villamosmozdony volt egy 3 kocsis HÉVvel. Azt már nem láttam, merre mentek tovább. A képet sajnos még nem sikerült scannelni.

Előzmény: nohab (922)
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1012
Bz 24-22
Régi 2 tg. kocsik acélvázasításából készült
Eredetileg Schlick gym. 1908-1912 szállítás, 1956-1963 között acélvázasították Sl, Db, Sb JJÜ-k.
önsúly: 17 t, szállítókép: 55 fő, főjav után 40 fő., Fék: W; főjav után: Hik-P, ill. KE-P. villamos világítás
Előzmény: gyurmosz (950)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1011
Az angol mozdonyokról lemaradtam, reggel szembejövet láttam őket.
scsabi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1010
A Keleti pu. előfűtőrendszeréről:
A pályaudvaron jelenleg három különböző rendszer működik.
A "nagy" előfűtőtelep (távvezérelhető) táplálja az indulóvágányokat 1-13-ig, valamint a mosói 61-66 vg-okat, az újkezelő 21-28-at, valamint a kezelő 31-35-öt (ezeknek a tetején van a szürke távvezérlő egység feliratozva). Ennek a nagy rendszernek a betápjai a VF4 fűtőgép a 31. vg-on (induló 13 mellett); a V43 1169 és a VF6 a 48. vg-on (csömöri V. a kocsiműhely előtt) Innen a 60. vg bakja és az üzemépület közti hosszú szürke teherelosztóba megy a szufla, onnan a vágánycsoportok áramköri elosztójába, onnan a bakokra.
A "bázis" előfűtőtelepe (56-59 vg.) egy félkész, félönműködő rendszer (ezeken a vg-okon is van szürke szekrény csak üres), ezt táplálja a VF2 a 48-on, illetve ide segít be a 60. (0.)vg-on álló V43 1378-as. Alaphelyzetben ez a 60-ra táplál ki, mert ez a legforgalmasabb kezelővágánya a Keletinek (áltb. itt tárolnak a legnagyobb teljesítményfelvételű vonatok).
A kocsijavító műhelyben van még egy 11 vg-os kis önműködő rendszer a VF17-ről táplálva).
Más:
Kocsik számozása: ez elég nagy lélegzetű meló, inkább beszkennelem és adok hozzá egy aktualizáló mellékletet, uis a hatályos TELJES szisztémáról naprakészen nincs magyarul egységes szerkezetű forrás.
Üdv:
Csabi
Előzmény: division by zero (970)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1009
Megbeszeltuk.
Es a honlapokkal mi van. kerdem a tobbieket ha meg nem sertek senkit.:-))
Előzmény: division by zero (1008)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1008
Az pont elég izgalmas látvány...
Aquincum-Angyalföld-Rákosrendező-Zugló-Köbánya teher pu.-Fehér út az útvonal?
Én Rákosrendezőn meg Zuglóban láttam szentendrei HÉV-et, csak pont nem volt nálam fényképezőgép...
Akkor ha megtudsz valamit egy ilyen menetről, azonnal szólj! Előre is köszi!
Előzmény: Szucs Lajos (1007)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1007
Jo. de csak a SE-rol indulokat. Azokat Obudan + korvasut stb utvonalon viszik.
Előzmény: division by zero (1005)
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1006
tényleg megcsinálták:
"Sziasztok,

Mint láttátok, éjféltől eddig újra leállítottam a fórumokat, most nem műszaki hiba miatt: visszaállítottam az összes hozzászólást.
Bővebben majd később, most megyek elájulni.

keki"

division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1005
Szűcs Lajos! Te mint HÉV-es nem tudsz előre infót szerezni arról, hogy mikor fognak Boboval keresztül hurcolni HÉV szerelvényt a városon?
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1004
Topic saved...
A francba ezzel a darabolással, igazán lehetne egy "összes hozzászolás" gomb...
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1003
Úgy tünik mintha sikerült volna nekik helyre állítani ezt a topicot!
division by zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1002
Én speciel kiterjesztés nélküli fájlban találtam meg egy darabot...
Előzmény: Törölt nick (999)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1001
sziasztok!
Atnezem es elkuldom a hianyzo lapokat, csak az egy kis ido.Valoszinuleg megvan ,mert kerestem uj url-eket de a kedves kollegak azt mar nem irtak be a regisztacional. Ezert kerek mindenkit akinek van oldala, az irja fel a listara es egy rovid leirast kerek magyar ,angol es nemet nyelven. A nemet nem problema ha nem megy.
Előzmény: gyurmosz (989)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.21 0 0 1000
Holnap, ha lehet meg latni az angol gepeket, merre? Mindenkeppen fenykepeznem reggel oket! Ma sajnos nem volt idom maszkalni a Keletiben...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.21 0 0 999
Nnna...ma probaltam benezni ide, nem sikerult, ezert meg van esely, hogy a melohelyi gepemen megvan a tegnap/elotti anyag!! Holnap reggel ezzel inditok. Az itthoni gepemen mar felulirodott :-((( Valoszinuleg cgi kiterjesztessel kell keresni, de atneztem minden html filet...

Voltam a modell-vasut kiallitason. Egesz jo, bar mult evben tobb asztal volt. Van par eleg igenytelen kivitel, de pl. a Veresegyhazi allomast abrazolo darab nagyon szep munka. Van sok jo modell, peldaul Gigant UFC forgovazzal (ezt is 130-as alapra tettek), a szinet kiveve nagyon jo! Van egy szep M63-is, na meg egy-ket jol sikerult Nohab. Az egyik arusnal vettem egy regi DR Ame kocsit, es a kepeslapokat is atbongesztem. Egy regebbi vitat lezarva: volt fenykep a Btx 000 palyaszamu jarganyrol, tehat letezik ilyen :-) Volt kep olyan Piroskarol, amin nem volt palyaszam, 3 osztasu szelvedoje volt, es egy hatalmas voros csillag az elejen...
Na es persze vettem kepet a regebben emlegetett Ikarus-szornyszulottrol. A kepleiras szerint: A MAV egykori BZmot 601/1 psz. dizel-hidraulikus konnyu kiserleti sinautobusza. Gyarto: GANZ-MAVAG, Ikarus karosszeria es jarmugyar Bp 1983(!!). Vmax=100km/h P=250kw. A kepet bescannelem, az erdeklodoknek kuldok (remelem jobban sikerul, mint a zold MUKI scannelese :-( ).

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 998
Én semmit nem tudok, de talán ha ide téved Lazar barátunk, akinek egy csomó régi menetrendje van, talán talál valamit...

Régi képeid nem maradtak?

lupi Creative Commons License 1999.09.21 0 0 997
Szevasztok, most tévedtem ide közétek. Nem tudtok valamit a Cegléd-Hantháza vonalról??? Gyerekkoromban többször nyaraltam Hantházán, a nagybátyám volt az állomásfőnök/forgalmista/váltókezelő/tanyapostás egyszemélyben.
Az állomásépületben laktunk. Naponta pár vonat ment, gőzösök, Cegléden a mostani állomás város felöli oldaláról indult a vonat, végig pöfögött a Kossuth Ferenc utcán, megállt a Gubodi-pincéknél, majd a Kossuth téren, és így tovább. Rendes nyomtávú volt...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 996
Biztos sikerült, nekem egyszer egy esti viharban sikerült csinálnom egy képet, persze vakuval.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 995
Elég furán néz ki, ahogy a többi angol vonat. Én mikor ott jártam, egy olyan alsóvezetékes motorvonattal utaztam, amit valszeg egy régi személykocsiból csináltak, legalábbis rengeteg ajtó volt az oldalán, ami némely régebbi személykocsira volt jellemző. A fülkék helyei is megvoltak, de a kocsi már termessé volt alakítva. Szóval érdekes volt.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 994
Szerintem is felrakja, de azért remélem sikerül saját képet is csinálnom...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 993
Háát, ott elég sok típus van...
De szerintem Joó Feri biztos lekapta, szerintem felrakja a honlapjára.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 992
Talán ilyenek de nem mernék megesküdni rá...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 991
Ott sincs, pont tegnap töröltem ki az ideiglenes fileokat, mert már nagyon tele volt az a mappa. Én is körülnézek az angol mozdonyoknál.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 990
átnézted a böngésződ "cache" vagy "temporarly internet files" könyvtárában lévő fájlokat?

Kékek... :) még nem találtam képet, keresgélek a mercurio-n...
Lentebb van az idézett levél Joó Feritől, azt írta holnap mennek tovább...

gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 989
Sajnos nálam nincs semmi maradék a topicból, de elég sokan vagyunk, valakinél biztos van.
Milyenek azok az angol mozdonyok?
Meddig lesznek még ott?
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 988
megnéztem az angol gépeket a Keletiben, elég érdekes látvány, sajnos fotózáshoz elég rossz idő volt délután, nem tudom milyen képeket sikerült csinálni, remélem reggel a nap is kisüt meg a gépek is még ott lesznek...
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 987
Én már küldtem egy darabot, ti is nézetek körül a vinyótokon, hogy nem-e maradt valahol egy példány a topicunkból, pl. a Netscape cache-ben, és küldjétek el az indexeseknek, hogy össze tudják rakni újra!
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.21 0 0 986
Látom itt valami nagy gubanc van...
Remélem nemsokára megcsinálják. Ma láttam egy narancssárga Bobot (a pályaszám oldalt már lekopott), egy tehervonatot tolt Csepelen a papírgyárba. A papírgyári vonatok általában húzva közlekednek a csepeli vontatóvágányon a papírgyári kiágazásig, innen vagy tolják, vagy ha hosszú a vonat egy másik Boboval behúzzák.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 985
majd otthon még kotorászok "topic-cafatok" után

addig is egy mai levél:
"
Hali,

Mindenki rohanjon 3 szuper English Electric mozdonyt megtekinteni ma a
Keletiben. 11-tol van egy sajtotajekoztato a Londontol Koszovoig kozlekedo
vonatrol, amelyet majdnem vegig 3 angol mozdony huzott. A vonat Budapestrol
szerdan indul tovabb Romania fele. A mozdonyok hangja nagyon szep es nagyon
hangos, de nem tudom ma be lesznek-e inditva. Mindenesetre meg lehet
tekinteni oket a Keletiben, allitolag egesz nap ott lesznek.

Joo Feri"

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 984
Egy része????
én nem találtam olyat ami meglenne...
pont most akartam levelet irni nekik, hogy milyen szar ez a topic darabolás, nem lehet egyben lementeni az egészet...

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.21 0 0 983
Most olvastam, hogy valami nagy bibi volt és az adatok egy része elveszett. Nosza rajta, elő a témákkal!
Ma reggel az egyes vonalon ismét régi villamos ment, a Pepsi reklámos 3 ajtós 609-es!
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 982
Most ,hogy megcsinaltak a vaganyt( a MAV) a filai jelzo mar nem tori le a tukrot ha megsontolod:-(
Hivatalosat kerdezed? Mert azt nem tudom.:-))
A nem hivatalos : ami a csovon kifer!!
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 981
Az akkor jo amikor a masik vaganyon az alavero dolgozik es latod a hogy a kezelo kapaszkodik a gepebe es mint a filmekben is torzul a kepe. :-))
vasarnap valami ilyesmi volt. de az dunakeszi kornyeken volt egy teherrel.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 980
Most hányas a pálya a szentendrei HÉV-en?
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 979
tetszik, azt a menetet kipróbáltam volna...
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 978
Még javitgatom az oldalt. csak varom az uj lapolvasott.
A Max seb.re valaszolva:
Mikor meg fiatal voltam es bohokas.
szoval eleg reg tortemt ez a mindennapos eset nallam is ,masnal is megesett. Abban az idoben este SE-rol 23:30-kor indult az a vonat amit "sietosnek " hivtunk . 00:09-kor van hivatalos erkezese Battyira. Ott lekot es busszal ki Bekasra, onnan masik busszal SE-re. Namost a busz 00:00-kor indul. Te mit csinalnal , ha akovetkezo csak egy ora mulva megy. Igen mi is siettunk. Persze itt is vannak (okos) forgalmistak ( nem csak a vasutnal). Sokszor altam 5-10 percet Kaszasdulun met kivarta az indukasi idot. Megjobb.
Ezt hozd be, hogy elerd a buszodat.Belehet.(HI-HI). Igaz azon a nagysebessegu palyan a kedves utas a kalaptartoba kapaszkodott es az ulesen allt, de nem aludt el. A leszallast mindenki idejeben elkezte, es neha sikerult is. METROZTAM is. Innen igen jo tapasztalataim voltak a gyors utasaramoltatas teren. Battyin a forgalmista inkab kijart WC-re , ne lassa a vegallomasi 10 km/s behaladast.

A Pomaz es Pannonia kozotti egyenest, mely kiise lejt igen jol kilehet hasznalni ilyen rekordok probalgatasara.
Ma mar ez nem megy. A jatekvautat is megviselte a kor vasfoga es a jo karbantartas.

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 977
Ismerem, nagyon jó kép!!!
Amúgy több helyen is írja a honlapján, hogy jelenlegi utcaneveket használ...
ZöPö Creative Commons License 1999.09.21 0 0 976
Benda Gyuri oldaláról: Vasúti közlekedés a Mártírok útján*.

* Benda Gyuri oldalán a kép "Margit körút" megjelöléssel szerepel, de amikor a kép készült, akkor az javában Mártírok útja volt.0

Bocs, ha ismert, én most találtam rá erre a gyöngyszemre.

division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 975
Megtaláltam...
Itt mintha kevesebb tipusról lenne szó...
Egy pár kép pl a tipus ismertető menüben nem jön be.
Amúgy tetszik, remélem sikerül tovább fejlesztened az oldalt, a HÉV-ek is izgalmas téma...

Ez a mondat különösen tetszik:
"Megengedett maximális sebesség 70 km/h (de a 100 km/h-s müszert sikerült elgörbiteni)", mesélj erről, hogy is volt ez?

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 974
Igen de a lap elkoltozott.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.21 0 0 973
Köszönöm division és scsabi emailját Pályaőr és kocsiszámozás témakörében, megkaptam.
division by zero Creative Commons License 1999.09.21 0 0 972
Szűcs Lajos te az a Szűcs Lajos vagy aki ezt csinálta?
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.09.21 0 0 971
Nyaron a "Boros Benit" kiakartuk hozni nosztalgia celra, de illetekes uur nem engedelyezte. Indok: nincs penz.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 970
Én is a 13-ik mellettire gondoltam, ezek szerint az már csak emlék...
Akkor meg honnan megy a dobozokba a szufla? a Sziliből nem, az biztos...
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 969
A keletiben van Leo? Merre? Jozsefvarosban van, az ok, de a keletiben merre tartjak? Regen a 13-ik vagany korul volt, de mar elmult.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 968
A kaposvári V43 1173 különösen érdekes, a Gigant Club állaglistája szerint Ferencvároshoz tartozik...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 967
Azt nem tudom, az egyik áramszedő hiányzik, kivülről ennyi látszik...
1. kép 2. kép 3. kép A Gigant Club oldaláról...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 966
Kaposváron is van egy elfekvő Szili: 1173, itt még fütőgépkénti használatra utaló nyomot se láttam...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 965
Elképzelhető. Mennyire van kibelezve az a gép?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 964
Lehet, hogy tovább belezik a 1168-at, és addig helyetesít?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 963
Talán a belsejével van a gond. Bár lehet, hogy csak helyettesíti a 1168-ast. Ki tudja?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 962
Ránézésre kifejezetten jónak mondható...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 961
Teljesen igazad van. Milyen állapotban van az a Szili?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 960
Ha jól rémlik, van ott a túloldalon Leó is, talán az táplálja a dobozokat.
Akkor is 1 vágánynak 1 Szili kicsit durva...
1378 mint "leselejtezett villamosmozdony", az meg még durvább...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 959
Az 1994-es MÁV Almanach szerint ott az egész előfűtést "leselejtezett villamosmozdonyok felhasználásával" oldják meg.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 958
nem hinném, legalábbis nem ez a bizonyos "0. vágányon" álló Szili esetében, mivel az _csak_ a mögé tolt kocsikkal van összekötve.
De azt hiszem pl a Délinél álló Leókból megy ki mindenféle vezeték...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 957
Ebben a témában nem igazán vagyok jártas, de szerintem a mozdony termeli az áramot (nem termeli, átalakítja) a dobozok számára.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 956
én is azt hittem, hogy nem lesz már képem a "szürke vonatról", amikor járt, akkor mindig vagy a kocsik vagy a vezérlőkocsik nem stimmelt...

A fűtőgép cserét én se értem, most mi lesz a 1168-al? Csak nem megint járni fog??? (De szép is lenne...)
És a 1378? Mi baja? vagy csak kellett oda egy gép?
Egyáltalán minek oda fűtőgép? Ha jól nézem minden ütközőbaknál van egy csinos kis doboz, csatlakozóval, "vigyázz nagyfeszültség" matricával, meg szép narancssárga lámpával, Ez nem fűtési csatlakozó? Mért nincs a "0. vágányon" is? pontosabban egy régebbi van is...

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 955
Az egyke Szurke szilit mar nagyon reg nem lattam. Azt hallottam rola (irtak a listan) hogy szetkaptak -ebbol arra kovetkeztettem mar nem is latom tobbet...kar lett volna erte, igy legalabb egy szerelveny teljes a szurke kocsikbol. A keletiben a futogepet tenyleg lecsereltek, 1378-ra, miert pont egy ilyen "fiatal" szilit tettek oda, nem ertem.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 954
Ha jól tudom, akkor az új Bhv-kben fityegő kábel az új vezérlő kábel a 2xxx Szili+4xx vezérlőkocsihoz?
Azt hallottam, hogy nem ér el a kábel a mozdonyig :)))
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.20 0 0 953
Hali!

A szemelykocsis listat en is szeretnem, elore is koszi. A legegyszerubb az xls, rtf formatum, amelyik Neked jobb.

OFF: nalunk jar olyan csuklos ikarus, amit nemetektol hoztak vissza, feher a belseje (csak korbefestettek) 4 harmonika-ajtaja van es a belseje is eleg egyedi, pont mint az egyben kaphato ikarus modelleke. Ranezesre lehet vagy 100 eves :-) a hangja is ennek megfelelo :-) a fustjerol nem is beszelek...egy "jobb" szergejt megkozelit :-)

division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 952
még mindig off..
Szerintem nem olyan bonyolult a "régiből" "újat" csinálni, ami "friss" buszt láttam azon elég rendesen ki volt cserélve minden, tehát lehet, hogy már eddig is csináltak "régiből" "újat", a rendszámokat kéne majd figyelni...
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 951
Scsabi! Még mindig telhetetlenkedem...
A számokról is tudsz valamit?
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 950
A 24-22-es Bz kéttengelyes, zártperonos kocsikról tud valaki valamit?
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 949
félreértés elkerülése érdekében: csak a ránc (harmonika) ajtósakról van szó, a többi még jó sokáig marad...
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 948
Én a Dél-Pesti Autóbuszgarázs buszait ismerem, de ott nem nagyon szoktak átalakítások lenni. Talán annyi, hogy kicserélik az űléseket, lemossák a belső burkolatot, és újjáfestik a karosszériát.
gyurmosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 947
SCsabi!
Megjött a táblázat, de van egy kis probléma. A részleteket elküldtem Email-ben.
division by zero Creative Commons License 1999.09.20 0 0 946
280-ast én is úgy tudom, hogy még egy darabig lesz...
260-as: Itt a (Belváros autóbusz üzemegység, ha jól tudom) olyanokat mutattak aminek még 2 hónap van hátra...

És amiket megtartanak, azokat valami felújítás során nem fogják átalakítani?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!