Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
Nemrég történt velem, még Karácsony előtt kicsivel, hogy egy akkor kb. 2 hetes (egyke) csibém ---aki a hátsó udvarban kelt ki és ott is lakik az anyukájával és egy önjelölt japi apuval--- egy darabka kötözőzsinegbe akadt. Én dolgoztam estig és amikor hazaértem, már sötét volt. Egy alig hallható, ritka csipogásra lettem figyelmes... Zseblámpával mentem a néha-néha megszólaló, kis halk csipogás felé, amikoris ráleltem a csibére. Jobb lába volt belegubancolódva, Meg volt merevedve a csibe. Kiszabadítása után próbáltam behajtani a kis lábát, de nem ment. Csupa merev volt az egész kis teste szegénynek...De élt még.... Mínusz 2 fok volt! Nem tudom mióta feküdt már ott, de az anyja a sötétség beálltával magára hagyta és behúzódott abba a fedett és szélvédett kis zugba, ahová mindig szoktak éjszakára. Gyorsan egy kisvödörbe tettem a csibét (az oldalán feküdt kinyújtott merev lábbal) és bevittem a szobába. A meleg radiátorra tettem és egy vastag zoknit terítettem rá. Alig adott ki hangot. Sűrűn megnéztem, próbáltam mozgatni a lábát és a szárnyait, ami eleinte nem, de kb egy óra múlva már sikerült. Hamarosan sikerült felültetni is és a hangja is kezdett erősödni. Úgy ült a zokni alatt, mintha a kotló alatt ült volna. Pár óra elteltével már egész hangos volt. A "kotlóhívó" szöveget nyomta egyre. :-) Odamentem hozzá és látom, hogy kiugrott a vödörből és az ablakban sétálgat a virágok között. :-) Visszatettem a vödörbe, de nem bírt magával, újra kijött. :-9 Ekkor úgy döntöttem, hogy kiviszem az anyukájához a sötét fagyos éjszakába a szabadba. Odatettem a közelébe, a kotló kotyogott, a csibe csipogott...odarohant, alábújt...és átváltott a nyugis csendes csipogásra. :-) Reggel, mintha mi sem történt volna, jött a kajaosztásra... Azóta is jól van... Kemény kis túlélő a picike. :-)
Sajnos még nem találkoztam ilyen tojással, de tudom hogy van. Ha lenne ilyen tojást tojó tyúkom, én nagyon megbecsülném! A (sült vagy főtt) tojásfehérje a legegészségesebb, az összes esszenciális aminosavat tartalmazó ételek egyike, és ilyen szempontból egyedülálló, sokkal jobb mint pld a hús. Zsír szinte nincs benne, nagy része tiszta fehérje és némi víz. Ha csak (sült vagy főtt) tojásfehérjét ennénk örökké 100 éven át, kis korpával, akármivel, akkor is kielégítően hiánybetegség-mentesen táplálkoznánk, teljes életet élnénk. Diétának is nagyon jó, fitnesszesek is eszik. Csak sütve, és főzve.
Nyersen miért is nem? Azért, mert nyersen kivonja a szervezetből a B vitamint. "AZ avidin nevű enzimet tartalmaz nyersen. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban kevesebb, mint 0,5%-át adja hatása annál problémásabb. Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk. Egy-nulla a főtt tojás javára." http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9199275
De sütve vagy főzve igen egészséges, diétás, és extra erőt ad az embernek. Én néha eszek tojáslevest , sárgája nélkül, csak fehérjéből, akár 3-4-5 tojásfehérjével is. Úgy nagyon finom.
A sárgáját leválasztom, mert bár az az izletesebb és finomabb rész, de abban sok a zsír (kb.60-70%) és a koleszterin, a tojásleves pedig jó fehérjéből is. Mert a rántotta sajnos a sárgája nélkül nem igazán finom.
Szóval ez a legegészségesebb és legjobb tojás, ha ilyen tojást tojik egy túk, az kell nekem! Igaz valószínűleg terméketlen, tehát szaporítani, tenyészteni nemigen lehet....
Normál méretűvel még nem találkoztam, de apró tojásban már nekem is volt olyan aminek nem volt sárgája. Szerintem semmi trükk nincs benne, simán előfordulhat.
Sziasztok! Meglepődve olvasom, hogy még December végén is ( bár enyhe a tél, ez igaz ) van akinek gondja van a tyúktetűkkel.
Nyáron én eddig kétféle tetűvel találkoztam. Az egyik a piros színű " vértetű ", a másik pedig a szinte láthatatlan tetűatka. Nekem is a permetezés jött be jobban ellenük, bár ahol elszaporodtak, ott 100 %- ban szinte lehetetlen megszabadulni tőlük. Teljes mértékben nálam mindig a hideg idő bejötte szüntette meg őket létezni ( még ha csak idéglegesen is ). Pont ezért csodálkozom.
Melyik tetű a hosszú, vagy a nagyon apró, kerek? Próbáld még előbb a hamufürdő, a helyüket még meszeld ki! Ha nem megy, én chemotox port használom. Semmi bajuk nem lesz tőle. De garantáltan takarít.
Köszi. Figyelem őket, van még 2, de mindkettő tavalyi és nem annyira vészes még a hátsójuk és nem is gubbasztanak. Vidámak, jönnek mennek a többiekkel. A doki azt mondta valszeg a verebek hurcolták be. Sajna a szomszédom egy megrögzött "sötétzöld". Van vagy 50 verebe, amiket etet is de bejárnak a tyúkjaimhoz is... Próbáltam riasztani, de "miértbántom az ég madarait"? Volt a nagy kérdés... Mert folyton verébszarosak a kiteregetett ruhák, tetvesednek a csirkéim. Volt a válasz de nem igazán hatotta meg. A 4 macskám se a verebeket vadássza, hanem szerencsétlen feketerigókat. Már nincs egy se... 😚 már látom, hogy elkezdték ritkítani őket is... Nem mernek már fürdeni az udvaron a homokban...
Azóta 2-3havonta gyógyszertári benzines darázom őket féreg ellen, chemotox hangyairtót kapnak, ha nem elég a hamufürdő. Aprószemes takarmányt sem adok nekik, max amennyit azonnal megesznek, mert volt, hogy a verebek elverték a tyúkokat a kajától és csak akkor méltóztattak odébbszállni (nem leszállni), amikor konkrétan odamentem elzavarni őket.
No most jól kiduzzogtam magam...
Megkapták az első adag gyógyszert. Most várakozok...
Ez nagyon szép karácsonyi ajándék tőlük! :) Bár csodálkozok is kicsit, hogy-hogy nálad ilyen későn kezdenek a március végi jércék, nálunk már a májusiak is tojnak szépen egy hónapja. El is határoztam, hogy ezt a "kavalkádot" viszem tovább, mert a hideg téli idő ellenére is nagyon szépen tojnak, illetve pár tyúk kitartóan kotlik is.
Ma szép karácsonyi ajándékot kaptam. Meglett az első amrock tojás. Ez nem olyan nagy, mint a maransoké, de így már 3 :) tyúkom tojik. Talán az ünnepekre beindul a rendes termelés!