Én ezt a piros 311-est láttam a tévében, határozottan emlékszem az elejére:) Valami nyugdíjas buszsöfőr vette meg roncsként és újította fel a saját pénzéből, sajátkezűleg és most vállal mindenféle sétabuszozásokat vele. Már nem emlékszem pontosan, a Totalcar- ban vagy valami más programban mutatták be.
Köszi. De miért nejlon busz? Tényleg a tetőablakok miatt? Vagy esetleg rajtahagyták az üléseken a nejlon huzatot egy darabig miután kijött a gyárból?:) Nekem rémlik olyan, hogy mikor gyerekkoromban vadiúj buszokat állítottak be a forgalomba, egy ideig még a nejlon is rajta volt az üléseken.
Nem, van belőle a Vértes Volánnak és a Hajdú Volánnak is 1-1 felújított Ik-30-as nosztalgiabusza. De az sem lehetetlen, hogy még ezen túl is van belőle.
Mit gondoltok az miért van, hogy a Gábor Áron utca a Szilágyi E. fasortól végig kétsávosra volt tervezve, de csak a Pasaréti útig az, aztán szünet. Néhány éve egy kis szakaszon megcsinálták a kiszélesítést a többi meg maradt és az autók szépen bűzölögnek a sorban állva kersztűl az előkelő zöldövezten.
"Mi az, hogy "dolláros" meg "nejlon" busz, meg milyen patyolat busz vitte a szennyest? hova?."
Elnézést kérek a rébuszért. A "dolláros"-t nem én írtam, csak gyanítom, hogy a Dorottya utcában volt MALÉV iroda és a repülőtér közötti közvetlen autóbuszjárat gúnyneve lehetett. Ezt a járatot kb. 1960-ig a MALÉV üzemeltette a saját autóbuszaival, amelyek többnyire Ikarus 30 típusúak voltak. (Első kép) Ezt a típust nevezték nejlonnak. Valószínüleg az oldalablakok fölötti hajlított ablakai miatt. (Lehet, hogy ezek eleinte ezek plexiből készültek, de abban az időben a nylon az olyan modern dolog volt.) Kb. 1960-tól ezt a buszjáratot átvette a Fővárosi Autóbuszüzem. Ebben az évben történt egy súlyos baleset a gyorsforgalmi úton. Később a 20. Volán, utóbb Volánbusz, működtette ezt a járatot. Ma nem tudom, hogy létezik-e. Amikor az Ikarus 30-as autóbuszok kiöregedtek, pótkocsiként, illetve zárt teherautóként folytatták pályafutásukat. A Patyolat nevű állami mosoda és puceráj is használt ilyeneket. A hátfalra készítettek egy nagy ajtót, egy csinos redőnnyel. (A második képen látható) Olyant képzelj el, mint amilyenek a régebbi üzleteken vannak.
Jaja! Most hogy mondod! Így van! Én is szoktam látni! Tövig van amputálva (legalábbis az öregnek)! De hogyan "mászik" fel a vonatra? Mert a kocsikon is kéreget!
Bár kicsi az esélye, de éppen lehet, hogy ez a kisfiú azonos azzal a bácsival, aki pár éve még a Keleti pu. aluljáróban kéregetett, és a kezein támaszkodva közlekedett, mindkét lába hiányzott.
Mi az, hogy "dolláros" meg "nejlon" busz, meg milyen patyolat busz vitte a szennyest? hova?. Ezeket valahogy nem tudom összerakni, nyilván fiatal vagyok hozzá:)
Egy másik kérdés. Nézegettem a Bp autósatlaszt, és a Soroksári és a Máriássy utca kereszteződésénél oda van írva, hogy "Kibombázottak". Így ennyi, semmi más. Ez mit jelent valami emlékmű van itt/ vagy valami telep volt azoknak akiknak lebombázták a lakását?
Mármint nem konrétan a híd alatti területre gondolok, ott egy autkereskedés van, azt bármikor ki lehet onnan paterolni. Hanem a Hungária felé nézve a következő mellékutcáig tartó telekre.
Ezen a helyen ráadásul, most ott el van kerítve az üres telek, mintha valami építkezés kezdődne ott. Na ha ott beleépítenek valamit abba a vonalba, ahol a vasúti híd másik lukja alatt átmenő útpálya menne logikusan, ahhoz nagyon fogok gratulálni...
Hasonló a helyzet ugye egy lukkal odébb is, a Mogyoródi-Mexikói keresztben. Annak idején sokat jártam arra, gyalog is, vonattal is, láttam, hogy ki van hagyva a hely, de úgy voltam vele, hogy ott az a gyár, és azért nem tudják kiszélesíteni az utat. Erre most lebontják a gyárat, most meg a híd alá költözött be valami cég. Pedig itt is annyira adja magát a dolog. Arról nem beszélve, hogy nemegyszer láttam, amint a Hungária felől jövő autós, átbújva a híd alatt, nem jobbra fordult, hanem egyenesen ment tovább...
javítás a gumidani fáintos csapos, slaugos nagyításához írt elmélkedésemhez: a vízosztó valszeg sosem látta viszont a képet, mert az Új Idők középosztályi lap volt :-)
1959-ben volt szerencsém életemben először Malévvel utazni. Az iroda a Vörösmarthy tér és Dorottya utca sarkán volt, ahol még nemrég volt egy malév iroda is. A busz direkt a ház elől indult, ami ma zsákutca.
Azt nem mondtam, hogy az a busz oda tartozik, csak azt, hogy olvasmányaim szerint a Vörösmartyról indult a járat, tehát valahol ott lehetett a Malév iroda - például ott, ahol még tán ma is van :)
Szerintem a busznak semmi köze nincs a repűlőtéri járathoz. A képen látható harcsafogú Volga, az állólámpás Mercedes, illetve az Ik 620 alapján a 60-as évek első felénél nem lehet régebbi a kép. Akkor pedig már a FAÜ csinálta a repűlőtéri járatokat. A "nejlonok" a MALÉV-éi voltak és ebben az időben már inkább a Patyolat szineiben vitték a szennyesruhát.
De biza, ez a Malév iroda! De ez a busz a képen szerintem nem a "dolláros", mert akkoriban -úgy tudom- nejlon-buszok jártak a reptérre.
A Varsányi Irén utcával kapcsolatban: Az csak annak sík, aki még sosem próbált rajta felbiciklizni. :-) Az alsó része biza lejtős, ez pedig felfelé van fotózva, tehát bőven lehet.