Még régebben, amikor elindult a Venezia (1994-95), továbbított belföldi kocsikat Bp.-Gyékényes és Bp.-Keszthely között. Ez volt az a menetrendi év, amikor egy csomó gyorsvonatot kiszedtek a 30-as vonalon, a Venezia volt az esti gyors helyett is Budapestről, nem volt meg 857/867 (ami mostanában csak nyáron jár), a 851 helyett az Avas volt csak...
A Venezia rendszeresen órakat kesett, es úgy egy honap múlva, július elejen döntöttek úgy, hogy a 241 késése esetén a vonat belföldi részét el kell küldeni Gyékényesről illetve Keszthelyröl. Gyakorlatilag mindig így ment volt többször is olyan eset, hogy bár csak 1ö pecet késett a 241 külön jött a két vonat, utolérték egymást Balatonszentgyörgyön és Kelenföldön.
Érdekes volt a belföldi rész kocsiösszeállítása is. 94 nyarán Kanizsai 19-57 és 20-57 es fülkés kocsikból állt és futott vele egy keletis fülkés büfékocsi. Olyan kocsit akkor láttam utoljára. Aztán Decembertől kocsihiány miatt Békéscsabai Bhv-k és Ap-k voltak rajta, ekkor láttam először 120-as Bhv-t. Aztán 95 februárjában hirtelen megjelentek a belfőldi (!!!) részen az akkor vadonatúj 20-70-es Bpm-ek, első osztályú kocsiként pedig spanyol Amz vagy Apmz. Nem volt semmi a Bhv után...
Ez tartott úgy két hónapig, aztán ismét fülkés kocsik jöttek.
A 95-ös menerendváltástól pedig van a Venezia mellett párhuzamos belf. gyors, így ez a külön mizéria megszünt, bár én egyszer láttam eljönni a belföldi részt, ami 3 AB kocsiból állt.
>> mennyit késik a ...Drava.. egyszer megemlítette, hogy emléxik, hogy talán előfordult olyan, hogy pontos volt....:)
Én a Venezia-Exp.-re voltam kiváncsi (241) és nem a Drávára (243), de mindegy.
>> Sőt, olyan is volt, hogy a nemzetközi részt (ami késett) másik mozdony húzta, a belföldi meg időben elindult.... ez mennyire bevett dolog?????
Hát, se a Venezia, se a páratlan Dráva nem hoz belföldi kocsikat (a páros is csak nyárig viszi a Balaton IC-t Bsztgyörgyig), egyébként persze előfordul ilyen.
Az F2 a kövekezőképpen rendelkezik erről: (Nekem egy elég régi verzió van, nem tudom ezt módosították-e?)
Csatlakozó vagy elágazó állomáson általában 100 perc a várakozási idő olyan személyszáll1tó vonatra, amelyet más vonattal kell egyesíteni vagy amelytől személyszállító kocsit kell más vonathoz átsorozni. Ha előrelátható, hogy a vonat 100 percen belül nem érkezik meg: a vasútigazgatóságtól redelkezést kell kérni. A vasútigazgatóság elrendelheti a 100 percen felüli várakozást vagy a vonatok várakozás nélküli indítását és az érkező kocsknak mentesítő vonattal történő továbbítását is.
Köszi rm40 a részletes infót!Leírásodból az lett világos számomra, hogy logikát ne nagyon keressek a dologban.
Más: mostanában több olyan vonaton is utaztam, ahol a kocsi (Bx, Bo, By) le volt zárva műszaki hiba miatt, azaz a 4 ajtóból egyet nem lehetett használni. Meddig lehet egy kocsinak lezárt ajtóval futni? Nincs valami balesetvédelmi (vagy tűzvédelmi) előírás, amely szabályozná a kérdést? Mi van, ha tűz üt ki a vonaton vagy balesetet szenved a vonat, és az egyetlen menekülési útvonal sem használható?
A GySEV V43-asainak festése egy külön történet, változásait volt módom nyomon követni 1988-89-től, ugyanis akkori lakásunkból rá lehetett látni a soproni GySEV-pályaudvarra.
A gépek a MÁV-tól használtan kerültek a GySEV-hez, ahol úgy helyezték üzembe, hogy egyszerűen lefestették elől és oldalt a pályaszám első számjegyét (pl.: V43 1320-ból így lett V43 320) valamint a vörös csillag négyzetébe fehér alapon piros "GySEV" feliratot helyeztek el - a felirat kör alakot formázott). Amikortól figyelni volt szerencsém őket, néhány mozdony már megkapta a kék-sárga-csíkos GySEV-festést, a tetejük és középszürke volt ezek a 321, 322, 324, 325, 326 és 331 pályaszámúak voltak. Ezek között is volt azonban eltérés:
A 321 középső "paralelogrammája" sokkal kevésbé dőlt a jelenleg megszokotthoz képest (ez a mai festésén is megfigyelhető).
Ezzel szemben a 322 és 331 sokkal jobban (kb 45 fokkal dőlt paralelogrammával bírt, ezen kívül a 331-esen a homlokjárdákon 2-2 db 45 fokban kifelé dőlő zászlótartó is található volt.
A 324,325,326 a ma szokásos dőlésszögű volt.
Fontos megjegyezni, hogy a pg.-k minden oldalon jobbra dőltek.
A 321,325,326 erősen kifakult, inkább acélkékes és vajszínű sárgás színű volt sőt a 325-ös rozsdásodott is a homlokjárdánál. A 331-es ehhez hasonló, de valamivel sötétebb kék(-esszürke) színű volt. A 322 élénkebb színekkel bírt, de hamar kezdett a fehér alapozó kikandikálni. A 324-es ekkor még viszonylag új festéssel bírt, de ez is a 322-eshez hasonlóan kezdett kopni.
Ezek után történt a többi mozdony átfestése- illetve csak részleges átfestése! Ez a következőképpen zajlott: az eredeti (már kormos, de még nem kopott kékre festették föl a vodonatúj élénk citromsárga csíkokat és sávokat. A tető eredeti kék maradt, míg a szoknya világosszürke az alváz sötétszürke színnel került újrafestésre. A pg-k dőlésszöge közepes, iránya viszont egyik oldalon jobbos, a másik oldalon balos volt! (így igen könnyen követhető volt, hogy az egyenletes abroncskopás érdekében -és a soproni delta miatt- mikor fordultak a mozdonyok. Ugyanezzel a jobbos-balos dőléssel készült egyébként a Ba 701 és 702 is.) A gépek átfestésének sorrendje: 323,320,327,328,329,330. Ezek után történt még a 321-nél (sötét sárga és sötétkék) és a 322-nél (citromsárga és a 321-nél élénkebb kék festés) de ezek csak az előzőre ráhúzott újabb réteget jelentettek. Egy hasonló átfestés még a Henelit-korszakban is történt a 327-essel, itt a sötétszürke szoknya volt feltűnő.
A "Henelit-korszakkal" a ma is szabványos fényes festékeket illetem - ez ugyanis a festék márkája, ha jól tudom. Szép és tartós,de kihozza a kasztni hullámosságát. Az első ilyen "glancos" festést a 324-s kapta meg, utána pedig a 322-es és a 326-os végül a 321-es. Ez a négy a kék-Henelites. Az első három közepes a 321-es továbbra is kis szögben jobbos-jobbos dőlésű. Ezek jól lealapozottak, és nagyobb javítás után kapott festések, bár furcsa és gyanús a 321-esnél megtartott dőlésszög. Eközben a 331-est baleset miatt selejtezni kellett (szegény a legstabilabb ebenfurti teherfordás gép volt..)
Ezután kezdődött a zöld korszak. Itt az "első fecske" a 320-as volt közepes jobbos-jobbos mintával. Innentől az oldalsó feliratok fekete helyett kék színűek, a homlokokon a fekete alapon fehér psz. helyett egyszerűen kékkel kerül felírásra.. (Megjegyzem, ekkorra már elköltötünk, úgy hogy innentől a sorrendet nem tudom, bár azt hiszem növekvő pályaszámsorrenben). Közben volt szerencsém a 325-öst teljesen szétszedve, ragyogó fémtisztán látni. Viszont ismét bejön a jobbos-balos dőlés: 327,328,329,330 (a 323-ast kapásból nem tudom, de talán az is ilyen) a gépek egy része nem Sopronban, hanem az Északiban kapta a javítást és a festést.
Eközben vette a GySEV a 332-est, amely megint csak részben kapott új festést- itt a MÁV-os festés még elég jó volt - tehát ez is kék-sárga, ráadásul abban is keverék, hogy a homlokán a régi fekete alapon fehér psz-ot kapott, oldalt viszont kékkel festették azt fel A pg dőlésszöge közepes, iránya jobbos-jobbos.
A két legújab gép, a 334-es és a 335-ös zöld-sárga, de (az utóbbi biztosan, de lehet,hogy az előbbi is) jobbos-balos.
Bocs a kissé hosszú válaszért, régi emlékekeket idézett föl.
Egy kis beszámolót írnék a tegnapi és a mai napról (dec 29-30).
Szerdán a Dunántúlra terveztem egy kis vonatozást+fotózást. Reggel 4-kor indultam Szegedről kocsival, Fehérváron akartam elérni a Bp-ről 6-kor induló szombathelyi gyorsot, hogy azzal elmenjek Celldömölkig, onnan pedig s személlyel Porpácig, itt akartam fotózni. Hát ez nem jött be. Alig hagytam el Szegedet, amikor Zsombón közölték, hogy nem mehetek tovább, mert a belvíz miatt több helyen is átvágták a falun átvezető utat. Így Kiskunhalas felé kellett kerülnöm. A megyehatártól már csak 60-70-nel lehetett jönni, csúszott a hó, persze, itt még alig volt valami. Halason a vasúti átjárónál pirosat kaptam: a Baja felől Halasra 5.09-kor érkező személy jött meg, mégpedig Csörgős (M41 2197) előfogattal az MD. Nem tudom, hogy mindennap így van-e, de valszeg a Csörgő a reggeli Félegyháza-Dombóvár sebes gépe, mivel ottmaradt Halason, vissza az MD már magában, a Csörgő nélkül indult.
Amikor átértem a dunaföldvári hídon, már láttam, hogy nem fogom elérni Fehérváron a vonatot, gondoltam, továbbmegyek Veszprémig, ott biztos elérem, úgyis gépcsere van Várpalotán, hó miatt is lehet késés stb, de legalább a 8-kor Szhelyre induló személyt biztos elkapom. Fehérvárra 7.05-kor értem, azonban a 8-as út állapota minden képzeletemet alulmúlt: voltak teljesen tiszta szakaszok, de volt olyan, ahol csak lépésben lehetett 1 nyomon haladni, Hajmáskér magasságában. Ennek ellenére ¾ 8-ig úgy látszott, hogy elkapom a vonatot, az állomástól 2 kilométerre azonban beütött a krach: én voltam a hibás, nem tartottam be a követési távolságot, kb. 30 méterre előttem egy Lada fékezett, én is, blokkolt a kerekem az ABS ellenére, választhattam a Lada és az árok között, ez utóbbit céloztam meg, s kb. 60 km/h sebességgel belevágódtam az útszéli hófalba. Hálistennek, a Lada, a kocsi és én is megúsztuk, de kb. fél órába telt, amíg 2 srác (a veszprémi RING Autó Kft WV márkakereskedés alkalmazottai, ezúton is köszönet nekik) és egy Fordos segítségével kiástuk a kocsit a hóból.
Még reménykedtem, hogy a hó miatt talán késnek a vonatok, de nem így történt. Mire odaértem a veszprémi állomásra, a szombathelyi vonatoknak csak hűlt helye volt (különben egész nap szinte nem is láttam késést).
A veszprémi állomáson az alábbi gépeket láttam: M47 2151, M41 2143, M62 140. A Pécs-Hegyeshalom sebes M41 2168-cal hajszál pontosan érkezett, ezzel mentem Győrig (M41 2168 + Bo, Bo, Ab, Bdh). Csodálatos volt a táj, nem lehet szavakkal leírni. Napsütés, hatalmas hó mindenütt. Eplényben álltunk kb. 5 percet, a kalauznak valami papírmunkája volt az épületben. Addig két fiatal megkérte valamire a mozdonyvezetőt, aki bent a faluban a 82-es út kereszteződésében meg is állt, így leszálhattak a vonatról. Miért nem lehet egy normális megállót építeni a faluban? Zirctől Porva-Csesznekig szinte végig 10 km/h-val mentünk, valszeg a hó miatt. Ez egy kis késést jelentett a vonatnak, de a végén csak 8 perc késéssel érkeztünk, ami ilyen időjárásban nem rossz. Porva-Csesznek egyszerűen gyönyörű, pláne ekkora hóban! Funkcionál még állomásként? Működött az előjelző és a jelző, de állomási személyzetet nem láttam, a kalauz menesztett. Vinyén német turisták fotózták a vonatot. Bakonyszentlászlón M41 2137 állt a később Győrbe induló személlyel, Tarjánpusztán keresztünk volt, M62 216 állt teherrel, és beérkezésünk után indult Veszprémvarsány felé. (Érdekes dolog, hogy Tarjánpusztánál a közút az állomáson keresztezi a vasutat, namost a szergejes teher olyan hosszú volt, hogy amíg mi be nem értünk, és a szergej el nem tudott indulni, végig le volt zárva a karos sorompó ) Győrszabadhegyen M47 2070 várt arra, hogy gépmenetben mehessen beérkezésünk után Veszprém felé. Győrben volt kb. egy órám bámészkodásra, fotózásra. A Répce IC-t V63 045 vitte, az Avalát V63 151. Az Orient 2 órát késett, így nem is láthattam. 11.20-kor M41 2205 vitte Veszprémbe a személyt. Láttam több GYSEV szilit is, de amit nem értek: némelyik kék-sárga, némelyik zöld-sárga. Most mi valójában a GYSEV standard? A gyorsot Celldömölk felől M41 2142 hozta, és ugyanez a Csörgő vitte vissza a 12.10-kor Szombathelyre induló gyorsot (én is ezzel mentem). Győrben elég sok Csörgőt láttam, pl. 2182 nagyon szép állapotban (friss EUROFIMA?) valamint 2193, ez pl. Szilit tologatott a fűtőházba (Ezek celli Csörgők? Minek Győrbe ennyi Csörgő?)
Győrszabadhegyen kereszt volt, M62 104 volt ott teherrel. Hogy tudjak fotózni, az utolsó, büfékocsiba mentem, mivel csak ez volt termes. Vettem egy Balatonszeletet 95 Ft-ért (nyugtát persze nem kaptam ), majd leültem. Ekkor jött a döbbenet. A büfés mindenkit kipaterolt a büfékocsiból (aki nem rendelt, azt kéri, hogy menjen másik kocsiba ezek persze tömve voltak). Én maradhattam a Balatonszelet miatt Szerintem erre nincs joga.
Celldömölkön leszálltam, ide kb. 3 perc késéssel ért be a vonat (Győrből még pontosan indult). S8801-gyel mentem Bobáig (M41 2209), az indulásig még volt egy jó órám. M62 163 indult teherrel Szombathely felé, majd M41 2191 jött meg Pápáról személlyel. Utána M41 2183 érkezett gépmenetben Szombathely felől, majd a Szombathely-Veszprém személy érkezett meg M41 2188-cal. A zalaegerszegi sebessel M41 2203 várakozott indulásra (1 kocsival ). Indulás előtt felmentem a gyalogos felüljáróra szétnézni, jól lehet innen fotózni. M28 1003 tologatott néhány kocsi, igencsak nyögvenyelősen, majd M62 113 állt le pihenni. A fűtőház körül volt még jónéhány Csörgő (M41 2204 pl.) és Szergej (M62 14?), Sebestyén Feri biztos pontosabb helyzetjelentést tudna adni. Ami még feltűnt: ha jól láttam, V42 514 és 2 érdekes gőzös. Hogy kerültek ezek ide???
S8801 mindössze 3 kocsi volt, By, Ap és egy talán Bdbh? Ez utóbbi hátsó, 12 üléses részébe próbáltam felszállni, a többi rész tömve volt. A poggyásztér kezelője nem akart beengedni, mondván szolgálati szakasz. Mondtam neki, hogy az ő 1 helyét senki nem akarja elvenni, de a többi 11-et átadhatná másnak . Sikerrel jártam! (Ui: miért kell ezt a vonatot poggyászosként közlekedtetni? Miért nem elég mezei kerékpárszállító kocsival? Szerintem ennek a fickónak a bére pénzkidobás!)
S8801-gyel alig értem be Bobára, Veszprém felől Szombathely irányába döngetett át M62 146 egy rezsóval. Pontosan érkezett a 904-es gyors (M41 2190 hozta) és a Zalaegerszegről érkező sebes is (M41 2184). Én 903-mal mentem tovább Veszprémig (M62 215), végig pontos volt, sőt Veszprémbe 2 perccel korábban értünk. Ennek az is oka lehetett, hogy Szentgáltól lefelé iggggencsak döngettünk . Veszprémben M41 2205 várt indulásra Győr felé. Innen kocsival indultam haza, és egyben haza is értem. (Még Ajkán valamelyik gyárban láttam A26-os kékszínű tolatómozdonyt. Sto éto takoje?)
Mai nap (csütörtök): Ma reggel fél 8 körül induló teher M62 109 volt, valszeg Makóra ment, a tartálykocsikkal M62 096 készült Algyőre. Mi IP 772-vel mentünk (a 3 gyerek+én) Békéscsabáig. A két kocsi (Bzmot 407+412) tömve. Szerencse, hogy 9 óra előtt megvettem a helyjegyet, akkor még volt. A vonaton szinte lincshangulat volt, mindenki a MÁV-ot szidta. A kalauz a békéscsabai panaszkönyvet javasolta, képtelen volt megértetni az emberekkel, hogy nem ő a hibás (azt állította, hogy nem lehet 3 kocsit összekapcsolni, ez igaz?). A szegedi pénztárosok persze megint mindenkinek azt javasolták, hogy szálljanak fel pótjegy nélkül, és majd a vonaton kifizetik a 200+90 (tényleg, Káli Laci, neked hogy került olyan sokba az IC pótjegy vonaton történő rendezése?), így alig lehetett levegőt kapni, annyian voltak. 1 kalauz volt, így aki csak Hódmezővásárhelyig utazott pótjegy nélkül az első kocsiban (a kalauz a másodikban kezdett), az még jól is járt A kalauz Orosházán végzett az első kocsival, de addig annyi pénzt bezsebelt, hogy már nem volt ereje mégegyszer végigmenni. Így aki Orosházán szállt fel helyjegy nélkül, szintén jól járt. Békéscsabára 3 perc késéssel érkeztünk, ennek oka az volt, hogy Kútvölgyön 5 percet álltunk az MD kereszt késése miatt. (Orosházán M43 1131 és M62 089 volt).
Békéscsabától Mezőtúrig a Munteniával mentünk, ami igencsak tömve volt. Békéscsabától pontosan indultunk, Gyomára 2 perccel korábban érkeztünk annak ellenére, hogy Békéscsaba és Murony között rossz volt a biztosító berendezés, és minden térközjelzőnél és minden fénysorompóval biztosított átjárónál lelassítottunk 10 km/h-ra, összesen kb. 12 alkalommal A Munténiát V43 1135 vitte, a kereszt Mezőtúron (Pannónia) V43 1111 volt. Mezőtúrról Bzmot 355-tel mentünk Orosházára, útközben Szarvason (M44 160 teherrel) és Kisszénáson (Bzmot-ok Szarvas és Kondoros felé) volt kereszt. A Mezőtúr-Orosháza szakasz meglepően jó állapotban van, sokszor 60-70-nel döngettünk. Mezőtúrról 5 perc késéssel indultunk, ami meg is maradt Orosházáig annak ellenére, hogy 3 megállóhelyen annak ellenére, hogy a menetrend szerint meg kellett volna állni nem álltunk meg, nem is lassítottunk!!! Orosházán sok érdekesség nem volt (Kiss Lacinak: Bzmot 062 volt a Szentes-Orosháza-Szentes), Mdmot 3035-tel mentünk Szegedre. Hódmezővásárhelyen keresztek: M41 2128 Szeged-Békéscsaba, M41 2198 Hódmezővásárhely-Szentes, M62 096 teherrel. Algyőn A25 102 toltatgatta a tartálykocsikat, a rókusi tartalék M44 207 volt, Szeged Rendezőn Mdmot 3007 (Szeged-Békéscsaba) és M62 109 (tartálykocsis teher) voltak.
Hát, dióhéjban ennyi.
L.G.
Ui: a legfontosabbat majd elfelejtettem: a szegedi nagyállomáson ma sikeresen beszereztem az 1999-2000 évi hivatalos menetrendet módosító 2. Sz. pótlék MÓDOSÍTÁSÁT!!!!
Emlékeztek még az 1146-os mozdonyokra? Ők voltak az első kétfrekvenciás mozdonyok Magyarországon, velük indult meg az EC-forgalom. Nemrég olvastam, hogy már jó ideje nem futnak. Az egyik gépet fűtőgéppé alakították...
Szerinted foglalkozik vele valaki egyáltalán?
Már most is unják. Max. levelek letöröl vagy szerver kikapcs. Eggyel kevesebb gond nekik, ennyit érnél el.
Az utazokozonseg tajekoztatasarol es a kozlekedesi vallalatok honlapjarol annyit, hogy jo masfel honapja irtam egy levelet a BKV honlapkeszitoinek a menetrend hibairol. Azota semmi valtozas, es meg nem is valaszoltak. A MAV weblap pedig brrrrrrrrrrrrrrrrr... Egyszer gondoltam arra, hogy el kene arasztani oket mailekkel, mondjuk egy ilyen kerdessel, hogy MIERT NEM TUDJATOK RENDESEN KOZZETENI A MENETRENDVALTOZASOKAT?! Ha fejenkent kuldunk szazat, eleg hamar megunjak...
Ha már a 10-27-esekről szó esett, nem hagyhatunk szó nélkül egy másik rendkívül tréfás kocsitípust, a 20-06-os "korszerűsített" By sorozatot. Egyszer már előfordult hogy jól működött a világítása... :-( Az esetek több mint 90%-ában viszont, miután a kaluz felkapcsolja, 10 pecre rá elsötétül a fénycsövek fele... újabb 10 perc után a másik fele... a vonat indulása után pedig már teljes a sötétség. Ha a kalauz ügyes esetleg ismét felkapcsolja 10 pecnyi állás uán az előbbi játszódik le. Ha cak egyszer történne meg, még elnéző lennék - utaztam már sötét fülkében, sőt egyszer egy stroboszkóp-GySEV 20-27-essel - de így esti utazásoknál már kerülöm (ha van rá lehetőség). Ez már csak azért is szomorú, mert amúgy én kényelmesnek (főleg a fülkés kocsikhoz hasonló térdtávolság miatt), ésd belső kiképzését magyar viszonyok (azIC és a nagyértékű kocsik üdítő -sajnos ritka kivételével)között igényesnek találom.
"De azt tényleg nem értem, hogy miért nem lehet ezeket a táviratokat felrakni a MÁV-honlapjára? "
Ezt nem tudom, talán azért, mert ott csak a Domokos Lajos által gyártott propagandaanyagoknak lehet megjelenni. Neki pedig a vasúthoz sok ismerete nincs, ezt elég sok írásával bizonyította is. :-))
A másik lehetséges ok, hogy nem akarják a közvélemény előtt is nyilvánosságra hozni, hogy mennyi módosítás is van valójában. Jobb ha úgy hiszik, hogy a 2. pótfüzet volt a második, miközben már ezt is módosították egyszer. :-)
"Úgy, ahogy az ELVIRA adatbázisát is le lehet tölteni."
A múlt év utolsó módosításakor a Menetrendi értesítőben véletlenül elírtak egy vonatszámot. Az Elvírában ugyanez a hiba megvolt. Így Hatvanból Szolnokra délután egymás után indult 2 vonat, a téves számként közölt esti vonatot átteték délutánra.. :-))
" Említetted a szolnoki menetrendkészítőt, ő alkotta a 86-os is azt a "csodát", hogy napközben 5 (öt) óra szünet után megy ki vonat Vámosgyörkre..."
Hazai pálya :-) Erről konkrét információkkal is tudok szolgálni:
Tehát, volt délelőtt egy vonat Jászapátira a 35745. Ezzel tudtak hazafelé utazni akik csak gyors ügyintézésre, vagy vásárolni mentek Szolnokra. Hétvégén pedig elég sokan utaztak a települések között is! Jászapátiról pedig az iskolákból tudtak a diákok hazautazni délben. Sokan voltak a 35744. sz vonaton is. Egy szóló Bz biztos nem lett volna elég! ( Ezért nem is szólóban járt a bevezető időszak után...).
Mivel a 35729. sz vonat túl korán közlekedett a diákforgalom elég kicsi volt a vonatokon. Az autóbuszjáratok pedig túl zsúfoltak voltak, ezért az önkormányzatok támogatásával kérték, hogy indítsanak még egy reggeli vonatot.
Idén sikerült ennek a beindítása, hatására a Volántól szinte az egész forgalom átkerült vasútra.
Konkrétan nem ismert annak az oka, hogy miért, de 19.-étől megszüntették a délben közlekedő 35745/35744. sz vonatokat. Ennek az a következménye, hogy a diákforgalom ismét átkerül a Volánhoz, mert azt szerintem senki sem várhatja el, hogy mindenki kétféle havijegyet váltson.
Feltételezhető, hogy a Volán az autóbuszjáratainak kihasználatlansága miatt lobbyzta ki a MÁV vezetésénél ezeket a vonatmegszüntetéseket, mert térségben visszaesett az autóbuszok forgalma, és így a reggeli diákforgalmat is sikerül visszaterelni autóbuszra.
Szerintem nem várható el az a diákoktól, hogy Jászapátin az állomáson töltsenek iskola után 2,5 órát vonatra várakozva. A MÁV veztésnek pedig kapóra jött ez, mivel így ráilyeszthetett a vasutasokra.
Mellesleg: meg lehet nézni milyen vonatok szüntek meg! Mind olyan ahol a Volán mostanában utasokat vesztett, és így próbálja visszaszerezni!
"... és ott 10 perccel kési le a Keleti felé a csatlakozást? (35725-ösről van szó)"
Ez csak a jéghegy csúcsa, ennél durvább menetrendi hibák is voltak...
Egyébként ezek nem menetrendi hibák! Ezek mesterséges manipulációk! A megszüntetésre kijelölt vonalakon így csökkentik az utasszámot addig, amíg a vonal megszüntetése miatt nem lesz számottevő ellenállás, mert nem utazik már csak néhány ember vasúton!
Aki kíváncsi hogy ez mennyire igaz, lapozza fel a menetrendet!
"Pl. egy-egy vonal (82,86,102,108, aztán, hogy dtúli példa is legyen 36), ami két fővonalat köt össze, és az a hülye utas elvárja (jogosan!), hogy neki csatlakozása legyen. Ilyen vonalakon a sok lassújel miatt nagyon ki van centizve a menetrend, hogy az egyik végén még megvárja, a másik végén még elérje a fővonalat, közben keresztezzen az ellenvonattal. Szóval ilyen helyeken kellene olyan pályafelújítást végezni, hogy egy-két 20-as 40-es lassújel helyett legyen 40-es vagy 60-as (pl. a fővonalakról kiszedett sínszálak kerüljenek ide), mert itt akár 5 perc óriási segítséget jelent a szerkesztés során, és biztosabb átszállásokat lehet adni"
A 86- osról:
Jelenleg 20 km/ó-ás lassújel 2 útátjáróban van, ott 50 méter hosszban.
30 km/ó-ás lassújel Vámosgyörk- Jászárokszállás lözött van 800 méter hosszban az árvíz óta...
40 km/ó-ás lassújel Jászladány- Újszász között van, 2 helyen, összesen 1100 méter hosszban.
50 km/ó-ás lassújel 500 méter hosszban Szászberek megállóhely előtt van. Ez állandó, bizt. ber.-i oka van.
A vonalon egyébként 60 km/ó.-sebességgel közlekednek a vonatok. Az állomásokon egyszerűsített D-55 típusú biztosító berendezés van. Állomástávolságú közlekedés, ellenmenetet kizáró biztosító berendezés nincs.
A 82.-es:
Hatvan- Újszász között 60 km/ó. Végig D-55 bizt. ber. Újszász S-H. biztosítóberendezés. Végig térközi közlekedés, ellenmenetet kizáró biztosítóberendezéssel.
102.-es:
Még nem jártam arra, de ezt hamarosan meg kell tenni, mert Kál- Kuhegyes között hamarosan felszámolják a személyforgalmat...
108.-as:
A MÁV szégyene...
Az ország egyik legszebb vasútvonala, végig megfelelő 60-80 km/ó sebességű vonal. Az állomások pedig egy sajnos egyre reálisabbnak tűnő jövőképet festenek:
Leromlott, szétvert épületek, személyzetnélküli táblás megállónak átminősített állomások. Ennek oka, hogy az állomási biztosítóberendezések legalább 2 fő személyzetet igénylő, régi típusok voltak, ezeket átalakították, leszerelték, a váltókat lezárták, és most meg lehet nézni, ahogy a piszkos, szétvert épületek, és környékük kinéz...
Sajnos nem tudom, hogy mikor, vagy ki szüntette meg ezt a korlátozást, sőt lehet, hogy nincs is megszüntetve. De amikorra aktuális lesz ez a kérdés, biztosan megszüntetik... :-)
A Mazsolák az A 21 069 és A21 070 psz.üon rohadnak Pilisvörösváron. 111/62 ill. 044/58 gyári számon építette őket a RÁBA. Először a Ferroglobusznál dolgoztak és 1972.09. hóban kerültek a Pilisvörösvári Kőporbányához. A hírek szerint hajdanában dolgoztak is. Én kb. 1984üben láttam őket először, az óta szerintem egy centit sem mozdultak.
és miért nem birják a magyar B kocsikban kitisztitani a műbört? az ugyanolyan (kb hasonló korú is lehet) szlovák kocsiban van gustusa még leülni az embernek...
bár a MÁV-nál is vidékenként változik, a nyíregyházi kocsik a románokkal vetekedik, de a nyugatibb országrészben egész türhetőek az állapotok.
A 10-27-ek fenntartási állapota borzalmas, uis a belső berendezés gyakorlatilag tisztíthatatlan (illetve csak roppant élőmunkaigényes módon tisztítható) a sok láb, piszoksarok stb. miatt. Amúgy utaskényelmi szempontból az ülései prímák, csak a lószörrel töltött Dalida-huzatú ülés fölött eljárt az idő. :-)
A következő hóviharban kimegyünk, és megkérdezzük :-)
A bányavasút igenis létezett, ahogy azt a helybeli úriember is mondta, a nyomvonal kb. az lehetett, amit bejártunk, nagyjából az épületek vonaláig. A két kis mazsola meg Vörösváron tolatgatott, még akkor is, amikor már teherautóról borították le a dolomitot a rámpáról. Szerintem most is azt csinálják, mert elég jó állapotúaknak néznek ki. Tényleg: milyen vasútbarátok vagyunk, hogy nem mentünk oda megnézegetni a Mazsolákat? :-)
Külön rendeletes:
Rakok rá egy nagy tele bumszlit, a fehér x nélkül.
Ez nekem elég agresszívan mutatja, hogy az a vonat nincs.....
régebbi: anno volt, hogy időnként este mentem fel Fehérvárról, Pestre.. rutinosan az információstól már azt kérdeztem, hogy mennyit késik a ...Drava.. egyszer megemlítette, hogy emléxik, hogy talán előfordult olyan, hogy pontos volt....:)
Sőt, olyan is volt, hogy a nemzetközi részt (ami késett) másik mozdony húzta, a belföldi meg időben elindult.... ez mennyire bevett dolog?????
Most már csak azt kellene tisztázni, mit keres az a két kis mozdony Pilisvörösváron. A túra engem ugyanis arról győzött meg, hogy az állomástól ÉNY-i irányba nem nagyon lehetett vasút - normál nyomtávú meg teljesen kizárva.
Divinek elküldtem a balesetes lista legfrissebb változatát. Benne vannak a januári események és pár olyan, amiről pontos dátumot nem tudok (Pl: M61 001, M62 256). A folytatás is készül.
Továbbra is Ap kocsik:
tisztán Ap sorozatjelű kocsik:
Ap(v) 10-27 (az államvasutak legborzalmasabb elsőoszt. kocsija)
Ap 19-05* (ez a kérdezett tipus, Dk főjavította őket 1988-1991 között régi győri (fülkés) 19-17-esekből (bővebben 1999.09.10 09:51 hozzászólásomban)
Ap 10-67 (Ezek az 1. o. IC kocsik)
Ap 10-43 (majdnem u. a. mint 10-67 csak GySEV)
tgvTrain:
Ha ismered az Orientet miért akarsz fülkéssel utazni? A fülkés Corail a kontinens legkényelmetlenebb fülkés kocsijainak egyike (márha aludni szeretnél benne). Az Orienten -szerintem- nem érdemes spórolni a fekvőhellyeggyel, csak vigyél valamit (lánc, biciklilakat, nadrágszíj) amivel a fülkeajtót magadra tudod zárni. :-)
kkalmi,
bocs, de pár kérdés felmerült bennem...
- Most akkor él még ez a hülye szerzodési tilalom vagy nem él?
- Ha nem él, mikor, ki és miért törölte el a kétvágányúsítási tilalmat?
- Ha él, akkor be kellene-e tartani, ha az országnak mondjuk szüksége lenne egy plusz vágányra (és még pénze is lenne rá)?
A menetrendekkel kapcsolatban: a legtöbb állomásfőnök küldött módósító javaslatot tudomásom szerint, de senki nem vette figyelembe a menetrendszerkesztők közül.
Teljesen úgy néz ki, mintha direkt rontották volna el ennyire a menetrendet. A Sok késésnek az is oka többek között, hogy megváltoztatták az állomások közötti menetidőket.
Pl: Komárom-Almásfüzítő között a személyvonat anno 13 perc alatt tette meg az utat a 11,7 km-es szakaszon, 3 elindulás, 3 megállás (0-100km/h-ra 6 kocsival nekem 1' 07"), ami a jelenlegi menetrend szerint 8 percre rövidült (??). És még lehetne sorolni, hogy a 100/100 km/h-ás vonatokat úgy tervezte, hogy nem lassít, gyorsít. stb
Hip-hip hurrááá! Újra a menetrend a téma! És gyülekeznek a szakemberek is! Ráadásul teljesen egyetértek az alább leirtakkal, a menetrendterveyok munkajaval kapcsolatban.
Tapasztalatom szerint a MAV ujkori utastajékoztatási fekete napja 1997 szeptember 1-je volt. Augusztus végén kaptunk egy hivatalos listát (Menetrendi Ertesito) a szeptember 1-tol megszuno vonatokrol. A dolgot kesobb felulbiraltak, (amin nem is csodalkozom, hiszen a megszuntetendo vonatok kozott volt pl a Gyorbol Budapestre 9.50-kor, es a Budapest Keletibol Gyorbe 16.10-kor indulo gyorsvonat is (!!!),) de uj ertesitot nem kuldtek. Slussszpoen, hogy ez utobbi vonat penteken es vasarnap megmaradt volna, de az odautja meg akkor sem.
A vasutasok sem voltak tisztaban azzal, hogy mi jar es mi nem, a Mav kiadta a kozlemenyt, hogy 129 vonat menetrendje valtozik elsejetol, az utasok pedig a szeptember vegen megjeleno potlekbol tajekozodhatnak a valtozasokrol. Ez egyszeruen gyalazat volt. Ez volt nálam a MAV utolso huzasa.
Viszont nem láttál 41-est a Deák téren :))) Meg 7121-es hóseprőt a Mester utcában úgy 3 Ganz és "x"UV társaságában. Igaz nem is fröcskölt le a Deák téren egy szemét autós. 4 üres sávja volt!!! Én meg totál jeges, pedig addig összesen nem kaptam anyi vizet a cipőmbe. Mindegy. Köszi, jó volt, sajnálhatja, aki nem volt, de talán lesz még ilyen. Aki villamosos szilvesztert akar, az jöjjön a 41-esre 31-én. Tamás barátom 20:30-kor indul a Körtérről, majd 75 perc, aztán úgy 70 perc körül.
Szép jó estét mindenkinek!
Köszönöm, hogy eljöttetek erre a havas túrára, remélem, senki se fázott meg!
(Ha Újpesten leszállok, 1 órával többet tölthettem volna a jó meleg fürdővízben...)
"Meglepően simán zajlott le a MÁV-nál az 1999. évi tavaszi menetrendváltás.
Elmaradtak az ilyenkor szokásos jelenségek, hogy a mellékvonal felé a vonat a
fővonali vonat beérkezése előtt két perccel elindul, megszűnik a
munkába és az iskolába járók által használt kora reggeli személy,
és helyette a 13 óra 20 perckor indít vonatot a MÁV, és a menetrend kiadása
másnapján annál kétszer vastagabb módosítási köteg jelenik meg.
A jelenség okainak kutatására a MÁV vizsgálatot indított.
A vizsgálóbizottság megállapította, hogy ez azért történt, mert a
menetrendszerkesztők folyamatosan sztrájkolnak. Mint képviselőjük,
Sörsik János elmondta, ők nem hagyták abba a VDSzSz által az év
elején meghirdetett sztrájkot, csak ezt senki nem vette észre, mindenki
azt hitte, hogy a menetrendszerkesztők a megszokott munkatempójukban
és színvonalukonon dolgoznak. Sztrájkjukkal azellen a
tarthatatlan helyzet ellen tiltakoznak, hogy idén sem kapnak 14. havi
fizetést, és nem épül minden olyan vasútállomás mellett, ahol legalább
egy VDSzSz-es vasutas dolgozik, sztrájktanya. És addig nem is veszik fel
a munkát, míg követeléseiket nem teljesítik. A MÁV vezetése döntésüket
megkönnyebbülten vette tudomásul."
"
Kösz az infót, máris szétnéztem nálad. De azt tényleg nem értem, hogy miért nem lehet ezeket a táviratokat felrakni a MÁV-honlapjára? Úgy, ahogy az ELVIRA adatbázisát is le lehet tölteni. A nov. 15-i változásról is sokkal többen tudhattak volna.
Említetted a szolnoki menetrendkészítőt, ő alkotta a 86-os is azt a "csodát", hogy napközben 5 (öt) óra szünet után megy ki vonat Vámosgyörkre és ott 10 perccel kési le a Keleti felé a csatlakozást? (35725-ösről van szó) Miért nem lehet Szolnokról korábban indítani? Egyedül a 7325-ös csatlakozására várhat Lőkös felől, ami szintén jöhetne 5-10 perccel előrébb. (Legalább is én így vettem észre)
"Egyébként ki hogyan szokta begyűjteni a legújabb menetrendi módosításokat?
Nem a 'hivatalos' pótlékokra, 'félhivatalos' menetrendi értesítőkre gondolok, hanem az ezek után/közben kiadott táviratokra, melyekben sokszor kemény módosítások vannak.
Ez nem megfelelő utastájékoztatás, pedig szerintem ezen nagyon sok múlik. "
Mivel a munkámmal összefügg, így a leghivatalosabb helyről szerzem az információkat.
Ha (itt a fórum tagjai közül is) érdekel valakit a honlapomon megnézheti.
Az utastájékoztatásról:
A menetrendszerkesztők egyszerűen nevetségessé teszik a vasutasokat, akik az utasokkal kapcsolatban állnak. Pl.: az a bizonyos nov. 15.-i változtatás! Egyszerűen elképesztő, amit megengednek egyesek maguknak a vasutasság lejáratására... És a felelősöket megkeresik, felelősségre vonják? NEM!
Sőt, mi vagyunk a hibásak ha 11.-én azt mondjuk az utasnak, hogy 14.-én a vonat x-kor indul, majd este kitalálják, hogy a változás csak 15.-étől érvényes, gyorsan kiadnak egy távíratot.
Aki délelőtt érdeklődött, ha nem érdeklődik újra, már át is van verve. Következménye: utaspanasz. Felelős: az állomási dolgozó, mert az utast félretájékoztatta... De ettől az az utas aki emiatt lemaradt, nem jut el az uticéljára. És ezt megcsinálni egy vasárnap, amikor amúgy is nagy a forgalom, hát elképesztő!
"1. Mennyivel könnyebb menetrendet tervezni kétvágányú vonalra? Elsore talán egyértelmu, de ugye több sín nagyobb (lehetséges) forgalom..."
Kétvágányú pályán is vannak nehézségek, amire nem árt odafigyelni. Sajnos az idei menetrendben sokról megfeledkeztek. Pl:
Vonatkereszt esetén nem áthaladó vonatoknál az állomásépülethez közelebbi pályán közlekedő érkezzen előbb.
Ha egy lassabb vonatot kitérőbe kell járatni, gondolni kell az állomáson a vonat vágányában lévő sebességkorlátozásra is, mert egyébként a térköztávolságban közlekedő kovető vonat késni fog!
STB.
" 2. Segítene-e valamit a menetrendek összeállításakor, ha bizonyos egyvágányú vonalakon egy-egy állomás között (ahol lehetséges) kétvágányúsítanák a pályát? "
Természetesen segítene, de a költsége jelenleg olyan magas, hogy ezen gondoplkodni mostanában nem kell...
" 3. Állítólag (úgy hallottam) a párizsi békeszerzodésben van egy olyan cikkely, hogy bizonyos vasútvonalak nem lehetnek kétvágányúak (pl. a balatoni vonal). Valós ez vagy hülyeség? "
Valós, volt. Most pedig nincs pénz. A kelebiai vonal kétvágányúsításán gondolkodtak már, de ha így halad nemhogy második vágányt nem tudnak építeni, de még a meglévőt sem tudják európai szinvonalúvá tenni... Mellesleg a Szolnok-Békéscsaba közötti vonalon a második vágányt már elég régóta építgetik.
"4. Van-e a menetrendszerkesztoknek bármilyen hatása a fejlesztésekre? "
Van persze. Ha így halad egy-két éven belül vége a vasútnak. Ezek évente tudnak rontani a menetrenden. Évek óta rossz a csatlakozás. Ezért nem tettek semmit.(De! Menetrendváltások alkalmával visszaálnak ahhoz, amit egy éven keresztül legalább félszáz módosításban javítgattak!)
Eszméletlen baromságokat tudnak művelni, amit szakmai szemmel jobban lehet látni. Sőt az utaspanaszokat hallgatva hallani is...
Szerintem a vezérük az lehet, aki a Szolnok térségére készült menetrendet barmolta. Erre ép ésszel nincs magyarázat! Évek óta sz@r a menetrend, de amit most elkövettek 19.-én azt ép eszű ember nem értheti meg. Miért kell az utasokat a vasúttól elriasztani egy ilyen semmitérő sz@r menetrendel?
A csúcs persze az, hogy a vasutasok véleményét meg sem hallgatják. Vagy gyorsan keresztbe tesznek nekik a következő módosításkor. Pl:Füzesabony 6607.sz vonat esete...
Bocs a panaszkodásért, de nagyon dühít, hogy az utasok érdeklődnek az utazásról, és akkor azt kell mondanom, hogy ne utazzon azzal a vonattal, mert menetrendszerint ugyan csatlakozónak látszik, de Szolnokon nem tud 1, vagy 2 perc alatt átszállni. És biztos nem várják meg, hogy kisgyerekkel csomagokkal az aluljárón 6-8 vágányhosszot gyalogoljon. Emiatt induljon el 140 percel korábban Pilisről 4:56-kor, és várjon Szolnokon130 percet. Mindezt azért, mert a menetrendszerkesztő nem ért a munkájához, és ami ennél is durvább, hogy még dicsérik is ezért a menetrendnek nevezett valamiért!
Teljesen igazad van! Olvasni is jobban lehetett, mert most, ha egy táblán két állomás van kiírva, már szinte olvashatatlan, pláne, ha a legfelső sorokban van.
Mi van ha új IC van? vannak üres lapok amire fel lehet ezeket venni, pl. a Déli lezárása alatt bekerültek a pécsi IC-k is a táblára.
Azért kíváncsi lennék, hogy mekkora pénzt akasztottak le azért a vacak szoftverért, amelyik pl. a Keleti tábláját működteti.
Pl. a 2. sorban azt van, hogy X-be, a 3.-ban, hogy Y-ba megy vonat. Elmegy az első sorban levő, tehát mindenki eggyel feljebb kerül. Ekkor hiába van a pörgőtáblákon egymás mögött az X és Y állomás, a gép a következőképpen dologozik:
-- letekeri X-től a végéig alaphelyzetbe, majd a nullhelyzetből Y-ig. (ahelyett, hogy csak egyet lépne)
-- ha csak a vágányszámot/vagy késést kellene kiírnia: a teljes sor törli (időpont, vonattípus, hova, stb).
Kiváncsian várom meddig bírja a mechanika ezt az őrült, felesleges pörgetést.
MÁV-sztrájk: az Esti Kornyikában azt mondták 01.10 (hétfő) 0 órától 01.12 12 óráig tart majd, és a volánosok is két órás figyelmeztetőre készülnek hétfőn (jan 10.) reggel. Érdekes lesz...
"A 70-es, illetve 71-esen Vácig közlekedő személyeket úgy különböztetik meg, hogy az egyiknél jóesetben Göd, a másiknál Veresegyháza is kiírásra kerül. Azaz kerülne..."
régen lehetett tudni, hogy a Csörgős az a veresi személy, de most már ez se jön be...
és mért jobb ez a pörgös-táblás izé? pl a Keletiben a régi "pixeles" szerintem sokkal jobb, ott csak 1-2 pixel akadt ki, nem lehetett ekkora hülyeség kiírva...
és a pixelesen sokkal gyorsabban ment a frissités is.
arról nem is beszélve, hogy pixelesen bármit ki lehetett írni, a táblásnál mi van ha például kitalálnak egy új IC-t?
Dorogon át Ceglédre... Honnan tudod, hogy Dorogtól még merre ment a vonat? : -)))
Hát, van még egy-két egyéb variáció, amik elég gyakran feltűnnek a Nyugati infótábláján,
egy részt néha 'jár' még a Budapest-Exp., a Balt-Orient-Exp. és a Metropol nk gyors...
Ez addig nem is baj, ha egyértelműen látszik, hogy hülyeség. De néha zavaró, ha rosszul ugrik a lapozó. A 70-es, illetve 71-esen Vácig közlekedő személyeket úgy különböztetik meg, hogy az egyiknél jóesetben Göd, a másiknál Veresegyháza is kiírásra kerül. Azaz kerülne...
Ennél rosszabb volt a helyzet Győrben, kb 1,5-2 éve szerelték fel az új infótáblát (olyat, mint a Keletiben) és ott volt Csornán át Budapestre IC, Sopron keresztül Záhonyba gyors...
Amikor pedig egy szombathelyi és egy sporoni részt raktak össze Bp. felé, teljes volt a katasztrófa: néha három különböző vágányról is indult a vonat két különböző időpontban, kt féle irányban (egyik pl. Sopron keresztül), jó lett volna próbaüzemet tartani előtte.
Visszatérve a Nyugatira volt már olyan is, hogy az infótáblán Lajosmizse volt, a hangosbemondó Ceglédi személyt mondott, a szerelvényen a táblázók pedig fenthagyták a Debrecen-Nyírbábrány-Jibou táblákat a szerelvény végén lévő kocsikon. Szerencsétlen utas majd elsírta magát... (legszívesebben én is...)
Ezek tipikusan olyan dolgok, amihez nem kell nagy pénz, mégis sokat dobna a MÁV megítélésén.
Ez így igaz...
Sajnos az utastájékoztatás elég gyengus, a másik, hogy a vasutasok nem veszik komolyan a menetrendváltozásokat. (Igaz, az sem EU-normás, hogy fél év alatt már 50-szer kellett módosítottak a menetrenden...)
Elég sok vasutast ismerek, aki nem követi úgy a változásokat, mint én, pedig neki házhoz jön a távirat, nekem meg utána kell járni...
azért az állomáson is beírhatták volna a kifüggesztett menetrendbe (más vonatoknál volt, de ennél nem!)
ez a "vót egy papírlap" nem egészen EU normás utastájékoztatás...
reggel elaludtam, így nem voltam veletek. Kár, mert megmondhattam volna, hogy a 2015-ös fejrovatába egy 30-as jelet kellett rakni, azaz XII. 23-tól I. 02-ig nem közlekedik.
Azt hiszem a 2-es pótlékban volt benne.
Ejnye, ejnye, nem javítjátok a menetrendeteket?!
megjöttek a pilisi túrázók, kicsit ázva, kicsit fázva...
reggel a Nyugati-Állatkert távolság az kb 15 perc volt, de Pilisvörösvárig behoztuk a késést.
a bányavasútból egy alagúton kivül nem sokat láttunk, szakadó hóviharban megkerültük a bányát (ahogy valaki megfogalmazta "olyan Deltás hangulatban"...)
Pázmáneumhoz lukadtunk ki végül, ahol vártuk (más utasokkal együtt) a 2015-öst, ami 13 59-re ért volna oda, vonat sehol...
egy idő után a "baktertől" megtudtuk, hogy "vót egy fehér papírlap, arra rá volt gépelve, hogy ez a vonat nem jár"...
tehát vártuk a 2025-öst ami 15:14-re percre pontosan megérkezett, elötte a 2016-os Esztergom felé menet szintén pontos volt!
Bz+Bzx szerelvényen már csak állóhely akadt.
a hatalmas hóvihar Újpestet és Angyalföldet elvágta egymástól, így ezt a távolságot csak félóra alatt sikerült megtenni...
Nem vagyok 'hivatásos', mert nincs róla papírom, ami kis hazánkban sajna a legfontosabb... (egyébként 12 éve foglalkozom ezzel, bár az első 7-8 év szinte városi/buszos közlekedéssel telt el.)
Most gondolkodom azon, hogy elhagyom jelenlegi pályámat és a közlekedés felé fordulok és mégiscsak befejezem a sulit, hogy meglegyen a pecsétes felsőfokú képesítésem.
A válaszok:
1./ Nagyobb a szabadságfok a kétvágánnyal, de egy mellékvonal, szárnyvonal menetrendjét esetleg mégis könnyebb összerakni, pláne ha nincs sok csatlakozó vonal.
Kétvágányú pályán is ez utóbbi szab meg sok mindent, pl. 80-ason Miskolc--Füzesabony közötti távon csak Nyéken kell figyelni a két szárnyvonali csatlakozásra, míg utána Hatvanig ugyanakkora távon van két olyan csomópont (Kál--káp és Vámosgy.), ahol csak egy szárnyvonal (a gyöngyösi), míg a másik három egy-két fővonalon végődik (81,82,100,120a), ahol szintén figyelni kell a csatlakozásokra.
2./ Igen.
3./ Sajnos valós hülyeség, ahogy lazar is irta. És sajnos itt jön be a képbe minden szakember rémálma a politika: ha bárki felvetné a békeszerződés módosítását, azonnal irredenta, stb.....
4./ Kellene, hogy legyen, de ez a főnökök hozzáállásán múlik.
Pl. egy-egy vonal (82,86,102,108, aztán, hogy dtúli példa is legyen 36), ami két fővonalat köt össze, és az a hülye utas elvárja (jogosan!), hogy neki csatlakozása legyen. Ilyen vonalakon a sok lassújel miatt nagyon ki van centizve a menetrend, hogy az egyik végén még megvárja, a másik végén még elérje a fővonalat, közben keresztezzen az ellenvonattal. Szóval ilyen helyeken kellene olyan pályafelújítást végezni, hogy egy-két 20-as 40-es lassújel helyett legyen 40-es vagy 60-as (pl. a fővonalakról kiszedett sínszálak kerüljenek ide), mert itt akár 5 perc óriási segítséget jelent a szerkesztés során, és biztosabb átszállásokat lehet adni.
Az alapprobléma az, hogy ez egyáltalán kérdés lehet, hogy van-e beleszólása. Lehet itt koncepciókat gyártani, utastájékoztatásra törekedni, ha az alap rossz. Azt nem lehet eladni. Például felmerült a Murony-Békés szárnyvonal felszámolása, mert kevesen utaznak rajta.
Én elfogadom, hogy lehetnek olyan vonalak, amiket esetleg fel kell számolni (ez nem mindig érzelem kérdése), de előtte meg kell vizsgálni, hogy megtettünk-e mindent azért, hogy legyen forgalom.
Szóval. Békésről be lehet jutni busszal kényelmesen Békéscsabára átszállás nélkül, kb azonos áron, mint vasúttal. Mit kínál ezzel szemben a MÁV? Egy megálló Bzmot Muronyig, átszállás, egy megálló Békéscsabáig, egy más (zsúfoltan) érkező személyvonattal. Pedig a vicinális sokszor majd' egy órát Muronyban áll. Miért nem járhatna be az ilyenkor Békéscsabára? Külön rendeletessé tették a 37717-es, amivel suliba/munkahelyre lehetne bejárni, pláne, ha 5 perccel korábban indult volna és beérhetne Békéscsabára 7:40-re, délután ugyanígy lehetne közvetlen vonat vissza felé a 37723-as bejönne Békéscsabára és du. 5 körül visszaindulhatna Békésre. Jelenleg a Békéscsabáról 15:20-kor és 16:40-kor induló vonathoz van "csatlakozás" 40-50 perces átszállással!! Tehát 65-80 perc alatt tud valaki hazaérni, ha mindenáron vonattal akar utazni, persze, hogy nem olyan hülyék az emberek, hogy ezt válasszák. Ilyen egyszerű módon el lehet érni, azt, hogy csökkenjen az utasszám, aztán (először nem megszüntetni, ÓH, nem!!) csak csökkenteni a vonatok számát (aztán azokat a zsúfolt szerelvényekhez kapcsolják! Etessenek másvalakit, de ne engem!!), azt még kevesebb utas, még kevésbé kifeizetődő, szóval így 22-es csapdája. Egyébként pedig lehet, hogy meglehetne menteni ezt vonalat (is).
Ugyanis a szárnyvonali felszámolók egy dolgot nem vesznek figyelembe, hogy a vicinálison utazók sokszor egy-egy fővonalról szállnak át, így ha megszűnik a szárnyvonal a fővonalakon is csökken az utasszám. (pl. a fenti békési eset, ha kiszedik a vicinális, már biztos nem lesz senki olyan, aki a 120-ason elmegy Muronyig, hogy ott majd buszra szálljon). A másik hasonló csúsztatás pedig, hogy csak a kora reggeli, délelőtti, késő esti vonatokat törlik (illetve külön rendeletessé teszik... TÉNYLEG Ti, hogyan rajzoltok be a menetrendbe ezt a jelet: fehér kereszt fekete körben??) Szóval az ezen utazók általában nagyobb távolságra akarnak utazni és emberi időben odaérni, illetve messzebbről érkeznek és csak a délelőtti vonatot érné el. Az ilyen emberek nem fognak két információt felhívni, márminthogy eljutnak vonattal valameddig, aztán onnan hogy menjenek busszal, hanem egyből a Volánt hívják, hátha van közvetlen járat és azzal mennek.
Hűha, inkább abbahagyom, mert még nagyon felhúzom magam rajta.
Egyébként lehet itt ilyen hosszan, ennyire részletes dolgokról írni? (Továbbra egy T betűvel közlekedek, még tanuló vagyok itt.)
A kérdések persze hogy bárkinek szólnak aki tudja rá a választ. Azért Fórum a Fórum. Kösz az infót.
Hm, szóval Trianon. Érvényes még ez az idióta szabály, vagy vissza lehetne építeni a vágányokat? Vagy megsértenénk vele a békeszerzodést? (Nem is lenne hülyeség, legalább lehetne rá hivatkozni, hogy lám, milyen idejétmúlt)
Bocs, hogy mas helyett valaszolok: Ugy tudom, hogy a trianoni bekeszerzodesben volt egy olyan resz ami miatt fel
kellett szedni a Nagykanizsa-Murakeresztur, Soroksar-Kiskunlachaza, Bekescsaba-Lokoshaza szakaszokon a masodik vaganyt.
Akár igen, akár nem, megkérdezném a következoket:
1. Mennyivel könnyebb menetrendet tervezni kétvágányú vonalra? Elsore talán egyértelmu, de ugye több sín nagyobb (lehetséges) forgalom...
2. Segítene-e valamit a menetrendek összeállításakor, ha bizonyos egyvágányú vonalakon egy-egy állomás között (ahol lehetséges) kétvágányúsítanák a pályát? Arra gondolok, hogy ha a kereszt csak néhány percet késik, ebben az esetben nem késleltetné a másik irányban haladó vonatot, azt el lehet engedni idoben. Persze ha nagyobb a késés, akkor úgyis borul minden.
Ilyesmi helyekre gondolok pl. Zamárdi-Szántód vagy Bfüred-Aszófo-Örvényes-B.udvari, ahol elfér még egy vágány és senkit sem zavar. Vagy pl. Szabadbattyán-Lepsény-B.aliga. Az Alföldet sajna nem ismerem, de asszem Szeged felé is egyvágányú a pálya.
3. Állítólag (úgy hallottam) a párizsi békeszerzodésben van egy olyan cikkely, hogy bizonyos vasútvonalak nem lehetnek kétvágányúak (pl. a balatoni vonal). Valós ez vagy hülyeség?
4. Van-e a menetrendszerkesztoknek bármilyen hatása a fejlesztésekre?
Igen, a tengelyterhelés miatt. A gép ugyanis 144 t volt, így eggyes helyeken csak sebességkorlátozással közlekedhetett.
A két kis cső a csáp előtt ill. a felszálló gőzpamacs szerintem a vízindító szellőzője és az onnan kiszálló gőz.
Miért volt szükség a 2 futó forgovázra? A tengelyterhelés miatt? Két képen az áramszedő előtt folt látható (001c és 001d) és az egyik áramszedő előtt van két cső - ez a gőzfűtés miatt van?
Sziasztok Vasutasok!
Segitsetek nekem!
Szeretnek helyet foglalni az Orient Expressz-re, majd februarra, es azt szeretnem megkerdezni, hogy lehet-e azt kerni, hogy a helyfoglalas kupéba szóljon?
Fontos, hogy kupéba és ne a termes részbe!!!
Ismerem az Orientet, mert mar ketszer is utaztam vele.
Tudom, hogy nem kotelezo a helyjegy, csak most tobben mennenk mint regebben.
Harom francia kocsi megy Bp.-Parizs viszonylatban, ebbol egy termes, ketto kupés.
A termesben nem lehet nyugodtan aludni, és ha azt szeretnenk, hogy nyogodt legyen az ejszakank akkor ebbol a szempontbol a kupes a jobb valasztas.
A kerdes tehat:
Lehet-e azt kerni a helyfoglalaskor, hogy KUPÉS kocsiba biztositsanak nekunk helyet???
Koszonom a valaszokat!!!
Udv:
TgvTrain
> Éljenek a menetrendesek!
Szintén 'zenész' vagy? Esetleg csak szolidális?
Egyébként ki hogyan szokta begyűjteni a legújabb menetrendi módosításokat?
Nem a 'hivatalos' pótlékokra, 'félhivatalos' menetrendi értesítőkre gondolok, hanem az ezek után/közben kiadott táviratokra, melyekben sokszor kemény módosítások vannak.
Ez nem megfelelő utastájékoztatás, pedig szerintem ezen nagyon sok múlik.
Más. Látta már valamelyikőtök a Tisza-Exp-t (15) vagy a Venezia-Exp-t (241) késés nélkül, rendesen megérkezni a Keletibe? (Ez utóbbi az egyvágányú 30-as vonalon rendre felborítja a menetrendet.)
Január 1.-én dímentesen lehet utazni Budapestre a Szent Korona ünnepségre !
Január 1.-től 6 %-al emelkednek a vasúti személyfuvarozás tarifái.
Részletek:
http://w3.swi.hu/kweb
A Rákos és Kőbánya-felső közötti vonal egy része, az Orion előtti, idelátszik hozzánk, a lakótelepre. Kilenc óra körül egymással szemben ment két "hegesztési ív", innen, több kilométerről is jól látszott a fényjáték. Fantasztikus volt, még percek múlva is "villámlott" az ég alja, talán egész a Keletiig is látszott a fénye!
Tudna valaki pontos infót adni arról, hogy milyen vasúttal kapcsolatos újságok, kiadványok vannak (fő témák, melyik mire koncentrál, lehet-e és ha igen, akkor hol előfizetni, ár stb.)?
Szerdára tervezek egy kis vonatozást a következő útvonalon: Mélykút-Baja-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes-Nagykanizsa-Fonyód-Kaposvár-Dombóvár alsó-Baja-Mélykút. Van-e valakinek kedve csatlakozni?
Van-e arról infótok, hogy per pillanat milyen a hóhelyzet a Dunántúlon, főként a Dél-Dunántúl érdekelne.
Ákos! Tudod-e, hogy szerdán melyik NOHAB lesz Kaposváron?
Szili-barátok! V43 1223 frissen van festve. Nem EUROFIMA, de azért nagyon szép!
Visszatérve még egy kicsit a kocsikhoz: ha jól emlékszem, 1990 körül jelentek meg azok az 1.o. termes kocsik, melyek kicsit komfortosabbak az Ap-nál, csak 54 ülés van bennük, 5/4 arányban van osztva a nemdohányzó/dohányzó, és talán légbefúvás is van bennük. Ezek milyen kocsik? Akkor újak voltak, vagy átalakítottak?
Nyugodalmas szép jó estét mindenkinek!
Remélem, túléltétek a karácsonyi megpróbáltatásokat (evés-ivás, rokonság).
A lényeg: Holnap LESZ túra! Folyamatosan olvad, holnapra még valami napsütést is hazudtak,
szerintem érdemes megpróbálni. Találkozó 9-kor a Nyugatiban, az esztergomi vonatnál!
Bosszantó, hogy a Karácsony tájéka minden alkalommal tartogat valami meglepetést a MÁV részéről is. Ha visszapörgetem az emlékezetemet, nem találok olyan Karácsonyt, amikor minden problémamentesen zajlott volna a családlátogatás körül. 24-én este a béke és szeretet ünnepe, de előtte és utána a sorbanállás, a szedett-vedett vonatok, koszos, sötét, fűtetlen kocsik, a befagyott kitérők és a kimaradó buszjáratok ideje köszönt ránk. Olyan törvényszerű ez?...
Kellemes ünnepeket kívánok minden kedves aztaltársnak így utólag .
Miskolci IC kocsik Szegeden:
Ősszel elállomásították Nyugati összes 10-67, 20-67 és 88-67 kocsiját részben Szegedre, illetve az ilyenkor szokásos cserebere alapján Miskolcra is. Azóta a szegedi IC-ket is Szeged állítja ki.
Ay vs. Ap kérdéshez:
Vmikor a múlt században írtam, hogy abszolút káosz van a sorozatjelek kiosztásában. Ha szigorúan vennénk a 10-67-es Ap pontos sorozatjele Apmee lenne, de ez csak papírforma. 19-05-re az Ay jobb. Áltb. manapság már középsorozat, vagy melléksorozatszám szerint csúfolják a kocsikat (41-es, 30-as 67 stb.).
Érdekes adalék ehhez, hogy egyes esetekben a melléksorozatszám kiosztásába is csúsznak hibák. 1994-ben amikor az első 20-71 05-ös Bpm kocsik érkeztek (DWA Ammendorf) az első öt kocsi 20-80 középsorozattal jött (illetve a Bpmz-k 20-81-gyel). Már 10 kocsi Mo-n volt, mire valaki kibökte, hogy nincs is bennük gőzfűtés, így a németek már Bp-en festették fel az új kocsiszámokat (20-70 05; 20-71)
Ha addig nem találkoznánk, kívánok mindenkinek nagyon boldog újesztendőt.
Újonc vagyok a pályán. Bocs, ha valami nem szabály szerint megy (mert a szabál, az szabál...). Ja, és nem vagyok mindig ennyire bőbeszédű...
Ha valakit nem érdekli rövid SZEMÉLYleírásom, ugorja át a ********* sorok közötti részt, utána én is leírom karácsonyi kaladomat a vasúton.
Nevem elvileg fent is olvasható (István Gyuri), miskolci vagyok immár 27. éve, de kilencedik éve Bp-en tanyázom egyetem+munkahelyből kifolyólag.
Alapvetően városi közlekedésis vagyok (tudom, pfúj...), még 14 éveesn kezdem lejárn a helyi közlekedési vállalathoz, mert beleszerettem a menetrendekbe. Ez a vonzódásom azóta is tart. Az MKV-ból egy-két hülye főnöknek köszönhetően kiábrándultam (bár addig jó néhány módosító javaslatot elfogadtak, de kezdett kínossá válni, ami addig csak jópofa volt, hogy egy tinédzser csinálgat menetrendet, fordabeosztást 'hozzáértő' emberek helyet), mikor felkerültem egyetemre (természetesen a közlekkarra) találkoztam egy-két őrült vasutassal (Szilva Petivel, Hosszú Lajossal, egy évvel később Joó Ferivel), de nem igazán a velük, hanem az akkori vezér-helyettessel, Sipos Istvánnal való (eleinte véletlenszerű) találkozásaim, miatt fordultam 'Arccal a vasút felé'.
Kapcsolatba kerültem rajta keresztül a MÁVInformatikával (ők olvassák ezt a topicot?), akiknek egy kis hibalistát adtam tavaly nyár végén az ELVIRÁ-val kapcsolatban. Azóta többé-kevésbé szerintem jól muzsikál... (Azért igazán visszaszólhattak volna, hogy köszi, vagy valami...)
Sipos halála után azt mondtam, hogy nem érdemes a MÁV-hoz mennem, de mostanság még is gondolkodom azon, hogy esetleg mégis, netalántán, nemistudom... Mindenesetre megpróbálok elmélyedni a vasútban, mert úgy érzem még kissé hiányosak (esetleg egyoldalúak) az ismeretem.
Egyébként, ha nem menetrendekkel foglalkozom, (kereszt)rejtvényeket készítek.
Háát ennyi.
Még, ha át is ugrottad a felső részt, annyit tudnod kell, hogy a topic-ban található Mberekhez képest a mozdonyismeretem hiányos, inkább menetrendi szemmel nézelődöm.
Na, szóval a karácsonyom:
23-án indult, jó szokásomhoz híven szét néztem a Nyugatiban, meg megpróbáltam elővetelben jegyet venni, ekkor menesztették az IC604-est melyben a normál IC-s kocsik mellett (2Ap, Wrm, 6Bp) volt a szerelvény elején két B-s kocsi is, melyre 90 Ft-os helyjegyet adtak ki. A jegyvizsgáló azt mondta még indulás előtt, hogy ez még mind semmi, mert 15:55-kor lesz egy 'Mentesitő IC', ami hernyó lesz, szintén 90-es helyjeggyel. (Ez utóbbi nem láttam, talán jobb is).
24-én az IC566-ossal mentem haza, mely menetrendszerint 16:00-kor indul(na). Kb. 5 perccel indulás előtt tolták be. Több sebből vérzett szegény szerelvény: se kocsiszámozás, se villany, se fűtés, se sűríített levegő az ajtókhoz, szóval épp, hogy csak összerakták (az indoklás: a tárolón lefagyott egy-két kocsin a fék, kisorozták, újat hoztak, az sem jó, még egyszer szétkapták....) Kb. +10-zel menesztettek, ekkor még két kocsiban nem volt fűtés, az egyik kocsi ajtaja nem záródott, ezt a jegyvizsgáló Rákos után húzta be kézzel... Miskolcig 2 percet hoztunk és az egyik kocsiban helyre állt a fűtés... Szóval, nem volt egy IC-színvonal.
Ma délelőtt jöttem vissza a 62-1-gyel (szokás szerint +2-3-mal jött meg Debrecenből), de most örültem annak, hogy késett, ugyanis olyat láttam, amit még sohasem (lehet, hogy keveset láttam még?) Miskolc Gömöri felől jött egy mozdonyvonat 4 db V43-sal, majd, hogy még tetézzék, még egyet kapcsoltak hozzá. Három vágány távolságból próbáltam a vezérrel kommunikálni, azt mondta, hogy Záhonyba megy az 5 gép! (Ha jól emlékszem: 1055, 1050, 1037???, 1069, 1070 számúak voltak). Amíg felértünk a Keletibe még 2 mozdony jött szólóba Miskolc felé. Valaki érti ezt a nagy mozgást? Én nem..
Üdv, és bocs, hogy ha túl hosszú voltam.
István Gyuri
Szerintem lehet kerni, hogy hova adja a helyjegyet, legalabbis olyat biztos tud, hogy asztal melle. Amennyire tudom, a helyjegyprogramot a SZVOR alapjan csinaltak (kellett volna csinalni ?!!) szoval tudnia kene ilyen dolgokat.
3 kocsi volt 5 helyett? Istenkem, hulye utas annyira pofatlan, hogy IC-vel mereszel utazni, minek az neki, sokba kerul, tiszta, tul jo az a magyarnak. :-))) (inkabb :-(((((( )
A kocsi osszeallitasi rend is olyan mint az irott malaszt. Peldaul a 30-as osszerakos IC-inel az etkezot en mar lattam
vonat elejen, vegen, kozepen. Hivatalosan Kanizsara jar, de ha a Keletiben a 1844 vegere rakjak, akkor elmegy Keszthelyre. Most vasarnap ugy nezett ki az vonat
V43 1xxx (nem neztem) Apmz+Bp+(Ap+2Bp GYSEV)+ARp+Bp+WRo+Bvmz+Bvmz.
"viszont akadt klotyó, ahol nem volt víz"
Én november 27-én utaztam vadiúj fővizsgás Btx-szel Szentes-Hmvhely között, ahol szintén nem volt víz. Megkérdeztem a kalauzt, hogy mi a helyzet, mire közölte, hogy télen nincs víz, mert befagy a nemtudommi... Télen utazhat az ember, de akkor ne mosson kezet, ne pisiljen, ne sz*rjon, mert a szentesi MÁV standard szerint ez mind nyári kiváltság.
Az elmúlt 3 napról én is írnék egy rövid beszámolót. Már dec 24. jól kezdődött. Felkelés után kinézek az ablakon, épp akkor ment a 7 órás Szeged-Békéscsaba (Gyula) személy, MD döglés miatt Szergej vitte, ha jól látam M62 057. Fényképezővel felfegyverkezve vártam a hóban, vadul ugató kóbor kutyák társaságában és a -10 fokban a du. 1 órás visszatérést, ám ekkor már nem Szergej jött vissza a szerelvénnyel, hanem M40 113. Nagyon szép volt a hóban, szerintem a közelmúltban lehetett lemosva.
Tegnap M62 109 ment teherrel Algyőre, ezt a gépet május 8. óta nem láttam Szegeden, a 154-esen dolgozott.
Más izgalmas nem történt, ha csa azt nem tekintem annak, hogy ismét Papagáj járt Szegeden szombaton (V43 2251).
A kocsikról egy pár szót:
Mostanában sok Miskolci állomásítású IC kocsit (Bp) látok Szegeden. Hogy kerültek ezek ide?
Bencének: Megnéztem a Bdt 112-t közelebbről. Belül talán még megvan minden, kívülről azonban szinte semmi, ami vezérlőkocsira emlékeztetné. Utolsó fővizsga időpontja 1998. aug. 30., állomásítási hely: Szeged.
Ap kocsik: eddig azt hittem, hogy egy betűkombináció egy fajta kocsit takar, de most esett le a tantusz, hogy a mezei termes 1.o. és az IC 1.o. is Ap. A mezei miért nem lett Ay, a By mintájára?
Rövid karácsonyi családlátogatásom élményeit osztanám meg veletek.
Dec. 25-én a Westel IC-vel (IC602) utaztam Nyíregyházára. A pénztárnál már komoly viták voltak, mivel minden IC-pótjegy elkelt. Ahogy a vonathoz értem, nem csalódtam: összesen három másodozstályú kocsival ment.
1. kérdésem: miért jó ez a vasútnak? Az IC-k kocsiösszeállítását szemléltető ábrán öttel kellett volna, hogy menjen.
Hajdúhadház után vágányzár volt, 15 percet álltunk, hogy kersztezzünk IC605-tel. Sajnis Nyíregyen csak 12 perc volt a késés, így nem kaptuk vissza a pótjegy árát.
2. kérdés: mennyit fizet a Westel a névért?
Ma a visszaút érdekesebb volt.
5607-tel mentem Miskolcra, a kocsiösszeállítás Bo-By-Ao-B volt. Akkor még azt hittem, ez véletlen. Aztán Miskolcon láttam befutni 5127-et, V43 1307-tel és ugyanebben az összeállításban. Mire jó ez? Választhasson az utas, hogy fülkés, vagy termes kocsiban utazik és még azt is eldöntheti, hogy piros, vagy zöld legyen az ülés az segge alatt? A Bo egyébként celldömölki telephelyes volt, a többi mskolci. A vonat 6 perccel ért korábban a menetrendben megadottnál, ami nem meglepő, hiszen pont ennyivel adtak neki több időt Szerencstől, mint a többi hasnló vonatnak, amely nem áll meg Miskolcig.
3. kérdés: ez mire jó?
EC62-vel jöttem tovább, V63 029 vitte. Végig rendes volt, szinte másodpercre, viszont akadt klotyó, ahol nem volt víz. A Karpaty (388) ellenben 45 percet késett.
Az EC a mentrendváltozás óta magyar kocsikkal jár, akad fülkés és termes is.
4. kérdés Miért nem lehet akkor ennek megfelelő helyre kérni a helyjegyet?
Bocs, hogy hosszú voltam, de érdekelne ez a pár dolog.
Az előző oldalakon kérdeztétek a V63,004-ről mi a helyzet?
Augusztusban kb így nézett ki:
http://www.extra.hu/kosanyo_mosz/v63004_1.jpg
(remélem látható)- viszont nem futott talán pár napot sem.
Azóta én sem láttam.
Hála és köszönet a képért. Bevallom ugyan hallottam a villanygőzösről, de fényképen még nem volt szerencsém hozzá. Villany NoHAB-hoz viszont már volt, de ezt asszem már mondtam.
A honlapomon van a múltkori térképhez tartozó újságcikk. Akit érdekel elolvashatja:
http://w3.swi.hu/kweb
Sajnos egyre reálisabb az esélye, hogy jövőre kevesebb helyen lehet majd vonatozni...
Addig is mindenkinek kellemes ünnepeket !
A V44 001 próbái 1943. április 20-án kezdődtek és szeptember 16-ig tartottak. E napon szálltották le a MÁV-nak. 1944. március 26-én még próbázott, de ekkor a próbákat a háborus események miatt le kellett állítani. A gép a hadi események folytán súlyosan sérült, ezért 1953-bqn selejtezték.
A V44 002-t az 1944. év második felébenbombatalálat érte, szinte teljesen elpusztult. Sajnos még üzembe sem állhatott.
az előző kettő mitályára rendelt további 4 mozdonynak a gyártását sem kezdték el.
Bővebb információk a "Vasóthistőria Évkönyv 1989" c. könyvben találhatók. Innen származó képeket és egy Krupp gyári képet az első hét Sziliről elküldtem Divinek, hogy tegye fel a tarra.
"mégis Fényképtémákban gazdag Új Év(ezred?)-et Kívákok Mindenkinek! "
Carpy! Ez a kívánság lehet, hogy csak 2000-re vonatkozott, de már ma realizálódott belőle valami... A ma reggel 7-kor Szegedről Békéscsabára, majd onnan Gyulára közlekedő MD mozdonya magadta magát. Reggel Szegej vitte (ha jól láttam, M62 057, Gyuláról vissza Szegedre pedig M40 113 hozta. Most a szegedi Nagyállomás nagyon szép képet mutat: 1. vágány: M41 2128 (15.13-kor Bcsabára induló személy) 2. vágány: V43 1354 IC 703, 3. vágány üres volt, 4. vágány: M40 113 a 16.15-kor Bcsabára induló személlyel. A nagytotálba minden belefért...
A mai szegedi napilapban van egy cikk a koszos 14.20as bp-Szeged gyorsról (ezen vannak a román kocsik). Beszkenneltem, akit érdekel, tudom küldeni emliben!
Valaki át bírná nyomni nekem az áramszedős gőzőst? 1szerűen ne bírom elérni a nexust sem. Engem azért is meglepett a dolog, mert úgy tudtam, hogy a keserves 1ső vhb-s tapasztalatok mián (szénhiány, ahogy Gödény mondta) a helvétek villámsebesen villanyosították az összes vonalukat. Vagy ez a mozdony azokból az időkből származik?
Nem tudom láttál-e képet arról a villanygépről amiből a MÁV akar venni. Múlt héten volt a bemutatója. Nem mondom szép gép, áramvonalas, modern, stb...de ott állt mellette egy Gorilla és az sokkal szebb (SZVSZ)
Hátszóval... :-)
A pilisvörösvári kirándulás december 28-án lesz, indulás a Nyugatiból a 9,15-ös vonattal, találkozó 9,00 környékén a vonatnál. Minden kedves jelentkezőt szeretettel várok!
Boldog Karácsonyt minden Vasútbarátnak!
Zolcsi67
Valszeg a Rapidról van szó (NoHAB-ASEA), típusneve SJ Ra. Mint ebből kiderült, a svédeknél szaladgál(t). Nagyon csinos kis gép a rókaképű, Hamarban személyesen is találkoztam a 010-zel. Skandináv mentalitásra jellemző módon - noha visszavonultak mind - megvan az összes; 2 működőképes a 10-ből.
Nem tudom, irta-e mar valaki; de Kobanya-felson a villamosokhoz kozel eso tehervaganyon all egy szerelveny zold kocsi. Mind iszonyat regi, zol szinu, kullos kereku; vannak koztuk eleg ufo formajuak is :-) (lapos tetos; felig nyitott-felig zart kocsi)
Gyártotta: Ganz-MÁVAG, 1977(?-ennek még utánanézek)
Motor: Ganz-MÁVAG 12VFE 17/24 T P=935 LE (688 kW)
Hajtómű: HM-912 (olyan, mint az MD-é, csak nagyobb teljesítményre, plusz bele van integrálva a hűtőventillátor hajtás és nincs közte és a motor között elosztóhajtómű)
A vonat energiaellátására egy generátor van beépítve.
A vonat összeállítása: motorkocsi + 1 vagy 2 pótkocsi + vezérlőkocsi
Ja, és tulajdonos az AFE (uruguay-i vasút).
Tehát a hasonlóság nem véletlen!
Éppen nézegetem az angyalos Pilis térképet, meg egy másik őskövületet. Bányavasútnak semmi nyoma. A nagyvasútról volt egy vágány Erzsébet-bányára (Pilisszentiván), és Lipót-bányáról (Pilisvörösvár keleti szélénél) volt egy kötélvasút/csillepálya.
Ne röhögjetek ki, de én már gondolkoztam ilyen mozdonyokon. De azt nem gondoltam volna, hogy már létezett ilyen. Kár, hogy már van vasaló becenevű mozdony. Pedig erre jobban illene :-)
Mint múlt hét végén írtam, a svájciak a háború alatt a drasztikusan lecsökkent szénimport miatti szénhiány enyhítésére alakították át a két gőzöst - az átalakítással sokkal hamarabb megvoltak, mint új villanymozdony építésével.
Elnézést kérek, nagyon lemaradtam a netről az elmúlt napokban. Kaptam egy képet, hogy tegyem fel a tar.hu-ra, oda éppen nem tudok menni, viszont a nexusra feltettem:
Sőt, még egy ötlet: a Szolnokra közlekedő szerelvény az a vonat, amelyik sebesként reggel megy Szolnoktól Vásárhelyig (Hmvhelyre érkezik fél 11 körül), majg ez megy szerelvénymenetben Szegedre. Még az is lehet, hogy megfűzitek a vezért...
Ez szubjektív... Ha Szentesen lenne idő szétnézni, akkor talán arra, ellenben a 135-ön is lehet látni érdekes dolgokat...
Javaslat: reggel menj el Békéscsabára, onnan gyere MD-vel Szegedre, majd ezzel a vonattal menj vissza Szolnokra, de Vásárhelyig utazz a Békéscsabára menő részzel!
Kint voltam a Nagyállomáson, és tapasztaltam, hogy a MÁV szerint ma péntek van, azaz pénteki menetrend szerint mentek a vonatok. Holnap szombat lesz mávilag?
A 13.40-kpor induló közvetlen záhonyi vonatot V43 1193 vitte ( a 2. o Bhv és By kocsik mind 100-asok voltak), IC 703 pedig V43 1257 (ezt a gépet még nem láttam Szegeden).
Érdekes volt a 14.05-ös Békéscsaba-Szolnok felé induló személy: M41 2128 + Bo + By + By + Ao + Bx + Ax + Bx + Bx + D + M41 2198.
Koszi Divi, majd ha modom lesz ra viszonzom valahogy.
Az elofog1-et nem ertem en se. Ha meg tudod csinalni, akkor
probald meg atkonvertalni.
A tobbieknek: a scanneles minosege nem valami fenyes, sajnos sietnem kellett. :-(((
Nem tudom, hogy az elkövetkező pár napban mennyit és hogyan tudok lejönni a számtechterembe, ezért most szeretnék mindannyiotoknak nagyon boldog Karácsonyt és sikeres új évet kívánni.
Sziasztok
Én szinte biztos voltam benne, hogy Te megcsinálod!
Nem is tudom már, hogy én hány tábla csokival (vagy hány üveg Mirindával) jövök neked...
Otthon elkezdtem írogatni a szöveget a képekhez. Jó lesz-e úgy, hogy egy Excel táblába írom, ahol az első oszlop a file név, a második a szöveg. Tudod-e így majd használni?
Lazar! megthumbosítottam a képeket!
egyet nem értek, a ELOFOG1-et se a Netscape se a IE nem akarja megjeleníteni, de ha Save Link as-al elmented, és utána nézed valami más progival, akkor jó...
megpróbáljám átkonvertálni valami böngészőnek is emészthető jpg-be?
Tegnap szuletett meg a dontes, hogy matricas lesz az M1, M3. Mar este 6-kor mondja a Kronika, hogy a kapukat LEBONTJAK!!!! Az M3-on alig 1 eve keszultek el a kapuk!
Gondolom az epites-bontas koltsegeit ezuttal _se_ a donteshozok sajat zsebebol kell kifizetni. Fizeti azt minden adofizeto, kulonosen berbol-fizetesbol elo. Ha mar nem kell az a nyamvadt kapu, miert nem lehet csak ugy otthagyni? Lenne boven aki ingyen elhordana... Vagy igy kell az epitoipart tamogatni?
Ez az epitek-bontok, de foleg bontok nevu betegseg rendkivul ragalyos jarvany, ugylatszik nemcsak a vasut iranyitoit fertozi. [lasd meg: villamos sinek, Nemzeti, stb.]
A dijfizetes megint a _kisemberrel_ szur ki:(
Az eves dij rendkivul olcso annak aki rendszeresen hasznalja es vallalkozokent el tudja szamolni. De: elmegyek mondjuk a Balatonra 2 hetre, kifizetem 2x a hetijegyet, [2600 Ft] aztan csak 1x mentem oda vissza!
Vagy pl. 2 havonta latogatom Godollorol a Gyongyoson elo nenikemet, miert kelljen olyan BERLETET venni, [7800Ft] ami 9 napig BP-Fuzesabonyig is jo???
Kepzeljetek el ugyanezt vasutjegy eseten!
Szoval nemcsak vasut ugyekben vannak okorsegek, tele vele az orszag.
Es egyik kormany se jobb a masikanal es igenis drukkolok a sztrajkoloknak, megha kenyelmetlen is utasoknak es ha buszoznom kell kisideig akkor se fogom elhagyni a vasutat azert a gazolajbuzos, szuk es kenyelmetlen vacak buszert.
Sziasztok!
A kovetkezo feloran belul felrakok nehany kepet a legujabb termesbol a tar-ra. Csak ftp-vel lesznek lathatok, most nincs tobbre idom. Akit erdekelnek a reszletek a kepekrol, az irjon magant es megirom.
A BKV-jegyhez hasonló menet és füzetjegyeket kellene gyártani. Ezeket a peronon pecsételtetném felszállás előtt.(Legalább a nagy PU-okon)
Előnyök:
Nem kell sorbaállni, automata is kiadhatná (50-100-km-ig) (Nyugatra is működik!.)
Ha nem jön a kalauz, akkor sem volna bevételkiesés, mert rövidebb érvénytartalmúak lehetnének, mint a hagyományos jegyek.
Szombathely-Kőszeg között pecsétes rendszer van, ettől az évtől.
Igaz itt nincs kalauz, emiatt.
Eddig buszjegyszerű volt, így ha nem cseréltek kódot, amire gyakran nem volt idő, többször is használhattad, vagy a vonaton talált jeggyel is utazhatttál.
a 004 halála :-( után nem ezért festették át olyan gyorsan Huszaskát?
Nem. Akkor még úgy volt, hogy megy ki magyar gép Norvégiába, más kérdés, hogy nem lett volna készen a túrára. De a sietség emiatt volt és amiatt, hogy Tizeske, hmm., nem nagy kedvenc odalent. De teljesen nem kapott Tapolca szabad kezet, mert akkor tuti, hogy a Hatos lett volna az új csíkos.
joem 1999-12-21 22:39:08 (4869)
Valamit nem értek. A 005-4 képen se "lépcső" az orr oldalán, se korlát a szélvédő kereten. Ugyanez a helyzet a 020-12 esetén. Mindkettő régi archív kép.
Most akkor hogy van ez. A korlátot még csak-csak le lehet szerelni, de egy vájatot a kasznin???
Mindkettőt az első főműhely környékén kapták a gépek, Kis Gömböc korábban egy 64-es balesetnél (látszik is rajta, mert a korlát és a belépők is egészen mások). A többieké nagyjából azonos, de ha szigorúan nézzük (modellezők, ugye..), akkor ezenkívül 3 elhelyezési verzió létezik: az alap, ami a gépek döntő többségén van és a kivételek, 002,003,010 és 015 "A" oldala, ahol az alsó feljebb van 7-8 centivel és 005 "B" állásának bal oldala, ahol a felső van ugyanennyivel lejjebb.
Hozzátartozik, hogy azóta is ez a NoHABok egyetlen standard rohadási pontja, ahol megbontották a gyári kasznit. De azért még mindig szebb, mint a dán és norvég gépeken a lépcsők és kapaszkodók, amik ráadásul hatalmas hullámokat húztak a lemezbe.
Ja, ha valaki nem tudná, az ablak pucolásának a megkönnyítése miatt kerültek fel ezek a cuccok. Ha akarsz, fel is tudsz így lépni az orr-ra, ha bal oldalon vagy: bal láb közelebbi fellépőbe, jobb láb a tükör keretére, kéz a kapaszkodóba és ennyi.
Valamit nem értek. A 005-4 képen se "lépcső" az orr oldalán, se korlát a szélvédő kereten. Ugyanez a helyzet a 020-12 esetén. Mindkettő régi archív kép. Most akkor hogy van ez. A korlátot még csak-csak le lehet szerelni, de egy vájatot a kasznin???
Köszi a magánban küldött infót.
Gaskó nekem sem a kedvencem, de részemről semmi politika.
"ez a szemet lada"
Vigyázz, mert ez így jelzős szerkezet. Miért szidod megboldogult gyermekkorunk kedvenc jellemző szovjet autótípusát?
Gaskó papát egybe kell írni, így: SZEMÉTLÁDA. Ezzel én is maradéktalanul egyet tudok érteni.
Üdv, és nagyon örülök, hogy személyesen is találkoztunk! Remélem, lesz még alkalom rá:
Armand!
Az általad elmondottakkal nagyjából egyetértek, de azért vigyázz, ne ragattasd el magad, ne ereszked le az Ő színvonalukra!
Vacsora közben elolvastam a Népszabi cikket, hát mit ne mondjak, a kapros gomolya majdnem visszafordult... Lehet, hogy igazuk van a sztrájk tekintetében, ezt nem a mi dolgunk eldönteni, elég infóval sem rendelkezünk hozzá. De ezzel, amit csinált, az UTAS-sal tol ki. Nem elég szerencsétlen utasnak, hogy délelőtt csak egy vonat megye, de lehetőleg arra se férjen fel? Vagy az volt ezzel a célja, hogy délután még később álljon helyre a rend? Nem fogja fel, hogy ezzel a húzásával emberek (dolgozó UTAS-ok) munkahelyét veszélyezteti?
A jo k....va edesanyjat annak a sz@rkeveronek. Ez mar egy kicsit tulzas!! Ki az atyauristennek kepzeli magat ez a szemet lada? Azt hiszem megallapodtak a meg elegseges szolgaltatasban, eppen eleget szivnak vele az utasok, ez meg meg akarja novelni a feszultseget. Egyszer az utasoknak kene
sztrajkolni, meg a szallitmanyoztataknak (sajnos nem megoldhato), aztan felkopna a tisztelt vasutasok alla.
Ma írta a Népszabadság, hogy a Gaskó szétszedetett az indulás előtti percekben egy 15 kocsis vonatot valahol keleten (a sztrájk alatt közlekedő "Elégséges Exprssz"-ről van szó persze), mert hogy akkor semmi értelme az egész sztrájknak, és csak 6 kocsival akarta elengedni, végül tízzel ment. Azért ez valahol nem igazán tetszik...
Ma írta a Népszabadság, hogy a Gaskó szétszedetett az indulás előtti percekben egy 15 kocsis vonatot valahol keleten, mert hogy akkor semmi értelme az egész sztrájknak, és csak 6 kocsival akarta elengedni, végül tízzel ment. Azért ez valahol nem igazán tetszik...
Az index főoldalán a "vasutas szakszervezetek megegyeznének" cikk alatt van egy kép egy mozdony részletéről. Szerintem az nem más, mint a V63 006. Ma reggel egyébként Hároson láttam.
Imre,
Kenytelen vagyok itt megkoszonni multheti mailban kuldott kepeket, probaltam 2x is valaszolni, de boxod nem muxik, mind2x visszajott.
Szuper kepek, latom azota felkerult tarra.
Az tudud-e mettol meddig mukodott a V44?
Sok ideje szegenynek nem lehetett.
M61 001 és M61 020 le lesz védetve, illetve tervbe lett véve levédetésük, mint a sorozat első és utolsó példányai...
rm40
Mellékvonali fejlesztések:
idén a Debrecen - Tiszalök vonalon cserélték a "c" felépítményt, ami már nagyon trágya volt. Kb. 10 vágánykilométer épült át.
Azért az Orosháza - Szentestől sem kell elájulni, hogy 3 év alatt átépült 4 kilométer...
S visszatérve a levédetésekhez:
Sajnos drasztikusan fogy az üzemképes Púposok száma, így itt is aktuális lesz valami tenni... De lassanként egy 0-ás és egy százas Bz-t sem ártana levédetni, mielőtt papgájosítják az összeset.
A füzetjegyet és a "b"-jegyet a pénztárnál soron kívül lebélyegzik. A Keletiben az Ügyeletes Tisztnél is le lehet bélyegeztetni. A Nyugatiban és a Déliben az Informácuiónál is bélyegeznek.
tehát nem kell sorba állni az előre meg nem határozott időpontra váltott menetjegyek érvényesítésénél.
Igazából ezek most nem az én érdemeim, a két Huszaska-képet kivéve. Vannak sokkal jobb képek is a most felrakottaknál, de úgy döntöttem, hogy fontosabb, hogy a régi gépekről ne csak egy-két kép legyen fent, mint hogy Tizeskéről fent legyen az 50 is. 009 vagy 016 esetében pedig nem számít, hogy király vonali-e a kép, vagy állomási, mindenképpen kincs.
A régiek közül Muzsikáról és Gömböcről gyűlt össze elég szép adag az utóbbi időben, az élő gépekről pedig hegyekben vannak szkenneletlen képek. Idővel...
Gyönyörűek a képek. Látom, azért vannak mások is, akik már régebben is hódoltak a NOHAB fotózásnak, így most jónéhány régi kép, igazi kuriózum előkerülhetett.
A MÁV szervezésében november végétől december végéig az ország minden pontjáról óvodás és alsó tagozatos iskolás diákokat hoznak vele egy napra Bp-re, napközben városnézés etc.
Nem lehet, hogy ezt a vasútmegsemmisítési mizériát arra találták ki, hogy alkupozíció legyen?
Ha ennyi vonalat megszüntetnek, akkor egy csomó vasutast elbocsátanak, de ha nem szüntetik meg, akkor nincs béremelés...
A közvélemény amúgy a vasutasok ellen van: többet keres egy mozdonyvezető, mint egy szívsebész és többet keres az a 8 általánost (se) végzett ember, aki a táblákat pakolja a vonatra, mint egy kezdő tanár.
Nem a vasutasok keresnek sokatm a többiek keveset, s a vasutasok "igényei miatt" szívnak azok is, akik nem tudnak sztrájkolni....
Vagy a MÁV-ot akarják megszüntetni???
Nem érem pl. 29 es vonal pirosát. Nyáron a Balatonparton DUGIG vannak a vonatok.......!!!!!!
Ez hülyeség. Vagy szándékos.....
Én is ezt kérdezem, mi ez a Mikulásvonat? Jár-e még, mi a menetrendje, stb. Amúgy elég ocsmány azzal a püffedt Mikulásfejjel az elején. Tisztára mint a Rákosi-időkben, csak most nem egy jóságos kopasz fej, hanem egy szakállas...
A mai Népszabi címlapján van egy kép a Mikulásvonatról (MD), de a képen látszik M44 101 is. A Piroska szerintem az MDmot 3030 (talán 3041 vagy 3042), ez friss eurofimás, illetve ezek a legjob szentesi MD-k.
Szegeden reggel 7 óta esik a hó, különböző intenzitással, a szél viszont piszok erős. Most a váltóknak nem tett túl jót, hogy 3-4 órája vonat sem ment rajtuk, és hozzájuk sem nyúltak.
December elején lent voltam Kiskunmajsán fotózni a kisvasutat. Visszafelé Törökfáinál nekem pont bejött az, amiről írtál, késett a kiskőrösi vonat, így aztán hozzácsatoltak minket, és hadd szóljon. Mindkét mozdony ezerrel füstölt, persze a mi vezérünk csak az előtte lévő poggyászteres kocsi seggét látta, de sebaj. Mit mondjak, óriási volt! Van fotó a csatolásról Törökfáinál, meg egy kép menet közben az ablakból, a lényeg azért jól látszik (2 szerelvény), plusz a megérkezés után Kecskeméten, még a szétkapcsolás előtt. A megállókban nem tudtam leugrani fotózni, mert sietni kellett.
Kedvenc 147 Szentes és Orosház közötti szakaszának kicsiny históriája az MKKK honlapján van. Ott látható, miként és mennyit foglalkoztak ezzel a mellékvonallal. Az irónia _nem_ Bede Andrásnak szólt...
Kkalmi:
"A 004 es Gigant egyelőre nem működik, sőt azt hallottam, hogy selejtezésre vár Ferencvárosban."
Azt kötve hiszem... mikor láttad ott a gépet?
rm40 (cikk):
"Akkoriban ezek a mozdonyok a hazai közlekedés csúcstechnikáját képviselték,
több-kevesebb sikerrel."
Elég mókás így ez a mondat. Vagy képviselték a csúcstechnikát (sikerrel), vagy csak szerették volna (ez esetben ki kellene hagyni ezt egy Gigantot méltató cikkből).
Sajnos az igazság az, hogy mint prototípusoknak volt egy-két problémájuk. Ahogy széjjelnéztem a 001-es belsejében, elég improvizatíve rakták össze a fiúk a mozdonyt. De prototípusoknál ez így szokás. A Gigant végül is elég jó mozdony lett, mármint a mi viszonylatunkban.
"Mit tudtok a 001 -s állapotáról, belülről mennyire hiányos??"
Ha jól emléxem a géptérben szinte minden megvolt, a vezérállásról talán már hiányzott egy s más.
"esetleg a Gigantokkal is kezdenének valamit, alakítsák át az összeset 160-asra, korszerűsítsék őket"
Felejtsd el!
Elég szerencsétlen dolog ez a 160-nal járatás. Marokcsapágyas hajtású gépet 160-azni gyilkolás. Van is vele baj rendesen. A Gigant egy nagyteljesítményű, elsősorban tehervonati mozdony. Azért használják gyorsokra, mert teherileg nem sok minden dolguk lenne. Most viszont, a 20-as villamosításával ismét feladatukra találnak.
Max 10 db korszerű és nagysebességű mozdony nem ártana. 1999-ben ez egy 160 ill. 200 km/h-s, aszinkron erőátvitelű, kb. 5-6 MW teljseitményű, 80-84 tonnás Bo'Bo'mozdonyt jelent.
Így sok szili is felszabadul, melyek mehetnének más vonalakra.
"tudnának gyártani több Hernyót ingavonatnak"
A hernyók (BVh 2XX) vásárlása továbbra is szükséges lenne, ezzel egyetértek. Kicsit rossz vicc, hogy madzagos fővonalon Bz jár, szárnyvonalakon a szili két kocsival...
"közvetlen kocsis vonat Grazba. A felállás:M47(?)+négytengelyes nemzetközi kocsi+Bz motor+2 mellék "
Fúúúúújjjjjjjjjj.....
MÁS.
"Megneztem Kalman terkepet. Szerintem vagy el van rontva nehany helyen, vagy kamu az egesz. Zsakvonal lenne pl. a Lakitelek-Kunszentmarton? Megszunne a Balatonszentgyorgy-Keszthely? Meg Oroszlany? Meg az Aszod-Vac? Naggyon furcsa..."
"Eza térképet én még a Népszavában láttam 1994-ben."
Én meg olvastam róla a Hobbym a vasútban. Cirkusz az egész.
Ha annyira akarták volna, már megcsinálták volna. Az ipolytarnóci vonal pl. még most is megy. Hálistennek.
Végre megjelent a Vasútbarát Magazin új, téli száma! Szó van benne többek között a Szilik korszerűsítéséről "a 2000-es évek V43 mozdonya", a nürnbergi vasúti múzeumról, egy cikk egy amerikai vasútparádéról (man6tani barátunk megcenzúrázott cikke), MÁV-os meg BKV-s dolgokról, az őszi modellvasútkiállításról, a Faller cégről, továbbá tesztelik a Deák féle V46-ost.
Bemutatják a németek új erőgépét, a BR145-öst meg annak Fleischmann modelljét. Majd írnak ennek tesójáról, a kétáramnemű BR 185-ről, rögtön szerepel is egy rajz, V47 001 felirattal. Mint írják a németek szívesen gyártanának belőle nekünk (a DB egyébként már rendelt is belőle 400-at). A gép egyébként 82 tonnás, 5,5 MW-os, legnagyobb sebessége 200 km/h. Na jó, megemlítik hogy ez nem válthatja fel a Szilit, mert az "gazdaságilag lehetetlen". Hát az. Meg szükségtelen is. Örülnék neki, ha a Szilik korszerűsítését meg tudnák oldani az összesre, tudnának gyártani több Hernyót ingavonatnak, esetleg a Gigantokkal is kezdenének valamit, alakítsák át az összeset 160-asra, korszerűsítsék őket, szerintem olcsóbb, mint ilyen 6-700 milliós idegen gépeket vásárolni, főleg egy ilyen csóró cégnek mint a MÁV.
Szerdán valószínü, hogy többet tudok a vonalbezárásokról, majd az újságcikket is begépelem. Azzal együt még érdekesebb az egész.
Holnap pedig mehetek busszal, de délután azért lehet vonatozni :-)
Most volt a TV3 híradóban, hogy Fábiánsebestyénben szerveztek valami tiltakozó akciót a vonal megszűntetése ellen. A lakosok szerint a busz sokkal drágább, s ha nem lesz vonat, inkább nem utaznak. Egyébként egy Bz kereszet mutattak. Az mindenesetre zavart, hogy itt is "gazdaságtalannak" nevezték a mellékvonalakat. Milyen alapon?
Igen, valóban. Csak kicsit kiakadtam azon az "ezer sebből vérző", remélhetően realitássá sohasem váló térképen, aemlyen azért vab pár igen "durva" elképzelés, amely még gondolatkísérletnek is rossz. (pl.: Észak-Balaton)
Üdv mindenkinek! Megjöttünk a kisvonatozásból, szerencsére az időjárás nem volt annyira rossz. Reggel az Arad-Békéscsaba-Szeged sebes 60 percet késett, így a 9.20-as pesti gyors (hálistennek) a román kocsik nélkül indult. Dorozsmán volt keresztünk az IC-vel, V43 1193 hozta. Kiskunfélegyházán átszálltunk a halai személyre (V43 1230). Félegyházáról Szentesre és Lakitelek felé is Bz ment. A Bp-Miskolci (752) gyors késett kb. 25 percet, így mi is csak késve tudtunk indulni. (A 752-est V43 1120 hozta) Hosszas rábeszélés árán sikerült rávenni a félegyházi forgalmi szolgálatevőt, hogy hívja fel Kiskunmajsát, hogy a kisvonat várjon meg bennünket (a segítségért köszönet a félegyházi és majsai személyzetnek). Amire végül is nem volt szükség, mivel ugyan eredetileg 25 perc késéssel indultunk Félegyházáról, de Kiskunmajsára már csak 17 perces késéssel értünk be. Késésünk miatt a kereszt nem Majsán, hanem Jászszentlászlón volt, az ellenvonatot V43 1132 vitte (most láttam először, szép, tiszta állapotban volt).
Induláskor a kisvonatot kb. 15-en voltunk. Mk48 2036 volt a mozdony, két kocsival, az egyik poggyászteres! Elég sok helyen leszálltam fotózni, ennek ellenére a menetrend bőven tartható volt. Ha minden megálló-állomás után rögtön indul a vonat, kb. 15 perccel rövidebb lehetne a menetideje. Több utas pedig nemigen van, a kalauz szerint ma kész csúcsforgalom volt (a max. kb. 25 utas volt).
Egy-két érdekesség a kisvonattal kapcsolatban:
Az autópálya alatt új nyomvonalat építettek, amelyen 48-as (!) síneken száguld a vonat Lehet, hogy máshol is van ilyen, de én még nem láttam: 2/3-os lassújelek (azaz max 15 km/h).
A kalauztól is sikerült beszerezni egy-két érdekes infót: amikor novemberben a nagy hó volt, 3 mozdony vitt 1 kocsit, de így is majdnem elakadtak Móricgátnál, ahol kb. 1 méteres volt a hótorlasz. Érdekes a biztosítóberendezés Törökfái és Kecskemét között: a kalauz kinyitja a forgalmi irodát, felhívja telefonon Kecskemétet, ahonnan visszahívják, amikor beérkezett az előző (Kiskőrös-Kecskemét) vonat, ekkor lehet indulni A kalauz azt is elmondta: néha előfordul olyan, hogy késik a kiskőrösi. Ekkor Törökfáiban bevárja a majsait, és a két szerelvény összeakasztva, együtt megy be Kecskemétre. De ami igazán érdekes: mozdony két kocsi mozdony két kocsi kombinációban . Nem lehet semmi kifogni egy ilyet
Szétnéztünk egy kicsit a fűtőházban is. A kalauz elmondása alapján 6 Mk 48 mozdonyuk van, ebből most 4 üzemképes. Mi láttunk egy hetediket is, illetve a maradványát: Mk 48 2038, már forgóvázak (és sokminden egyéb) nélkül A fűtőházban volt egy gőzös is, az udvaron egy keskenynyomközű pályaépítő gép és egy sínkocsi, ez utóbbi nagyon tetszett.
A kisvonatozás után átgyalogoltunk a kecskeméti állomásra (itt kezdett esni és sötétedni, addig szép idő volt, sokat fotóztam). Ha jó idő lett volna, nagyon jó képeket lehetett volna csinálni a kecskeméti nagyállomáson: M28 1002 a szokásos szép, tiszta állapotában. A fűtőház előtt egy szenzációs (Bobó-) négyes, orral mind Szeged felé állt, egymás mögött közvetlenül: M44 207, 152, 118 és ha jól láttam 156. Szép kép lehetett volna. A fűtőház előtt állt hidegen M41 2117, majd jött ki a fűtőházból nagy szürke füsttel M41 2109. A Szegedről 14.25-kor induló IC-t V43 1356 vitte fel. Az IC után kb. 10 perccel megállás nélkül, szerintem 100 km/h sebességgel átrobogott szintén Bp. felé egy ROLA szerelvény (Kecskeméten szinte minden vonat megáll, ezért kicsit szokatlan látvány volt). Gondoltuk, a ROLA Katonatelepen keresztez a mi gyorsunkkal, hát ki is mentünk a peronra. Erre a gyors helyett megjött M41 2118 4 db egy tengelyes teherkocsival, és szintén kb. 100 km/h sebességgel átrobogott Félegyháza felé Nem semmi volt! Aztán végül megjött a mi gyorsunk is, nem kis meglepetésre V43 1225-tel! Azaz 1225 a július 30-i aláváltás és közel 5 hónapos táppénz után újra a régi! Menetközben volt egy kis incidens: Félegyházán felszállt egy potyautas, akit csak Kisteleken tudtak kitenni a vonatból: egy németjuhász kutya volt...
Szuper képek Bárdos Imrétől!!!!
Egyébként előfordult több motorkocsin is az átjáróhíd aljára felfestett óriási vörös csillag? Mennyivel hasznos lett volna helyette a pályaszámot ráírni (pl. ennek a kocsinak mi lehetett a száma?)
A novemberi Pályaőrben van egy írás a megszűntetésekkel kapcsolatban és NAGYON pesszimista; benne vannak Kkalmi térképén berajzolt vonalak is!!!
Nagyon remélem, hogy csak kamu. Ha ezt komolyan gondolják, itt olyan Észak-Balkán lesz, amilyen még nem volt. És akkor az EU-hoz akarnak közeledni, ez egyszerűen nevetséges!
Ha van egy csöpp eszük, elfelejtik ezt a vonalmegszűntetősdit, mielőtt túl késő lenne.
Érdekes térkép. Sopron-Szombathely bepirosozva... Mellesleg a Sopron-Harka szaksz felújítva, hamarosan villamosítani fogja a GySEV. 1994 óta pedig reálisan szóba került, mint a Bécs-Graz összeköttetés alternatívájaként, ha a Semmering bázisalagutat elvetik (ez utóbbi pillanatnyilag úgy tűnik, mégis megépül, bár még ez sem végleges...) Werner pár napos infója szerint pedig menetrendi próbát végeztek rajta egy tervezett Bécs-Zágráb gyorsvonat ráfektetése céljából. Mellesleg e két (az egyik megyeszékhely, másik megyei jogú) város között csak egy komoly kerülővel lehet kétszámjegyű közúton közlekedni... Illene már egyszer valóban vizsgálódni, nem csak, mint a viccben, a medve,aki sétál az erdőben, kezében egy listával... Nevetséges, hiszen még viszonylatra sem tudnak jegyet kiadni!
Egyébként már ezerszer elhangzott: ha egy vonal nem gazdaságos, még mindig meg kell vizsgálni:
1. Gazdaságossá tehető?
2. Nincs-e fontos hálózati szerepe
3. Nem indokolja-e megtartását egyéb szempont?
Egy kérdésem lenne csupán: Tudtommal az Európai Unió _infrastrukturális_ követelményeinek is meg kell felelni, ha felvételt akarunk nyerni. Ott meg épp a vasút újjászületése van folyamatban. Erre nem gondoltak a tisztelt urak? Vagy csak a szokásos pánikkeltés megy megint?
"Megneztem Kalman terkepet. Szerintem vagy el van rontva nehany helyen, vagy kamu az egesz. Zsakvonal lenne pl. a Lakitelek-Kunszentmarton? Megszunne a Balatonszentgyorgy-Keszthely? Meg Oroszlany? Meg az Aszod-Vac? Naggyon furcsa..."
Igazad van, amikor a vörös sávokat húztam kimaradt a Kunszentmárton-Lakitelek szakasz. Kijavítottam... A többi pedig a térképen is ki volt jelölve. Megdöbbentő, de igaz.
Megvan az egész cikk, ha lesz időm felteszem azt is.
Egyébként, megkezdődött a vasút részéről a mellékvonalak felszámolásának előkészítése: a vonatszámcsökkentéssel.
Ez volt az első lépés, és egyes belső hírek szerint nem sokat várat magára a folytatás sem. Tervek szerint már most megszüntették volna néhány vonalon a közlekedést, de a nagy felháborodás hatására erről lemondtak.
Egyébként az az érdekes, hogy sok vonat helyett ezután busz közlekedik. Nem tudom mennyivel olcsóbb a buszt üzemeltetni, mint egy Bz.-t, de a volánnak megéri új járatokkal többel is(!) pótolni a vonatot, akkor lehet hogy nem is voltak azok a vonatok kihasználatlanok. Ebből is látszik, hogy a vonatforgalom megszüntetésének előkészítése zajlik.
A második lépésben egyébként, lesznek vonalak ahol megszűnik a közlekedés, illetve a nagyobb forgalmú mellékvonalakról vonatokat vesznek el ismét, amik helyett busz közlekedik, így lassan átszoktatják az utasokat a buszra.
Sőt olyat is hallottam, hogy a buszra vonatjegyet kell váltani, igy a drágulás ellen sem lehet tiltakozni...
Arról viszont nem hallani sehol, hogy esetleg a 8-9 igazgatóságot csökkenteni akarnák.
Sőt, ha igy halad a vasútreform hamarosan létrehoznak egy vonatpótló autóbusz igazgatóságot is. :-)
Szombathelyről van nyáron heti egy nap, közvetlen kocsis vonat Grazba. A felállás:M47(?)+négytengelyes nemzetközi kocsi+Bz motor+2 mellék
Sztg-on lejár a mozdony, az osztrák vonat meg rától a kocsira.
Amúgy az idén 7 v. 800 ft(!) volt egy retúrjegy erre a vonatra. (Szhely-Graz). (Vasútas kedvezmény nem érvényes!)Sztg-ról 1 v. 2 kilóval olcsóbb.
Megneztem Kalman terkepet. Szerintem vagy el van rontva nehany helyen, vagy kamu az egesz. Zsakvonal lenne pl. a Lakitelek-Kunszentmarton? Megszunne a Balatonszentgyorgy-Keszthely? Meg Oroszlany? Meg az Aszod-Vac? Naggyon furcsa...
Nogo, Divi! Én sk. 63 007-et láttam novemberben Kelenföldön, fotó is van róla. 008-tól már széria?
Werner, Divi: áprilisi észak-m.o-i kirándulásban benne vagyok, feltéve, hogy nem zártkörű rendezvény (valami klubkirándulásról írtál ez a Gigant Club lenne?)
Werner: köszi a képeslapot, ha a posta ördöge is úgy akarja, Te is kapsz egy meglepetést!
Bence: megkaptad a portásnénitől a lapokat? (A feleségem reggel felmarkolt egy csomó fényképet mutogatni a rokonságnak, és voltak benne vonatos képek is. Ekkor kattant be, hogy az ösküi képeket Fotex-ben hívattam elő, azaz duplasorozat van belőle, és az elkészült 3 képből 2 véletlenül ott volt velem a kocsiban. Gondoltam, leadom a portán, biztos örülni fogsz!)
ZöPö: érdekelne az a sztori ami veled történt (gutaütés ?), miért a vasútmodellezés topicban van a helye?
Mai nap: reggel ismét Csörgő vitte az algyőt tehervonatot, a számát sajna nem láttam, messze volt. Mostanában extra dolgok történnek a 10.30-as Kiskunfélegyháza-Szentes személyen. Ahogy írtam, amúlt csütörtökön M41 2202 volt Ax és Bx kocsikkal, ma pedig M44 207 Bz szerelvénnyel (fotózva). Lajosmizsén láttam Bence kedvencét, M41 2104-et, Ócsa és Inárcs-Kakucs között pedig M41 2113-at. Esztergomban minden csupa Bz volt, a tartalék M62 230.
A tegnapi Népszabiban van egy cikk (egy eléggé félreérthető) térképpel a megszüntetendő vonalakról. Olvastátok?
Holnapi nap (kisvonatozás Kiskunmajsa-Kecskemét között): Divi! Én megyek, Armand nem tud jönni. Te jössz?
Az utolsó két megjegyzésem a mai DÉLMAGYARORSZÁG című helyi szenzációs minőségű napilaphoz kapcsolódik. Szerepel benne a szegedi MÁV igazgatóság hirdetése, miszerint örömmel értesítik az utazóközönséget, hogy az IP ezentúl Rókuson is megáll (Lehet, hogy egy hónap múlva hasonló örömmel kapunk majd tájékoztatást arról, hogy az utazóközönség kérésére piaci napokon Orosháza tanyáknál is megáll az IP Bocs ) Ja, és a hirdetés szövegében továbbra is szerepel, hogy 90 perc a menetidő, ami papíron a napi 4 vonat közül egy esetében igaz is
A másik: Sajtótájékoztatót tartott Szegeden a Tisza Volán, amelyen részt vett szeretett polgármesterünk; az ÁPV Rt, mint az egyik tulajdonos képviselője; valamint a Tisza Volán elnöke és vezérigazgatója. A cikk címe: A polgármester a buszokra voksol. Döbbenet. Lobby minden mennyiségben. Lehet, hogy a cikk valahol fenn van az interneten (talán van honlapja a Délmagyarországnak), ha tudjátok, olvassátok el (hétfőn tudom szkennelni). Nem akarok politizálni, de azért leírom, hogy mindenki számára világos legyen: a polgármester kormánypárti politikus (fideszes), míg a TISZA VOLÁN elnöke az MDF-es Póda Jenő, biztos emlékeztek a nevére (Parlament).
Nem tudom olvastátok-e a vasutasokat fenyegető röpíratot, ami a MÁV honlapján is látható?
http://www.mav.hu/publicrel/roplap1.html
És a végén az egyértelmű fenyegetés:
"Mi figyelmeztettük! "
Egyébként feltettem egy térképet a honlapomra, ami egy 1994-es térkép, arról, hogy melyik vasútvonalakat akarják megszűntetni. Gondolom, hogy az emlegetett 1000 km vonal ezekből kerül ki 2000.-ben, és további 2000 km 2001-2002.-ben.
http://kweb.ini.hu/
vagy: http://w3.swi.hu
A vasúti részben van a lap.
Mert a mozdony olyan nagy áramot vett fel, hogy az akkor használt áramszedő-csúszósaruk nem tudták azt átvinni.
Előfordult, hogy az egy csáppal induló mozdony leégette maga fölött a madzagot.
A Cseh és Szlovák vasút álló helyzetben fútő mozdonyai ma is két csápot használnak.
Helyes a többesszám, nekem is tetszenek az UFC-forgóvázas gépek - bár egy mozdonyvezető bizonyára másképp nyilatkozna. Szerintem igen szép vonalvezetésű.
Bocs az előbb figyelmetlenül olvastam el, az utolsó kérdésem törlendő. Ha hiányos akkor csak szoborszerű felállítás képzelhető el - a szétvágásnál még ez is százszor jobb.
A V63 001-esre FEL VAN FESTVE, hogy VÉDETT, MÚZEUMI PÉLDÁNY ? Történt már olyan a MÁV-nál, hogy egy védett gyorsvonati kocsit (Vasúthistória Évkönyv 1992.) szétvágtak...
Egy cikk az 1996. április VasutasVILÁG c. lapból (ha már olvastátok, bocsi..) néhány megjegyzésel kiegészítve (a cikk szerzője: Haragos Pál):
"Búcsú a Gigantoktól
1996. február 16-án leselejtezték a V63 001-003 psz. mozdonyokat. Ennyi az esemény hírértéke. Talán megérdemlik ezek a mozdonyok,hogy néhány sorban megemlékezzünk róluk. Az első V63-as 1975-ben állt forgalomba, majd egy év múlva követte a második. Akkoriban ezek a mozdonyok a hazai közlekedés csúcstechnikáját képviselték, több-kevesebb sikerrel.
Gigant vitte a kiemelt vonatokat, állandóan üzemeltek,hogy a tapasztalatokat felhasználhassák a sorozatgyártásnál. Az első nullsorozatú mozdonyra 1981-ig kellett várni. Az új gép 003-as pályaszámmal már hazai alkatrészekből épült fel a prototípusok tapasztalatai alapján. 1981. közepéig még négy követte. Ezután beindulhatott a Gigant-forda, ahol a legfontosabb vonatokat továbbították. A 002-es nagy jelentőségre tett szert azzal, hogy kísérleti forgóvázával 160 km/óra sebességgel száguldhatott az akkor még különlegesnek számító nagysebességű próbákon. 1989. végén a 001-es szabályozója zárlatos lett. több kísérlet történt a felélesztésére, de a beépített egyedi külföldi alkatrészek miatt ez sikertelen maradt. 1991. februárjában a 002-es kábelei kidörzsölődtek egy éles hajlatban és a gép kigyulladt. A tüzet a tűzoltók megfékezték, de a gép jelentős javításra szorult. A javításra előkészített megbontott mozdonyt kábeltolvajok megdézsmálták, a rézalkatrészeket megrongálták, több berendezést összetörtek. A pénzhiány miatt a pótlásra sokáig gondolni sem lehetett. 1991. szeptemberében a 003-as az egyenirányítójában keletkezett zárlat miatt állt le. A mozdony pénz- és alkatrészhiány miatt hosszú évekig várt a javításra. Az álló gépek külső és belső állapota csak romlott a várakozás alatt. Többször felmerült, hogy az első gépeket érdemes lenne megmenteni múzeumi bemutatásra, vagy a belső szerkezet átalakításával üzembe lehetne állítani. Mivel az üzemelő mozdonyok fenntartásához is kevés a pénz, ezekről a tervekről le kellett mondani" (remélem csak egyelőre!-megj.:rm40). "Egyelőre a 003-as megmenekülhet a pusztulástól, de akkor is csak pótalkatrész lehet belőle." (ez csak részben teljesült, ugyanis szétvágták, lásd lejjebb-megj.: rm40) "Talán érdemes lenne a még egyben lévő 003-ból bemutató- és oktatómozdonyt készíteni, ahol a külöböző részegységek működését, jellemző hibáit, azok elhárítását lehetne bemutatni, gyakorolni.
Végül néhány adat a gépek életéből:
001: 1,298,450 km, 3303 üzemnap
002: 1,528,994 km, 3823 üzemnap
003: 1,100,013 km, 3065 üzemnap."
Mit tudtok a 001 -s állapotáról, belülről mennyire hiányos??
Nekem szubjektíve a 001-002-es gépek alacsonyabb szekrénye, és az ajtók körablakai jobban tetszenek, mint a sorozatgépeké. Ezek a gépek még "karcsúbbak", mint a többi.
MUKI: Ma délelőtt ment egy végig a Szt. István körúton. Két Ganz-csuklós forgóvázat vitt, az egyiknek az egyik kerékpárja nem forgott.
"Én azt hittem, ezek a régi forgóvázas Gigantok már kihaltak (rég nem láttam ilyet), örülök hogy még élnek (remélem többesszámról írhatok)."
001: vár a múzeumba vitelre, néhány dolog már hiányzik belőle.
002: szétvágva tavaly
003: szétvágva, vezérállások Fradiban (lehet, hogy a középső rész is) meg gondolom a forgóvázakat megmentették tartaléknak
004: feltámasztva, de volt vele valami bibi, én csak Fradiban láttam
005: rohad és fogynak belőle az alkatrészek, sajnos. Talán egy főműhely még segíthetne...
006: feltámasztva
007: ő az egyelten, amely az "öregek" közül többé-kevésbé folyamatosan járt és jár most is.
"
"van M38? hol????"
Múltkor írtam, hogy A24,001 számon a Salgótarjáni Síküveggyárban dolgozik egy, a másik állítólag Győrben van de nem tudom milyen állapotban.
Mindenesetre szaporodnak az északkeleti látnivalók, mit szólnátok egy klubkiránduláshoz mondjuk áprilisban? "
off
"A kartyan csak a tulaj neve van rajta, az sem mindig, a bank meg nem fogja kiadni az ugyfel adatait :-)"
Ne is adja ki lehetoleg, ha nem muszaj:)))
De: ami AFA-s szlahoz kell az ugyis kell, maganember ugysem tudja elszamolni AFAt:(
Nem mindegy ezekutan, hogy szoban kozlom a vallalkozas adoszamat stb. amit elado/penztaros tintaceruzaval ir szlatombbe, vagy gep nyomtatja ki? Szvsz adatvedelem egyebkent is smafu.
on
Kiserleti jelleggel, letrehoztam
egy modellezessel kapcsolatos levelezo listat.
A modellezes minden agaval probalunk foglalkozni.
A makettol az R/C ig. Autotol a helikopterig.
A kiserlet szerencsere jol sikerult, ami azt
jelenti hogy pillanatnyilag 81 a letszam.
A kezdoktol a vilagbajnokokig, mindenki
lelkesen levelezget.
Jelentkezni, a modellek@freemail.c3.hu
cimen lehet.
A héten kétszer is láttam a 006-os Gigantot. Pompás formában van, mintha most jött volna ki a gyárból, de legalábbis az Északiból. Csillog-villog és fordított állású félkarú áramszedőt visel. Mindkét alkalommal igen hosszú tehervonatot vitt. Én azt hittem, ezek a régi forgóvázas Gigantok már kihaltak (rég nem láttam ilyet), örülök hogy még élnek (remélem többesszámról írhatok).
"Hűha! És minek nekünk ilyen nagy mozdony? És mennyibe fog ez kerülni...?"
Erről a mozdonyról írnak a Vasútbarát Magazin 1-2. számában. Az ára 35 millió schilling. A teljesítménye 6 MW, tengelynyomása 21,75t.
Én sem értem hogy minek nekünk ilyen, hol járna? Vinné a 6-7 kocsis gyorsokat Pestről Bécsbe? Mi a fenének kéne akkor megvenni, járjon át az ÖBB-s gép, ma is azt csinálják, ha már a Gigant nem elég (egyébként miért nem elég?)
Ez a 1016-os szerintem arra való, hogy az alpokban a nem éppen alföldi emelkedőkön is 140-el rántsa a 12 kocsis gyorsokat. Magyarországon ilyet?
A magyar mozdonygyártáshoz fűződő érzelmeimmel korábban már terheltem tisztelt topic-társaimat.
Ha valakinek van kedve asutas Hirlapokat letoltogetni es atbongeszni, az megtalalhatja az egyikben, hogy a MAV informatikai fejlesztesenek eredmenyekeppen iden nyartol a Budapesti Nagyallomasokon touch-screen menetjegykiadok es menetrendi informacios rendszerek letesulnek. (Valami 2 evvel ezelotti lehet)
Hat, a menetjegykiadas nem valosult meg, az info is csak az Elvira, amirol finoman szolva nem vagyok nagy velemennyel. Nem a MAV-ot hibaztatom, lehet, hogy az APEH szolt kozbe, de lenyeg az, hogy nincs, pedig temerdek helyen van a vilagon. A fair-ride rendszerekrol meg ne is beszeljunk...
Bizony, Novák Bandi mesélte is nekem, hogy 2000 tonnás teherért ugrott le Egomba a Tizenheteskével egyszer éjjel. Sajnos az ilyeneket mindig utólag tudja meg az ember, pedig milyen szívesen kizgrottam volna Solymárra egy kis muzsikát hallgatni. Nincs is talán állomás hozzám közelebb, esetleg a déli...
A MUKIt en is lattam, jol meg is bambultam, mit keres arra ilyenkor :-)
V45: ha a kis kepre jobb gombot nyomtok, es view image, akkor nagyobbat lattok (nincs meg kicsiben a kep, hanem nagyban van felteve es a html-fileban van megadva kicsi meret). Ha valakinek nem megy, atkuldhetem nagyobban.
a pin kod miatt ugyis azonositott a vasarlo, meddig tartana a kiadott jegyre a szukseges adatokat ranyomtatni
A kartyan csak a tulaj neve van rajta, az sem mindig, a bank meg nem fogja kiadni az ugyfel adatait :-)'
Persze attol meg meg lehetne oldani, pl. akinek nem kell afas szamla az vehet az automatabol, akinek kell, az esetleg bepotyogi az adatokat billentyun vagy touch-screenen.
Vagy csinalhatna sajat ugyfelkartyat, a telefonkartya mintajara, igy eljutunk a fuzetjegy elektronikus valtozatahoz. Tolunk nyugatra gyakorlatilag minden nagyobb vasutnak van ilyenje.
Ali Ttaik-al-Rep,
szvsz akar 1 linket is tehetnel a "Vonattal Gyôrbe" c. sztorihoz, [73-74-ben 1-esen engem is mindig maceraztak], vegulis ez is vasuti, nekem nagyon teccc:)
Átmehet a Nohab az Északi Összekötőn. Amíg az ÉVF-en, darugépként üzemelt az M61 017, többszőr járt az esztergomi oldalban, hol mint segélygép (a fűtőház talán egyetlen üzembiztosan működő mozdony volt, ezért mindíg Ő ment a dögökért), de volt rá példa, hogy egyetlen éjszaka kétszer ment tehervonatért Dorogra.
A 843-t eppen mostanaban szuntettek meg hetkoznap.Erre azt mondom meg ippeg OK. de ,hogy szombaton miert nem jar a
1844 -1874, 1841-1871, 1843-1873, pedig a 415-2-n eleg sok ember jon Kanizsara szombaton, biztos valasztanak egyparan
a helyett a tetu helyett az IC-t (3 ora 58 helyett, 2 ora 57 perc)
Na ez olyan, mint a mikor nagy furufuttyel beharangoztak, hogy lehet, majd bankkartyavalk is fizetni. Amikor eloszor
megprobaltam az Andrassy uton igy fizetni, mindjart kiderult, hogy csak nemzetkozi jegyet, valami hulye konyvelesi indok miatt. azonban errol persze kussoltak a kozlemenyukben.
Nem vagyok 1 nagy szagerto, de szvsz 30 evvel a Holdra szallas, mitobb _visszateres_ utan feltettem, hogy ilyesminek _technikai_ akadalya meg Mo-n se lehet. Sot MAV kulon telefonvonallal meg akar ossze is kapcsolhatok terminalok.
Menetjegy:
Nagyforgalmu allomasokon azer el tudnek kepzelni egy eppen olyan automatat mint a penzkiado. Ma mar nagyon sok embernek van kartyaja, igy a visszaadas se gond es a legtobben azert tudjak hany km-es jegyre van szukseg. Tovabbmegyek: a pin kod miatt ugyis azonositott a vasarlo, meddig tartana a kiadott jegyre a szukseges adatokat ranyomtatni. Alom?
Ali:
"Fuzetjeggyel, mert az jon ki a legolcsobban."
Mennyi a kedvezményed?
Kalmi:
"Van aki nem tudja pontosan mikor utazik vissza"
Igen ,van ilyen is. úgy gondolom, hogyha az összesből levonod a nem bizonytalankodókat, akkor máris negyedére rövidül a sor.
Armand:
"Na de ne utazzon a nep IC-vel es ne fizessen potdijat hadd csokkenjen a bevetel."
Ezt én fordítva ismerem. Ezért szüntetik meg a gyorsokat!
"Postavonat: Miert van az, hogy Miskolc, Debrecen fele csak lefele van postavonat, Pest fele nincs? (Vagy miert nincs benne a menetrendben?"
Van postavonat, csak gondolom nincs rajta szemelyszállítás. A szolgálati menetrendben így biztos benne van.
Imre:
"Az általad látott ÖBB villanygépből akar venni a vasút tudtommal egyelőre 10 darabot. Teljesítménye egyes hírek szerint 7000 mások szerint 8300 kW. Engedélyezett sebessége 230 km/h."
Hűha! És minek nekünk ilyen nagy mozdony? És mennyibe fog ez kerülni...?
of
division by zero,
koszi infot, csak azert aggodtam picit el ne vesszen, azert idonkent 1 kis tajekoztatas jolesik:)
Gabor,
hatha meg tudnad, h. most meg regi felallasnak dogoz, uj tulaj kepviseloje/i/ jan vegen varhato, 10 korso ser arra, h. kezd majd mindent elolrol:(
on
V44-r[l ismerek néhány képet, sajnos csak künyvekben. Megpróbálom majd előbányászni valamelyiket, ha sikerrel járok, beszkennelem és küldöm.
V45-ről én is csak az általad említett képet ismerem.
V44-es már volt, a háború alatt mind a másfél darab elpusztult. V45-ös is létezett egy ideig (talán V43 1051?, átépített UFB forgóvázakkal) de visszaépítették.
V47-V48-as szerintem sosem volt, de a vasútnál ne keress logikát.
Az eredeti tervekkel ellentétben holnap nem dolgozom, ezért most kérdezem: vasárnap (19-én) ki jön kisvnatozni Kiskunmajsa-Kecskemét között?
Ha jól emlékszem, eddig Armand jelzett.
Erről talán a MÁV-ot kérdezd meg. Gondolom a jól kiépített, nagy sebeségű vonalhálozatunkon közlekedő, hatalmas mennyíségű teher- és személyvonat továbbítására.
Az általad látott ÖBB villanygépből akar venni a vasút tudtommal egyelőre 10 darabot. Az ÖBB és megvett már tízet, összesen 75 darabot akarnak majd beszerezni. A gép két áramnemes. Régebbi hírek szerint a MÁV 3 áramnemes változatot akart beszerezni, hogy a 3 kV egyenárammal cillamosított Cseh vasútakon is tudjon közlekedni, de ebböl mi lesz, nem tudom.
Teljesítménye egyes hírek szerint 7000 mások szerint 8300 kW. Engedélyezett sebessége 230 km/h.
Meg voltam róla győződve, hogy SzigDani viccel. Este majdnem leestem a székről, amikor megtaláltam: a svájci vasutak 1942-ben, a háborús időkben nagyon lecsökkent import miatti szénhiány enyhítésére átalakítottak két E3/3 típusú gőzöst (8521 és 8522) villanyfűtésűre. Hát igencsak bohókásan nézett ki a fényképen a gőzmozdony, a vezetőállás tetején az áramszedővel.
Nem naiv.
Ugyanis a honlapom statisztikajat nezegetve rendre ott latom a tuzfal.mavinformatika.hu bejegyzest.Ebbol azt a kovetkeztetest vonhatom le, hogy nagy a valoszinusege miszerint van tudomasuk a listarol. Kerdes az mennyire veszik komolyan a felvetett problemakat.
"Szombaton is vannak postavonatok videkrol Pestre, ezek kozulk egyik sincs benn a menetrendben. Ezek delutan mennek, nem ugy, mint a munkanapiak, amik este."
A szegedről induló postavonat szombatonként fél 6 körül indul.
Járt valaki tegnap 12-13h körül a Nyugatiban?
Volt ott egy vadiuj ÖBB villanygép 1116-001-5, volt rajta egy két érdekes dolog, mint pl. magyar feliratozás, illetve 3 áramszedő, amiböl 2 az 1-es vezetőállás felett volt, és úgy tűnt, mintha ebből az egyik itteni szabványú lenne, a másik (a 2. vezetőállás felettivel együtt) pedig valamilyen más, mert ezek nagyobbak voltak és a két vezetékkel érintkező rész között is jóval nagyobb táv volt.
Mindenesetre nem egy csúnya gép, bár annyira nem tetszett mert nekem "túl" áramvonalas volt.:))
Nem tudom, az IC telefonos rendelesi rendszerrol regota papolnak, hogy korszerusiteni kene. Egyebkent letezik valami olyan szolgaltatasa a Matavnak, hogy egy szamhoz 10 vonal tartozik, igy azert eleg nagy eselye van, hogy ha hivod, akkor nem foglalt. Na ezt a MAV biztosan nem alkalmazza.
A legduhitobb az egeszben az volt, hogy a multkor valamelyik ujsagban ezt szovatettek es az illetekes "Ugyan mar ez nem is igaz, a rendszer elerheto..." dumaval valaszolt. Hogy a marketinghez nem ertenek az biztos. Hetente tobb 10000 ember kuldi el a fenebe a MAV-ot a telefon bugasat hallgatva.
Es most egy kis almodozas:
Remelem, hogy az uj jegykiado rendszer lehetove teszi, hogy interneten is rendeljunk jegyet, elvegre, ha 4 milliardot kifizetnek ra. (Mondjuk azt nem tudom, hogy mi is kerult pontosan negymilliardba, gondolom, a teljes Belfoldi, nemzetkozi es helyjegyrendszer egyutt.)
Ezt egyebkent most is meg lehetne csinalni, irsz egy emilt, ha nem jo, akkor valaszolnak, es nem kell hozza 10 telefonos kisasszony.
"Azota elozo nap este 8 korul kenyelemesen megveszem mindig a jegyemet."
Keletiben??? akkor te nagy mázlista vagy...
nekem olyan 10 felé szokott bejönni...
Egyebkent van egy olyan erzesem, hogy olvasnak minket a MAV-tol, csak nem mernek megszolalni.
Hogy szg-es jegykiadanal miert nem adjak pontosan km-re a jegyet. Hat mert amikor 12 eve bevezettek a jelenlegi rendszert, akkor nem voltak kepesek annyira eloregondolkozni, hogy ha mar ujitunk, akkor a tartalmat is ujitsuk, ne csak a format. Aztan most kezdik elorol az egeszet.
Lazar!
Van postavonat Miskolcrol es Debrecenbol Pestre, csak nincs benne a menetrenbdben. Az okat ne kerdezd. Miskolcrol fel 9 korul indul. Szombaton is vannak postavonatok videkrol Pestre, ezek kozulk egyik sincs benn a menetrendben. Ezek delutan mennek, nem ugy, mint a munkanapiak, amik este.
Az Afas szamlanak epp az a lenyege, hogy rajta van a -jelen esetben- szolgaltatast igenybevevo neve es cime. Ezeket az adatokat mindenkeppen be kellene vinni, ha olyan jegyet akarnank, ami eleve szamla is. Ezt nehez lenne gyorsitani.
A francia rendszer reszben jo lenne: pl a keletbelyegzes nelkul kiadott jegyeket (pl fuzetjegy) ervenyesito automata elkellene a nagyobb allomasokon.
Sziasztok!
Na megint beindult a topic!
Mazsolazok:
Postavonat: Miert van az, hogy Miskolc, Debrecen fele csak
lefele van postavonat, Pest fele nincs? (Vagy miert nincs benne a menetrendben?
Keleti jegykiadas:tenyleg botranyos, Egy tortenet: Egesz pentek delutan 2-tol 4-ig csorgettem a k.....va telefont, hogy megrendeljem a jegyet az IC-re. Persze foglalt volt. Erre eldurrant az agyam kimnetem a Keletibe, hogy megveszem szemelyesen vegyem meg. Tomeg a szokasos, viszont a
soronkivuli kiadonal,ami harom ablak volt ,ott senki. Ott persze kikertem ,hogy miert nem veszik fel a telefont. Besultem, mert megmutattak egy koteget, hogy az mind telefonos rendeles. Viszont meg rendes s volt, noha en eleg ideges voltam mar,
mert adott ki rendeles nelkul jegyet.
Azota elozo nap este 8 korul kenyelemesen megveszem mindig a jegyemet.
Szerintem ra kene szoktatni a nepeket az elovetelre is., de viszont a MAV hozzallasan is valtoztatni kellene.
Az IC helyjegyrendelesrol annyit, hogy rajohettek volna mar,hogy egy szam sajnos mar nem eleg, kene meg legalabb ketto. Na de ne utazzon a nep IC-vel es ne fizessen potdijat
hadd csokkenjen a bevetel.
AFA-s Szamla: olyan jegy kellene, ami egyben szamla is lehetne, es nem lenne ilyen gond. Ehhez persze fejleszteni kene, amire nincs lovetta.......
Horvat gepek: A Hzs adossaganak fejeben hasznaljak oket
a 40, 41 vonalakon, idonkent Somogy IC-t is az viszi.
Fuzetjegy belyegeztetes: Ehhez annyit, hogy Franciaorszagban, a rendes jegyet is utazas elott ervenyesittetni kell egy automataval. De van kaller is.
Ez aztan az eddigi legnagyobb hulyeseg amit hallottam.
Na ennyi,
Újra felteszem naív kérdésem: olvassa ezeket a hozzászólásokat a MÁV-tól valaki? Jó lenne egy-két hivatalos reagálás... Vagy legalább az INDEX-től valaki felhívhatná a figyelmüket, hogy itt elhangzik egy-két dolog, amire ILLENE válaszolni.
Számlakérdés: a hatályos ÁFA törvény alapján a nyugtaadás mindenütt kötelező (a számítógéppel nyomtatott jegy majdnem meg is felel ennek - a gond, hogy hiányzik az állomás pontos címe, a kéreg-és egyéb jegyeknél meg csodálkozom, hogy az APEH ennyiben hagyja a dolgot...). Számlaadás csak kérésre kötelező, de az bárhol. Számlánál már sokkal rosszabb a tapasztalatom. A szegedi állomáson a számláról szinte mindig lehagyják a pontos címet, néha az adószámot is, arról nem is beszélve, hogy már úgy is állítottak ki számlát, hogy épp a MÁV RT. megnevezés hiányzott róla...
a Keleti az tényleg egy horror, de már a Nyugatiban, Déliben is tapasztaltam hasonló állapotokat! mi a francért van több mint egy tucat pénztár?
elővétel? bármikor amikor nem munkában rohadok, úgyanolyan baromi nagy sorok vannak...
ezért zarándokoljak el valami "vidéki" állomásra? nekem a Keleti van közel, ha máshova megyek az úgyanúgy időveszteség...
telefononos elővétel?
1) az átvevő ablak elött is szokott kilóméteres sor lenni
2) telefonon elérni a MÁVot? egyszer menetrend híján szerettük volna megtudni mikor indul vonat Szegedről Pestre, sorra hívtuk az állomásokat: Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Nagykörös, Cegléd, Nyugati, Keleti, Déli, Pécs, Miskolc, Debrecen, Nyiregyháza, meg ami még eszünkbe jutott: vagy nem vették fel! vagy foglalt...
ja és az Elvira épp döglött volt...
kb 1.5 óra után meguntuk, és kisétálunk (2x félóra) a pályaudvarra megnézni a menetrendet...
Budapest Keleti:
A legidegesitőbb: sajnos senkire sincs ráirva, hogy KÉR-E ÁFÁ-S SZÁMLÁT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!? A várakozók ettől szoktak felrobbanni leginkább.Nem lehet erre egy pénztárt kijelölni (tartok tőle ,hogy sajnos nem)
A második legidegesitőbb: amikor a sorra kerülő nem tudja mit akar (mikor is indul, melyik vágányról, egyáltalán hova akarok menni? -kort és nemet nem emlitenék) - erre az INFORMÁCIÓ szolgál!!!!!!!!!!!!!!!!
Amikor odaérek a sor végére első dilemma - nem a sor hossza, hanem, hogy mennyire van szétnyitva a függöny. Szintén vérnyomásnövelő, amikor 10-15 perc várakozás után bezár az adott pénztár.
A Cracovia csak Pécs és Budapest között közlekedik 1142-essel. Ezeket a mozdonyokat a MÁV a HZ-től bérli, általában Pécs, valamint Dombóvár, Gyékényes fele járnak.
"A szombathelyi meg abban is kulonleges, hogy az IC-k bevezeteseig volt vasarnap 1740-kor egy Szombathely-Papa-Gyorszentivan-Budapest gyorsvonat, es ez ment vissza ejjel postakocsikkal a vegen. Ez a vonat mar nincs meg, pedig poen volt, hogy nem ment be Gyorbe."
És végig dízellel jött, sokszor M63-mal az 1-es vonalon. És visszaútban nemcsak azért volt sok kocsi, mert ezeknek vissza kellett valahogy jutni Szombathelyre, hanem azért is, mert a hétvégi eltávra utazó katonák mind ezzel mentek vissza a laktanyákba(Székesfehérvár, Várpalota, Devecser, Zalaegerszeg, Lenti, Szombathely). Ez a vonat Bobáig szinte mindig tömve volt. Bobán a kaller mindig végigment a vonaton és kiabált, hogy BOBA BOBA ÁTSZÁLLÁS Z.EG. FELÉ, azaz ő ébresztette a katonákat. Aki Szombathelyig utazott, azok persze ennek nem nagyon örültek...
Mindenesetre volt egy hangulata annak a vonatnak. Amikor a Déliben tolták be, mindenki menet közben ugrált fel. Amikor megállt a vonat, már minden katona fennvolt rajta. Többször előfordult (főleg télen, amikor a kabátot magam alá tudtam teríteni), hogy a fülkés kocsiban fenn aludtam a csomagtartó rácson. A kalauz észre sem vett, még a jegyet sem kérte.
Sziasztok. Amióta átköltöztem a városi közlekedésre, a vasútmániás fórumot nem követem annyira, úgyhogy nem tudom, volt-e szó az alábbiakról.
Ma délután kint voltam a pécsi állomáson, gyönyörködtem az elmenő mohácsi MDmotban - gyermekkori élmények kapcsolódnak hozz, Szegedre utaztam vele sokszor, amíg még járt innét vonat arrafelé, és még volt pálya... Az MDmot elején egy szép, régi stílusú szárnyaskerék volt felfestve.
Nem is erről akarok mesélni, hanem a mellette induló Krakoviáról. Nekem eddig volt egy határozott elképzelésem arról, hogy Krakkó melyik országban van. Ezt a vonatot azonban egy horvát mozdony húzta (zágrábi, 1-142-004). Csodálkozva indultam volna hazafelé, erre befut a pesti személy, hát azt is egy horvát mozdony húzta (1-142-006). Ki tudja, vajon miért?
Az gusztustalansag akobon, ami penteken a Keletiben van. Szerintem a jegyvizsgalok direkt orulnek neki, kell az a kis (megemelt) jutalek.
Fuzetjegyet azert kell belyegeztetni, hogy ha nem jon kaller, akkor se tudd megegyszer maskor felhasznalni.
Postavonat: az orszag foldrajzi helyzete szabta keretek kozott eleg jol meg van szervezve, mar a sebessegek csokkenesevel huzossa valik a postavonatok ki- es bepakolasa is.
A posta nem hiszem, hogy csak fenyegetne a kozuton szallitassal: regebben (meg a BZ korszak elott) a pl. Zalaegerszegrol akkoriban 17.58-kor indulo vonattal vittek a postai kuldemenyeket Celldomolkre, es a szombathelyi postavonattal mentek Pestre. A MAV kitalalta, hogy e helyett a vonat helyett is BZ lesz, amin hulyen nezett volna ki a postakocsi...
Egyszoval azota a Posta Zalaegerszegrol kozuton szallit, Balatonszentgyorgyre.
A hetfo reggeli postavonatok hosszusaga nem mervado: altalaban a vasarnapi tobbletkocsikat ezzel kuldik vissza az ejjel videkre, hogy hetfo reggel megint johessenek Pestre.
A szombathelyi meg abban is kulonleges, hogy az IC-k bevezeteseig volt vasarnap 1740-kor egy Szombathely-Papa-Gyorszentivan-Budapest gyorsvonat, es ez ment vissza ejjel postakocsikkal a vegen. Ez a vonat mar nincs meg, pedig poen volt, hogy nem ment be Gyorbe.
Nem tudom, hogy miért lenne az baj, ha a vasutasok megkapnák az inflációval egyenértékű béremelést?
Nem lehet azért összehasonlítani egy kocsirendező és egy banki alkalmazott munkáját, és ki keres többet, és kinek van szabad hétvégéje, éjszakája ?
Vagy a mellékvonalakon a váltók tisztítását kiadják a forgalmi szolgálattevőknek, a váltótisztító munkakörön megtakarított bért pedig jutalomként szétosztják. Egy munkanélkülivel több, és hasznos megtakarítás nincs, mert nem a szolgáltatási színvonal emelésére költik a pénzt.
---"Hanem a kocsik tisztítását, tisztítva és fűtve közlekedtetését, az utaskiszolgálás javítását." "nem milliárdokba, csak egy kis odafigyelésbe kerülnek"
Egyetértek. Tudod, ehhez valamit dolgozni is kéne... azt meg elfelejtettünk valahogy... ---
Hát nem tudom, hogy elfelejtettünk-e, vagy a kedvünket vették el ?
Én azért hétvégeken amikor egyedül vagyok szolgálatban, összesöpröm a szemetet, és ha sár van felmosom a váróhelyiséget az állomáson, legalább este, amikor hosszabb vonatmentes idő van...
Sajnos itt van a kedv elvételére is egy példa: 19.-étől nem közlekedik a 35745/35744. sz vonat.
Mivel a vonatszemélyzet vezénylését nem lehet megoldani, így 6 órával több munkabért kell kifizetni, ebből a pénzből pedig a vonat is közlekedhetne...
Egyébként nem volt kihasználatlan ez a vonat, hétköznap a tanulók jártak haza Jászapátiról, hétvégén is sokan mentek vele, főleg vasárnap, akik messzebb utaznak nem kellett pl Jászladányból 9.37-kor elindulni, elég volt 12.30-kor. Ha pedig egy kicsit spórolni akartak volna akkor közlekedhetett volna a Bz szólóban is. A zsúfoltság sem jó, de jobb, mint 2,5 órát várakozni az állomáson iskola után...
És akkor ne veszítse el a kedvét az egésztől a dolgozó akivel a vezetői ezt csinálják, sőt fogadja el hogy ő a hülye, mert megszüntették a vonatot, vagy elb...ták a csatlakozást.
--- "Pl rendszeresen hosszú sorok vannak a Keletiben, mivel csak 3 pénztár üzemel. "
Tudom ez rossz, de ha már így alakul: a jegy elővételben is megvehető. Miért nem élünk vele? Hiszen az említett dugók többsége jellegzetesen a péntek délutáni őrülethez kapcsolódik. Tehát már úgy is tudjuk akár egy nappal előtte, hogy utazás lesz a dologból. Ha már a MÁV így áll hozzá, ahogy írod, segítsünk magunkon egy picit. Jómagam, PSzlőrinci lévén mindig elővételben, a Kőbánya-Kispesten veszek jegyet. Sosem állok két percnél többet sorba.---
Szerintem a MÁV hozzáállásán kellene változtatni, mert én is tapasztalom, hogy a Budapestre utazók azért váltanak menettérti jegyet, mert el akarják kerülni a budapesti sorbanállást. Van aki nem tudja pontosan mikor utazik vissza, így visszaútra 120 km-es jegyet kér 100 km-es helyett, így 1 hónapon belül bármelyik napon felhasználhatja. Szerintemazt kellene biztosítani, hogy 5 percnél többet a csúcs idején se kelljen sorban állni. Lenne erre is sokféle módszer...
--- "állomásokon a munkáltató (állomásfőnök) határozná meg a dolgozók bérét" Ha f***fejkedik az állomásfőnök, nem lehetne szidni a felmenőjét, de még tanácsot se lehetne adni neki, mert akkor felkopika dolgozó álla... szép kis demokrácia, mondhatom. Szóval, hogy is váltottunk itt mi rendszert?--
Erre van egyébként most is példa, mivel a segélyek szétosztása az állomások hatáskörébe tarozik. Gondolhatod általában kik kapják :-)
--- "Ez a személyforgalom szüneteltetését jelentheti, mivel, az áruforgalom megmaradása esetén a pályafelszámolásra nem kell költeni... "
Ez is szép kis neszesemmifogdmegjól: hol van mondjuk a Putnok-Szilvásvárad vonalon áruforgalom...??? A pályafelszámolásra költeni nemigen kell, felszedi a síneket a jónép!!!---
Vagy a rossznép.:-)
Egyébként ez a vonal ki van zárva az átmeneti áruforgalom alól, tehát átmenetben nem lehet rajta áruforgalom abban a térségben pedig csak talán a fakitermelés jelentős, meg a cementgyártás, bár régen voltam már arra és ha jól tudom a cementgyárat is megszüntették, vagy megszüntetik(?)
Ilyen vonal a Karcag-Tiszafüred közötti is. Így ha valaki felad egy kocsit Karcagról Tiszafüredre akkor 131 km távolság alapján fizet fuvardíjat. Ha valaki személyvonattal utazik erre, 50 km-es jegyet kell váltania, mert a közvetlen távolság 45 km. Csoda ha közúton visznek mindent...
Sziasztok, mániások. Amióta átköltöztem a városi közlekedésre, ezt a fórumot nem nagyon olvasom, mert túl bő a termés. Azért megosztom veletek mai - számomra megdöbbentő - élményemet.
A pécsi főpályaudvaron a 17 órás mohácsi vonathoz kísértem ki családtagokat, kicsit elgyönyörködtem az MDmot-ban, melyhez sok gyermekkori élményem kapcsolódik, ilyennel jártam sokat Szegedre, amikor még járt arra vonat és volt használható pálya. Egy szép régi stílusú szárnyaskerék volt a mozdony elejére festve.
Nem is ez volt amin elcsodálkoztam, hanem a szomszéd vágányon, ahonnét egyidejűleg a Krakovia indult. Horvát mozdony húzta. 1-142-004. No, gondolom, ez jól eltévedt. Indulnék hazafelé, közben beérkezik a pesti személy. Azon is horvát mozdony. 1-142-006. Mindkettő zágrábi. Mit csinálnak ezek errefelé? Nincs elég mozdonyunk? Ez vajon valami eredmény, aminek örülni kell, vagy idáig süllyedtünk? Csak itthon jutott eszembe, hogy valami sztrájkféléről is esett szó mostanában; de az MDmot meg egy BZmot a másik irányba rendes magyar mozdonynak tűnt. Szóval, mi folyik itt?
Termeszetesen engem sem a $ erdekel, VICCNEK szantam, vegere azert tettem :)))-t, nem jott be, elnezesedet kerem. En is elkuldtem mar rogvest.
Nemet minosegben igazad van, nehany kerdes kishazankban nehezen valaszolhato meg.
En mar megtettem.
Milyen esely? Engem nem a $100 erdekelt.
Csak segiteni szerettem volna a fickonak.
Megkert, megtettem.(no comment)
Egyebbkent latszik a kerdesekben a nemet minoseg.
A MAV inkabb azt kerdezne: hol szuntesse meg a vasparipat.
Lajos,
A link masik tasztaltarsasagnal is kozzeteheto?
Ott min 1 fo ingazik, min 1 fo pszihologus.
Egymagam nem akarok kontarkodni. [Meg romlik a fodijelnyeres eselye:))) ]
Tisztelt tarsasag!
A kovetkezo linkre szeretnem felhivni a figyelmeteket.Kerlek benneteket sziveskedjetek attnezni es belatasotok szerint valaszolnia feltett kerdesekre.
Jochen Dotterman neveben elore is koszonom.
Diploma munka
Legyen kedves a sok kepcsinalo urak kozzul valaki lekapni a mikulasvonatot. Mert errol valahogy csend van csak a METRO ujsag irt rolla.
En sajnos iden mar nem tudok vele foglalkozni.
Elegge "elhavaztam".Sok a munka a HEV-nel(hall istennek!!).
Olyat én is sokszor tapasztaltam, hogy a postavonat azért késik, mert a ki-berakodással nem végeznek időben. Persze látni kellene azt az intenzitást, ahogy csinálják.
"A 8-10 IFA helyett elég 1-2 kamiont leküldeni. Az ötlet (sajnos) megvalósítható."
Ahhoz kell venni 8-10 IFA-t vagy 1-2 kamiont ahogy tetszik és csak Nyíregyházára. Vagy inkább buszt...amelyek belsejében a levelek, küldemények osztályozhatók.
A Postának van jópár új és igen nagy értékű postakocsija (legalább).
Szóval szerintem is inkább fenyegetés, mert a megvalósításához komoly beruházások kellenek.
Anno Szombathelyre rendszeresen utaztam postavonattal. A hétfő hajnali vonaton 10-12 személykocsi volt (M63-assal általában), míg a többi napon (akkor még Kelenföldről indult) két "virslis"ablakú. A szegedi postavonat általában 2 személykocsival jár, sőt a szegedin van teherkocsi is.
Tudom, hogy nem reprezentatív mintavétel, de életemben egyszer mentem postavonatta, rögtön a Keletiben 20 percetkésett. Nem rakták meg a kocsikat idejében. Ezután Nyíregyházáig 10 percet dolgoztunk le, mert volt egy 100-as személykocsi a vonatban, és a 120-as szakaszon nem tudtunk 120-szal menni. Amúgy Gigi vitte, és volt rajta vagy 10-12 kocsi.
Ajánlott irodalom: Moldova: Akit a mozdony füstje megcsapott... Kis magyar lélekábrázolás: ha nyáron felszedjük, télen nem lehet visszasírni, hogy a hóban is tud menni... Nem akarom a Volánt bántani, mert nem az Ő hibája, de a buszok asszem 0,5-3,5 órát, a vonatok 0,5-1,5 órát késtek (hivatalosan). Ezek után volt, aki azt mondta, hogy nem erre a pár napra kell méretezni. Ha véletlenül valaki ott nem látná: jelenleg afelé tartunk, hogy visszajönnek a régi telek (szovjet csapatok nélkül:)))). Volt kb. 20 melegebb év, most vissza a régi slágerekhez.
Ráadásul, jut eszembe, ez esetben azt sem értem, hogy mi az, hogy "megbízhatatlan". Menetrendben írva vagyon, hogy 00.21 perckor indul a postavonat, és kész, a vonat indul, leszámítva a sztrájkot. Mi ebben a megízhatatlan? Akkor ne szállítsanak kamionnal sem, mert annak meg kipukkadhat a kereke, az is megbízhatatlan.
Azért azt ne felejtsétek el, hogy a postavonaton a kocsikban dolgoznak, nemcsak levelet kísérnek, ez egy kamionban nehezebben megvalósítható (szerencsére).
"A Magyar Posta fontolgatja, hogy teljes forgalmat kozutra tereli, a vasuti szallitasok megbizhatatlansaga miatt"
Ezt én 1994-ben hallottam először, a nagy vasutassztrájk alatt. Akkor azt mondták, hogy még egy ilyen, és nem lesz többet postavonat. És csudák csudája, mégis van azóta is, dacára az akárhány azóta lezajlott sztrájknak. Egyszóval: ez csak egy (jogos) fenyegetés a MÁV felé, amelynek szerintem nem sok alapja van. Kíváncsi lennék, hogy pl. Nyíregyháza felé hogyan festene egy 8-10 IFÁ-ból álló karaván a postavonat helyett... Halvaszületett dolog.
Ha a Posta tényleg teherautózni akarna, már rég megtette volna.
Ettől függetlenül a MÁV egy lusta, trehány banda. Nem is csodálkoznék azon, ha minden utas és fuvaroztató beintene neki.
""a vasút pénzén felszedik, és a saját zsebükre eladják ócskavasnak... "
Nem csak a pályát, néhány ezer teherkocsi is erre a sorsra jutott az elmúlt években. Persze nem ilyen nyíltan csinálták, hanem ocskavaskereskedőkön keresztül... "
Történt, hogy többszáz Gbgs kocsit felaprítottak, pár héttel azelőtt, hogy a németek felejánlották: igen kedvezményesen átalakítanák őket eltolható oldalfalú kocsikká, a meglévő jó állapotú alvázak felhasználásával...
MÁS:
Igen, megy a dobálózás a százalékokkal, nem kétlem. Fából vaskarika, ezúttal küllőkkel. De szerintem a dolog ennél többről szól: vasutassztrájk = politika.
Mások hány százalékot kapnak tulképpen? Csak nem tudják akadályozni az ország működését...
"Hanem a kocsik tisztítását, tisztítva és fűtve közlekedtetését, az utaskiszolgálás javítását."
"nem milliárdokba, csak egy kis odafigyelésbe kerülnek"
Egyetértek.
Tudod, ehhez valamit dolgozni is kéne... azt meg elfelejtettünk valahogy...
"Pl rendszeresen hosszú sorok vannak a Keletiben, mivel csak 3 pénztár üzemel. "
Tudom ez rossz, de ha már így alakul: a jegy elővételben is megvehető. Miért nem élünk vele? Hiszen az említett dugók többsége jellegzetesen a péntek délutáni őrülethez kapcsolódik. Tehát már úgy is tudjuk akár egy nappal előtte, hogy utazás lesz a dologból. Ha már a MÁV így áll hozzá, ahogy írod, segítsünk magunkon egy picit.
Jómagam, PSzlőrinci lévén mindig elővételben, a Kőbánya-Kispesten veszek jegyet. Sosem állok két percnél többet sorba.
"állomásokon a munkáltató (állomásfőnök) határozná meg a dolgozók bérét"
Ha f***fejkedik az állomásfőnök, nem lehetne szidni a felmenőjét, de még tanácsot se lehetne adni neki, mert akkor felkopika dolgozó álla... szép kis demokrácia, mondhatom. Szóval, hogy is váltottunk itt mi rendszert?
"Ez a személyforgalom szüneteltetését jelentheti, mivel, az áruforgalom megmaradása esetén a pályafelszámolásra nem kell költeni... "
Ez is szép kis neszesemmifogdmegjól: hol van mondjuk a Putnok-Szilvásvárad vonalon áruforgalom...???
A pályafelszámolásra költeni nemigen kell, felszedi a síneket a jónép!!!
"Legyünk brutálisak: hallottatok már a svájci villany-gőzösről. Szén nem volt, fűtöttek villannyal."
Mindent elkövettek, hogy ne kelljen dízellel járni...:-) Pedig ők csinálták az elsőt...
"mert nem érzem elegendőnek a 3-4 megmaradó gépet ebből a páratlan sorozatból"
Én sem. Ez a sorozat, mint ELSŐ és legmegbízhatóbb nagydízelünk megérdemelte volna, hogy mind a 20 megmaradjon, persze korszerűsítve! És ha már mindenütt madzag haladna is, biztosan lennének vonalak, ahol használhatók lennének, volnának állomások, ahol kiállítsák őket. Lehetne bérbeadni is őket más vasutak nosztaliga vonataira (a németek hogy pitiznének értük... (k****ra sajnálják, hogy anno kimaradtak a NOHAB áldásból), a horvátok, szlovének is szívesen vennék az ő Kennedyjük "szép hugicáját"... szóval itt értelmes előrelátással sok jó történehetett volna a sorozattal... de értelmes előrelátásról nem lehetett sajnos beszélni (és itt befejezem, mert le kéne menni politikába...)
"mikor lesz a bányavasút nyomvonal bejáró túra"
Ha már bányavasút, mit tudtok a Miskolc feletti két km-es bányavasútalagútról (Pereces - Radostyán)? A térképen az áll: meszüntetve. Mit takarhat ez?
"M46 eléggé rohadt..."
Társadalmi munka...?
"van M38? hol????"
Múltkor írtam, hogy A24,001 számon a Salgótarjáni Síküveggyárban dolgozik egy, a másik állítólag Győrben van de nem tudom milyen állapotban.
Mindenesetre szaporodnak az északkeleti látnivalók, mit szólnátok egy klubkiránduláshoz mondjuk áprilisban?
off:
"A véleményem a képviselôk fizetésérôl: ha keveset kapnak, csak a hülyék vállalják ... Nézzetek körül Magyarországtól északra, keletre, délkeletre és délre, melyik velünk egy kategóriába esô országgal cserélnétek?"
Van benne valami. Nem ők kapnak olyan sokat, mi kapunk keveset!!!
"Nemreg apro eszrevetelemre yol +kaptam a PennyMarketban: "Maga hulye, tobbet ide ne jojjon vasarolni!!!"..."
Hallottad a jó tanácsot: ezek szerint cselekedj...
/off
Gödény, Nohab: a nosztaligás dolgokkal kapcsolatban idézem Pitecust:
"A minap felhíttam a nyugatit, a nosztalgia vonattal kapocslatban. Ők elirányítottak 1 KFT-hez, aki közölte, hogy a nosztalgia járat Nyugati-Szob között jár MÁJUSTÓL-SZEPTEMBERIG. Én akkor milyen szerelvényt látok hébe-hóba a ceglédi vonalon (424-es gőzös+ 4-5 szem. száll. kocsi)? "
Döntsétek el, hogy van-e különbség kuncsaft és kuncsaft között.
nohab: "Pénzért mindent, erről szól az ország."
Igen. ez jogos. Legalább annak jusson valami, aki megfizetheti.
(Magánvélemény: ha már (túl)sok mindenkinek van valamilyen dologra pénze, akkor e dologban a kasztosodás más törvények alapján zajlik.)
Hogy egy kis vasút is legyen a politikában: nemrég volt a Szöcskékről szó, ma reggel láttam V46 024-et új forgóvázakkal (vagy csak újra festették?) Rákoson, ugyanitt egy dacia vitt egy Bobót a szerelőcsarnokba - a száma le volt kopva az oldaláról sajna.
hogyan lehetne vajon ezeket a tiszteségtelen csaló, tolvaj embereket felelőségre vonni? (nem csak a MÁVnál van belőlük)
ha ez így megy tovább, néhány év múlva semmi nem marad az országból! :-(
division by
"a vasút pénzén felszedik, és a saját zsebükre eladják ócskavasnak... "
Nem csak a pályát, néhány ezer teherkocsi is erre a sorsra jutott az elmúlt években. Persze nem ilyen nyíltan csinálták, hanem ocskavaskereskedőkön keresztül...
Kossuth Radio, XII. 16. 6,00 Reggeli Kronika:
...A Magyar Posta fontolgatja, hogy teljes forgalmat kozutra tereli, a vasuti szallitasok megbizhatatlansaga miatt...
Reszemrol no comment:(
Ha egy vonalon megszűnik a forgalom, miért KELL rögtön a pályát is felszedni? Érdemes még erre is költeni, csak hogy az egész végleges és visszavonhatatlan legyen?!
"Így könnyű... Rosszak vagytok, úgyhogy nem kaptok. Amúgy a bérkövetelésüket én sem tudom támogatni... 14%?! A Közalkalmazottaknál meg lesz vagy 8 % , és akkor sokat mondok. Azért a szakszervezeti vezetők tényleg láthatnák a magyar valóságot...
Szerény nyomott véleményem az a miniszter úr kijelentéséről, hogy tökmindegy, hogy lesz-e vasutassztrájk, úgyse adtak volna pénzt a vasútra. Így legalább van ürügy, hogy miért..."
lazar 1999-12-14 16:30:58 (4606) írta:
"Azert az furcsa, hogy most mintha eltunt volna az a fenenagy
ellentet a szakszervezetek kozott. Gasko papat sem hallani, vagy csak lehet, hogy egyszeruen csak hanyagoljak.
Valoszinunek tartom, hogy megint a szakszervezeti vezetok
bisznisze lenne az egesz sztrajk, rohadtul nem erdekli egyiket sem, a melos boritekja. A fejuk meg benn a homokban, nem volt se sztrajk, se arviz, se jugo valsag, se mifene.
Az egesz arra emlekeztetet, mint az Erik a vikingben:
"Nem sullyedunk, nem sullyedunk,brugybulugy......."
Armand "
A félreértések elkerülése érdekében, és mivel látom néhány "kívülállót" is érdekel ezért leírom a sztrájkról azokat amiket nem szoktak emlegetni, de fontos, a pontos véleményalkotáshoz.
A MÁV Rt. vezetése jelenleg ajánlott 8,5 %-os béremelési javaslata nem jelenti a vasutasok alapbérének 8,5 % al történő emelését !
Ezt nem muszáj elhinni, sajnos a vasúton kivülállók számára csak a Domokos-féle sajtóközlemények jutnak el, amiben nagyon szépen leírnak mindent arról, hogy a szakszervezetek, de főleg a VDSzSz milyen borzalmas követelésekkel áll elő. Sajnos ezekből rendszeresen kitűnik a vasúti szakértelem hiánya is: pl. a megszűnő vonatok kocsijaival kiegészítik a zsúfolt vonatokat... :-) (stb)
A valóság azonban az, hogy a MÁV Rt. kiadta a bérről megállapodási javaslatát, amit a vasút belső újságjában is közzétettek. A 8,5 %-os béremelés a következőképpen néz ki:
"-Egyes 1999. évi bérintézkedések áthúzódó hatásai
a teljesítmény- és balesetmentességi jutalom 1999. július 1-i, illetve november 1-i
kiterjesztésének áthúzódó hatása, ami 0,28%-kal emeli a bérszínvonalat jövőre,
a vasutasnapi jutalom egyharmadának alapbéresítése 1999. május 1-jétől ami 0,40%-kal
növeli az átlagkereseteket 2000-ben, "
A vasutasnapi jutalom volt az ami évente egy aklkalommal járt, és egy kis keresetkiegészítést jelentett, főleg a minimálbérért dolgozok részére. A múlt évben ennek egy részét alapbéresítették, ezzel ezt szinte megszüntették, mivel az része volt a múltévi teljes bérfejlesztésnek.
"2.) A vasutasok minden harmadik évben kedvezményezett egyharmadát érintő,
automatikus béremelésének (úgynevezett soros előrelépés) 2000. évi hatása, amennyiben a
meglévő bérrendszer alapján történik a munkáltatás
Ez a várható évköz átsorolásokkal együtt (magasabb állami iskolai végzettség, illetve
szakképzettség megszerzése) összességében 1,70%-kal emeli az átlagkereseteket."
Ez kb minden 3. dolgozót érinti, tehát a 8,5% ból ez kivonva a többiek ideális esetben is csak legfeljebb 6,8 %-ot kaphatnak.
"3.) A MÁV Rt. és a VDSZSZ között 1999. augusztus 25-én aláírt dokumentumokban
foglaltak kollektív szerződés erejűvé válása esetén a következő hatásokkal kell
számolnunk:
2000. január 1-jétől a teljesítmény- és balesetmentességi jutalom intézményének az 1999
szeptemberi állapot szerinti 4236 kocsivizsgálóra, féklakatosra, tolatásvezetőre,
kocsirendezőre, lazítóra, gépkísérőre, gurításvezetőre, sarus csapatvezetőre, sarusra való
kiterjesztése a 2000. évi átlagbér-színvonalat 0,24%-kal növeli.
Azon munkavállalókat, akik 1999-ben nem részesültek kiemelt, az átlagot meghaladó
személyi alapbér-fejlesztésben a kompenzáció érdekében 2000-ben 1,34-szer magasabb
személyi alapbér-fejlesztésben lehet részesíteni.
A felsoroltak összevetéséből kitűnik, hogy az üzleti terv által meghatározott, a keresetek
növelésére fordítható összesen 8,5%-os mértékből a szakszervezetekkel korábban kötött
megállapodások alapján 2000-ben már le van kötve 2,62%. Ezért minden munkavállalót érintően
5,88%-os bérfejlesztésre nyílik lehetőség."
Tehát mennyi is az a 8,5% ? Itt van leírva: 5,88 %...
.....lenne, ha nem lenne folytatásban ez:
"Az 5,88%-kot egyes munkavállalóknál emelheti, másoknál csökkentheti a VDSZSZ-szel kötött
megállapodás teljesítése. Ebben az esetben az 1999-ben már kiemelt bérfejlesztésben részesültek
számára 2000-ben 4,56%, az 1999-ben nem kiemeltek részére pedig 6,12%-os személyi
alapbér-fejlesztés biztosítható jövőre. Ezt tovább differenciálja és szinte kezelhetetlenné teszi az
úgynevezett soros előrelépés.
A helyzet nyilvánvaló bonyolultsága miatt a munkáltató elengedhetetlennek tartja, hogy a
reprezentatív szakszervezetek egymás között egyeztessenek a kérdésről."
Ez tehát azt jelenti, hogy sokan még az 5,88%-ot sem kapják meg, hanem csak a 4,56%-ot!
Tehát eljutottunk a 8,5%-ról a 4,56%-ra, de az ajánlat itt kezd komolyra fordulni, mivel ezt a béremelést sem biztos, hogy adják, mert ehhez teljesülni kell még néhány feltételnek:
"4.) Az átlagkeresetek 8,5 százalékos emelésére abban az esetben van lehetőség, amennyiben a
szakszervezetek támogatásával teljesülnek a következő feltételek:
- a hatékonysági mutató meghaladja a 303 képzett tkm/fő mértéket,
a vasúti szolgáltatások minőségének javításával az éves árufuvarozási terv teljesítése eléri a
45,5 millió tonnát, illetve legalább 153 millió utast szállítunk el, bevezetjük a gazdálkodási célok elérését segítő, differenciált bérezési rendszert,"
Ehhez a MÁV Rt. vezetőinek is tenni kellene valamit. Lehetőleg ne a járatok csökkentését, amivel a "járatsűrűség" minőségi szinvonalát csökkentve sok utast veszít a MÁV!
Hanem a kocsik tisztítását, tisztítva és fűtve közlekedtetését, az utaskiszolgálás javítását. Pl rendszeresen hosszú sorok vannak a Keletiben, mivel csak 3 pénztár üzemel. Erre azt mondják, hogy nincs pénztáros: betegállomány, szabadság, létszámkorlátozás, stb. miatt. Ez annak az utasnak aki 30-40 percet áll sorba szerintem nem lehet magyarázat.Itt a vezetők akadályozzák a normális utaskiszolgálást, de ezért is a pénztárost, ügyeletest érik bírálatok. És a végtelenségig lehetne sorolni, mivel lehetne növelni a bevételeket, javítani a szolgáltatás minőségét, amik nem milliárdokba, csak egy kis odafigyelésbe kerülnek.
Árufuvarozás már bonyolultabb, mivel a közúti fuvarozók nagyobb tarifamegállapítási szabadságuknál fogva előnyben vannak.
A differenciált bérezési rendszer bevezetését a MÁV menedzsmentje azért sürgeti, mivel jelenleg bértáblázat alapján kapják az egyes vezetők is a fizetésüket. Többször hangoztatták már, hogy a vezetők részére biztosítani kellene "versenyképesebb" fizetéseket. Továbbá az egyéni bérmegállapítás lehetőségét legalább a jutalomra kiterjesztve, ha az alapbér megmaradna a bértáblázat alapján is, így pl az állomásokon a munkáltató (állomásfőnök) határozná meg a dolgozók bérét. Ez lehetne teljesítmény alapján is, de inkább a számára kedvesebb emberek, akik nem gondolkodnak, nem mondanak ellen, kapnák meg. Ezért nevezték el ezt találóan POFAPÉNZ-nek.
" - támogatást kapunk a gyenge forgalmú vonalak helyzetének a kormány 2258/1999. számú
határozatában foglaltak szerinti rendezéséhez,"
1000 km vasútvonalat 2000-ben, 2000 km.-t 2001-ben kell a MÁV kezeléséből kivenni. Ez a személyforgalom szüneteltetését jelentheti, mivel, az áruforgalom megmaradása esetén a pályafelszámolásra nem kell költeni...
"- megkezdjük a szociális és jóléti juttatásoknak a társaság méreteihez való igazítását a
költségek 1999. évi szintjének 15 százalékos csökkentésével,"
A jobb helyek eddig is a vezetőké voltak...
"- a szakszervezeti többlet juttatásoknak a Munka törvénykönyvében meghatározott szinthez
való közelítése."
Azaz a kollektív szerződésben kiharcolt egyéb lehetőségek felszámolásával, rontani a szakszervezetek hatékony működését, a munkavállalók munkáltató felé kiszolgáltatott állapotának erősítése...
Ennyit azért érdemes tudni, mielőtt valaki a sztrájkolók mellett vagy ellen foglal állást.
És még valami, a vasúton belül terjednek olyan információk, hogy 1500 dolgozónak akarnak hamarosan felmondani. Ez a létszám persze megint a végrehajtó szolgálatból kerül ki. Ennek következménye, hogy a vasúti szolgáltatások színvonala tovább romlik. Feltehetően a létszám jelentős része a megszüntetésre kerülő vonalakról kerül majd ki. Az is várható, hogy a sztrájkolókat ezzel fenyegetik, és a januári jogszerű sztrájk megakadályozásához hasonló állapotok megteremtésére bírják rá.
Az augusztusi VDSZSZ sztrájk előtti napon is hallottam olyan információt, hogy ha a VDSZSZ sztrájkol: 1200 embert kell elküldeni, és ennek a listának az összeállítását el is kezdték akkor...
Ezek persze nem hiteles helyről kiadott információk, és az is lehet, hogy csak helyi szinten kialakult magánakciók voltak a dolgozók megfélemlítésére.
Az M38-asok közül, ha jól tudom, iparvasúti pályaszámon létezik még két darab... Az M46-osok közül nekem egy előszéria gép jobban tetszene - bár a 2001 is rulez!
Man6tani:
Köszi a mailt, itt válaszolok. ZöPön keresztül gondolom értesülsz majd a túráról, dec.28. 9,15
Nyugati pályaudvar az indulás, egyelőre.
Kellemes Karácsonyt, újévig meg találkozunk úgyis.
Mostantól január elejéig lemerülök a nettelenségbe. Jövôre veletek ugyanitt, de már Magyarországról. Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évezredet kívánok.
Vannak, akiknek csak a 28-a lesz jó, rájuk is gondolva akkor. Indulás 9,15-kor a Nyugatiból, egyelőre ez az aktuális álláspont. Hó esetén lefújva! Imádkozzunk, hogy ne legyen hó, bár akkor meg a T.Asztalos Hócsata topic gazdái fognak utálni minket.
Kedves nohab,
"a dízel pedig egyelőre tartja a frontot,"
tenyleg nem szeretnem, ha kotozkodesnek erezned, de:
1.)O.K. gozos volt 126 tipus, de diesel csupan 1,5 tucat fajta, villany meg kevesebb tehat akkor tudnek egyeterteni veled, ha meg egyetlen, nem karambolos, nem totalkaros, stb. dieselt/villanyt se vagtak volna szet, hiszen eppen Te irtad:
De hiszen éppen ez az! 126 féle gőzösből szinte lehetetlen, vagy nagyon nehéz egyet-egyet megtartani, a másfél tucat dízelből és 6-8 villanyból sokkal könnyebb. Én csak a Csögők miatti nyavajgás okán reflektáltam az elején, mert - attól eltekintve, hogy ha valakinek a kedvenc példánya hullik ki - teljesen felesleges egy 95%-ban meglévő és az elkövetkezendő 10-20 évben is egyeduralkodónak kikiáltott sorozat egy-egy elhullott darabját siratni - legalábbis múzeumi szempontból. Ha már NoHAB: több, mint 36 éve vannak Magyarországon és a múzeumnak valószínűleg meg kell várni a 37. évfordulót és a menetrendi üzem befejezését, hogy legyen egy gépük. Egy sorozatért nagy általánosságban az utolsó fővizsga után 5-6 évvel kell elkezdeni komolyan aggódni, mivel a Csörgők és a Szergejek folyamatosan ott csücsülnek és az ország minden szegletében megtalálhatóak, múzeumi értékük - Magyarországon - gyakorlatilag nulla.
Bőven elég akkor kiszemelni egy múzeumi gépet, ha már nem lesz, csak 10-20 darab (a Púposoknál sajnos megérett a helyzet erre).
A szétvágással kapcsolatban teljesen igazad van, Néhány helyen ez müxik is, Norvégiában szinte csak a vázsérült NoHABokat vágták szét, a többi üzemképtelen példány motorjától és/vagy generátotától és/vagy vonatfűtő motorjától megfosztva ugyan, de olyan állapotban van, hogy szükség esetén inkább napok, mint hetek kérdése az, hogy motort és generátort beledobva működőképesek legyenek.
"nohab 1999-08-25 16:57:02 (225)
...
A NoHAB-alapítványt komolyan gondoljuk, a 013-mat meg szeretnénk vásárolni Sátoraljaújhelytől, hogy valahol kiállíthassuk, a tárolás megoldható. A
mozdony sajnos ramaty állapotban van, de optikailag mindenképpen rendbetehető, tulajdonképpen műszakilag is, csak iszonyatosan le van rabolva.
...
002: valszeg selejt 2000. januárban"
[kiemeles tolem]
Egy kiallitott gepnek nem kell feltetlen mukodokepesnek lennie, [persze nem baj, ha az] szerintem a LATVANY neha sokkal fontosabb.
Ez is igaz, de én sosem mondtam azt, hogy a gőzösöket nem kellett volna megmenteni, hanem azt mondtam, hogy a dízelek sokkal kevésbé vannak veszélyben, mint anno a gőzösök, éppen a sokkal kisebb sorozatszám és a nagyobb egyedszám, no meg a viszonylagos korszerűségük (értsd: nem tervezett leváltásuk) hosszú évekig felelegessé teszi az értük való aggódást (szerintem).
A NoHABok sajnos fokozottan veszélyeztetettek, sajnos a legveszélyeztetettebbek az összes futó típus közül (ha jól tudom, V41/42 már nem fut napi üzemben), de ennek ellenére sem attól féltem őket, hogy a múzeumnak nem marad egy sem, hanem azért, mert nem érzem elegendőnek a 3-4 megmaradó gépet ebből a páratlan sorozatból.
Kedves nohab,
"a dízel pedig egyelőre tartja a frontot,"
tenyleg nem szeretnem, ha kotozkodesnek erezned, de:
1.)O.K. gozos volt 126 tipus, de diesel csupan 1,5 tucat fajta, villany meg kevesebb tehat akkor tudnek egyeterteni veled, ha meg egyetlen, nem karambolos, nem totalkaros, stb. dieselt/villanyt se vagtak volna szet, hiszen eppen Te irtad:
"nohab 1999-08-25 16:57:02 (225)
...
A NoHAB-alapítványt komolyan gondoljuk, a 013-mat meg szeretnénk vásárolni Sátoraljaújhelytől, hogy valahol kiállíthassuk, a tárolás megoldható. A mozdony sajnos ramaty állapotban van, de optikailag mindenképpen rendbetehető, tulajdonképpen műszakilag is, csak iszonyatosan le van rabolva.
...
002: valszeg selejt 2000. januárban"
[kiemeles tolem]
Egy kiallitott gepnek nem kell feltetlen mukodokepesnek lennie, [persze nem baj, ha az] szerintem a LATVANY neha sokkal fontosabb.
2.) Azt elhiszem, hogy 126 gozosnek nem jutott volna fedett hely, de ha -mint ritka pelda akad-
egyet-egyet 1-1 nagyobb allomason kiallitottak volna, meg mindig maradt volna allomas mozdony nelkul. Azt meg senki ne mondja nekem, hogy pl. bontasbol 126x20=2520 vaganyfolyometernyi alepitmeny ne kerulhetett volna alajuk, evtizedek alatt.
Amerikában megpróbálták. Az olajválság alatt a ma is járó, Chesapeake & Ohio 614-es, 2'D2' mozdonya vett részt ilyen kisérletben. Fejlett elektronikai vezérlés, meg minden. De így is drágább volt, aztán a helyreálló olajárak megölték a kisérletet.
Húúúúú.... Már kezdtem azt hinni, hogy az amúgy is rendszerben tartott nosztalgia mozdonyokat "rentábilissá tétel" ürügyén személyvonati forgalomra alkalmazták :))))))
Vasút és politika: én ismerek olyan (volt) képviselôt, aki képviselôi munkája mellett a vasúton dolgozott. Dauda Sándornak hívják, ma már csak mozdonyvezetô. Aki ismeri, annak nem kell többet írnom. Aki nem, azoknak csak annyit, hogy ne jöjjenek vissza azok az idôk, amikor ilyen mozdonyvezetôk meg egyebek ültek a magyar parlamentben...
A véleményem a képviselôk fizetésérôl: ha keveset kapnak, csak a hülyék vállalják, akik máshova sehova nem kellenek még annyi pénzért sem. Nézzetek körül Magyarországtól északra, keletre, délkeletre és délre, melyik velünk egy kategóriába esô országgal cserélnétek? (Esetleg parlamentet?) Szerintem egyikkel sem. És ebben a képviselôknek is van szerepe.
Ha ma nem kerul muzeumba 1-1 peldany, akkor annyi marad beloluk, mint a gozosokbol. Mar az en idomben sem futott tul sok fajta, de a mozdonykiallitasra 1967(?)-ben azert meg akadt eleg sok, es mind mukodokepes volt.
Van egy óriási különbség: a gőzös, mint technika avult el, a dízel pedig egyelőre tartja a frontot, sőt, pár helyen még teret is nyer a villannyal szemben. Mivel a MÁV még hosszú távon sem tervez dízelmozdony-vásárlást, a maiak (mármint azok, amelyeket túlélésre ítéltek) hosszú távon maradnak.
Benyó 1999-12-13 19:27:18 (4563)
"És ha minden igaz, akkor Solymár magasságában szegény 004-es NoHABbal volt keresztje..."
1998 szilveszterére gondolsz? Bzmottal csattogtam Esztergom felé, Leányvárnál láttam a 004-est (R.I.P.) nemtom merre ment, Egom-Kertvárosnál meg a 424-et. Jajjj, de szépek voltak. A NOHAB-on nagyon csodálkoztam, még soha nem láttam errefelé.
Arra, tavaly szilveszterre. Nem tudom, hova mentek, de Egerbe is eljutottak.
lazar 1999-12-14 11:42:29 (4584)
Akos!
Igen allatok a kepek :-), asszem nekem meg edzenem kell, hogy a nyomaba erjek. :-(
Hja kérem, ki kell tudni választani a megfelelő modellt is a portréhoz :-) (egyébként köszi).
De ebben a képben benne volt az is, hogy 4-kor keltem, mert nem tudtam, hogy mennyi hó lesz útközben Balcsira és jó 20 percet álltam félcipőben, térdig hóban.
werner 1999-12-15 10:02:23 (4629)
Amit te láttál, az különmenet Helvéciára vagy Lajosmizsére. Mindkét helyen van egy-egy exkluzív mulató-csárda féleség, mely vendégeit gőzös vonattal fuvarozza ilyen igény esetén. Ezt meg kell viszont fizetni, de rendesen. Nem tudom, e vonatot rendelhetik-e magánszemélyek vagy csak az említett vendéglátóhelyek. Amit írtál az alapján a második látszik valószínűbbnek.
Miért ne rendelhetné? Hacsak nem exluzív a két vend. egys. szerződése, akkor a vonatgazdának elemi érdeke, hogy ki legyen használva a gép. Legfeljebb nem fog tetszeni az ár, amit mond. De szerintem igazából a pénz beszél, ha odamész, hogy ekkor és ekkor vonatozni akarsz, hoztam egy nagy szekrényt tele pénzzel, akor örülni fognak neked. Más kérdés, hogy kinek a péztárcájához mérik, de ez nem az elvi lehetőséget zárja ki!
Meg hát sajnos az van, hogy ezek nem jótékonysági intézmények, nullszaldóval nem küldik el a vonatot. A német könnyebben kifizeti a vonatos vacsoráért az 500 márkát, mint én. Pénzért mindent, erről szól az ország.
off
"Micsoda kapitalizmus az,..." Hat MAGYAR:(((
Nemreg apro eszrevetelemre yol +kaptam a PennyMarketban: "Maga hulye, tobbet ide ne jojjon vasarolni!!!" Volt a legenyke vagy 18 eves, 40kg, en meg tudod hova irogatok meg... Mar csak a sulycsoportbeli 2,5x-es kulonbseg miatt se vagtam szajon, apukajanak kellett volna meg idoben azt a makarenkoit kiosztani.
on
Ha tényleg kizárólag olyanok csücsülnének ott, akiknek ez az egyetlen megélhetési forrása, akkor még csak nem is sajnálnám tőlük - többet érne nekem a valódi függetlenségük. Ezzel szemben ...
Sztrajhoz:
Mielott valaki velemeny nyilvanit, nagyon ajanlom olvassa el ezt:
Emelkedik a képviselők tiszteletdíja a jövőben En latok nemi osszefuggest, csak egy kis idezet:
"Mindössze tíz ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett, elsöprő többséggel szavazta meg a Tisztelt Ház az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló, a költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványt."
Micsoda kapitalizmus az, ahol különbségvan fizető kuncsaft és fizető kuncsaft között ?
Ha valakinek van rá annyi pénze, hogy a különvonatot megrendelje, miért nem élnek az alkalommal, és szereznek bevételt ?
Persze nyilván nem tud már bárhova elmenni ez a vonat; de ahova egyébként is jár (tehát a műszaki feltételek megvannak), oda miért ne ?
LG: "Azért azt meg kell hagyni, hogy az utóbbi egy hétben igen sokat vesztett a korábbi hetek dinamizmusából"
Talán nem is baj, én már nem bírtam követni.
Pitecus: "nosztalgia járat Nyugati-Szob között jár MÁJUSTÓL-SZEPTEMBERIG. Én akkor milyen szerelvényt látok hébe-hóba a ceglédi vonalon (424-es gőzös+ 4-5 szem. száll. kocsi)? "
Hogy is mondjam. A közember nosztalgiavonata a Dunakanyarba jár, és tényleg a közölt időpontban. Oda külön díjszabásért ugyan, de bárki kap jegyet a Nosztalgia kft-nél.
Amit te láttál, az különmenet Helvéciára vagy Lajosmizsére. Mindkét helyen van egy-egy exkluzív mulató-csárda féleség, mely vendégeit gőzös vonattal fuvarozza ilyen igény esetén. Ezt meg kell viszont fizetni, de rendesen. Nem tudom, e vonatot rendelhetik-e magánszemélyek vagy csak az említett vendéglátóhelyek. Amit írtál az alapján a második látszik valószínűbbnek.
Ennél mélyebbre? Túlnyomásos ruhát felvenni, a lecegőt biztosító palackba Nitrogén helyett hidrogént, az nagy nyomáson sem oldódik a vérben...
Egyébként megjegyzem: Az idén januári vasztassztrájknak nagy szerepe van az idei (állítólag) 5%-os utasforgalom-csökkenésben. Nagyon kevés tanuló havijegyet váltanak... Jól kib@sztak a néppel Gaskóék, amikor ezt a "Holvan, hol nincs" vonat-közlekedést megjátszották. Az utas gondolt egyet: Igen? Akkor megyek busszal! És az utas bussza lment. A MÁV szívott. Közvetve: a vasutasok egy része szivatni akart, s most ő szívott.
Rá kellene már jönni: az utas tesz szivességet, ha vonattal utazik, nem a vasutas, hogy elszállítja.
Mászrész ész kell hozzá, hogy pont a karácsonyi csúcsforgalom előtt-közben sztárjkoljanak, Így okozzák a legnagyobb kárt az embereknek. (nem csak a MÁV-nak)
Az meg a szakszervezeti vezetők impotenciáját jelzi, hogy minden vitás kérdés sztrájkkal akarnak elintézni. Tudtommal a "sztrájk a munkások legfontosabb fegyvere a munkáltatóval szemben, melyet csak különösen indokolt, végső esetben lehet bevetni". Nálunk ez az első lépés.
Én 3 napig sportoltam, amíg az SMS-t (egy központi rendszeradminisztrációs progi, bejelentkezéskor szellemkezek installálgatnak a PC-den, ha a központban azt valaki elrendeli) úgy ellehetetlenítettem, hogy azóta nem tud a gépemhez nyúlni (pl. Y2K ürügyén az angol NT-met le ne cserélje félig németre, félig működésképtelenre). Ahogy a kollégákat a szobában nézem, megérte a befektetett munkát ...
Bocsika!
Nem olvastam végig az egész topocot, de nálunk is Y2k-sították a gápeket, ennek eredménye az, hogy egy Digatal Vwnturis FE 5100-ás gépet azóta 3* kellett FormatC:-vel kezelni, és folyamatosan rossz. Most pl. azt játsza, hogy az excel csatolások frissítésénél kiakad. A folyamatfelügyelőben pedig látszik, hogy önmagával foglalkozik a gép...
gyorsan felraktam a tar-ra, a tcs\dec14\muki.jpg cimen van. (nem linkesitem, ne legyen baj belole) gyorsan szedje le mindenki, mert torolni kell! (szerzoi jogok!)
off:
Tenyleg vizsgaltak a billentyuzetet, tudnak ezek az INIsek, Matav rulz :-)
on
Benne vagyunk a METRO ujsagban :-) Irtak gy cikket a Mukikrol, fenykeppel, es melle tettek 3 hozzaszolast, innen a forumbol kiollozva! Akit erdekel a cikk, szoljon, scannelem.
Off
Lefelejtettek a lakasugyelet listarol, utana eszbekaptak, en meg mondtam, hogy szori , mar szerveztem, szoval 5 ev utan hagy elvezzen mas! Van matrica a gepemen hogy y2k compatibilis, de ettol fuggetlenul mar iden le tud fagyni!
end off
B
Nálunk még a billentyűzetet is tesztelték, Y2K kompatíbilis -e... (Szilvesztert megúsztam, lakásügyelettel :-) )
vajon a 2xxx-es Szilik is kétezer-állóak? :-) Nehogy véletlenül leálljon a közlekedés :-)
Azert az furcsa, hogy most mintha eltunt volna az a fenenagy
ellentet a szakszervezetek kozott. Gasko papat sem hallani, vagy csak lehet, hogy egyszeruen csak hanyagoljak.
Valoszinunek tartom, hogy megint a szakszervezeti vezetok
bisznisze lenne az egesz sztrajk, rohadtul nem erdekli egyiket sem, a melos boritekja. A fejuk meg benn a homokban, nem volt se sztrajk, se arviz, se jugo valsag, se mifene.
Az egesz arra emlekeztetet, mint az Erik a vikingben:
"Nem sullyedunk, nem sullyedunk,brugybulugy......."
Így könnyű... Rosszak vagytok, úgyhogy nem kaptok. Amúgy a bérkövetelésüket én sem tudom támogatni... 14%?! A Közalkalmazottaknál meg lesz vagy 8 % , és akkor sokat mondok. Azért a szakszervezeti vezetők tényleg láthatnák a magyar valóságot...
Szerény nyomott véleményem az a miniszter úr kijelentéséről, hogy tökmindegy, hogy lesz-e vasutassztrájk, úgyse adtak volna pénzt a vasútra. Így legalább van ürügy, hogy miért...
Ez most offtopic lesz, ezért bocs, de meg kell írnom.
Módom volt olvasni azt, ami a cikkembôl megjelenik a Vasútbarát Magazinban. Azt nem én írtam. Az elôzetesen egyeztetett hossz ellenére hosszúnak találtatott, ezért a vasútszakmai részeket kihagyták belôle, idegen fogalmazás, hibák, értelmetlen szó került bele. Az nem az én cikkem. Szerencsére a nevem is rosszul írták fölé, így teljes joggal mondhatom, hogy semmi közöm hozzá. Sajnálom, hogy ha esetleg indokolatlan várakozást keltettem valakiben. El vagyok keseredve.
Még egyszer bocs az offtopicért. Üdv mindenkinek,
man6tani
Egy kicsit nekem is szolidaríthatnátok!
Én is a Mh. -n BUÉKozom. :-((((
A minap felhíttam a nyugatit, a nosztalgia vonattal kapocslatban. Ők elirányítottak 1 KFT-hez, aki közölte, hogy a nosztalgia járat Nyugati-Szob között jár MÁJUSTÓL-SZEPTEMBERIG. Én akkor milyen szerelvényt látok hébe-hóba a ceglédi vonalon (424-es gőzös+ 4-5 szem. száll. kocsi)?
Azért azt meg kell hagyni, hogy az utóbbi egy hétben igen sokat vesztett a korábbi hetek dinamizmusából. Bár lehet, hogy ehhez annak is köze van, hogy rossz idő van, hamarabb sötétedik, meg intézni kell az ünepi előkészületeket, munka stb. így kevesebb idő marad a vonatokra.
Idővel majd megy frissítés, de bementem a csőbe. A leírások editálását elkezdtem csinálni (a javaslatodra), aztán kiderült, jó lenne a teljes gördülő anyagról is egy lista, meg egy "próbapad", ahol egy kocsinak a lehetséges módosítgatásait (rátett másik kép - rakomány, embléma; átszínezés, tükrözés) gyorsan ki lehet próbálni - úgyhogy túl nagy volt áttúrás, és egyenlőre nem működik megbízhatóan. Ha végre meglesz, lesz egy előnye - a régi, eredeti .scr és .dll file-okból közvetlenül is ki tudja majd olvasni a képeket, ezzel megszűnnek a "jogi" problémák az eredeti, német mozdonyokkal-kocsikkal.
Igen megcsinaltam de azt hiszem valami nem kerek, mert most a kepeket lecsusztatja es a kerekek a felsovezetek alat futnak, a vonatok pedig kerek nelkul csusznak a sinen. Feltettem a tarra traffic.dsc traff.dsc a hev konyvtarba ha rosszuk irtam a linket
"Az melyik vasut, illetve vallas ahol nok ilyen pozicioba kerulhetnek?"
Én ezt csak úgy általában mondtam! Ha L. Gábor feleségére értettem volna, akkor nem "azt" írtam volna (hisz' ez taplóság lene a részemről), hanem "ő"-t. :-)
Most pedig rohannom kell jog órára.
Ismét felteszem a kérdést: érdekel-e valakit vasárnap (jó idő esetén) kisvonatozás Kiskunmajsa-Kecskemét között? Én Szegedről a 9.20-as gyorssal indulnék, Félegyházán van személy csatlakozás Majsára, itt pedig kisvonat Kecskemét felé. Kecskemétre érkezés du. 2 körül. Aki Pestről jönne, annak a Pestről 8.15 körül induló gyorssal kell lejönni Félegyházáig.
Tehát: dec.24-ről 25.-re virradó éjjel, éjfélkor lesz a nevezetes esemény, hacsak ki nem töröm addig a lábamat. Én leszek a (szakszó következik) "szubdiakónus".
A be- és kivonulás alatt van egy kis kavarás, de amikor felértünk az oltárhoz, közvetlenül az érsek bal keze felől ülök ill. állok.
Szia Bence,
2 kis pontositas kellene, csak mer tennleg Teged szeretnelek latni:)))
-karacsonykor, az ugye XII. 25. 0,00 ora?
-"az érsek baloldalán" ertsem ugy, hogy a baljan (bal keze felol), ha _szembe_ nez az ersek ur?