A kWh szaldó >> az adott "Fogyasztási hely"-en létező HMKE elszámolási tulajdonsága. HA elköltözöl AKKOR az egy MÁSIK "Fogyasztási hely" lesz nyilvánvalóan...
Szóval, Költözéskor NEM megy veled az új címre a kWh szaldód. Hanem, ott marad a régi címen. (ha- és ameddig a HMKE létezik a régi címen tovább)
----
Viszont, HA éppenséggel az új címen is van egy kWh szaldósan üzemelő HMKE. Akkor beleülsz az ott létező HMKE kWh szaldójába :-)
************ Röviden,
Tulajdonos váltáskor csak átírják a szerződő fél nevét és kész. Ahogy a villany/víz/gáz mérő esetén is ez történik... *************
Három a listából kiválasztott vállalkozótól lehet ajánlatot kérni a PÁLYÁZATI rendszeren BELÜL. Azért, hogy a sok vakegér pályázó NE a PÁLYÁZATI rendszert terhelje az akár 10-20-50 ajánlat kéréssel is. Mivel KÖTELEZŐ ajánlatot adni a rendszeren belülről kérve.
DE!!! A pályázati rendszeren kívül >> direktben annyitól kérsz be előzetes ajánlatot ahánytól csak akarsz. Aztán akié megtetszik attól kéred, hogy a rendszeren belül IS tegyen ajánlatot >> hivatalosan is.
Igen ez intő példa lehet a mostani pályázóknak is, már vagy húszezren pályáztak. Közben pedig a Napelem szövetség 12 pontos követelést nyújtott be. mert eddig egyetlen forintot sem fizettek ki a 2021-es pályázatok után. Ráadásul, mint kiderült, 3 kiválasztott céggel lehet csak szerződni a telepítésre. Tehát már a napelem piacon is ott vannak a csókosok! Megint csőbehúznak egy rakás embert!
Azt a kockát én vetettem el 7 hónapja, mikor tavaly június 14.-én telepítették a 15 KW-os rendszeremet. Tudom, hogy van benne kockázat, de kevesebb, mint például a mezőgazdaságban, ahol elveted a magot és vagy lesz termés, vagy nem, vagy annyi lesz országosan, hogy nem tudod eladni. Ilyenbe sohasem ruháznék be 1 forintot se.
Azt pedig, hogy mikor térül meg, sem én, sem te, sem mások nem tudják megmondani.
Az első számvetés 2033-ban lehetséges, amikor lejár a 10 éves szaldóm, addig csak találgatni lehet. Volt rá pénzem, ennyiért lecserélhettem volna az autómat is, de az csak folyamatosan veszít az értékéből. Így még van esélyem rá, hogy jól jövök ki belőle.
Fogtam a tavalyi termelési adataimat, napra lebontva.
Tudom mennyi az évszakra jellemző napi fogyasztásom.
Vettem azokat a napokat, amikor a termelés elérte, vagy meghaladta a fogyasztást - ekkor tudtam volna az aksit feltölteni és este elhasználni.
Kivontam belőle a nem otthon töltött napokat (pl szabadság).
Nettó betáplálási díjjal és bruttó vételezéssel számoltam, kvóta alatt.
Siralmas eredmény jött ki, de már levezettem egyszer.
Hibatényezők:
nem számoltam azokat a napokat amikor az aksimban maradt volna még delej, de másnap nem sütött a nap, így azt is elhasználtam volna. Tökömnek se volt már rá kedve, de ha elérné a 100 kWh-t akkor is csak 3600 Ft/év.
Más dolog az egyéni döntés, és más a megélhetési kampányolás, megint külön kategória mások félrevezetése és a ferdítés.
Ez a fele kétségtelen. A 100%-os pályázatnál is az járt szarul, akinél leügyeskedték/okoskodták az árat alacsonyra, és erre nyújtották be a támogatási igényt a maxi helyett, aztán jött a háború, az emelkedett árak, és ott állt a pályázó letolt gatyával.
A panelek jelenleg kb. az eddigi legalacsonyabb áron mennek, simán visszamehet magasabbra fél, egy, másfél éven belül. Csak ez önmagában akár többszázres áremelkedést jelentene.
Csak óvatosan! Nekem 8 éve van napelemem. A villáanyáram drágulására úgyanúgy számítottam és is, ahogy Te is írtad. Aztán a V.Iktor rezsiharca szépen keresztbehúzta a számításomat. Azóta is ugyanannyi az áram ára, legalábbis a kedvezményes sávban. Én ebben a sávban voltam és vagyok most is. Egy unortodox országban és egy kiszámíthatatlan világban élünk.
Én eleve úgy számoltam tavaly, mikor eldöntöttem, hogy felrakom a 15 KW-os rendszert, hogy 2033-ban (addig leszek éves szaldós, legalábbis a mostani szabályok szerint) egészen más energiaárak lesznek. Lehet akár a mostani kétszerese is, míg a rendszerem akkor is majdnem nullára hozza a fogyasztásomat.
Ha visszanézzük az utolsó 10 év energia árainak emelkedését, ez több, mint valószínű. És majd csak akkor lehet megtérülést számolni. Most még csak saccolni sem lehet. Tavaly június 14. óta dolgozik a rendszerem, 7 hónap alatt 10.215 KWh termeléssel.
A tapasztalatok alapján számítani kell!!! A lassú-nehézkes pályázat lefutásra >> pénzhez jutásra.
és közben árazni kell... - az árfolyam növekedést - a munkabérek/szolgáltatások jelentős drágulását - a következő 2 év úgy 12-18%-ra várt inflációját - stb. stb.
Ezért NEM lehet csak a "most azonnal vagy hamarosan" kész árakkal árazni. Hanem jócskán tenni kell tartalékot az árakba...
A vevőnek a többlet ár 34%-a fáj, ami nem vészes. 1 millióFt plusz esetén 340 eFt.
Ami nincs egy havi nettó átlagbér/mediánbér sincs már most sem. és Pláne nem lesz amikor majd ki is kell fizetnie ténylegesen.
**** Szóval, nem a "mostani/közeli" árakhoz érdemes nézni az ajánlatokat. ****
Mert a "mostani/kózeli" árakkal csak a tapasztalatan vállalkozó áraz ebben a pályázatban. Amiben az állam adja oda a pénz zömét neki, kitudja mikor... majd.