Keresés

Részletes keresés

ifj. Kiss_László Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3989
lazar

Igen, szombaton 18.20-kor indul a voantom, ezzel muszáj eljönnöm Pestről, hogy hazaérjek Orosházára (Kiskunfélegyháza - Szentes útirányon át, természetesen).
Vasárnap tanulok.

division

Sajnos korábban nem fogok ráérni, mert nyakamon a vizsgaidőszak.

Előzmény: lazar (3986)
ZöPö Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3988
Mióta betetted az Illinois Railway Museum linkjét, azóta egyfolytában ott lógok. Örök hálám, szenzációs {g/k}épek vannak ott! :-))

Ami meglep: ott is azért néhány mozdony elég gyatra állapotban van optikailag. (De ettől még gyönyörűek!)

Előzmény: Törölt nick (3977)
division by zero Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3987
"Tervein szirint valamikor február elején lenne majd valami hasonló összejövetel."
Az nagyon soká lesz :(
Szerintem mindannyian felsoroltunk egy csomó képet, amit épp nem hoztunk el, mielöbb pótolni kéne...
Előzmény: ifj. Kiss_László (3985)
lazar Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3986
Bocs egy kicsit zavaros, tehat szombaton kellene visszaerned a Nyugatiba? En vasarnap gondoltam a mezohidvegi bulit.

Armand

Előzmény: ifj. Kiss_László (3985)
ifj. Kiss_László Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3985
lazar

Csütörtökön este megyek Székesfehérvárra, onnan péntek reggel Tamásiba és Enyingre. A szombat még bizonytalan, a lényeg, hogy 18.20-ra a Nyugatiba visszaérjek. Úgyhogy a részemről benne vagyok egy Mezőhídvég környéki buliban.

Egyébként a Szentes - Orosházát bevonatozni még nem késő... Tervein szirint valamikor február elején lenne majd valami hasonló összejövetel.

man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3984
nohab:
Az enyémmel kellett volna!! Pólót nyerhettem volna!! :-((( :-))).

a cégnév rejteget egyet :-).
Vagy ezt nem szeretik?

Szerintem igen. De hogy az öreg Lars Magnus mit csinál majd a pólóval, azt nem tudom.

a www tagot kihagytad a linkből
Innen nem kell a www tag... Talán azért, mert .com a vége?

A zoppsban Campus -> talán Technology, majd kétütemű dízelmotorok. Ott a link az 567 motor fényképére, az új EMD tolatókra, stb.

A Club -> Hobby -> Railroad fans (a nyelvezet amerikai angol) meg ott a linked, ha esetleg elfelejtenéd... :-)))

Előzmény: nohab (3983)
nohab Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3983
man6tani 1999.11.29 17:04 ()

...használó láthatja. De aki belép, pár napon belül kap jelszót.

Az a baj, hogy kér egy ericssonos usert, akire hivatkozol. Mondjuk nem volt nagy probléma kitalálni egy username-t, az első talált (ne ijedj meg, nem a tiéddel próbálkoztam, elkezdtem kutatni az emlékeimben a svéd keresztnevek felé...a cégnév rejteget egyet :-).

Vagy ezt nem szeretik?

üdv,Á:

Előzmény: man6tani (3979)
nohab Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3982
Laci,

dehogy baj! Most már sikerül csatlakoznom is, a www tagot kihagytad a linkből. Hadd tudják meg a svédek, milyen mostohán bánnak a szépségeikkel itthon..

üdv,Á:

Előzmény: man6tani (3979)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3981
Norvégoknál voltam eccer, Oslo-Bergen közötti expresszen (7,5 óra). Hideg-meleg víz, kisebb fürdőszoba volt. csodálkoztak is a norvég cimbik, hogy 48 óra vonatozás utén frissen, tisztán, borotváltan szálltunk le a vonatról. Ezen a vonaton egyébként az üléseket kettesével be lehetett forgatni, nameg akkora helyek voltak közöttük, hogy teljesen hátradöntve simán lehetett kényelmesen horpasztani egy nagyot.
Svédeknél nemkülönben, marha jópofa belső elrendezésű kocsi, kicsit olyan volt, mint régi filmekben, de azért a mosdóban hideg-meleg víz, hozzá még pelenkázó (nem olyan, mint az alacsonypadlós Ikarusban :) ).
Előzmény: plebejus (3967)
nohab Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3980
Burmi 1999-11-29 14:39:25 (3958)

Lenne egy kerdesem: szerdan mennek delutan akarmikor Bp.rol Keszthelyre akarhogy vonattal. Tudtok ajanlani vonatot, amely Tapolca fele menet NOHABbal megy es meg el is jutok onnan Keszthelyre? Vagy Ti hogy mennetek, hogy szepet is lassatok?

Ötlet: Menj Fonyódtól a 8806-tal (i: ~18:05), elvisz Keszthelyig NoHABbal. Tapolcára tuti NoHABos vonat kevés van, leginkább 9714 (fejből nem tudom, hogy mikor megy, de ahogy saccolom, mivel 4 óra körül van Füreden, talán 13:10 és 13:30 között indulhat a Déliből). Tapolcáról meg sokszor megy Bz Keszthelyre, ill. délután 16:30 körül a 8801, ami általában Csörgő, de mostanában gyakran Szergej. Persze a 9714-gyel ezt nem csíped meg...

Most olvastam csak végig, jól emlékszel 9714-re, a honlapomon is fent vannak a várható dolgok, annál frissebbet csak ritkán tudok (ill. a kib@..ott nexus miatt nem mindig teszek fel, mert egy frissítés a nexuson kb. 20 perc, mert mindig le kell töltenem az online fájlkezelőjüket, ami ~1Mb, ezt fájlonként(!!!!!) meg kell tenni, vagy ha zip-ben teszem fel és csomagolom ki, akkor is 2x; ftp-vel az swi-sebességű szervereken az egész kb. 30 másodperc lenne).

plebejus 1999-11-29 15:14:11 (3962)

Sorompo ugy:
Szvsz total teljesen mindegy a megoldas, amig vannak olyan orult figyelmetlen autosok, akik az eppen keresztulhalado vonat oldalanak nekimennek! [lasd kiegeszitesemet B. Imre listajahoz. A 3as utrol a vasut pl Fuzesabonynal min 2-2 kmre belathato.] Ezek ugyis nekimennenek a fel-, egesz, stb. soromponak, hidlabnak, villanypoznanak, hazfalnak, elofanak, barminek.

Nem egészen, ugyanis hiába belátható JOBBRA és BALRA 2 km-re a füzesabonyi átkelés, én vezetés közben nem cirkuszokolok és tekergetem a fejemet jobbra-balra, hogy ugyanmár, hátha átjáró jön és vonat lesz, hanem előre koncentrálok. Ha szembe jönne a mozdony, akkor észrevenném kilométerekről, hál'istennek nem vagyok annyira szétszórt, hogy jobbra-balra is két kilométeres legyen a látóterem vezetés közben. Ha nem lehet látni, hogy átjáró van, akkor nem fogok mozizni, hogy jön-e a vonat, ilyen egyszerű. Azóta a nevezett helyen a feltételek jobbak, most már próbálják tudatni a néppel, hogy itt egy olyan hely jön, ahol vonat jöhet keresztbe.

udv, Á:

man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3979
Burmi:
Nem maradt sem gôz-, sem gázturbinás működôképes mozdony, egy gázturbinás motorvonatot újítanak fel, ha a villamos nagyseb, az Acela kimaradna...

meselj egy kicsit az amerikai gozos osztalyokrol
A gôzösöket minden társaság más szempontok alapján sorolta osztályokba. A közös csak a tengelyelrendezés neve volt, de az sem mindig.
Gyűjtöm az osztályelnevezéseket, de ez olyan, mint a terepasztalépítés: befejezni nem lehet, csak abbahagyni.
Ha konkrét kérdésed van, ne habozz, rákeresek az adatbázisomban.

A DDA40 (teljes neve DDA40X) is Do' Do'. Biztos, mert viszek haza egy Bachmann modellt, meg tudom számolni a kerekeit. Bár a modell csak 4' (Ag1A1)' (a g a gumigyűrű jele :-))) ).

Zöpö:
Küldtem választ.

Ákos, beléptem a zopps-ba (http://zopps.com), és indítottam ott egy Railroad fans klubot (angol nyelven). Utólagos engedelmeddel megírtam ott a honlapod címét, mert a zopps svéd dolog, és hadd tanuljanak valamit a saját mozdonyukról a heringzabálók (ezt nem írtam oda). Ha ugrásszerű latogatószám növekedést tapasztalsz a honlapodon, erre gyanakodj. :-)))

Akit érdekel, a zopps Campusból kiváló linkeket lehet találni pl. a (GM) EMD mozdonyokhoz és motorokhoz. Sajnos, mind jelszavas, csak belépett zopps használó láthatja. De aki belép, pár napon belül kap jelszót.

Előzmény: Törölt nick (3978)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3978
Ma' megin' belezavarodtam, a DD35 az persze hogy Do'Do', a DDA40 az Co'Co', a baldwin az meg (2'Do)(Do2').
bocsi
B
Előzmény: Törölt nick (3977)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3977
Ha mar megalomania, akkor ez a GE Gas-turbine sorozatra igaz: 1958-61 kozt 30 egyseg ment UP-hez GE-tol 8500 LE-s 3 egyseges mozdonyokbol, vezerlo+turbina+tender, ezek jartak 2 turbina kocsi kivitelben is, (mindegyik Co'Co' volt, a szerkocsi kivetelevel). a vezerlo-n a seged gepcsoport es a dinamikus fek berendezesei voltak csak, kesobb 10000 LE-s re modositottak es a tenderek is kaptak TC-ket. Errol nem talaltam kepet az
IRM cimen, de sajat szememmel lattam, (scan keszul, meg a 19 mm-es objektivvel sem tudtam egyszerre befogni).
Man6tani: van ilyenbol mukodokepes? ja es megkerhetlek, hogy meselj egy kicsit az amerikai gozos osztalyokrol, mert van egy szep nagy konyvem tele jellegrajzzal es fotoval de nincs benne szo a kulonbozo osztalyokrol es igy egy kicsit kaotikus az egesz. (errol is lesz scan csak ido is kene)
Ennel csak a DD35 szebb, mely egyszeruen egy keretre ket kulon switcher lett epitve D'D' futomuvel, 5000 LE-vel, es es ehhez csinaltak vezetoallas nelkuli part (calf). Ehhez hasonlatos a DDA40X, ami 6600 LE-s, ilyen van a fenti cimen. Meg az egyvezetoallasos Baldwin Cab unit (2'D)(D2'), ez jart kettesevel.

NOHAB: kerdeznem, hogy a 9714-es mostanaban NOHAB-bal vontatott (szerda DU az lesz-e)?

udv

B

Előzmény: man6tani (3970)
ZöPö Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3976
Küldtem emilt! :-)
Előzmény: man6tani (3970)
Gödény Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3975
A mi közúti táblaerdőink még eltörpülnek a németeké mellett. Azok aztán meg az utolsó apróságot is szabályozni akarják. Hogy jó dolog-e, aról nekem is kétségeim vannak; de az első hely a táblaerdő kérdésében biztos nem a magyaroké.
Előzmény: plebejus (3967)
Gödény Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3974
A képek megvannak.
Valahol belecsúszott valami - a munkahelyi gépen nekem is jelentkezett a hiba, otthon nem (más gépsebesség, nagyobb kepernyőméret/több vágány).

Átmeneti javaslat: a véletlen szerelvény-választást kapcsold ki, akkor valószínűleg hosszabb ideig él.

Amint megvan a bűnös hely, hibajavítás megy.

Előzmény: Szucs Lajos (3962)
plebejus Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3973
;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: ZöPö (3965)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3972
Az én módosított képeimet (nem tudom, benne vannak-e a zip-ben) itt találjátok.
man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3971
Zöpö:
Első osztályú fülke, jó fűtéssel
WC? :-))))

Előzmény: ZöPö (3965)
man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3970
A táblázatban szerényen megbújó N&W (Norfolk & Western) Jawn Henry mozdony gôzturbinás-villamos volt! A gôzturbina generátort hajtott, a tengelyeket meg villamos motorok. Bár mások is próbálkoztak hasonlóval, az olajárak és a dízeltechnológia lesöpört mindent az asztalról (még a gázturbinás [tehát olajat égetô] mozdonyt is).

Zöpö:
nem semmi.
Én valaha a (német) RTL Männer Magazinból loptam le olyat, hogy magyar (talán Bh) kocsiban, a zöld műbôr üléseken magyar jegyvizsgáló egyenruhába öltözött ifjú hölgyek dobálják le az egyenruhájukat. Megvan a felvétel, ha érdekel valakit ez a vasúttörténeti dokumentum, otthon szívesen.

Előzmény: Törölt nick (3963)
ZöPö Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3969
Egyszer '91 novemberében hegyet mászni mentünk a Tátrába. Valahol Liptószentmiklós körül járhattunk, amikor egy kisebb fennsíkhoz értünk. Volt ott egy vasúti átjáró, előtte 30-as sebességkorlátozás. Mivel minkét oldalt jól beláttam és se előttünk - se mögöttünk nem jött autó, nem lassítottam csak kb. 100-ra. Azt persze nem láthattam, hogy az átjárónak csak a felénk eső oldala volt rendesen rézsűvel megcsinálva, a túloldalon majdnem a töltés oldalával volt azonos az út szintje. Szabályosan "dobbantottunk" egyet, hallottam, ahogy a levegőben felpörög a motor, aztán "touchdown"... Meg még néhányszor elpattantunk. Jó volt a Dacia rugózása, szó se róla.

A mezőberényi átjáróban viszont annyira durván kiállnak a sínek az út szintjéből, majdnem két felnim bánta. (Éjszaka volt, nem láttam. Úgy képzeljétek el, mintha 80-nal mennétek fel egy alacsonyabb járdára.)

Előzmény: werner (3964)
werner Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3968
Sziasztok

Archívuma van ennek a topicnak?

"jugoszláv exportra készült Bobók voltak, és elöl-hátul nem a "biciklilámpa" volt rajtuk fenn, hanem a beépített. Voltak ilyenek az Északi Fűtôházban (leánykori neve Hámán Kató), a 20x (201, 202, 204, ha jól emlékszem, de ez nem biztos). És azt mondták, hogy Gyôrben is voltak ilyen Bobók"

Gábor! Olvastam hétvégés írásokat, tényleg jó napotok lehetett! A répavonat képből feltétlenül kérek!
"Csatlakozom az elottem szolohoz, sajnalom, hogy nem lehettem ott veletek. emberek, mikor szervezodunk ujra valami hasonlot"
Én is várom! Az se baj, ha nem lesz répavonat!

Az algyői ketyere az a DVM-12 típus. Ne téveszd össze a nem biciklilámpás DVM2-x gépekkel (M44,201-205). A legnagyobb különbség az, hogy a DVM12-ben Pielstick
8 PA4-185VG motor
és ED1001 fődinamó (ismerős az M40-ből) van. A 201-205 alszéria abban különbözik a normál MÁV Bobótól, hogy nincs benne távvezérlés (no meg a lámpájában).
A 200-as széria további tagjai átmotorizált 500-as Bobókból, ipari Bobókból állnak és itt van közöttük a két prototípus, M424,5001 > M44,211, M424,5002 > M44,209.

"Namarmost, ha ez igaz - marpedig igaz - akkor
miert nem az 1-esen, az egyetlen 160km/h-s
szakaszokkal is biro vonalon szaladgal?
A valasz: Csak! No comment... "
Eccerű. A Horvát Vasút a dombóváriakkal kötörre a szerződést a mozdonycserére, és ők is lettek felkészítve az üzemeltetésre. Elég korszerű a javítóbázisuk. A horvátok gondolom nem örülnének, ha a kölcsönmozdonyok távoli messzeségben mennek. Ugyanígy van a MÁV a többi idegen mozdonnyal is, az 1esen pl. ott vannak a Sissik a 160-as vonatokra és be is váltak. 100-as, 120-as vonatokat meg elviszik a a Szilik, Gigantok is.

Előzmény: man6tani (3918)
plebejus Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3967
Sorompo ugy:
Szvsz total teljesen mindegy a megoldas, amig vannak olyan orult figyelmetlen autosok, akik az eppen keresztulhalado vonat oldalanak nekimennek! [lasd kiegeszitesemet B. Imre listajahoz. A 3as utrol a vasut pl Fuzesabonynal min 2-2 kmre belathato.] Ezek ugyis nekimennenek a fel-, egesz, stb. soromponak, hidlabnak, villanypoznanak, hazfalnak, elofanak, barminek.
Emlekezetem szerint, ugy jo 30 eve, mikor kezdtek a fenysorompokat bevezetni, a csaporud hianyat azzal indokoltak a sajtoban, hogy tul sok autos szokott nekimenni, tehat a csaporud balesetveszelyes!!

Sajat tapasztalat: bar utalok autozni, de neha megis muszaj, szoval 5-10 eve elkezdtek a vasuti atjarokat "erzekelhetobbe" tenni: keresztbe-kasul folfestes, meg csik, meg razosav, stb. a hagyomanyos elojelzo tablakon kivul, nos mit tapasztalok magamon: ez a sok frinc-franc ugy elvonta a figyelmem, hogy majd elfelejtettem koncentralni a jelzo szinere!!! Na ennyit a fene nagy figyelemfelhivasrol. Szamomra ez figyelemeltereles.

off
Sok orszagban autoztam mar, es talan ti is megfigyeltetek, sehol sincs annyi kozuti jelzotabla, mint nalunk. Tulsagosan sok, ezert is nem lehet betartani. Jo magyar szokas szerint korlatozzunk mindent: tegyunk ki jo sok tablat, eresszuk le a sorompokat, abbol baj nem lehet!
Es egy ilyen agyon tablazott, agyon korlatolt[sorompozott] orszag akar Europaba menni...
on

man6tani
azer ez a budi ügy erdekes, hogy meg ott is ügy...
Skandinaviaban hogy van ez? Tudja valaki?

ZöPö
Szuper a vers es igenis, ilyen is valo ide:)))

man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3966
Burmi, kösz a nagyszerű linkeket!

Triplexrôl infó jön.

Az a két Pennsylvania Railroad (PRR) mozdony nem volt osztott fôkeretes (articulated), tehát 2'BC2' illetve 3'BB3'! (Itt nagyon gyakori a hátsó forgóváz, otthon csak a 303-ast tudom ilyennek.)

A fentieket Duplex mozdonynak hívták, mert a hajtást megosztották, így hajtórúd- és csatlórúd súlycsökkenést értek el. Több ilyen mozdonynak a hátsó hengereit hátra, tehát a konyha közelébe tették.

A 3'BB3' 2'BB2'-nek indult, de a háború miatt a Pennsy nem kapott spec öntvényt, így a mozdony nehezebb lett, és kellett a harmadik futótengely. Olyan hosszú lett, hogy egyetlen vonalon járhatott, valahonnan Chicagoba, de nem New Yorkból. Elôrelátás...

Volt a Duplexek között, amiknek a teljes fôkerete mind a négy hengerrel együtt egy öntvényt képezett. Nem semmi...

Látszik a táblázatból, hogy a Big Boynál minden szempontból volt nagyobb/erôsebb stb. A Big Boy legfeljebb összetettben gyôzhet.

Előzmény: Törölt nick (3963)
ZöPö Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3965
werner Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3964
Gábor, kösz a képeket!
(Aztán óvastam, hogy valami répavonatot fotóztál má' megint, MDvel...)

"Egyebkent lenne meg egy megoldas: egy jo eles kanyarral kene ravinni az utatjarot a sinekre"
Vót ilyen, Dinnyés után, át is alakították egyenesre.

"őrült gyere 40-nel ötletet betartja az ember. Szerintem ezt az sem gondolja komolyan, aki kitalálta"
Nem számolta ki, hogy 120-szal harmadannyi idő alatt átérsz mint 40-nel. De ez csak jól belátható átjárókra vontakozik.
Adony-Adony kikötő iparvágány és 6-os főút kereszteződését én is 120-szal veszem. Kérdezte eccer anyám, miért. Mondom, nézz hátra. Ezt a furgont az ölünkbe kapnánk egy kis hátfájás mellé ajándékba.

"de még mindig csak fénysorompós"
Főúton? Ez itt az öreg hiba.

"Remélem, hosszú és szép tél lesz. Eddig kircsi. "
OK. Legalább te láttál valamit. Én még nem jutottam le, és eléggé olvadozik már. No, de még csak november van...

"Osztrak sogoreknal lattam olyasmit, hogy a falu elott ilyen jardaszigetes lassitot raktak zotykolovel egyutt, hogy muszaj legyen lelassitani. "
Terjed az már kelet felé is. A 86-oson sokhelyütt van (Szilsárkány, Páli, stb.). És egyre több a körforgalom is.

"1996-ban 1 méter autópálya teljes építési költsége 1 millió ft volt. "
És 1 m vasút? Na, lehet kétvágányú.

"A mérések azt bizonyitották, hogy lehetséges a pályasebesség megemelése motorvonatok számára."
Olvastam, és főleg az oldalirányú erők döntöttek a BDV javára. Persze megtalálták azt a mozdonyt, amivel összehasonlítva jobb értékek jöttek ki a motorvonatra.

Előzmény: lazar (3851)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3963
Udv Mindenki!

Man6tani: A Triplexrol nem talaltam semmit, tudnal esetleg valamivel tobb infot adni rola?
viszont szetneztem a netes es talaltam nehany meglepo amerikai mozdonyt, amirol meg nem is hallottam 2'B'C2, vagy 3'B'B3, vagy eppen egy 1'E'E1-es.

Szucs Lajos: A kovetkezo 424-esekrol lenne kepem, ha erdekel: 189, 091, 051, 362, 188, 273, 100, 122, 251, 173, 349, 060, 030, 062, 082, 215.

Lenne egy kerdesem: szerdan mennek delutan akarmikor Bp.rol Keszthelyre akarhogy vonattal. Tudtok ajanlani vonatot, amely Tapolca fele menet NOHABbal megy es meg el is jutok onnan Keszthelyre? Vagy Ti hogy mennetek, hogy szepet is lassatok?
Elore is koszi.

Szemeretelep-(142-es vonal)-Soroksar vonalrol, most hallottam a XVIIIker nem tudja finanszirozni az e vonal helyen tervezett kozuti gyuru megepiteset, igy egyenlore marad a vasut, amit a pakuratavak lecsapolasan kivul meg mas is hasznal (de vajon ki?, mert a darugyarig a palyat karbantartjak, a Halomi dulo uti atjaro utan viszont fak nonek a sinek kozt, tehat a szemettelepre mar nem jar ki semmi.)

Udv!

Burmi

Szucs Lajos Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3962
Nagyon Jo !!!
Egy-ket kep hianyzik amitol hibauzenettel megall.
Meglesznek az uj kepek valamikor? Vagy csak ki kell veni az ini-bol?
Empty unit[(M_BZMOT_0,0-2*bzmot1)............... hibauzenet eseten elszsal a kepernyopihentetom :-((
Előzmény: Gödény (3959)
man6tani Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3961
Jó reggelt minden vasútbarátnak,

egy tartalmas hosszú hétvége után lehet megint kicsit olvasni a magyar vasútról.

Ha már nálam tudósabb nem felel, akkor Nogo:
a 25 kV kisebb veszteséggel terjed a felsôvezetékben, mert kisebb az áramerôsség azonos teljesítménynél.

Amellett 16 kV 50 Hz talán a világon sehol sincs máshol, a franciák, angolok a 25 kV 50 Hz-et használják (már ahol nem egyenfeszültséget). Gondolom, Kandó korában a szigetelési nehézségek indokolták a 16 kV-ot. Azt hallottam (Lakatos Béla, a Gigantok valamikori reszortosa), hogy volt, ahol a Kandó mozdonyokban melasz volt a szigetelés(!!!).

Talán kicsit megnyugodtok, hogy télen a víz az amerikai vonatokon is gond. Utasvélemény a TRAINS magazinban: le tudunk szállni a Holdra, az űrsikló havonta körülrepüli a Földet, de a vonaton nem lehet...
Van, hogy egy 16 kocsis, több, mint egy napig menô expresszen egyetlen WC működik.

division by zero:

fantasztikus út volt az MD-vel!
ahogy eltüntek a sínek egy fehér falban!!!

Gondolom, a vezér is nagggggyon élvezte! :-)))))

plebejus Creative Commons License 1999.11.29 0 0 3960
rohanok egy modemes gepet keriteni:)
Előzmény: Gödény (3959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!