Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.09 0 0 15988

Egy kis olvasnivaló: röhejesen amatőr szagelszívó teszt

- a belső keringetésű szagelszívóktól a pára csökkentését várják :)

- energiapazarlásról (kidobott hőenergia + villanyszámla) egy szó sem esik

- zajról, sebességfokozatról egy szó sem esik, pedig sok készülék közelében nem lehet megmaradni, úgy üvölt magas fokozaton, alacsony fokozaton viszont semmit sem ér (esetleg még alacsony fokozaton is üvölt :)

- a zsír-elszívás tesztelési módszere meg egyenesen felfoghatatlan.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.05.25 0 0 15987

"ma probaltam segiteni egy emberkenek facebookon,"

 

Mire számítottál? Akik facebook-on töltik az életüket, ott keresnek megoldást a problémáikra, azok amúgy is kihívásokkal küszködnek szellemileg :)

(ha valakinek sejted az IQ-ját, abból elég jól meg tudod saccolni, hogy menyi időt tölt a facebook-on :)

 

"aki paramentesiteni szeretne a lakasat."

 

Télen könnyű páramentesíteni egy lakást, hiszen télen a levegőnek baromi alacsony a víztartalma. Ha viszont valaki nyáron szeretne kevésbé párás levegőt valami miatt, az már keményebb feladat lehet, sokszor nem is megoldható egyszerű szellőztetéssel.

Előzmény: zsebacsi88 (15986)
zsebacsi88 Creative Commons License 2019.05.24 0 2 15986

ma probaltam segiteni egy emberkenek facebookon, aki paramentesiteni szeretne a lakasat.

irtam neki, hogy esetleg fontolja meg a szellozteto epitest SK. jo buli es olcsobban meg is ussza.

feltettem par kepet a sajatomrol, mire egy csavo belemallt, hogy ez sufnituning, meg ez nincs az nincs amaz nincs benne, tobbek kozott vezerles hianya.

 

leirtam neki:

-minden elszivasi ponton homerseklet, paratartalom es levego minoseg ellenorzes

-kulso levego homerseklet, paratartalom es levegominoseg ellenorzes

-ezek alapjan automatikus fordulatszam szabalyzas es donteshozatal (akar kulso beszivas letiltasa)

-harmatpont szamitas

-fagyvedelem (fordulatszam eltolas)

-entalpia hocserelo iranyvaltas homerseklet fuggvenyeben

-entalpia hocserelo osszes modjanak vezerlese

-CO2 szint meres elokeszitve

-webrol (telefonrol) vezerelheto

-hazvezerlesemmel integralt

 

de jah.. sufnituning :D

"haters gonna hate"

 

sequelguru Creative Commons License 2019.05.20 0 0 15985

Illetve ha a csillagpontos kialakításhoz inkább valami más csövet ajánlanátopk, ne fogjátok vissza magatokat. Jó minőséget szeretnék, Helios rendszerhez csatlakozna, viszont nem szeretnék feleslegesen fizetni olyanokért amit nem használok ki (pl. betonozhatóság)

Köszönöm!

Előzmény: sequelguru (15984)
sequelguru Creative Commons License 2019.05.20 0 0 15984

Sziasztok,

jó nagy álmennyezetben lenne a szellőztetés csöve. Helios saját rendszerét gondoltam, csillagpontosan. Felmerült, nem lenne-e érdemesebb Sonoflex gerinc/leágazó vezetékkel kiépíteni a rendszert. Az árán kívül van valami ellenjavallat ebben? Hely van, betonozni nem kell.

Köszönöm!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.05.10 0 1 15983

A füstszagot úgy tekintem, mint nagyon apró részecskék és szag-molekulák keverékét. Az apró részecskéket nagyon sűrű (hepa) szűrővel lehet kiszűrni, a szagot meg jó vastag aktív szén szűrővel ("jó vastag" alatt minimum 5-10 centis szénréteget értek).

Előzmény: Gprinter (15980)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.10 0 1 15982

Gondolom aktív szén mindenre IS jó.

Előzmény: Gprinter (15980)
tormap Creative Commons License 2019.05.10 0 2 15981

Nekem télen a padlásról jött a levegő. Sokkal kevésbé volt füstszag mintha kintről jött volna. 

Előzmény: Gprinter (15980)
Gprinter Creative Commons License 2019.05.10 0 0 15980

Sziasztok!

 

Van bármilyen jellegű lehetőség a szomszédok vegyes tüzeléséből származó füst kiszűrésére? Vagy valami automatikai érzékelő beiktatásával leállítani a rendszert, hogy ne hozza be a füstszagot?

 

Jöhet bármilyen használható ötlet, a drága is.

 

Köszönöm.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15979

Tehát ez egy igen alacsony mennyezetű játék / filmnéző szoba lesz, olykor talán napokig nem lesz ott senki.

 

"pár órás időtartamra akár 4 felnőtt is tartózkodhat ott."

 

Az ajánlott légcsere 4 fő esetén 100-120 m3/h, 1 fő esetén 30 m3/h.  A kicsi/nagy légáram közötti átkapcsolás lehetőségének kialakítása a te esetedben valószínűleg pénzkidobás lenne, annyira kevés hasznot hozna. Pontosabb számításhoz kéne tudni a helyiség valós "forgalmát", amit előre ugye nem lehet tudni.

 

A számítógépzaj problémakört igen jól ismerem, pl sok munkával megoldottam, hogy az én munkaszobámban a leghangosabb zaj egy gumiszalagokra felfügggeszttt winchester az asztali számítógépem belsejében, amikor azt a winchestert leállítja az operációs rendzer, akkor beáll a szinte süket csend, pedig folyamatosan dolgozik még két ventilátor :)

Ennyire csendet csak úgy tudsz olcsón csinálni, ha a levegő elszívás a helyiségen kívül van (pl másik helyiségben) és a frisslevegő a külvilágból helyiségbe csak légbeejtőn érkezik.

Igen ám, de a légbeejtőn télen hideg levegő érkezik, a te szobád meg kicsi és rohadt alacsony, tehát nincs elég hely a térben a hideg levegő észrevétlen bekeveréséhez. Szerintem kéne a légbeejtőbe egy elektromos fűtés, ami csak akkor (és mindig csak olyan erővel) fűt, hogy a helyiségbe bejövő levegőt az ott tartózkodók ne érezzék kellemetlenül hidegnek.

 

"amikor senki sem tartózkodik ott, akkor sokkal kisebb légáram is elég"

 

A szellőzést kösd rá a világításra: amikor nem ég a villany, akkor áll a szellőzés is. Vagy indíthatja egy áramfigyelő is. Egyszerűen kézzel ki is kapcsoldhatod amikor nincs ott senki, de ami nincs teljesen automatizálva, az a kezdeti lelkesedés után mindig elfelejtődik.

Előzmény: Quetz (15976)
Aws Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15978

Most hívtam egy boltot, azt mondják mindegy.

Előzmény: Aws (15975)
peterch Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15977

Szia !

 

Amit kinéztél decentralizált szellöztetöt  az jó , csak régebben is írtam , hogy aki érzékeny a zajra , az gondolja meg , hogy melyiket veszi ! Elek múltkor említette a kétventis kivitelt . Azt talán Te is elviselnéd , mert éjszakai csendben is közelröl csak olyan hangja van mint egy csendes PC-nek . Halk suhogás. :)

Előzmény: Quetz (15976)
Quetz Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15976

Köszönöm a felvetéseket, végiggondolva őket most így látom a dolgot:

 

- Minimum 1 ember, pár órás időtartamra akár 4 felnőtt is tartózkodhat ott. (társasjáték, vagy megnézni egy filmet pl...)

- Ruházat: amit egy kertes házban otthon felveszel. A fűtéscsövek be vannak vezetve, de radiátor még nem lett felszerelve. A légkondicionálást is meg kell oldani nyárra, mert gondolom egy klímával egybeépített légcserélő horror áron megy.

- Csendesség: Számítógépek és szervertermek közt élem az életem, nehezen viselem a gépi zajt, a minél csendesebb megoldást keresem.

 

Vezérlés alatt azt értettem, hogy amikor senki sem tartózkodik ott, akkor sokkal kisebb légáram is elég tehát vissza lehetne szabályozni a fordulatszámot.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15974)
Aws Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15975

Sziasztok, a G4 paplannak melyik fele megy a poros oldalra, a kék vagy a fehér? (Feltúrtam a netet, de sehol nem találom :()

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15974

"Milyen információ hiányzik, amire szükséges ahhoz, hogz konkrét választ kaphassak?"

 

Konkrét javaslathoz 10-20 kérdésre kéne válaszolnod,

durva ötleteléshez kevesebb is elég lehet.

Pl

- hány ember számára kell jó levegőt biztosítani?

- a helyiségben az ember(ek) tartózkodási pozíciói/öltözködése/tevékenysége/stb lehetővé teszi-e hideg levegő bejuttatását?

- pontosabban meg kellene fogalmazni a csendesség iránti igényt (tevékenység jelege), mert más a megengedett háttérzaj-szint egy borozóban és más egy hálószobában

- és minden igényt felülírhat, ha túl alacsony a forintkeret :)

 

"Ebből azt látom, hogy egy Vents Twin Fresh SOLO RA1-35-9-R"

 

Ez nem olyan fajta, ami 70 másodpercenként leáll (elcsendesedik) majd elindul az ellenkező irányba? Mert a váltakozó zajszint sok embert erősen idegesít.

 

"Túlzásnak érzem a központi szellőztetőt"

 

A WC-ben egy elszívó ventilátor + a szobában egy légbeeresztő = ez központi szellőztetésnek számít?

 

"mondjuk egy co2 szenzort + szobai vezérlő panelt"

 

Co2 szenzor oda kell, ahol a frisslevegő igényben óriási változások vannak (pl iskola, színház, stb), vezérlő panel meg többnyire sehova sem kell (mert egy szellőztetésen nincs mit vezérelni).

Előzmény: Quetz (15973)
Quetz Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15973

Milyen információ hiányzik, amire szükséges ahhoz, hogz konkrét választ kaphassak?

 

Nem értek hozzá, de azért igyekeztem utána nézni. Ebből azt látom, hogy egy Vents Twin Fresh SOLO RA1-35-9-R Hővisszanyerős légkezelő mondjuk 60k, a Lindab kalkulátor pedig másfél milla körül számolt.

 

A szoba térfogata 60m3 alatti, mivel 2m körüli a belmagasság. Túlzásnak érzem a központi szellőztetőt, mert pár évre előre nézve a házban nem lesz kivitelezhető a szellőztetés, de lehet, hogy halk + decentralizált megoldás nem létezik. Egyet mondjuk találtam: Zehnder ComfoAir 70, ezt a reklám szerint oda rakom, ahova akarom és visszacsöveztethetem a szobába. Ez nem áll meg fél millió alatt, ha hozzáveszem a munkadíjat és mondjuk egy co2 szenzort + szobai vezérlő panelt.

Most vagyok túl egy fűtés felújításon, ahol a második csapat rakta rendbe azt amit az első eltolt, meg az is megmutatták, hogy a 10 évvel ezelőtti kiépítés hol és miért szar. Talán így érthető, hogy miért egy fórumon kezdem az érdeklődést.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15972)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15972

Ennyire kevés információból sajnos lehetetlen röviden segítséget nyújtani. Egy fórumba egész regényt írni (egész szakmát megtanítani) pedig senki sem fog a kedvedért. Ha már utánaolvastál a szellőztetési lehetőségeknek, akkor majd olyan kérdéseket fogsz tudni itt feltenni, amire van rövid válasz.

 

Az igazán csendes szellőztetés ventilátora nem a szobában van, hanem a fal külső oldalán, vagy fenn a padláson vagy a ház túlsó végén pl a WC mennyezetén.

Előzmény: Quetz (15971)
Quetz Creative Commons License 2019.04.27 0 0 15971

Sziasztok,

 

Adott egy 15-20 m2-es alagsori szoba, amit eddig kacatok tárolására használtunk, most viszont szeretném átalakítani dolgozó szobának. Ennek a helységnek a szellőzését kellene megoldanom. Ami fontos számomra, hogy minél kevesebb zaj jöjjön be kívülről az átalakítás után, illetve a szellőztetés is csendben tegye a dolgát. 

Iránymutatást szeretnék kérni, hogy milyen eszköz lehetne megfelelő nekem.

NAND708 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15970

Úgy írsz, mintha nem lettél volna jelen a topicban, amikor erről volt szó.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15969)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15969

"NEm nagyon van szükségük netes jelenlétre, szájról szájra terjed a termékük jó híre. "

 

A "kiváló hatékonyságú" hőszigetelő festékeket is pont így adják el a balekoknak.  És Isaura a rabszolgalány felszabadítására sem az interneten gyűjtik a pénzt, mert az interneten könnyű lebukni a csalóknak.

 

"számtalan felhasználó elégedetten használja az említett cég termékét,"

 

Tudok olyan autómárkáról, amelynek a felhasználói 95 százalékosan elégedettek az autóikkal, mert átlagosan CSAK 15.000 kilométerenként kell otthagyni a szervizben az autójukat legalább 24 órára valami nagyobb javítás miatt :))))) Én belökném egy szakadékba azt az autót, amelyik 100.000 km-nél előbb ilyet csinálna velem.

Szóval az, hogy számtalan felhasználó elégedett, az még nem jelezi egy termék minőségét, az a felhasználók igénytelenségét/butaságát is jelezheti.

Előzmény: NAND708 (15968)
NAND708 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15968

Elek, számtalan felhasználó elégedetten használja az említett cég termékét, többször született olyan konklúzió, hogy minimálisan olcsóbban lehetne csak kihozni házilag. NEm nagyon van szükségük netes jelenlétre, szájról szájra terjed a termékük jó híre. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15951)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.23 0 0 15967

Ha nem kevered össze a légfűtést és a szellőztetést, akkor:

- ha a kályha TELJESEN külső levegős, akkor vannak jó megoldások a ház átszellőzetásére

- vannak jó megoldások egy kályha által felmelegített levegő eljuttatására a ház távolabbi helyiségeibe (pontosabban: nagy mennyiségű fűtőlevegő folyamatos forgatására a kályhás és a kályhátlan helyiségek között)

 

Egyébként valóban igazán jól hőszigetelt házat szerintem butaság drága fával fűteni. A gazdasági optimum manapság a kedvezményes áramtarifáról üzemelő fűtő klíma.

Előzmény: Csillagnyee (15966)
Csillagnyee Creative Commons License 2019.04.23 0 0 15966

Köszönöm a választ, és a meglátásokat mindenkinek! 

Alapvetően ezek szerint ez két külön rendszer volna. Fűtő, és szellőztető. 

A kályha külső levegőt felhasználó volna, természetesen. 

Külön fűtőrendszert kiépíteni nem érné meg, és felesleges is volna. 

Kiegészítő fűtésként vetődött fel ilyen módon a hő elosztása. 

Tervezési fázisban van még a projekt, jól szigetelt 50nm ház fűtésére van több ötlet. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15962)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15965

A hőcserélő legalsó értelmes mérete szerintem lakónként kb 2 m2 hőátadó felület, az optimum 5 m2/fő környékén van.

Számold ki, hogy kondenzációs kéménycsőből hány méter kellene ahhoz (és mindez hány forintba kerülne), hogy (belső cső felületben) kijöjjön valamelyik fenti négyzetméter.

 

"nem alkalmas a szűk átmérő miatt."

 

Ha egy marhahosszú cső helyetta levegő több ágra szétmegy (több koaxiális csőszakasz párhuzamosan fut), azzal a hőcserélő/hőátadó felület mérete ugyanakkora marad, a keresztmetszet növekszik, a légellenállás csökken.

Előzmény: Csillagnyee (15960)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15964

"de ez percenként vált ki és befúvás között, na az zavaró"

 

Léteznek olyan egy-helyiséges szellőztetők is, amelyek két ventilátorosak, ezért folyamatosan tudnak dolgozni (valaki néhány napja ebben a fórumban is egy ilyen megvásárlását tervezte).

És elvileg létezhetne olyan egy ventilátoros is, aminek nem hallod az irányváltás-hangját, de ilyet nem gyárt senki (mert nem engem bíznak meg a tervezésével :)

Előzmény: peterch (15958)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15963

"OK, akkor mi a konklúzió? Érdemes kínlódni a központi rendszerrel,"

 

Minden feladathoz száz helyi jellemzőt kell figyelembe venni, hogy oda mi a jó megoldás, ezen adatok ismerete nélkül a kérdésedre lehetetlen jó választ adni.

Van, akinek csak jó levegő kell a lehető legkevesebb beruházással, egy pici energiaveszteség vagy picike kényelmetlenség nem számít.

Van, akinek az a fontos, hogy a szellőztetés érezhető forint-nyereséget hozzon egy idő után.

Van, akinek elsődleges, hogy legye komfortos a rendszer.

Satöbbi, satöbbi.

Előzmény: Törölt nick (15954)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15962

"Van valakinek esetleg grafikonja, melyen a hővisszanyerő szellőztetés hatásfoka, működési hőmérséklettartománya fel van tűntetve?"

 

Ez a kérdés nem értelmezhető.

 

"Központi légfűtés rekuperátorral és 1db vaskályhával milyen feltételek mellett valósítható meg? "

 

A rekuperátornak és a légfűtésnek többnyire semmi köze egymáshoz, a kettő között többnyire legalább tízszeres a különbség a szállított légmennyiségben.

 

"de a szigetelőanyagot is megfelelően kellene kiválasztani."

 

Az olcsó üveggyapotok tudtommal 200 fokot bírnak, a tűzálló kőzetgyapot a többszörösét.

 

"A gyengepont mégis csak a szellőzőgép lesz"

 

Nem. 

Az egyik gyengepont az, hogy a kályhád a lakás légteréből szívja a tűzilevegőt, ez lehetetlenné teszi a helyes szellőztetést.

A másik gyengepont, hogy nem érted, hogy milyen ÓRIÁSI különbség van a szellőztetés és a légfűtés feladatai között.

Előzmény: Csillagnyee (15952)
peterch Creative Commons License 2019.04.21 0 0 15961

Szia !

 

Direktben leírni , hogy nem alkalmas butaság ! Amennyiben nem léped túl nagyon az 1m/sec  légsebességet , addig használható .:) Természetesen nálam Spiro ,  légtechnikában használatos csövek vannak . 21 méter hosszan beépítve a padlástérben . Távtartónak 6mm-es metrikus  csavarok és anyák segítségével vannak a csövek egymásba csúsztatva . Lejtéssel a meleg oldal felé.

Előzmény: Csillagnyee (15960)
Csillagnyee Creative Commons License 2019.04.21 0 0 15960

Miként kell elképzelni a cső a csőben rekuperátort? 

Van esetleg képed a tiedről? 

Gondolom kondenzációs kazán kívül műanyag, belül alumínium kéménycsöve nem alkalmas a szűk átmérő miatt. 

Előzmény: peterch (15958)
tormap Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15959

Mondjuk az engem is érdekelne, hogy miért is gond az ha tetőteres a ház?

Előzmény: Törölt nick (15954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!