ErdekesEgy erdekes elmenyt szeretnek megosztani veletek: a mult het vegen volt szerencsem ICE-vel menni a frankfurt-berlin szakaszon.
Erdekes modon, most az utaster LCD kijelzojen is kiirtak a vegsebesseget - a csucs 282 km/h volt....
Ez uj, en ugy tudtam hogy 280 a vegsebesseg, valoszinuleg regiek az informacioim. Hany kocsibol allt? Egy darabban volt vagy ket rovidebb szerelveny volt osszekapcsolva es kozepen is voltak mozdonyok?
Nem volt semmi erzes. Nekem az tetszett, hogy gyorsitaskor erezni lehet ahogy a vonat vegebe vandorol a levego, fekezeskor meg persze elore.
NZA, kösz a kimerítô infót. Csak azért kérdeztem a kardánt, mert ilyen a hernyó hajtása (BDVmot, ha jól emlékszem).
kanyarban nem akarnanak azonos fordulatszammal forognak a tengelyek, emiatt aztan a fogaskerekek osszeutodnak, mivel a ket kerek a motoron keresztul egyszerre kell forogjon. Ezt nem egészen értem, ez akkor van, amikor a szili épp bemegy az ívbe? Mert a forgóváz elsô és hátsó tengelyének, mondjuk a bal kerekei akkor akarnak más fordulatszámmal forogni. Igaz, hogy az ívben is állandóan változik a sugár (kosárgörbe), ez számít, emiatt a fogaskerékhang?
Ez az ívben futás érdekes kérdés. Magam is soká tudtam meg, hogy hogy működik egy egyszerű vontatott vasúti járműnél is a differenciálhatás. Miért nem sivít a kerék ívben, mikor normál sebességgel megy egy tehervonat, és miért sivít, ha lassan. Ezt tudjátok, tudós vasútbarátok?
Betti a 019 nagy rajongója, tavaly volt az RTL-Klubon egy riport Vele. A tervei szerint 019 hozzá fog valamilyen úton-módon kerülni. Lehet, hogy éppen az Alapítványon keresztül, ki tudja.
Egy erdekes elmenyt szeretnek megosztani veletek: a mult het vegen volt szerencsem ICE-vel menni a frankfurt-berlin szakaszon. Erdekes modon, most az utaster LCD kijelzojen is kiirtak a vegsebesseget - a csucs 282 km/h volt....
Nem volt semmi erzes.
"A forgóváz kardános hajtású lenne?"
A Ganz metroban? Emlekeim szerint nem, valahogy az egesz egy egyseget kepezett. Azonban lehet, hogy valahol a burkolat alatt volt valami tengely. Bar ez nem tul valoszinu, inkabb ket oldalt egy-egy hajtashaz volt a motorra rakotve.
Egyebkent ugy emlekszem, hogy a Ganz metronak nem terepjaro forgovaza van, elegge rossz lehet a rugozatlan tomege. (Valami gumirugozas azert volt a tengelyek vegen.) Azert nem lehett erezni ebbol semmit, mivel a kocsiszekreny legrugokon ult, tehat a szekreny a leheto legjobban van megrugozva.
A monomotoros hajtas egyebkent villamosvasuton vagy nyugati elovarosi vasutakon elegge elterjedt, a becsi villamoskocsik (de a DUWAG gyartmanyuak szinte mindegyike) monomotoros.
Szilinel egyebkent erdemes figyelni, hogy kanyarban kikapcsolt allapotban is ad motorhangot (helyesebben szolva fogaskerekhangot) - kanyarban nem akarnanak azonos fordulatszammal forognak a tengelyek, emiatt aztan a fogaskerekek osszeutodnak, mivel a ket kerek a motoron keresztul egyszerre kell forogjon.
MINDENKINEK, AKI JÖNNE PILISVÖRÖSVÁRRA:
Jövő hét végéig kiderül, hogy mikor dolgozom ünnepek között (valamikor kell, sajnos), és utána megbeszélhetünk akármit. Már csak az időjáráson múlik. Ha hó van, nem látnánk a keresett vágányokat!
NZA:
Azt hiszem en irtam le a Varosi kozl. topicban a monomotoros szot, de en is ugyanezt ertettem rajta (a Ganz metroval kapcsolatban, ugyanis ez is egy monomotoros konstrukcio).
NZA, bocs. Ezt nem tudtam elképzelni, azt hittem, hogy...
A forgóváz kardános hajtású lenne?
Mint már a korábbiakban óvatosan fejtegettem - a képek nagy része szerzett holmi. Nem saját. Nem haveré. Hanem olyané, aki mindenféle jogi formulákat írogat a helpjében. Tehát mindazt, ami nem saját, vagy nincs már annyira átalakítva, hogy sajátnak tekinthető, csak ideiglenesen, a kezdeti időkre szántam - és nem nagydobra verve.
Marad tehát a magyar anyag. Ezeket - a vasúti képek célszerű átnevezése után - közzé lehet HTML lapon is tenni.
szépen megy a topic, volt mit olvasnom ma reggel. Itt egy kis amerikai mellékág.
Burmi:
Olvastam az osztálylistád, nagyon jó. Hozzáírtam a (valamennyire) teljes tengelyelrendezés-név listát, meg a SP osztályelnevezéseket, Küldöm mailben átátcsolva.
Nekem (úgy tűnik) minden ami társaság minden osztálya megvan, a NYC-é 4 oldal, hát most nincs kedvem begépelni. De ha kérdésed van, nosza!
Az 1'E'E1 mozdonyról, amirôl azt a nagyon jó képet kaptuk:
Az elsôt az ATSF csinálta a Baldwinnal együttműködve, de nem volt sikeres, kevés gôzt fejlesztett. A 10 ilyen mozdonyból 20 1'E1' épült.
Az Alco híres volt, hogy a mozdonyai alá hatalmas tűzszekrényt tett, az Allegheny nevű, 1'C'C3' mozdonyánál a hátsó három tengelyes forgóváz azt hordozta, így a mozdony elegendô gôzt adott. A Virginia számára készített mozdonyát a vezetôállás borítást és az alacsony nyomású hengereket (a nagyobbakat) leszerelve kellett szállítani, azok 1219 mm átmérôjűek voltak. Ennek a kazánja tudott elég gôzt adni, a mozdony indító vonóereje 172.500 kp, órás vonóereje 144.314 kp volt, de csak 12 km/h sebességnél. A 808-as mozdony 110, 117,6 tonnás, hattengelyes szénvagont húzott, és csak indításnál és egy emelkedôn kellett neki segítség. Mikor a vonalat 1925-ben villamosították, a mozdony más vonalakra szorult, de 1952-ig szolgálatban maradt.
George H. Drury: Guide to North American Steam Locomotives.
Nogo:
A Norfolk & Western 611-ese 227 t, 33,5 m-es mozdony, a sebessége meghaladja a 160 km/h-t. Úgy tudom, ma is jár. Van róla nem régi videofelvételem a TV-bôl.
(Saját adatok)
A sebességrekordról: A New York Central & Hudson River Railroad (késôbb összeolvadtak) 999-es American-ja (2' B) 1893-ban az Empire State Express-t 112,5 mph (180 km/h)-val húzta egy 2,8 o/oo-es lejtôn. Ez akkor minden közlekedési eszközre világrekord volt. Már ha. A társaság kalauza mérte a menetidôt egy mérföldes távon. A 4 x 48-53 tonnás kocsival ehhez 2.000 LE hengerteljesítményre lett volna szükség, ami ekkora hengereknél nem valószínű. Az elôzô éjszaka öt mérföldes távon mért 102,8 mph (166 km/h) sokkal hihetôbb.
Brian Hollingsworth, Arthur Cook, The Great Books Of Train.
emillel kuldom a godeny@yahoo.com cimre a dsc-t.
Szeretnem kerni tolled a kovetkezot:
A kepek neveit altalanosan kisbeture 8.3 formaban, ekezetek nelkulire kellene beallitani.
Mert egy amerikai hogy fogja a nagy Ü betut elocsalogatni csak azert , hogy egy kepernyovedo fusson a gepen.(ha tudja az okat.)
Ugye nem nagy keres?
$DESCKEY K=Comp;N=Vasúttársaság;S=Y;L=Y;
$DESCKEY K=Sys;N=Rendszer;S=N;L=Y;
$DESCKEY K=Tg;N=Tengelyelrendezés;S=N;L=Y;
$DESCKEY K=Teh;N=Teherbirás;S=N;L=Y;
$DESCKEY K=Tel;N=Teljesitmény;S=N;L=Y;
$DESCKEY K=Vma;N=Vmax;S=N;L=Y;
$DESC M_V43_2
%COMP MAV
%SYS 25kV,50Hz
%Vma 120km/h
%Tel 2200kW
%Tg B'B'
Ezt a mozdonyt becézik Szilinek.
Ez egy pelda lenne
Sajnos most dolgoznom kell ugyhogy kenytelen leszek otthon este fojtatni.
A Kovetkezo lenne meg a javaslatom:
Otthon delutan kicsit atalakitom a konyvtarakban talalhato html lapokat es felteszem ha erdekel.
Ezzel esetleg nagyob publicitast kapna( Persze ha teis ugy akarod)OFF.
Benyó, Division, Csokis, meg akit még érdekel!
Valamikor karácsony és szilveszter között kéne elmenni Vörösvárra, ha nektek úgy jó. Méteres hó esetén persze lefújva...
Amit írtam, azt mind elméleti vonatkozásban írtam, ahogy elvileg az a "nagykönyvben" le vagyon írva. Persze, én is nap mint nap tapasztalom, hogy az élet más, ás bizonyos kompromisszumokat kell kötni a Szt. szöveg szerinti betartásában. De ami alól nem lehet kibújni, az a törvényben meghatározott tizenegynéhány alapelv teljesítése.
Csak egy mondat még a MÁV gyakorlatról: Lehet, hogy már 0-ra vannak írva a gépek, de azért érdekelne pl. a MÁV számviteli politikája, hogy milyen felújításokat aktivál stb. A 13-ast mindenesetre nagyon sajnálom...
"019-re Bettinek előjogai vannak"
Árulja el valaki, hogy ki az a Betti? Hogy hogy előjoga van? Övé volt a múltkori lottóötös?
Van róla szó. Minden az anyagiak függvénye. Ha van működőképes gépre lehetőség és keret, akkor 002 kiesik, kivéve, ha több gépet is el lehet hozni.
Lehoczki Gabor 1999-12-01 11:21:08 (4131)
Ákos, együttérzésem! A legrosszabb, amikor olyanokkal kell vitatkozni, akik nem is komptensek a kérdésben, ráadásul ő is meg van bízva, hogy találjon ki ilyen-olyan indokat... Neki is kellemetlen lehetett. Mindegy, vegyük meg 019-et (ki is mondta, hogy a "legszebb narancs"?)!
Sok más lehetőség nincs, 001 és 020 a skanzené, 002, 010 és 019 marad. 002 alatt nincs TC, 019-re Bettinek előjogai vannak. Végső esetben ott van 006, de az inkább maradjon Tapolcán végleg nekik, ha már ennyire preferálják.
Ha semmi más nem megy, legalább 013 egyik orrát kellene megmenteni.
A számviteli dolgokat köszi, én is így gondoltam nagyjából, de szerintem NoHABnál terven felüli écs-t azért nehéz elszámolni, mert nullára vannak írva gyakorlatilag (a működőképesek is), ill. vlmi minimális értékre (felértékelni meg csak akkor lehet, ha valamit csinálnak is vele, az nem megy, hogy ránézek; jaj de szép vagy, legyen a könyv szerinti értéked mától 300.000 helyett 2.000.000 Ft).. Ha könyv szerinti értéken meg lehetne venni őket, holnap megvennénk mindet. Másik az, hogy mozdonyoknál soha nem lehet tudni, hogy fognak-e még menni, mert noha 002 nem megy már másfél éve, mégis egy tollvonással lehetne utasítani tp-t, hogy rakja össze mondjuk 006-ból, tehát az alkatrészbázis-státusz az esetek 1-2%-ában még megváltozhat működőképes géppé. A vissznyereményes bulit meg gondolom azért nem játsszák el, mert egyrészt akkor fel kellene mérni a bentlévő alkatrészek állapotát, menniységét, ami rengeteg idő és munka, másrészt az így megállapított árral esetleg nem mennének semmire, mert 3 dugattyú többet ér, mint az egész mozdony selejtezéskori nyilvántartási értéke, így úgysem számolhatnák el. Szóval, macerás, de 013 ügyében szerintem bundáznak.
Hogy kit mi érdekel, az megint egy érdekes kérdés.
A magánvéleményem az - minél több műszaki adatot összegyűjtünk, annál jobb nekünk. Legfeljebb a kevésbé érdekeseknek a $DESCKEY sorában L=N-et írunk, vagyis alapértelmezésben nem fog az adat megjelenni, csak ha valaki azt külön bekapcsolja.
Egy kicsit off, de a selejtezésről jutott eszembe: néhány hónapja a szombati Népszabi mellékeltének leghátsó oldalán volt egy cikk az Aerocaritasról, amiben elhangzott, hogy az első helikoptert az épp távozó oroszoktól kapták. Az adománylevélben az szerepelt, hogy "helikopter formájú fémhulladék"...
Ákos, együttérzésem! A legrosszabb, amikor olyanokkal kell vitatkozni, akik nem is komptensek a kérdésben, ráadásul ő is meg van bízva, hogy találjon ki ilyen-olyan indokat... Neki is kellemetlen lehetett. Mindegy, vegyük meg 019-et (ki is mondta, hogy a "legszebb narancs"?)!
Selejtezés: mivel nap mint nap számvitellel foglalkozom, cáfolni tudom az ismertetett MÁV álláspontot. Selejtezni (azaz kivezetni a tárgyi eszközök közül) akkor KELL (és nem LEHET), amikor az eszköz eredeti funkcióját egyáltalán nem tudja betölteni. Ha bizonyos eredeti funkciót még be tud tölteni, de pl. nem teljes minőségben kapacitással, akkor kell terven felüli értékcsökkenést elszámolni, ha eredeti funkciónak egyáltalán nem felel meg, akkor jön a selejtezés. Tehát nem az a feltétel, hogy szét kell vágni, hanem az, hogy mozdonyként ne lehessen használni. Így viszont azokat a mozdonyokat is el kellene számolni selejtezésként (egyéb ráfordításként), amelyek hivatalosan még nincsenek leselejtezve, de már soha nem fognak saját erőből megmozdulni, csak alkatrész bázist képeznek. Ebben az esetben úgy kell eljárni, hogy el kell számolni a selejtezést (tárgyi eszközök közül kivezetés, egyéb ráfordításként elszámolni a selejtezéskori nettó értéket), majd a még használható alkatrészeket vissznyereményként készletre kell venni (elszámolás: egyéb bevétel-készlet növekedés). Az óvatosság számviteli elvének betartása miatt ügyelni kell arra, hogy a vissznyereményként elszámolt egyéb bevétel nem lehet nagyobb a selejtezésként elszámolt egyéb ráfordításnál!
Bocs, ha kicsit off volt.