Keresés

Részletes keresés

tormap Creative Commons License 2019.05.10 0 2 15981

Nekem télen a padlásról jött a levegő. Sokkal kevésbé volt füstszag mintha kintről jött volna. 

Előzmény: Gprinter (15980)
Gprinter Creative Commons License 2019.05.10 0 0 15980

Sziasztok!

 

Van bármilyen jellegű lehetőség a szomszédok vegyes tüzeléséből származó füst kiszűrésére? Vagy valami automatikai érzékelő beiktatásával leállítani a rendszert, hogy ne hozza be a füstszagot?

 

Jöhet bármilyen használható ötlet, a drága is.

 

Köszönöm.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15979

Tehát ez egy igen alacsony mennyezetű játék / filmnéző szoba lesz, olykor talán napokig nem lesz ott senki.

 

"pár órás időtartamra akár 4 felnőtt is tartózkodhat ott."

 

Az ajánlott légcsere 4 fő esetén 100-120 m3/h, 1 fő esetén 30 m3/h.  A kicsi/nagy légáram közötti átkapcsolás lehetőségének kialakítása a te esetedben valószínűleg pénzkidobás lenne, annyira kevés hasznot hozna. Pontosabb számításhoz kéne tudni a helyiség valós "forgalmát", amit előre ugye nem lehet tudni.

 

A számítógépzaj problémakört igen jól ismerem, pl sok munkával megoldottam, hogy az én munkaszobámban a leghangosabb zaj egy gumiszalagokra felfügggeszttt winchester az asztali számítógépem belsejében, amikor azt a winchestert leállítja az operációs rendzer, akkor beáll a szinte süket csend, pedig folyamatosan dolgozik még két ventilátor :)

Ennyire csendet csak úgy tudsz olcsón csinálni, ha a levegő elszívás a helyiségen kívül van (pl másik helyiségben) és a frisslevegő a külvilágból helyiségbe csak légbeejtőn érkezik.

Igen ám, de a légbeejtőn télen hideg levegő érkezik, a te szobád meg kicsi és rohadt alacsony, tehát nincs elég hely a térben a hideg levegő észrevétlen bekeveréséhez. Szerintem kéne a légbeejtőbe egy elektromos fűtés, ami csak akkor (és mindig csak olyan erővel) fűt, hogy a helyiségbe bejövő levegőt az ott tartózkodók ne érezzék kellemetlenül hidegnek.

 

"amikor senki sem tartózkodik ott, akkor sokkal kisebb légáram is elég"

 

A szellőzést kösd rá a világításra: amikor nem ég a villany, akkor áll a szellőzés is. Vagy indíthatja egy áramfigyelő is. Egyszerűen kézzel ki is kapcsoldhatod amikor nincs ott senki, de ami nincs teljesen automatizálva, az a kezdeti lelkesedés után mindig elfelejtődik.

Előzmény: Quetz (15976)
Aws Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15978

Most hívtam egy boltot, azt mondják mindegy.

Előzmény: Aws (15975)
peterch Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15977

Szia !

 

Amit kinéztél decentralizált szellöztetöt  az jó , csak régebben is írtam , hogy aki érzékeny a zajra , az gondolja meg , hogy melyiket veszi ! Elek múltkor említette a kétventis kivitelt . Azt talán Te is elviselnéd , mert éjszakai csendben is közelröl csak olyan hangja van mint egy csendes PC-nek . Halk suhogás. :)

Előzmény: Quetz (15976)
Quetz Creative Commons License 2019.04.30 0 0 15976

Köszönöm a felvetéseket, végiggondolva őket most így látom a dolgot:

 

- Minimum 1 ember, pár órás időtartamra akár 4 felnőtt is tartózkodhat ott. (társasjáték, vagy megnézni egy filmet pl...)

- Ruházat: amit egy kertes házban otthon felveszel. A fűtéscsövek be vannak vezetve, de radiátor még nem lett felszerelve. A légkondicionálást is meg kell oldani nyárra, mert gondolom egy klímával egybeépített légcserélő horror áron megy.

- Csendesség: Számítógépek és szervertermek közt élem az életem, nehezen viselem a gépi zajt, a minél csendesebb megoldást keresem.

 

Vezérlés alatt azt értettem, hogy amikor senki sem tartózkodik ott, akkor sokkal kisebb légáram is elég tehát vissza lehetne szabályozni a fordulatszámot.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15974)
Aws Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15975

Sziasztok, a G4 paplannak melyik fele megy a poros oldalra, a kék vagy a fehér? (Feltúrtam a netet, de sehol nem találom :()

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15974

"Milyen információ hiányzik, amire szükséges ahhoz, hogz konkrét választ kaphassak?"

 

Konkrét javaslathoz 10-20 kérdésre kéne válaszolnod,

durva ötleteléshez kevesebb is elég lehet.

Pl

- hány ember számára kell jó levegőt biztosítani?

- a helyiségben az ember(ek) tartózkodási pozíciói/öltözködése/tevékenysége/stb lehetővé teszi-e hideg levegő bejuttatását?

- pontosabban meg kellene fogalmazni a csendesség iránti igényt (tevékenység jelege), mert más a megengedett háttérzaj-szint egy borozóban és más egy hálószobában

- és minden igényt felülírhat, ha túl alacsony a forintkeret :)

 

"Ebből azt látom, hogy egy Vents Twin Fresh SOLO RA1-35-9-R"

 

Ez nem olyan fajta, ami 70 másodpercenként leáll (elcsendesedik) majd elindul az ellenkező irányba? Mert a váltakozó zajszint sok embert erősen idegesít.

 

"Túlzásnak érzem a központi szellőztetőt"

 

A WC-ben egy elszívó ventilátor + a szobában egy légbeeresztő = ez központi szellőztetésnek számít?

 

"mondjuk egy co2 szenzort + szobai vezérlő panelt"

 

Co2 szenzor oda kell, ahol a frisslevegő igényben óriási változások vannak (pl iskola, színház, stb), vezérlő panel meg többnyire sehova sem kell (mert egy szellőztetésen nincs mit vezérelni).

Előzmény: Quetz (15973)
Quetz Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15973

Milyen információ hiányzik, amire szükséges ahhoz, hogz konkrét választ kaphassak?

 

Nem értek hozzá, de azért igyekeztem utána nézni. Ebből azt látom, hogy egy Vents Twin Fresh SOLO RA1-35-9-R Hővisszanyerős légkezelő mondjuk 60k, a Lindab kalkulátor pedig másfél milla körül számolt.

 

A szoba térfogata 60m3 alatti, mivel 2m körüli a belmagasság. Túlzásnak érzem a központi szellőztetőt, mert pár évre előre nézve a házban nem lesz kivitelezhető a szellőztetés, de lehet, hogy halk + decentralizált megoldás nem létezik. Egyet mondjuk találtam: Zehnder ComfoAir 70, ezt a reklám szerint oda rakom, ahova akarom és visszacsöveztethetem a szobába. Ez nem áll meg fél millió alatt, ha hozzáveszem a munkadíjat és mondjuk egy co2 szenzort + szobai vezérlő panelt.

Most vagyok túl egy fűtés felújításon, ahol a második csapat rakta rendbe azt amit az első eltolt, meg az is megmutatták, hogy a 10 évvel ezelőtti kiépítés hol és miért szar. Talán így érthető, hogy miért egy fórumon kezdem az érdeklődést.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15972)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.29 0 0 15972

Ennyire kevés információból sajnos lehetetlen röviden segítséget nyújtani. Egy fórumba egész regényt írni (egész szakmát megtanítani) pedig senki sem fog a kedvedért. Ha már utánaolvastál a szellőztetési lehetőségeknek, akkor majd olyan kérdéseket fogsz tudni itt feltenni, amire van rövid válasz.

 

Az igazán csendes szellőztetés ventilátora nem a szobában van, hanem a fal külső oldalán, vagy fenn a padláson vagy a ház túlsó végén pl a WC mennyezetén.

Előzmény: Quetz (15971)
Quetz Creative Commons License 2019.04.27 0 0 15971

Sziasztok,

 

Adott egy 15-20 m2-es alagsori szoba, amit eddig kacatok tárolására használtunk, most viszont szeretném átalakítani dolgozó szobának. Ennek a helységnek a szellőzését kellene megoldanom. Ami fontos számomra, hogy minél kevesebb zaj jöjjön be kívülről az átalakítás után, illetve a szellőztetés is csendben tegye a dolgát. 

Iránymutatást szeretnék kérni, hogy milyen eszköz lehetne megfelelő nekem.

NAND708 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15970

Úgy írsz, mintha nem lettél volna jelen a topicban, amikor erről volt szó.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15969)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15969

"NEm nagyon van szükségük netes jelenlétre, szájról szájra terjed a termékük jó híre. "

 

A "kiváló hatékonyságú" hőszigetelő festékeket is pont így adják el a balekoknak.  És Isaura a rabszolgalány felszabadítására sem az interneten gyűjtik a pénzt, mert az interneten könnyű lebukni a csalóknak.

 

"számtalan felhasználó elégedetten használja az említett cég termékét,"

 

Tudok olyan autómárkáról, amelynek a felhasználói 95 százalékosan elégedettek az autóikkal, mert átlagosan CSAK 15.000 kilométerenként kell otthagyni a szervizben az autójukat legalább 24 órára valami nagyobb javítás miatt :))))) Én belökném egy szakadékba azt az autót, amelyik 100.000 km-nél előbb ilyet csinálna velem.

Szóval az, hogy számtalan felhasználó elégedett, az még nem jelezi egy termék minőségét, az a felhasználók igénytelenségét/butaságát is jelezheti.

Előzmény: NAND708 (15968)
NAND708 Creative Commons License 2019.04.25 0 0 15968

Elek, számtalan felhasználó elégedetten használja az említett cég termékét, többször született olyan konklúzió, hogy minimálisan olcsóbban lehetne csak kihozni házilag. NEm nagyon van szükségük netes jelenlétre, szájról szájra terjed a termékük jó híre. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15951)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.23 0 0 15967

Ha nem kevered össze a légfűtést és a szellőztetést, akkor:

- ha a kályha TELJESEN külső levegős, akkor vannak jó megoldások a ház átszellőzetásére

- vannak jó megoldások egy kályha által felmelegített levegő eljuttatására a ház távolabbi helyiségeibe (pontosabban: nagy mennyiségű fűtőlevegő folyamatos forgatására a kályhás és a kályhátlan helyiségek között)

 

Egyébként valóban igazán jól hőszigetelt házat szerintem butaság drága fával fűteni. A gazdasági optimum manapság a kedvezményes áramtarifáról üzemelő fűtő klíma.

Előzmény: Csillagnyee (15966)
Csillagnyee Creative Commons License 2019.04.23 0 0 15966

Köszönöm a választ, és a meglátásokat mindenkinek! 

Alapvetően ezek szerint ez két külön rendszer volna. Fűtő, és szellőztető. 

A kályha külső levegőt felhasználó volna, természetesen. 

Külön fűtőrendszert kiépíteni nem érné meg, és felesleges is volna. 

Kiegészítő fűtésként vetődött fel ilyen módon a hő elosztása. 

Tervezési fázisban van még a projekt, jól szigetelt 50nm ház fűtésére van több ötlet. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15962)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15965

A hőcserélő legalsó értelmes mérete szerintem lakónként kb 2 m2 hőátadó felület, az optimum 5 m2/fő környékén van.

Számold ki, hogy kondenzációs kéménycsőből hány méter kellene ahhoz (és mindez hány forintba kerülne), hogy (belső cső felületben) kijöjjön valamelyik fenti négyzetméter.

 

"nem alkalmas a szűk átmérő miatt."

 

Ha egy marhahosszú cső helyetta levegő több ágra szétmegy (több koaxiális csőszakasz párhuzamosan fut), azzal a hőcserélő/hőátadó felület mérete ugyanakkora marad, a keresztmetszet növekszik, a légellenállás csökken.

Előzmény: Csillagnyee (15960)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15964

"de ez percenként vált ki és befúvás között, na az zavaró"

 

Léteznek olyan egy-helyiséges szellőztetők is, amelyek két ventilátorosak, ezért folyamatosan tudnak dolgozni (valaki néhány napja ebben a fórumban is egy ilyen megvásárlását tervezte).

És elvileg létezhetne olyan egy ventilátoros is, aminek nem hallod az irányváltás-hangját, de ilyet nem gyárt senki (mert nem engem bíznak meg a tervezésével :)

Előzmény: peterch (15958)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15963

"OK, akkor mi a konklúzió? Érdemes kínlódni a központi rendszerrel,"

 

Minden feladathoz száz helyi jellemzőt kell figyelembe venni, hogy oda mi a jó megoldás, ezen adatok ismerete nélkül a kérdésedre lehetetlen jó választ adni.

Van, akinek csak jó levegő kell a lehető legkevesebb beruházással, egy pici energiaveszteség vagy picike kényelmetlenség nem számít.

Van, akinek az a fontos, hogy a szellőztetés érezhető forint-nyereséget hozzon egy idő után.

Van, akinek elsődleges, hogy legye komfortos a rendszer.

Satöbbi, satöbbi.

Előzmény: Törölt nick (15954)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.22 0 0 15962

"Van valakinek esetleg grafikonja, melyen a hővisszanyerő szellőztetés hatásfoka, működési hőmérséklettartománya fel van tűntetve?"

 

Ez a kérdés nem értelmezhető.

 

"Központi légfűtés rekuperátorral és 1db vaskályhával milyen feltételek mellett valósítható meg? "

 

A rekuperátornak és a légfűtésnek többnyire semmi köze egymáshoz, a kettő között többnyire legalább tízszeres a különbség a szállított légmennyiségben.

 

"de a szigetelőanyagot is megfelelően kellene kiválasztani."

 

Az olcsó üveggyapotok tudtommal 200 fokot bírnak, a tűzálló kőzetgyapot a többszörösét.

 

"A gyengepont mégis csak a szellőzőgép lesz"

 

Nem. 

Az egyik gyengepont az, hogy a kályhád a lakás légteréből szívja a tűzilevegőt, ez lehetetlenné teszi a helyes szellőztetést.

A másik gyengepont, hogy nem érted, hogy milyen ÓRIÁSI különbség van a szellőztetés és a légfűtés feladatai között.

Előzmény: Csillagnyee (15952)
peterch Creative Commons License 2019.04.21 0 0 15961

Szia !

 

Direktben leírni , hogy nem alkalmas butaság ! Amennyiben nem léped túl nagyon az 1m/sec  légsebességet , addig használható .:) Természetesen nálam Spiro ,  légtechnikában használatos csövek vannak . 21 méter hosszan beépítve a padlástérben . Távtartónak 6mm-es metrikus  csavarok és anyák segítségével vannak a csövek egymásba csúsztatva . Lejtéssel a meleg oldal felé.

Előzmény: Csillagnyee (15960)
Csillagnyee Creative Commons License 2019.04.21 0 0 15960

Miként kell elképzelni a cső a csőben rekuperátort? 

Van esetleg képed a tiedről? 

Gondolom kondenzációs kazán kívül műanyag, belül alumínium kéménycsöve nem alkalmas a szűk átmérő miatt. 

Előzmény: peterch (15958)
tormap Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15959

Mondjuk az engem is érdekelne, hogy miért is gond az ha tetőteres a ház?

Előzmény: Törölt nick (15954)
peterch Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15958

     Nekem a saját tervezésü és kivitelezésü csö a csöben rekuperátoros rendszer van már jó régen a padláson . Szuperul müködik :)

Viszont laktam Németországban olyan lakásban , ahol decentralizált szellöztetés volt ,  helyileg és központilag is lehetett vezérelni . Nagyon tetszett, viszont mint nem olyan régen itt írtam róla , van némi zavaró hanghatása váltáskor , ha az ember éppen alszik . A monotón halk suhogást elviselem , de ez percenként vált ki és befúvás között, na az zavaró .

Előzmény: Törölt nick (15956)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15957

Nem mellesleg a decentralizált kb. feleannyiba kerülne, mint a központi...

Előzmény: peterch (15955)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15956

Nocsak. Eddig itt mindenki arról beszélt, hogy a központi rendszer az igazi és a lélegeztető ventillátorok bénák. Akkor most mi van? Kicsit összezavarodtam.:)

Előzmény: peterch (15955)
peterch Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15955

Szia !

 

Ha van rá pénzed inkább a 4-6 lyuk a falban . Vezérlés lehet összehangolt , vagy egyedi . Alternatíva van elég .

Előzmény: Törölt nick (15954)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15954

OK, akkor mi a konklúzió? Érdemes kínlódni a központi rendszerrel, vagy fúrok 4-6 lukat a falba, mindenhova viszek villanyt, és decentralizáltan oldom meg a lélegeztetést?:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15943)
peterch Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15953

Szia !

 

mivel a házról egy szót sem írtál , így csak azt tudom írni , hogy építs egy csö a csöben rekuperátort, aminek a ventijei füstelszívásra vannak méretezve . Így minden alkatrész bírja a gyürödést . Szigetelésnek meg használj kögyapotot!

https://docplayer.hu/10728855-Fustelszivo-ventilator-tipus-atc.html  valami hasonlókat .

Előzmény: Csillagnyee (15952)
Csillagnyee Creative Commons License 2019.04.20 0 0 15952

Sziasztok! 

Van valakinek esetleg grafikonja, melyen a hővisszanyerő szellőztetés hatásfoka, működési hőmérséklettartománya fel van tűntetve? 

(Kb. az 500eft-os kategóriájű központi szellőztetőgépek esetében pl. Vent-axia) 

Az alsó hőmérséklet határnak a 0°C körüli érték szokott feltűntetve lenni, de vajon mi lehet a felső határ? 

 

Központi légfűtés rekuperátorral és 1db vaskályhával milyen feltételek mellett valósítható meg? 

A levegő hőmérséklete 90-150°C is lehet a kályha fölött. Az elszívó légcsatorna még, ha spirálkorcolt lemezcsőből lehetne is, de a szigetelőanyagot is megfelelően kellene kiválasztani. 

A gyengepont mégis csak a szellőzőgép lesz. Maga a ház, a ventilátorlapátok, a rekuperátor és általánosságban az egész gép felépítése szerintem max. 50°-os levegőre lehet tervezve. 

Így érdemesebb lehet a kályhától messzebbről, és lejjebbről az elszívást kialakítani. 

 

Valakinek vannak tapasztalatai a témát illetően, esetleg ötlete? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!